Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.03.2018.

ZLOGUKO PROROCANSTVO

24.03.2018.

STRANI MEDIJI: 'HILJADE HRVATA PROTIV KONVENCIJE KOJA STITI ZENE OD NASILJA, A SVE IH VISE SLAVI USTASE I NEGIRA HOLOKAUST"

STRANI MEDIJI PRIBILI HRVATSKU NA STUB SRAMA: ‘Hiljade Hrvata protiv konvencije koja štiti žene od nasilja, a sve ih više slavi ustaše i negira holokaust"

O protestima krajnje desnice u Hrvatskoj protiv ratifikacije Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, pisao je pored ostalih i američki Washington Post. Osim samog protesta, ističu kako u Hrvatskoj jača desnica te je sve više onih koji negiraju holokaust i rehabilitiraju ustaški režim.STRANI MEDIJI PRIBILI HRVATSKU NA STUB SRAMA: 'Hiljade Hrvata protiv konvencije koja štiti žene od nasilja, a sve ih više slavi ustaše i negira holokaust' - 1

“Hiljade pristaša krajnje desnice marširale su centrom Zagreba protestirajući protiv međunarodne konvencije za koju tvrde kako indirektno legalizira istopolne brakove i daje prava transrodnim osobama”, započinje članak Washington Posta.

 

“Prosvjednici su pjevali domoljubne pjesme i skandirali protiv hrvatske vlade desnog centra koja je prošle sedmice prihvatila Istanbulsku konvenciju Vijeća Europe iz 2011., ali ju Sabor još nije ratificirao”, opisuje američki list.

 

“Hrvatska konzervativna opozicija i Katolička crkva, organizatori protesta, kažu kako podržavaju borbu protiv nasilja nad ženama i u porodici, koja je glavni cilj Konvencije, ali se protive navodnom uvođenju trećeg roda u društvo.


Image result for ante pavelic fotos


Image result for ante pavelic fotos


 

‘Protiv smo rodne ideologije’, rekla je Željka Markić, vođa konzervativaca”, citira Post.

 

“Otkako je pristupila EU 2013., Hrvatska sve više ide prema ekstremnoj desnici, uključujući i one koji negiraju Holokaust i rehabilitiraju pronacistički ustaški režim koji je vladao zemljom tijekom Drugog svjetskog rata”, ističe washingtonski list, koji se osvrnuo i na stavove Crkve.

 

“Vrh hrvatske Crkve prije prosvjeda na kojem je bilo 10-ak hiljada ljudi rekao je kako se oni koji podržavaju Istanbulsku konvenciju ne bi trebali smatrati vjernicima. Govornici na glavnom zagrebačkom trgu optuživali su EU kako želi ‘osvojiti’ Hrvatsku sa svojom liberalnim stavovima. Nekoliko transparenata bilo je s prekriženim likom njemačke kancelarke Angele Merkel”, opisuje Washington Post.

 

 

“Diljem trase kojim su prolazili bili su i kontraprosvjedi, uključujući i jedan koji je sirenom pokušao nadglasati govornike”, zaključuje list.

 

Novinske agencije Reuters i AFP. pišu da je “hrvatska konzervativna vlada, usprkos opoziciji u vlastitim redovima, protivljenju lokalne crkve i konzervativnih grupa prihvatila međunarodni sporazum koji se bori protiv nasilja nad ženama”  te dodaju kako su prošlog mjeseca Konvenciju  odbile i Bugarska i Slovačka pod sličnim argumentima kao i oni koje navode oponenti u Hrvatskoj,  odnosno zbog definicje roda kao “skup uloga, ponašanja, osobina i aktivnosti koje određeno društvo smatra primjerenim za muškarce i žene”.

 

Također pišu i kako je hrvatska vlada dodala interpretativnu izjavu u kojoj se ističe da sporazum ne mijenja hrvatsku zakonsku odrednicu braka kao zajednice muškarca i žene, no da oponentima to nije bilo dovoljno.

 

Reuters ističe i kako su prosvjednici najavili referendum, no da je anketa pokazala kako dvije trećine Hrvata podržava ratifikaciju.

 

Osim opisa samog protesta, i AFP spominje intrepretativnu izjavu koju je “Plenković donio kako bi smirio strasti”. 

 

U svom izvještaju detaljnije opisuju ulogu Crkve “koja je pokrenula žestoku kampanju protiv ratifikacije” te su prenijeli i statuse sisačkog biskupa Vlade Košića.

 

“Došlo je vrijeme da se izađe na ulice” citira ga AFP, dodajući kako je ranije Konvenciju nazvao “kugom”.

24.03.2018.

NI GRADJANSKE, A KAMOLI RODNE RAVNOPRAVNOSTI

24.03.2018.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSICA CORAXA

24.03.2018.

DIANA ZELENIKA O DRAGANU COVICU

24.03.2018.

OKONČAN PROGRAMSKI SKUP SDA U ZETRI: OVO SU USVOJENI ZAKLJUČCI

24.03.2018.

PUTINOVI NOCNI VUKOVI

24.03.2018.

BAKIR IZETBEGOVIC: MI NISMO NI NACIONALISTI NI SOVINISTI, MI SMO PATRIOTI KOJI SE NISU ODREKLI SVOJE VJERE I IDENTITETA!"

24.03.2018.

POLICIJA BiH UPOZORILA DZEVADA GALIJASEVICA: "PRESTANITE NAS VRIJEDJATI I NARUSAVATI NAM UGLED"

POLICIJA BiH UPOZORILA GALIJAŠEVIĆA: "Prestanite nas vrijeđati i narušavati nam ugled"

Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, koji predstavlja uposlene u policijskim organima Bosne i Hercegovine, ne želi se upuštati u procjenu stručnih kompetencija pomenutog autora teksta, međutim smatra nedopustivim vrijeđanje i omalovažavanje te narušavanje ugleda policijskih agencija te uposlenih u istim


DŽevad Galijašević


Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini reagovao je na navode objavljene u Blicu u kojem se navodi da smatra krajnje neprimjerenim i uvredljivim naslov autorskog teksta Dževada Galijaševića „Bezbjedonosne strukture u BiH su kao brod ludaka bez kormilara“.

  

– Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, koji predstavlja uposlene u policijskim organima Bosne i Hercegovine, ne želi se upuštati u procjenu stručnih kompetencija pomenutog autora teksta, međutim smatra nedopustivim vrijeđanje i omalovažavanje te narušavanje ugleda policijskih agencija te uposlenih u istim, koji svojim radom doprinose bezbjednosti svih građana na području Bosne i Hercegovine te uživaju ugled međunarodnih policijskih agencija.

 

S tim u vezi, ukoliko se u narednom periodu nastavi sa vrijeđanjem, omalovažavanjem i narušavanjem ugleda uposlenih u policijskim agencijama, Savez sindikata će preduzeti sve zakonom dopuštene mjere i radnje s ciljem zaštite digniteta policijske službe i samih uposlenih u policijskim agencijama – naveli su iz Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini.

24.03.2018.

PRIMITIVNA MANJINA NAJAVILA SPEKTAKL, PA PROTEST ISPAO DEBAKL!

24.03.2018.

POVRATAK 'DOZIVOTNIH VODJA'

24.03.2018.

OBRACUN SA GIGANTIMA DIGITALNOG DOBA

24.03.2018.

JEDNA KNJIGA ZA BIBLIJU I KUR'AN

24.03.2018.

ZA OVU ZEMLJU SE MORAMO BORITI GLAVOM, SRCEM ...

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74150702

Powered by Blogger.ba