Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.04.2018.

STAVOVI PROBOSANSKIH STRANAKA O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA!

ČEKA SE ODGOVOR HDZ-a: Ovo su stavovi probosanskih stranaka o izmjenama Izbornog zakona!

U Sarajevu je jutros održan sastanak ekspertnog tima SDA, SBB-a, DF-a i SDP-a, parlamentarnih stranaka na nivou BiH i Federacije.ČEKA SE ODGOVOR HDZ-a: Ovo su stavovi probosanskih stranaka o izmjenama Izbornog zakona! - 1

Sastanak nije bio otvoren za medije, a Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, kazao je novinarima da su danas predstavnici ovih stranaka stavili na papir ono što je dogovoreno sinoć na sastanku sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

 

Stavovi SDA, DF, SBB i SDP vezani za provedbu Odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića

 

1. Potrebno je uspostaviti punu simetriju između Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS tako što će se nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH izjednačiti sa nadležnostima Vijeća naroda RS.

 

2. U Domu naroda Parlamenta FBiH biće najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.

 

3. Distribucija preostalih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH biće utemeljena na popisu stanovništva iz 1991. godine.

 

4. Prilikom distribucije preostalih mandata po kantonima poštovat će se princip proporcionalnosti.
 

5. Osigurati će se ustavna garancija da će svaki Klub naroda biti popunjen.

 

6. Potrebno je spriječiti svaku manipulaciju etničkog izjašnjavanja u skladu sa međunarodnim standardima koje je BiH preuzela.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61957018

Powered by Blogger.ba