Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.03.2018.

VLASTI CE BITI FORMIRANE NAKON IZBORA, TO NE ZAVISI OD BOZE LJUBICA

ELVIR KARAJBIĆ POJAŠNJAVA: ''Vlast će biti formirana nakon izbora, to ne zavisi od Bože Ljubića''

"Očito je da određene političke opcije, ukoliko one nisu dio vlasti, pokušavaju da prave scenario kako da blokiraju izbornu volju građana"ELVIR KARAJBIĆ POJAŠNJAVA: ''Vlast će biti formirana nakon izbora, to ne zavisi od Bože Ljubića''
//////////////////////////////////////////////////////////////////

Image result for franjo tudjman i dragan covic fotos

Image result for covic i dodik karikature fotos

Image result for covic i dodik karikature fotos


Image result for franjo tudjman i dragan covic fotos
Image result for bozo ljubic i franjo tudjman fotos

Image result for bozo ljubic i franjo tudjman fotos

Image result for bozo ljubic i franjo tudjman fotos

Image result for bozo ljubic i franjo tudjman fotos

Image result for bozo ljubic i franjo tudjman fotos


Related image


Image result for bozo ljubic i franjo tudjman fotos

Image result for bozo ljubic i franjo tudjman fotos
Objavio/la haler u 23:14, 0 komentar(a), print, #

12.03.2018.

'NAGRADA' ZA NEGIRANJE GENOCIDA

'Nagrada' za negiranje genocida


Obrazloženje predsjednika Opštine Mladena Grujičića (na fotografiji dodjeljuje Plaketu Dodiku) je da je Dodik zaslužan za razvoj opštine


Zlatna plaketa Opštine Srebrenica uručena je u nedjelju predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Dodjela priznanja negatoru genocida za žrtve je dosipanje soli na ranu koje, kako smatraju analitičari, nije vrijedno političkih poena koje lokalna vlast time želi ubrati.

Nakon što su se ugasila svjetla svečane ceremonije na kojoj je zlatnu plaketu Srebrenice dobio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ostao je trag u vidu ogorčenja kod svih onih koji su u tom činu vidjeli nagradu za negaciju genocida. Također i kod onih koji smatraju kako je bilo mnogo zaslužnijih.

Argument načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, koji je i predložio entitetskog predsjednika, bio je da je Republike Srpske Dodik zaslužan za razvoj opštine.

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Alija Tabaković kaže kako ne vidi Dodikove zasluge.

"Volio bih da je Milorad Dodik jučer kazao i dao čvrsto obećanje da će, evo, u 2018. godini vratiti prirodne resurse i bogatstva Srebrenice koja joj pripadaju, da će sjedište rudnika biti u Srebrenici, da će Guber Banja proraditi, da će pokrenuti Srebrenicu s mrtve tačke. Evo, možda bi i mi glasali za takvu priču", komentariše Tabaković.

Tabaković podsjeća da je Dodik "priznao genocid, pa ga onda toliko iznegirao" (Foto: Dodik u Potočarima 2015.
Tabaković podsjeća da je Dodik "priznao genocid, pa ga onda toliko iznegirao" (Foto: Dodik u Potočarima 2015.

Međutim, dodaje, "tako sipati prašinu u oči, ne doprinosi ničemu".

"Pored svega toga, za nas je Bošnjake neprihvatljiv. Niko nema pravo od nas očekivati niti nas tjerati na to da glasamo za čovjeka koji je priznao genocid, pa ga onda toliko iznegirao, toliko izvrijeđao žrtve genocida", navodi Tabaković.

Za Bošnjake alternativno i prihvatljivo rješenje bilo je da nagradu dobije Vlada Srbije, jer smatraju da je susjedna zemlja uradila više nego vlada ona na čijoj teritoriji žive.

'Mali, sitni političari' i 'čovjek bezočnih namjera

Dati priznanje negatoru genocida, koji imenuje institucije po ratnim zločincima, čin je nastavka poniženja žrtava i jeftina politička promocija kaže direktor Istraživačko dokumentacionog centra Mirsad Tokača.

"Ovdje se prelazi jedna granica u kojoj se slave oni koji negiraju i koji na svaki mogući način učestvuju u proslavljanju tog genocida. Dakle, ovi koji su dodijelili priznanje gospodinu Dodiku, na neki način su htjeli odati priznanje, slaviti ga kao nekoga ko je lider negiranja. Zapravo se radi se o jednom vlastodršcu koji manipulira taj narod kojeg predstavlja, a onda je i čovjek bezočnih namjera, samo da bi zadržao svoju moć i svoju vlast. Ti mali, sitni političari lokalnog nivoa, kojima je čast da Dodik s njima popije kafu, oni će mu dodijeliti takva priznanja, svjesni ili nesvjesni onoga što čine", ocjenjuje Tokača.

Tokača: Ovi koji su dodijelili priznanje na neki način su htjeli slaviti ga kao nekoga ko je lider negiranja genocida
Tokača: Ovi koji su dodijelili priznanje na neki način su htjeli slaviti ga kao nekoga ko je lider negiranja genocida

Dobitnik Srebrene plakete, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije se pojavio na dodjeli, tako da je Dodik plaketu primio sam, uz ovacije prisutnih.

Čin dodjele vrhunac je licemjerstva i cinizma i to iz više razloga, smatra predsjednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović.

"Jedna od njih je svakako i želja načelnika da se dodvori višoj vlasti u Banjaluci. Sa druge strane, Dodik na neki način želi da pokaže da Republika Srpska u pravom smislu riječi vlada Srebrenicom i kontroliše Srebrenicu i da može u Srebrenici da uradi sve što poželi i sve što hoće", kaže Todovrović

"Cinično je", konstatuje, "i zbog toga što ljudi u Srebrenici žive možda najjadnije i najbjednije, u jednoj jadnoj i bijednoj Bosni i Hercegovini".

"I umjesto da se pruži ruka pomirenja, saradnje Bošnjacima, da se zajednički radi na oživljavanju grada, jednostavno se, u svrhu nekih prizemnih i primitivnih dnevnih politika, dodjeljuju nagrade koje nemaju vezeni sa razumom, ni sa ljudskošću, ni sa moralom, i koje samo predstavljaju vrhunac političke nekulture i bahatosti", smatra Todorović.

Uz konstataciju da ne razumije kome, baš na tom mjestu, trebaju takvi politički poeni Todorović dodaje:

"Trebalo je u proteklim godinama uraditi konkretno mnogo više stvari na oživljavanju Srebrenice, na oživljavaju privrede, na prihvatanju odgovornosti za zločine koji su se tamo desili, na suočavanju s istinom, na pomirenju i izgradnji pomirenja, na normalizaciji odnosa. Onda bi se moglo u Srebrenicu otići sa nečim konkretnim, reći - evo, mi smo to radili proteklih godina. Ne ovako, na nezaliječene rane prosipati još više soli, boli, nesreće i nepovjerenja."

I dok se oko njih pletu političke igre, Srebreničani kažu da kada svečane ceremonije utihnu oni ostaju živjeti u gradu u kome je sve teže naći perspektivu.

12.03.2018.

SAOPCENJE AKOP-a: ,,KRAJNJE JE VRIJEME DA KONKURENCIJSKO VIJECE DOKINE MONOPOL SPORT KLUBA"

SAOPĆENJE AKOP-a: „Krajnje je vrijeme da Konkurencijsko vijeće dokine monopol Sport Kluba“

AKOP je od Konkurencijskog vijeća tražio zaštitu od monopolske pozicije Sport Kluba na tržištu BiH, odnosno pravo da preuzimaju signal Sport Kluba pod jednakim uvjetima za sveSAOPĆENJE AKOP-a: 'Krajnje je vrijeme da Konkurencijsko vijeće dokine monopol Sport Kluba'

Asocijacija kablovskih operatera i distributera mrežnih usluga u Bosni i Hercegovini (AKOP BiH) je obaviještena od Ministarstva pravde BiH da je nadležni inspektorat tog Ministarstva naložio Konkurencijskom vijeću BiH da o zahtjevu AKOP-a BiH mora odlučiti u roku od 15 dana.

 

Kako smo već pisali, AKOP je od Konkurencijskog vijeća tražio zaštitu od monopolske pozicije Sport Kluba na tržištu BiH, tvrdeći da Sport Klub diskriminira članice AKOP-a na taj način što im ne dozvoljava preuzimanje signala pod jednakim uvjetima za sve korisnike.

 

Kao što je poznato Sport Klub je kupio prava za prenos brojnih sportskih događaja, između ostalog i reprezentativnih selekcija BiH, no signal Sport Kluba dostupan je samo operaterima koji su vlasnički povezani sa Sport Klubom, što predstavlja nedopustivu zloupotrebu monopolskog položaja i grubo kršenje pravila fer tržišta. U najkraćem, AKOP traži da svi operateri u BiH pod jednakim uvjetima preuzimaju i plaćaju signal Sport Kluba. 

 

AKOP BiH ovom prilikom izražava očekivanje da će nakon pune dvije godine držanja predmeta Sport Klub u fioci, Konkurencijsko vijeće BiH konačno osigurati izvršenje rješenja u slučaju Sport Klub, te da će to izvršenje omogućiti da svi građani BiH bez ikakve diskriminacije mogu pratiti važne sportske događaje na kanalima Sport Kluba, saopćeno je iz AKOP-a BiH.

 

Podsjećamo, Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 23. decembra 2016. godine  razmatralo je zajednički zahtjev nekoliko kablovskih operatera da se dokine monopolski položaj tv kanala "Sport Klub" na tržištu BiH. Tadašnji vlasnik ovog kanala, rumunska kompanija IKO media, koja je kasnije preimenovana u „United Media Distribution" a u čijoj pozadini stoji srbijanski poduzetnik Dragan Šolak, već je po istom osnovu kažnjena 2013. godine. Tada je Šolakovoj firmi naloženo da plati kaznu u iznosu od 125.000 KM, te da u roku od 60 dana pod jednakim uslovima zaključi ugovor sa svim kablovskim operaterima zainteresiranim za emitiranje tv kanala "Sport Klub". Šolak je ovo rješenje djelimično izvršio: platio je kaznu od 125.000 KM, no kablovskim operaterima i dalje je uskratio distribuciju tv kanala "Sport Klub".

 

12.03.2018.

POTPREDSJEDNIK ENTITETA RS-a RAMIZ SALKIC: "MILORAD DODIK SIPA SO NA RANE PREZIVJELIM ZRTVANA GENOCIDA U SREBRENICI"

RAMIZ SALKIĆ: ''Dodik sipa so na rane preživjelim žrtvama genocida, da je pravi predsjednik...''

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić oštro je kritikovao dodjelu priznanja općine Srebrenica entitetskom predsjedniku Miloradu DodikuRAMIZ SALKIĆ: ''Dodik sipa so na rane preživjelim žrtvama genocida, da je pravi predsjednik...'' - 1


''Najveće općinsko priznanje Srebrenice u rukama negatora genocida i političara sa crne američke liste samo je nastavak štetne politike prema nesrbima u RS-u, nipodaštavanje temeljnih civilizacijskih vrijednosti, te sipanje soli na rane preživjelim žrtvama genocida'', naveo je Salkić.

 

Naglasio je da „inat priznanje“ Miloradu Dodiku nije dodijeljeno uime svih građana, čak ni uime svih Srba, nego isključivo uime političkih istomišljenika i sljedbenika.

 

''Da poštuje Bošnjake kao narod, njihove predstavnike u općinskoj vlasti, da je pravi predsjednik svih građana, te da ima imalo osjećaja prema hiljadama žrtava genocida koje su ukopane u Memorijalnom centru Potočari i njihovim porodicama, Dodik ne bi ni prihvatio nagradu protiv koje je jedan cijeli narod'', ukazao je on.

 

Isto tako, da je, napominje Salkić, predlagač nagrade načelnik svih građana, te da uvažava mišljenje više od polovine stanovništva, on ne bi predložio onoga ko je „neprihvatljiv i nije dostojan nagrade Srebrenice“.

 

''S obzirom da ni dobitnik priznanja, a ni predlagač, očigledno nisu dostojni svojih funkcija, lako su se udružili kada je u pitanju ova, u najmanju ruku rečeno, nemoralna dodjela priznanja. 

 

Entitetskom predsjedniku je posebno draga ova nagrada jer dolazi od ljudi koji dosljedno i slijepo slijede njegovu politiku negiranja sudski dokazanog i presuđenog genocida u 'zaštićenoj zoni' UN Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinili vojska i policija ovog entiteta. 

 

Vjerovatno, nigdje u svijetu nije zabilježen ovakav poraz civilizacijskih i ljudskih vrijednosti, gdje se negatoru jednog planetarnog zločina, dodjeljuje nagrada za doprinos zajednici u kojoj je taj zločin počinjen. No, obzirom na stanje u RS-u, u kojem se njeguje da je zločinac heroj, onda ovakva odluka i nije iznenađujuća'', naveo je Ramiz Salkić.

 

 Dodiku je, također, podsjeća, posebno drago jer je, nažalost, na terenu zaživjela njegova ideologija da se drugi i drugačiji ne poštuju i ne uvažavaju njihovi stavovi. 

 

"Ta ideologija se temelji na potpirivanju međunacionalne netrpeljivosti i novih podjela. Istovremeno mu je i posebno važna jer se na terenu počela provoditi njegova politika međunacionalnih podjela.

 

Ova nagrada mu je važna i iz mnogo drugih razloga, a jedan njih je i da je priznanje dobio, a da ga nijednim konkretnim potezom nije zaslužio", smatra Salkić.

 

Jučerašnji pokušaj, kako je naveo, političkih „poltrona i bezbjedonosnog sistema u ovom entitetu, da predstave kako u Srebrenicu dolazi veliki predsjednik, očito nije uspio“.

 

"Tako su desetine policijskih vozila i preko 150 policajaca uniformisanih i neuniformisanih, bili zaduženi za bezbjednost 'velikog vođe', ali i za vizuelni efekat da se nešto bitno dešava u Srebrenici i Bratuncu, dva mala grada na istoku Bosne i Hercegovine.

 

Ovoliki angažman policije pokazuje da sistem sam sebe čuva i da 'veliki vođa' strahuje od svega i svakoga. Tako je iz tog straha jučer bila onemogućena i igra djece u Srebrenici, jer dolazi on, veliki vođa, i nema veze što je nedjelja i dan za dječiju igru.

 

I ovim gestom je poslana jasna poruka - ovdje nema mjesta za mlade", tvrdi Salkić.

 

Naravno, kada su bošnjačka djeca i roditelji odbili da se pojave na otvorenju obdaništa, valjda je, kaže, bilo logično zabraniti i drugoj djeci da se igraju.

 

"Parada je završena, a 'veliki vođa' je odletio, a za njim je otišla i kolona eskort vozila i u više navrata grupe policijskih auta, po sedam ili osam, tek toliko radi bezbjedonosne procjene.

 

Bošnjaci i Srbi ostadoše na Drini, ponovo sami i prepušteni sami sebi. Oni moraju naći način kako dalje. A neće biti lako poslije dodijeljene nagrade Srebrenice negatoru genocida, onome koji vrijeđa porodice žrtava, onome koji dodjeljuje priznanja ratnim zločincima i iste veliča kao najveće srpske sinove.

 

Neće biti lako jer je priznanje dodijeljeno onome koji tvrdi da nema bosanskog jezika i koji tvrdi da Bošnjaci ponovo okupiraju Drinu. Ovim gestom je načinjena i velika sramota srpskom narodu, i Srebrenici. Ne može biti sretan onaj ko prkosi žrtvama i vrijeđa kosti ubijenih civila", ukazao je entitetski potpredsjednik.

 

Da je Dodik pravi predsjednik svih građana, kako mu Ustav nalaže, ne bi, naglašava, negirao genocid, ne bi veličao ratne zločince, niti bi ih nagrađivao, ne bi zabranjivao bosanski jezik, ne bi provodio diskriminaciju, ne bi povratnike na Drinu nazivao okupatorima...

 

"Naravno, on to nije, i zato ostaje vođa svojih istomišljenika, a ne predsjednik svih građana. Zbog toga nije trebao dobiti nagradu bilo kojeg grada ili općine, a pogotovo Srebrenice. 

Objavio/la haler u 15:40, 0 komentar(a), print, #

12.03.2018.

KO NAGRADJUJE RAZBIJACE SUVERENU I NEZAVISNU DRZAVU BOSNU I HERCEGOVINU

VELIKO PRIZNANJE ČLANU PREDSJEDNIŠTVA BiH: Čović dobitnik "Andrićeve nagrade" za remek-djelo "Upitnik i Odgovori Evropskoj komisiji"

Žiri "Andrićeve nagrade", kojom se nagrađuju autori najboljih knjiga obavljenih u Srbiji i Republici Srpskoj, odlučio je da nagrada za najbolju knjigu objavljenu prošle godine u Srbiji i Republici Srpskoj  pripadne autoru Draganu Čoviću za njegovo djelo u više tomova "Upitnik i odgovori Evropskoj komisiji"
Image result for dragan covic i dodik karikature fotos

Image result for dragan covic i dodik karikature fotos

Image result for dragan covic i dodik karikature fotos

Image result for dragan covic i dodik karikature fotos
Image result for dragan covic i dodik karikature fotos

Predsjednik žirija Muharem Bazdulj objasnio je na konferenciji za štampu održanoj u Andrićgradu zbog čega se nagrada Čoviću uručuje retroaktivno:

 

"Dragan Čović je izlazak svog epohalnog djela "Upitnik i Odgovori EU" najavljivao  nekoliko godina, međutim,  iz tehničkih razloga ono je štampano tek početkom ove godine, za šta autor ne snosi nikakvu odgovornost", objasnio je Bazdulj.

 

Na novinarsko pitanje zbog čega se Andrićeva  nagrada dodjeljuje Čoviću, budući da je ona namijenjena autorima iz Srbije i Republike Srpske, Bazdulj je kazao da je i sam žiri muku mučio sa tom dilemom, međutim kazao je da je preovladalo mišljenje da se Čović može smatrati i autorom iz Republike Srpske, budući se njegova djela u tom entitetu cijene. "Pored ostalog, poznata je Čovićeva  iskrena ljubav prema ćirilici, jugoslavenstvu", primijetio je  Bazdulj posebno ističući erudiciju, akribičnost i sistematičnost autora knjige "Upitnik i odgovori EU"-


Osnivač  "Andrićgrada" Emir Kusturica je dodao da laureat "Anrićeve nagrade" Dragan Čović provodi više vremena u Srbiji i Republici Srpskoj nego mnogi drugi pisci iz takozvanog beogradskog "kruga dvojke", ili opozicioni političari iz Republike Srpske". Prema riječima Kusturice, knjiga "Upitnik i odgovori EU" Dragana Čovića otkriva mnoge do sada nepoznate, prećutkivane istine  iz života Srba u bivšoj Bosni i Hercegovini i kao takva će se dugo čitati ne samo u Briselu, nego i u Beogradu, Moskvi, i Zapadnom Mostaru".

 

Novinarima se obratio i Matija Bećković, počasni predsjednik žirija "Andrićeve nagrade": "Dodjeljujući prošlogodinju Andrićevu nagradu sam rekao da se Bob Dylan na srpskom  jeziku kaže Bora Đorđević; Danas kažem da se Bora Đorđević na hrvatskom kaže Dragan Čović".


Bećković je podsjetio  da su nedavno vlasti u Sarajevu nagradili Stipu Mesića, člana Predsjedništva i razbijača Jugoslavije. "Pa zašto se onda ljute kada Srbi nagrađuju Čovića, člana Predsjedništva i  razbijača tzv. Bosne i Hercegovine", upitao je akademik Bećković, a saznaje „Frljoka“.


/////////////////////////////


/////////////////////////////

Dodik dobio najveće priznanje Srebrenice


Image result for milorad dodik radovan karadzic fotos


Image result for milorad dodik radovan karadzic fotosObjavio/la haler u 15:19, 0 komentar(a), print, #

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75404824

Powered by Blogger.ba