Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.03.2018.

APEL EVROPSKE KOMISIJE BH. POLITICARIMA : "NAPUSTITE RETORIKU PODJELA U BiH"

 APEL EVROPSKE KOMISIJE BH. POLITIČARIMA : "Napustite retoriku podjela u BiH"

Na sastanku je ponovljeno da će Komisija u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo posebnu pažnju posvetiti implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“. EK je apelovala na BiH da napusti retoriku podjela i snažno nastavi sa reformama, bez obzira što je izborna godina.

  

APEL EVROPSKE KOMISIJE BH. POLITIČARIMA : 'Napustite retoriku podjela u BiH'

U Briselu je danas održan 3. sastanak sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

 

Delegacije EU i BiH su razmotrile političke i ekonomske prilike u BiH i razmijenile informacije u vezi sa provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblasti pravde, slobode i sigurnosti, trgovine, industrije, unutrašnjeg tržišta, socijalne politike, transporta, regionalnog razvoja, poljoprivrede i ribarstva.

 

Evropska komisija je pozdravila dostavu odgovora BiH na Upitnik, kao i pripremu akcionog plana za provedbu Strategije reforme sektora pravde, zahvaljujući kojem je omogućeno precizno praćenje mjera u ovoj oblasti.

 

Komisija je takođe pozdravila pripremu amandmana na Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina i pozvala vlasti u BiH da se bave pitanjima pomirenja. Istovjetno je ocijenjeno i usvajanje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala kao i skidanje BiH sa liste Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca. U ovom domenu BiH, između ostalog, treba ojačati borbu protiv cyber kriminala.

 

Evropska komisija je pozdravila usvajanje revidiranog Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma i pozvala BiH da izdvoji dodatna sredstva za borbu protiv ranog napuštanja školovanja romske populacije, kao i za njihovo stambeno zbrinjavanje.

 

Bh. delegacija izvijestila je o mnogim realizovanim zadaćama. Primjera radi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće ažuriralo je listu koruptivnih krivičnih djela čiji je cilj jedinstven način zavođenja i praćenja ove vrste predmeta.

 

Uprava za indirektno oporezivanje pustila je u rad e-portal za poreske obveznike čime je omogućeno elektronsko podnošenje prijava za porez na dodatu vrijednost i prijava akciza. Takođe je konstatovano da je saradnja policijskih agencija u BiH na operativnom nivou odlična. Zabilježen je napredak BiH u bilateralnim pregovorima o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

 

BiH je takođe pokrenula izmjene Protokola 7 uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, radi olakšavanja izvoza bh. vina na tržište Republike Hrvatske.

 

Među aktivnostima koje BiH treba realizirati su: kreiranje odgovarajućeg sistema naplate RTV pretplate, provođenje GRECO preporuka, posebno onih u vezi sa finansiranjem političkih partija, jačanje finansijskih istraga i tužilačkih kapaciteta u slučajevima trgovine ljudima, kao i imenovanje jedinstvene kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om.

 

Evropska komisija je zabrinuta što nema napretka u oblasti slobode izražavanja u odnosu na izvještaj iz 2016. i od BiH traži nultu toleranciju na ograničenja medijskih sloboda. Takođe je konstatovano da je učešće žena u političkoj areni u BiH i dalje nisko.

 

Na sastanku je ponovljeno da će Komisija u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo posebnu pažnju posvetiti implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“. EK je apelovala na BiH da napusti retoriku podjela i snažno nastavi sa reformama, bez obzira što je izborna godina.

 

Na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje kojim su kopredsjedavali g. Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH i gđa. Michela Matuella, šefica Jedinice za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji potvrđen je i raspored održavanja 3. ciklusa sastanaka pododbora.

 

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje je jedno od zajedničkih tijela EU i BiH uspostavljenih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a u svrhu praćenja njegove provedbe. Čine ga predstavnici Vijeća Evropske unije i Evropske komisije, kao i predstavnici Vijeća ministara BiH. Sastanci Odbora za stabilizaciju i pridruživanje se, u pravilu, održavaju godišnje.

27.03.2018.

HOCE LI HDZ NA USTAVNOM SUDU DOBITI ONO STO JE FRANJO TUDJMAN IZGUBIO U VASINGTONU

TRENUTAK ODLUKE: Hoće li HDZ na Ustavnom sudu dobiti ono što je Tuđman izgubio u Vašingtonu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na 109. plenarnoj sjednici obavio je prelimiranu raspravu o zahtjevu Borjane Krišto koji je sastoji u brisanju ustavnih odredbi kojima se omogućava izbor delegata iz svih kantona u Dom naroda, što je ustavna norma i princip na kojem počiva ustavno ustrojstvo Federacije BiH, a posljedično tome i ustavno ustrojstvo Bosne i Hercegovine.TRENUTAK ODLUKE: Hoće li HDZ na Ustavnom sudu dobiti ono što je Tuđman izgubio u Vašingtonu

Na 109.plenarnoj sjednici Ustavni sud se odlučio za prolongiranje odluke te najavio da će konačnu odluku donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica. Na kojoj od narednih plenarnih sjednica će odluka biti donesena, nije precizirano.

 

Uoči same sjednice kao i mjesecima ranije kadrovi HDZ-a i tzv. HNS-a vršili su pritisak na rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, s ciljem da se Ustavni sud stavi u ulogu zakonodavca te protivno svojim ovlaštenjima suspendira ustavne odredbe, čime bi na najdirektniji način bio potkopan ustavni poredak Bosne i Hercegovine što bi u daljenjem slijedu događaja otvorilo ne samo ustavnu nego i duboku političku krizu, i uvod u ono što se ne smije ni zamisliti, kako to obično kažu iz HDZ-a onda kad žele slikovito ukazati na moguće posljedice neusvajanja njihovih nemogućih zahtjeva.

 

Prolongiranje odluke Ustavnog suda po zahtjevu Borjane Krišto pokazalo je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine unatoč ogromnim pristiscima još uvijek u stanju, odnosno još uvijek ima snage, da se ophrve tendencijama podrivanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, premda je pitanje do kada će te snage imati, obzirom na ogromnu količnu intertnosti onog dijela javnosti koji se naziva probosanskom.

 

Koliko su u HDZ-u zapravo bili uvjereni u pozitivan ishod nemogućih zahtjeva koje je prema Ustavnom sudu uputila Borjana Krišto, sa ciljem suspendiranja pravnog porekta, svjedoči i sama "šokiranost" Krišto koja je izjavila da je odluka za nju bila neočekivana.

 

Za HDZ je dakle potpuno neočekivano da Ustavni sud ne stavi van snage odredbe koje oslikavaju sam karakter Federacije Bosne i Hercegovine. Ali i nije neočekivano nego "neočekivano", jer se u HDZ-u vode onom vrstom logike i obmana koje u vezi sa odlukama Ustavnog suda u javnosti lažno interpretira saborski zastupnik Republike Hrvatske Božo Ljubić, čija apelacija nije ostvarila željeni domet, koji se upravo pokušava ostvariti zahtjevom Borjane Krišto.

 

Potonji zahtjev u potpunosti se naslanja na Ljubićevu tek djelomično usvojenu apelaciju, i tome smislu predstavlja kontinuirani politički pritisak koji je otpočeo, vodi se i nastavit će se voditi iz Hrvatskog sabora, uz potpuno podršku zvaničnog Zagreba, Vlade i Sabora Republike Hrvatske.

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne zaprima apelacije i zahtjeve tek od građana Bosne i Hercegovine (Ljubić i Krišto) nego političke zahtjeve Zagreba. Svako onaj ko misli da se Ustavni sud očituje po građanskim zahtjevima Ljubić i Krišto a ne o zahtjevima zagrebačke politike koja vrši pritisak koristeći se privilegiranom pozicijom, članstva u Evropskoj uniji, u potpunoj je zabludi. Ustavni sud u ovom trenutku posljednja je utvrda koja još uvijek nije pala pred agresivnom političkom i propagandnom kampanjom koja se vodi od strane Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

 

Pojednostavljano rečeno, ono što je Franjo Tuđman izgubio u Vašingotonu, danas se pokušava dobiti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Priroda saborskih zahtjeva Ljubić i Krišto upravo je, ni manje ni više nego takva - radikalno mijenjanje ustavnog ustrojsva FBIH i BiH, i revitalizacija tzv. Herceg Bosne.

 

Onemogućiti izbor delegata iz svih kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije, znači jedino omogućiti ono što u martu 1994. nije bilo moguće.

 

Piše: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba/SB)

27.03.2018.

GODISNJICA DOGOVORA MILOSEVIC-TUDJMAN: DUH SPORAZUMA IZ KARADJORDJEVA I DANAS ZIV

27.03.2018.

ZASTUPNICA BOSNJACKE ZAJEDNICE NA KOSOVU: "SVAKA DRZAVA BI POSTUPILA KAO KOSOVO - DODIKOVE IZJAVE NEINTELIGENTNE"

ZASTUPNICA BOŠNJAČKE ZAJEDNICE NA KOSOVU: "Svaka država bi postupila kao Kosovo - Dodikove izjave neinteligentne"

Zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova Duda Balje komentarisala je za Vijesti.ba jučerašnja događanja na Kosovu.ZASTUPNICA BOŠNJAČKE ZAJEDNICE NA KOSOVU: 'Svaka država bi postupila kao Kosovo - Dodikove izjave neinteligentne'


Navodi da je reakcija vlasti Kosova odgovor na akciju Srbije i na ulazak neovlaštenih lica bez najave.

 

"Mi smo jučer u principu pokazali kako ćemo se ponašati prema državama koje nas ne respektuju kao samostalnu državu. Naravno, da smo očekivali reakcije od strane Srbije i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pročitala sam naravno i reakciju gospodina Dodika koja je za mene nevjerovatna, iako od njega ništa pametnije i inteligentnije nisam ni očekivala", navodi Balje.

 

Ističe da se nepotrebno dižu tenzije, jer svaka država koja je samostalna i koja je svjesna svoje terirtorije postupila bi isto.

 

"Niko ne brani nijednom Srbinu niti bilo kome da dođe na teritoriju Kosova. Kosovo je demokratska država, ali mislim da osobe koje su znale da ne mogu na takav način doći, na koncu su se prethodno trebale najaviti, jer je najava bila neophodna, i ponavljam, jučerašnja akcija naše policije je upravo reakcija na neovlašteni ulazak na teritoriju Kosova", rekla je.

 

Navela je da je to ujedno stav bošnjačke zajednice na Kosovu, nje kao predstavnice kao i svih građana Kosova.

 

"Apsolutno je isto mišljenje, ali ne vidim zbog čega se diže ovolika galama oko ovog jer svaka samostalna država bi postupila isto", zaključila je Balje.

 

 

(Vijesti.ba/SB)

27.03.2018.

ZBOG ZLOCINA U PROZORU: PODIGNUTA OPTUZNICA PROTIV PRIPADNIKA HVO-a

ZBOG ZLOČINA U PROZORU: Podignuta optužnica protiv pripadnika HVO-a

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Gorana Pavkovića, rođenog 1975. godine u Prozoru, državljanina BiH i R Hrvatske.ZBOG ZLOČINA U PROZORU: Podignuta optužnica protiv pripadnika HVO-a

Pavković se tereti da je tokom 1993. godine nečovječno postupao i sudjelovao u mučenju zatočenika bošnjačke nacionalnosti na području Prozora.

 

On se tereti da je kao saučesnik, sudjelovao u mučenju i zlostavljanju grupe zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti, koji su zlostavljani tokom ispitivanja u prostorijama Vatrogasnog doma u Prozoru, tako što je nezakonito zatočene civile tukao električnom palicom, rukama i nogama.

 

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

27.03.2018.

NERMINA KAPETANOVIC O NAVODIMA MARIJANE PETER

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75404852

Powered by Blogger.ba