Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.03.2018.

SMRT FAŠIZMU

21.03.2018.

SNSD PROTIV POMOCI SIGURNIM KUCAMA

ZAVRŠENA SJEDNICA PARLAMENTA BiH: SNSD protiv pomoći sigurnim kućama

Zastupnički dom PSBiH nije prihvatio izmjene Zakona o krivičnom postupku, koje je po hitnoj proceduri predložio zastupnik SDA Amir Fazlić.
ZAVRŠENA SJEDNICA PARLAMENTA BiH: SNSD protiv pomoći sigurnim kućama

Zakon je dobio ukupnu većinu, jer ga je podržalo 20 zastupnika, 10 ih je bilo protiv, a četvero suzdržano. Međutim, prijedlog izmjena nije dobio većinu u oba entiteta, tačnije protiv njega su bili zastupnici iz RS-a, članovi SNSD-a, te nezavisni zastupnici Borislav Bojić i Đorđo Krčmar, a iz FBiH protiv su bili zastupnici HDZBiH.

 

Zakon su podržali zastupnici SDA, SDPBiH, SBB-a, DF-a, BPS-a, A-SDA i Nezavisnog bloka, dok su članovi SDS-a bili suzdržani. Zbog toga Zakon mora proći proceduru usaglašavanja u Kolegiju Doma, koje će biti obavljeno naknadno. Nakon toga, vjerovatno na narednoj sjednici, zastupnici će se izjašnjavati u drugom krugu glasanja, kada će biti dovoljno da dobije opću većinu, a da ni u jednom od entiteta ne budu dvije trećine zastupnika protiv.

 

Ovim izmjenama je trebala biti provedena odluka Ustavnog suda BiH iz juna prošle godine, kojom su određene odredbe ZKP-a proglašene neustavnim. Spomenute izmjene odnose se, između ostalog, i na donošenje odluka o provođenju posebnih istražnih radnji, kao što je prisluškivanje osumnjičenih i slično.

Sa 19 glasova za, 11 protiv i četiri suzdržana, zastupnici su prihvatili izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojima je predviđeno povećanje plaća vojnicima u Oružanim snagama BiH. Prilikom glasanja odbijeni su svi predloženi zaključci, koje su predlagali SBB, Nezavisni blok, Maja Gasal Vražalica iz DF-a, te Dušanka Majkić iz SNSD-a, a koji su se odnosili na način osiguravanja dodatnih 9,3 miliona KM, koliko je na godišnjem nivou potrebno osigurati za ovo povećanje plaća.

 

Zastupnici su odbili i dva negativna mišljenja nadležnih komisija i to u vezi sa izmjenama Zakona o ombudsmenima, koje je predložilo Vijeće ministara BiH, te sa izmjenama Zakona o sportu, koje je predložio zastupnik SBB-a Mirsad Đonlagić. U oba ova slučaja predložene izmjene su vraćene komisijama na ponovno razmatranje.

 

Prihvaćen je i zahtjev SBB-a da Vijeće ministara dostavi informaciju o nemogućnosti TV prenosa utakmica reprezentacija BiH na cijeloj teritoriji države, jer su prava data jednom kabl operateru.

 

Zastupnici su jednoglasno prihvatili zahtjev zastupnika A-SDA Jasmina Emrića kojim se od Vijeća ministara traži da dostavi informaciju o razgovorima na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske u vezi sa izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u blizini granice sa BiH.

 

Većinom glasova prhvaćen je i sporazum sa Vladom Norveške o dodjeli grant sredstava namijenjenih sigurnim kućama u BiH. Protiv ovog sporazuma bili su jedino zastupnici SNSD-a.

Naredna sjednica ovog doma održat će se 18. aprila.

21.03.2018.

DANIEL SERWER : "RUSIJA MOZE NAPRAVITI PROBLEM NA BALKANU"

DANIEL SERWER UPOZORAVA: "Rusija može napraviti probleme na Balkanu"

"Evropska unija neće prihvatiti državu koja ima rusku bazu na svojoj teritoriji. Srbija ima teške izbore, a čini mi se da ne idu u smjeru koji bih ja volio da vidim, ali prihvatam da suverena država sama donosi svoje odluke", kaže Serwer.DANIEL SERWER UPOZORAVA: 'Rusija može napraviti probleme na Balkanu'

"Rusija gubi na globalnom i regionalnom nivou. Ona pokušava uspostaviti važnost i zbog toga može izazvati velik broj problema, prije svega na Balkanu i u Ukrajini, U Velikoj Britaniji imamo neka nerješena ubistva iza kojih stoji Rusija, ali vas to ne čini globalnom silom. Globalna sila ima odgovornost, a ne da se ponaša samo ovako. kazao je za N1 profesor američkog univerziteta Johns Hopkins, Daniel Serwer.

 

"Srbija je opasan partner za Zapad. Srbija može napraviti svoj izbor. Zapad ne diktira, dok Rusija diktira. Srbi moraju napraviti izbor. Moje viđenje Srbije se promijenilo u posljednjih nekoliko godina. Više ih vidim u blizini Rusije. Evropska unija neće prihvatiti državu koja ima rusku bazu na svojoj teritoriji. Srbija ima teške izbore, a čini mi se da ne idu u smjeru koji bih ja volio da vidim, ali prihvatam da suverena država sama donosi svoje odluke", kaže Serwer.

21.03.2018.

ALEKSANDAR VUCIC: "PITANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA JE ZAVRSENA STVAR!"

VUČIĆ SE IZ NEW YORKA OBRATIO NACIJI SA PORAZNIM VIJESTIMA: "Pitanje nezavisnosti Kosova je završena stvar!"

"Čini mi se da oni tvrdo stoje na principu očuvanja nezavisnosti Kosova, što je za nas veoma teško", naglašava Vučić.VUČIĆ SE IZ NEW YORKA OBRATIO NACIJI SA PORAZNIM VIJESTIMA: 'Pitanje nezavisnosti Kosova je završena stvar!' - 1


"Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS u New Yorku.

 

"Mi ne pregovaramo samo sa Albancima, već i sa onima koju su stvorili nezavisnu državu Kosovo", dodaje Vučić.

"Situacija je teška. Srbi se drže čvrsto, ali biće nam teško. Srbija očekuje mnogo bolji život, ljudi čekaju povećanje plata i penzija, moramo zato da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je predsjednik za Dnevniku RTS-a.

Nisam naročito zadovoljan, očekivao sam veće razumijevanje ne samo za Srbe na Kosovu, već i za Srbiju", poručio je Vučić u New Yorka. On je rekao da rezultatima razgovora nije zadovoljan.

 

"Dugo razgovaramo oko budućnosti Srbije, oko Kosova, da pokušamo da nađemo kompromis. Albanska strana radi svoj posao, međunarodna zajednica svoj, ja sam se trudio da iz ambisa dovedemo Srbiju do površine, makar tu bili udareni olujnim vjetrovima. Nisam zadovoljan", istakao je Vučić.

 

Napominje da je imao mnogo dubinskih razgovora sa ljudima koji o mnogo čemu odlučuju.

 

"Čini mi se da oni tvrdo stoje na principu očuvanja nezavisnosti Kosova, što je za nas veoma teško", naglašava Vučić.

 

Dodaje da je tokom razgovora sa generalnim sekretarom UN Antioniom Guterešom rekao da je Srbija spremna za kompromis, ali da neće da žrtvuje svoje interese.

 

"To je bilo poslije tri dana napornih i ne lakih susreta o kojima ne mogu previše da govorim. Da bih pripremio platformu za naše građane, moram da dobijem i podršku međunarodne zajednice. To je za mene bilo razočaranje..Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim, poručuje Vučić iz New Yorka.

 

21.03.2018.

ZASTO NIJE RAZMATRAN NACRT ZAKONA O KRIVICNOM POSTUPKU

21.03.2018.

RAIF DIZDAREVIC : OVO JE NAOPAK PRILAZ. SVE SE VODI NA TO KO CE BITI U PREDSJEDNISTVU !

Raif Dizdarević : Ovo je naopak prilaz. Sve se svodi na to ko će biti u Predsjedništvu !

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe (NOR), bivši predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije i SR BiH, predsjednik Skupštine SFRJ i jugoslovenski ministar vanjskih poslova, Raif Dizdarević (92), u izjavi za Radiosarajevo.ba, shvatajući prijelomnin trenutak ne samo za građanske stranke, već i državu BiH, uputio je poruku liderima stranaka bh. ljevice, apelirajući na maksimalnu odgovornost.

Ovaj član Predsjedništva CK SK BiH (Centralni Komitet Saveza Komunista BiH) od 1974. do 1984. i član CK SKJ (Centralni Komitet Saveza Komunista Jugoslavije) od 1984. do 1989. godine kaže za naš portal da je neophodno da svi faktori ljevice ili stranaka građanske orijentacije shvate u kolikoj je krizi Bosna i Hercegovina.

Srljamo, veli Dizdarević, u nepovrat i neophodno je, prije svega, u punom angžamanu mijenjati stanje u kojem se nalazimo. Tome oni koji predstavljau ljevicu ili uopće građanski orijentaciju moraju pristupati sa maksimalnom odgovornošću, te tražiti “maksimalno stanje akcije”.

“Neophodno je da se stanje mijenja i da se kroz te promjene priprema ta grupacija za izbore. Nažalost, prije nego je ma šta od toga počelo, stvari su počele da se svode na to da li će se ujediniti ili se neće ujediniti, šta će biti čija pozicija u toj ujedinjenoj grupaciji.

Krenulo se, da tako kažem, stranputicom! Sada je to stanje, još uvijek, na nekoj stranputici. Svi oni koji u tome učestvuju, i treba da učestvuju, imaju odgovornost za mijenjanje stanja na prvom mjestu. Sva pitanja organizacione naravi, pogotovo personalna, ona ne smiju izbijati u prvi plan i potiskivati ono što je strateška i sudbinska potreba.

Mislim da u ovim razgovorima koje pratimo ovih dana, imamo jako mnogo improvizovanog. Ne možete vi izaći s nekom idejom, hajde da se odmah svi samolikvidiramo i ujedinimo. To je ustvari zamjenjivanje teza, pokretanje nečega što ruši ujedinjavanje  ili ga čini nemogućim“, kazao je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, nedostaje odgovornosti i dubinskog shvatanja “potreba ujedinjene akcije, a ne ujedinjenih grupa”, što je opet predlaže na neki nedovoljno promišljen način.

“I onda nude rješenja koja se, naravno, odbijaju. Jedno jedinstvo akcije, jedinstvo u pitanju mijenjanja stanja je potrebo. A drugo je da to ne treba svodit na pitanje nekakve organizacije koja nema šansu i koja, kako da kažem, otklanja suštinu. Ja moram da kažem da sam jako razočaran. Ja vidim u čemu smo, ja vidim šta treba i vidim da nema prave spremnosti, jednog dubinskog shvatanja gdje smo to mi, te koja i čija je odgovornost u tom dijelu društva”, navodi Didzarević.

Nadalje, ističe da je “krajnje zabrinut stanjem u koje su nacionalističke snage dovele BiH”.

“Moram da kažem da mi u čitavom ovom periodu propadanja Bosne i Hercegovine, jer je politika nacionalnih stranaka jeste politika propadanja i nazatka, nažalost, u BiH nismo uspjeli da stvorimo realnu opozicionu snagu koja bi u najmanju ruku bila brana preko koje ne bi bilo dozvoljeno preći snagama koje ruše BiH!

To je jedno. Drugo, sve ovo što se naopakim putem ide prema  onome što je istorijska potreba,  a to je ujedinjavanje u mijenjaju stanja, sve što se svodi na marginalna pitanja, na pitanje čak nekih sujeta, to sve ide u korist onoj nacionalističke trojke ili četvorke. Molim vas, ako se ide iskreno prema jedinstvu akcije, onda nije najvažnie ko će bit kandidat za član Predsjedništva BiH, na listama itd. Do lista treba da se dođe akcijom, promjenama, programima, a onda se traže oni koji su sposobni da to ostvaruju.

Ovo je naopak prilaz. Sve se svodi na to ko će biti u Predsjedništvu koje Ustavom jeste institucija ograničenih mogućnosti. Snaga tog Predsjedništva jeste u tome što su lideri stranaka u njemu, a ne kakva je njegova ustavna pozicija. Lidera koji nose odgovornost za sve ovo u šta smo pali“, zaključio je Dizdarević.

Faruk Vele (Radiosarajevo.ba)

21.03.2018.

NATO STAB O "NOCNIM VUKOVIMA": "PITANJE KOJIM SE TREBAU POZABAVITI NADLEZNE INSTITUCIJE BiH"

NATO ŠTAB O "NOĆNIM VUKOVIMA": "Pitanje kojim se trebaju pozabaviti nadležne institucije BiH"

Dvadesetak pripadnika Motokluba „Noćni vukovi“ iz Rusije ušli u Bosnu i Hercegovinu u utorak navečer na Graničnom prijelazu Pavlovića most.


NATO ŠTAB O 'NOĆNIM VUKOVIMA': 'Pitanje kojim se trebaju pozabaviti nadležne institucije BiH'Related image

Članovi tog motokluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv "Ruski Balkan", a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima RS-a.

 

Osnivač i predsjednik „Noćnih vukova“ Aleksandar Sergejevič Zaldastanov se od 2014. godine, kao i cijela organizacija, nalazi na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

 

Bh. vlasti su ovu grupu ranije označile kao sigurnosnu prijetnju, a vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i članu Saši Saviću je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

 

Iz Ambasade SAD u BiH dolazak Noćnih vukova su ocijenili kao negativnu posjetu koja utiče na stabilnost u zemlji. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH, istakli su iz Ambasade SAD-a, da riješe ovo pitanje.

 

Sličnog su mišljenja i iz NATO štaba u BiH.

 

„Upoznati smo sa navedenom problematikom. Ove je pitanje kojim se trebaju pozabaviti nadležne institucije Bosne i Hercegovine“, rečeno je agenciji Patria iz NATO štaba u BiH. 

 

S druge strane, iz Ambasade Ruske Federacije u BiH pozdravili su dolazak Noćnih vukova u BiH. Iz Ruske ambasade su istakli da se članovi tog kluba lažno pokušavaju predstaviti kao prijetnja sigurnosti. Ističu da je cilj motociklističke trke "Ruski Balkan" popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mjesta koja su povezana s ruskom historijom i rusko-srpskim kulturnim vezama.

 

The Guardian piše da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose sa ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

 

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao "zastupnici i alati države".

 

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik odlikovao je Sergejevič početkom godine Ordenom časti sa zlatnim zracima zbog jačanja, kako je navedeno, prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije

 

 

 

(Partia/SB)

21.03.2018.

KO JE ŽRTVA FACEBOOKA?

KO JE ŽRTVA FACEBOOKA?


Facebook je izgubio 60 milijardi dolara


Priredila: Ajla Obradović

Facebook je izgubio 60 milijardi dolara, a dionice su nastavile padati i danas, zbog skandala oko nelegalnog korištenja podataka 50 miliona korisnika te društvene mreže.

Kompanija Cambridge Analityca je, pomoću aplikacije, nelegalno izvlačila podatke korisnika ove društvene mreže, a firma je navodno sarađivala sa izbornim timom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trumpa, i koristila te podatke kako bi uticala na američke glasače.

Aplikaciju na osnovu koje su iz Cambridge Analityca uzeli privatne podatke od preko 50 miliona Facebook korisnika, kreirao je britanski istraživač sa Univerziteta Kembridž Aleksandr Kogan za koga tvrde da ima veze sa Rusijom.

Prema navodima Facebooka, otprilike 270.000 ljudi preuzelo je ovu aplikaciju. Naime, kada korisnik preuzme aplikaciju, ona omogućava uvid ne samo u podatke tog korisnika, nego i podatke svih njegovih prijatelja. Aleksandr Kogan, priznao je da je izvlačio lične podatke 30 miliona korisnika Facebooka putem aplikacije koju je razvio, piše Guardian. On je, zatim, proslijedio podatke firmi Cambridge Analityca, koji su ga uvjeravali da je to legalno.

Britanski i Evropski parlament pozvali su Marka Zuckerberga da svjedoči
Britanski i Evropski parlament pozvali su Marka Zuckerberga da svjedoči

Kogan je za BBC rekao kako je nepravedno optužen za skandal i kako ga i Facebook i Cambridge Analityca koriste kao žrtveno jagnje. Naglasio je i kako je kompanija pozvala njega, te kako su oni napisali uslove korištenja aplikacije za korisnike. Objašnjeno mu je da će se podaci koristiti za ciljanje potencijalnih kupaca na Facebooku.

Britanski i Evropski parlament pozvali su Marka Zuckerberga da svjedoči. Zuckerberg nije bio prisutan na sastanku zaposlenika Facebooka o ovoj krizi u kalifornijskom sjedištu kompanije. Zaposlenicima se jutros obratio jedan od vodećih advokata kompanije. Glasnogovornik Facebooka istakao je da su Zuckerberg i njegov zamjenik bili prezauzeti da im se obrate.

Prema dekretu iz 2011. godine, Facebook mora obavijestiti korisnike i dobiti njihovu dozvolu prije nego što se njihovi podaci podijele izvan postavki privatnosti koje su korisnici postavili, navodi Washington Post. Facebook je dodao da su "ogorčeni što su prevareni" od strane kompanije Cambridge Analytica, gdje podvlače da su oni žrtva u svemu ovome, dodaje BBC. Facebook je tražio od britanskog Guardiana da ne koriste termin "proboj podataka", nego "zloupotreba podataka".

U četvrtak, 22. marta, Facebook će poslati predstavnike u Washington da odgovore Kongresu. To izgleda kao prvi korak u nečemu što izgleda kao svjetska turneja u objašnjavanju istražiteljima kako se uopće ovakvo nešto moglo desiti, navodi BBC.

Kako je Facebook izgubio preko 60 milijardi dolara otkako su se pojavile ove informacije, investitori su zabrinuti da će ovo ozbiljno narušiti ugled kompanije i da će se oglašivači povući. Širi uticaj ogleda se u tome da se era samoregulacije tehnoloških kompanija bliži svom kraju, piše BBC.

Uključila se i američka Federalna komisija za trgovinu, čiji zadatak je da štiti američke potrošače. Prema neimenovanom izvoru, oni istražuju da li je Facebook prekršio pravila o privatnosti.

Suspendovani izvršni direktor kompanije Cambridge Analytica, Alexander Nix, izjavio je, u tajno snimljenoj video emisiji, da je njegova online kompanija za politički konsalting smještena u Velikoj Britaniji, odigrala odlučnu ulogu u pobjedi američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Njegovi komentari, koji ne mogu biti potvrđeni, predstavljaju potencijalno veći problem za Facebook. Nix je suspendovan, nakon što je uhvaćen kamerom britanske televizije Channel 4 kako govori o tome da koriste podmićivanje i prostitutke kako bi uhvatili političare u klopku. ​Cambridge Analityca poriče korištenje podataka u svrhu predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

21.03.2018.

PISATI BOSANCICOM

21.03.2018.

ODLAZAK POSLJEDNJE HEROINE

Odlazak poslednje heroine
Odlazak poslednje heroine


Umrla je Dana Milosavljević. Poslednja žena narodni heroj u Srbiji. Zadevojčila se sa petokrakom i titovkom na glavi. Sa 16 leta bacala ručne bombe na fašističke bunkere. Gušala se sa hitlerovim soldatima. Otimala puškomitraljeze. Bosnu i Hercegovinu upoznala kroz krvave bitke na Sutjesci. Gazila je do grla, a vode se plašila najviše u životu. Sa puškom u ruci stigla do Jajca, Bugojna, Kupresa, Donjeg Vakufa… Ustaški metak kod Livna je, nakratko, zaustavio. Nije čekala da se potpuno oporavi. Zbacila je zavoje sa rana i pridružila se borcima.

Poslednji put na stranicama našeg portala Danu smo pomenuli pre dve godine povodom smrti Ide Sabo. Takođe narodnog heroja. Sa njom je Dana Milosavljević delila tu časnu titulu. Baš kao i uverenje da je Jugoslavija bačena pod noge nacionalista. Ida je govorila kako je buržoaziji najjače oružje nacionalizam, a Dana da je stavljanje znaka jednakosti između četnika i partizana pomračenje uma. Njeno slobodoumno srce cepalo se pred prizorima rušenja svih simbola i spomenika narodnooslobodilačkog rata.

O Daninim podvizima i slobodarskom duhu, koji je ponela iz rodne Bioske kod Užica, pričali smo nedavno i sa Zdenkom Duplančićem, penzionisanim pukovnikom JNA i junakom naše priče Heroj manji od puške. On nam je rekao da je ona herojski put započela u Užičkom partizanskom odredu. Kasnije je bila bolničarka u Prvoj proleterskoj brigadi. U Drugu proletersku stigla je 1942. godine. Tu je vojnikovala sa Desom Koštan Olbinom, prvoborcem i životnom saputnicom Daneta Olbine, prvim posleratnim gradonačelnikom Sarajeva.

Danu Milosavljević pamtimo i kao predsednicu Skupštine Srbije. Bila je to u vreme dok još Srbija nije pošla krivim putem. Da zajedno sa pomagačima u nekim drugim republikama rasturi Jugoslaviju. Bliže sam je upoznao prilikom zajedničkog boravka u Njujorku. Zbližili smo se još u avionu. Odseli smo u istom hotelu. A ja nespretan kao svaki Balkanac u tuđem svetu zatvorio sam vrata sobe za sobom. Ne znajući da se automatski zaključavaju. Njujork sam, inače, zapamtio po beskrajnom danonoćnom zavijanju policijskih sirena. Po vestima da je tu i tu nađen obezglavljeni leš u kanti za smeće. I tako zarobljen u hodniku samo u majici i gaćama čekao sam da se neko pojavi i spase me. Oskudno obučen nisam smeo u lift ili stepenicama na recepciju. Kad sam već počeo da drhtim od hladnoće, bio je početak marta, u hodniku se pojavila Dana Milosavljević. Zavapio sam Dano pomagaj! Kad me videla onako šćućurenog pala je u fotelju u hodniku i počela da se trese – od smeha. Kupio sam joj veliku čokoladu da me ne oda. “Izdala” me. Na radost i veselje svih u avionu, u povratku.

Dana Milosavljević nije izdala svoje mladalačke ideale. O slobodi, pravdi, jednakosti. O Jugoslaviji kao zemlji svih naroda i narodnosti. Danas neki drugi pišu njenu istoriju. Cepaju stranice ispisane istinom. Uče decu da skrnave partizanske spomenike. Bila je to tuga pregolema Dane Milosavljević. Nije dočekala da vidi vraćanje spomenika Titu u njenom Užicu i da proslavi jubilej Druge proleterske. Heroja i proletera više nema. U Srbiji se sprema preimenovanje grada Zrenjanina u Petrovgrad. Umesto po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, nacionalisti spremaju nove table sa imenom Petra Karađorđevića. Prljavi revizionistički marš kruži ovom zemljom.

21.03.2018.

PROMOCIJA KNJIGE "OD EROSA DO POLEMOSA"

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74150747

Powered by Blogger.ba