Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.04.2018.

EMIR SULJAGIC: ,,LJUBIC I COVIC OPTUZUJU SAD ZA RUSENJE USTAVNOG PORETKA BiH"

EMIR SULJAGIĆ: „Ljubić i Čović optužuju SAD za rušenje ustavnog poretka BiH“

Komentarišući podršku Sjedinjenih Američkih Država prijedlogu reduciranja nadležnosti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić danas je kazao kako je razočaran tom podrškomImage result for dogovor tudjman i milosevic u pantovčaka


"Razočaravajuća činjenica je kako su domaćini sastanka (Cormack i Wigemark), upravo taj sastanak ocijenili 'pozitivnim i konstruktivnim', iako su iskazani stavovi bošnjačkih lidera neutemeljeni, neustavni i suprotni Odluci Ustavnog suda BiH, te da vode ka rušenju ustroja Daytonske Bosne i Hercegovine", navodeno je u saopćenju HNS-a kojeg potpisuje predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.


Image result for dogovor tudjman i milosevic u pantovčaka

Image result for dogovor tudjman i milosevic u pantovčaka

Image result for dogovor tudjman i milosevic u pantovčaka


Image result for dogovor tudjman i milosevic u pantovčaka

 

Image result for dogovor tudjman i milosevic u pantovčaka


Image result for dogovor tudjman i milosevic u pantovčaka

Image result for dogovor tudjman i milosevic u pantovčakaImage result for dogovor tudjman i milosevic u pantovčaka


Predsjednik političkog savjeta Građanskog Saveza Emir Suljagić smatra da zapravo Božo Ljubić, a sljedstveno tome i Dragan Čović u nemogućnosti da se suoče sa realnošću optužuju Sjedinjene Američke Države za rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

 

"Više je nego očito da su Sjedinjene Američke Države prozrele namjeru takozvanog HNS-a, koji nije ništa drugo do produžena ruka zagrebačke politike, za suspendiranjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, putem političkog pritiska na Ustavni sud, koji naglašavam, dolazi direktno sa Pantovčaka", navodi Suljagić u izjavi za Vijesti.ba.

 

Dodao je Sjedinjene Američke Države prepoznale destruktivni potencijal HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona.

 

"SAD kao tvorci i Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma očito prepoznaju najgrublje nastraje zagrebačke politike na temeljne principe koji su definirani tim sporazumima. Iako su oni potpisani u uslovima agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane dvije susjedne zemlje, sa stanovišta zapadno-demokratskih vrijednosti nedopustivo je dalje proširivanje kolektivnih na uštrb individulanih prava.

 

Naravno, potpuno je nebitno da li je to Čoviću i Ljubiću jasno. Ono što je bitno u ovom trenutku, jeste da se stvari prilično kristališu. Iza očuvanja Bosne i Hercegovine kao države i njenog ustavnog ustrojstva stoje demokratska građanska većina i SAD, a tome nasuprot politička manjina iza koje stoje Dodik i Rusija", zaključio je Suljagić.

 

Objavio/la haler u 17:27, 0 komentar(a), print, #

10.04.2018.

ZAVRŠEN SASTANAK KOD IZETBEGOVIĆA: OVO SU USVOJENI ZAKLJUČCI

ZAVRŠEN SASTANAK KOD IZETBEGOVIĆA: Ovo su usvojeni zaključci

Na sastanku su razmatrani sveukupna situacija i odnosi u Bosni i Hercegovini i regionu a posebna pažnja posvećena je odnosima između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice i njenih pripadnika u Bosni i Hercegovini, rastućoj islamofobiji i antibošnjačkoj propagandi, sigurnosnim prijetnjama sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, pokušajima historijskog revizionizma i negiranja agresije i genocida počinjenih u Bosni i Hercegovini, te položaju povratnika u entitetu RS, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.


ZAVRŠEN SASTANAK KOD IZETBEGOVIĆA: Ovo su usvojeni zaključci - 1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bio je danas domaćin sastanka kojem su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović sa delegacijom Islamske zajednice, koju su činili muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, muftija mostarski Salem ef. Dedović, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim Čolić i šef Kancelarije reisu-l-uleme Rifat Fetić, te član Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Matičnog odbora Bošnjačke zajednice kulture Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić i predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović. 

 

Sastanku su također prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, potpredsjednica entiteta Federacija BiH Melika Mahmutbegović, potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić i šef Kluba Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka.

 

Razmatrani su sveukupna situacija i odnosi u Bosni i Hercegovini i regionu.

Posebna pažnja posvećena je odnosima između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice i njenih pripadnika u Bosni i Hercegovini, rastućoj islamofobiji i antibošnjačkoj propagandi, sigurnosnim prijetnjama sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, pokušajima historijskog revizionizma i negiranja agresije i genocida počinjenih u Bosni i Hercegovini, te položaju povratnika u entitetu RS, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

 

Sudionici sastanka su donijeli slijedeće zaključke: 

  1. Tražimo da se bez odlaganja zaključi osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao jedne od tradicionalnih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini sa kojom država nije zaključila taj ugovor. 
  1. Najoštrije osuđujemo neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnjaka. Krajnja namjera takvih ksenofobičnih i islamofobičnih tvrdnji je da se svjetska javnost zatruje lažnom predstavom o Bosni i Hercegovini, a naročito o njenim građanima muslimanima, kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji, te da ih se na taj način politički delegitmira. 
  1. Bošnjaci su autohtoni evropski narod koji je uvijek baštinio civilizacijske vrijednosti tolerancije i kulture zajedničkog života kojih se nikada neće odreći. Iako je nad njima počinjen genocid, Bošnjaci nikada nisu uzvratili istom mjerom na zla i nasilje kojima su bili izloženi u više navrata u posljednjem stoljeću, nikada nisu posegnuli za osvetom ili ekstremizmom, nego su uvijek dosljedno istrajavali na istini i pravdi. 
  1. Odlučno odbacujemo drsku, uvredljivu i potpuno neosnovanu tvrdnju o planovima za stvaranje islamske države na tlu Bosne i Hercegovine. Bošnjaci su trajno opredijeljeni za očuvanje i jačanje cjelovite Bosne i Hercegovine kao demokratske, multietničke, evropske, sekularne i građanske države utemeljene na vladavini zakona, članice Evropske unije i NATO-a. Također, odlučno odbacujemo evidentna nastojanja da se kroz naglašavanje islamskog identiteta Bošnjaka oni pokušaju svesti na status vjerske skupine. Islam jeste imao važnu ulogu u konstituiranja modernog nacionalnog identiteta Bošnjaka, ali su oni prije svega evropski narod sa svim pravima koja mu pripadaju. 
  1. Pozivamo predstavnike i drugih naroda da se opredijele za sekularnu državu Bosnu i Hercegovinu i da prestanu sa uvođenjem i nametanjem vjerskih obilježja i simbola u javnim i državnim institucijama na svim nivoima vlasti. 
  1. Odlučno odbacujemo svaki pokušaj izjednačavanja branilaca i agresora i stvaranja vještačkih balansa kroz intenziviranje montiranih krivičnih procesa protiv branilaca Bosne i Hercegovine. Samo istina i pravda mogu biti temelj istinskog pomirenja i povratka povjerenja. 
  1. Najoštrije osuđujemo veličanje udruženih zločinačkih poduhvata kojima su Bošnjaci bili izloženi u proteklom ratu i koji su dobili svoj epilog u presudama Haškog tribunala, kao i glorifikovanje i dodjelu odlikovanja presuđenim ratnim zločincima. 
  1. Tražimo od vlasti entiteta RS da prestanu sistemsku diskriminaciju povratnika u tom entitetu. Neprihvatljivo je da se Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS tretiraju kao građani drugog reda. Tražimo da se bošnjačkoj djeci u tom entitetu omogući školovanje na bosanskom jeziku. Tražimo da se osigura ravnopravan tretman, bez diskriminacije po etničkoj osnovi, prilikom zapošljavanja u institucije entiteta RS. 
  1. Tražimo od vlasti na svim nivoima da kroz sistemska rješenja osiguraju finansijsku i svu drugu potrebnu podršku za reintegraciju, održivi povratak i efikasniju implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. 
  1. Tražimo da se u entitetu Federacija BiH, u kantonima gdje to još nije urađeno, osigura ustavno-pravna ravnopravnost svih naroda i građana.
10.04.2018.

HDZ 1990.: PRIVATNI SAJAM U MOSTARU PO DZEPU POREZNIH OBVEZNIKA

HDZ 1990.: Privatni sajam u Mostaru po džepu poreznih obveznika

Danas je otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018. na kojemu sudjeluje preko 850 izlagača iz 26 država svijeta, a očekuje se 40 tisuća posjetitelja.HDZ 1990.: Privatni sajam u Mostaru po džepu poreznih obveznika

Važan je to, kako najavljuju organizatori, proljetni sajam u Bosni i Hercegovini koji će trajati sljedeća četiri dana, a grad na Neretvi prometno je blokiran već par dana, stotine policajaca reguliraju promet i pitamo se tko će to financirati, a zna se da će kao i do sada mnogo puta za privatnu promociju novac otići iz županijske kase, navode iz HDZ 1990.

 

Nažalost do sada niti jedan od ministara MUP-a HNŽ-a zato nije odgovarao i po tomu se vidi kakva nam je država, a da se ovo događa negdje na zapadu taj isti ministar bi davno dao ostavku iz moralnih razloga.

 

Redovna cijena nastupa na 21. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2018, zavisno od kvadrature i položaja štanda, iznosi 65 eura po kvadradnom metru za neobrađen izložbni prostor. Trošak opremanja štanda po principu standardnog uređenja iznosi 30 eura po kvadratnom metru što znači da bi ukupni troškovi samo za izlagačku površinu išli i do 95 €.

 

Kad se sve zbroji dođe se do zavidne svote novca, u čijem će džepu završiti druga je strana medalje, važno je da će za promociju akademika Čovića i dragoga mu Ace svoj doprinos i ovaj put dati porezni obveznici pa bilo to i kroz plaćanje osiguranja, vjerojatno si ne mogu priuštiti gopoda privatne sekjuriti tvrtke. Sve će to narod pozlatiti kako napisa srpski književnik Laza Lazarević- primjereno s obzirom kako je Srbija zemlja partner ovogodišnjega sajma.

10.04.2018.

STRANKA ZA BIH UPOZORAVA: "POD FIRMOM SAJMA U MOSTARU POKUSAJ DA SE ZADA KONACNI UDARAC DRZAVI BIH"

STRANKA ZA BIH UPOZORAVA: "Pod firmom sajma u Mostaru pokušaj da se zada konačni udarac državi BIH"

U Mostaru je pod firmom mostarskog sajma upriličen bilateralni razgovor Vučića i Plenkovića, uz asistiranje dvojca Dodik-Čović, navode iz Stranke za BIH.STRANKA ZA BIH UPOZORAVA: 'Pod firmom sajma u Mostaru pokušaj da se zada konačni udarac državi BIH'

Dodaju da privredne teme nisu taknute, kao i sam sajam koji je u privrednom smislu marginalan, nego da je očito da se ovdje radi o tome da se nastavlja tamo gdje su stali oni prije njih (Milošević-Tuđman, Karadžić-Boban).


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for aleksandar vucic u ratu 1992 fotos

Image result for aleksandar vucic u ratu 1992 fotos

Image result for aleksandar vucic u ratu 1992 fotos

Image result for aleksandar vucic u ratu 1992 fotos

Image result for aleksandar vucic u ratu 1992 fotos


- Uz prenemaganje o miru i evropskim vrijednostima očito je da se radi o pokušaju da se zada konačni udarac državi BiH i to u formi pritiska usvajanja Čovićevog izbornog zakona, koji je de facto podjela države na tri dijela, što je i cilj ove dvije ekipe . Očito je da tu nikoga nije briga ni za Srbe, ni za Hrvate, jer da jeste, Srbi bi u HNK-u bili konstitutivni narod, što nije dozvolio HDZ, niti ih je briga za Hrvate u RS-u, o čemu svakodnevno govori biskup Komarica, ali i podatak da je Hrvata u RS-u manje od 5%, navode iz SBIH.

Dodaju da je jasno da se radi o dvije delegacije koje su jako daleko od evropskih vrijednosti i očito je da od nacionalizma, koji nose u sebi, nisu u stanju uopće da prepoznaju evropske vrijednosti i standarde, koji oni propisuju.

 

- Zabrinjavajuće je bujanje nacionalizma u Hrvatskoj, koji sve više uočavaju evropske zemlje, ali i licemjerna politika Srbije, koja se izdaje za mirotvornu, a ustvari ne priznaju ni presuđeni genocid. Ako šta zbližava ove dvije strane sigurno su presude za genocid s jedne strane i UZP s druge strane. Ovdje takođe zabrinjava nesnalaženje člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, koji je pokazao da politika koju predvodi nije u stanju da radi na integraciji države, niti da svim građanima BiH garantuje put prema Evropi, navodi se.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva patriote da razumiju potrebu uspostave građanske države i da odbacimo politike koje provode akteri političke realnosti danas .

 

- Takođe, pozivamo institucije sistema da pokrenu mehanizme zaštite države i to :

 

-provođenje presuda za genocid i UZP sa posljedicama i konsekvencama koje treba da se dese kao posljedice presude i da ovlašteni pokretači odmah pokrenu mehanizme zaštite žrtava u oba slučaja.

Pozivamo Vijeće ministara BiH i relevantne institucije sistema da zaštite interese države BiH u energetskim resursima, koje je okupirala i koristi Srbija, ali i nekretnine i ostale resurse na teritorijama obje države koje vode tzv. promicatelji evropskih vrijednosti.

 

Pozivamo takođe ambasadore evropskih država da u skladu sa presudama i pozitivnim zakonskim propisima Evrope i vrijednostima Evropske unije prepoznaju dvojac sa delegacijama kao nekoga ko ima aspiracije na državu BiH i njene resurse, čime destabilizuju prostor .

 

Takođe, zabrinjava ruski uticaj u regionu, čiji su promotori upravo ovi koji danas iz Mostara šalju poruke mira, a u stvari nastavljaju politiku agresije, koju je sud u Hagu osudio u oba slučaja, navode iz SBIH.

 

10.04.2018.

SLAVO KUKIC: ZAJEDNICKO SLUDJIVANJE NARODA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938871

Powered by Blogger.ba