Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.03.2018.

DEMOKRATSKA NDH

Demokratska NDH
Image result for marinko culic fotos

Kada se očisti od detalja, rezultat rada Kusićevog vijeća je taj da je prvi put dozvoljeno ustaško znakovlje, a partizansko zabranjeno. Cilj te akcije može se interpretirati i tako da je namjera stvoriti neku novu NDH koja neće previše bosti oči Zapadu, ali će imati dovoljno dodirnih točaka s originalom

Piše: Marinko Čulić-Novosti

Kada se očisti od detalja, prošlotjedni zaključak Vijeća za suočavanje s prošlošću koje je vodio predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić svodi se na dvije stvari. Prvi put se ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ proglašava dopuštenim, a prvi put se i zabranjuje crvena zvijezda, kao navodni simbol komunizma (zapravo je to srp i čekić). Istinabog, tu je Kusićevo vijeće umetnulo neke tobožnje ‘ali’. Ustaški simboli proglašavaju se dozvoljenima samo na komemoracijama poginulim HOS-ovcima, a crvena zvijezda zabranjuje se samo ako se njenim isticanjem izaziva mržnja i poziva na nasilje. Na primjer, objasnio je član Vijeća, sadašnji ‘povjesničar’, a nekada obavještajac koji se izjašnjavao kao ‘velikohrvat’, Ivo Lučić, kada bi se danas u Vukovaru pojavio netko u uniformi JNA s crvenom zvijezdom na kapi. Naravno, na ova dva ‘ali’ odmah se može, mora uzvratiti još jednim, trećim ‘ali’. Pa i ploča s pozdravom ‘Za dom spremni’ koja je donedavno bila u Jasenovcu postavljena je da se komemoriraju HOS-ovci koji su poginuli na tom području, što će reći da bi slijedom toga već sutra mogla biti tamo vraćena. S druge strane, nikada se poslije rata nije u Vukovaru vidjelo nikoga u uniformi JNA s petokrakom na čelu.

Odmah dakle vidiš da se tu svjesno miješa nešto realno i stvarnosno i nešto virtualno i izmaštano. Razumije se, to se ne radi iz neke dokone intelektualne gimnastike, nego sa strogo određenim ciljem. Želi se povećati navodna opasnost od povratka komunizma upravo onoliko koliko se umanjuje zbiljska opasnost od novog bujajućeg ustaštva, kako bi ih se u krajnjoj liniji izjednačilo. Dakle, komunizam jednako ustaštvo, iako se prvi kompromitirao samo u izvedbi osnovne ideje (jednakost), a drugi i u samoj izvornoj ideji (rasni zakoni). Želi se zapravo i puno više, izjednačiti hrvatski fašizam i hrvatski antifašizam, ali kako Evropa, koja je amenovala prvo, svakako ne bi prihvatila i ovo drugo, to se ipak ne može, ili se još ne može, otvoreno napraviti. Štoviše, u boljim dijelovima 30-kartičnih zaključaka Kusićevog vijeća ima i takvih, čak se pledira da se zaštiti partizanske spomenike, što bi zvučalo jako dobro, čak izvanredno, da ih većina već nije uništena. No kako Vijeće nigdje ne spominje da bi ih trebalo obnoviti, to onda zvuči kao cinični blagoslov miniranju i sravnjivanju sa zemljom memorijalne baštine NOR-a, iako u njoj postoje desetine spomenika najviše svjetske umjetničke reputacije.

Eto, to su dosezi Kusićevih, a zapravo Plenkovićevih vijećnika u iskazivanju poštovanja hrvatskom antifašizmu, vrlo nalik onom abortiranom posjetu Josipa Bozanića Jasenovcu, kada je nadbiskup stao kao ukopan na pola puta do ‘Kamenog cvijeta’. Na jednom mjestu vijećnici čak kažu da su se hrvatski antifašisti u Drugom svjetskom ratu ponijeli bolje i odgovornije od hrvatskih fašista – što je senzacionalno otkriće koje sada prvi put saznajemo – ali se isto tako kaže da se hrvatski antifašizam pretvorio od civilizacijske tekovine u ‘ideologem’, kako bi se suprotstavio sadašnjoj suverenoj hrvatskoj državi. Dakle, Vijeće se pohvalno izražava o ‘piti’ hrvatskog antifašizma, ali istodobno misli da je ta pita napravljena, da prostite, od govana. Ovo jako podsjeća na revizionistički obrat koji je napravio poznati njemački povjesničar Ernst Nolte, kada je stavio znak jednakosti između nacizma i komunizma, pa otišao i korak dalje, pravdajući Hitlera da je njegov režim bio očekivan, čak racionalan odgovor na pojavu ruskog boljševizma. Preneseno na hrvatski teren, to bi značilo da su Pavelićevi ustaše bili u Drugom svjetskom ratu logičan odgovor na pojavu Titovih komunista, a nakon toga, u devedesetima i danas, neoustaše su logičan odgovor na navodno žilave i sveprisutne ostatke jugokomunizma.

Zvuči li vam ovo poznato? Naravno da zvuči, jer to i jeste glavna, nosiva teza Kusićevog vijeća i vladajuće političke elite općenito, makar se neki dijelovi te teze ne izgovaraju naglas, ali se jasno prepoznaju. Zato treba istaći jednu bitnu razliku u odnosu na Nolteov slučaj. Njegova teza ne samo što u Njemačkoj nije prihvaćena, nego je glatko odbačena, iako je riječ o povjesničaru visokog ranga, kojem je to priznavalo i još priznaje nemalo njegovih neistomišljenika. Vijeće koje je predvodio Zvonko Kusić činili su, naprotiv, ljudi bez ikakve reputacije, praktički bez imena i prezimena, a ako je i bilo dva-tri izuzetka, na drugoj strani su kršno stajala šestorica-sedmorica koje je nemoguće drukčije nazvati nego intelektualnim ološem. Tom ološu stavljena je u ruke opasna, vrlo opasna igračka. Amnestirajući naime HOS-ov ustašluk, oni prešućuju da je tog ustašluka na masovnoj bazi bilo i u regularnim jedinicama Hrvatske vojske, isto koliko i u vrhovima državne vlasti, što će reći da se u svijet šalje slika hrvatskog domovinskog rata kao nečeg anđeoski čistog, iako je jasno da je i on bio inficiran i inspiriran tim ustašlukom.

Još se živo sjećam jednog od tada, pa i sada najviših dužnosnika HDZ-a koji mi je uoči rata devedesetih na pitanje kako će se rješavati pitanje Srba u Hrvatskoj kratko odgovorio: ‘Pola pod zemlju, pola iz zemlje.’ Naravno, nije to kazao u mikrofon ili u novinarsku bilježnicu, nego u neformalnom razgovoru, ali odmah se vidjelo da je to ključna rečenica, koja će postati važna za razumijevanje nekih kasnijih spornih događaja (‘Oluja’). Zato kada ovih dana čujete, a čuje se često, da je HOS-ov pozdrav ‘Za dom spremni’ očišćen u domovinskom ratu, kao da je riječ o nekom čudotvornom deterdžentu koji uklanja sve fleke, zapitajte se je li baš tako ili ovo više nalikuje tome da blatnjave ruke pokušavate oprati u blatnoj vodi. Isto je s tvrdnjom čak i nekih lijevih povjesničara da je Tuđman smatrao HOS ruglom iz radionice udbaških provokatora i zato ga ukinuo, jer je prava istina da su oni izašli ispod njegovog šinjela, a prebrisao ih je tek kada mu se učinilo da su prijetnja i njegovoj vlasti. Crvenu zvijezdu i Tita je djelomično štitio, jer je znao da su i bez toga završili na margini, a bilo je delikatno, kao što je i danas, sasvim ih otpiliti. Jer oni simboliziraju antifašizam koji nije, kao u većini postsocijalističkih istočnoevropskih država, došao na ruskim tenkovima, nego je bio samonikao i toliko snažan da je na kraju rata imao čak 800.000 partizanskih boraca. Napokon, oni su mu trebali i zbog famozne ‘pomirbe’, po uzoru na onu koju je u Španjolskoj proveo Francisco Franco, pri čemu mu je ovaj trebao ne samo zbog toga nego i zbog drugog, jednako važnog razloga. Taj se razlog sada vidi možda bolje nego ikada.

Francov režim je bio jedini možda ne baš fašistički, ali svakako polufašisti

11.03.2018.

NARKOTICI - OPCEPRIHVACENA OPASNOST NA BALKANU

11.03.2018.

PROF. MIRSAD HADZIKADIC: KRAJNJE JE VRIJEME DA SVI MI PREUZMEMO ODGOVORNOST ZA BiH

11.03.2018.

POSJETA MINISTRA SRBIJE VULINA VRTICU U SREBRENICI PODSJECA NA DIJELJENJE COKOLADICA BOSNJACKOJ DJECI U POTOCARIMA 1995. GODINE

AMER JERLAGIĆ: "Posjeta Vulina vrtiću u Srebrenici podsjeća na dijeljenje čokoladica bošnjačkoj djeci u Potočarima 1995"Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima ratnih zločinaca.

Image result for ratko mladic i radovan karadzic u hagu fotosImage result for genocid u srebrenici fotos

Image result for genocid u srebrenici fotos

Image result for ratko mladic i radovan karadzic u hagu fotos

Image result for ratko mladic i radovan karadzic u hagu fotos

Image result for ratko mladic i radovan karadzic u hagu fotosU Srebrenici sastanak Dodika, Grujičića i srbijanskog ministra odbrane Aleksandra Vulina
Povodom dana opštine Srebrenica, Miloradu Dodiku je dodijeljeno najveće priznanje Opštine Srebrenica - Plaketa sa zlatnim grbom. 

Priznanje su dodijelili odbornici iz srpskog naroda u Skupštini opštine bez prisustva bošnjačkih političkih predstavnika.

 

Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira presudom utvrđeni genocid u Srebrenic nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, uz  podršku  Republike Srbije, vraća nas u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima ratnih zločinaca.

 

Danas se po kozna koji put pokazalo da Dodik ne želi Bosnu i Hercegovinu, a i da ne želi Bošnjake u njenom entitetu Republika Srpska.  

Zar Predsjedniku entiteta nešto znači priznanje protiv kojeg je kompletan jedan narod?  

Dokle više misle provoditi silu nad Srebrenicom i dokle misli da će ići strpljenje Bošnjaka? Je li misli da ćemo dozvoliti da majke Srebrenice vrijeđaju stalno i da ih ponižavaju iz dana u dan?

 

Majkama Srebrenice se ne dozvoljava da obiđu stratišta i masovne grobnice, a u isto vrijeme se pojedinci šepure blokiranim ulicama Srebrenice koje su natopljene krvlju nedužno pobijenih srebreničkih Bošnjaka.

Posjeta Ministra odbrane Republike Srbije Srebrenici je posebna provokacija jer dolazi iz zemlje koja nije priznala genocid, a osuđena je da nije spriječila genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Posjeta dječijem vrtiću Vulina je posebno sarkastična i podsjeća nas na dijeljenje čokoladica bošnjačkoj djeci u krugu fabrike akumulatora u Potočarima 1995. god.

Ne obaziremo se na posjetu za vojsku nesposobnog Vulina, ali posjeta Ministra Odbrane Srbije Srebrenici u kojoj je počinjen genocid uz pomoć Srbije je najveća provokacija od Dejtona do danas.

Od  Državnih institucija tražimo da se zaštite Bošnjaci u entitetu Republika Srpska i upozoravamo sve koji nas provociraju na Srebrenici da smo tu najosjetljiviji.

Od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Izetbegovića, odnosno od Predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića tražimo da upute protesne note Predsjedniku Srbije i Premijerki Srbije na provokativnom slanju Ministra Odbrane Srbije u Srebrenicu, navodi se u saopćenju predsjednika Stranke za BiH, Amera Jerlagića.

 

11.03.2018.

RODNA RAVNOPRAVNOST - PUT KA GRADJANSKOJ BiH

11.03.2018.

VRATITI ZIVOT U SREBRENICU

Vratiti život u Srebrenicu


Veliki broj ljudi napustio je Srebrenicu


Opština Tilburg renoviraće zgradu nekadašnje pivnice u Srebrenici i ustupiti je za potrebe aktivnosti svih građana, a posebno mladih, dogovoreno je prilikom posjete Srebreničana ovom gradu u Holandiji. Građevinski radovi počeće narednog mjeseca. Kroz novi objekat, mladi se nadaju da će uspjeti razviti aktivnosti kojima će se omogućiti normalniji život u ovom gradu i spriječiti da mladi odlaze u druge zemlje.

Veliki broj ljudi napustio je Srebrenicu i krajnje je vrijeme da dođe do promjena i da se vrati život u ovaj grad, smatra Muamer Čivić, omladinski aktivista.

„Mi smo mislili prije da je jedan od najvećih problema ekonomske prirode, zapošljavanje, nedostatak posla, nedostatak ljudi, da su to problemi. Međutim, sada smo počeli da uočavamo jednu drugu problematiku, koja nas je još više zabrinula – da ljudi koji su već zaposleni, koji imaju, što bi se u narodu reklo, dobre poslove sa dobrom platom, čak i takvi odlaze. E, onda smo shvatili da stvarno nešto nije u redu s atmosferom ovdje. Sve inicijative i sve što mi poduzimamo, sve što radimo, sve što pokušavamo i borimo se svih ovih godina, ima za cilj samo jednu jedinu stvar: vraćanje života u Srebrenicu i oživljavanje ovog postojećeg stanja“, kaže Čivić.

Opština Tilburg renoviraće zgradu nekadašnje pivnice u Srebrenici i ustupiti je za potrebe aktivnosti svih građana
Opština Tilburg renoviraće zgradu nekadašnje pivnice u Srebrenici i ustupiti je za potrebe aktivnosti svih građana

Došao je trenutak da se ljudi u Srebrenici angažuju, i kako kaže Čivić, da se upale svi alarmi:

„Mi smo stvarno odlučili da ćemo sada upaliti sve alarme. Sve idemo, sve, sve ljude pozivamo da se uključe u ovo i kako mi zovemo i govorimo, nadam se da neće biti posljednji trzaj za Srebrenicu. OK, nešto nije bilo u redu. Treba biti hrabar, izaći i reći: nešto se nije dobro radilo godinama, restartovati stanje i krenuti od nule.“

Situacija u Srebrenici promijeniće se realizacijom projekta Omladinskog centra koji će finansirati opština Tilburg iz Holandije. Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica bio je proteklih dana u delegaciji koja je posjetila ovaj grad.

„Ono što je bila kruna svega, ove posjete, jeste da smo potpisali memorandum o saradnji sa tom organizacijom i da će oni u narednom periodu obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade stare pivnice. Rekli su da će da ulože oko 200.000 eura u njenu adaptaciju“, rekao je.

Prema mladima je vođena pogrešna politika i došlo je vrijeme za promjene, kaže Čivić:

„Izdvajali su se neki ljudi, neki klanovi, njima se davalo, i podrška, međutim, mi smo upozoravali godinama i govorili, i vlastima – odlazi nam kvalitetan kadar odavde. I stvarno, u Srebrenici je prije sedam, osam godina bilo toliko kvalitetnih mladih ljudi. Devedeset posto njih više nije tu.“

Miroslav i Muamer pozivaju sve ljude u Srebrenici da se angažuju
Miroslav i Muamer pozivaju sve ljude u Srebrenici da se angažuju

Miroslav Andrić, koji je sa Čivićem koordinator projekta, ističe značaj ove ideje:

„Vrijednost projekta ja vidim u tome što je to za nas i ljude koje znam ovo zadnja nada, prestanak nekih negativnih stvari i početak nekih pozitivnih stvari u Srebrenici.“

Čivić je proputovao Evropom i ono što je spoznao primijeniće u svom gradu.

„Shvatili smo da su kultura i ekonomija, bar tako ove savremene države funkcionišu, dva neodvojiva dijela. Mi smo mislili da kroz pivnicu i sve ove sadržaje koje pravimo radimo upravo na toj kolektivnoj svijesti“, navodi.

Obnovom zgrade stare pivnice, stvoriće se uslovi za odvijanje raznih sadržaja, kaže Miroslav Andrić.

„Mi ćemo pokušati što šarolikiji sadržaj da organizujemo – koncerte, predstave, bilo šta što je vezano za umjetnost, što budemo mogli da nađemo, mi ćemo to i uraditi“, ističe.

Čivić naglašava da je ljudima u Srebrenici potrebno veoma malo da napreduju, da imaju bolju budućnost, a u tome će uspjeti, ako se vrate u prošlost - 40 godina unazad.

„Sjedili smo u restoranu u Tilburgu, razgovarali smo i govorili kolegama u Holandiji da bi bilo fenomenalno da napravimo jedno malo kino, da je bar jedna mala soba gdje ćemo sjesti nas desetak, pa zimi gledati filmove. A vidimo da se oko nas nalazi četiri, pet kina, vide se iz restorana, ogromni, moderni, 3D. Onda mi shvatimo da mi tražimo deset posto nečega što smo prije četrdeset godina imali – ogromno kino. I onda ti zastane knedla u grlu. Kao, bio je neki rat, bili su neki sukobi, i kao sad, neka strana je dobila to, neka to, a mi samo vidimo da ovdje nema pobjednika. Ovdje žive svi u istom stanju, svi nemaju kina. Svi nemaju mesnice, svi nemaju pekare. To ime vam ništa ne znači. E, to mi hoćemo, to je naš osnovni koncept – hajde da ne gubimo vrijeme oko stvari oko kojih ne možemo možda u ovom momentu naći zajednički stav, haj'mo se fokusirati na ono šta možemo, šta je to što nas sve čini jednakima – ljubav, sreća, radost, veselje, lijep život. Svi teže tome“, kaže Čivić.

Osjetili su Miroslav i Muamer prednosti Evropske unije, ali, kako kaže Čivić, mi ovakvi još ne možemo tamo:

„U Holandiji nas često pitaju kako Bosna i Hercegovina ima preko 150 ministara i ministarstava, ima tri miliona stanovnika i takvu površinu, a Holandija ima trinaest ili četrnaest ministara. Tako se nadam u tom smislu, da će nam ta Evropa nametnuti neke zakone koje ćemo morati slijediti i da ćemo biti malo funkcionalniji. Međutim, ako uđemo tamo ovakvi, nismo ništa postigli.“

11.03.2018.

SOCIJALISTI IZ SRBIJE NE ODUSTAJU OD SPOMENIKA SLOBODANA MILOSEVICA

11.03.2018.

ZVIZDICEVE REAKCIJE NA DODIKOVE ISTUPE

ZVIZDIĆEVA REAKCIJA NA DODIKOVE ISTUPE: „Bizarno, kampanju za člana Predsjedništva započeo negiranjem države Bosne i Hercegovine…“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je jučerašnju manifestaciju otvaranja zdravstvene ustanove u Istočnom Sarajevu, ponovo iskoristio da pošalje negativne i radikalne poruke, od kojih niko neće imati koristi, a ponajmanje građani kojima se obratio, saopštio je danas predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić.ZVIZDIĆEVA REAKCIJA NA DODIKOVE ISTUPE: 'Bizarno, kampanju za člana Predsjedništva započeo negiranjem države Bosne i Hercegovine…'


Saopćenje prenosimo u cijelosti:

 

"Apsurdne i iracionalne izjave Milorada Dodika kojima pokušava osporiti državnost Bosne i Hercegovine i krivotvoriti stvarni status entiteta Republika Srpska, lažno je nazivajući “državom”, predstavljaju opasan pristup prizivanja neustavnog i nezakonitog djelovanja.

 

Bizarni Dodikov pokušaj da predizbornu kampanju za člana Predsjedništva BiH, kao najviše državne institucije, započne negiranjem države Bosne i Hercegovine, još jednom pokazuje hipokriziju njegovog vlastitog političkog stava i predstavlja jos jedan u nizu blijedih pokušaja da na “toplom režimu” održi opsjenu o nepostojećem “državnom” statusu entiteta RS-a. 

 

Ali, kako to kaže njemačka politička teoretičarka Hannah Arendt: “Ukoliko neko ko se u vezi sa nekom temom stalno bavi demagogijom postiže određeni uspjeh, utoliko je vjerovatnije da će postati žrtvom svojih vlastitih izmišljotina".

 

Zato podsjećam Milorada Dodika da je Dejtonski mirovni sporazum, za čije se dosljedno poštivanje upravo on javno zalaže, potvrdio kontinuitet državnosti BiH i da Republika Srpska, kao jedan od dva entiteta, nema niti će ikada imati državne atribucije. Na ukupnoj površini od 51 197 km2, postoji i postojaće samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina sa svojim punim suverenitetom, teritorijalnim integritetom i međunarodnopravnim subjektivitetom.

 

Zbog toga su ovakve i slične zapaljive izjave, pa makar bile i u dnevnopolitičke svrhe, opasne i štetne po unutarnje odnose u BiH, jer nas vraćaju unazad kada cijeli svijet od BiH očekuje da se nastavi kretati naprijed.

 

Država Bosna i Hercegovina, a ne nekakve fantomske paradržavice, je  posljednjih godina na evropskom putu napravila značajan iskorak i to su prepoznali svi relevantni međunarodni faktori, ali nažalost ne i pojedini domaći političari poput g. Dodika, koji u nedostatku svježih ideja i programa, nude samo retrogradnu političku retoriku", navodi se u reagiranju predsjedavajućeg Zvizdića.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403431

Powered by Blogger.ba