Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.03.2018.

BLJAKADEMIJA

Bljakademija

Image result for viktor ivančić


....................................

Izdvajamo

  • Fenomen o kojemu je riječ pouzdano čisti sve vrste mrlja. U čas posla pretvara najprljavije gadosti u najblistavije svetinje. Mit o ‘Domovinskom ratu’ je, kao što znamo, i sredstvo za učinkovitu dekriminalizaciju zločinaca.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Mit o ‘Domovinskom ratu’ je nešto kao univerzalni defašizator. Sredstvo za dezinfekciju ustaša od bakterija fašizma. Uđeš kao crnokošuljaš, izađeš kao borac za demokraciju, a da svoja polazišta nisi promijenio ni za dlaku.

Hina je danas (utorak, 27. veljače) objavila da će, ‘prema neslužbenim informacijama’, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima – tijelo sastavljeno od ‘nezavisnih stručnjaka’ što ga je prije nešto više od godinu dana oformila vlada Andreja Plenkovića – uskoro izdati preporuku da se ne zabranjuje javna upotreba crvene petokrake. Hina javlja da taj stav neće biti jedinstven, jer je ‘dio članova Vijeća inzistirao da se komunizam i njegovi simboli izjednače s fašizmom’, pa će dotični, po svemu sudeći, priložiti izdvojena mišljenja ili poduzeti kakve druge manevre za zbunjivanje građanstva.

U istoj vijesti stoji i kako će spomenuto Vijeće – ‘prema neslužbenim informacijama’ – preporučiti Vladi da zabrani korištenje ustaškoga pozdrava ‘Za dom spremni’, ‘osim kad je riječ o njegovu korištenju u sklopu HOS-ovih insignija, postrojbi iz Domovinskog rata’, odnosno ‘da se ne bi uklanjao iz njihova službena grba’.

Što bi to zapravo značilo?

To bi značilo da će ekspertno tijelo, osnovano radi prevažnog zadatka ‘izrade preporuka i smjernica’ o tome ‘kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima’, nakon više od godine dana rada donijeti isti zaključak koji je već iznio premijer Andrej Plenković uoči njegova osnivanja.

Kakav je to bio zaključak?

To je bio zaključak da ustaška parola ‘Za dom spremni’ na spomen-ploči poginulim HOS-ovcima, podignutoj u studenome 2016. u Jasenovcu – a nakon tog skandala je famozno Vijeće i oformljeno – ‘ima dvostruku konotaciju’: prva je ‘konotacija’ vezana uz ustaški režim, što može djelovati neprihvatljivo, a druga uz činjenicu ‘da je spomen-ploča podignuta hrvatskim braniteljima’, što je apsolutno prihvatljivo.

Kako je to premijer Plenković tada obrazložio?

Rekao je: ‘Meni je izuzetno žao da je došlo do postavljanja ploče koja vrijeđa osjećaje onih koji su bili žrtve logora u Jasenovcu i s te strane imam punu solidarnost prema njima. No, istodobno, riječ je o jedanaest hrvatskih branitelja koji su poginuli za hrvatsku slobodu i demokraciju.’

Zašto je Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima za definiranje istoga takvog stava – da je fašistički poklič ‘Za dom spremni’ u principu neprihvatljiv, ali je prihvatljiv kada ga koriste ‘hrvatski branitelji’ – trebala godina dana, a ne, recimo, minuta i pol?

Minuta i pol bi bila zasigurno dovoljna, čak i znatno kraći period, dostatan da se kimne glavom, ali bi se time dovela u sumnju ozbiljnost cijeloga pothvata, a možda i izvrgnula podsmjehu realna intencija vladara. Prema mišljenju biranih znanstvenih autoriteta, godina dana je minimum za akademsku fermentaciju tako krucijalnog naloga. To je vrijeme potrebno da bi se premijerova direktiva redizajnirala u akademsku preporuku, te tako stekla ‘stručni’ – a to će reći ‘nepolitički’ i ‘nadideološki’ – kredibilitet.

Kako dakle taj mehanizam funkcionira?

Mehanizam je kružan. Politička vlast izdaje naredbu koju će ‘nezavisni stručnjaci’, nakon godine dana vrijednoga rada, pretočiti u uputu, a tu će uputu onda politička vlast provesti u djelo. Umjesto da samostalno donosi odluku, Vlada koristi Vijeće sastavljeno od akademskih odličnika kako bi stvorila dojam da je odluka koju je otprve namjeravala donijeti – a donosi je tek sada – lišena ideološke pristranosti. Vlada u konačnici poštuje autoritet ‘stručnjaka’ koji su autoritativni zahtjev Vlade izrazili kao svoje nezavisno mišljenje.

Kako se to inače zove?

To se inače zove gola manipulacija.

Što će onda biti s ustaškom parolom na spomen-ploči, koja je u rujnu prošle godine premještena iz Jasenovca u blizinu Novske?

Ne samo što će ona ostati na tome mjestu, s pečatom trajne legalnosti, nego bi – ukoliko je Hinina vijest točna – i njezino vraćanje u Jasenovac, prema sudu Vijeća, bilo društveno prihvatljivo. To se, doduše, vjerojatno neće zbiti, da vlast baš ne čačka međunarodnu mečku u pičku, jer je i sadašnja lokacija dovoljno skaredna: nacistički znamen smješten je 20-ak metara od zapuštene kosturnice i srušenoga spomenika u znak sjećanja na 650 palih partizana i civilnih žrtava fašističkog terora.

Zašto, prema smjernicama Vijeća, usklik ‘Za dom spremni’ jest fašistički kada ga koriste, recimo, nogometni navijači, a nije kada se njime služe veterani HOS-a?

Zato jer jedinice HOS-a pripadaju mitski utvrđenom konglomeratu pod nazivom ‘Domovinski rat’. A znamo li da je na snazi generalni stav prema kojemu ‘Domovinski rat’ i njegova svakodnevna reprodukcija u svakom svom elementu ima biti oličenje najviših vrijednosti, najsvetijih ideala i neupitnih nacionalnih vrlina, svaka opačina počinjena u okviru istog automatski stječe pozitivan predznak.

Jesu li HOS-ovci, stupajući u ‘Domovinski rat’, ikada skrivali svoju privrženost nacifašističkoj ideologiji ustaštva?

Naprotiv, oni su se time dičili. Od toga da su prostorije Hrvatske stranke prava – čiji je HOS bio stranačka paravojska – bile dekorirane uramljenim fotografijama dragoga vođe Ante Pavelića, da je obilježavan 10. travnja, dan osnutka kvislinške Objavio/la haler u 23:59, 0 komentar(a), print, #

09.03.2018.

GENERAL NATO-a DECIDAN: "RUSIJA UZ POMOC CELNIKA ENTITETA RS-a PODRIVA INSTITUCIJE BOSNE I HERCEGOVINE"

GENERAL NATO-a DECIDAN: "Rusija uz pomoć čelnika Republike Srpske podriva institucije BiH"


Zapovjednik NATO-a je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući kako je potreban veći vojni, ali i diplomatski, angažman u regiji.
GENERAL NATO-a DECIDAN: 'Rusija uz pomoć čelnika Republike Srpske podriva institucije BiH'

Tokom svjedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, komandant snaga NATO-a u Evropi general Curtis Scaparrotti je rekao da je jačanje ruskog utjecaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu.

 

 

On je rekao da Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine.

General Scaparrotti naglasio je kako Rusija pokušava spriječiti euroatlantski put pojedinih zemalja u regiji, i dodao kako su međunarodna zajednica i SAD garant stabilnost na Balkanu.

 

– Scaparrotti je izrazio duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog utjecaja na Balkanu. Kada je upitan koja je zemlja najveći problem u regiji, odgovorio je Srbija. Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali općenito srpska populacija na Balkanu – javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

 

Zapovjednik NATO-a je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući kako je potreban veći vojni, ali i diplomatski, angažman u regiji.

09.03.2018.

KOMSICA CUDI INZKOV STAV: "HDZ ZELI DISKRIMINACIJU, NECE TO DOBITI!"

KOMŠIĆA ČUDI INZKOV STAV: "HDZ želi diskriminaciju, neće to dobiti!"

"Nije stvar u tome šta traži HDZ, nego je stvar u tome što je to duboko diskriminirajuće, po Hrvate prije svega. Neće to dobiti! Odnosno, može dobiti jedino ako SDA pristane na to što HDZ traži, jer bi tada imali dovoljno ruku u državnom pa da izglasaju takvu vrstu zakona, mada je i to upitno jer ne znamo ko sve čini klub SDA u državnom Parlamentu. Dakle, nema ni teoretske šanse", naglašava Komšić.KOMŠIĆA ČUDI INZKOV STAV: 'HDZ želi diskriminaciju, neće to dobiti!'

Čudi me malo takav stav OHR-a i ovakvo Inzkovo mišljenje, a ne znam da li on uopće ima saglasnost od zemalja članica PIC-a za ovakav stav, jer stav koji iznosi Inzko je u potpunosti suprotan onome što je zvanično pravno mišljenje OHR-a po apelaciji Bože Ljubića, a koje Ustavni sud, nažalost nikada nije htio uzeti u razmatranje, kazao je za Vijesti.ba predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić. 

Prema pisanju Večernjeg lista Visoki predstavnik u BiH otkrio je juče u Bruxellesu, na sastanku neformalne skupine "Prijatelji BiH" u Evropskom parlamentu, kako je njegov Ured predložio strankama u BiH dva rješenja za reformu Izbornog zakonodavstva.

 

U razgovoru za isti list Inzko je otkrio od čega se sastoje ta dva prijedloga.

 

- Prije svega čudi me malo takav stav OHR-a i ovakvo Inzkovo mišljenje, a ne znam da li on uopće ima saglasnost od zemalja članica PIC-a za ovakav stav, što je prva stvar, kazao je za Vijesti.ba predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

 

Druga stvar, navodi Komšić, stav koji iznosi Inzko je u potpunosti suprotan onome što je zvanično pravno mišljenje OHR-a po apelaciji Bože Ljubića, a koje Ustavni sud, nažalost nikada nije htio uzeti u razmatranje.

"Tako da mi tu nešto jednostavno nije usklađeno. Mislim da bi samog Inzka trebalo pitati, je li tačno da je on to rekao. Zato što rješenja koja je navodno Inzko iznio su u dubokoj suprotnosti sa ustavnim sistemom Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i u dubokoj suprotnosti sa onim što su međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine po pitanju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava!, smatra Komšić.

 

Ako je to već tako, dodaje Komšić, onda su ta rješenja diskriminirajuća.

 

"Vidim da se tamo navodi da u Goraždu živi dvadeset i pet Hrvata i oni ne mogu biti izabrani u Dom naroda. Sama ta rečenica govori da je riječ o diskriminaciji. Zašto ne mogu biti izabrani? Ne možete nekome ukidati pravo a nekoga stavljati u preferirani položaj, samo zato što živi u kantonu gdje živi više Hrvata", kazao je Komšić.

 

Komšić je komentarišući HDZ-ovo insistiranje da se pitanje izbora delegata u Dom naroda i izbora članova Predsjedništva, premda u međunarodnoj zajednici smatraju da se izbor delegata u Dom naroda može riješiti sada i na jednostavniji način, kazao da HDZ neće dobiti ono što traži za Dom naroda ma koliko zahtjeve proširivao na izbor članova Predsjedništva.

 

"Nije stvar u tome šta traži HDZ, nego je stvar u tome što je to duboko diskriminirajuće, po Hrvate prije svega. Neće to dobiti! Odnosno, može dobiti jedino ako SDA pristane na to što HDZ traži, jer bi tada imali dovoljno ruku u državnom pa da izglasaju takvu vrstu zakona, mada je i to upitno jer ne znamo ko sve čini klub SDA u državnom Parlamentu. Dakle, nema ni teoretske šanse", naglašava Komšić.

 

Dodaje da to što je Inzko rekao, treba dodatno provjeriti, ali ako je tačno ono što je navedeno, onda se Inzko sudara sa mišljenjem svojih pravnih stručnjaka iz OHR-a. Tako da je to jako čudno - kazao je Komšić.

On je kazao da je onakva vrsta prijedloga slična prijedlozima koji su se pojavljivali tokom posljednih razgovora predstavnika političkih stranaka pod okriljem šefa Delegacije EU u BiH.

 

"Slični su to prijedlozi, s tim što se sad pojavljuje novi detalj sa uvođenjem nekog elektorskog sistema, ali ovi prijedlozi su već bili na stolu", zaključio je Komšić.

09.03.2018.

PRAVNI STRUCNJAK, NEDIM ADEMOVIC: "OHR JE POTREBAN KAO MEDIJATOR A NE KAO TUTOR"!

PRAVNI STRUČNJAK, NEDIM ADEMOVIĆ: "OHR je potreban kao medijator a ne kao tutor"!

Građani Bosne i Hercegovine nisu upoznati sa svime što se dešava u vezi sa Izbornim zakonom i njegovim izmjenama, odnosno - nisu upoznati sa suštinom problema, ocijenio je u razgovoru za N1 Nedim Ademović.PRAVNI STRUČNJAK, NEDIM ADEMOVIĆ: 'OHR je potreban kao medijator a ne kao tutor'!


Istaknuo je da je ovaj, vrlo kompleksan problem, potrebno građanima približiti - i objasniti ga jednostavnim jezikom.

 

"Krajnji rok za reforme je početak maja. Ako se do tada ne izvrše izmjene Ustava i Izbornog zakona, u velikoj smo krizi. Svaka država koja nije u stanju da provede izbore - smatra se nedemokratskom, šalje poruku međunarodnoj zajednici, Vijeću Evrope poruku da nismo partneri demokratskoj zajednici država i da nas je potrebno drugačije tretirati", naveo je Ademović.

 

On je naglasio da nije pobornik opcije da Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) izađe sa rješenjem, odnosno upotrijebi bonske ovlasti - jer je to vrijeme, po njegovom mišljenju, prošlo.

 

"Mi smo postali demokratska, pravna, suverena država. Na nama je da branimo taj suverenitet. Međunarodna zajednica je korisna, nemoguće je bez njih. Međutim, ne možemo imati odnos u smislu tutorstva. Zagovornik sam ustavnog patriotizma, želim da svoj Ustav posmatram i kažem da sam suveren, a jedno što možemo naspram međunarodne zajednice je partnerstvo", naveo je Ademović.

 

OHR, prema njegovim mišljenju, treba da ima medijatorsku ulogu u kompletnom procesu.

 

Do sada su se razmatrali prijedlozi izmjena izbornog zakona koje su predložili HNS i SDA, a niti jedan nije prošao jer "to je odraz političke nekulture".

 

"Naglasit ću da je HNS udruženje građana, i tako nešto u političkom životu ne postoji. To su stranke sa hrvatskim predznakom i iritira me kad se nameće taj termin HNS. Onda bi ljubitelji ptica mogli da daju svoj prijedlog. Prijedlozi nisu prošli jer je to odraz naše političke kulture od Dejtona do danas. Živimo takav život da se izmjene neophodnih normi ne dešavaju u institucijama, nego vaninstitucionalno. Ključne reforme provode lideri političkih stranaka", izjavio je.

 

Kazao je da će i ovaj put rješenje doći samo ako se moćnici zajedno sa međunarodnom zajednicom dogovore oko kompromisa i daju nalog svojim predstavnicima da usvoje to što se deogovre van institucija BiH. Ademović je kazao da se od presude Sejdić-Finci počinje komplikovati situacija. 

 

"Svaka presuda ide u pravcu demokratizacije parlamentarnog života, da se omogući svim građanima bez obzira na etničku pripadnost - jednaka politička prava, koja se na negativan način odražavaju u zakonodavnim tijelima", naveo je Ademović za N1.

 

Gradivo se, tvrdi, nagomilalo, iskomplikovalo i sada je nemoguće sve to implementirati bez da se ne provede kompletna reforma Ustava i Izbornog zakona.

 

"Presuda Sejdić-Finci zahtjeva da se Predsjedništvo BiH otvori za sve građane. Zornić protiv BiH zahtjeva da se građanima koji ne pripadaju kolektivitetu omoguće jednaka politička prava. Odluka Pilava protiv BiH nalaže da se izjednače kolektivna prava konstitutivnih naroda, da Bošnjaci i Hrvati u RS imaju jednaka prava kao Srbi, i da Srbi u FBiH imaju jednaka prava", pojasnio je.

 

"Ustavni sud po zahtjevu Bože Ljubića donio je odluku o neustavnosti izbornog zakona. Ustavni sud van snage je stavio određene koncepte usvojene Vašingtonskim sporazumom", naveo je.

 

"Reforma Predsjedništva BiH, reforma Parlamenta BiH i Parlamenta FBiH - nije jednostavna, a osnovni princip koji treba slijediti jeste da se rješenje moraju kretati unutar pravnih okvira", rekao je Ademović za N1.

 

"Predsjedništvo BiH mora biti ponuđeno svim građanima BiH. Mora podržavati građane i uživati legitimitet konstitutnih naroda. Ustavni sud poručio da Dom naroda treba od reforme imati isključivu ulogu zaštitniika konstitutnih naroda", dodao je gost Ivane Crnogorac u Danu uživo.

 

"Odluka Ustavnog suda je formalna prepreka da se izbori 2018. godine ne održe. Ljubić je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona, norma se nalazi i u Ustavu FBiH. Izborni zakon u smislu načina izbora federalnih tijela crpi formu kakvu propiše Ustav FBiH. Odgovorno je da ako se pokrene postupak i protiv Ustava FBiH i izbornog zakona - da se donese rješenje za oba pravna akta, da se ne bi našli u situaciji da u Ustavu stoji jedna norma, a u Izbornom zakonu druga", upozorio je.

 

CIK je obavezan da slijedi Izborni zakon, kazao je Ademović, ali dodao da je nemoguće implementirati izbore koji se ne sprovedu u skladu sa Ustavom.

 

"Ustav FBiH je nadređen akt. Ako se sprovedu izbori u skladu sa Izbornim zakonom kakav je danas,

lako je da neko pokrene postupak jer će rezultati biti suprotni Ustavu FBiH", pojasnio je.

 

Drugim riječima, ako Ustavni sud donese odluku - može se desiti da se provede reforma koja je u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda, BiH se nalazu i u "zeitnotu".

 

Po njegovom mišljenju Ustavni sud BiH snosi veliku odgovornost, a odluke mora donijeti po hitnoj proceduri, odnosno da riješi dilemu da li je Ustav FBiH nesuglasan sa Ustavom BiH i da li će da odluka doživjeti sudbinu izbornog zakona.

 

"Ako se to desi, reforma Parlamenta FBiH, Doma naroda išla bi u jednom pravcu, a ako Ustavi sud odluči da je u skladu sa Ustavom - reforma Doma naroda bi išla u drugom pravcu", rekao je Ademović.

 

Objavio/la haler u 23:10, 0 komentar(a), print, #

09.03.2018.

"AVAZ" NASTAVLJA OFANZIVU PROTIV VLASNIKA N1 TELEVIZIJE

"AVAZ" NASTAVLJA OFANZIVU PROTIV VLASNIKA N1 TELEVIZIJE: "Kako Šolakova medijska hobotnica pljačka BiH"!

Kragujevački biznismen Dragan Šolak, čovjek koji je na čelu grupacije „United Media“, godinama pljačka građane BiH, piše danas Dnevni avaz, nastavljajući seriju tekstova usmjerenih protiv vlasnika N1 televizije.
'AVAZ' NASTAVLJA OFANZIVU PROTIV VLASNIKA N1 TELEVIZIJE: 'Kako Šolakova medijska hobotnica pljačka BiH'! - 1


"Šolak, koji je predsjedavajući borda direktora „United grupe”, u okviru koje posluju i kablovski operateri SBB i „Telemach“, zatim Televizija N1, Sport klub kanali, Grand narodna televizija… raznim mahinacijama putem offshore kompanija novac iz džepova građana BiH godinama prebacuje na svoje račune na Malti, Djevičanskim otocima...", piše Avaz.

 

Zakasnjela pravda

 

Pozivajući se na ranija pisanja medija, Avaz navodi da je Šolakova grupacija na prostoru bivše Jugoslavije ostvarila je oko 440 miliona eura prihoda u 2016. godini!

 

"A ostvarenje ovog prihoda Šolakove finansijske hobotnice praćeno je brojnim nepravilnostima", tvrdi Avaz, navodeći kako je indikativno da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH nije nadležna za televizijski program N1.

 

"Kako su nam kazali u RAK-u, nemaju nadležnost zbog toga što je osnivač televizijskog programa „N1 Today“ kompanija „Adria News SARL“ sa sjedištem u Luksemburgu, koja je i nosilac dozvole izdate od nadležnog regulatornog tijela Luksemburga", otkriva Avaz.

 

"To znači da Televizija N1 dnevno pravi sate programa, zapošljava više od 100 novinara, utječe na javno mnijenje bh. društva, a da pritom ne odgovara nijednoj instituciji BiH, države u kojoj posluje", zaključuje Avaz.

 

Nadalje, Avaz piše da „Telemach“ besplatno koristi više od 30.000 električnih stubova za prijenos signala te godinama zloupotrebljava dominantni položaj na tržištu telekomunikacija i krši principe konkurencije.

 

Vat je objavio i shemu koja pokazuje medijsku mrežu putem koje Šolak izvlači novac alt 

Avaz naavodi da je zbog toga  „BH Telecom“ počeo pravnu bitku s kanalima Sport klub, insistirajući da „Telemach“ odredi jednaku cijenu ostalim kablovskim operaterima, a ne da promjenom cijena nastavlja svoju dominaciju i druge operatere lomi nelojalnom konkurencijom.

 

Samir Jusufović, šef Kabineta generalnog direktora „BH Telecoma“ Mirsada Zaimovića, za Avaz kaže da su institucije BiH već trebale reagirati u slučaju „Telemach“, jer je „zakasnjela pravda uskraćena pravda“.

 

Sporni sadržaj

 

- Dok sporovi traju, „United Media“ kroz povezana društva koristi položaj dominacije i ovladava tržištem. U međuvremenu, od podnošenja zahtjeva do danas, konkurent koji je jedini kontinuirano imao sporni sadržaj - „Telemach“ - ostvario je znatan rast broja korisnika, pa time i prihoda, a koje je ostvario grubim kršenjem principa konkurencije - istakao je Jusufović.

 

U posljednje dvije godine Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo je Šolakovu firmu „United Media Distribution“ s pola miliona KM. Indikativno je da je samo nekoliko dana prije izricanje kazne „Telemach“ odredio novu cijenu za distribuciju kanala Sport klub koju povećava sa 0,85 eura po korisniku na 1,75 eura.

 

Skoro 7 miliona eura na polutajnim računima

 

Avaz dalje navodi da je Šolak, čak i u uređenijim zemljama poput Hrvatske i Slovenije, koje su i članice Evropske unije, uspio izvući milione eura. Prošle godine hrvatski „Nacional“ objavio je tekst u kojem je navedeno da je čak 6.730.175 miliona eura koje su uplatili hrvatski operateri „Telekom“, „Iskon“ i „Vipnet“ završilo na polutajnim računima Šolakove „United Media grupe” na Kipru i u Lihtenštajnu.

09.03.2018.

ISTORIJSKI SUSRET TRUMPA I KIMA

Istorijski susret Trumpa i Kima


Šta u Americi misle o sastanku Trumpa i Kima?


Šta u Americi misle o sastanku Trumpa i Kima?

Američki predsjednik Donald Trump najavio je mogući sastanak s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom. Najava je uslijedila nakon što je potpisao ukaz o uvođenju carina na aluminij i čelik, ističući kako se radi o pitanju nacionalne sigurnosti. Iz Pyongyanga prethodno su stigle naznake o spremnosti da se razgovara o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Američki predsjednik Donald Trump složio se da se sastane sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-Unom do maja ove godine kako bi se dogovorilo uklanjanje nuklearnog oružja sa Korejskog polutoka, izjavio je visoki dužnosnik Seula nakon sastanka sa Trumpom u Bijeloj kući.

"Rekao sam predsjedniku Trumpu da je Kim Jong Un spreman na dogovor o denuklearizaciji", potvrdio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Južne Koreje Chung Eui-Yong, koji je nedavno posjetio Pyongyang.

"Kim je obećao da će se Sjeverna Koreja uzdržati od bilo kakvih nuklearnih testova", istaknuo je Chung.

"Pritisak na Pyongyang se nastavlja ukoliko izrečeno ne budu slijedile konkretne akcije", rekao je Chung, dodajući da se Kim složio da se tokom pregovora nastave vojne vježbe Južne Koreje i SAD.

Susret Kima i Trumpa, koji su prošle godine razmijenili međusobne uvrede i izazvali strah od globalnog rata, predstavlja značajan obrat u nastojanju da se prevlada napetost zbog nastojanja Sjeverne Koreje da razvije nuklearne rakete sposobne da udare na kopno SAD-a.

Kim obećao da će se Sjeverna Koreja uzdržati od bilo kakvih nuklearnih testova
Kim obećao da će se Sjeverna Koreja uzdržati od bilo kakvih nuklearnih testova

Bijela kuća i Južna Koreja rekle su da će, unatoč dogovaranju sastanka, zadržati stroge sankcije Sjevernoj Koreji. Mjesto sastanka još nije utvrđeno, ali postoji vjerojatnost da bi to mogla biti denuklearizirana zona između dviju Koreja ili Peking.

"Kim Jong Un je govorio o denuklearizaciji, ne samo zamrzavanju programa", napisao je Donald Trump na Twitteru.

"Također, u ovom razdoblju nije bilo testiranja raketa u Sjevernoj Koreji. Veliki napredak se postiže, ali sankcije će ostati sve dok se ne postigne sporazum", napisao je američki predsjednik.

'Hrabra odluka'

U saopćenju koji je sjevernokorejski ambasador u UN poslao Washington Postu se kaže da se radi o "hraboj odluci" predsjednika Kima koji želi "osigurati mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i regiji istočne Azije".

Američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je kako je Trump odlučio održati razgovore sa Sjevernom Korejom, dodajući kako će potrajati "nekoliko tjedana" da bi se dogovorio susret.

"To je odluka koju je donio sam predsjednik. Razgovarao sam s njim vrlo rano ujutro o toj odluci i imali smo vrlo dobar razgovor", rekao je Tillerson na konferenciji za novinare tijekom posjeta afričkom Djiboutiju.

Reagirajući na vijest, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je sastanak Trump i Kim "korak u pravom smjeru".

"Ne bi to trebao biti samo sastanak, već bi morao otvoriti punopravni diplomatski proces kako bi se našlo trajno rješenje o nuklearnom programu Sjeverne Koreje na temelju načela ranije dogovorenih tokom razgovora sa šest zemalja i Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Lavrov koji je na putu u Etiopiji.

Lavrov: Naći trajno rješenje o nuklearnom programu Sjeverne Koreje
Lavrov: Naći trajno rješenje o nuklearnom programu Sjeverne Koreje

I Kina je pozdravila najavu mogućeg susreta dvojice lidera. Pozitivne realcije stižu iz brojnih država.

Glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, Maja Kocijančič, pozdravila je "nedavne pozitivne promjene" u odnosima između dviju Koreja, odgovarajući na pitanje novinara o toj Trumpovoj odluci.

"Činjenica da je Trump spreman prihvatiti poziv Kim Jong Una na sastanak također je pozitivan razvoj događaja", kazala je.

Bivši ambasador Sjedinjenih Država u Južnoj Koreji Christopfer Hill smatra da je dogovor o izvjesnom susretu dvojice državnika događaj kome se mora pridati mnogo pažnje i opreza.

"Proveo sam četiri godine pregovarajući sa zvaničnicima Sjeverne Koreje. Nikada se ništa ovoliko neobično nije dogodilo. Očigledno je da ima mnogo toga što treba dokučiti - mnogo detalja, jer đavo je u detaljima. Prvi put američki predsednik se suglasio sa susretom. Istovremeno, Sjevernokorejci su, kako smo razumeli, spremni da se denuklearizuju. Mnogo teškog diplomatskog truda treba uložiti u predstojećim danima", zaključio je Hill.

Južnokorejski predsjednik Moon najavu susreta je opisao kao "povijesnu" i zahvalio obojici lidera zbog spremnosti da nađu rješenje za denuklearizaciju cijelog polutoka.

Sjeverna i Južna Koreja također su se složile da održe samit na vrhu i to krajem aprila.

Sjverena Koreja je već decenijama izolirana sa međunarodne scene zbog čvrsto dokazanog kršenja ljudskih prava i razvijanja nuklearnog oružja, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Pyongyang je do sada izveo ukupno šest nuklearnih proba, a i dalje je nejasno je sposoban za dalekometni nuklearni napad.

No, Zimske olimpijske igre u Pyongchangu otvorile su vrata diplomaciji. Obnovljeni su razgovori dviju susjednih zemalja. Ipak, analitičari nagađuju što je motiviralo Kima na omekšavanje stava - sve teža ekonomska situacija u zemlji zbog sankcija, bojazan da bi ga vojska mogla zbaciti s vlasti, zbog čega do sada vjerojatno i nije putovao u inozemstvo, ili će se, ako razgovori ne uspiju, odlučiti na novu radikalizaciju prilika.

Američki predsjednik Donald Trump ovom je najavom zasigurno u drugi plan stavio uvođenje poreza na uvoz čelika i aluminija, što je uzburkalo njegovu stranku, ali i međunarodnu zajednicu.

09.03.2018.

PUTINOVI NOCNI VUKOVI DOLAZE U BiH

Ruta ruski Balkan : Putinovi Noćni vukovi dolaze u Bosnu i Hercegovinu!


„Naši motori su letjelice pod zvijezdama, kojima ispisujemo istoriju, zauvijek ih povezavši sa borbom za rusku budućnost. Huk naših motora već čuje cijela zemlja, bratska Republika Srpska, ali i cijeli svijet, kao huk ruskog reaktora“, kazao je nedavno u intervjuu za Glas Srpske Aleksandr Zaldostanov zvani Hirurg, vođa ruskih Noćnih vukova i osoba sa crne liste SAD-a.

ORDEN OD DODIKA

Mjesec nakon ovog intervjua, „huk ruskog reaktora“  posebno će se čuti u Banja Luci. Hirurg i njegovi Noćni vukovi 21. marta dolaze u Republiku Srpsku u okviru bajkerske turneje „Ruski Balkan“. Tokom devetodnevne turneje koja starta 19. marta Putinovi prijatelji preći će dvije hiljade kilometara vozeći kroz Srbiju i BiH, a boravit će u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Bijeljini, Brčkom, Banja Luci, Doboju i Višegradu. U Banja Luku, prema redu vožnje, Zaldostanov i Noćni vukovi dolaze 21. marta, gdje bi, prema informacijama Žurnala, trebali imati sastanke sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Oko dvadesetak ruskih državljana, sa Aleksandrom Zaldostanovom na čelu, u Beograd će stići 19. marta, gdje će im dobrodošlicu poželjeti Noćni vukovi iz Srbije i Republike Srpske zajedno sa Mladenom Vasiljevićem, bh državljaninom nastanjenim u Beogradu za kojim je pravosuđe BiH raspisalo potjernicu potražujući ga zbog ratnih zločina počinjenih na području Rogatice tokom 1992. godine.

„U planiranju rute učestvovali su predstavnici ambasade Rusije, Ruske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne crkve, javne organizacije Srbije i Republike Srpske, uključujući organizacije sunarodnika koji žive u inostranstvu“, saopćili su Noćni vukovi.

Prema informacijama Žurnala, Noćne vukove će u Banja Luci dočekati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te ministar za energetiku i rudarstvo Republike Srpske Petar Đokić. Dodik će Zaldostanovu uručiti zlatni orden za širenje  pravoslavlja. Planirano je da Noćni vukovi u Banja Luci dobiju i svoje prostorije, odakle bi, prema informacijama policijskih agencija, trebali nadgledati izborni proces u oktobru ove godine, te pružati podršku Miloradu Dodiku i njegovim koalicijskim partnerima. Tokom posjete RS-u, Noćni vukovi bi se trebali u Višegradu sresti i sa Emirom Kusturicom.

„Svako se može pridružiti hodočašću, a organizatori će obezbijediti prevoz onima koji nemaju svoje prevozno sredstvo“, navedeno je u obavještenju Noćnih vukova.

AKCIJE U UKRAJINI

Podsjećamo, predsjednik RS-a Milorad Dodik 2014. godine u Beogradu se susreo sa Aleksandrom Zaldostanovim. Upravo te godine, tadašnji američki predsjednik Barak Obama potpisao je odluku kojom su Aleksandr Zaldostanov i njegovi Noćni vukovi stavljeni na crnu listu zbog oružanih akcija u Ukrajini.

„Učestvovali su u napadu na stanicu distribucije gasa Strikolkove u Ukrajini. Organizovali su napad na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Blisko su povezani sa ruskim specijalnim službama. Regrutovali su borce separatiste za ratište u Donjecku i Lugansku. Odgovorni su za učešće u akcijama ili politikama koje su prijetnja miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenosti ili teritorijalnom integritetu Ukrajine“, navedeno je u obrazloženju odluke predsjednika Obame.

Upravo smo u januaru objavili da je Nebojša Savić iz Niša, jedan od visokorangiranih članova Noćnih vukova, priznao da je učestvovao u dejstvima na Krimu i u Donbasu, gdje je, zajedno sa pripadnicima drugih paravojnih formacija, pravio barikade. Nebojša Savić, objavili smo tada, u Nišu je pružao podršku udruženju Srbska čast čiji su se članovi u decembru prošle i u januaru ove godine u maskirnim uniformama postrojavali u Banja Luci.

„Srbska čast za mene je nešto najsvetije“, kazao je Noćni vuk Savić koji će praviti društvo Zaldostanovu u njegovom pohodu nazvanom „Ruski Balkan“.

UKRAJINSKI SCENARIJ

Balkansku turneju nedavno je imao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je u kontekstu Balkana pominjao ukrajinski scenarij.

„Ono što se desilo u Ukrajini za nas nije bilo iznenađenje. Kako sam već rekao, to je bila posljedica te linije koju je NATO izabrao. Sada u tu igru žele da uvuku Balkan, postavljajući balkanske države pred izbor: ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom. Takav isti izbor su tražili da napravi Ukrajina i tada je došlo do pukotine u ukrajinskom društvu“, kazao je Lavrov.

U Ukrajini su, podsjećamo, prve paravojne aktivnosti proveli Noćni vukovi. Za desetak dana oni dolaze u BiH. U istom mjesecu kada u RS dolazi i 2500 automatskih pušaka.

Avdo Avdić (Žurnal)

09.03.2018.

SLUCAJ MIRSADA KUKICA: LOKALNI SERIF, ILI IGRAC ZA VELIKE UTAKMICE?

SLUČAJ MIRSADA KUKIĆA: Lokalni šerif, ili igrač za velike utakmice?

Mirsad Kukić, za razliku od pobrojanih, nije igrač za male terene, uvjeren je da mu je mjesto na velikoj, pa i najvećoj međunarodnoj, sceni!SLUČAJ MIRSADA KUKIĆA: Lokalni šerif, ili igrač za velike utakmice? - 1


Piše: SENAD AVDIĆ


Kada sam prvi put, odmah nakon rata, čuo za lokalnog šerifa iz Banovića Mirsada Kukića, koji je kako se tvrdilo u medijima i među opozicionim gunđalima "privatizirao pola Banovića", odmahnuo sam rukom kao Mujo iz onog vica kada su ga haveri upozoravali da je sa Fatom, koju namjerava oženiti, spavalo pola Sarajeva: "Ih, k'o Sarajevo neki grad!?" 

"Ih, k'o Banovići neka čaršija!", nadmeno sam sa uredničkih i prijestolničkih visina mijenjao teme Mehmedu Parganu, dopisniku "Slobodne Bosne" iz Tuzle, kad god bi mi uhvatio muštuluk da je otkrio novu kriminalnu nepodopštinu rečenog Kukića.

 

Od samog početka su moje zablude glede Kukića bile ogromne i nedopustive: mislio sam da niko osim tadašnje "Slobodne Bosne" o njemu ne piše zato što je irelevantan, što je sitan igrač u nižerazrednim Banovićima, a ne, kako će se kasnije vidjeti, jer ne smije, ili ne može zato je Kukić majstor podmićivanja, korumpiranja, ako treba i ucjena.

 

LOKALNI ŠERIF MUBAREK OLSUN

 

Nakon što je Kukić prije više od deset godina pravomoćno osuđen, vjerovao sam da je okončana priča sa još jednom prenapuhanom, lokalnom zvijezdom-padalicom. Ponovo-kriva procjena! Kukić je osuđen na godinu i po dana zatvora, za u osnovi marginalno krivično djelce, što je kao direktor Rudnika "Banovići" dva puta isplatio rođenoj majci štetu koju je rudnik prozveo po njenu kuću i zemlju. Zatvorsku kaznu Kukić, zbog zdravstvenih problema, nije nikada odslužio. Slučaj sa Kukićem, činilo se tada, može okončati samo onako kako je  prije njega završio Hazim Vikalo, također moćni i "kontroverzni" premijer Tuzlanskog kantona (prije toga ultimativni gazda Gračanice).

 

Vikalo je posjedovao sve što je bilo potrebno za uspješnog i dugotrajnog SDA-ovog političara, probitačnost i poslovnost kakva ide uz Gračanlije, snažan obiteljski vjerski background, a opet socijalnu i građansku širinu i otvorenost prema svemu što "vole mladi". Pa, ipak, uprkos svemu, Vikalo je "pao za slobodu". Viđali smo se povremeno u vrijeme nakon njegove smjene i tokom trajanja suđenja, jadao se da je "Sarajevo tražilo žrtvu u Tuzli da mojom smjenom i suđenjem pokaže kako se SDA, eto, kobajagi, bori protiv korupcije". Nakon razlaza sa SDA, Vikalo se nakratko koprcao na političkoj vjetrometini (kroz Europsku stranku Jadranka Prlića), a onda je, nakon Prlićevog odlaska u Haag i Vikalo isčezao iz politike.

 

Širom Bosne i Hercegovine, u oba njena entiteta, posljednjih 15-20 godina stasala je, kako se to trivijalnim žurnalističkim iskazom voli reći, grupa "lokalnih moćnika", a zapravo manje, ili više kasta uspješnih načelnika-menadžera. Stranačka pripadnost ima tek neznatnu ulogu u  njihovim izbornim rezultatima i političkoj žilavosti. Miću Mićića, SDS-ovog gradonačelnika Bijeljine, Dodik već dvije decenije gađa iz najtežih oružja i oruđa - najbliže uspjehu je bio sa (protiv)kandidaturom Gavrila Bobara - i ne može mu "pera odbiti". Na sličan način i Jasmin Imamović (SDP BiH) iz izbora u izbore odolijeva pokušajima SDA da nakon 70 godina vladavine "crvenih šejtana" preuzme vlast u Tuzli. Nedodirljiv je i Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, jedini koji ima autonomiju i privilegiju da misli vlastitom glavom u vladajućoj kolaciji u RS-u. Fikret Abdić u Velikoj Kladušu je priča za sebe...

 

Ono što je zajedničko svim pobrojanim jeste što su potpuno zadovoljni statusom "proroka u svom selu", što im se ambicije ne prelijevaju izvan lokalnih gabarita, iako im izgledi ne bi bili skromni ukoliko bi se odlučili za visoku, državnu, umjesto lokalno-komunalnu scenu. Jedna studija nedavno objavljena u Hrvatskoj pokazala je da načelnici lokalnih zajednica, općina prije svih, sa svojom kapilarnom mrežom klijentelistički povezanih lica, javnih poduzeća, ljudi koji izravno ovise o gradskom budžetu, uoči svakih izbora mogu računati na sigurnih, glatkih 20 odsto glasova podrške. 

 

MIRSAD KUKIĆA, AMIR ZUKIĆ, JE L' TO NAMA NEKO FALI?!

 

Mirsad Kukić, za razliku od pobrojanih, nije igrač za male terene, uvjeren je da mu je mjesto na velikoj, pa i najvećoj međunarodnoj, sceni! Tek nakon što ga je SDA smijenila sa dužnosti potpredsjednika stranke, a on uzvratio (ne)očekivano brzo i žestoko, uvjerili smo se da Kukić nije privatizirao samo Banoviće, poklopio tamošnji rudnik i kupio lojalnost njegovih pet hiljada radnika, nego da je vlasnik kompletne vlasti u Tuzlanskom kantonu, sa svim bitnim javnim poduzećima. Kukić upravlja najvitalnijim dijelom energetskog sektora u BiH, njegovi su ljudi premrežili "Elektroprivredu BiH", rudnike, termoelektrane...

 

On pregovara sa Kinezima o investiciji stoljeća u novi blok TE Tuzla, on je u Federalnom parlamentu ozakonio buduće aranžmane mostarskog Aluminija sa ruskim investitorima. Uz Kukića su bez izuzetka stali njegovi kadrovi u općinskoj i kantonalnoj skupštini, ali i u Parlamentu Federacije BiH, i na kraju Safer Demirović, državni poslanik. Kukić je na svojim plećima iznio pobjedu SDA ne samo u Banovićima, nego u cijelom kantonu i to je nakon izbora debelo naplatio.

 

Mirsad Kukić nije nakon izbacivanja iz SDA otvorio sve karte, tek je poneku bacio na stol. Najave da bi uskoro trebao osnovati novu stranku, Pokret demokratske akcije, zvuče logično. Oni koji bolje poznaju Kukića, tvrde da je beskrajno inteligentan, savršeno racionalan, sa talentom za socijalnu demagogiju i populističko liderstvo. Njegov populizam nije iracionalan, emotivno zapaljiv, kakav je onaj Fikreta Abdića, nego je "ekonomski samoodrživ". Kukić je, tvrde neki, prije rata pobjeđivao na saveznim takmičenjima iz matematike, briljirao je na studijima u Beogradu.

 

Pomalo me umiruje što nisam jedini koji se preračunao podcjenjujući prave ambicije i potencijale nekadašnjeg prvog matematičara Jugoslavije: mnogo teže takav previd pada onima koji su sve znali o njemu, sve mu dali, uložili u njega i na kraju izgubili. Koliko su se tačno preračunali, koliko su izgubili, pričekajmo odgovor do oktobra. Naravno da nisam previdio da se Kukiću, zajedno sa dojučerašnjim stranačkim kolegama Asimom Sarajlićem i Amirom Zukićem u Sarajevu sudi za nezakonito zapošljavanje u "Elektroprivredi BiH". Ako je to jedini kriminal u ovom javnom preduzeću, čije se godišnje javne nabavke kreću oko milijardu maraka, onda grijeh optuženih i nije toliko veliki kako se činilo!

09.03.2018.

RAMIZ SALKIĆ : BISKUP KOMARICA SE BORI ZA PRAVA SVIH GRADJANA, MILORAD DODIK IH KRSI I OBRACUNAVA

SALKIĆ TVRDI DA JE STANJE JOŠ GORE: „Komarica se bori za prava svih građana, Dodik ih krši i obračunava se...“

„Nedopustivi su brutalni napadi na biskupa Komaricu koji je jedan od dosljednih boraca za jednakost svih građana u RS-u“SALKIĆ TVRDI DA JE STANJE JOŠ GORE: 'Komarica se bori za prava svih građana, Dodik ih krši i obračunava se...'

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić danas je osudio najnovije pritiske i napade Milorada Dodika, predsjednika RS-a, na banjalučkog biskupa Franju Komaricu, koji je ovih dana ukazao na težak položaj katolika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

Salkić je istakao da se potpuno slaže s biskupom Komaricom, te dodao da je stanje još gore, obzirom da je entitetska vlast koju predvodi Dodik, lider u kršenju prava nesrba u ovom entitetu, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

 

Naglasio je i da je vrlo važno da je Komarica probleme u RS-u iznio na Austrijskoj biskupskoj konferenciji, kako bi se u Evropi detaljnije upoznali s velikim problemima nesrba, te kako bi se jasno pokazalo ko predstavlja glavni problem.

 

„Nedopustivi su brutalni napadi na biskupa Komaricu, koji je jedan od dosljednih boraca za jednakost svih građana u RS-u. Ovakav nivo javne komunikacije i činjenica da se predsjednik jednog entiteta već nekoliko puta obračunava s biskupom čija bi prava trebao da štiti, samo su karakteristični za Dodika, koji je prvak u kršenju prava nesrba u RS-u i najveći kočničar evropskog puta Bosne i Hercegovine. Vrlo je važno da građani i političari u Evropi ovo čuju i znaju“, ukazao je Salkić.

 

Potpuno se slaže s konstatacijom biskupa Komarice da su ugrožena prava Hrvata i Bošnjaka u RS-u, kao posljedica prisutne sistemske diskriminacije u ovom entitetu.

 

„Činjenica da predsjednik entiteta traži od biskupa da prestane koristiti ime entiteta, pokazuje svu bahatost koja je prisutna kod predsjednika entiteta. Ovaj dio Bosne i Hercegovine je entitet svih građana, a ne samo jednog naroda i svi imamo pravo koristiti naziv entiteta u svakodnevnoj komunikaciji, iako nimalo nismo sretni zbog toga, jer on asocira samo na jedan narod.

 

Pozivam predsjednika entiteta da prekine sistemsku diskriminaciju u RS-u i da počne poštovati Ustav entiteta, te da počne donositi zakone koji su u interesu svih građana, a ne samo u svom interesu. Bošnjaci i Hrvati su bili i ostali trajna kategorija u ovom entitetu, a svaki pokušaj da se u miru dovrši proces etničkog čišćenja, nikada neće uspjeti“, kazao je potpredsjednik Salkić.

 

(Fena/SB)

09.03.2018.

HDZ BiH I DRAGAN COVIC SUTE DOK MILORAD DODIK STAVLJA METU NA LEDJA BISKUPU KOMARICI

Oštra reakija HS-a i HDZ 1990 : HDZ i Čović šute dok Dodik stavlja metu na leđa biskupu Komarici

Zamjenici predsjednika Hrvatske stranke BiH i HDZ 1990 Jozo Barišić i Anto Bilić najoštrije su osudili prijeteće poruke predsjednika RS Milorada Dodika prema banjalučkom biskupu Franji Komarici.

– Dodik nasrće na temeljno ljudsko pravo Biskupa Komarice da se očituje o položaju njegovih vjernika i umišlja sebi da je gospodar i hrvatskoga grunta i indentiteta u  jednom podarenom dejtonskom entitetu te da da može prijetiti svakome pa i moralnom crkvenom autoritetu, što  jeste biskup Franjo Komarica.

Dodaju da su Hrvatska stranka BiH i HDZ  1990 su “uz našega heroja biskupa Franju Komaricu” i pozivaju Dodikovog potpredsjednika Josipa Jerkovića da se očituje o ovoj strašnoj poruci  koja, u izbornoj  godini i prljavoj kampanji, može biti meta u leđa  banjalučkom biskupu.

– Ako to ne urade Jerković, ministar Davor  Čoraš i svi drugi Čovićevi dužnosnici to znači da su  Dodikove sluge i da  odobravaju nasilničku retorku – stoji u saopštenju.

(Kliker.info-NAP)


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ŠTA JE POZADINA NAPADA NA KOMARICU ... - Slobodna BosnaŠTA JE POZADINA NAPADA NA KOMARICU: 'Dodik mu poručuje: 'šuti, ne talasaj i dobar si...', Čoviću je položaj Hrvata unutrašnje pitanje RS'ŠTA JE POZADINA NAPADA NA KOMARICU ... - Slobodna Bosna
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74373850

Powered by Blogger.ba