Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.03.2018.

KEMAL KURSPAHIC: RUSKI "TROJANSKI KONJ" NA BALKANU

30.03.2018.

KARIKATURA PREDRAGA KORAKSICA CORAXA

30.03.2018.

TUNEL SPASA: OVO JE BILA POSLJEDNJA STANICA PREMIJERA TURSKE TOKOM POSJETE BOSNI I HERCEGOVINI...

TUNEL SPASA: Ovo je bila posljednja stanica premijera Turske tokom posjete Bosni i Hercegovini...

Obilaskom Tunela spasa, Binali Yildirim završio je dvodnevnu posjetu Bosni i HercegoviniTUNEL SPASA: Ovo je bila posljednja stanica premijera Turske tokom posjete Bosni i Hercegovini...

Nešto više od pola sata trajala je posjeta sarajevskom ratnom tunelu ili "Tunelu D-B" koji je stanovnicima opkoljenog glavnog grada BiH otvorio vrata nade za spas brojnih života pod vatrenim obručom agresorske artiljerije, a koji je turski premijer posjetio u pratnji Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

Ranije danas, Yildirim je položio cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i posjetio Galeriju 11/07/95.

 

Premijer Republike Turske Binali Yildirim prvog dana posjete BiH, u četvrtak, imao je sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva BiH i članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

 

Održan je i sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

 

Turski premijer je u četvrtak, nakon sastanka sa Zvizdićem, izjavio da će Turska, kao što je to radila i ranije, podržavati članstvo BiH u NATO-u. Također, Turska, kako je kazao, pruža podršku BiH, ali i drugim zemljama regije, kada je riječ o ostvarivanju ciljeva na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji (EU).

 

(Vijesti.ba/AA)


//////////////////////

TURSKA POZVALA SAVEZNIKE: 'Podržite BiH na putu ka NATO'

TURSKA POZVALA SAVEZNIKE: 'Podržite BiH na putu ka NATO ...
//////////////////////////////////////


AKCIJA PROVEDENA U NAJVEĆOJ TAJNOSTI: 'Uhapšeni najznačajniji gulenisti na Balkanu'

AKCIJA PROVEDENA U NAJVEĆOJ TAJNOSTI: 'Uhapšeni ...
30.03.2018.

TURSKA IMA DEFICIT U TRGOVINSKOJ RAZMJENI S BiH!

JILDIRIM IZNIO ŠOKANTAN PODATAK: Turska trenutno ima deficit u trgovinskoj razmjeni s BiH!

Premijer Republike Turske Binali Jildirim, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, odgovarao je na pitanja bh. novinara s kojima se danas družio u Sarajevu.JILDIRIM IZNIO ŠOKANTAN PODATAK: Turska trenutno ima deficit u trgovinskoj razmjeni s BiH! - 1

Na pitanje u vezi s projektom autoputa koji će spojiti Beograd i Sarajevo, Jildirim je podsjetio na sastanak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Istanbulu, održan krajem janura ove godine.

Ponovio je da će predsjednik Turske sredinom godine posjetiti BiH, kada će biti poznato više detalja o ovom projektu, odnosno koliko će koštati, na koji način će biti realizovan i kako će biti obezbijeđena sredstva za gradnju.

 

Ipak, Jildirim je rekao kako bi bilo nepravedno kada bi se ova posjeta stavila samo u okvir projekta autoputa Beograd - Sarajevo. Prema njegovim riječima, to je samo jedan od projekata koji će ojačati saradnju s Turskom.

 

Kada je riječ o trgovinskim odnosima BiH i Turske, Jildirim je rekao da prate rastuću putanju.

 

"U ovoj godini je po prvi put uvoz iz Bosne prerastao naš izvoz u ovu zemlju. U narednom periodu ćemo raditi na jačanju naših trgovinskih odnosa", rekao je Jildirim, istaknuvši činjenicu da je trgoviska razmjena na godišnoj razini uveliko premašila milijardu konveritbilnih maraka,

 

Premijer Turske je još jednom potvrdio podršku njegove zemlje BiH na putu ka članstvu u NATO. Na pitanje novinara o ruskom uticaju na BiH, te da li bi se uskoro mogla očekivati aktivacija MAP-a, Jildirim je rekao:

 

"Rusija navodi da bi aktivacija MAP-a u BiH, preko Srbije mogla otvoriti put nestabilnosti, te je moguće da zbog toga može odugovlačiti sa punopravnim članstvom u NATO. Ali, mi vidimo želju države i naroda BiH za ulaskom u NATO, stoga ćemo nastaviti pružati podršku BiH", rekao je Jildirim.

 

O odnosima Turske s Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama u kontekstu dešavanja u Siriji, Jildirim je podsjetio na posljednje izjave američkog predsjednika Donalda Trampa, koji ja najavio povlačenje američke vojske iz Sirije.

 

"Mi shvatamo da će time biti obustavljena podrška terorističkim organizacijama. Turska i SAD su već duže vrijeme saveznici unutar NATO, imamo saradnju u raznim oblastima. SAD ne treba da bude zemlja koja će praviti izbor između Turske i terorističkih organizacija i mi mislimo da ona to nije", rekao je Jildirim. 

 

Kada je riječ o odnosima s Rusijom, Jildirim naglašava da nema ništa prirodnije od dobrih odnosa Rusije i Turske.

 

"Naši odnosi s Rusijom trebaju se smatrati kao prednost u kontekstu BiH, ali i zemalja cijelog Balkana. Dobri odnosi s Rusijom će se pozitivno reflektovati i na regiju. U kontekstu BiH, naši dobri odnosi s Rusijom biće povod za poboljšanje prilika u ovoj zemlji", rekao je Jildirim, naglasivši kako dobri odnosi ne moraju značiti loše odnose sa SAD-om, jer, kako je dodao, svi ti odnosi imaju svoje dimenzije.

 

"Ono što mi želimo jesu održivi mir i stabilnost na Balkanu, na Bliskom istoku i drugim regijama", podvukao je turski premijer.

 

30.03.2018.

IMA BOSNE, BEGLERBEZE : 187 GODINA OD POCETKA GRADASCEVICEVOG USTANKA ZA AUTONOMIJU

Ima Bosne, beglerbeže : 187 godina od početka Gradaščevićevog ustanka za autonomiju
Igra sudbine htjela je da upravo danas, tačno na 187. godišnjicu početka Velikog bosanskog ustanka za autonomiju Bosne i Hercegovine pod vodstvom Husein-bega Gradaščevića, čuvenog “Zmaja od Bosne”, našu zemlju pohodi turski premijer Binali Yildirim.

Piše : Faruk Vele

Teško da je turski premijer imao na umu ovakvu simboliku. Za razliku od Osmanskog carstva tih dana s početka 19. stoljeća, predstavnike moderne Turske Husein-begovi nasljednici s radošću dočekuju. Ali sjećenja ne jednu veliku ličnost, njezin san o slobodnoj zemlji i ideju Bosne, još žive u narodu. Čak iako su njegovi zemni ostaci sahranjeni na Ejupu u Istanbulu, daleko od Gradačca u kojem se rodio 1802. godine.

Do Velikog ustanka u BiH došlo je, uz ostalo, jer je ugovorom o miru koji je nakon rata potpisala sa Rusijom 1829. godine, Porta bila obavezna da Srbiji da autonomiju i još šest nahija. Među njima su i dvije nahije iz Podrinja, koje su administrativno stoljećima bile u sastavu Zvorničkog sandžaka, odnosno Bosanskog pašaluka.

Ove obaveze Porte da na račun Bosne proširi Srbiju, energično su odbili bosanski kapetani, a kako piše historičar Mehmedalija Bojić, naročito oni sa Drine, Bosne, Vrbasa i sjeveroistočne Posavine.

Prije Ustanka i početka preuzimanja vlasti, svrgavanja otomanskih predstavnika i pohoda u rat, većina bosanskih glavaša je održala u Tuzli sastanak (od 20. januara d 5. februara 1831.). Tom prilikom su donijeli odluku da sazovu sveopći sabor bosanskih predstavnika u Travniku i zatraže, kako navodi historičar dr. Galib Šljivo, nezavisnost Bosne.

Tom prilikom za vođu pokreta izabran je upravo mladi i energični kapetan Husein-beg Grašačević, jedan od najbogatiji u BiH, pa su ga prihvatili i krajiški kapetani, koji su sebe inače smatrali “značajnijim i borbenijim od ostalih bosanskih kapetana”.

Iako je imao protivnike u velikašima u Hercegovini, što će ga kasnije glave koštati, Husein-beg je, prema Bojiću, imao podršku u narodu i nižem plemstvu na jugu zemlje. U ultimatumu kojeg su ustanici dali nakon što je Husein-beg sa 4.000 vojnika krenuo na vezirski Travnik i namjesnika Namik-pašu, pod tačkom pet, traženo je:

“Odustajanje Porte od bilo kakvog miješanja ubuduće u upravljanje zemljom, a zauzvrat će ustanici pristati na godišnji danak vladaru od 4.000 kesa (200.000 pjestera)”.

Udar s leđa

Bosna je ponudila Porti niz solucija za samostalnost BiH, ali je tadašnja Turska to odbila, kaže profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Envera Imamovića.

prof. dr. Enver Imamović - undefined
prof. dr. Enver Imamović

Zbog toga je došlo do sukoba i bitaka na Kosovu, koju je bosanska vojska dobila, te dvije bitke u BiH – u Glasincu i na Stupu kod Sarajeva. Bosanska vojska je i na Stupu razbila tursku vojsku, ali su u odsutnom trenutku došli velikaši iz Hercegovine koji su ostali vjerni sultanu, udarivši s leđa. Da nije bilo to udara, Bosna bi svoju samostalnost dobila 1831. godine, te bi situacija u našoj zemlji danas bila znatno drugačija. Nakon toga došlo je do raznih reformi, a, na koncu, Omer-paša Latas koji je sasjekao 20.000 naših velikaša, begova i aga, te opljačkao sve. Uslijedio je Berlinski kongres i pad BiH pod Austro-Ugarsku”, kaže  Imamović.

Kako će kazati historičar Husnija Kamberović, za vrijeme svog kratkog života Gradaščević je postigao je nešto što mnogi ne uspijevaju u znatno dužem razdoblju: postao je poštovan vojskovođa, pobjednik nad osmanskom vojskom na Kosovu, pravi lider čiji se politički utjecaj nije ograničavao samo na jednu, muslimansku zajednicu, beg koga su cijenili ostali begovi (osim dijela hercegovačkih begova) i koga su poštovali njegovi kmetovi, ali ga je zbog pobune protiv moćnog Osmanskog carstva sultan proglasio “nevaljalcem” i naredio da ga se pogubi.

U vojsci Husein-kapetana bilo je mnogo krišćana i ljudi iz svih socijalnih slojeva, a ne samo begova, ali nejedinstvo bosanske elite nije dopustilo uspjeh pokreta. Povijesna poruka je više nego jasna: za uspjeh općebosanskog pokreta nužno je jedinstvo političkih elita. Na žalost, čini mi se da je današnja BiH puno više podijeljena nego što je bila početkom 19 stoljeća, a nejedinstvo političkih elita je dublje nego se to na prvi mah čini”, ranije je kazao prof. dr. Kamberović.

Muslimani, katolici, pravoslavni

Kako za Radiosarajevo.ba ističe Omer Isović iz Udruženja “Zmajevo srce” koje snažno radi na afirmaciji Gradaščevića i njegovog djela, Husein-beg je zasigurno jedna od naših najvažnijih historijskih ličnosti

Omer Isović - undefined
Omer Isović

On je neko ko je udario temelj bosanskohercegovačkom duhu u smislu osjećaja i pripadnosti ovoj državi. Probudio je duh koji je bio prisutan i tridesetak godina i poslije njega. Njegovu, odnosno našu bosansku vojsku su sačinjavali svi ondašnji Bošnjaci, to jeste i muslimani i pravoslavci i katolici. On nije bio samo vojskovođa, on je bio i političar jer je bio uspostavio i vlast koja je izuzetno dobro funkcionirala. Nažalost, doživio je izdaju od naših ljudi, što možemo povezati i sa sadašnjicom ili bliskom prošlošću. To na izvjestan način i ponovilo u novije vrijeme”, smatra Isović.

Čuveni govor Huseina-kapetana Gradaševića sa turskim beglerbegom, možda ponjaviše govori on našoj ljubavi prema “ovoj mrtvaji” koju smo “zavoljeli”, kako je pisao Meša Selimović, a svaka ljubav se plaća, pa i ova.

“Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine… Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će”.

Gradaščević mu je odgovorio:

“Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!”

Delegacija odlazi u Tursku

Delegacija odlazi u Tursku

Isović čije udruženje radi i na prenošenju posmrtnih ostataka Gradaščevića u BiH, kazao je da će, nakon što je prethodno pomjeren zbog lošeg vremena, polazak bh. delegacije u Tursku biti realiziran uskoro.

Na raspolaganju će biti stručnjaci za historiju i staroosmanski jezik kako bi se ustanovilo grobno mjesto Gradačevića. Nakon toga bi, kako se vjeruje, trebala započeti procedura prebacivanja u BiH. Delegaciji će se priključiti i načelnik Gradačca Edis Dervišagić.

(Radiosarajevo)

30.03.2018.

VRHBOSANSKI NADBISKUP, KARDINAL VINKO PULJIC : "MI TREBAMO ZEMLJU BLAGOSTANJA I NAPRETKA, A NE ZEMLJU NEREDA I KRIMINALA"

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić : “Mi trebamo zemlju blagostanja i napretka, a ne zemlju nereda i kriminala”
Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić pozvao je u poruci povodom Uskrsa na izgradnju Bosne i Hercegovine  kao zemlje blagostanja i napretka, a ne zemlje nereda i kriminala iz koje odlazi sve veći broj mladih ljudi.

“Mi trebamo zemlju blagostanja i napretka, a ne zemlju nereda i kriminala. Naša se politička orijentacija od one devijantne mora okrenuti u moralnu, od one otimačke, pohlepne i lakome mora postati skromna, savjesna i transparentna”, rekao je kardinal Puljić.

Socijalne razlike i nepravda

Pojasnio je kako je najvažnije transformirati se u “skromno, čestito i radno društvo” te upozorio na velike socijalne razlike u društvu i nepravdu, što je najčešće razlog odlaska mladih ljudi.

“Naš pomladak odlazi i nepovratno se seli u druge zemlje, a nitko se ne smatra odgovornim za to. Međutim, očita je nestabilnost i napetost na svim poljima našega života, što opravdano obeshrabruje mlade ljude, štoviše potiče ih da bježe iz vlastite zemlje”, dodao je vrhbosanski nadbiskup.

Puljić je istakao i kako BiH sve više izjedaju pojave korupcije, problema u zdravstvu, manipuliranja školstvom te urušavanja sudstva i zakazivanja ekonomije i proizvodnje.

“Dok god se bude potkradalo ovu zemlju, a ne izgrađivalo i dok god se bude pljačkalo zajedničko dobro, a ne čuvalo i razvijalo, bit ćemo jedni drugima sve veći neprijatelji jer jaz između onih koji nepravedno stječu i onih od kojih se otima, postat će razlogom trajne nestabilnosti ove zemlje”, ocijenio je kardinal Puljić i pozvao sve da se ujedine u borbi protiv zla te pobjedu dobra.

“Ne bojmo se života, nego prihvaćajmo i odgajajmo djecu s vjerom i ljubavlju! Ne plašimo se svoje zemlje, svoje grude, svoje majke – jer se isplati u njoj ostati i za nju se boriti i žrtvovati”, poručio je Puljić.

(Kliker.info-AJB)

30.03.2018.

U SVIJETU ZGROZENI, HRVATSKA WIKIPEDIJA PROGLASENA NEPOUZDANOM: AUSCHWITZ IM JE "SABIRNI LOGOR" , USTASE POZITIVCI

U SVIJETU ZGROŽENI, HRVATSKA WIKIPEDIJA PROGLAŠENA NEPOUZDANOM: Auschwitz im je "sabirni logor", ustaše pozitivci

“Treba znati, bio je to koncentracijski, ali i radni logor – rad koji je fizički iscrpljivao zatvorenike, što bi uzrokovalo njihovu smrt, ali i logor smrti, jer je veliki broj njih ubijen odmah ili nedugo nakon njihovog dolaska u logor. Ista stvar je sa najvećim nacističkim koncentracijskim logorom na svijetu – Auschwitzom… Njega hrvatska Wikipedija također naziva “sabirnim logorom”. To je nedopustivo”, zaključak je BIRN-a.U SVIJETU ZGROŽENI, HRVATSKA WIKIPEDIJA PROGLAŠENA NEPOUZDANOM: Auschwitz im je 'sabirni logor', ustaše pozitivci

Efraim Zuroff, ravnatelj centra Simon Wiesenthal, zgrozio se podacima o logoru Jasenovac i broju žrtava na hrvatskoj verziji Wikipedije.

„Nečuveno je da o logoru Jasenovac pišu kao o ‘sabirnom’ logoru”, napisao je Zuroff potaknut izvještajem BIRN-a (regionalna mreža udruga prisutna u devet zemalja regije jugoistočne Europe s ciljem afirmiranja regionalne suradnje i informiranja javnosti o važnim društvenim, političkim, ekonomskim i kulturnim kretanjima u regiji)".

 

Analitičari BIRN-a, naime, zaključuju slijedeće:

 

„Svojim nacionalističkim osjećajima, činjeničnim pogreškama, nedostatkom akademskih referenci i izostavljenim činjenicama o povijesti Drugog svjetskog rata, hrvatska Wikipedija nije pouzdan izvor. Članci koji se odnose na hrvatski fašistički pokret fašizma i njegove zločine kritizirani su kao osobito nepouzdani, ideološki opterećeni i neprecizni, čime se smanjuju zločini. Najjasniji primjer je najveći ustaški koncentracijski logor Jasenovac, koji se u naslovu članaka na hrvatskom Wikipediju naziva “Sabirni logor Jasenovac” – pojam koji nema takve negativne konotacije kao i ‘koncentracioni logor’. Prema Memorijalnom mjestu Jasenovac, ustaše su u logoru između 1941. i 1945. godine ubile više od 83.000 Srba, Židova, Roma i antifašista”, dio je analize BIRN-a.

 

Sa zaključkom da je hrvatska Wikipedija nepouzdana, očekivano se složio i Hrvoje Klasić, profesor povijesti na Filozofskom fakultetu:

 

“Velika je razlika” između engleske i hrvatske Wikipedije. Često ih uputim na englesku verziju, ako su u pitanju akademske i znanstvene reference. Međutim, nikad neću davati svojim studentima da o hrvatskoj povijesti uče iz hrvatske Wikipedije. Vidio sam da se čitav niz članaka i tema izvode na potpuno revizionistički način, s naglašenim nacionalističkim i, usudio bih se reći, pro-ustaškim osjećajima “, kazao je Klasić.

 

“Treba znati, bio je to koncentracijski, ali i radni logor – rad koji je fizički iscrpljivao zatvorenike, što bi uzrokovalo njihovu smrt, ali i logor smrti, jer je veliki broj njih ubijen odmah ili nedugo nakon njihovog dolaska u logor. Ista stvar je sa najvećim nacističkim koncentracijskim logorom na svijetu – Auschwitzom… Njega hrvatska Wikipedija također naziva “sabirnim logorom”. To je nedopustivo”, zaključak je BIRN-a.

 

 

30.03.2018.

HRVATSKA NACIFAŠISTKINJA I EUROZASTUPNICA MARIJANA PETER VELIKI NEPRIJATELJ BOSNE I HERCEGOVINE

30.03.2018.

FRANCUSKI OFICIR GUILLAUME ANCEL TESKO OPTUZUJE: FRANCUSKA JE PODRZAVALA ZLOCINCE U BiH KOJI SU IZVRSILI GENOCID U BiH

30.03.2018.

ŽRTVE PEDOFILIJE SVEŠTENSTVA SPC TRAŽE PRAVDU U LONDONU

30.03.2018.

LAIBACH: U SARAJEVU JE ŽIVOT POBIJEDIO SMRT

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403447

Powered by Blogger.ba