Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.04.2018.

FRATAR, IMAM I IGUMAN OBJASNILI KAKVA TREBA BITI BOSNA I HERCEGOVINA

 Fratar, imam i iguman objasnili kakva treba biti Bosna i Hercegovina

Šef Odjela za govorništvo pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH Meho Šljivo, iguman pravoslavnog manastira Žitomislić kod Mostara Danilo Pavlović i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Marinko Pejić govorili su u Pressingu o građanskoj BiH, ali i o odlasku mladihImage result for suverena i nezavisna bosna i hercegovina fotos


Čović je na upit o građanskoj BiH kazao da to znači bošnjačka, islamska država. Zašto je svaka priča o građanskoj državi u startu proglašena kao pokušaj uspostavljanja bošnjačke unitarne države?

 

Pejić: Treba vidjeti ko priča tu priču. Iz kojih razloga. Nisam političar, ali mislim kao čovjek, kao građanin, da građanska BiH je jedina mogućnost za sva tri naroda, četiri, pet koliko ih živi u BiH - ukoliko može garantirati sva ljudska prava. Ne govorimo samo o nacionalnim pravima. Pravo na kuću, rad... to su nam zajednička prava. Ja vjerujem u takvu BiH.

 

Da li vas je iznenadila izjava Čovića?

Šljivo:  To je jedna ozbilja i teška kvalifikacija. Građanski identitet nam je oduzet Dejtonskim sporazumom. Postali smo konstitutivni narod, a vrlo rijetko se govori kroz koncept građanina države BiH.

 

 

Pavlović: Za mene bi bilo idealno društvo kada bi ono bilo građansko. Jako smo opterećeni konstitutivnošću naroda, kojoj vjeri pripadamo, kako se zovemo, a zaboravili smo temeljne ljudske odnose. Volio bih da to doživim.

...............................


Prof.dr. Senadin Lavić : Šta danas znači “konstitutivnost naroda ...

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61957030

Powered by Blogger.ba