Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.03.2018.

BLJAKADEMIJA

Bljakademija

Image result for viktor ivančić


....................................

Izdvajamo

  • Fenomen o kojemu je riječ pouzdano čisti sve vrste mrlja. U čas posla pretvara najprljavije gadosti u najblistavije svetinje. Mit o ‘Domovinskom ratu’ je, kao što znamo, i sredstvo za učinkovitu dekriminalizaciju zločinaca.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Mit o ‘Domovinskom ratu’ je nešto kao univerzalni defašizator. Sredstvo za dezinfekciju ustaša od bakterija fašizma. Uđeš kao crnokošuljaš, izađeš kao borac za demokraciju, a da svoja polazišta nisi promijenio ni za dlaku.

Hina je danas (utorak, 27. veljače) objavila da će, ‘prema neslužbenim informacijama’, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima – tijelo sastavljeno od ‘nezavisnih stručnjaka’ što ga je prije nešto više od godinu dana oformila vlada Andreja Plenkovića – uskoro izdati preporuku da se ne zabranjuje javna upotreba crvene petokrake. Hina javlja da taj stav neće biti jedinstven, jer je ‘dio članova Vijeća inzistirao da se komunizam i njegovi simboli izjednače s fašizmom’, pa će dotični, po svemu sudeći, priložiti izdvojena mišljenja ili poduzeti kakve druge manevre za zbunjivanje građanstva.

U istoj vijesti stoji i kako će spomenuto Vijeće – ‘prema neslužbenim informacijama’ – preporučiti Vladi da zabrani korištenje ustaškoga pozdrava ‘Za dom spremni’, ‘osim kad je riječ o njegovu korištenju u sklopu HOS-ovih insignija, postrojbi iz Domovinskog rata’, odnosno ‘da se ne bi uklanjao iz njihova službena grba’.

Što bi to zapravo značilo?

To bi značilo da će ekspertno tijelo, osnovano radi prevažnog zadatka ‘izrade preporuka i smjernica’ o tome ‘kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima’, nakon više od godine dana rada donijeti isti zaključak koji je već iznio premijer Andrej Plenković uoči njegova osnivanja.

Kakav je to bio zaključak?

To je bio zaključak da ustaška parola ‘Za dom spremni’ na spomen-ploči poginulim HOS-ovcima, podignutoj u studenome 2016. u Jasenovcu – a nakon tog skandala je famozno Vijeće i oformljeno – ‘ima dvostruku konotaciju’: prva je ‘konotacija’ vezana uz ustaški režim, što može djelovati neprihvatljivo, a druga uz činjenicu ‘da je spomen-ploča podignuta hrvatskim braniteljima’, što je apsolutno prihvatljivo.

Kako je to premijer Plenković tada obrazložio?

Rekao je: ‘Meni je izuzetno žao da je došlo do postavljanja ploče koja vrijeđa osjećaje onih koji su bili žrtve logora u Jasenovcu i s te strane imam punu solidarnost prema njima. No, istodobno, riječ je o jedanaest hrvatskih branitelja koji su poginuli za hrvatsku slobodu i demokraciju.’

Zašto je Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima za definiranje istoga takvog stava – da je fašistički poklič ‘Za dom spremni’ u principu neprihvatljiv, ali je prihvatljiv kada ga koriste ‘hrvatski branitelji’ – trebala godina dana, a ne, recimo, minuta i pol?

Minuta i pol bi bila zasigurno dovoljna, čak i znatno kraći period, dostatan da se kimne glavom, ali bi se time dovela u sumnju ozbiljnost cijeloga pothvata, a možda i izvrgnula podsmjehu realna intencija vladara. Prema mišljenju biranih znanstvenih autoriteta, godina dana je minimum za akademsku fermentaciju tako krucijalnog naloga. To je vrijeme potrebno da bi se premijerova direktiva redizajnirala u akademsku preporuku, te tako stekla ‘stručni’ – a to će reći ‘nepolitički’ i ‘nadideološki’ – kredibilitet.

Kako dakle taj mehanizam funkcionira?

Mehanizam je kružan. Politička vlast izdaje naredbu koju će ‘nezavisni stručnjaci’, nakon godine dana vrijednoga rada, pretočiti u uputu, a tu će uputu onda politička vlast provesti u djelo. Umjesto da samostalno donosi odluku, Vlada koristi Vijeće sastavljeno od akademskih odličnika kako bi stvorila dojam da je odluka koju je otprve namjeravala donijeti – a donosi je tek sada – lišena ideološke pristranosti. Vlada u konačnici poštuje autoritet ‘stručnjaka’ koji su autoritativni zahtjev Vlade izrazili kao svoje nezavisno mišljenje.

Kako se to inače zove?

To se inače zove gola manipulacija.

Što će onda biti s ustaškom parolom na spomen-ploči, koja je u rujnu prošle godine premještena iz Jasenovca u blizinu Novske?

Ne samo što će ona ostati na tome mjestu, s pečatom trajne legalnosti, nego bi – ukoliko je Hinina vijest točna – i njezino vraćanje u Jasenovac, prema sudu Vijeća, bilo društveno prihvatljivo. To se, doduše, vjerojatno neće zbiti, da vlast baš ne čačka međunarodnu mečku u pičku, jer je i sadašnja lokacija dovoljno skaredna: nacistički znamen smješten je 20-ak metara od zapuštene kosturnice i srušenoga spomenika u znak sjećanja na 650 palih partizana i civilnih žrtava fašističkog terora.

Zašto, prema smjernicama Vijeća, usklik ‘Za dom spremni’ jest fašistički kada ga koriste, recimo, nogometni navijači, a nije kada se njime služe veterani HOS-a?

Zato jer jedinice HOS-a pripadaju mitski utvrđenom konglomeratu pod nazivom ‘Domovinski rat’. A znamo li da je na snazi generalni stav prema kojemu ‘Domovinski rat’ i njegova svakodnevna reprodukcija u svakom svom elementu ima biti oličenje najviših vrijednosti, najsvetijih ideala i neupitnih nacionalnih vrlina, svaka opačina počinjena u okviru istog automatski stječe pozitivan predznak.

Jesu li HOS-ovci, stupajući u ‘Domovinski rat’, ikada skrivali svoju privrženost nacifašističkoj ideologiji ustaštva?

Naprotiv, oni su se time dičili. Od toga da su prostorije Hrvatske stranke prava – čiji je HOS bio stranačka paravojska – bile dekorirane uramljenim fotografijama dragoga vođe Ante Pavelića, da je obilježavan 10. travnja, dan osnutka kvislinške Objavio/la haler u 23:59, 0 komentar(a), print, #

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59808399

Powered by Blogger.ba