Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.03.2018.

ZAŠTO SU PROPALI PREGOVORI O MOSTARU

ZAŠTO SU PROPALI PREGOVORI O MOSTARU: HDZ protiv funkcije dogradonačelnika koja postoji i u Sarajevu i u Banjoj Luci!

Ni tokom današnjih razgovora predstavnika mostarskih odbora parlamentarnih stranaka nije postignut dogovor o izbornim pravilima za Mostar, a prema riječima predsjednika Gradskog odbora HDZ BiH Damir Džebe, zapelo je na funkciji dogradonačelnika na kojoj su insistirali bošnjački i srpski zastupnici.ZAŠTO SU PROPALI PREGOVORI O MOSTARU: HDZ protiv funkcije dogradonačelnika koja postoji i u Sarajevu i u Banjoj Luci! - 1

Predstavnici HNS-a na sastanak su došli s prijedlogom izbornih pravila za koje smetraju da su u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, no čelnici gradskih odbora bošnjačkih stranaka SDA, SBB, SDP-a DF-a i BPS-a tražili su da se osim o provedbi presude Ustavnog suda BiH razgovara i o uvođenju funkcije dogradonačelnika Mostara.

 

– Naš stav je bio da trebamo razgovarati o modalitetima provedbe presude Ustavnog suda koja podrazumjeva izjednačavanje vrijednosti glasa svakog građanina- birača u Mostaru. Naglasili smo i kako u Statutu Mostara postoji niz mehanizama zaštite od majorizacije, kao što su minimalne i maksimalne nacionalne kvote vijećnika u Gradskom vijeću, odredba po kojoj se sve važne odluke, kao što su izbor gradonačelnika, usvajanje gradskog proračuna, urbanističkih planova usvajaju dvotrećinskom većinom, te da postoji klubovi naroda i pravo ulganja veta svakog od klubova na odluke Gradskog vijeća, kazao je za HMS nakon sastanaka predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Damir Džeba.

 

Džeba je iznio stav HDZ BiH koji smatra da je za uvođenje funkcije dogradonačelnika Mostara potrebna izmjena ne samo Statuta Grada, već i Ustava FBiH.

 

-I o tome se može razgovarati, ali tek nakon što se postigne dogovor o izbornim pravilima i ona kroz izmjene Izbornog zakona budu usvojena u Parlamentu BiH, što je preduvjet za održavanje izbora, ali na način da postojanje funkcije dogardonačelnika ne bude ekskluzivitet Mostara. Ako ćemo imati dogradonačelničku funkciju onda je trebaju imati sve jedinice lokalne samuprave, ili bar svi gradovi, koji su sjedišta Županija, precizirao je Džeba stav HDZ BiH, previđajući činjenicu da funkcija dograđonačelnika već postoji u Sarajevu, i i to iz reda dva konstitutivna naroda iz kojih ne dolazi gradonačenik, pa Mostar u tom pogledu ne bi bio izuzetak. Zamjenik gradonačelnika također postoji i u Banjoj Luci-trenutno je to Srđan Amidžić.

 

Džeba je također kazao kako su predstavnici srpskih stranka (SNSD i SDS-a) predstavili svoj prijedlog koji je, također, u skladu s presudom Ustavnog suda, pri čemu su rekli kako imaju i neustavan prijedlog, ako će se ići s uvođenjem funkcije dogradonačelnika, što navodno zahtjeva izmjene Ustava FBiH.

 

Na žalost, iako su na sastanak pozvani stručnjaci ustavnog prava, kako bi stranačkim dužnosnicima pojasnili šta jeste, a šta nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, pozivu se odazvao samo Slaven Bevanda.

 

Nastavak razgovora o izbornim pravilima za Mostar zakazan je za sedam dana, za idući četvrtak.

29.03.2018.

PO HITNOJ PROCEDURI; USVAJANJE ZAKONA O PRAVIMA DEMOBILISANIH BORACA U FBiH

PO HITNOJ PROCEDURI: Usvajanje Zakona o pravima demobilisanih boraca u FBiH, evo šta dobijaju...

Ovim nacrtom zakona je predviđeno 15 prava za demobilisane borce i članove njihovih porodica, uključujući zdravstveno osiguranje i liječenje boraca i članova njihovih porodica u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH, kao i prednost u zapošljavanju i kaznene odredbe za poslodavce koji to ne budu poštovali.PO HITNOJ PROCEDURI: Usvajanje Zakona o pravima demobilisanih boraca u FBiH, evo šta dobijaju...

Federalna vlada je danas dobila zaključak Kolegija Zastupničkog doma FBiH, da hitno Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica uputi prema Parlamentu FBiH, to je za Faktor potvrdio Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

 

Bukvarević objašnjava da je on danas, kako procedura nalaže, Nacrt uputio prema Vladi FBiH.

- Jednostavno, Kolegij Zastupničkog doma FBiH je tražio upućivanje Nacrta u Parlament jer i predugo traje izjašnjavanja federalnih ministarstava finansija i pravde o Nacrtu. Ja sam na mišljenje ovim ministarstvima uputio Nacrt 8. marta i danas sam dobio pozitivno mišljenje Ministarstvo pravde FBiH, dok su iz Ministarstva finansija tražili od nas dodatna pojašnjenja. Od Ureda za zakonodavstvo smo odmah dobili mišljenje koje je bilo pozitivno. S obzirom i na zahtjev Zastupničkog doma FBiH, ja sam danas Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca uputio Vladi FBiH - rekao nam je Bukvarević.

 

Dodaje kako bi se ovaj Nacrt trebalo da nađe na prvoj narednoj sjednici Vlade FBiH.

 

Neophodno je reći da je na osnovu dogovora s predstavnicima Koordinacije boračkih organizacija, koje baštine tradiciju Armije RBiH i HVO-a, i kantonalnih ministara za pitanja boraca, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Bukvarević ponovo uputio u proceduru Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

 

Tekst Nacrta ovog zakona je usaglašen sa kantonalnim ministrima za boračka pitanja i sa predstavnicima koordinacije boračkih udruzenja koja baštine tradicije Armije RBiH i HVO BiH. Ovim nacrtom zakona je predviđeno 15 prava za demobilisane borce i članove njihovih porodica, uključujući zdravstveno osiguranje i liječenje boraca i članova njihovih porodica u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH, kao i prednost u zapošljavanju i kaznene odredbe za poslodavce koji to ne budu poštovali.

 

Istovremeno, predviđeno je osnovno osiguranje u visini od 25 posto prosječne plaće u FBiH za demobilisane borce koji imaju 60 i više godina i žene borce koje imaju 50 godina i više, a koji nemaju nikakvih drugih primanja.

Demobilisani borci od 2010. godine nemaju svoj zakon.

29.03.2018.

KAKO PODUČAVATI O ISTORIJI RATOVA DEVEDESETIH?

29.03.2018.

TURSKA OD BiH TRAZI ZAUSTAVLJANJE GULENISTA

29.03.2018.

TURCI PRIONILI NA POSAO I IZRACUNALI: AUTOCESTA SARAJEVO-BEOGRAD-SARAJEVO KOSTAT CE NAJMANJE 3 MILIJARDE EURA!

TURCI PRIONULI NA POSAO PA IZRAČUNALI: Autocesta Sarajevo-Beograd-Sarajevo koštat će najmanje 3 milijarde eura!

Turski ministar Arslan upoznao je bh zvaničnike da dosadašnja analiza pokazuje složenost cjelokupnog projekta, posebno ističući teren kojim prometnice trebaju prolaziti. U tom smislu, konstatirao je da je na trasi autoceste koja ide kroz BiH, od Sarajeva prema Tuzli do granice sa Srbijom i od Sarajeva prema Višegradu do granice sa Srbijom, potrebno izgraditi oko 133 mosta ukupne dužine 25,8 kilometara, kao i 53 tunela ukupne dužine 37,5 kilometara.TURCI PRIONULI NA POSAO PA IZRAČUNALI: Autocesta Sarajevo-Beograd-Sarajevo koštat će najmanje 3 milijarde eura! - 1

U okviru posjete visoke državne turske delegacije Bosni i Hercegovini, danas je u prostorijama Ministarstva komunikacija i prometa BiH održan bilateralni sastanak ministra Ismira Juska sa turskim ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Ahmetom Arslanom.

 

Pored ostalih tema, razgovaralo se o trenutnim aktivnostima koje turska strana provodi na projektu izgradnje moderne prometnice Sarajevo – Beograd.

 

Ministar Arslan upoznao je prisutne da dosadašnja analiza pokazuje složenost cjelokupnog projekta, posebno ističući teren kojim prometnice trebaju prolaziti. U tom smislu, konstatirao je da je na trasi autoceste koja ide kroz BiH, od Sarajeva prema Tuzli do granice sa Srbijom i od Sarajeva prema Višegradu do granice sa Srbijom, potrebno izgraditi oko 133 mosta ukupne dužine 25,8 kilometara, kao i 53 tunela ukupne dužine 37,5 kilometara.

Turski ministar je dodao da su do sada konstatirane dužine trasa i prateći objekti na trasama koje idu kroz BiH, te izvršena preliminarna procjena vrijednosti projekta u iznosu od oko 3 milijarde eura. Finansijska konstrukcija projekta, odnosno način i modeli finansiranja trebali bi biti poznati do juna ove godine.

Ministar Jusko upoznao je uvaženog ministra o problematici prometnih dozvola bosanskohercegovačkih prijevoznika te zatražio od turskog ministra liberalizaciju prijevoza.

Turski ministar je iskazao zainteresiranost za liberalizaciju i zatražio da se u što kraćem roku imenuju i sastanu delegacije dviju zemalja kako bi unaprijedili poslovanje prijevoznika obje zemlje, što su obje delegacije prihvatile.

Također, ministar Jusko zatražio je od ministra Arslana da turska strana uloži dodatne napore da se Sporazum o priznavanju vozačkih dozvola između dviju zemalja potpiše u što skorije vrijeme, za šta je dobio potvrdu ministra Arslana.

Turska delegacija je naglasila razvoj zračnog prometa pa je sa ciljem daljnjeg unapređenja predloženo da se u narednom periodu unaprijede odredbe postojećeg sporazuma između BiH i Turske.

Ministar Arslan je izrazio zahvalnost ministru Juski na današnjem gostoprimstvu, uz posebnu ponovnu zahvalu ministru Juski na podršci i ličnoj solidarnosti kada se u Republici Turskoj desio teroristički napad na aerodrom Ataturk.

Turski ministar pozvao je ministra Juska na otvorenje novog aerodroma u Istanbulu, planirano za 29. oktobar 2018. godine, saopšteno je iz ministarstva komunikacija i prometa BiH.

29.03.2018.

ZIJAD BEĆIROVIĆ: BiH DOLAZI U FOKUS SAD-a JER SRBIJA I DODIK POSTAJU POGONSKO GORIVO RUSIJE

29.03.2018.

NA DAN ZLOČINA U CENTRU SARAJEVA

29.03.2018.

KADA HOTIC: "KAMO SRECE DA SE OTRIJEZNI, PA DA PRIZNA ODGOVORNOST..."

KADA HOTIĆ: "Kamo sreće da se otrijezni, pa da prizna odgovornost..."

Predstavnica Udruženja Majke Srebrenice Kada Hotić danas je imala verbalni incident sa Vojislavom Šešeljom ispred zgrade Višeg suda u Beogradu.KADA HOTIĆ: 'Kamo sreće da se otrijezni, pa da prizna odgovornost...'

"Kamo sreće da se otrijezni, pa da prizna odgovornost, da kaže motive zašto je to tako. Ovo je čista laž što on govori", rekla je Hotić.

 

"Ja sam ovdje danas da prisustvujem suđenju za zločin u Kravici, u tom hangaru gdje mi je brat ubijen i to mu je odsječena glava i smrskane kosti bez tragova metaka. Nenaoružane ljude uvesti.. i petorica mogu pobiti", izjavila je Hotić.

 

"Ako je bio tu i on je činio taj zločin. Mi imamo svjedoke. Tužioci imaju čime potprijepiti, niko ne izmišlja. Kamo sreće da ja lažem, ja bih imala bih sina, muža, braću i rodbinu. Valjda su ljudi stručnjaci dokazali da je bio genocid. Bio je genocid i u drugim mjestima."

 

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice odloženo je danas u Beogradu zbog odsustva prvooptuženog Nedeljka Milidragovića.

 

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

 

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

 

 

 

(N1/SB)

29.03.2018.

BRUKA U HRVATSKOJ: PREKO MUSLIMANSKIH POSMRTNICA NANESENA SVINJSKA MAST

BRUKA U HRVATSKOJ: Preko muslimanskih osmrtnica nanesena svinjska mast

Nepoznata je osoba preko muslimanskih osmrtnica na zagrebačkom Borongaju premazala svinjsku mast. 'Više od 25 tisuća muslimana se borilo za Republiku Hrvatsku, oko 1000 muslimana je poginulo za Republiku Hrvatsku. Zašto? Da bi im osmrtnice mazali svinjskom mašću, je l'?', napisala je na Twitteru Sara Jahić Zelić, podijelivši i fotografijeBRUKA U HRVATSKOJ: Preko muslimanskih osmrtnica nanesena svinjska mast


'Srce mi se slomilo', napisala je ogorčena Jahić Zelić, podijelivši fotografiju koja prikazuje stup na kojem su dvije osmrtnice i na svakoj je pozamašna količina masti.


View image on Twitter 

U drugoj je objavi napisala: 'Više od 25 tisuća muslimana se borilo za Republiku Hrvatsku, oko 1000 muslimana je poginulo za Republiku Hrvatsku. Zašto? Da bi im osmrtnice mazali svinjskom mašću, je l'? Zato je moj tata 70-postotni ratni vojni invalid sa željeznim pločicama umjesto kičme?'

29.03.2018.

ISIL I ISTANBULSKA KROACIJA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74150665

Powered by Blogger.ba