Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.03.2018.

TOMISLAV JAKIC: NEDOSTAJE SVIJESTI O POTREBI ZAJEDNISTVA

22.03.2018.

PRAVNA BITKA PRED USTAVNIM SUDOM

22.03.2018.

ZAPAD PORUCIO ALEKSANDRU VUCICU: PRIZNAJTE KOSOVO

22.03.2018.

KONCERT MUZICKE IKONE 31. MARTA U SARAJEVU; U OPKOLJENOM GRADU BILA JE I 1993. GODINE...

ONA JE NASTUPILA I NA WOODSTOCKU: Koncert muzičke ikone 31. marta u Sarajevu; u opkoljenom gradu bila je i 1993. godine...

Joan Baez bila je prva velika zvijezda koja je u aprilu 1993. godine posjetila opkoljeno Sarajevo i u dvorani Kina Imperijal održala dva humanitarna koncerta u znak podrške Sarajlijama, a u Sarajevo se vratila i nastupila i 2008. godineONA JE NASTUPILA I NA WOODSTOCKU: Koncert muzičke ikone 31. marta u Sarajevu; u opkoljenom gradu bila je i 1993. godine... - 1


Jedna od rijetkih ikona današnjice, nadaleko priznata pjevačica, kompozitorica, umjetnica i nezaustavljiva aktivistica Joan Baez održat će za sarajevsku publiku koncert 31. marta u Bosanskom kulturnom centru.

 

Šezdeset godina od prvog koncerta, nakon marširanja uz Martina Luthera Kinga, predstavljanja svijetu Boba Dylana, pjevanja u slavu Nelsona Mendele, dobijanja nagrade Amnesty Internationala za izniman, inspirativni doprinos u globalnoj borbi za ljudska prava koja od tada nosi njeno ime, prošlogodišnjeg uključenja u Rock’n’Roll Hall of Fame, i u svojim osamdesetim godinama Joan Baez nastavlja kročiti putem političkog i socijalnog akivizma na poljima nenasilja, građanskih prava, ljudskih prava i zaštite okoline, saopćeno je iz Press službe Una Filma.

 

Joan Baez bila je prva velika zvijezda koja je u aprilu 1993. godine posjetila opkoljeno Sarajevo i u dvorani Kina Imperijal održala dva humanitarna koncerta u znak podrške Sarajlijama, a u Sarajevo se vratila i nastupila i 2008. godine.

 

U bogatoj muzičkoj karijeri je objavila više od 30 albuma na osam svjetskih jezika. Nakon deset godina studijske pauze, 2. marta 2018. godine je objavila novi album "Whistle Down the Wind" koji je pobrao izuzetne kritike. Joan Baez nije napisala pjesme za ovaj set, već je izabrala obrade i pjesme pisane za nju od značajnih autora, među kojima je i trostruki dobitnik Grammyja i ujedno producent albuma Joe Henry.

 

Prvi singl na albumu "Whistle Down the Wind" je obrada istoimene pjesme Toma Waitsa napisane 1992. godine.

 

Sa izdavanjem albuma, u Stockholmu je započela oproštajnu "Fare Thee Well" svjetsku turneju koja se već proteže i u 2019. godinu. Na dugoj listi ugovorenih koncerata, među kojima su i dvodnevni koncerti u londonskom Royal Albert Hallu i petnaestodnevni koncerti u pariškoj L'Olympiai, Baez je izrazila posebnu želju da učini čast i privilegiju Sarajevu jedinim nastupom u ovoj regiji, 31. marta u BKC-u.

 

Iako je još u 60-im godinama prošlog stoljeća proglašena "Kraljicom američkog folka", njena muzika sada obuhvata i elemente rocka, popa, country i gospel muzike.

 

Uz svoje pjesme, na njoj prepoznatljiv način, na koncertima redovno izvodi i pjesme velikana kao što su Bob Dylan, John Lennon, Woody Guthrie, Kris Kristofferson, Simon & Garfunkel, The Band, Aretha Franklin, Ennio Morricone, Donovan, The Beatles, Leonard Cohen, a u posebnim prilikama znala je zapjevati i pjesmu Kemala Montena "Sarajevo, ljubavi moja" i "Ima neka tajna veza" Bijelog dugmeta.

 

Ulaznice za koncert Joan Baez u Sarajevu se mogu kupiti na blagajni BKC-a i www.kupikartu.ba

 

(SB/Fena)

22.03.2018.

BEZ PUTINA NEMA RUSIJE

22.03.2018.

EU TRAZI UKIDANJE 'DVIJE SKOLE POD JEDNIM KROVOM'?

22.03.2018.

MARK ZUCKERBERG O NEZAPAMCENOM SKANDALU U FACEBOOKU

22.03.2018.

ROPSTVO I DALJE U HRVATSKOJ

ZBOG DRŽANJA U ROPSTVU RASIMA ČUFUROVIĆA: Protiv osmero hrvatskih državljana podignuta optužnica

Osmero hrvatskih državljana na porodičnom imanju u Karlovcu uz upotrebu sile i prijetnjama bez mogućnosti odbijanja muškarca je prisiljavalo na fizički rad bez naknade. Stvaranjem straha uspostavili su potpunu pokornost i nadzor nad životom muškarca kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom, stoji u optužnici.ZBOG DRŽANJA U ROPSTVU RASIMA ČUFUROVIĆA: Protiv osmero hrvatskih državljana podignuta optužnica

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo - zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva - podignulo je optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana u dobi od 27 do 60 godina koja ih tereti da su više od godinu dana, od od aprila 2016. do oktobra 2017., na svom imanju u ropstvu držali muškarca porijeklom iz BiH, tačnije Velike Kladuše, Rasima Čufurovića.

 

Osmero hrvatskih državljana na  porodičnom imanju u Karlovcu uz upotrebu sile i prijetnjama bez mogućnosti odbijanja muškarca je prisiljavalo na fizički rad bez naknade.  Stvaranjem straha uspostavili su potpunu pokornost i nadzor nad životom muškarca kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom, stoji u optužnici.

 

Takvo je kazneno ponašanje kažnjivo i po hrvatskome Krivičnom zakonu i suprotno je odredbama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Povelje Evropske unije o temeljnim pravima.

 

Istragom je utvrđeno da su okrivljenici zatražili od muškarca da obavlja fizičke poslove za njih poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo, a kada je on na to pristao i počeo živjeti na njihovom porodičnom imanju, oni su ga upotrebom fizičke sile i prijetnjama, bez mogućnosti odbijanja, prisiljavali na fizički rad, sve bez naknade, ograničavajući mu pritom slobodu kretanja, izgladnjujući ga i ponižavajući s neljudskim uvjetima života, prisiljavajući ga da spava u garaži bez sanitarnog čvora, koju su zaključavali, ističe se u optužnici.

 

Okrivljenici se terete da su muškarca kojeg su držali u ropstvu često udarali po glavi i tijelu, od čega je tokom vremena dobio mnoge povrede, poput prijeloma desne podlaktice, donje čeljusti i nekoliko rebara, te opekline na leđima. Istodobno su ga vrijeđali i ponižavali, a istragom je utvrđeno da su mu govorili kako ne vrijedi ništa, šišali ga i bojili mu kosu bez njegova pristanka, prenosi Hina.

 

Za to se kazneno djelo doznalo lani 10. oktobra, kad je kao žrtva teškog zlostavljanja u Draganiću, u blizini Karlovca, primljen na liječenje u karlovačku bolnicu, a kad je prizdravio, smješten je u sklonište za žrtve trgovanja ljudima.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74150691

Powered by Blogger.ba