Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.03.2018.

FEDERICA MOGHERINI : VRATA EU OTVORENA ZA KOSOVO

MOGHERINI ŠOKIRALA VUČIĆA: "Vrata EU otvorena za Kosovo"

"Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, hajde da zajedno radimo na ostvarenju tog cilja", kazala je Federica Mogherini.MOGHERINI ŠOKIRALA VUČIĆA: 'Vrata EU otvorena za Kosovo' - 1


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost  Federica Mogherini izjavila je da je Kosovo dio strategije EU o Zapadnom Balkanu i da je sve što je predviđeno za druge moguće i za Kosovo, ali da je potrebno ispuniti određene uslove, uključujući dijalog sa Beogradom.

 

"Strategija kaže da svi partneri imaju evropsku perspektivu. To je jasna poruka. Prenosim poruku posebno za mlade jer znam koliko im je značajna ta perspektiva. Međutim, Kosovo treba da uradi neke stvari, prije nego što ima evropsku perspektivu", rekla je  Federica Mogherini, navodi se u Unmikovom preš klipingu.

 

Ona je, govoreći o uslovima koje treba da ispuni kako bi Kosovo napredovalo ka EU, rekla da treba da nastavi dijalog sa Beogradom.

 

"Vidim interesovanja lidera o ovom pitanju, zato treba ići naprijed. To zahteva hrabrost. Kosovo treba da implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge međunarodne sporazume, kao što je sporazum o Specijalnom sudu. Reforme na Kosovu ne zahtijeva samo EU već i građani", kazala je .

 

"Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, hajde da zajedno radimo na ostvarenju tog cilja", kazala je  Federica Mogherini.


...........................

Istorija Kosova - Wikipedia
20.03.2018.

ODLUKE U DOMU NARODA: HDZ I SNSD ZA IZBORNE KRADJE ILI FER IZBORE

20.03.2018.

SINDIKAT BHRT-a PROTIV MILOVICA: "NE MOZE ODGOVORNU FUNKCIJU OBAVLJATI NEKO KO PODRZAVA ZLOCIN I SIRI GOVOR MRZNJE"!

SINDIKAT BHRT-a PROTIV MILOVIĆA: "Ne može odgovornu funkciju obavljati neko ko podržava zločin i širi govor mržnje"!

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u ograđuje se od pojedinih imenovanja na odgovorna mjesta u BHRT-u, koja je u prethodnom periodu izvršio Upravni odbor BHRT-a, bez obzira na to da li su te odluke donesene jednoglasno ili ne, saopćeno je iz ovog sindikata.SINDIKAT BHRT-a PROTIV MILOVIĆA: 'Ne može odgovornu funkciju obavljati neko ko podržava zločin i širi govor mržnje'!


“Smatramo da pojedine osobe koje je imenovao UO BHRT-a, ne mogu svojim etičkim kvalitetama zadovoljiti odredbe Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, koje je donijelo Vijeće RAK-a, 17. decembra 2015. godine, kao ni odredbe Uređivačkih načela JRTV Sistema BiH donesenih 9. aprila 2003. godine. Svoj stav zasnivamo na javnim istupima tih pojedinaca putem društvenih mreža koji su podržavanjem ili minimiziranjem ratnih zločina uznemirili javnost ili širili govor mržnje što je suprotno odredbama navedenih akata Vijeća RAK-a i javnih RTV servisa. Iako se njihovi javni istupi nisu desili za vrijeme rada u BHRT-u, smatramo da je Upravni odbor BHRT-a morao i to uzeti u obzir pri imenovanju na odgovorne funkcije u BHRT-u, kao eliminatorni faktor”, saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.
 
Iz ovog sindikata ističu da ovakve odluke mogu uticati da dio građana, od čijeg plaćanja RTV takse zavisi BHRT, a samim tim i njegovi radnici, prestane ispunjavati svoju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse.
 
    “Ukoliko se to desi i radnici BHRT-a, kojima su ionako uskraćena prava po pitanju doprinosa i poreza, se nađu u još goroj situaciji, Upravni odbor BHRT-a mora snositi odgovornost za to”, stav je Sindikata.
 
Smatraju da će ovakve odluke dodatno otežati rad novinarsko-tehničkim ekipama na terenu, koje ionako trpe napade i vrijeđanja koji su postali sve učestaliji, a samo zato što profesionalno rade svoj posao.

 

Ranije je Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV FBiH obavjestio Upravnom odboru BHRT-a  o prekidu suradnje u pojedinim programskim segmentima.

 

Ta odluka je donesena „uprkos odličnoj saradnji koju RTV FBiH ima sa ostalim radiotelevizijskim kućama u sistemu javnog emitiranja BiH“.

 

- Posebno nam je značajna saradnja koju u realizaciji programskih sadržaja ostvarujemo s BHRT-om, kao radiotelevizijskom kućom na državnom nivou. Međutim, postoji crta ispod koje ne možemo ići, a to je vrijeđanje djece žrtava rata, govor mržnje te pozivanje na etničku segregaciju i izolaciju osoba na temelju njihove etničke pripadnosti. Uz čuđenje kako je osoba tog profila mogla biti imenovana na funkciju u Javnom servisu BiH, Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije FBiH odlučili su do daljnjeg suspendirati svaku saradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njenom čelu Tvrtko Milović – piše u dopisu.

 

Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV FBiH se, kako su naveli, plaše da je ovim imenovanjem započela „operacija etničke podjele javnog radio-televizijskoga servisa u našoj zemlji“.

 

- Ovi planovi posebno su bili izraženi u pokušajima HDZ-a i SBB-a da nametnu prinudnu političku upravu nad našom kućom koja bi provela zahtjeve HDZ-a za njezinom etničkom podjelom - stoji u dopisu.


“Zbog svega što smo naveli, molimo građane BiH, a naročito one koji redovno, od svojih malih plaća i penzija, izmiruju svoju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse, da uvaže ovaj naš stav i da ovakve odluke Upravnog odbora BHRT-a, nipošto ne odražavaju stavove radnika BHRT-a. Nažalost, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, kao reprezentativni sindikat u BHRT-u, nema mogućnosti da utiče na odluke Upravnog odbora, niti ih može izmijeniti, saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

 

Podsjećamo, 15. marta ove gdoine,sa tri glasa "za" i jednim glasom "protiv", Upravni odbor BHRT-a izabrao je Tvrtka Milovića za urednika Dokumentarnog programa BHT1.

 

Izbor Milovića za urednika BHRT-a izazvao je burne reakcije u javnosti. Većina onih koji su se oglasili ovim povodom mišljenja su da je pri izboru za pomenute funkcije na javnom servisu presudila politika, a ne stručnost i kompetencije.

 

Kako je Slobodna Bosna ranije pisala,  za izbor Tvrtka Milovića glasali su članovi Upravnog odbora BHRT-a Zoran Krešić, Dejana Radovanović-Šarenac i Ljubomir Zuber, dok je protiv glasao samo Mufid Memija.

 

(S.B.)

20.03.2018.

KINESKI PREDSJEDNIK SOKIRAO IZJAVOM

20.03.2018.

ZABLUDE NADJACAVAJU RAZUM

20.03.2018.

DOBROCINITELJ AGAN HODZIC: BOSANAC IZ KANADE TESTAMENTOM OSTAVIO MILION KM NARODNIM KUHINJAMA U BiH

Dobročinitelj Agan : Bosanac iz Kanade testamentom ostavio milion KM narodnim kuhinjama u BiH
Neimenovani Kanađanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine testamentnom je nakon svoje smrti ostavio nevjerovatnih milion konvertibilnih maraka za tri javne kuhinje u svojoj domovini.N1 navodi da se radi o Aganu Hodžiću, rodom iz Rogatice.

On je odlučio da na ovaj nevjerovatan način pomogne potrebitim ljudima iz Bosne i Hercegovine, a njegovu posljednju volju za Radiosarajevo.ba potvrdila je Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha iz sarajevske narodne kuhinje “Stari Grad”.

“Tačna je ta informacija. Ovaj divni gospodin odlučio je donirati novac za Federalni Crveni križ, Merhamet na području cijele BiH i našu narodnu kuhinju. Sve je on to lijepo raspodijelio, taj testament je izvršen i ostavio nam je blizu milion KM“, kazala nam je tetka Zilha.

Ona je dodala i kako je ovaj neimenovani gospodin iz jednog mjesta u blizini Rogatice, te da se 2008. godine odlučio na ovaj potez.

“Cijela ova priča traje od 2008. godinem, kada su od nas zatraženi podaci za ovu plemenitu misiju, dok je ovaj gospodin još bio živ. Mi smo njega naravno i upoznali, on je donosio i ranije donacije za našu kuhinju, a svima je podijelio novac, od svoje bliže porodice, do nas”, istaknula je tetka Zilha.

Jedini uslov koji stajao u, za ovo podneblje, neobičnom testamentu bio je da sav novac bude potrošen isključivo za hranu.

Mi smo dobili otprilike 270.000 KM i odmah smo to iskoristili kako bismo za cijelu ovu godinu obezbijedili namirnice, pojačali sva izdavanja za naše korisnike. Obezbijedili smo mlijeko, pojačali meso, ulje, šećer i kafu. Nisam ni slutila, prije 10 godina kada smo dostavljali dokumente, da će se ovo jednog dana desiti”, zaključila je Zilha Šeta.

(Kliker.info-N1)

20.03.2018.

DRAGAN BURSAC: ZIVIMO SA DEMONIMA PROSLOSTI

20.03.2018.

SLAVO KUKIC: JASMIN IMAMOVIC RAZOBLICIO JE LAZI DRAGANA COVICA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74150680

Powered by Blogger.ba