Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.03.2018.

KOLIKO NOVCA GRADJANA TROSE PREDSTAVNISTVA ENTITETA RS-a U SVIJETU

07.03.2018.

THOMAS KENT: SLUCAJ DEMOKRATSKOG OPTIMIZMA

07.03.2018.

INZKO UPOZORAVA: "PARALIZA PRAVOSUDJA AKO SE NE USVOJE IZMJENE ZAKONA O KRIVICNOM POSTUPKU BiH"

INZKO UPOZORAVA: "Paraliza pravosuđa ako se ne usvoje izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH"

BiH treba biti u mogućnosti da ispuni svoje obaveze utvrđene Ustavom. Krivično procesuiranje kršenja zakona i procesuiranje krivičnih djela koja ugrožavaju neke od osnovnih vrijednosti koje država treba štititi putem krivičnog zakona, je jedna od tih obaveza – izjavio je za Fenu visoki predstavnik Valentin Inzko.
INZKO UPOZORAVA: 'Paraliza pravosuđa ako se ne usvoje izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH'

Pozivam Parlamentarnu skupštinu BiH da hitno usvoji izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH kojima se omogućuje potpuno provođenje državne jurisdikcije u krivičnim predmetima i koje su u skladu s međunarodnim standardima borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

 

BiH treba biti u mogućnosti da ispuni svoje obaveze utvrđene Ustavom. Krivično procesuiranje kršenja zakona i procesuiranje krivičnih djela koja ugrožavaju neke od osnovnih vrijednosti koje država treba štititi putem krivičnog zakona, je jedna od tih obaveza – izjavio je za Fenu visoki predstavnik Valentin Inzko.

 

Odgovarajući na upit o osnovanosti straha da bi pravosudni sistem mogao biti paraliziran kada je u pitanju procesuiranje najtežih i najkompleksnijih krivičnih djela i korupcije, Inzko je kazao da krivična legislativa BiH mora jačati mogućnosti za borbu protiv kriminala, a ne imati za cilj da onemogući državu u provođenju svoje jurisdikcije i ispunjenju obaveze očuvanja pravnog poretka. Postizanje ovog cilja bi, ističe Inzko, bio neupitan signal domaćih organa vlasti da su iskreni u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini, i da su iskreni u namjeri da slijede međunarodne standarde.

 

Ustavni sud BiH nije usvojio odluku o neprovođenju svoje odluke o neustavnosti nekoliko odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o OSA-i, s obzirom da oni nisu bili izmijenjeni u roku od šest mjeseci. Rečeno je da će Sud o tom pitanju razgovarati na svojoj narednoj sjednici koja bi mogla biti održana 23. marta.

 

-Parlamentarne stranke danas su propustile jedinstvenu šansu da odobre hitni postupak i usvoje Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Nažalost, oni to nisu uradili, i današnje glasanje pokazuje koje su političke stranke spremne da se bore protiv kriminala i korupcije. Postoji ozbiljna opasnost da će Ustavni sud uskoro odlučiti da donese odluku o neprovođenju svoje odluke o Zakonu o krivičnom postupku i stavljanju gore navedenih odredbi van snage – ističe Inzko.

 

Visoki predstavnik podsjeća da Zakon o krivičnom postupku BiH propisuje za koja krivična djela je dozvoljeno poduzimanje posebnih istražnih radnji, kao što su presretanje ili kontrolirana isporuka, posebno u kompleksnim predmetima organiziranog kriminala i korupcije. Zakonom se takođe propisuje kada je moguće odobriti imunitet u zamjenu za svjedočenje, ali i određeni aspekti vezani za trajanje istrage, kao i opća odredba koja služi kao pravni osnov za podizanje optužnice u svim predmetima.

 

-Ukoliko Ustavni sud ove odredbe stavi van snage, imam informaciju da bi to utjecalo na oko 50 do 100 predmeta na kojima radi Tužilaštvo BiH. Mislim da ne pretjerujem ako kažem da bi to bio vrlo ozbiljan udarac borbi protiv kriminala i korupcije. Niko ne može zamisliti sve posljedice koje bi to moglo imati za predmete koji su u toku, i da li bi čak bilo moguće osigurati ispravno suđenje. Mjere poduzete u cilju prikupljanja dokaza će postati nezakonite, a posebne istražne radnje neće postojati i neće se moći primjenjivati u provođenju istraga i vođenju postupaka – navodi Inzko.

 

Uz to, dodaje, ove odredbe takođe predstavljaju pravnu osnovu za podnošenje optužnica, tako da bi moglo biti upitno da li će državno tužilaštvo biti u zakonskoj mogućnosti da podigne bilo koju optužnicu.

-Državno pravosuđe će biti paralizirano u smislu provođenja svoje jurisdikcije za krivična djela, što bi bio najozbiljniji udarac borbi protiv kriminala, s obzirom da bi se takvo stanje moglo izjednačiti s potpunim nepostojanjem Tužilaštva – ističe visoki predstavnik. 

07.03.2018.

ENES RATKUSIC : SRECA JE DA STRANACKIH PRVOBORACA JOS UVIJEK IMA

Enes Ratkušić : Sreća je da stranačkih prvoboraca još uvijek ima

Odsustvo reagiranja na informaciju po kojoj bi sva djeca u Republici Srpskoj nastavu mogla pohađati prema istom programu kao djeca u Srbiji aktuelni potpredsjednik SDP-a Miro Lazović označio je ne samo opasnom šutnjom nego je jednu takvu indolentnost okvalificirao kao najpouzdaniji znak da su se političari u BiH, i pozicija i opozicija, o sebi zabavili.

Piše : Enes Ratkušić (Stav)

Njegovo upozorenje nije naišlo na neki poseban odjek. Za medijske strvinare Kukić i tuzlanska zbivanja bili su puno važnija tema; naravno, i Komšićeva kandidatura u inat Čoviću, najave iz SDP-a o dvojici kandidata za Predsjedništvo, da li je Konaković napravio “grešku u koracima” ili nije; jednom riječju, sve što se odnosi na buduće stolice na koje valja zajahati nakon izbora u oktobru.

Lazović i mnogi drugi koji su teškom mukom iznijeli borbu za suverenu BiH, koji, nasreću, još uvijek politički djeluju, s pravom su naslutili da bi bespoštedna borba za funkcije kojom je obuzet sve veći broj aktivista u svim strankama mogla otvoriti prostor za nesmetan, bescarinski uvoz svakojakih i dobro upakiranih, mahom ideološko-političkih proizvoda iz susjedstva, među kojima će već spomenuti zajednički program za osnovce u RS i Srbiji možda biti najbezazleniji! Šta bi se preko ionako poroznih granica bez uobičajenih kontrola moglo prebaciti iz susjednih zemalja, teško je i pretpostaviti. Iako, istinu govoreći, takvih “mina” ne nedostaje domaćim zagovornicima lova u mutnom.

Na dokaze da su takva upozorenja bila potpuno razložna nije se dugo čekalo. I prava je sreća da nije. Prava je “sreća” da se dogodio CIK?! I ne samo CIK-ove “cikicake” u više nego očiglednoj režiji iza koje stoji aktuelni predsjednik HDZ-a, od demagoških parola o ugroženosti Hrvata (čitaj: HDZ-a op. a.), do prijetnji samom miru iz njegovog savjetničkog stožera u Banjoj Luci, koji se ne libi zaprijetiti i samom NATO-paktu, a kamoli bh. dijaspori. Uistinu, za BiH i njen povijesno-politički subjektivitet sreća je da postoje neriješena pitanja oko kojih se valja sučeljavati, jer, da ih nema, sve aktivnosti bile bi svedene na lovljenje funkcija, čime je zaokupljen poprilično veliki broj mladih stranačkih junoša. Zaslijepljeni ličnim ambicijama, ta sahanolizačka armada izvan privilegija o kojima sanjari ne uočava bilo kakve druge probleme u ovoj zemlji.

Samo se neobaviješteni i neupućeni pitaju otkud “najednom” toliko unutarstranačkih vratolomija, “neočekivanih” poteza; otkud “najednom” to splašnjavanje brige za opća pitanja, njihovo reduciranje na lične statuse i karijere?! Kako je moguće da se u jednoj nimalo bezazlenoj situaciji u zemlji razmišlja o frizersko-manikersko-ondulacijskim zahvatima koji imaju rezultirani besprijekornim fotosima na plakatima, s kojih mase valja frapirati glumačkim facama, snažno naglašenim elanom, radnim nabojem, vulkanskom energijom, nadnaravnom spremnosti i drugim detaljima koji donose glasove.

Ne smijemo se, međutim, zavaravati. Ništa tu nije došlo najednom. Odavno su takva vrsta pitanja izvan prioriteta u većini glava koje uspješnost vlastitog političkog angažmana mjere brojem participiranja u raznim komisijama, upravnim odborima i drugim parali “poslovima”, potpuno bezosjećajnih za masu problema s kojima bi se trebali uhvatiti u koštac. To oboljenje bez izuzetka zahvatilo je praktički sve političke subjekte u zemlji. Nakon razračunavanja s “prvoborcima”, nove garniture u politički život infiltrirale su se preko raznih izbornih smicalica, a sada, što je bilo logično očekivati, iz karijerističke nezasitne gladi, iz bolesne želje za moći i slavom traže – SVE.

Hoće li djeca u RS-u školu pohađati po nastavnim programima iz susjedne države, ko radne materijale o rasporedu mandata budućim parlamentarcima podmeće kao radni materijal članovima CIK-a, dokle će Dodik i Čović nesmetano prijetiti suverenitetu pa čak i miru u zemlji, političke luftiguze uopće ne zanima. Oni se bave izbornim pragovima koji su ranije za većinu “pretplaćenih” za prolazak na funkcije bili nevažni. Kako se domoći što povoljnije pozicije na izbornim listama, za njih je pitanje svih pitanja. Važnije čak i od samog opstanka zemlje?! Sreća je zato da se u političkim vrhovima vodećih političkih stranaka zadržao dio “prvoboraca” s jako naglašenim afinitetom za prepoznavanje opasnosti za BiH, njenu povijesno-političku poziciju; još važnije da su takva pitanja spremni pretpostaviti borbi za fotelje na koje se ima zajahati.

07.03.2018.

MILIONSKI IZNOSI ZA DODIKOVE CILJEVE

Milionski iznosi za Dodikove ciljeve : Koliko novca građana troše predstavništva RS u svijetu?
Koliko zaista novca troše predstavništva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) u svijetu, pitanje je na koju javnost još nema odgovora.RS trenutno ima osam predstavništava: u Sjedinjenim Državama, Ruskoj Federaciji, Njemačkoj, Belgiji, Izraelu, Austriji, Grčkoj i Srbiji.

Ova predstavništva su osnovana u cilju promocije RS-a, njenih prirodnih i privrednih potencijala.

O sredstvima koja se izdvajaju za njihov rad u javnosti se malo zna. Ovo je pokazala i prošlonedjeljna sjednica Narodne skupštine na kojoj su poslanici raspravljali i o aktivnostima RS-a u oblasti regionalne i institucionalne saradnje.

“Predstavništva nam trebaju i niko nema ništa protiv, ali milioni maraka koji se uzimaju iz džepova građana da bi se opet vratili u lične džepove ljudi u RS-u, to je ono što mi ne podržavamo. Recimo, lobiranjem u Vašingtonu Albanci su uspjeli da dobiju podršku za nezavisno Kosovo. Jednako tome očekivali smo da ćemo mi dobiti nezavisnu RS. Šta smo mi dobili? Dobili smo da nam je predsjednik (predsjednik RS-a Milorad Dodik, op. a.) na američkoj crnoj listi “, rekao je poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Davor Šešić.

Prema mišljenju opozicije, predstavništva u inostranstvu nemaju nikakvu svrhu jer su rezultati njihovog rada loši.

Za poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Miroslava Brčkala posebno je upitan rada predstavništava u Izraelu i SAD-u.

“Ovdje se navode podaci da su osam puta veći troškovi tih predstavništava od investicija ili trgovinske razmjene koju smo imali sa tim zemljama”, kazao je Brčkalo.

Finansiranje devet lobističkih kuća koje entitetska Vlada finansira od 2007. godine za opoziciju je takođe sporno.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je da je za lobiranje, prema zvaničnim podacima Ministarstva pravde SAD-a, od 2007. do 2017. godine potrošeno nešto više od 18 miliona dolara, dok zvaničnih podataka Vlade RS-a o tome nema.

“Osam lobističkih kuća u SAD-u i jedna u Evropi (u Briselu, op. a.) prema mojoj procijeni morale su da koštaju oko 30 miliona američkih dolara, a mi nemamo uopšte te pare predviđene u budžetu kao stavku koja je izdvojena za lobiranje, niti imamo izvještaj na koji način su ta sredstva potrošena”, istakao je Čavić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, iako se nalazi na američkoj crnoj listi, kaže da je zadovoljan efektima lobiranja u Vašingtonu.

“Mislim da je svakome jasno ko hoće da vidi, da je zaustavljeno revidiranje nadležnosti RS-a i da je zaustavljeno rigidno ponašanje visokih predstavnika. Rad lobista u tome je svakako značajan”, kazao je Dodik.

S druge strane, poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra da, i pored miliona utrošenih u rad predstavništva u svijetu, RS ima najgori imidž od njenog osnivanja.

“Samo predstavništvo u SAD-u, procjenjuje se, da je potrošilo 60 miliona maraka na lobiranje, a za rezultat imate sankcije predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku koji se nalazi na američkoj crnoj listi”, riječi su Krsmanovića.

Zdravko Krsmanović je podsjetio i na aferu vezanu za upitnost rada i postojanja predstavništva RS-a u Izraelu.

“U izraelu imate predstavništvo sa čijim šefom Arijem Livneom ne želi da sarađuje njihova vlada, dok u Rusiji imate predstavništvo koje nešto radi ali svi investitori, koji su došli od Rašida Serdarova, sve su ljudi sa sumnjivom prošlošću. Tako da rad tih predstavništva predstavlja maltene privatni rad za pojedince u vrhu vlasti u RS-u”, smatra Krsmanović.

‘Promocija RS-a ili ličnih interesa’

Postoji osnovana sumnja da se dio sredstava koja se izdvajaju za rad tih predstavništava samo vraća nazad u RS, dodaje Krsmanović.

“I da je to, na nekih način, reketiranje čelnih ljudi RS-a preko tih predstavništava građana RS-a. Čak se, prema nekim informacijama, pola tih uplaćenih para vraća tu. To se, prije svega, misli na premijerku RS-a Željku Cvijanović”, objašnjava Krsmanović.

Iako nije odgovorio na ključno pitanje – koliko troše predstavništva RS-a u inostranstvu – ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić kaže da je zadovoljan njihovim radom.

“Neka od njih daju jako dobre rezultate kao što su predstavništva u Srbiji , Ruskoj Federaciji ili u Austriji, dok su neka više politička kao predstavništva u SAD-u ili Belgiji”, istakao je Klokić.

Od kako su se počela otvarati predstavništva RS-a u svijetu njihov rad je bio netransparentan i uglavnom se svodio na organizaciju sastanaka ili posjete nekim kulturnim i privrednim događajima, ocjenjuje portparolka Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić.

“Apsurdno je to da je lakše dobiti informacije od američkih institucija nego od institucija ovdje. Očigledno je da su predstavništva potreba da se, s jedne strane, RS-u da dodatni legitimitet, kao da je ona država, a, s druge strane, upitno je na šta se ta sredstva troše, da li na promocije RS-a ili se to radi zbog ličnih interesa pojedinaca”, kaže Ivana Korajlić.

Zanimljivo je da je 2. marta ove godine održana i sjednica parlamentarnog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju kojoj je prisustvovao i ministar Klokić.

Sjednica je bila zatvorena za javnost a šturo saopštenje nije dalo odgovore javnosti ni o utrošenom novcu, ni o političkim i ekonomskim efektima rada predstavništava.

(Kliker.info-RSE)

07.03.2018.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BECIREVIC: DRAGAN COVIC NIJE SAM, RADI SE O IZVAREDNOJ SARADNJI VELIKOSRPSKOG I VELIKOHRVATSKOG PROJEKTA !

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović : Čović nije sam, radi se o izvanrednoj saradnji velikosrpskog i velikohrvatskog projekta !Zijad Becirovic

////


Image result for ANTE PAVELIC I DRAZA MIHAILOVIC FOTOSImage result for ANTE PAVELIC I DRAZA MIHAILOVIC FOTOS
Image result for ANTE PAVELIC I DRAZA MIHAILOVIC FOTOSImage result for ANTE PAVELIC I DRAZA MIHAILOVIC FOTOS

Image result for ANTE PAVELIC I DRAZA MIHAILOVIC FOTOSImage result for ANTE PAVELIC I DRAZA MIHAILOVIC FOTOS

Image result for ANTE PAVELIC I DRAZA MIHAILOVIC FOTOSImage result for ANTE PAVELIC, DRAZA MIHAILOVIC i hitler FOTOS

Image result for dragan covic i milorad dodik karikatureImage result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikatureImage result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikatureImage result for dragan covic i milorad dodik karikatureImage result for dragan covic i milorad dodik karikatureImage result for dragan covic i milorad dodik karikatureKada Srbija i Hrvatska kažu da se ne žele miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, tada se najviše miješaju. Ovdje nije u pitanju izborni zakon, on se koristi kao povod za disoluciju države i to Dragan Čović (HDZ) ne radi samoinicijativno nego se radi o izvanrednoj saradnji velikosrpskog i velikohrvatskog projekta, iako se u javnosti pokušava predstaviti navodna konfrontiranost između ta dva projekta. U posljednje vrijeme radi se o izvanrednoj saradnji, rekao je za Vijesti.ba Zijad Bećirović Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)

– Kako ste vidjeli poruke sa jučerašnjeg trilateralnog sastanka u Mostaru između članova Predsjedništva BiH, predsjednika i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Srbije?

BEĆIROVIĆ: Radi se o sastanku na kojem nije bilo dogovaranja, jer su na sastanak došli sa već postignutim dogovorom, kojeg je trebao aminovati Bakir Izetbegović, što se očigledno nije desilo. Ovo je posljedica zakulisnih igri pred priznanje kosovske nezavisnosti od strane Srbije. Milorad Dodik je već tražio od Aleksandra Vučića da kada razgovara o Kosovu da ima u vidu Republiku Srpsku, a Ivica Dačić otvoreno govori o podjeli Kosova. Hrvati guraju Srbe da rade na destabilizaciji kako bi oni iskoristili svoju šansu u svojim planovima o disoluciji Bosne i Hercegovine. Simbolički je za mjesto susreta izabran Mostar kao navodni hrvatski stolni grad. Ništa nije bilo slučajno na tzv. trilaterali u Mostaru i sve je bilo dobro promišljeno i osmišljeno.

– Istaknuto je, između ostalog, da nije bilo detaljnijih razgovora u vezi izmjena Izbornog zakona u BiH. Ipak predsjednica Hrvatske je navela da bi najgora opcija  bila da međunarodna zajednica nametne rješenje. Kako gledate na takvu ocjenu?

BEĆIROVIĆ: Uglavnom kada Srbija i Hrvatska kažu da se ne žele miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, tada se najviše miješaju. Djeca u Bosni znaju ko se u šta miješa i da to nažalost rade susjedi BiH. Izborni zakon je pored ustava najvažniji pravni akt i ne može se donositi preko noći i po ubrzanoj proceduri par mjeseci pred održavanje izbora. Za donošenje izbornog zakona potrebno je osigurati široku javnu raspravu koja bi trajala tri do šest mjeseci. Također, nije praksa da se izborni zakon donosi neposredno pred izbore, nego se donosi u jednom izbornom ciklusu da bi važio za drugi izborni ciklus. Ovdje nije u pitanju izborni zakon, on se koristi kao povod za disoluciju države i to Dragan Čović (HDZ) ne radi samoinicijativno nego se radi o izvanrednoj saradnji velikosrpskog i velikohrvatskog projekta, iako se u javnosti pokušava predstaviti navodna konfrontiranost između ta dva projekta. U posljednje vrijeme radi se o izvanrednoj saradnji.

– Kako biste ste prokomentarisali današnju svojevrsnu ponudu Aleksandra Vučića u kontekstu spora oko granice između Srbije i BiH? Naime Vučić nudi navodnu plodniju zemlju u zamjenu za hidro energetski potencijal koji Srbija doslovno otima od BiH.

BEĆIROVIĆ: Rat je vođen, između ostaloga i za granice. Zbog toga bilo kakvo ponovno „dobrovoljno“ prekrajanje granica ne dolazi u obzir iako je Dragan Čović najavio da će izgleda u svemu slijediti politiku Republike Srbije. Nikakvih pomjeranja granica između BiH i njenih susjeda ne smije biti. BiH nije pristala na mijenjanje granice sa Crnom Gorom iako bi po mnogo čemu imala pravo na područje Sutorine. Kada Vučić iznosi podatke u javnost treba se dobro zamisliti u njihovu i njegovu vjerodostojnost.

Bosnu i Hercegovinu i njene patriote očekuje težak period borbe, a primjer te borbe je grad Mostar, koji može biti pozitivni impuls pri rješavanju i drugih otvorenih pitanja pa i izbornog zakona te rješavanju preuzetih međunarodnih obaveza i tu je neizbježna implementacija presuda Sejdić-Finci, Pilav i Zornić. Ovakav način rješavati pitanje izbornog zakona je neozbiljno i vrijeđa zdrav razum svih nas.

(Kliker.info-Vijesti)

07.03.2018.

PROFESOR MILE LASIC POPLJUVAO TRILATERALU U MOSTARU: "DOBRO JE DA SE NISU POCUPALI ZA KOSE"!

PROFESOR LASIĆ POPLJUVAO TRILATERALU: "Dobro je da se nisu počupali za kose"!

Profesor Filozofskog fakulteta u Mostaru i stručnjak za evropske integracije, prof. Mile Lasić, prokomentirao je za All Jazeeru razgovore čelnika triju zemalja u Mostaru kazavši da je skup bio smiješan i besmislen.

alt

 

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Jučer je nakon šest godina u Mostaru održan trilateralni sastanak na kojem su se sastali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjedavajući i ostali članovi Predsjedništva BiH, Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, te srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Predstavnici triju zemalja razgovarali su o neriješenim graničnim sporovima, položaju bosanskohercegovačkih Hrvata, izmjeni izbornog zakona, zajedničkoj suradnji glede pristupanja BiH i Srbije Europskoj uniji i ostalim otvorenim temama.

 

Komentirajući skup u Mostaru, profesor Mile Lasić kaže kako se dalo vidjeti da se gosti iz susjednih zemalja nerado odriču pozicije hegemona koje su umislili da imaju u odnosima s BiH. 

 

‘Koliko sam ja razumio, a i sam sam bio diplomat i predajem međunarodne odnose, susreti na vrhu ovog formata se organiziraju ili da bi se nešto proslavilo i dobro učinilo, ili pak da bi se naznačili pravci, a ovdje se ništa od toga nije dogodilo. Izgledalo je da su se šefovi država sastali tek tako, zato što ih je netko doveo ili prisilio pa su nevoljko govorili neke stvari koje su u pregovorima stvar nižih razina pregovaranja’, kaže Lasić i dodaje da je vjerojvatno riječ o pritisku iz Bruxellesa.

 

 

 

‘To je jedan veliki spin jer ni sama EU nije u situaciji da prije sredine 2019. ozbiljno govori o svojoj budućnosti’, rekao je i dodao da se na sastanku vidjelo da su čelnici zemalja na današnjem sastanku nevoljni baviti se poslom za koji su plaćeni.

 

‘Koliko su se god trudili biti slatkorječivi, sastanak je u cijelosti bio smiješan, a posebno mi je bilo smiješno kad sam vidio jedno priopćenje u online medijima, koje u šest točaka govori o tome da će se bilateralno surađivati. Prva točka govori o moratoriju na govor o prošlosti. Ja stvarno ne razumijem, a imam 18 godina iskustva, kako se može gurati pod tepih i ići zajedno u složenije oblike suradnje, premda je možda u svemu tome dobro da se nisu posvađali i počupali za kose. Dalo se vidjeti da se gosti iz susjednih zemalja nerado odriču pozicije hegemona koje su umislili da imaju u odnosima s BiH. Vidjelo se da se bh. član Predsjedništva mukom muči da odustane od iste takve pozicije u odnosu na manje entitete u BiH. Dakle ne mogu ništa reći nego da nisam vidio smisao sastanka na ovoj razini. Ovo je stvar pregovarača, ministara, nižih razina i visokih diplomata. Oni inače sve pripreme, a šefovi dolaze u ozbiljnim državama, a ovdje je sve obrnuto kao što je inače sve obrnuto’, rekao je Lasić.

 

Osvrnuo se još jednom na spomenuto priopćenje u šest točaka, rekavši da takvo što nije izmišljeno, već je netko od petorke sa sastanka dao nekom mediju iz Republike Srpske to priopćenje sa šest točaka.

 

‘Pa pobogu, ima li među tim svijetom koji sjedi u kabinetima itko pismen ili polupismen, da složi priopćenje u kojem će se vidjeti glava i rep i u kojem ćemo naslutiti makar onoliko o čemu se govorilo koliko su ljudi mogli vidjeti u izravnom prijenosu press konferencije?’, pita se Lasić za Al Jazeeru.

07.03.2018.

DENIS BECIROVIC: ,,ZAMISLITE, MLADEN IVANIC SE HVALI BLOKADOM"

DENIS BEĆIROVIĆ: „Zamislite, Ivanić se hvali blokadom“

Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Denis Bećirović na današnjoj sjednici Zastupničkog doma ovog Parlamenta upitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića zašto država još uvijek nije potpisala ugovor sa Islamskom zajednicom BiHDENIS BEĆIROVIĆ: 'Zamislite, Ivanić se hvali blokadom'

Podsjećamo, ovo pitanje izazvalo je proteklih sedmica veliku pažnju javnosti u BiH, a reagirala je i sama Islamska zajednica naglasivši da ''očekuje da se ovo pitanje ne politizira''.

 

Denis Bećirović je komentarisao i izjave Mladena Ivanića o ovom pitanju.

 

''Ko tačno blokira potpisavanje ugovora države BiH s Islamskom zajednicom kada već više od deset godina imamo potpisan takav ugovor s Katoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom?

 

Moram reći da kad sam na prošloj sjednici to pitao, nastala je prava bura u javnosti, gotovo da nema političke stranke koja nije komentarisala. Postavljam pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara iako odgovore daje ministrica za ljudska prava, s tim nemam problem. Zašto ponavljam pitanje?

 

Na prošloj sjednici smo dobili odgovore, onda je jedan član Predsjedništva Dragan Čović rekao da nije tačno, pa nije prošlo 24 sata, drugi član Predsjedništva Mladen Ivanić se javno na medijima hvalio kako je on taj koji to blokira.

 

Ja mislim da je krajnje vrijeme da javnost sazna šta je prava istina o tome'', kazao je Bećirović danas.

 

Denis Zvizdić je potom kazao da je ''Vijeće ministara ozbiljno pristupilo ovom problemu'', ali da je na Predsjedništvu da ponudi odgovore.

 

''Pravo pitanje koje građani očekuju jeste zašto se ugovor s Islamskom zajednicom nije usvojio istovoremeno s drugim vjerskim zajednicama u BiH. Zašto je i ovo pitanje moralo sačekati ovo Vijeće ministara?

 

No, i pored toga mi smo ozbiljno pristupili ovom pitanju. Ozbiljno smo razmotrili ugovor, poslije zaista vrlo ozbiljnog razmatranja, Vijeće ministara je 29. septembra 2015. godine jednoglasno usvojilo Prijedlog ugovora između BiH i Islamsne zajednice BiH, i isti je 22. oktobra 2015. dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

 

Sva ostala pitanja su pitanja koja treba uputiti Predsjedništvu BiH'', poručio je predsjedavajući Zvizdić.

 

(N1)

 

07.03.2018.

NINO SUSILOVIC: "DOK SE HDZ BiH ZALI NA UGROZENOST, AKCIJA CISCENJA HRVATA U ENTITETU RS-a JE PRIVEDENA KRAJU"

SUŠILOVIĆ OTVARA OČI ČOVIĆU: "Dok se HDZ žali na ugroženost, akcija čišćenja Hrvata u RS je privedena kraju"

Ogromna je odgovornost hrvatske politike i političara za ovakvo teško stanje hrvatske populacije na prostoru Republike Srpske, smatra Nino Sušilović, predsjednik Posavske stranke. Svoj stav iznio je tokom nedavnog okruklog stola - „Hrvati - katolici u entitetu RS-a u BiH - stanje i perspektive“.SUŠILOVIĆ OTVARA OČI ČOVIĆU: 'Dok se HDZ žali na ugroženost, akcija čišćenja Hrvata u RS je privedena kraju'
"Akcija čišćenja" je u RS-u već je privedena kraju, a proces nestajanja Hrvata u drugim dijelovima Bosne (posebno u Županiji Posavskoj) u fazi je iz koje vjerojatno uskoro više neće biti mogućnosti za ponovni oporavak…Od početka 90-tih godina pa do danas, kazao je, „provodi se politika kojoj je cilj koncentracija političke, gospodarske i svake druge moći Hrvata u 10-tak općina zapadne Hercegovine dok su bosanski Hrvati cijelo ovo vrijeme samo moneta za trgovinu i namijenjena im je sudbina nestanka s njihovih povijesnih ognjišta. 

Ogromna je odgovornost hrvatske politike i političara za ovakvo teško stanje hrvatske populacije na prostoru Republike Srpske, smatra Nino Sušilović, predsjednik Posavske stranke. Svoj stav iznio je tokom nedavnog okruklog stola - „Hrvati - katolici u entitetu RS-a u BiH - stanje i perspektive“.

 

„Da li je moguće ovdje   razgovarati dva i pol sata i samo konstatirati kakvo je stanje. Ako se nešto želi promijeniti i „popravljati“ onda moramo znati što je uzrok problemu. Nema smisla dolijevati vodu u traljavo bure niti umirućem od raka davati infuzije …Da li je moguće da nitko ne zna ili ne smije reći zašto se Hrvati u BiH, napose u RS-u nalaze u situaciji u kojoj jesu“, zapitao se na početku svog Nino Sušilović.

 

Odmah je ponudio odgovor, koji nije bio po volji predstavnicima HDZ-a.

 

 „Najveći uzrok ovakvom stanju je dosadašnja službena tzv. „hrvatska“ politika koju u kontinuitetu provodi HDZ BiH. Isto tako, ne može se zanemariti ni odgovornost Republike Hrvatske (kao supotpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma), odnosno svih njenih dosadašnjih Vlada koje su, nažalost, ili podržavale takovu politiku koju provodi HDZ BiH ili su se naprosto ponašale kao da ih to uopće ne zanima“, mišljenja je Sušilović

 

Govorio je također i o problemu hrvatske konstitutivnosti . Iznio je što su njemu i ostalim prisutnima odgovorili prije četiri godine na sastanku u ondašnjem Uredu Vlade RH za Hrvate izvan RH kada su upitali: „Koja je zvanična politika RH prema Hrvatima u BiH?“ Uslijedio je rezolutan odgovor da tu nema nikakvog spora; „Hrvati su konstitutivni na svakom pedlju BiH!“

 

U svom izlaganju iznio je jedan vrlo zbunjujući i po Hrvate i njihovu konstitutivnost vrlo štetan potez kada su prije15-tak dana dvije partnerske stranke HDZ BiH i SNSD u Parlamentu BiH glasale protiv konstitutivnosti Srba u Federaciji BiH(!?) te upitao jesu li svjesni što to znači i svih posljedica koje će iz toga proisteći.? Po njegovoj ocjeni slijedeći korak, koji će još više otežati ionako teško stanje Hrvata u RS-u, ići će na štetu Hrvata, biti će izglasavanje nekonstitutivnosti Hrvata u RS-u. Zapitao se, kako to da aktualna vlast u RH na to nije reagirala, oštro osudila ili se barem nije ogradila od takvih poteza? „Legalni i legitimni“ predstavnici Hrvata se žale kako im netko uskraćuje njihova prava, a u isto vrijeme oni to isto čine drugima, pa čak i pripadnicima svoga naroda.

 

Dotakao se Sušilović i i za Hrvate vrlo aktualne teme, a to je izmjena Izbornog zakona rekavši da se traži izmjena izbornog zakona, kojom se predlaže, primjerice, da Hrvati iz Posavske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske i Sarajevske županije imaju samo tri predstavnika u Domu naroda FBiH, dok Zapadno-hercegovačka županija, s istim brojem Hrvata, ima 5 predstavnika, čime se još više osnažuje i proširuje unutarhrvatska neravnopravnost unutar hrvatskog korpusa u BiH !?

 

Od početka 90-tih godina pa do danas, kazao je, „provodi se politika kojoj je cilj koncentracija političke, gospodarske i svake druge moći Hrvata u 10-tak općina zapadne Hercegovine dok su bosanski Hrvati cijelo ovo vrijeme samo moneta za trgovinu i namijenjena im je sudbina nestanka s njihovih povijesnih ognjišta.

 „Akcija čišćenja“ je u RS-u već je privedena kraju, a proces nestajanja Hrvata u drugim dijelovima Bosne (posebno u Županiji Posavskoj) u fazi je iz koje vjerojatno uskoro više neće biti mogućnosti za ponovni oporavak.

 

Zaključio je, „ako ne znamo što je uzrok ovakvo teškom stanju u kojem se nalaze Hrvati - katolici i ne bude se imalo snage i hrabrosti imenovati odgovorne onda su ovakvi i slični skupovi, na kojima će se obredno žaliti nad „sudbinom“ koja nas je zadesila te obećavati „potporu borbi Hrvata za jednakopravnost“ sasvim izlišni.

07.03.2018.

PORUKA JOHANNES HAHNA : "IZMJENE IZBORNOG ZAKONA MORAJU BITI U SKLADU S DEMOKRATSKOM PRAKSOM EVROPSKE UNIJE"!

PORUKA HAHNA KOJU BI ČOVIĆ NAJRADIJE PREŠUTIO: "Izmjene izbornog zakona moraju biti u skladu s demokratskom praksom EU"!

Bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH koje bi bile suprotne Evropskoj povelji ljudskih prava ili presudama Evropskog suda za ljudska prava za EU su neprihvatljive, naveo je Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje, u pisanom dopisu Evropskom parlamentu u odgovoru na poslaničko pitanje.PORUKA HAHNA KOJU BI ČOVIĆ NAJRADIJE PREŠUTIO: 'Izmjene izbornog zakona moraju biti u skladu s demokratskom praksom EU'!


To praktično znači da bilo kakve izmjene koje ne budu uvažile odluku u predmetu "Sejdić i Finci" neće biti prihvaćene od strane EU.

"Evropska komisija prije svega smatra da izborna reforma mora unaprijediti demokratski kvalitet izbornog procesa. Odluka 'Sejdić i Finci' ne traži punu reviziju Izbornog zakona, nego ciljano prilagođavanje sastava Doma naroda", naveo je Hahn. 

Ovo, opet, znači da je za EU primarno pitanje kompozicija Doma naroda, a ne pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

"Savjet EU u zaključcima iz oktobra 2017, pored i dalje važećih preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, zahtijeva da BiH implementira odluku Ustavnog suda BiH iz decembra 2016. koja se odnosi na određene izborne odredbe u FBiH", naveo je Hahn.

On je jasno naveo i šta EU očekuje nakon izbora u oktobru: BiH, kako kaže, treba ne samo da provede izbore, nego i da brzo implementira rezultate i formira sva zakonodavna i izvršna tijela, što će biti osnovni demokratski test dok zemlja aplicira za članstvo.

I ne samo to - Hahn također nije ostavio nimalo sumnje da EU u tom smislu BiH neće progledati kroz prste.

"Evropska komisija će jasno procijeniti da li BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava političke kriterije za početak pretpristupnih pregovora, što uključuje ispunjavanje evropskih standarda i standarda ljudskih prava, među kojima je i zabrana diskriminacije po etničkoj osnovi, što je eksplicitno zabranjeno evropskim zakonima", naveo je Hahn.

I u Delegaciji EU čvrsto stoje na tome da odluka "Sejdić i Finci" mora biti ispunjena, i to u skladu s evropskim standardima.

"Bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, kao i približavati se europskim standardima, a ne udaljavati se od njih. Vjerujemo da se svim izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH treba pristupiti kroz dijalog i kompromis. Političari ne smiju bježati od svoje odgovornosti da pronađu takav kompromis", navela je za "Nezavisne" Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU.

Dodala je da odluka "Sejdić i Finci" nije skinuta s dnevnog reda i podsjetila da je Savjet EU zatražio od Europske komisije da, kada bude pripremala mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, posveti posebnu pažnju statusu njene implementacije.

"Međunarodne obaveze ove zemlje neće nestati i na vlastima BiH je da se njima pozabave i ispune ih", dodala je ona.
07.03.2018.

VUCIC OTVORIO DUSU ZA BEOGRADSKE MEDIJE O SASTANKU U MOSTARU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75405018

Powered by Blogger.ba