Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.03.2018.

KOSOVSKA POLICIJA PRIVELA SEFA KANCELARIJE VLADE SRBIJE ZA KOSOVO MARKA DJURICA

26.03.2018.

MUP ENTITETA RS-a OPTUZIO MRTVOG DAVIDA DRAGICEVICA

26.03.2018.

TOMISLAV JAKIC: POVIJEST PAMTI SVE KOJE SU IZ NJE POKUSALI IZBRISATI...

26.03.2018.

UGLEDNI AMERICKI LIST ZGROZEN HRVATSKOM: "SVE VISE ONIH KOJI REHABILITUJU USTASE"

UGLEDNI AMERIČKI LIST ZGROŽEN HRVATSKOM: "Sve više onih koji rehabilituju ustaše"

u Hrvatskoj jača desnica i sve je više onih koji negiraju Holokaust i rehabilituju ustaški režim, piše Washington Post.UGLEDNI AMERIČKI LIST ZGROŽEN HRVATSKOM: 'Sve više onih koji rehabilituju ustaše'

List piše o demonstracijama desnice održanim u subotu, 24. marta, protiv ratifikacije Istanbulske konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

 

Otkako je pristupila EU, 2013. godine, Hrvatska sve više ide prema ekstremnoj desnici, uključujući i one koji negiraju Holokaust i rehabilituju pronacistički ustaški režim koji je vladao zemljom tokom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, navodi američki list.

 

Vrh hrvatske crkve prije prostesta na kojem je bilo desetak hiljada ljudi rekao je kako se oni koji podržavaju Istanbulsku konvenciju ne bi trebali smatrati vjernicima.

 

Govornici na glavnom zagrebačkom trgu optuživali su EU kako želi da "osvoji" Hrvatsku liberalnim stavovima. Nekoliko transparenata bilo je sa precrtanim likom njemačke kancelarke Angele Merkel.

 

Reuters navodi da je hrvatska konzervativna Vlada, usprkos opoziciji u vlastitim redovima, protivljenju lokalne crkve i konzervativnih grupa, prihvatila međunarodni sporazum koji se bori protiv nasilja nad ženama.

 

Agencija ističe i da su demonstranti najavili referendum, ali da anketa pokazuje da dvije trećine Hrvata podržava ratifikaciju.

26.03.2018.

DRZAVNI ORF: "PREDSTAVA O GENOCIDU U SREBRENICI POTRESLA AUSTRIJANCE"

DRŽAVNI ORF: „Predstava o genocidu u Srebrenici potresla Austrijance“

U pozorištu u Salzburgu u subotu je odigrana predstava o genocidu u Srebrenici iz jula 1995.; predstava autora Hasana Nuhanovića je potresla gledaoce, piše austrijski ORF


Masakr u Srebrenici predstavlja najveći genocid počinjen nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. Više od 8.700 Bošnjaka, većinom muškaraca i dječaka, je masakrirano od strane pripadnika vojske Republike Srpske u julu 1995. Pripadnici snaga Ujedinjenih nacija, koji su bili zaduženi da zaštite tu populaciju, su bili lahko naoružani i nisu predstavljali nikakvu zaštitu. Holandija, kao država koja je poslala UN-ove Plave šljemove, je barem u nekim određenim slučajevima osuđena, piše ORF.

 

Nuhanović je jedan od preživjelih ovog masakra i tužio je Holandiju zbog ponašanja njihovih vojnika u tom vremenu. On je i napisao tekst koji je služio kao baza za predstavu "Srebrenica". U tom tekstu, Nuhanović priča svoju životnu priču - priču koja je usko povezana sa krvavim ratom koji se odvijao u njegovoj rodnoj državi, Bosni i Hercegovini.

 

Porodica Nuhanovic u početku uživa ugled i kod Srba i kod Bošnjaka ali zatim postaju izbjeglice u vlastitoj državi. Nuhanovići dolaze u Srebrenicu, koju su Ujedinjene nacije proglasile zaštićenom zonom. Ali kao što je opšte poznato, ta zaštita je bila lažna: porodica Nuhanović se našla među žrtvama, a Hasan je jedini preživio.

 

Ova salzburška produkcija je nastala pomoću saradnje sa akcijom "Bauern helfen Bauern". Ovom akcijom salzburška političarka Doraja Eberle već od 1992. podržava ljude iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ona je aranžirala posjetu Bosni tokom koje režiser Peter Arp i ansambl predstave upoznali sa autorom. Nuhanović je njima predao tada još neobjavljeni tekst koji služi kao baza za predstavu.

 

Doživljaji posjete su se pretvorili u dio predstave, ispričao je Arp: “Taj balans se pretvara u kolaž koji nam je tokom proba dozvoljavao da prodišemo, izdahnemo i da to što radimo pogledamo sa strane kako bi se ponovo uvjerili da to sto pričamo nije samo priča Hasana Nuhanovića.

 

Predstava se odvija na oskudnoj površini koja podsjeća na merazje. Matthias Hinz se sasvim predao ulozi Hasana Nuhanovića, a oko njega petočlani ansambl predstave pokazuje kako umjetnost, možda čak i bolje nego dokumentarac, može da zahvati čovječije srce i um.

 

(N1)  

26.03.2018.

ODBRANA VITALNOG NACIONALNOG INTERESA : "BOSANSKI JEZIK DOSAO DO OXFORDA, ALI NE I DO ZVORNIKA"

Odbrana vitalnog nacionalnog interesa : “Bosanski jezik došao do Oxforda, ali ne i do Zvornika”
Na sjednici Zajedničke komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) danas nisu usaglašeni stavovi u vezi sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju u tom bh. entitetu. O zakonu će konačnu riječ dati Ustavni sud RS-a.

Ni na sjednici Vijeća naroda RS-a 21.marta nije podržan veto Bošnjaka na taj zakon, kojim se, kako smatraju, negira postojanje bosanskog jezika, odnosno pravi diskriminaciju Bošnjaka.

“Žalim politiku koja sebi dozvoljava da prevodi šta je naš vitalni nacionalni interes. Ona je očito jedini krivac za sve ove probleme”,izjavio je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

Jezik je, dodaje, odrednica koja definiše čovjeka i njegov identitet.

“Bosanski jezik uspio je doći Oxforda, ali ne do Zvornika, Janje, Bratunca, Kotor-Varoši…”, upozorio je Hadžiomerović naglasišvi da ukoliko se insistira na poštivanju ustavne odrednice, onda onda mora da važi i za srpski jezik.

Podsjetio je da je u Kantonu Sarajevu zakonski regulisano da su jezici u upotrebi – bosanski, srpski i hrvatski i da taj pozitivni primjer treba da slijede i ostali.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon, jer smatraju da se njime u potpunosti odbacuje bosanski jezik, budući da se u Zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu RS-a.

U entitetskom Ustavu stoji da su u RS-u u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju navedeno jezik konstitutivnih naroda.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju usvojen je 22. februara na sjednici Narodne skupštine RS-a.

(Kliker.info-N1)


////////////////////////////


KO SMO MI BOŠNJACI? —


Autor: Daniel Toljaga
Objavljeno: 12. October 2015.
Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika
KO SMO MI BOŠNJACI? —
26.03.2018.

DIANA ZELENIKA DEMASKIRALA DRAGANA COVICA

ZELENIKA DEMASKIRALA ČOVIĆA: „Taj čovjek je promijenio nacionalnost, vjerska uvjerenja i jezik, a nikad ga nisu zanimali Hrvati, a Dodik je…“!

Zastupnica HDZ-a 1990 u Parlamentu BiH Diana Zelenika za Vijesti.ba ističe da je Dragan Čović Hrvate prvenstveno podijelio na podobne i nepodobne, na enormno bogate i egzistencijalno ugrožene te u konačnici na one koji zaslužuju živjeti i one koji to ne zaslužujuZELENIKA DEMASKIRALA ČOVIĆA: 'Taj čovjek je promijenio nacionalnost, vjerska uvjerenja i jezik, a nikad ga nisu zanimali Hrvati, a Dodik je…'!

Na nedavnom skupu u Neumu, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je da su "Hrvati nedjeljivi i da ih niko neće dijeliti". Je li upravo Čović taj koji je, svojim prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH, podijelio Hrvate na one u Bosni i one u Hercegovini? 

 

Akademik Čović je Hrvate prvenstveno podijelio na podobne i nepodobne, na enormno bogate i egzistencijalno ugrožene te, u konačnici, na one koji zaslužuju živjeti i one koji ne zaslužuju. Rezultati njegove katastrofalne i po hrvatsko nacionalno biće pogubne politike vidljivi su u totalnom gospodarskom krahu, hirošimskoj demografskoj slici, političkom rasulu te, u konačnici, surovom siromaštvu.

 

HDZ BiH traži legitimno predstavljanje u federalnom Domu naroda i Predsjedništvu BiH. RS se zanemaruje. Zašto i šta je cilj takve politike? 

 

Dragana Čovića nikada i nisu zanimali Hrvati niti je se borio za interese istih, a pogotovo ne onih najugroženih u Republici Srpskoj. Naime, to je čovjek koji je tijekom svog života promijenio nacionalnost, vjerska uvjerenja i u konačnici nacionalni jezik. Taj oportunistički politički kameleon i proračunski parazit uvijek se vodio za novčanim interesima, a narod, u ovom slučaju hrvatski, je samo bio sredstvo. Pošto mu je važnije, u svakom mogućem smislu, interesno prijateljstvo sa Miloradom Dodikom, nije ni za očekivati da će promijeniti stav.

 

S druge strane, predsjednik RS Milorad Dodik zalaže se za formiranje trećeg entiteta u BiH i nedavno je poručio da bi to stabilizovalo ovu državu. Kako gledate na ovakav Dodikov stav?

 

Pa Milorad Dodik vješto podvaljuje Hrvatima, kao što je to oduvijek i činio. Poručujemo mu da se ne brine za nas i da gleda svoja posla, odnosno nek' prvo osigura jednakopravnost hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, omogući nesmetani i održivi povratak pa tek onda nek' se bavi Hrvatima u FBiH.

 

Kakvi su planovi HDZ-a 1990 na predstojećim opštim izborima? Hoćete li ići u zajednički nastup sa drugim strankama?

 

HDZ 1990 na predstojećim parlamentarnim izborima ide na pobjedu i borbu za svoj hrvatski narod i dobrobit svih ljudi u Bosni i Hercegovini. Organi stranke će u predstojećem  periodu odlučiti i izabrati modalitete izlaska na izbore, no sa sigurnošću Vam mogu kazati da nećemo ići zajedno sa HDZ-ovom HNS listom. Odlučno ćemo se suprostaviti ovom vladajućem zlu koje razara i doslovno desetkuje hrvatski narod ostavljajući ga u surovom siromaštvu i teškoj apatiji. HDZ 1990 poziva sveukupni hrvatski puk, sve što diše hrvatsko da iziđe iz nametnutog oklopa šutnje, da prekine ovaj nacionalni slobodni pad i da nam pomogne da pobijedimo zlo zajedno, kazala je Diana Zelenika za Vijesti.

26.03.2018.

SVJETONAZORSKI KRIZARI PROTIV ,,GRIJESNIH EVINIH KCERI"

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74150718

Powered by Blogger.ba