Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.04.2018.

HUMAN RIGHTS WATCH: "IZRAELCI PRORACUNATO UBIJALI PALESTINCE NA PROSVJEDU U GAZI"

HUMAN RIGHTS WATCH: "Izraelci proračunato ubijali Palestince na prosvjedu u Gazi"

Human Rights Watch (HRW) optužio je danas Izrael za "nezakonitu" pretjeranu silu koju je prošli tjedan upotrijebio na masovnim palestinskim prosvjedima, odgovorivši paljbom u kojoj je ubijeno 18 ljudi.HUMAN RIGHTS WATCH: 'Izraelci proračunato ubijali Palestince na prosvjedu u Gazi'


HRW je objavio izvješće u kojemu ističe da - premda je bilo nasilja u petak za vrijeme prosvjeda, poput bacanja kamenja i paljenja guma - nema dokaza da su prosvjednici "ozbiljno prijetili" izraelskim vojnicima.

 

  

"Izraelski vojnici nisu samo upotrijebili pretjeranu silu, već su očito djelovali po zapovijedi da obave krvavi vojni odgovor palestinskim prosvjednicima", rekao je Eric Goldstein, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok.

 

 

"Rezultat toga su smrt i ranjavanje prosvjednika na drugoj strani granice koji nisu bili prijetnja po život", dodao je.

 

Petak najkrvaviji dan od rata 2014. godine

 

Petak je bio najkrvaviji dan u toj obalnoj enklavi od rata između Izraela i Hamasa 2014. Prema ministarstvu zdravstva koje kontrolira Hamas, stotine ljudi zadobili su rane od metaka.

 

Izrael tvrdi da je pucao na "glavne pokretače" prosvjeda.

 

Vojska kaže da su prosvjedi maska za islamističku skupinu Hamas koja kontrolira Pojas Gaze, da izvodi napade na izraelskoj granici.

 

Izraelski ministar obrane odbio je pozive glavnog tajnika Antonia Guterresa i drugih na neovisnu istragu o smrti prosvjednika.

 

 

 

(Hina/SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61957404

Powered by Blogger.ba