Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.03.2018.

ZIVJETI U HRVATSKOJ

Živjeti u Hrvatskoj

Heni Erceg
Autor
Image result for heni erceg fotos


//////////////////////////////

Izdvajamo

  • Revizionistički cinizam toga Vijeća u kojemu je nacionalistički, intelektualni šljam odlučio o legalizaciji hrvatskog fašizma odmah je dakako i praktično primjenjen, kukavičkim noćnim pohodom na tek obnovljenu bistu antifašiste Ive Lole Ribara u Zagrebu. Srušili su Ribara opet, baš kao i onih tri tisuće drugih partizanskih spomenika. Huligani? Ne, nego strukturna gamad. Vjerni izvršitelji neofašizma hrvatske političke elite.

................................

U interesu javne sigurnosti imadu se svi Židovi (pokršteni ili ne) i Srbi (prešli na katolicizam ili ne)…odpremiti u sabirni logor Župskog ravnateljstva u Gospiću.“

Za dom spremni! U pečatu: Nezavisna država Hrvatska, Ravnateljstvo za javni red i sigurnost, upućeno redarstvenim ravnateljstvima: Zagreb, Banja Luka, Sarajevo.

Ili: Izvještaj o primitku Židova u logor Jasenovac, 22. rujna 1941. „Izvješćujemo vas da smo dana 20 o.m. primili i smjestili u naše logore 199 Židova.“ Za dom spremni!

Ili: „Danas smo otpremili II transport u Srbiju ukupno 618 osoba i to 290 muških, 288 ženskih i 40 djece. Prilažemo transportnu listu i kartoteku. Zapovjedništvo logora Požega, 6.8.41.“ Za dom spremni!

Ili: Ustaški stožer Dubrovnik, Naredba: „Zabranjuje se svim Židovima i Srbima kretanje ulicama kao i držanje otvorenih radnji od 7 uvečer do 7 ujutro. Tko se ogriješi o ovu naredbu bit će najstrože kažnjen po ustaškim propisima.“ Za dom spremni!

Je li dakle pozdrav Za dom spremni! bio regularni dio pismene i usmene komunikacije jednog fašističkog režima, pa stoga podložan zabrani u svakoj demokratskoj državi? Da, ali ne i u Hrvatskoj, u kojoj je, nakon godinu dana „teškog“ rada neko Vijeće proučilo takozvane nedemokratske režime, kakvim je eufemistički nježno, uz razdoblje socijalizma, nazvano mračno razdoblje nacističke Hrvatske, te zaključilo kako se taj pozdrav ubuduće ima smatrati sastavnim dijelom ovdašnje kulture i dobrog kućnog odgoja. Uglavnom, Vijeće formirano na inicijativu jedne političke amebe koja obavlja funkciju hrvatskog premijera, a sastavljeno od desnih i lijevih intelektualaca sa zajedničkom karakteristikom moralne bijede, iznjedrilo je jedan sumorni revizionistički dokument koji bi se imao pretočiti u zakon, pa je u državi u kojoj fašizam već buja do granica neizdržljivosti, konačno čak i Ustav podređen ustaštvu. Protivno preambuli Ustava, naime, u kojoj je antifašizam upisan kao temelj države Hrvatske, Vijeće se odlučilo za njegovu negaciju, nije doduše zabranilo crvenu zvijezdu, ali jest upotrebu pozdrava Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Ustaški pozdrav Za dom spremni, kao sastavno obilježje NDH, koja se nježno titulira samo kao „nedemokratski režim“, ima pak svoj puni legitimitet i smije se koristiti prilikom „svih braniteljskih događaja na javnim mjestima uključujući i groblja“. To jest stalno. Uglavnom, ta je pretenciozna skupina povijesničara-amatera stvorila dokument kojim se de facto iznjednačilo hrvatski fašizam i antifašizam. Odnosno mračno petogodišnje razdoblje kada je mala Hrvatska bila krvavi adorant i kolaboracionist nacističke alijanse, s čitavim dugim razdobljem jugoslavenskog socijalizma, ne samo s njegovim crnim mrljama, revizionistički nazivajući oba ta perioda „nedemokratskim režimima“. Stoga u konclogoru Jasenovac nije likvidirano više od 80.000 Srba, Židova, Roma… zbog fašističke prirode režima, nego tek zbog manjka demokracije, pa je legalnim proglašen pozdrav Za dom spremni pod kojim je funkcionirao taj režim, ali i s kojim su pripadnici hrvatske vojske devedesetih ne samo ratovali, nego i počinili tolike ratne zločine.

Kakve su to spodobe onda, ti akademici, suci, profesori iz toga političkog Vijeća koji, negirajući same temelje evropske civilizacije, pozivaju na „toleranciju neustavne prakse“, e kako bi opravdali promijenu Ustava i legalizirali ustaški pozdrav, pa time i ustaštvo? Jer krajnje je odvratan dokument u kojemu se ustaško znakovlje stavlja iznad Ustava, a njegova javna upotreba uspoređuje sa simbolima antifašizma korištenima svugdje u Evropi. I politički i ljudski gnjusno je to eskulpiranje davnog režima koji je bio za dom spreman, ponajviše primjenom etničkog čišćenja mahom hrvatskih Srba, baš kao i u posljednjem ratu, kada je uostalom visoki dužnosnik Tuđmanove stranke novinaru Feral Tribunea vjerno iznio rješenje srpskog pitanja u Hrvatskoj: „Pola pod zemlju, pola iz zemlje!“ I nije li se nešto slično i dogodilo?

Antifašistički se pokret pak priznaje samo kao dio velike svjetske koalicije, ali se zatomljuje činjenica da jugoslavenski antifašizam nije nastao uz pomoć Rusije, nego je bio autohtono snažan, pa je na kraju rata imao čak 800.000 partizanskih boraca. Zaboravljenih i prezrenih. Utoliko krajnje je ciničan prijedlog toga Vijeća, koje je Hrvatskoj skrojilo kvalitetan i čvrst ustaški šinjel, da se zaštite partizanski spomenici. Ne da se obnove, nego da se zaštiti nešto što je skroz porušeno devedesetih. Pod onim istim pozdravom Za dom spremni, čija se upotreba ima ozakoniti. Makar i „tolerancijom neustavne prakse“, to jest vaninstitucionalnog mijenjanja Ustava, kao temeljnog dokumenta svake demokratske države. Revizionistički cinizam toga Vijeća u kojemu je nacionalistički, intelektualni šljam odlučio o legalizaciji hrvatskog fašizma odmah je dakako i praktično primjenjen, kukavičkim noćnim pohodom na tek obnovljenu bistu antifašiste Ive Lole Ribara u Zagrebu. Srušili su Ribara opet, baš kao i onih tri tisuće drugih partizanskih spomenika. Huligani? Ne, nego strukturna gamad. Vjerni izvršitelji neofašizma hrvatske političke elite.

Mladina

16.03.2018.

BAJTAL: NE MOZETE NA ZLOCINU I IZDAJI PRAVITI LJUDSKU PERSPEKTIVU

Bajtal: Ne možete na zločinu i izdaji praviti ljudsku perspektivu

RSE
AutorBajtal: Ne možete na zločinu i izdaji praviti ljudsku perspektivu
Ako vi slavite nešto što je zločin, ako to priznajete, u ime bilo kakve taktike, bilo kakve strategije, to nisu elementi koji mogu graditi bilo kakvu ljudsku budućnost

Ravnogorski četnički pokret obilježio je u Višegradu 72. godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata. Postrojavanje u vojnim uniformama s obilježjima i pratećom ikonografijom, prošlo je u duhu negiranja Bosne i Hercegovine i veličanja lika i djela čovjeka odgovornog za veliki broj zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Image result for draza mihailovic osudjen na smrt fotos

Image result for draza mihailovic osudjen na smrt fotos

Image result for draza mihailovic osudjen na smrt fotos

Image result for draza mihailovic osudjen na smrt fotos

Image result for draza mihailovic osudjen na smrt fotos

Image result for draza mihailovic osudjen na smrt fotos

Image result for draza mihailovic osudjen na smrt fotos

Image result for draza mihailovic osudjen na smrt fotos

Image result for draza mihailovic osudjen na smrt fotos

Evropska se budućnost ne može graditi na vrijednostima od kojih se civilizovani svijet davno ogradio, upozorava analitičar Esad Bajtal za Radio Slobodnu Evropu.

“S obzirom na to da je Evropa, ne slučajno, a simbolički vrlo važno, uzela 9. maj kao dan pobjede nad fašizmom za svoj dan, ona nam šalje poruku da je njen sistem vrijednosti radikalno drugačiji od ovoga koji se takvom fenomenologijom, takvim obilježavanjima, takvim rehabilitacijama – ovdje sad govorim regionalno – pokušava vratiti u prvi plan. Ne možemo u isto vrijeme razgovarati o putu u Evropsku uniju, a da se istovremeno ne postavi pitanje takvih obilježavanja i pitanje odgovornosti za one koji čine to što čine tim postrojavanjima, tim rehabilitacijama, tim sudskim odlukama”, kaže Bajtal.

Rehabilitacija sljedbenika ili simpatizera fašističkog pokreta na svim stranama vodi samo razjedinjavanju, jer se ne uvažava ničija patnja, navodi Bajtal.

“Ako vi slavite nešto što je zločin, ako to priznajete, u ime bilo kakve taktike, bilo kakve strategije, to nisu elementi koji mogu graditi bilo kakvu ljudsku budućnost”, smatra Bajtal.

“Ne možete na nečijem zločinu, ne možete na nečijoj izdaji praviti perspektivu, ljudsku, koja uvažava sistem vrijednosti normalnog življenja, jednakost ljudi, građana, koja hoće da se stvari odvijaju na bazi dogovora. Oko ovoga se ne možemo dogovoriti, oko tih rehabilitacija. Postoje oni i postojaće, koji će uvijek biti protiv toga, jer su protiv zločina, protiv nasilja, protiv nepravde. Oni koji to hoće da slave, da to obilježavaju, oni koji to priznaju, ne mogu se dogovoriti ni s kim. U tom smislu Bosna i Hercegovina nema mirnu perspektivu, nema političku perspektivu, ne postoji način da se nađe modus unutarnje harmonije, kako na etno, tako na ovom idejnom planu”, zaključuje Bajtal.

RSE

16.03.2018.

NEWSWEEKOVE CRNE PROGNOZE I UPOZORENJA

16.03.2018.

MILORAD DODIK GAZI DEJTONSKI SPORAZUM, SRBIJA CUTI

MILORAD DODIK GAZI DEJTONSKI SPORAZUM, SRBIJA CUTIPredsednici i premijeri Srbije i Republike Srpske: Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić u Beogradu, septembar 2017.


"Srbija svakako nikada nije suštinski priznala suverenitet BiH, iako deklarativno kaže da priznaje, i to je posebno izraženo poslednjih meseci i u kontekstu rešavanja pitanja Kosova", ocenjuje Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava, komentarišući ćutanje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić nakon još jedne u nizu provokativnih izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika - ovoga puta na proslavi godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske koja je održana u četvrtak u Beogradu.

Najnovija izjava predsednika bh. entiteta da je Bosna i Hercegovina za RS tek prolazna stanica i mesto moranja, a da je Srbija želja - nije ništa novo što je izgovorio prvi čovek RS-a, ocenjuju sagovornci Radija Slobodna Evropa.

Tom prilikom, podsetimo, predsednik Republike Srpske je rekao da je taj entitet za Srbe koji u njemu žive danas država:

"Bosna i Hercegovina je tek prolazna stanica našeg političkog razvoja. Bosna i Hercegovina je za nas mjesto moranja, a ne mjesto želje. Naša želja je ovde, naše srce kuca za ovo ovde, i svaki događaj koji se ovde u Beogradu, u Srbiji desi, reflektuje se kod nas u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Ivo Visković kaže da kada Dodik govori o raspadu BiH i otcepljenju Republike Srpske, on iznosi predviđanja koja se ne moraju ostvariti.

"Činjenica je i ja to ne mogu da krijem, jer to bi bilo guranje glave u pesak, da u Bosni i Hercegovini postoji strahovito nepoverenje između tri naroda i da je to posledica onoga što se događalo devedesetih godina. Ali, da li ona može opstati ili ne, to treba prepustiti ljudima koji će sutra doći", kaže Ivo Visković.

Kada Dodik govori o raspadu BiH i otcepljenju Republike Srpske, on iznosi predviđanja koja se ne moraju ostvariti: Visković
Kada Dodik govori o raspadu BiH i otcepljenju Republike Srpske, on iznosi predviđanja koja se ne moraju ostvariti: Visković

Dodik je svoj stav izneo u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je u svom obraćanju okupljenima – među kojima je bio patrijarh Irinej, predsednica parlamenta Maja Gojković i pretendent na presto Aleksandar Karađorđević – izjavila da specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske nikada nisu bili jači:

"Danas smo sve više tamo gde treba da budemo, a to je – jaka Srbija i jaka Republika Srpska... Da se pomažemo, da sarađujemo, da se nađemo jedni drugima i u dobrim i u lošim vremenima. Tako će biti od sada i tako će biti u budućnosti", rekao je Dodik.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković smatra da bi Srbija morala da se ogradi faktički, ali ne i u oficijalnoj formi od Dodikovih stavova, jer je, kako kaže, predsednik RS veran saradnik svih vlasti u Srbiji:

"Oni treba da kažu šta je naš stav. Time se indirektno odstupa od onoga o čemu Dodik govori, a da ne morate njega indirektno prozivati, jer političari gledaju kakve to efekte ima na unutrašnjem planu, ali i na planu odnosa sa Republikom Srpskom i verovatno će gledati da to urade tako da ga direktno ne prozovu, a da se faktički ograde. Dovoljno je da kažemo da je naš stav da poštujemo teritorijalni integritet BiH. Više od toga ne treba", ocenjuje Visković.

Međutim, Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava, smatra da bi zvanični Beograd trebalo da se jasno ogradi od Dodikovih stavova, jer su, dodaje naša sagovornica, oni suprotni ne samo Dejtonskom sporazumu, već i najnovijoj strategiji Evropske unije koja upućuje zvaničnike Zapadnog Balkana na dobrosusedske odnose:

"Tako da je ćutanje premijerke Srbije u suprotnosti i sa međunarodnim zakonima, ali i sa ovom evropskom strategijom", kaže Kisić.

Ni premijerka Srbije niti predsednik Aleksandar Vučić ove godine nisu prisustvovali obeležavanju Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim. Srbiju su tom prilikom predstavljali ministri policije i vosjke Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, te Vučićev generalni sekretar Nikola Selaković.

Sam Vučić je u više navrata ponavljao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali nikada nije javno osudio Dodikove separatističke izjave.

16.03.2018.

KO PRIJETI RATOM U BiH

KO PRIJETI RATOM U BiH

Više od dvije decenije od završetka rata u Bosni i Hercegovini, umjesto o evropskim integracijama, bh. dužnosnici prijete novim sukobom. Ne prođe sedmica, a da neko od bh lidera javno, što u medijima, što na javnim tribinama, ne reaguju na izjave onih drugih koje se na kraju završe pozivom na rat. Najčešći razlozi su izjave o mogućoj uspostavi 'trećeg entiteta'.

Najprije je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na HRT-u nedavno upitan šta kaže o mogućnosti uspostave trećeg entiteta odgovorio:

"Bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta", poručio je Izetbegović.

Nakon ove, uslijedila je izjava Fahrudina Radončića na tribini održanoj u Tuzli. On je reagovao, također, na uspostavu trećeg entiteta, ali ovaj put, na izjavu koja je došla iz usta Milorada Dodika.

"Neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijeloj teritoriji BiH. Mi jesmo za kompromis, mi jesmo za dogovor, mi jesmo da se razgovara sa svakim i mi znamo da razgovaramo, ali svako mora znati gdje postoje linije ispod kojih nismo silazili ni 1992, niti ćemo to raditi sad", kazao je Radončić.

Zveckanje oružjem u Bosni i Hercegovini mnogi dovode u vezu sa izborima u oktobru i nemoći vladajućih struktura kako ništa konkretno nisu uradili na polju ekonomije, evropskih integracija i sl. Mnogi se slažu kako se radikalizacijom služe pred svake izbore, i dalje misleći kako će to dovesti do homogenizacije naroda i ponovnog dovođenja nacionalnih stranaka na vlast.

No, analitičarka Ivana Marić nedavno je na svom Facebook profilu pozvala sve one političare koji žele da ratuju da prvo svoju djecu povedu u ratne sukobe, pa onda zovu druge. U izjavi za naš radio Marić kaže da svojim pozivima na rat političari žele građane Bosne i Hercegovine uplašiti.

"Međutim, ako se prisjetimo njihove uloge u ratu, onda dolazimo do toga da se Dodik, kako čujemo, u ratu bavio švercom, za Izetbegovića stalno čujemo pošalice da je rat proveo u trezoru nacionalne banke. Tako da bi ti ljudi sigurno manje plašili ratom kada bi znali da će prvo oni, drugo, njihova djeca završiti u ratu. Ne, oni pozivaju u rat gdje će druga djeca ginuti da bi oni ostali na vlasti", kaže Marić.

Ono što je poražavajuće u cijeloj priči jeste da prijetnje ratom, kojima se bh političarima služe, nije kažnjivo djelo u Bsoni i Hercegovini, odnosno, zakoni postoje, ali se ne primjenjuju.

Nekadašnji član Izborne komisije BiH Vehid Šehić ističe da se radi o ugrožavanju Opšteg okvirnog sporazuma za BiH.

"I to je dokaz da mi još nemamo slobodne izbore, da nismo stvorili osnovne pretpostavke da svaki građanin izrazi svoju izbornu volju. Ona se često nameće ovakvom retorikom, a onda ljudi iz straha glasaju na način kako su i do sada glasali", komentariše Šehić.

Ovo bi, dodaje, "trebao biti nauk i onima koji bi trebali i u Izbornom zakonu mijenjati neke stvari".

"Istina, po Izbornom zakonu predizborna kampanja je samo trideset dana uoči izbora, ali treba razmišljati zbog zloupotrebe pozicija koje obnašaju, jer kod nas, praktično, nikada ni ne prestaje predizborna kampanja. Zbog toga treba sankcionisati sve one, a krivično je djelo, koji izazivaju određenu vrstu mržnje, i da postoje krivične prijave za takvu vrstu ponašanja", poručuje Šehić.

Vehid Šehić: Sankcionisati sve one, a krivično je djelo, koji izazivaju određenu vrstu mržnje
Vehid Šehić: Sankcionisati sve one, a krivično je djelo, koji izazivaju određenu vrstu mržnje

Profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu Miodrag Živanović, također, postavlja pitanje - ko dopušta predstavnicima vlasti, ali i svim drugima koji pozivaju na mržnju i šalju ratnohuškačke poruke, da se kandiduju na izborima?

"Mislim da se neće ništa dogoditi katastrofalno, ali će i ono malo socijalnog i društvenog tkiva koje postoji u BiH biti razoreno i to zbog različitih izjava političkih lidera koji pozivaju na rat, pozivaju na neriješene stvari koje pripadaju istoriji. To je rezultat činjenice da kod nas izborna kampanja ne traje godinu dana ili pola godine, ona traje već 25 godina bez prestanka", poručuje Živanović.

Svi naši sagovornici se slažu u ocjeni kako rata u Bosni i Hercegovini neće biti, dodajući da to nije u interesu ni onih koji ga prizivaju. To najbolje ilustruje analitičarka Ivana Marić:

"Mnoge porodice su iz rata izašle unesrećene, a pogledajte političare. Oni koji su sada na vlasti ne da nisu unesrećeni, već su jako profitirali od rata. Zašto onda ne bi nastavili da to zadrže", komentariše Marić.

Mnogi od njih su, podsjeća "na sumnjiv način došli do tako velike imovine, jer kada zbrojite njihove plate, iako jesu visoke, od toga nisu mogli kupiti višemilionsku imovinu".

"Zato kažem, ne vjerujem da oni razmišljaju o ratu, jer su oni ti koji imaju najviše imovine za izgubiti. Pogledajte kolike kuće i vile su napravili, tokove rijeka promijenili da bi prolazila pored njihovih imanja, da bi to riskirali zbog nekog rata. To služi samo za blefiranje da bi birače privukli sebi", zaključuje Marić.

16.03.2018.

TUZLA TRAZI IZVINJENJE OD DRAGANA COVICA: ,,HRVATI TUZLE POSTOJALI SU PRIJE HDZ-a"

TUZLA TRAŽI IZVINJENJE OD ČOVIĆA: „Hrvati Tuzle postojali su prije HDZ-a“

Od 20 javnih preduzeća u Tuzli, troje je direktora Hrvata
Image result for imanje dragana covica fotos

Image result for imanje dragana covica fotos

Image result for imanje dragana covica fotos

Image result for imanje dragana covica fotos

Image result for imanje dragana covica fotos

Image result for imanje dragana covica fotos


Gradska uprava Tuzla sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem na čelu danas je zatražila izvinjenje od Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i osudila njegovu izjavu "da u Tuzli nema Hrvata na čelnim pozicijama u javnom sektoru".

 

Od 20 javnih preduzeća u Tuzli, troje je, kako navode, direktora Hrvata.

 

Od 17 čelnih pozicija u gradskoj administraciji, četiri zauzimaju Hrvati. Jedna od njih je Svjetlana Kakeš, šefica Službe gradonačelnika, koja kaže da su Hrvati u Gradskoj upravi dovedeni u nelagodan položaj nakon Čovićevih tvrdnji.

 

"Zaista se neugodno osjećamo što smo dovedeni u poziciju da treba da govorimo o svojim nacionalnostima, jer smatramo da smo na ovim pozicijima zato što želimo i radimo svoj posao stručno, a ne zato što smo Hrvati, Srbi, Bošnjaci ili neke druge nacionalnosti", rekla je Kakešova.

 

Njen kolega Slavko Stjepić, šef Službe civilne zaštite grada Tuzla, rekao je da je "opasno ovo što Čović radi jer Hrvate pokušava izbrisati sa određenih područja".

 

"Kroz izmjene Izbornog zakona on želi da Hrvati uopšte ne postoje na tuzlanskom, sarajevskom području itd. Je li to znači ideju iz 1993. godine?  Da se trebamo preseliti u Grude da bismo bili Hrvati koji mogu biti birani, da se izaberu", upitao je Stjepić.

 

Objavio/la haler u 20:14, 0 komentar(a), print, #

16.03.2018.

NINO SUSILOVIC: BAHATOS HDZ-a DOVESCE DO NESTANKA HRVATA U BiH

16.03.2018.

PREPREKE ZA PUTINOVE 'VUKOVE' NA BALKANSKOJ TURNEJI

16.03.2018.

DOBROVOLJCI 'HLADNOG RATA'

16.03.2018.

BAKIR IZETBEGOVIC OD 17 MARTA PREUZIMA DUZNOST PREDSJEDAVAJUCEG U PREDSJEDNISTVU BiH

PROMJENA NA ČELU PREDSJEDNIŠTVA BiH: Izetbegović sutra preuzima dužnost predsjedavajućeg

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 17. marta 2018. godine je, po načelu rotacije, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.Image result for bakir izetbegovic fotos

Od 17. marta 2018. godine dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, po načelu rotacije, u narednih osam mjeseci preuzima član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 

Ova rotacija se odvija na osnovu člana V stav (2) b. Ustava Bosne i Hercegovine, a u vezi s članom 5. stav (2) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, br. 10/13, 32/13 i 22/14), saopćeno je iz ove institucije.
16.03.2018.

UNITED MEDIA DEMANTIRALA SVETLANU

16.03.2018.

OFANZIVA 'NOCNIH VUKOVA'

16.03.2018.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIC SE OBRUKALA, SVJETSKI MEDIJI PISU: "ILI SE DIVI USTASAMA ILI NE ZNA POVIJEST"

KOLINDA SE OBRUKALA, SVJETSKI MEDIJI PIŠU: "Ili se divi ustašama ili ne zna povijest"

"Izjave hrvatske predsjednice opravdavaju neke od najgorih zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Pitanje je jesu li njezine izjave proizašle iz divljenja ustašama ili neznanja o njihovom bijegu poslije rata", rekao je Zuroff, široj javnosti poznat kao "lovac na naciste".KOLINDA SE OBRUKALA, SVJETSKI MEDIJI PIŠU: 'Ili se divi ustašama ili ne zna povijest'


Izjave Kolinde Grabar-Kitarović o odlasku brojnih Hrvata u Argentinu "kako bi pronašli slobodu i širili domoljublje" privukle su pažnju najpoznatijih svjetskih medija, između ostalih i francuske novinske agencije Agence France-Presse (AFP). 

 

AFP piše o osudi Centra Simon Wiesenthal, čiji je direktor Efraim Zuroff Kolindinu izjavu nazvao "smijurijom".   

 

 "Izjave hrvatske predsjednice opravdavaju neke od najgorih zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Pitanje je jesu li njezine izjave proizašle iz divljenja ustašama ili neznanja o njihovom bijegu poslije rata", rekao je Zuroff, široj javnosti poznat kao "lovac na naciste".  

 

Neki od hrvatskih poslijeratnih useljenika u Argentinu bili su ustaški vođa Ante Pavelić, pukovnik Eugen Dido Kvaternik i zapovjednik logora Jasenovac Dinko Šakić, naglašava AFP.  

 

Kolinda je odbacila Zuroffova "promašena tumačenja njezine izjave" i naglasila kako ta izjava nije ni na koji način u suprotnosti s njenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, piše AFP.

16.03.2018.

OHR O DODIKOVOM PRIZIVANJU TRECEG ENTITETA: ,,APSOLUTNO NE!"

OHR O DODIKOVOM PRIZIVANJU TREĆEG ENTITETA: „Apsolutno ne!“

Brojne su reakcije na intervju Milorada Dodik za ''Večernji list' u kojem je, između ostalog, kazao da bi treći entitet stabilizovao BiH, te da je "fer da se Hrvati osjećaju svoji na svome, što bi im garantovao treći entitet"OHR O DODIKOVOM PRIZIVANJU TREĆEG ENTITETA: 'Apsolutno ne!'


Na upit Vijesti.ba za komentar na ovu izjavu, te da li takve izjave doprinose stabilizaciji BIH, stigao je odgovor iz OHR-a:

 

"Apsolutno ne. Takve izjave ne doprinose stabilizaciji niti izgradnji povjerenja u BiH. Visoki predstavnik Valentin Inzko i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira dosljedno izražavaju svoju privrženost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države koja se sastoji od dva entiteta i Distrikta Brcko.

 

Bilo kakve promjene ustavnog poretka ove zemlje morale bi proći kroz propisane procedure, unutar kojih bi predstavnici tri konstitutivna naroda i ostalih trebali postići saglasnost", navode iz OHR-a.

 

Dodaju da bi mijenjanje ustavne strukture BiH zahtijevalo sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cijelom relevantnom političkom spektru.

 

"Rješenja treba tražiti u međusobnom razumijevanju, dijalogu i pomirenju, i na način kojim se izbjegava stvaranje daljnjih podjela unutar društva", kažu iz OHR-a.

 

Iz Ambasade SAD u BIH za Vijesti.ba su ranije rekli odlučno odbacuju bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protive reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima.

 

(Vijesti.ba)  

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74150671

Powered by Blogger.ba