Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.03.2018.

ISPOVIJEST MOMIRA BULATOVICA: 'SVI SMO ZNALI DA CEMO U ZATVOR'

23.03.2018.

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA, DA NE BI BILO IZMJENA DEJTONA

23.03.2018.

HRVATSKA PRESTAVNICA U EU MARIJANA PETIR JOS JEDNOM DOKAZUJE DA HRVATSKA ZELI POCIJEPATI BiH I KRENUTI PUTEM NACI-FASISTE ANTE PAVELICA I FRANJE TUDJMANA

GNUSNE LAŽI HRVATSKE ZASTUPNICE U EVROPSKOM PARLAMENTU: "Strani borci radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH i prijete Hrvatskoj"

Na zajedničkom sastanku Pododbora za Sigurnost i obranu te Odbora za vanjske poslove, a u suradnji s Delegacijom za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, 22. marta se u Europskom parlamentu raspravljalo o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.GNUSNE LAŽI HRVATSKE ZASTUPNICE U EVROPSKOM PARLAMENTU: 'Strani borci radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH i prijete Hrvatskoj'


Ispred Europske komisije u razmjeni mišljenja sudjelovao je Georg Ziegler, zamjenik voditelja odjela u Glavnoj upravi za susjedsku politiku u Europskoj komisiji.

 

Govoreći o sigurnosnom aspektu, a referirajući se na podatke koje je iznio Ziegler - da je 188 muškaraca, 61 žena i 81 dijete napustilo BiH te se uputilo u Siriju kako bi sudjelovali u oružanom sukobu, a hrvatska zastupnica Marijana Petir istaknula je kako je sigurnosni aspekt iznimno važan, te se posebno osvrnula na djelovanje stranih boraca unutar BiH, što predstavlja, kako je rekla, izravnu prijetnju Republici Hrvatskoj kao susjednoj zemlji.

 

"Izražavam zabrinutost trenutnom situacijom, posebice stoga što dolazim iz Hrvatske koja kao država članica ima najdužu granicu upravo s BiH i mislim da je svim sudionicima poznato da upravo uz granicu s Hrvatskom niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH", rekla je zastupnica Petir.

 

Petir založila i za osiguranje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, smatrajući upravo jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda temeljem i preduvjetom sigurnosti, ali i budućnosti BiH.

23.03.2018.

ZORAN MIKULIC ODGOVORIO DRAGANU COVICU : COVICEVE LAZI SAMO UKAZUJU NA RASTUCI STRAH HDZ-a I DRAGANA COVICA OD LJEVICE I SDP BiH

Mikulić odgovorio Čoviću : Čovićeve laži samo ukazuje na rastući strah HDZ-a i Dragana Čovića od ljevice i SDP BiH
“Povodom izjava Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, koji svodeći ljevicu na bošnjačku strukturu, a želeći oprobanim nacionalističkim spinom uplašiti Hrvate i distancirati ih od lijevih i probosanskohercegovačkih snaga, reagovao je Zoran Mikulić, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH”, saopćeno je iz SDP-a.

“Tvrdnje Dragana Čovića o ljevici kao bošnjačkoj strukturi, shodno tome, o SDP-u kao isključivo bošnjačkoj stranci, jednako su netačne poput tvrdnji da Hrvata nema u javnom i upravnom životu u Tuzli, što su Jasmin Imamović i GO SDP Tuzla nedavno decidno opovrgnuli”, navodi se u pisanoj izjavi Zorana Mikulića.

Mikulić kaže kako ponavljanje ovih laži samo ukazuje na rastući strah HDZ-a i Dragana Čovića od ljevice i SDP BiH, te da je Čović svjestan da je SDP multietnički tim i da sa ljevicom neće moći dogovarati rasprodaju države kao sa SDA. Demokratski procesi koje je prošao SDP, garantuju da će se više čuti glas svih Hrvata u SDP-u, nego u autokratskom HDZ-u, koji je ugušio svaki oblik drugačije vizije BiH od vizije Dragana Čovića.

“SDP od početka okuplja pripadnike svih etnija, bez da svoju politiku temelje na nacionalističkim doktrinama. U državi koja zakonski diskriminira građane, o čemu postoji nekoliko presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, SDP je uvijek pronalazio način da ispoštuje zakone, ukoliko ih nije mogao zamijeniti boljim, a istovremeno sadrži mulitetničku supstancu”, naveo je Mikulić, koji podsjeća da HDZ svjesno i namjerno zaboravlja Hrvate sjevernije od Ivan Sedla za razliku od SDP-a koji  se širi i okuplja Hrvate, zajedno sa svim ostalim građanima RS-a, u Proevropski blok, a u Hercegovini okuplja probosanskohercegovačke snage i godinama od Mostara želi napraviti normalan grad.

“Tvrdnje Dragana Čovića najbolji su pokazatelj da smo na pravom putu, koji mora biti dugotrajan, ali je put oporavka države BiH i vraćanja stabilnosti u društvo, naspurot haosu kojim se HDZ javno hvali i prijeti svima koji državu vide drugačije od interesnih grupacija okupljenih oko Dragana Čovića”, naveo je Mikulić.

Podsjećamo, na tradicionalnom druženju s novinarima prije nekoliko dana, Čović je odgovorajući na aktualna pitanja prokomentirao i najavljeno ujedinjenje ljevice.Čović ljevicu ne vidi kao opasnost na narednim izborima, te naglasio je da se jasno ne zna tko je desno, a tko lijevo.Reako je kako očekuje da će stranke okupljene oko HNS-a na narednim izborima osvojiti pozicije na svim razinama vlasti.

“Tko će dobiti većinu među Bošnjacima, jer ta ljevica o kojoj pričate odnosi se isključivo na Sarajevo, i na bošnjačke stranke, koliko je god to ljevica, to je evidentno bošnjačka struktura, i stranačka i glasačka, i glasačkog tijela. Kada kažem bošnjačka onda je to na razini 95% i više. Ne na nekoj manjoj razini. Tako što se mene tiče sretno im bilo u svakoj varijanti, bilo da nastupali kao pet stranaka ili jedna stranka”, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva je još dodao: “Mi ćemo imati, ne sumnjajte, i hrvatskog člana Predsjedništva tko god to bude, i dopredsjednika Republike Srpske tko god bude kandidat. Siguran sam da ćemo u Vladi RS imati svoje predstavnike, kao što sam siguran da ćemo u Vijeću ministara imati onu trećinu dužnosnika kroz politički koncept HNS, i mislim da ćemo tako izaći na izbore”, kazao je Čović na druženju s novinarima.

(Kliker.info-SB)

23.03.2018.

SLAVEN KOVACEVIC: ,,TRI PITANJA USTAVNOM SUDU BiH..."

SLAVEN KOVAČEVIĆ: „Tri pitanja Ustavnom sudu BiH...“

„Moje je mišljenje da sudije Ustavnog suda BiH ne rade svoj posao, odlučuju politički koristeći klasične političke interpretacije i da u svome odlučivanju često ne uzima u obzir mišljenje struke i relevantnih institucija“SLAVEN KOVAČEVIĆ: 'Tri pitanja Ustavnom sudu BiH...'

Tekst dr. Slavena Kovačevića prenosimo u cjelosti:

 

 

„Ustavni sud BiH odgodio je odlučivanje po apelaciji Borjane Krišto uz obrazloženje da će tražiti mišljenje OHR-a. Rekli bismo ništa čudno, samo što tu postoji, ne jedno, nego nekoliko „ali“ iza čega se kriju jako važna pitanja o pravnoj sigurnosti građana i zaštiti njihovih osnovnih ljudskih prava, od kojih je svakako jedno od njih pravo da se kandidira za svaki nivo vlasti i pravo da bira koga se želi.

 

Ako tako promatramo stvar, znajući da je Dom naroda FBiH zakonodavni organ vlasti, onda je u samoj površini političke teorije jasno da svaki građanin mora imati pravo kandidature za sve zakonodavne organe vlasti, jer samo na taj način građani učestvuju u donošenju zakona i to je ono što se zove "legitimno političko predstavljanje". Izgleda jako jednostavno, ako se uopće ne ispolitizira, samo da bi tako nešto imalo smisla, onda je važno postaviti Ustavnom sudu BiH sljedeća pitanja, iz vrlo jednostavnog razloga, kako sam već rekao - zaštite pravne sigurnosti svih građana i zaštite njihovih osnovnih ljudskih prava.

 

Dakle:

 

1. Jel to onaj isti Ustavni sud BiH, koji je kao pravni osnov u apelaciji Bože Ljubića, koristio član I/2 Ustava BiH, koji kad odete na internet stranicu tog istog Ustavnog suda BiH, otvorite Ustav BiH, nađete član I/2, pa u gornjem desnom čošku mijenjate jezike: bosanski, hrvatski, srpski i dobijete 4 (četiri) RAZLIČITE verzije Ustava BiH, posebno tog člana I/2? Zar to nije malo nevjerovatno i pravno jako upitno? Meni se čini da jeste.

 

2. Jel to onaj isti Ustavni sud BiH, koji je i u apelaciji „Božo Ljubić“ tražio mišljenje OHR-a, ali ga, gle čuda, nije uključio u svoju odluku? Mišljenje OHR-a nije bilo na liniji odluke Ustavnog suda BiH, koji je ipak radi njihovog ispolitiziranog ponašanja napravio najveću političku krizu u Bosni i Hercegovini, donoseći odluku, a da nije koristio jedinu službenu verziju Ustava BiH, onu na engleskom jeziku. Šta o tome kaže registrar Ustavnog suda BiH, meni je jako žao ako on ne govori engleski jezik, ali je jedina službena verzija Ustava BiH ona na engleskom jeziku (tako kaže OHR), odnosno interpretacija člana I/2 Ustavnog suda BiH naprosto nije tačna, jer se u engleskoj službenoj verziji spominje termin "Rule Of Law" ili "vladavina prava" pa je taj isti Ustavni sud BiH donio odluku da se značajnom dijelu građana BiH uzmu osnovna ljudska prava, zaobilazeći termin vladavine prava i koristeći neke njima znane prijevode Ustava BiH iz kućne radinosti. Cjelokupan tekst Okvirnog mirovnog sporazuma za BiH iz Daytona, a time i Anex 4 ili Ustav BiH, pisan je terminologijom anglosaksonskog prava i nije moguće takvu terminologiju opisno ili paušalno prikazivati, koristeći se kontinentalnim pravom jer se gubi osnovni smisao Sporazuma.

 

3. Jel to onaj isti Ustavni sud BiH koji je u svojoj odluci „Božo Ljubić“ tražio i dobio mišljenje Venecijanske komisije, koja po mom skromnom mišljenju ima malo više znanja o ustavima i ljudskim pravima, pa je ta ista Venecijanska komisija u svome mišljenju sa 11. stranice odluke "Božo Ljubić" nedvojbeno rekla »da je sistem prema Ustavu Federacije u skladu sa evropskim i drugim međunarodnim standardima u oblasti izbora, a budući da Izborni zakon namjerava da provede u djelo relevantne odredbe Ustava Federacije, također se čini da je sistem u skladu i sa ovim standardima« i na kraju Ustavni sud BiH odluči drugačije. Eto koliko drže do mišljenja struke.

 

Moje je mišljenje da sudije Ustavnog suda BiH ne rade svoj posao, odlučuju politički koristeći klasične političke interpretacije i da u svome odlučivanju često ne uzima u obzir mišljenje struke i relevantnih institucija. Zato bi bilo dobro izmijeniti odredbe da se mandat sudija Ustavnog suda BiH ograniči na 5 godina, kao u normalnim europskim zemljama, kako se ne bi osjećali ovako komforno u donošenju njihovih odluka kojima gaze osnovna ljudska prava i prave političke krize u Bosni i Hercegovini.

 

(Vijesti.ba)  

23.03.2018.

OSUMNJICEN ZA RATNI ZLOCIN: CRNA GORA IZRUCILA SLOBODANA KNEZEVICA BOSNI I HERCEGOVINI

OSUMNJIČEN ZA RATNI ZLOČIN: Crna Gora izručila Slobodana Kneževića Bosni i Hercegovini

Pravosudne institucije Crne Gore, izručile su pravosuđu Bosne i Hercegovine osumnjičenog Knežević Slobodana, rođenog 1968. godine u Prijedoru, državljanina BiH.OSUMNJIČEN ZA RATNI ZLOČIN: Crna Gora izručila Slobodana Kneževića Bosni i Hercegovini

Ovaj osumnjičeni lišen je slobode 01.12.2017. godine na teritoriji Crne Gore, a na temelju međunarodne tjeralice raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH.

 

On je osumnjičen da je osobno i izravno, sudjelovao u počinjenju ratnog zločina u mjestu Miska Glava, kod Prijedora.

 

Knežević Slobodan je  osumnjičen je da je u mjesecu srpnju 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišavanju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija.

 

Također, osumnjičeni je pod istragom i da je osobno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog zarobljenog civila, prije nego što je počinjeno masovno strijeljanje žrtava.

 

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

 

Nakon izručenja u BiH, održano je ročište u Sudu BiH, u vezi prijedloga tužiteljstva za određivanje pritvora.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se pravosudnim institucijama Crne Gore, na suradnji i pomoći u realizaciji aktivnosti uhićenja i izručenja osumnjičenog.

 

Tužiteljstvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.

23.03.2018.

SONJA BISERKO: ,,NEZAVISNOST KOSOVA JE ZAVRSENA STVAR, KAO I PRICA O OTCJEPLJENJU ENTITETA RS-a"

SONJA BISERKO: „Nezavisnost Kosova je završena stvar, kao i priča o otcepljenju RS-a“

"Na pitanje administracija Borisa Tadića o legalnosti deklaracije kosovskog Parlamenta, Međunarodni sud pravde u Hagu presudom, koju je Vučić pominjao, rekao je da jeste legitimna; tada je završena priča oko KosovaSONJA BISERKO: 'Nezavisnost Kosova je završena stvar, kao i priča o otcepljenju RS-a'

"Nakon susreta sa raznim evropskim zvaničnicima i posete New Yorku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napokon je dobio pravi uvid u to gde stoji stvar sa Kosovom, jer se do sada špekulisalo i očekivalo da će nova američka administracija eventualno biti na strani podjele Kosova, što je sada isključeno", kaže za Vijesti.ba predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

 

Ona naglašava da je posjeta Americi uvjerila Vučića da nema promjene stava Zapada o Kosovu. Biserko napominje da je Zapad u posljednjim godinama ovladao Balkanom kao svojom interesnom sferom, što dokazuje članstvo u NATO-u i EU, jer sve zemlje Zapadnog Balkana žele da pristupe EU.

 

"U tom smislu, stvar oko Kosova je završena. Pitanje je kako će to sada Vučić predstaviti naciji. Veliki deo opozicije, te određeni centri u Srbiji negiraju ili su protiv nezavisnosti Kosova. Vučić je dobio vruć krompir u ruke, s obzirom na to da prethodne vlasti nisu bile spremne da na to pitanje stave tačku, bez obzira na to što su građani Srbije odavno shvatili da je Kosovo izgubljeno", smatra Biserko.

 

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji u razgovoru za Vijesti.ba pojašnjava je da priča o podjeli i rekompoziciji Balkana oživjela onda kada je Rusija ušla na ovo područje i kada je koristila Balkan za svoje nadgornjavanje sa EU i Amerikom.

 

"Dok god traje tenzija između Rusije i Zapada, do tada će trajati njihov pokušaj da u regionu remete, ospore i uspore proces ka EU. Mnogi konzervativni politički lideri su u nekoj vrsti koalicije, ne zato što bi bili na ruskoj strani, nego zbog toga što nisu spremni da iskorače u pravcu reformi. Nadam se da će Vučić imati dovoljno snage i da će biti dovoljno racionalan da iskorači u tom pravcu, te da stvori pretpostavke i za Kosovo i za Srbiju za dalji reformski proces koji garantuje članstvo u EU", navodi Biserko.

 

Ona upozorava da jedan dio javnosti u Srbiji priznanje Kosova dočekuje na nož i da na tome ruši Vučića, proglašavajući ga izdajnikom.

 

"Međutim, Srbija ne može da krene napred dok se to pitanje ne reši. Ne može napred ni prema EU ni dobiti sve ovo što može da dobije kao podršku iz vana, a očigledno će dobiti nešto - Srbima će se sigurno garantovati veoma visok stepen autonomije, ali će sigurno dobiti i neku finansijsku pomoć. Za Srbiju to znači novi početak", smatra Biserko.

 

Ona se osvrnula i na činjenicu da je predsjednik RS Milorad Dodik u više navrata tražio od Vučića da vezuje pitanje Kosova za pitanje RS.

 

"Na pitanje administracija Borisa Tadića o legalnosti deklaracije kosovskog Parlamenta, Međunarodni sud pravde u Haagu presudom, koju je Vučić pominjao, rekao je da jeste legitimna. Tada je završena priča oko Kosova. U istom mišljenju Suda postoji i jedan paragraf koji se odnosi na RS, a gde se kaže da RS nema pravo na referendum o otcepljenju. Ta priča je završena, a sada je pitanje kako će Dodik sve to da proguta i kako će izgledati završnica u Beogradu i RS", navodi Biserko.


(Vijesti.ba)

 

23.03.2018.

VELIKI OBRAT U TRIBUNALU, TUZILASTVO TRAZI: RATKA MLADICA OSUDITI ZA GENOCID U FOCI, KOTOR VAROSI, PRIJEDORU, SANSKOM MOSTU I...

VELIKI OBRAT U TRIBUNALU, TUŽILAŠTVO TRAŽI: Mladića osuditi za genocid u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i...

Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je nasljednik Haškog tribunala, uložilo je žalbu na dio presude kojom je general Ratko Mladić oslobođen optužbe za genocid u pet opština u BiH.
VELIKI OBRAT U TRIBUNALU, TUŽILAŠTVO TRAŽI: Mladića osuditi za genocid u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i... - 1


Riječ je o opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

 

Tužilaštvo traži da sud ispravi svoju raniju odluku i utvrdi da je postojala namjera uništenja bosanskih muslimana u tim opštinama sa genocidnim namjerama, navodi se u žalbi koju je potpisao tužilac Serž Bramerc.

 

Haški tribunal je 22. novembra prošle godine bivšeg komandanta VRS generala Mladića /75/ osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

 

On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština /Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i foča tokom rata u BiH.

 

Optužen 1995. Mladić je uhapšen nakon 16 godina bijega i prebačen u Den Haag. Njegov proces na prvoj instanci trajao je pet godina. "Balkanski mesar" koji nikada nije priznao ni trunku krivnje proglašen je krivim i za otmicu pripadnika Ujedinjenih naroda i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca, tokom koje je ubijeno oko 14.000 osoba, od toga 1.601 dijete.///////////////////////////////////////////SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: 'Crvene beretke' koje su počinile zločine u Bosanskom Šamcu i Cazinskoj krajini bili su dobrovoljci iz Srbije

SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: 'Crvene beretke' koje su ...
23.03.2018.

TRUMP UVEO CARINE NA UVOZ IZ KINE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74150617

Powered by Blogger.ba