Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.03.2018.

NAKON REKORDNOG STARTA, TUZLANSKI AERODROM UVODI SEDMU LINIJU ZA NJEMACKU!

NAKON REKORDNOG STARTA, NASTAVAK JOŠ BOLJI: Tuzlanski aerodrom uvodi sedmu liniju za Njemačku!

Tuzlanski aerodrrom je ostvario rekordan porast broja putnika početkom ove godine, no i taj rekord uskoro će biti oboren.NAKON REKORDNOG STARTA, NASTAVAK JOŠ BOLJI: Tuzlanski aerodrom uvodi sedmu liniju za Njemačku!

Tuzlanski aerodrom se prije nekoliko dana pohvalio rekordom rastu broja putnika odd preko 50  posto u prva dva mjeseca ove godne. U u januaru je imao 40.563 putnika a u februaru 35.976 putnika, što je povećanje za više od 50 posto u poređenju s prva dva mjeseca prethodne godine.

 

Riječ je o rekordnom povećanju broja putnika neazbilježenom na prostoru BiH nakon rata, no i taj rekord uskoro će biti oboren.  

 

Danas je naime objavljeno da je Wizz Air, najveća niskotarifna aviokompanija u centralnoj i istočnoj Evropi i jedan od avioprijevoznika sa najbržom stopom rasta u Evropi, najavilla otvaranje još jedne linije iz Tuzle za Njmemačku. Riječ je o njemačkom Baden-Badenu s kojim će Tuzla uspostaviti vazdušni most u junu ove godine.

Prvi let nove niskotarifne Wizz Air linije planiran je za 18. juni i saobraćat će dva puta sedmično, ponedjeljkom i petkom, otvarajući odlične nove mogućnosti putovanja za građane BiH i sa početnom cijenom od svega 29.99 KM. 

Baden-Baden će tako postati sedmi njemački grad za koji će Wizz Air letjeti. 

Kao pionir najniže cijene avio karata u Evropi, Wizz Air odgovara na potražnju svojih kupaca i nastoji stvoriti više mogućnosti i dalje proširiti svoju mrežu iz Tuzle. U 2018. godini ukupno 15 destinacija iz 6 država bit će dostupno iz Tuzle, što dodatno doprinosi rastu lokalne privrede, avioindustrije, turističke i ugostiteljske ponude te poboljšanju poslovnih veza između zemalja./////////////////////////////////////////

KAKAV HAOS U MAKEDONSKOM PARLAMENTU: Albanski postao zvanični jezik u ovoj državi, Gruevski NAPAO Džaferija (VIDEO)

KAKAV HAOS U MAKEDONSKOM PARLAMENTU: Albanski postao ...
14.03.2018.

SEF HDZ 1990: "DODIKA I NJEGOVIH PRIJATELJA NISMO SE BOJALI U VRIJEME NAJVECEG STRADANJA

ŠEF HDZ 1990: "Dodika i njegovih prijatelja nismo se bojali u vrijeme najvećeg stradanja, ne čudi nas šutnja 'stožernika'"

"Uzoriti oče biskupe, Dodika i njegovih prijatelja niste se bojali u najtežim ratnim godinama kada se događalo najveće stradanje vašeg vjerničkog puka, ne bojte ga se ni danas, neka vas ne brine ni šutnja 'stožernika', niste ni očekivali da će se zbog vas zamjeriti svom velikom prijatelju, neka vas hrabri istina i spoznaja da ima mnogo više nas koji cijenimo vašu borbu i ne bojimo se dotičnog gospodina", zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.ŠEF HDZ 1990: 'Dodika i njegovih prijatelja nismo se bojali u vrijeme najvećeg stradanja, ne čudi nas šutnja 'stožernika''


HDZ 1990 održala je danas konferenciju za medije, na kojoj je bilo govora o zahtjevima ljekara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali i drugim aktuelnim političkim pitanjima kao što je položaj biskupa Franje Komarice u Banjoj Luci. Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 kazao je u uvodu kako ja današnje stanje u državi takvo da bi svaki dan trebao držati konferenciju za medije, da je toliki nerad vlasti.

"Doktori, medicinske sestre, tehničari i drugi uposlenici u zdravstvu nažalost ponovo kao i prije deset godina moraju na ulici braniti svoje dostojanstvo i moliti gospodu na vlasti da im daju pokoju mrvicu koja pada s njihova stola. Ovim časnim ljudima ovi isti vlastodršci to su radili i prije deset godina i tada su ih bili potjerali na ulicu, ali onda je voljom naroda i odlukom ove stranke kadrove u Vladu HNK imenovao HDZ 1990, a za ministra zdravstva Luku Faletara koji je poštujući ove ljude na vrlo brz i korektan način riješio sve njihove zahtjeve. Od tada do danas ovim se ljudima primanja nisu povećala, a gospoda na vlasti svoja su primanja povećali bar pet puta. Zamislite doktor ima plaću 1.200 KM, a gospoda ministri u Vladi HNK 3.500 KM. Ovo društvo bez premijera i ministara može, i bilo bi sretnije da ih nema, ali bez ljekara ne može", kazao je Cvitanović.

On je ustvrdio da Vlada HNK, a posebno njen prvi čovjek, omalovažavaju sve građane i da je ovo najnetransparentnija vlada u historiji kantona.

"U radu ove vlade, a posebno njenog predsjednika, obmana je svakodnevnica, a u njenom radu se krše sve moralne norme i ne samo to, krše se i brojne zakonske norme, ali želim vjerovati kako će se u tom dijelu baviti neke druge institucije. Pitam sve vas, gospodo novinari, znate li koje medijske kuće su u ove dvije godine dobile financijsku podršku i koliko su iznosile. Također, vas pitam znate li koji su pojedinci i udruženja od interesa za kanton i koliko su naših novaca ti pojedinci i udruženja dobili i zašto", zapitao se Ilija Cvitanović.

Na kraju se Cvitanović dotakao i pozicije banjalučkog biskupa Franje Komarice i napada Milorada Dodika na njega.

"Uzoriti oče biskupe, Dodika i njegovih prijatelja niste se bojali u najtežim ratnim godinama kada se događalo najveće stradanje vašeg vjerničkog puka, ne bojte ga se ni danas, neka vas ne brine ni šutnja 'stožernika', niste ni očekivali da će se zbog vas zamjeriti svom velikom prijatelju, neka vas hrabri istina i spoznaja da ima mnogo više nas koji cijenimo vašu borbu i ne bojimo se dotičnog gospodina", zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.
14.03.2018.

VESNA PUSIC: "PREDSJEDNICA HRVATSKE PODRZAVA NACISTE I GOVORI PROTIV USTAVA VLASTITE DRZAVE"

VESNA PUSIĆ: "Predsjednica Hrvatske podržava naciste i govori protiv Ustava vlastite države"Brojne reakcije na izjavu Grabar-Kitarović kako su mnogi Hrvati u Argentini našli slobodu nakon Drugog svjetskog rata.
VESNA PUSIĆ: 'Predsjednica Hrvatske podržava naciste i govori protiv  Ustava vlastite države' - 1


Izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović  kako su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine" saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić prokomentirala je riječima kako je "nečuveno da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje".

 

"To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsjednica s kim je - takva je. Ako se okruži s jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti, i to mijenja ovisno o auditoriju", smatra Pusić.

Istakla je kako je to njoj apsolutno neobjašnjivo te da predsjednica to mora objasniti i Evropi i svijetu, a u prvom redu Hrvatskoj.

 

'Ne možemo biti polufašisti'

 

"I ideja da bi predsjednica države govorila protiv Ustava vlastite zemlje je, također, nešto nečuveno. O čemu se točno radi, što se točno dogodilo, meni je neobjašnjivo, ali ona svakako mora stati pred hrvatsku javnost i reći o čemu se radi", ustvrdila je ona.

 

Upitala je podržava li predsjednica naciste i napad na hrvatski Ustav.

 

"To su izvorišne osnove, nije neka ustavna odredba pa sad vi možete pokrenuti inicijativu, to je pitanje identiteta, tko smo mi kao društvo i ne možemo biti polufašisti. Moramo biti jasni na tu temu", kazala je Pusić.

Predrag Matić iz Socijaldemokratske partije predsjednicu Hrvatske Grabar-Kitarović naziva "hodajućim skandalom" i poručuje kako ga je "sram što je ona predsjednica Hrvatske".

Dodao je kako je već pomalo apsurdno komentirati predsjedničine poteze.

 

SDP: Predsjednica je 'hodajući skandal'

 

"To je hodajući skandal. Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi", ocjenjuje Matić, dodavši kako "od predsjednice možete očekivati svašta".

Podsjetio je na njenu izjavu kako će "proći puno vode Dunavom dok postanemo sa Srbima prijatelji", pa je tri dana kasnije ugostila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

"Sjetimo se što je govorila o fašizmu i antifašizmu, a kad je došla u Argentinu, onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad pokažu na karti Hrvatsku zahvaćaju i debeli dio Bosne i Hercegovine i Srbije, izjavila tako nešto za što bi [njemačka kancelarka] Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smijenjena, ili bi završila u zatvoru", rekao je Matić.

 

Podsjetio je i na zagrebačku dvoranu "Lisinski", gdje je govorila Srbima kako je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da slobodno sele, jer "živimo u slobodnoj zemlji".

 

Zgroženi Efraim Zuroff

 

Na istup hrvatske predsjednice reagirao je i Efraim Zuroff, lovac na naciste i direktor jerusalemskog centra "Simon Wiesenthal".

On je naveo da piše "kako bih izrazio zgroženost i kako bih protestirao protiv Vaših izjava izrečenih tokom Vaše posjete Argentini".

 

"Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste 'ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu'. Ako je to tačno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince, poput Ante Pavelića, Eugena - Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su 'dijelili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima", navodi se u pismu, koje Zuroff zaključuje:

"Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega."

 

Hasanbegovićeva 'notorna činjanica'

 

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) za Al Jazeeru kaže kako mu je izjava Grabar-Kitarović prihvatljiva, jer je ona ponovila "notornu činjenicu".

"Naravno da mi je prihvatljiva, ponovila je notornu činjenicu da dio Hrvata nije podijelio sudbinu onih koji su bili podvrgnuti masovnim izvansudskim smaknućima, već da je pronašao slobodu u novoj domovini, i to je činjenica", istakao je on i dodao:

"Nekima je očigledno žao što svi Hrvati nisu poubijani i likvidirani 1945. godine."

 

Agencije

14.03.2018.

VISEGRADSKO SLAVLJENJE ZLOCINA

Višegradsko slavljenje zločina


Ravnogorski četnički pokret obilježio je u Višegradu 71. godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata. Postrojavanje u vojnim uniformama s obilježjima i pratećom ikonografijom, prošlo je u duhu negiranja Bosne i Hercegovine i veličanja lika i djela čovjeka odgovornog za veliki broj zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Ovo je tek jedan u nizu pokazatelja, smatraju naši sagovornici, kako je BiH, rehabilitujući, u najmanju ruku kontroverzne ličnosti iz Drugog svjetskog rata, sve dalja od vrijednosti na kojima počiva moderna Evropa.

U crnim uniformama i s kokardama na glavama, uz četničku ikonografiju, pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u utorak su prodefilirali Višegradom.

Obilježili su 71. godišnjicu hapšenja četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića, koji je zbog zločina za koje se teretio strijeljan 1946. godine. Uprkos tome što su već godinama ovaj skup pratili incidenti, te negodovanje antifašističkih organizacija i udruženja žrtava iz posljednjeg rata, on je nesmetano održan.

Uz postrojavanje, Mihailovićevi sljedbenici obilježili su njegovo hapšenje podizanjem zastave Srbije, intoniranjem srbijanske državne himne i vjerskim obredom.

Njihove težnje su jasne, a prenosi ih predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Jovo Vukeljić:

„Treba da kažemo iskreno, Republika Srpska gotovo da je država. Ima teritoriju, narod, efektivnu vlast i mnogo manje problema nego na području drugog entiteta. Ono što bi mi željeli je apsolutna nezavisnost.“

Upravo je zbog ovakvih stavova Pokret na popisu ekstremističkih organizacija koje Ministarstvo sigurnosti BiH smatra izrazito opasnima po državu jer „pored agresivnog nijekanja legitimnosti države BiH i opstrukcije euroatlantskih integracija, sebi su za cilj postavili ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta".

Uprkos tome država, kako kaže ministar Dragan Mektić, nema mehanizama da djeluje sve dok se dobro ponašaju:

„Nemamo mi elemenata da reagujemo sve dok se ne naruši sigurnost građana ili ne ugrouzi nečija bezbjednost, ili na drugi način postanu prijetnja ustavnom poretku.“

Za to vrijeme uniforme, vojničke naredbe i postrojavanja kod malobrojne bošnjačke zajednice, izazivaju strah i nelagodu.

„Nama nije drago da nas sa ovom ideologijom podsjećaju na godine našeg stradanja. Njima i svim drugim, želim poručiti iz Višegrada da je to uzaludna priča“, kaže Bilal Memišević predsjednik Skupštine Opštine Višegrad.

Evropska se budućnost ne može graditi na vrijednostima od kojih se civilizovani svijet davno ogradio, upozorava analitičar Esad Bajtal.

„S obzirom na to da je Evropa, ne slučajno, a simbolički vrlo važno, uzela 9. maj kao dan pobjede nad fašizmom za svoj dan, ona nam šalje poruku da je njen sistem vrijednosti radikalno drugačiji od ovoga koji se takvom fenomenologijom, takvim obilježavanjima, takvim rehabilitacijama – ovdje sad govorim regionalno – pokušava vratiti u prvi plan. Ne možemo u isto vrijeme razgovarati o putu u Evropsku uniju, a da se istovremeno ne postavi pitanje takvih obilježavanja i pitanje odgovornosti za one koji čine to što čine tim postrojavanjima, tim rehabilitacijama, tim sudskim odlukama“, kaže Bajtal.

Evropska se budućnost ne može graditi na vrijednostima od kojih se civilizovani svijet davno ogradio: Bajtal
Evropska se budućnost ne može graditi na vrijednostima od kojih se civilizovani svijet davno ogradio: Bajtal

Rehabilitacija sljedbenika ili simpatizera fašističkog pokreta na svim stranama vodi samo razjedinjavanju, jer se ne uvažava ničija patnja, navodi Bajtal.

„Ako vi slavite nešto što je zločin, ako to priznajete, u ime bilo kakve taktike, bilo kakve strategije, to nisu elementi koji mogu graditi bilo kakvu ljudsku budućnost", smatra Bajtal.

"Ne možete na nečijem zločinu, ne možete na nečijoj izdaji praviti perspektivu, ljudsku, koja uvažava sistem vrijednosti normalnog življenja, jednakost ljudi, građana, koja hoće da se stvari odvijaju na bazi dogovora. Oko ovoga se ne možemo dogovoriti, oko tih rehabilitacija. Postoje oni i postojaće, koji će uvijek biti protiv toga, jer su protiv zločina, protiv nasilja, protiv nepravde. Oni koji to hoće da slave, da to obilježavaju, oni koji to priznaju, ne mogu se dogovoriti ni s kim. U tom smislu Bosna i Hercegovina nema mirnu perspektivu, nema političku perspektivu, ne postoji način da se nađe modus unutarnje harmonije, kako na etno, tako na ovom idejnom planu“, zaključuje Bajtal.

14.03.2018.

KARDINAL VINKO PULJIC: ZAUSTAVITI DODIKOVE PRIJETNJE KOMARICI

Kardinal Puljić: Zaustaviti Dodikove prijetnje KomariciVinko PuljićNadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić još jednom je oštro osudio najnovije verbalne napade predsjednika RS Milorada Dodika na biskupa banjalučkog Franju Komaricu.

Dodik je prošli tjedan u jedom medijskom istupu zaprijetio Komarici kako više ne smije spominjati "ni njegovo ime, niti ime RS".

"Stvara se nezdrava klima. Dezavuira se čovjek koji se toliko žrtvovao za opstanak i koji se borio za mir. Treba imati poštenja i priznati što se uradilo i o čemu biskup Franjo govori. Nas 90 posto katolika u Republici Srpskoj nema. Neko je ipak kriv za to. Dodik to ne može negirati", kazao je kardinal Puljić na konferenciji za novinare u Sarajevu, u povodu 20. redovitog zajedničkog zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije.

Na novinarsko pitanje - kako je moguće da niko od predstavnika hrvatskih vlasti u BiH, ali i međunarodne zajednice nije osudio ove prijetnje, kardinal Puljić je odgovorio kako je "politika previše okupirana sama oko sebe i premalo vodi brigu o čovjeku".

Verbalne prijetnje Milorada Dodika biskupu Komarici danas je osudila i Islamska zajednica u BiH, navodeći u priopćenju kako "vjerski autoriteti imaju pravo i slobodu javno govoriti o svim problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih zajednica bez da ih se zbog toga vrijeđa, pogotovo ne sa pozicije moći".

Biskupi iz Hrvatske i BiH danas su se dotakli i iseljavanja mladih, koje je podjednako prisutno u BiH, ali i u Hrvatskoj.

Biskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić je rekao kako ne misli da je samo ekonomski razlog zbog kojeg odlaze mladi s ovih prostora, te kazao kako ljude treba ohrabrivati da ostanu.

Kardinal Puljić kazao je kako "mnogi ljudi odlaze iz BiH ne samo zato što nemaju posao, nego odlaze i oni koji ga imaju".

"Dodijala im je ova napeta situacija nepravde, nejednakopravnosti u BiH, kojom igraju i domaći i svjetski političari. Oni stvaraju klimu da ljudima 'odgori' srce od njihove domovine. Drugo, jasno je da Europi treba radna snaga, oni nisu rodili i odgojili, nego to su radnu snagu badava dobili", zaključio je kardinal Puljić.

14.03.2018.

NOCNI VUKOVI OPASNOST ZA NACIONALNU SIGURNOST: ALEKSANDRU ZALDOSTTANOVU HIRURGU ZABRANJEN ULAZAK U BiH!

NOĆNI VUKOVI OPASNOST ZA NACIONALNU SIGURNOST: Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu zabranjen ulazak u BiH!

Na tzv. crnu listu BiH stavljen je i Saša Savić koji se hvalio svojim učešćem u paravojnim aktivnostima u Ukrajini; Noćni vukovi u BiH trebali doći 20. marta ove godine
NOĆNI VUKOVI OPASNOST ZA NACIONALNU SIGURNOST: Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu zabranjen ulazak u BiH!Piše: A. Avdić

 

 

Vođi Noćnih vukova Aleksandru Zaldostanovu od danas je zabranjen ulazak u BiH, saznaje Žurnal. Osim Zaldostanovu, ulazak u BiH zabranjen je i Saši Saviću, srbijanskom državljaninu koji slovi za šefa Noćnih vukova na Balkanu.

 

Zaldostanova i Savića bh. institucije proglasile su opasnošću po nacionalnu sigurnost i odluka je dostavljena Graničnoj policiji BiH na dalje postupanje. Ostali članovi Noćnih vukova, kako saznaje Žurnal, u slučaju eventualnog ulaska u BiH bit će posebno tretirani.

           

Aleksandar Zaldostanov jedan je od najboljih prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je trebao predvoditi devetodnevnu bajkersku turu po Balkanu nazvan - „Ruski Balkan“.

 

U sklopu te turneje, koja je trebala početi 19. marta ove godine, bio je planiran dolazak Noćnih vukova u Banju Luku, gdje je predsjednik RS-a Milorad Dodik, pak, trebao uručiti posebno priznanje Aleksandru Zaldostanovu.

 

Hirurg, kako je nadimak Zaldostanova, od 2014. nalazi se na crnoj listi SAD-a, zbog svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

 

„Članovi bajkerske grupe Noćni vukovi služili su snagama krimske samoodbrane od februara 2014., koja je podržavala lokalno stanovništvo protiv vlasti Ukrajine.

 

U martu 2014., Noćni vukovi su provodili zastrašivanje i kriminalne aktivnosti u Ukrajini, a također su oteli i napali ukrajinskog zvaničnika granične straže.

 

Noćni vukovi su bili blisko povezani sa ruskim specijalnim službama, pomagali su regrutovanje separatističkih boraca za Donjeck i Luganjsk.

 

Tokom napada na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju krajem marta 2014., Zaldostanov je koordinirao oduzimanje oružja ukrajinskim snagama“, navedeno je u odluci kojom su Noćni vukovi i njihov vođa Aleksandar Zaldostanov stavljeni na crnu listu SAD-a.

 

Ovom odlukom, koju je potpisao tadašnji američki predsjednik Barack Obama, Zaldostanov je označen kao organizator akcija koje su prijetnja miru, stabilnosti, bezbjednosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

 

Nekoliko mjeseci nakon ove odluke američke administracije, Zaldostanov se u Beogradu susreo sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kojem je poklonio prsluk Noćnih vukova.

 

Skoro tri godine kasnije, 9. januara 2018., Dodik je Zaldostanova odlikovao ordenom časti sa zlatnim zracima.

 

Hirurg se tada nije pojavio na svečanosti, ali je orden, u njegovo ime, preuzeo vozač ministra u Vladi RS-a Petra Đokića, koji je neformalni šef Noćnih vukova u BiH. Tokom parade povodom neustavnog dana RS,  u defileu u Banjoj Luci su učestvovali i Noćni vukovi. 

 

Jedan od najbližih saradnika Aleksandra Zaldostanova je Saša Savić iz Niša. On se u srbijanskim medijima hvalio svojim učešćem u paravojnim aktivnostima u Donjecku i Donbasu.

 

Savić je počasni član udruženja Srbska čast iz Niša, čiji su pripadnici bili u direktnoj vezi sa ruskim generalima i kojima je, također, zabranjen ulazak u BiH. 

 

„Srbska čast za mene je nešto najsvetije“, govorio je Savić u promotivnom videu o Srbskoj časti. Savić je nekoliko puta dolazio u BiH, gdje se imao sastanke sa zvaničnicima Republike Srpske. 

 

(Žurnal)

 

14.03.2018.

REAGIRALA I AMERICKA AMBASADA: DOLAZAK RUSKIH NOCNIH VUKOVA U BiH NEGATIVNO UTICE NA STABILNOST

REAGIRALA I AMERIČKA AMBASADA: Dolazak ruskih Noćnih vukova u BiH negativno utiče na stabilnost

Povodom najavljenog dolaska ruske bajkerske grupe Noćni vukovi u Bosnu i Hercegovinu u ovom mjesecu, novinari N1 zatražili su komentar Ambasade SAD u BiHREAGIRALA I AMERIČKA AMBASADA: Dolazak ruskih Noćnih vukova u BiH negativno utiče na stabilnost


"Ovakve posjete koje negativno utiču na stabilnost nisu korisne i ne treba ih podržavati. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje", naveli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

 

Kako su naveli, Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

 

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu.

 

"Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, direktno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više da otkriva otvorene političke veze sa secesionističkim režimom Milorada Dodika i autokratskom vladom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića", kaže za Newsweek Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.

 

"Ovo su pojedinci koji su veterani konflikta Ukrajine, neki od njih vjerovatno imaju iskustva u jugoslovenskim ratovima i koji imaju evidenciju da se ponašaju kao Putinovi šokantni vojnici."

 

Rečenicom 'Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu' počinje tekst koji je nedavno objavio britanski The Guardian predstavljajući ovu skupinu.

 

The Guardian piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose sa ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

 

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao "zastupnici i alati države".

 

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao sa margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

 

Prošle godine Gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsjednikom Vladimirom Putinom.

14.03.2018.

TVRTKO MILOVIC NOVINAR KOJI SE SEGACIO S BROJEM UBIJENE DJECE U SARAJEVU, NOVI UREDNIK NA BHT-u

VAŠ JAVNI SERVIS: Novinar koji se šegačio s brojem ubijene djece u Sarajevu, novi urednik na BHT-u

Upravni odbor (UO) BHRT jučer je u Banjoj Luci sa tri glasa ZA i jednim glasom protiv izabrao Marka Radoju za urednika informativnog programa BHT 1 i Tvrtka Milovića za urednika dokumentarnog programa BHT 1. Tako je, nakon što nije imenovan za direktora BHT-a, Miloviću ipak učinjena određena usluga, pa je postavljen za urednika.VAŠ JAVNI SERVIS: Novinar koji se šegačio s brojem ubijene djece u Sarajevu, novi urednik na BHT-u - 1


Image result for novinar tvrtko milovic fotos
Ostaje nejasno po kojem kriteriju je Milović postavljen za urednika dokumentarnog programa, s obzirom da nema gotovo nikakvog iskustvo rada u dotičnoj novinarskoj branši. No, stvari će možda biti jasnije ako se uzme u obzir da je Milović  u javnosti poznat kao jedan od najekstremnijih javnih proponenata hrvatskog nacionalizma i politike HDZ-a u BiH, a njegovi tekstovi i pisanje na društvenim mrežama često su na granici čistog govora mržnje.

 

U nastavku izdvajamo samo neke od mnoštva primjera Milovićevih kontroverznih stavova kojima vrve njegovi tekstovi i istupi.

 

Uvesti vize Bošnjacima

Već nekoliko godina Milović insistira na tvrdnji da bi Hrvatska, kako bi primorala bošnjačke političare da prihvate političke zahtjeve HDZ-a BiH, "korisnicima bh. putovnica" trebala uvesti vize. S obzirom da većina bh. Hrvata ima hrvatske, a Srba srpske pasoše, jasno je da Milović ovakvim zahtjevom zapravo zagovara fizičku izolaciju bošnjačkog naroda od ostatka Evrope.

- Suverena država sebi ne može dozvoliti da ubojice njenih sugrađana neometano ljetuju i prolaze kroz Hrvatsku svake godine – kazao je Milović za Hrvatski Medijski Servis.

 

 

„Genocidizam“

 

Miloviću ni genocid u Srebrenici nije dovoljno osjetljiv za vlastitu političku borbu i zajedljivost prema većinskog narodu, pa je tako ustvrdio da je su na osnovu genocida u Srebrenici Bošnjaci utemeljili ideologiju „genocidizam“, koja je, prema njegovim riječima postala vodeća u ovom korpusu i iz koje on izvlači korist za sebe:

alt
alt

 

No, nije se zadržavao samo na Srebrenici. Miloviću smeta i što Bošnjaci izražavaju pijetet prema hrvatskim žrtvama u Vukovaru, tvrdeći da je to samo njihov pokušaj dizanja tenzija između Srba i Hrvata.


alt

 

Napuštanje državnih institucija
Razbješnjen zbog neusvajanja izbornog zakona, Milović je u jednom od svojih nedavnih tekstova pozvao HDZ BiH da jednostrano napusti sve državne institucije na duže vrijeme i time u potpunu blokadu stave funkcionisanje BiH. 

„Adekvatan odgovor HDZ-a bio bi ustvari potpuno povlačenje iz rada oba doma Parlamenta FBiH, a ne samo uvjetovanje nekoliko točaka“, napisao je Milović.


alt

Kiseljak je bolji od Sarajeva

Milović je prije pola godine napisao tekst pod nazivom „31 razlog zašto Sarajevo zavidi Kiseljaku“ u kojem je nastojao dokazati kako je Sarajevo u svim segmentima lošiji grad za življenje od Kiseljaka. Dalje od naslova zaista nije potrebno navoditi.

 

Status o broju ubijene djece u Sarajevu

Međutim, najviše prašine u javnosti podigao je njegov status na društvenim mrežama o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

 

- Kada sam stigao u Sarajevo 2007. govorilo se o 900 djece. Kasnije je, (naravno), zaokruženo na 1000. Kada je bila Pašovićeva izložba sa stolicama već je bilo 1100 malih stolica za ubijenu djecu. Evo sad vidim naraslo na 1602. Jadna djeca... – napisao je Milović.

Objavio/la haler u 15:54, 0 komentar(a), print, #

14.03.2018.

BAKIR IZETBEGOVIC : "MI SMO MORALNI POBJEDNICI, MORAMO SACUVATI ISTINU O RATU U BiH, O AGRESIJI"

Bakir Izetbegović : “Mi smo moralni pobjednici,moramo sačuvati istinu o ratu u BiH, o agresiji”

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH okupili su danas u Sarajevu intelektualce raznih profila na skupu nazvanom “Agresija na istinu o odbrani Republike BiH“ jer smatraju da je nužno govoriti o istini odbrane države Bosne i Hercegovine i destruktivnim ciljevima hegemonijskih i antibosanskih politika…

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalan je organizatorima jer su, kako je kazao, prepoznali zabrinjavajući trend i opasne namjere relativiziranja istine, izjednačavanja sukobljenih strana, stigmatizacije branilaca, odnosno, kako je i naziv skupa nove agresije, ovaj put usmjerene na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine.

“Radi se o važnoj temi, o opasnom fenomenu – moramo ga prepoznati, ocrtati njegovu fizionomiju, definirati urotu koja prijeti da nagrize najvredniji kapital kojim raspolažemo – istinu o agresiji i stradanju bosanskih patriota, o nevjerovatnom otporu koji su pružili brutalnom i nesrazmjerno jačem napadaču. I o čistoći te borbe. Branioci BiH su sačuvali jedinstvo zemlje, ali ne samo to – sačuvali su i obraz, čast i dostojanstvo bosanskog čovjeka”, istaknuo je na skupu.

Kažu, ističe Izetbegović, da u ratu prvo strada istina. Propaganda uvijek prvo ukloni taj štit, satanizira i oblati drugu stranu, opravda razloge za napad.

“Odbraniti istinu o našoj borbi, ne dopustiti da se ta brana ukloni, u našem slučaju znači odbraniti Bosnu i Hercegovinu od novih sukoba, sačuvati postignuti napredak i omogućiti joj dalju stabilizaciju i nove reformske i integracijske iskorake. Napadnuta je istina o agresiji na BiH koja se desila prije četvrt vijeka, ali i istina o današnjem stanju i odnosima u državi i naciji. To je i logično, jer radi se o istom napadu, koji dolazi iz istih centara, ima iste ciljeve i inspiriše se istim nacionalističkim ideologijama. Ono što se mijenja i prilagođava su metodi, taktike, akteri, intenzitet”, naglasio je.

Mi smo moralni pobjednici. Moramo sačuvati istinu o ratu u BiH, o agresiji”, zaključio je Izetbegović.

Profesor Mirko Pejanović smatra da bh. napredne demokratske i društvene snage imaju zadaću da se bore za istinu, da se objektivizira i što više govori o tome i da se BiH udaljava od tih posljedica rata i da što prije i brže dođe u članstvo EU i NATO.

Predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH Mustafa Polutak nada se da će oni koji budu proučavali istinu razumjeti šta je to u prošlosti bilo, šta je istina, a šta laž.

“To je cilj današnjeg događaja, ali i svih naših skupova. Dobro je da i međunarodni zvaničnici sve više to vide. Istina će izaći na vidjelo, kad-tad. To pomaže posebno budućim generacijama da shvate da im se ne ponovi ono što se desilo našoj generaciji. BiH se oporavlja od agresije, ali ne još u potpunosti jer su posljedice još vidljive”, poručio je.

Okrugli sto upriličen je u Gazi husrev-begovoj biblioteci, a predsjednik Bošnjačke zajednica kulture “Preporod” Senadin Lavić za novinare je najavio je da će rezultirati objavljivanjem zbornika s tekstovima kojima “znanstveno argumentiraju taj proces koji se događa“.

(Kliker.info-Fena)

14.03.2018.

PREDSJEDNIK NASE STRANKE PREDRAG KOJOVIC : CETNICI SU FASISTI I TREBA IH ZABRANITI

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović : Četnici su fašisti i treba ih zabraniti

Predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović najoštrije osuđuje ponovno postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Višegradu i traži od organa vlasti da konačno tome stanu ukraj.

– Neprihvatljivo je da i dalje fašističke organizacije djeluju u našoj zemlji i priređuju ovakve groteskne predstave, pored toga što građani ove zemlje svakodnevno trpe ratno-huškačku retoriku i destruktivnu nacionalističku politiku koja stvara osjećaj nesigurnosti, masovno siromaštvo i egzodus mladih iz zemlje. Parade četnika iz godine u godinu u gradovima u kojima su pod tim istim simbolima izvršeni monstruozni ratni zločini su patološko, fašističko ponašanje, a ne pravo na slobodu govora, i zabranjeni su u svim demokratskim, naprednim, društvima – rekao je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

Predsjednik Naše stranke smatra da svaka buduća vlast koja sebe želi predstaviti kao proevropsku političku snagu mora zakonski sankcionisati ovu i ovakve grupe bez obzira na etničku i vjersku pripadnost ili nepripadnost.

Istovremeno podsjeća “da je Naša stranka još prije više od godinu dana u Federalnom parlamentu predložila nacrt zakona koji bi ovakve manifestacije mržnje sankcionirao, ali su nakon usvajanja nacrta na Predstavničkom domu FBiH SDA i HDZ uklonile taj zakon iz procedure”.

– Njima, to je valjda jasno i većini građana sada, odgovara da se ovakvo ponašanje ne sankcioniše jer politički opstaju upravo zahvaljujući ovakvim međuetničkim provokacijama, navodi Kojović.

Nadalje, navodi da od njih ne očekuje da to urade, te da je stavljanje i usvajanje zakona koji bi prekinuo takve stvari za Našu stranku eliminatorno pitanje za partnere s kojima planira formirati izvršnu vlast nakon izbora 2018.

– Nadam se da će nam građani na izborima svojim glasovima dati snagu da jednom za svagda fašizam ovog ili nekog drugog tipa pošaljemo na smetljište historije gdje od 1945. i pripada, zaključio je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

(Kliker.info-Oslobođenje)

14.03.2018.

ISLAMSKA ZAJEDNICA BiH :"DODIKOV BRUTALNI NAPAD NA KOMARICU POKUSAJ USUTKAVANJE ZRTAVA"

Islamska zajednica BiH : “Dodikov brutalni napad na Komaricu pokušaj ušutkavanja žrtve”

„Islamska zajednica u BiH osuđuje verbalne napade predsjednika entiteta RS na biskupa mons. Franju Komaricu“, saopćeno je danas iz Ured za odnose s javnošću Rijaseta. U ovom saopćenju dalje se kaže:
Vjerski autoriteti imaju pravo i slobodu javno govoriti o svim problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih zajednica bez da ih se zbog toga vrijeđa, pogotovo ne sa pozicije moći.

Vjerski autoriteti imaju pravo i slobodu javno govoriti o svim problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih zajednica bez da ih se zbog toga vrijeđa, pogotovo ne sa pozicije moći.

Neprihvatljivo je da se na tako brutalan način, kako je to u posljednjim javnim istupima činio predsjednik entiteta RS, pokušavaju ušutkati žrtve i oni koji samo traže minimum ljudskog dostojanstva i mogućnost da slobodno uz uvažavanje svojih prava žive na zemlji svojih pradjedova. Nije u duhu osnovne ljudske pristojnosti da jedan politički zvaničnik za vjerodostojnika kaže da „laje“.

Solidarnost sa biskupom Komaricom je ustvari odbrana svih nas od političke sile. Sile koja ne može biti mjera istine i pravde i koja ovoj zemlji i njenim narodima neće donijeti nikakva dobra,kaže se u saopštenju Islamske zajednice BiH.

(Kliker.info)

14.03.2018.

MINISTAR DRAGAN MEKTIC ZA REUTERS : SRBI IZ ENTITETA RS-A SE VOJNO OBUCAVAJU U RUSIJI

Ministar Mektić za Reuters : Srbi iz RS-a se vojno obučavaju u Rusiji
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH , optužio je u intervjuu Reutersu lidere u bh. entitetu Republika Srpska za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama, kako bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči oktobarskih izbora u ovoj zemlji.

On je kazao da politika u RS-u trguje strahom te da je povećan osjećaj nesigurnosti.

Pozivajući se na pouzdane izvještaje, Mektić je novinarima Reutersa kazao da mladi Srbi prolaze vojne obuke u kampovima u Rusiji.

Snažne političke poruke ‘Noćnih vukova’

“Vjeruje se da su grupe, kao što su ‘Noćni vukovi’, koji će iduće sedmice posjetiti RS, u sklopu svoje balkanske ‘turneje’, angažovale vlasti RS-a kako bi propagirale netoleranciju prema nesrbima ili umjerenim Srbima uoči oktobarskih izbora”, navodi Mektić.

Kazao je da postoje pokušaji da se manipulira izborima na različite načine.

“U posljednje vrijeme, kroz organiziranje specijalnih grupa koje proizvode svojevrstan fizički pritisak na (pojedine) građane kako bi se oni uplašili i ne bi izašli na glasanje – to je posebno praksa vlasti u RS-u. Oni pokušavaju da osnuju paraobavještajnu strukturu pod krinkom patriotske organizacije i da je iskoriste za obračun sa protivnicima”, rekao je.

Naveo je da “Noćni vukovi” nisu tipičan motociklistički klub, “oni nose snažne političke poruke”.

Nepotrebno gomilanje oružja

“Vlasti RS-a žele im dati legitimitet i iskoristiti ih u izbornom procesu”, kazao je Mektić, navodeći izvještaje o tome da “Noćni vukovi” planiraju otvoriti ured u Banjoj Luci i nadgledati izbore.

Smatra da je nedavna kupovina 2.500 pušaka za Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a legalna, ali da je u disproporciji u poređenju s entitetom Federacija Bosne i Hercegovine.

“Oni trebaju oružje, i to nije upitno, ali postavlja se pitanje proporcionalnosti. To može dovesti do nepotrebnog gomilanja oružja, koje može biti pogrešno iskorišteno na razne načine”, kazao je Mektić.

(Kliker.info-AJB)

14.03.2018.

ODLUKA USTAVNOG SUDA BiH PREPREKA IZBORIMA?

ODLUKA USTAVNOG SUDA BiH PREPREKA IZBORIMA?
Ustavni sud BiH ocijenio je da treba mijenjati dosadašnji način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.
Ustavni sud BiH ocijenio je da treba mijenjati dosadašnji način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.


Bosna i Hercegovina trenutno ima konfliktnu situaciju unutar pravnog sistema zbog čega u pitanje dolazi i samo održavanje opštih izbora zakazanih za oktobar 2018. godine, a ako se i održe, rezultati se neće moći primjeniti upozoravaju profesori ustavnog prava. Posljednja odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Božo Ljubić zakomplikovala je dodatno situaciju iz koje se za kratko vrijeme teško izvući ocjenjuju stručnjaci.

S obzirom na to da su opšti izbori zakazani za oktobar 2018. godine, krajnji rok za izmjene Ustava i Izbornog zakona je maj i ukoliko se to ne riješi, Bosna i Hercegovina će ući u duboku krizu, upozoravaju pravni stručnjaci.

Nakon niza presuda Suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić - Finci, Zornić, Pilav) koje nisu primijenjene u BiH, dodatno je situaciju zakomplikovala odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, koja ocjenjuje da je dosadašnji način izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta, kako je propisano Izbornim zakonom BiH, diskriminatoran i da ga treba mijenjati.

Pravni ekspert iz oblasti ustavnog prava Nedim Ademović objašnjava zbog čega je ova odluka unijela dodatne pometnje:

"Odluka Ustavnog suda je formalna prepreka da se izbori 2018. godine održe. Naime, Božo Ljubić je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona, međutim ta norma koja se preispitivala u Izbornom zakonu nalazi se i u Ustavu Federacije BiH. Izborni zakon u smislu načina izbora federalnih tijela crpi formu kakvu propiše Ustav Federacije BiH. Sada u Ustavu FBiH stoji jedna norma, a u Izbornom zakonu druga norma."

Nurko Pobrić: Apleacija trebala biti vraćena podnosiocu
Nurko Pobrić: Apleacija trebala biti vraćena podnosiocu

Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić, pak, kaže kako Ustavni sud BiH uopšte nije trebao donositi odluku, jer je time povrijedio nadležnosti.

''Ustavno najkorektnije bi bilo da je Ustavni sud vratio apelaciju Boži Ljubiću da je prepravi, jer ju je trebao tretirati kao 'zahtjev za rješavanje spora o nadležnosti. Dakle, ko je nadležan da određuje izborne jedinice za entitet, naravno da je to entitet i to proizilazi iz Ustava Federacije BiH. Po meni bi pravno bilo najkorektnije da se pitanje popune Doma naroda u Federalnom parlamentu, a na šta se odnosi Ljubićeva apelacija, rješavalo Zakonom o izbornim jedinicama koji je trebao usvojiti federalni parlament", komentariše Pobrić.

No, sudije Ustavnog suda odlučile su drugačije, a nakon odluke predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto dala je Ustavnom sudu BiH na ocjenu ustavnosti član Ustava Federacije BiH koji se tiče izbora delegata u Domu naroda fedearlnog parlamenta. Ustavni sud još nije donio odluku.

Profesor Pobrić kaže da se ništa ne može uraditi dok Ustavni sud ne razmotri i ovu apelaciju.

"Jer mi ne znamo kakva će biti njihova odluka. U svakom slučaju, dobro bi bilo da je donesu što prije", konstatuje.

Da li bi Valentin Inzko mogao presuditi?
Da li bi Valentin Inzko mogao presuditi?

Ovih dana su se čuli i prijedlozi da bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko mogao presuditi u ovom "pravnom konfliktu", no pravnici smatraju da je to malo vjerovatno.

Stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka podsjeća da je etnički koncept davno trebalo mijenjati i da BiH ne bi ni došla u ovu situaciju da su se poštovale presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Briselski model treba zamijeniti dejtonski -
Kasim Trnka

"Jer i u samoj presudi Sejdić - Finci se naglašava da je takva pozicija tri etničke grupe prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je ujedno i Ustav Bosne i Hercegovine, bila opravdana višim ciljem, a to je zaustavljanje rata. No, vjerovalo se da će Ustav biti promijenjen vremenom, kada dođu neke nove generacije političara, ali to se nije desilo. Sad se to mora mijenjati i briselski model treba zamijeniti dejtonski", ocjenuje Trnka.

Ademović rješenje vidi upravo u provedbi presuda Evropskog suda.

"Predsjedništvo BiH mora biti ponuđeno svim građanima BiH. Ono na neki način mora odražavati kako konstitutivne narode tako i nacionalne manjine i građane ove zemlje. Dom naroda s druge strane treba da bude tijelo u kojem će se donositi odluke u ime svih naroda i građana BiH. No, Ustavni sud poručio je da Dom naroda treba od reforme imati isključivu ulogu zaštitnika konstitutnih naroda", smatra Ademović.

Ademović dodaje da bez rješavanja ove pravne situacije održavanje izbora nema smisla.

"Ukoliko bi se održali izbori u skladu sa Izbornim zakonom, u onoj formi u kojoj je on danas, vrlo lako se može desiti da neko pokrene postupak protiv izbornih rezultata s obzirom da će oni biti suprotni Ustavu Federacije BiH", objašnjava Ademović i podsjeća da svaka država koja nije u stanju da provede izbore ili izborne rezultate smatra se nedemokratskom, čime se, u vrijeme kad susjedi krupnim koracima idu prema EU, šalje poruka međunarodnoj zajednici da BiH treba ostati izolovano ostrvo u ovom dijelu svijeta.

14.03.2018.

DONALD TRUMP (TRAMP) : SMIJENJEN TILLERSON, POMPEO NOVI DRZAVNI SEKRETAR

TRUMP: SMIJENJEN TILLERSON, POMPEO NOVI DRZAVNI SEKRETARRex Tillersoni Mike Pompeo

Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) potvrdio je u utorak smjene u svojoj administraciji, te objavio da je novi državni sekretar dosadašnji diretkor Centralne obavještajne agencije (CIA)​ Mike (Majk) Pompeo, a njegova zamjenica Gina Haspel - nova direktorica CIA)-e.

Američki predsjednik kazao je da će dosadašnji državni sekretar Rex Tillerson (Reks Tileson) sada "biti mnogo sretniji".

"Dobro smo sarađivali, ali se nismo slagali o nekim stvarima", rekao je Trump novinarima u bašti Bijele kuće pred polazak za Californiu.

"Kad pogledate sporazum o iranskom nuklearnom pitanju, ja sam mislio da je užasan, a on (Tillerson) je mislio da je sporazum OK", rekao je Tramp i dodao da njih dvojica "ne razmišljaju na isti način".

Da će Pompeo od sada biti novi američki državni sekretar Trump je najprije objavio na Twitteru:

"Mike Pompeo, direktor CIA-e, bit će naš novi državni sekretar. Uradit će fantastičan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu (dosadašnji sekretar SAD-a) na službi. Gina Haspel (Đina) će biti nova direktorica CIA-e, prva izabrana žena na toj poziciji. Čestitke svima", napisao je Trump.

Za Ginu Haspel je rekao da će biti prva žena na čelu CIA-e, što je historijski korak.

"Haspel i Pompeo radili su zajedno više od godinu dana i međusobno se poštuju", napisao je Trump.

Haspel, koji se 1985. godine pridružila CIA-i bila je šef odjela u agencijskim ispostavama u inostranstvu, bila je na nekoliko viših rukovodnih pozicija, uključujući mjesto zamjenika direktora za vanjsku obavještajnu službu i tajnu akciju.

Kratko je vodila tajni zatvor u CIA-i na Tajlandu, gdje su bili i teroristi Abu Zubayadah i Abd al Rahim al-Nashiri, navodi Associated Press, pozivajući se na bivše američke obavještajne zvaničnike koji su željeli ostati anonimni.

Ovom objavom Donald Trump je razriješio dužnosti Tillersona. Trump je zahvalio Tillersonu na dužnosti koju je obavljao riječima "mnogo je učinjeno u ovih 14 mjeseci i želim mu svako dobro, kao i cijeloj njegovoj porodici".

Rex Tillerson je u prvoj javnoj izjavi nakon što je smijenjen rekao da je razgovaro sa Trumpom nakon što je saznao da je otupušten. Rekao je da je sada važno osigurati laganu tranziciju u State Departmentu. Kako je naveo, nakon 31. marta, kada će se okončati njegova dužnost, svu odgvornost za obaveze u kabinetu američkog državnog sekretara preuzeće njegov zamjenik Sullivan.

Tillerson će se susresti se sa svojim kolegama u State Deoartmentu da im se zahvali na saradnji nakon čega će se, kako je naveo, vratiti privatnom životu.

Osvrnuo se i na političke izazove pred SAD. Kako je rekao, ako Rusija nastavi svojim sadašnjim putem postaće izazito izolovana. Po njegovom sudu treba uložiti mnogo rada za razvijanje jasnih odnosa sa Kinom. Maksimalni pritisak i kampanja protiv Sjeverne Koreje uspjeli su više nego što se očekivalo. Dogovoreni prekid vatre u Siriji spasio je mnoge živote ali mnogo toga još treba uraditi, zaključio je Tillerson.

U saopštenju koje Washington Post objavljuje, američki predsjednik ističe kako je Pompeo završio vojnu akademiju West Point kao najbolji u svojoj klasi, služio je u vojsci i diplomirao pravo na Harvardu, te je u Predstavničkom domu Kongresa obavljao razne dužnosti.

Bude li potvrđen kao novi državni tajnik u Senatu, pred Pompeom se nalaze brojne zadaće. Iako pojedinci iz obavještajnih agencija kažu kako će Pompeo Trumpu reći ono što on voli čuti, drugi kažu kako je on čovjek sa vrhunskim sposobnostima, razuman, voljan ćuti mišljenje drugih.

Mnogi smatraju da će se Pompeo “lakše nositi” s Kongresom i Bijelom kućom i to ne samo zbog svojih konzervativnih stavova.

Predsjednik Komiteta za vanjske poslove Senata Bob Corker rekao je da će saslušanje u tom odboru biti idući mjesec.

No, morati će nači način da se suprotstavi svom šefu koji do sada nije pokazao da poštuje diplomaciju, i nije se sustezao poniziti Tillersona u svojim postovima na Twitteru.

Ambasadorica u UN Nikki Haley pozdravila je Trumpovu odluku. "Sjajna odluka predsjednika", napisala je na Twetteru, dok je Pompea nazvala "prijateljem".

Novinar Michael Goldfarb za BBC je prokomentarisao da Trump ne voli ljudi koji mu se suprostavljaju, on potpuno sam o svemu odlučje, iako je Tillerson, koji je bio dugogodišnji direktor Exxona Mobile, ima više međunarodnog iskustva od Trumpa.

Prema pisanju Washington Posta, Trump je prošloga petka zatražio od Tillersona da odstupi s dužnosti.

Visoki zvaničnik Bijele kuće izjavio je za Reuters da Trump želi imati novi tim uoči predstojećih pregovora sa Sjevernom Korejom i oko pregovora o trgovačkim sporazumima.

Trump koji se do sada sukobljavao s Tillersonom, smatra da je on previše mislio u "okvirima establišmenta" što se, prema Trumpovim riječima, mora promijeniti u trenutku kada predstoje razgovori sa Sjevernom Korejom.

Podsjetimo, sada već bivši američki tajnik je rekao da je o sastanku sa sjevernkorejskim liderom Kim Jong-unom (Kim Džong Un) odlučio sam Trump i prije konsultacija sa State Departmentom.

"Predsjednik nije objasnio Tillersonu zašto je otpušten, a on je želio nastaviti obavljati dužnost državnog tajnika", prenosi AP izjavu Tillersonovog suradnika Steve Goldsteina. BIjela kuća ga je već otpustila.

Već je i prošle godine bilo glasina da bi Donald Trump mogao otpustiti Tillersona zbog njegove navodne izjave da je "Trump moron". Na posebnoj konferenciji za novinare Tillerson je to negirao i tvrdio da se nije razgovaralo o njegovu odlasku.

Časopis “Atlantic” piše kako se Trump i Tillerson nisu slagali o tome kako dalje s Iranom, Sjevernom Korejom, Katarom, pitanju Jeruzalema i klimatskih promjena.

Primjerice, predsjednik Trump je protiv sporazuma o nuklearnom programu s Iranom koji je potpisan u vrijeme Obamine adminsitracije, dok je Tillerson smatrao da sporazum funkcionira, iako nije perfektan.

Dalje, Trump je o NATO-u govorio da je irelevantan, dok je Tillerson ponavljao da je vojni savez kamen temeljac zapadne sigurnosti od Drugog svjetskog rata.

Što se tiče Sjeverne Koreje, smijenjeni državni tajnik je smatrao da treba razgovarati, makar i o vremenu, dok je pozicija Bijele kuće bila da se Pyongyang mora “riještit” nuklearnog programa i da je to preduvjet za razgovore.Tillerson je bio i protiv snažnijih sankcije za Venezuelu.

On se suprotstavljao izlasku SAD iz Pariškog klimatskog dogovora i Trans-pacifičkog trgovinskog ugovora.

Rex Tillerson se nakon sticanja diplome inženjera na Univerzitetu u Texasu 1975. zaposlio u Exxonu. Vremenom je napredovao u hijerarhiji gdje je kao jedan od rukovodilaca sticao iskustvo u turbulentnom svijetu naftne produkcije, fokusirajući se na operacije kompanije prije svega u Rusiji i Jemenu.

Početkom 1990-ih bio je zadužen za većinu Exxonovih poslovnih operacija u inostranstvu. Imao je ključnu ulogu u Exxonovim investicijama u naftnom i gasnom projektu Sahalin na ruskoj istočnoj obali. Ovaj poduhvat sa domaćom državnom naftnom kompanijom Rosneft vrijedan je 3,2 milijarde dolara, ali je zamrznut zbog zapadnih sankcija Rusiji.

Exxon je širio svoje poslovanje u Rusiji dok su se njegovi strani konkurentni suočavali sa raznim zakonskim preprekama čak i konfiskacijom imovine. Ruski predsjednik Vladimir Putin je odlikovao Tillersona Ordenom prijateljstva koji se dodjeljuje strancima koji su doprinijeli unapređenju odnosa sa Rusijom.

Putin dodijelio orden Tillersonu, Sankt Peterburg, 2013.
Putin dodijelio orden Tillersonu, Sankt Peterburg, 2013.

"Znam Vladimira Putina od 1999. i imam veoma bliske odnose sa njim", kazao je Tillerson u govoru na Univerzitetu Teksas prije nekoliko godina.

Exxon posluje u Indoneziji, Azerbejdžanu, Čadu, Ekvatorijalnoj Gvineji i mnogim drugim zemljama. Najveću naftnu produkciju u 2015. ostvario je u Africi i Aziji.

No, mnogi smatraju Tillersona odgovornim za stanje u State Departmentu. Kada je ušao u zgradu u elitnom dijelu Washingtona prije 405 dana kazao je da će reformirati vanjske poslove. No, to je značilo prvenstveno rezanje osoblja u službi, te je smanjio njihov broj za 2 tisuće ljudi ili oko 8 posto.

Bivši i povučeni diplomati otvoreno su se žalili na stanje u State Departmentu, te izostanak profesionalnosti. Mnogi od najviših položaja u službi su nestali ili upražnjeni, kao i imenovanja ambasadora na kritične točke, uključujući Južnu Koreju ili Afganistan.

Svi odlasci iz Bijele kuće

Otkako je američki predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost prije nešto više od godinu dana u njegovoj je administraciji zabilježen rekordan broj ostavki i otpuštanja.

Januar 2017

Sally Yates - Trump je otpustio vršiteljicu dužnosti državnog odvjetnika, uglavnom zbog njenog protivljenja njegovoj imigracionoj politici.

Februar 2017

Michael Flynn - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost podnio je ostavku nakon samo 23 dana na dužnosti. Priznao je da je "nenamjerno" dao "nepotpune informacije" o svojoj komunikaciji s bivšim ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom.

Mart 2017

Katie Walsh - Šef osoblja u Bijeloj kući Reince Priebus identificirao jeWalsh kao izvor curenja informacija u javnost i dao joj otkaz.

Maj 2017

James Comey - Trump je dao otkaz šefu FBI-a i kasnije je izjavio da ga je mjesecima planirao otpustiti. Demokrati u Kongresu optužili su Bijelu kuću da pokušava omesti istrage FBI-ja o upletenosti Rusije u američke izbore i vezama s Trumpovom kampanjom.

Mike Dube - Direktor za komunikacije Bijele kuće podnio je ostavku nakon samo tri mjeseca na dužnosti.

Juli 2017

Walter Shaub - Čelnik vladinog etičkog ureda dao je ostavku nakon mjeseci sukoba s Bijelom kućom zbog Trumpovih finansijskih kontroverzi.

Mark Corallo - Portparol pravnog tima koji je zastupao Trumpa u vezi s navodima o dosluhu s Rusijom na američkim izborima podnio je ostavku, a isto je učinio još jedan advokat,Mark Kasowitz.

Sean Spicer - Portparol Bijele kuće otišao je kada je Trump imenovao Anthonyja Scaramuccija na dužnost direktora za komunikacije.

Michael Short - Zamjenik portparola Bijele kuće takođe je dao ostavku.

Reince Priebus - Šef Trumpovog osoblja podnio je ostavku i demantovao da je predsjednik tražio da ode. Kazao je da će "uvijek biti Trumpov obožavatelj".

Anthony Scaramucci - Bivši bankar s Wall Streeta izdržao je samo deset dana na dužnosti direktora za komunikacije. Potjeran je nakon što je izvrijeđao svoje kolege u razgovoru s novinarom New Yorkera. Scaramucci je navodno za Priebusa rekao da je "paranoidni shizofrenik" i ismijavao je tadašnjeg glavnog Trumpovog stratega Stephena Bannona.

Avgust 2017

Stephen Bannon - Bannon je pao kao ‘žrtva’ untrašnjih sukoba u Bijeloj kući i ne zna se tačno je li podnio ostavku ili je otpušten.

Septembar 2017

Tom Price - Ministar zdravstva i socijalne zaštite podnio je ostavku zbog umiješanosti u aferu privatnog korištenja čarterskih letova za obavljanje vladinih poslova.

Februar 2018

Rob Porter - Sekretar za Trumpovu korespondenciju podnio je ostavku nakon navoda o nasilju u porodici koje su iznijele njegove dvije bivše supruge i poteškoća koje su ti navodi prouzrokovali oko sigurnosnog odobrenja visokpg nivoa koje mu je bilo potrebno za obavljanje posla.

David Sorensen - Još jedan zaposlenik Bijele kuće, koji je bio zadužen za pisanje govora, podnio je ostavku zbog navoda o nasilju u porodici i to dva dana nakon Portera.

Hope Hicks - Direktorica za komunikacije Bijele kuće objavila je ostavku dan nakon svjedočenja pred kongresnim odborom koji provodi istragu o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. Hicks je u svjedočenju priznala da je govorila neistine tokom rada za Bijelu kuću, ali i da nikada nije lagala o važnim pitanjima.

Mart 2018

Gary Cohn - Trumpov glavni ekonomski savjetnik i čelnik Nacionalnog ekonomskog vijeća podnio je ostavku zbog neslaganja s Trumpovom odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75404858

Powered by Blogger.ba