Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.03.2018.

ODLAZAK POSLJEDNJE HEROINE

Odlazak poslednje heroine
Odlazak poslednje heroine


Umrla je Dana Milosavljević. Poslednja žena narodni heroj u Srbiji. Zadevojčila se sa petokrakom i titovkom na glavi. Sa 16 leta bacala ručne bombe na fašističke bunkere. Gušala se sa hitlerovim soldatima. Otimala puškomitraljeze. Bosnu i Hercegovinu upoznala kroz krvave bitke na Sutjesci. Gazila je do grla, a vode se plašila najviše u životu. Sa puškom u ruci stigla do Jajca, Bugojna, Kupresa, Donjeg Vakufa… Ustaški metak kod Livna je, nakratko, zaustavio. Nije čekala da se potpuno oporavi. Zbacila je zavoje sa rana i pridružila se borcima.

Poslednji put na stranicama našeg portala Danu smo pomenuli pre dve godine povodom smrti Ide Sabo. Takođe narodnog heroja. Sa njom je Dana Milosavljević delila tu časnu titulu. Baš kao i uverenje da je Jugoslavija bačena pod noge nacionalista. Ida je govorila kako je buržoaziji najjače oružje nacionalizam, a Dana da je stavljanje znaka jednakosti između četnika i partizana pomračenje uma. Njeno slobodoumno srce cepalo se pred prizorima rušenja svih simbola i spomenika narodnooslobodilačkog rata.

O Daninim podvizima i slobodarskom duhu, koji je ponela iz rodne Bioske kod Užica, pričali smo nedavno i sa Zdenkom Duplančićem, penzionisanim pukovnikom JNA i junakom naše priče Heroj manji od puške. On nam je rekao da je ona herojski put započela u Užičkom partizanskom odredu. Kasnije je bila bolničarka u Prvoj proleterskoj brigadi. U Drugu proletersku stigla je 1942. godine. Tu je vojnikovala sa Desom Koštan Olbinom, prvoborcem i životnom saputnicom Daneta Olbine, prvim posleratnim gradonačelnikom Sarajeva.

Danu Milosavljević pamtimo i kao predsednicu Skupštine Srbije. Bila je to u vreme dok još Srbija nije pošla krivim putem. Da zajedno sa pomagačima u nekim drugim republikama rasturi Jugoslaviju. Bliže sam je upoznao prilikom zajedničkog boravka u Njujorku. Zbližili smo se još u avionu. Odseli smo u istom hotelu. A ja nespretan kao svaki Balkanac u tuđem svetu zatvorio sam vrata sobe za sobom. Ne znajući da se automatski zaključavaju. Njujork sam, inače, zapamtio po beskrajnom danonoćnom zavijanju policijskih sirena. Po vestima da je tu i tu nađen obezglavljeni leš u kanti za smeće. I tako zarobljen u hodniku samo u majici i gaćama čekao sam da se neko pojavi i spase me. Oskudno obučen nisam smeo u lift ili stepenicama na recepciju. Kad sam već počeo da drhtim od hladnoće, bio je početak marta, u hodniku se pojavila Dana Milosavljević. Zavapio sam Dano pomagaj! Kad me videla onako šćućurenog pala je u fotelju u hodniku i počela da se trese – od smeha. Kupio sam joj veliku čokoladu da me ne oda. “Izdala” me. Na radost i veselje svih u avionu, u povratku.

Dana Milosavljević nije izdala svoje mladalačke ideale. O slobodi, pravdi, jednakosti. O Jugoslaviji kao zemlji svih naroda i narodnosti. Danas neki drugi pišu njenu istoriju. Cepaju stranice ispisane istinom. Uče decu da skrnave partizanske spomenike. Bila je to tuga pregolema Dane Milosavljević. Nije dočekala da vidi vraćanje spomenika Titu u njenom Užicu i da proslavi jubilej Druge proleterske. Heroja i proletera više nema. U Srbiji se sprema preimenovanje grada Zrenjanina u Petrovgrad. Umesto po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, nacionalisti spremaju nove table sa imenom Petra Karađorđevića. Prljavi revizionistički marš kruži ovom zemljom.

21.03.2018.

PROMOCIJA KNJIGE "OD EROSA DO POLEMOSA"

20.03.2018.

FEDERICA MOGHERINI : VRATA EU OTVORENA ZA KOSOVO

MOGHERINI ŠOKIRALA VUČIĆA: "Vrata EU otvorena za Kosovo"

"Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, hajde da zajedno radimo na ostvarenju tog cilja", kazala je Federica Mogherini.MOGHERINI ŠOKIRALA VUČIĆA: 'Vrata EU otvorena za Kosovo' - 1


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost  Federica Mogherini izjavila je da je Kosovo dio strategije EU o Zapadnom Balkanu i da je sve što je predviđeno za druge moguće i za Kosovo, ali da je potrebno ispuniti određene uslove, uključujući dijalog sa Beogradom.

 

"Strategija kaže da svi partneri imaju evropsku perspektivu. To je jasna poruka. Prenosim poruku posebno za mlade jer znam koliko im je značajna ta perspektiva. Međutim, Kosovo treba da uradi neke stvari, prije nego što ima evropsku perspektivu", rekla je  Federica Mogherini, navodi se u Unmikovom preš klipingu.

 

Ona je, govoreći o uslovima koje treba da ispuni kako bi Kosovo napredovalo ka EU, rekla da treba da nastavi dijalog sa Beogradom.

 

"Vidim interesovanja lidera o ovom pitanju, zato treba ići naprijed. To zahteva hrabrost. Kosovo treba da implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge međunarodne sporazume, kao što je sporazum o Specijalnom sudu. Reforme na Kosovu ne zahtijeva samo EU već i građani", kazala je .

 

"Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, hajde da zajedno radimo na ostvarenju tog cilja", kazala je  Federica Mogherini.


...........................

Istorija Kosova - Wikipedia
20.03.2018.

ODLUKE U DOMU NARODA: HDZ I SNSD ZA IZBORNE KRADJE ILI FER IZBORE

20.03.2018.

SINDIKAT BHRT-a PROTIV MILOVICA: "NE MOZE ODGOVORNU FUNKCIJU OBAVLJATI NEKO KO PODRZAVA ZLOCIN I SIRI GOVOR MRZNJE"!

SINDIKAT BHRT-a PROTIV MILOVIĆA: "Ne može odgovornu funkciju obavljati neko ko podržava zločin i širi govor mržnje"!

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u ograđuje se od pojedinih imenovanja na odgovorna mjesta u BHRT-u, koja je u prethodnom periodu izvršio Upravni odbor BHRT-a, bez obzira na to da li su te odluke donesene jednoglasno ili ne, saopćeno je iz ovog sindikata.SINDIKAT BHRT-a PROTIV MILOVIĆA: 'Ne može odgovornu funkciju obavljati neko ko podržava zločin i širi govor mržnje'!


“Smatramo da pojedine osobe koje je imenovao UO BHRT-a, ne mogu svojim etičkim kvalitetama zadovoljiti odredbe Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, koje je donijelo Vijeće RAK-a, 17. decembra 2015. godine, kao ni odredbe Uređivačkih načela JRTV Sistema BiH donesenih 9. aprila 2003. godine. Svoj stav zasnivamo na javnim istupima tih pojedinaca putem društvenih mreža koji su podržavanjem ili minimiziranjem ratnih zločina uznemirili javnost ili širili govor mržnje što je suprotno odredbama navedenih akata Vijeća RAK-a i javnih RTV servisa. Iako se njihovi javni istupi nisu desili za vrijeme rada u BHRT-u, smatramo da je Upravni odbor BHRT-a morao i to uzeti u obzir pri imenovanju na odgovorne funkcije u BHRT-u, kao eliminatorni faktor”, saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.
 
Iz ovog sindikata ističu da ovakve odluke mogu uticati da dio građana, od čijeg plaćanja RTV takse zavisi BHRT, a samim tim i njegovi radnici, prestane ispunjavati svoju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse.
 
    “Ukoliko se to desi i radnici BHRT-a, kojima su ionako uskraćena prava po pitanju doprinosa i poreza, se nađu u još goroj situaciji, Upravni odbor BHRT-a mora snositi odgovornost za to”, stav je Sindikata.
 
Smatraju da će ovakve odluke dodatno otežati rad novinarsko-tehničkim ekipama na terenu, koje ionako trpe napade i vrijeđanja koji su postali sve učestaliji, a samo zato što profesionalno rade svoj posao.

 

Ranije je Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV FBiH obavjestio Upravnom odboru BHRT-a  o prekidu suradnje u pojedinim programskim segmentima.

 

Ta odluka je donesena „uprkos odličnoj saradnji koju RTV FBiH ima sa ostalim radiotelevizijskim kućama u sistemu javnog emitiranja BiH“.

 

- Posebno nam je značajna saradnja koju u realizaciji programskih sadržaja ostvarujemo s BHRT-om, kao radiotelevizijskom kućom na državnom nivou. Međutim, postoji crta ispod koje ne možemo ići, a to je vrijeđanje djece žrtava rata, govor mržnje te pozivanje na etničku segregaciju i izolaciju osoba na temelju njihove etničke pripadnosti. Uz čuđenje kako je osoba tog profila mogla biti imenovana na funkciju u Javnom servisu BiH, Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije FBiH odlučili su do daljnjeg suspendirati svaku saradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njenom čelu Tvrtko Milović – piše u dopisu.

 

Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV FBiH se, kako su naveli, plaše da je ovim imenovanjem započela „operacija etničke podjele javnog radio-televizijskoga servisa u našoj zemlji“.

 

- Ovi planovi posebno su bili izraženi u pokušajima HDZ-a i SBB-a da nametnu prinudnu političku upravu nad našom kućom koja bi provela zahtjeve HDZ-a za njezinom etničkom podjelom - stoji u dopisu.


“Zbog svega što smo naveli, molimo građane BiH, a naročito one koji redovno, od svojih malih plaća i penzija, izmiruju svoju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse, da uvaže ovaj naš stav i da ovakve odluke Upravnog odbora BHRT-a, nipošto ne odražavaju stavove radnika BHRT-a. Nažalost, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, kao reprezentativni sindikat u BHRT-u, nema mogućnosti da utiče na odluke Upravnog odbora, niti ih može izmijeniti, saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

 

Podsjećamo, 15. marta ove gdoine,sa tri glasa "za" i jednim glasom "protiv", Upravni odbor BHRT-a izabrao je Tvrtka Milovića za urednika Dokumentarnog programa BHT1.

 

Izbor Milovića za urednika BHRT-a izazvao je burne reakcije u javnosti. Većina onih koji su se oglasili ovim povodom mišljenja su da je pri izboru za pomenute funkcije na javnom servisu presudila politika, a ne stručnost i kompetencije.

 

Kako je Slobodna Bosna ranije pisala,  za izbor Tvrtka Milovića glasali su članovi Upravnog odbora BHRT-a Zoran Krešić, Dejana Radovanović-Šarenac i Ljubomir Zuber, dok je protiv glasao samo Mufid Memija.

 

(S.B.)

20.03.2018.

KINESKI PREDSJEDNIK SOKIRAO IZJAVOM

20.03.2018.

ZABLUDE NADJACAVAJU RAZUM

20.03.2018.

DOBROCINITELJ AGAN HODZIC: BOSANAC IZ KANADE TESTAMENTOM OSTAVIO MILION KM NARODNIM KUHINJAMA U BiH

Dobročinitelj Agan : Bosanac iz Kanade testamentom ostavio milion KM narodnim kuhinjama u BiH
Neimenovani Kanađanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine testamentnom je nakon svoje smrti ostavio nevjerovatnih milion konvertibilnih maraka za tri javne kuhinje u svojoj domovini.N1 navodi da se radi o Aganu Hodžiću, rodom iz Rogatice.

On je odlučio da na ovaj nevjerovatan način pomogne potrebitim ljudima iz Bosne i Hercegovine, a njegovu posljednju volju za Radiosarajevo.ba potvrdila je Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha iz sarajevske narodne kuhinje “Stari Grad”.

“Tačna je ta informacija. Ovaj divni gospodin odlučio je donirati novac za Federalni Crveni križ, Merhamet na području cijele BiH i našu narodnu kuhinju. Sve je on to lijepo raspodijelio, taj testament je izvršen i ostavio nam je blizu milion KM“, kazala nam je tetka Zilha.

Ona je dodala i kako je ovaj neimenovani gospodin iz jednog mjesta u blizini Rogatice, te da se 2008. godine odlučio na ovaj potez.

“Cijela ova priča traje od 2008. godinem, kada su od nas zatraženi podaci za ovu plemenitu misiju, dok je ovaj gospodin još bio živ. Mi smo njega naravno i upoznali, on je donosio i ranije donacije za našu kuhinju, a svima je podijelio novac, od svoje bliže porodice, do nas”, istaknula je tetka Zilha.

Jedini uslov koji stajao u, za ovo podneblje, neobičnom testamentu bio je da sav novac bude potrošen isključivo za hranu.

Mi smo dobili otprilike 270.000 KM i odmah smo to iskoristili kako bismo za cijelu ovu godinu obezbijedili namirnice, pojačali sva izdavanja za naše korisnike. Obezbijedili smo mlijeko, pojačali meso, ulje, šećer i kafu. Nisam ni slutila, prije 10 godina kada smo dostavljali dokumente, da će se ovo jednog dana desiti”, zaključila je Zilha Šeta.

(Kliker.info-N1)

20.03.2018.

DRAGAN BURSAC: ZIVIMO SA DEMONIMA PROSLOSTI

20.03.2018.

SLAVO KUKIC: JASMIN IMAMOVIC RAZOBLICIO JE LAZI DRAGANA COVICA

19.03.2018.

ZAJEDNO SU UBIJENI, ZAJEDNO NEK POCIVAJU

19.03.2018.

DANAS STE HRABRI AKO POSTENO RADITE SVOJ POSAO

19.03.2018.

SINDIKALISTI U BORBI ZA POZICIJE

19.03.2018.

PREDSJEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUCIC JE VELIKI LAZOV, JEDNO PRICA A DRUGO RADI, NJEGOVE IDEJE O STVARANJU VELIKE SRBIJE, JOS SU ZIVE

VUČIĆ SE DIREKTNO MIJEŠA U UNUTRAŠNJE STVARI BiH: Pozvao predstavnike RS u institucijama BiH da zaštite interese Srbije i RS-a po pitanju...

“Posebno, Republika Srpska, značajne javne ličnosti, ali i Republika Srbija su predmetom i fokusom ovakvih štetni informacija i djelovanja.U potpunosti osuđujemo pristup, metodologiju, pravnu utemeljenost i vjerodostojnost ovakvih informacija, ali i djelovanja”.


Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos
Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos
Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos


Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos

Image result for aleksandar vucic i seselj u ratu fotos“Srpska napredna stranka osuđuje neprofesionalno i tendenciozno iznošenje informacija i poluinformacija o tzv. bezbjednosnim prijetnjama u Bosni i Herc

19.03.2018.

NIKOLA DJURICKO: "SLOBODAN MILOSEVIC NIJE BIO HEROJ I NIJE NAS SPASIO NATO-a, NEGO NAS JE ON UVEO U TU AKCIJU

NIKOLA ĐURIČKO: ''Milošević nije bio heroj i nije nas spasio NATO-a, nego nas je on lično...''

Glumac Nikola Đuričko izjavio je za Radio Slobodna Evropa da srbijansko društvo jasno daje do znanja da bi više voljelo spomenik Slobodanu Miloševiću nego Zoranu Đinđiću...NIKOLA ĐURIČKO: ''Milošević nije bio heroj i nije nas spasio NATO-a, nego nas je on lično...''

Kaže i da osjeća jednu vrstu sažaljenja prema pokretačima inicijative da Milošević dobije spomenik u Beogradu, jer ti mladi ljudi ispoljavaju “težak oblik lobotomije”.


Image result for slobodan milosevic

 

“Nažalost, Sloba nije bio heroj. Ja moram da im to saopštim. Nije čovek heroj. I nije nas on spasio NATO-a, ona nas je lično i uveo u tu akciju, i meni je žao što su ti mladi ljudi uspeli da dozvole da ih neko tako izmanipuliše”, rekao je Đuričko za RSE, ocjenjujući da je spomenik Miloševiću “potpuno ćaknuta ideja”.

 

Ne isključuje, međutim, mogućnost da ta inicijativa prođe i da se, kako kaže, Sloba “pojavi iz fontane nekim čudnim datumima kad samo oni znaju zašto”.

 

“Da to bude Slobojavljanje klasično, i da onda on onako izviri iz sredine toga svega”, naveo je Đuričko.

 

Smatra i da se uništavanjem murala sa likom Zorana Đinđića “kopaju oči” bivšem premijeru, i da društvo time jasno daje do znanja da bi više voljelo spomenik Miloševiću, nego Đinđiću.

 

“Ne razumeju koja je dubinska razlika između ta dva čoveka (...) Mislim da mi kao

društvo ne treba uopšte da raspravljamo o tome.

 

To je pokazatelj da mi nismo kao društvo podvukli crtu šta je to bilo 90-ih i da smo imali najveće izolovanje od celog sveta, da smo bili u ratu sa celim svetom, da smo imali najveću inflaciju ikada, da smo imali mrtve ljude bez glave, noge, duše... da je hiljade i hiljade sveta pobeglo, da smo mi s našim komšijama imali užasnu katastrofu”, podsjeća on.

 

Komentarišući to što srbijanska premijerka Ana Brnabić nije željela javno da se izjasni o ideji o spomeniku Miloševiću, Đuričko je rekao da je ona bila dužna da iznese svoje mišljenje, makar bilo i pogrešno, ili da ode sa funkcije, jer i njeno neiznošenje mišljenja ne doprinosi pomirenju.

 

(N1/SB)

19.03.2018.

IVAN KOSTIC: "SVE ONO STO MILORAD DODIK GOVORI I RADI, SINHRONIZOVANO JE SA SRBIJANSKIM REZIMOM

IVAN KOSTIĆ: "Sve ono što Dodik radi i govori je sinhronizovano sa srbijanskim režimom"

Politika podrivanja suvereniteta i cjelovitosti BiH od strane Milorada Dodika proteklih više od deset godina "preživjela" je promjene raznih vlada u Beogradu što implicira da je dio mnogo šire nacionalne strategije.IVAN KOSTIĆ: 'Sve ono što Dodik radi i govori je sinhronizovano sa srbijanskim režimom'

Istovremeno, pitanje Kosova i neriješeni odnosi Srbije sa svojim južnim susjedom u značajnoj mjeri opterećuju odnose sa BiH, a posebno Bošnjacima komplicirajući ionako složenu situaciju.

 

Komentirajući način na koji odnosi Srbije i Kosova djeluju na političku situaciju u BiH, izvršni direktor Balkanskog centra za Bliski istok Ivan Ejub Kostić u izjavi za Faktor ističe da je "pitanje Kosova nešto što u odsudnoj mjeri određuje pravac ne samo srbijanske politike, već i sudbinu svih njenih građana već decenijama unazad".

 

- Ta situacija je i dan danas u velikoj mjeri istovjetna. Međutim, nakon ratova 90-ih godina srbijanska ekspanzionistička nacionalistička politika je dobila novu dimenziju i potencijalni zamajac usljed činjenice da je nakon Dejtonskog sporazuma uspostavljena maltene etnički čista Republika Srpska koja je nastala na etničkom čišćenju, genocidu i prinudnom raseljavanju bošnjačkog stanovništva. S druge strane, ishod sukoba na Kosovu je bio značajno nepovoljniji po srbijansku stranu. Tako da danas možemo slobodno da kažemo da je Kosovo "izgubljeno" čega su, ubijeđen sam, svjesni i najradikalniji srbijanski nacionalisti. Tu se sada samo traži način da se ta "neprijatna" realnost plasira narodu i pripremi teren za de fakto priznavanje Kosova – pojašnjava Kostić.

 

Smatra da se "pitanje Kosova još više koristi u drugom pravcu, a to je da se vrši pritisak na cjelovitost Bosne i Hercegovine".

 

- Drugim riječima, ja sam duboko ubijeđen, da su se srbijanski nacionalisti (bar za sada) "oprostili" od Kosova, ali da kompenzaciju za svoje ekspanzionističke apetite vide u ideji otcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i da od te ideje neće odustati ni po koju cijenu. Naravno, oni su svjesni da taj proces ne može biti sproveden preko noći, zbog čega se sistematično radi na podrivanju Bosne i Hercegovine. Sve ono što Dodik radi i govori - budite sigurni u to - je apsolutno sihronizovano sa srbijanskim režimom i sa ključnim i najutjecajnijim srpskim nacionalističkim institucijama poput Srpske pravoslavne crkve i intelektualnim krugovima – zaključuje Kostić.

 

(Faktor/SB)

19.03.2018.

IVAN KOSTIC: "SVE ONO STO MILORAD DODIK GOVORI I RADI, SINHRONIZOVANO JE SA SRBIJANSKIM REZIMOM

IVAN KOSTIĆ: "Sve ono što Dodik radi i govori je sinhronizovano sa srbijanskim režimom"

Politika podrivanja suvereniteta i cjelovitosti BiH od strane Milorada Dodika proteklih više od deset godina "preživjela" je promjene raznih vlada u Beogradu što implicira da je dio mnogo šire nacionalne strategije.IVAN KOSTIĆ: 'Sve ono što Dodik radi i govori je sinhronizovano sa srbijanskim režimom'

Istovremeno, pitanje Kosova i neriješeni odnosi Srbije sa svojim južnim susjedom u značajnoj mjeri opterećuju odnose sa BiH, a posebno Bošnjacima komplicirajući ionako složenu situaciju.

 

Komentirajući način na koji odnosi Srbije i Kosova djeluju na političku situaciju u BiH, izvršni direktor Balkanskog centra za Bliski istok Ivan Ejub Kostić u izjavi za Faktor ističe da je "pitanje Kosova nešto što u odsudnoj mjeri određuje pravac ne samo srbijanske politike, već i sudbinu svih njenih građana već decenijama unazad".Image result for draza mihailovic fotosImage result for draza mihailovic fotos


Image result for draza mihailovic u zatvoru  fotos
Image result for ratni zlocinci i srpska pravoslavna crkva fotos


Image result for ratni zlocinci i srpska pravoslavna crkva fotos


Image result for ratni zlocinci i srpska pravoslavna crkva fotos


Image result for ratni zlocinci i srpska pravoslavna crkva fotosObjavio/la haler u 15:45, 0 komentar(a), print, #

19.03.2018.

TAJTUNSKI RASTANAK: KO SU TVORCI FINANSIJSKE "PANDORINE KUTIJE" U ENTITETU RS-u KOJI UBRZANO IZNOSE NOVAC IZ OVOG ENTITETA

TAJKUNSKI RASTANAK: Ko su tvorci finansijske "Pandorine kutije" u RS-u koji ubrzano iznose novac iz ovog entiteta

Zaduženost RS je prešla zakonski maksimum od 60% BDP-a (iznosi preko 65 posto), što se krije, a javnost se obasipa lažnim podacima.
TAJKUNSKI RASTANAK: Ko su tvorci finansijske 'Pandorine kutije' u RS-u koji ubrzano iznose novac iz ovog entiteta - 1


Piše: Slobodan Vasković 

 

1.Nadim Ilahi, šef Misije MMF-a u BiH, trebalo bi hitno da sprovede istragu oko djelovanja svog podređenog Franciska Parodija, rezidentnog predstavnika MMF u BiH, jer postoje osnovane sumnje da je Parodi od MMF-a napravio Parodiju, filujući tu organizaciju netačnim informacijama. 

Francisko Parodi

(Parodi je, između ostalog, lažirani izveštaj Vlade RS o budžetskom deficitu proglasio validnim. Što je čist falsifikat uposlenika MMF-a.).  

 

2. Parodi je poziciju u MMF-u iskoristio za svoje lične poslove, dajući organizaciji netačne podatke o stvarnoj zaduženosti RS, samim tim i kredibilitet Zoranu Tegeltiji, ministru finansija; Koji posjeduje dosta toga, ali kredibilitet nikako.  Zauzvrat, Tegeltija nagrađuje Parodija i ta igra traje već predugo, da je pravo čudo da je Ilahi i Parodijevi nadređeni nisu već primijetili; Mogli bi mnogo od njih “pogubiti glave” zbog Parodijevih “finansijskih” egzibicija. 

 

 

 3.Parodi se, jednostavnije rečeno, izvanredno uklopio u Tegeltijine privatne finansijske planove, koji su megalomanski, nezakoniti i u funkciji Klana kojeg vodi.  

 

4. Zaduženost RS je prešla zakonski maksimum od 60% BDP-a (iznosi preko 65 posto), što se krije, a  javnost se obasipa lažnim podacima.  

 

5.Najžešći udar biće prednovogodišnje uvođenje akciza na struju, povećanje PDV-a…, uz potpuno razvlašćivanje Agencije za bankarstvo RS, koje je, uveliko, u toku.  

 

6.Tegeltija i Parodi su koautori finansijskog sloma Republike Srpske, koji se prikriva prenošenjem entitetskih ovlaštenja na nivo BiH; Nekoliko zakona je već doneseno, a tek slijedi cijeli set, kojim će RS, defakto, biti razvlaštena u finansijskom sektoru.   Tegeltija će “likvidaciju ABRS” uskoro i potpisati; što i jeste red, jer je upravo on ABRS doveo na Giljotinu, koristeći je za svoje privatne poslove.    

 

7.Nakon Tegeltijinog “ručnog rada”, RS je već finansijska pustoš, a, uskoro će, u tom segmentu, biti prostor u kojem “nije moguć život”!  

 

8.Sa druge strane, Milorad Dodik, Tegeltijin šef, ministra finansija smatra “vrlo uticajnim u MMF-u i EBRD-u”, uz to i uspješnim, što pokazuje koliko lider SNSD-a zaista malo zna o tome šta mu se dešava u entitetu u sektoru finansija. 

 

 9. Dodik, koji stalno emituje da sve zna o svemu, pojma nema u kojoj mjeri  je Tegeltija “poderao” finansije i pravi od njegovih “finansijskih istupa” Parodiju. Zajedno sa Parodijem.  

 

10.Pandorina kutija, ispunjena nezakonitim poslovima Parodija i Tegeltije, tek će da se otvara; Pravo zlo će da pokulja narednih nedelja i mjeseci.   Malo kome će tada biti do Parodije; a Parodi bi mogao biti daleko, uživajući u “plodovima uništenja finansijskog sektora RS”. 

 

 11.Daleko bi mogao biti i Tegeltija, čiji tajkuni ubrzano iznose svoj i njegov novac iz ovog entiteta. Jedan od njih je već preusmjerio preko 50 miliona eura. Koji su oteti u RS, a završili u bliskoj nam zemlji EU. Sloveniji.   

 

12.Parodi je, izvan svake razumne sumnje, Strani Plaćenik; Režimski Žiri, koji nonstop otkriva unutrašnje i vanjske neprijatelje, trebalo bi da odluči da li je Tegeltija, kojim slučajem, “domaći finanasijski izdajnik”!   

 

13.A sad malo o moralu iz vizure Borislava Bojića, koji još uvijek nosi titulu “Poslednji Papak”.   

 

Potpredsjednik SDS-a Borislav Bojić smatra da predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić nema pravo da govori o moralu bilo koga, jer je u Narodnu skupštinu Republike Srpske ušao na listi SDS-a koji je kasnije napustio. Objavio/la haler u 03:54, 0 komentar(a), print, #

19.03.2018.

KRIMINAL KAO PORODICNI POSAO: OVO SU PORODICE IZ SRBIJE I CRNE GORE KOJE VLADAJU BALKANSKIM PODZEMLJEM

KRIMINAL KAO PORODIČNI POSAO: Ovo su porodice iz Srbije i Crne Gore koje vladaju BALKANSKIM PODZEMLJEM

Luka Bojović, stariji sin Anđelke i Vuka Bojovića javnosti je postao poznat kao jedan od najmlađih pripadnika Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana. U to vrijeme je međutim počelo urušavanje dotadašnje kriminalne piramide - Arkan je ubijen u januaru 2000, a surčinski i zemunski klan preuzeli su vođstvo beogradskim podzemljem.KRIMINAL KAO PORODIČNI POSAO: Ovo su porodice iz Srbije i Crne Gore koje vladaju BALKANSKIM PODEZMLJEM

Od problematične braće iz kraja, do glavnih ljudi u balkanskom podzemlju. Kriminal posljednjih godina sve češće postaje porodični "posao". U ovom svijetu izdvojilo se pet porodica koje prednjače u kriminalnim radnjama, od pljački, brutalnih prebijanja, dilovanja, pa sve do najtežih krivičnih dela - ubistava.

 

PORODICA BOJOVIĆ

 

Luka Bojović, stariji sin Anđelke i Vuka Bojovića javnosti je postao poznat kao jedan od najmlađih pripadnika Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana. U to vrijeme je međutim počelo urušavanje dotadašnje kriminalne piramide - Arkan je ubijen u januaru 2000, a surčinski i zemunski klan preuzeli su vođstvo beogradskim podzemljem.

Luka i Nikola BojovićLuka i Nikola Bojović

 

Milorad Ulemek Legija, Arkanov i Bojovićev prijatelj i pokrovitelj zemunaca bio je spona koja je dovela do kriminalnog uspona Luke Bojovića 2003. godine, poslije akcije "Sablja". Policija je u to vrijeme tragala za nekolicinom odbjeglih pripadnika zemunskog klana, optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali su oni uvijek uspjevali da izbjegnu hapšenje. Bilo je jasno da imaju dobru logistiku, i nekog moćnog iznad sebe. Koga, postalo je jasno u vrijeme ministra policije Dragana Jočića, koji je 2007. prvi javno objelodanio da je novi šef naslijeđenog zemunskog klana upravo Luka Bojović. Bojović je vladao podzemljem dok 2010. godine u Zagrebu nije došlo do sukoba dvojice odbjeglih zemunaca, Sretka Kalinića i Miloša Simovića. Simović je ranio Kalinića, pa se predao policiji. Na osnovu Kalinićevog svjedočenja počela su da isplivavaju sva zlodjela ovog klana pod vođstvom Luke Bojovića. Međutim, Bojović je već tada pobjegao u Španiju gdje ja počeo novi život sa ženom i djecom. Dvije godine kasnije ipak je uhapšen i osuđen na 18 godina zatvora zbog pripadanja zločinačkoj kiminalnoj organizaciji, piše Blic.

 

U Srbiji je za to vrijeme protiv njega pokrenut sudski postupak zbog ubistva Branka Jeftovića Jorge i pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, sva počinjena u ime osvete za ubistvo Arkana. Za ova ubistva je Luka Bojović pravosnažno oslobođen.

 

U međuvremenu, nestankom, odnosno ubistvom Slobodana Radonjića u Baru 2009. Luka Bojović je počeo novi mafijaški rat sa porodicom Šaranović koji se godinama vodi u Srbiji i Crnoj Gori. Poslije nestanka Slobodana Radonjića, za koga se pretpostavlja da je ubijen po nalogu Bojovića, ubijeni su i Slobodanov otac Danilo i njegov kum Branislav Šaranović, koji su u samostalnoj istrazi Slobodanovog nestanka, došli na trag Bojoviću.

 

U ime osvete za ubistvo, Šaranović je naredio ubistvo Nikole Bojovića, Lukinog brata, koji je ubijen u Beogradu 2013. Šaranović je ubrzo uhapšen u Crnoj Gori, zajedno sa Ratkom Koljenšićem. Koliko je ova porodica ogrezla u kriminal bilo je jasno prošle godine kada je privedena Lukina i Nikolina majka, Anđelka Bojović zbog sumnje da je pripremala ubistvo Ratka Koljenšića kako bi osvetila svog ubijenog sina. Anđelka je inače slikarna i profesorka u penziji.

 

BRAĆA ŠARANOVIĆ

 

Ubistvo Nikole Bojovića na vidjelo je izbacilo sve kriminalne radnje porodice Bojović, ali i Šaranović, koja je naložila njegovo ubistvo. Naime, braća Branislav (66) i Slobodan (79) Šaranović decenijama su važili za nekrunisane kraljeve kocke na Balkanu.

 alt

Poslednji iz generacije Giške, Arkana i Ljube Zemunca, uvijek su radili sami uz, po riječima upućenih, podršku DB-a. Njihovi počeci dosežu sedamdesete godine, a tada jugoslovenski asfalt čuo je prvo za Brana, dok je njegov brat Slobodan i dalje bio jedan od najboljih studenata medicine u Jugoslaviji. Međutim, ubrzo se pridružio bratu. Osamdesetih godina braća Šaranović ulaze uveliko u posao sa kazinima, a živjeli su na relaciji Dizeldorf - Beograd.

 

Bjekstvo iz zatvora

 

- Šaranovići su početkom osamdesetih bili u rangu Željka Ražnatovića Arkana i Ljube Zemunca i ostalih žestokih momaka, ali se za razliku od njih nisu medijski eksponirali. Oni su već tada ušli u posao sa kazinima. Živjeli su u Diseldorfu, ali su vrlo često dolazili u Beograd. Brano je živeo i u Londonu godinama - ispričao je ranije za "Blic" Božidar Spasić, nekadašnji operativac savezne Službe državne bezbjednosti.

Upravo za Diseldorf vezan je jedini podatak iz dosijea braće, gde je Branislav osuđen zbog reketiranja. Bjekstvo iz tog zatvora, sredinom osamdesetih, proslavilo je Šaranovića. Zid koji je okruživao zatvor raznesen je, a kroz rupu u njemu pobjegao je ne samo Branislav već i još oko 150 zatvorenika, koji su preplavili Diseldorf.

 Slobodan ŠaranovićSlobodan Šaranović

 

Devedesetih godina, oni se vraćaju u zemlju. U njihovom vlasništvu bili su beogradski kazino “Slavija” i “Partizan”. Imali su kockarnice u Srbiji, rodnoj Crnoj Gori, Austriji, ali i u Kongu. Uprkos kriminalnim radnjama zbog kojih je pomen njihovih imena ulivao strah u kriminalnim krugovima u cijelom regionu ova braća nikada se nisu bavila drogom.

 

Nakon što je Branislav ubijen 2009. godine u Beogradu, Slobodan je ponudio sumu od milion eura za onoga ko otkrije nalogodavca. Smrt brata nije prežalio.

 

Po optužnici koja je kasnije podignuta, organizovao je 2013. ubistvo Nikole Bojovića kako bi se osvetio Luki Bojoviću, za kojeg je navodio da stoji iza ubistva Branislava. Šaranovići nikada nisu imali klan. Čak i kada je Slobodan, navodno, organizovao ubistvo Bojovića, za te poslove je angažovao svoju dvojicu rođaka, koji su opet skupili plaćenike. Slobodan Šaranović ubijen je prije tačno godinu dana, u martu 2017. godine, a sumnja se da je naručilac njegovog ubistva upravo Luka Bojović.

 

ŠARIĆI - Tone kokaina, bekstvo, umešanost u ubistva, pranje novca

 

Narko-bos Darko Šarić i njegov brat Duško iz Pljevalja u žižu svjetske javnosti dospjeli su kada je Darko optužen za organizovanje šverca više tona kokaina iz Latinske Amerike, kao i pranje desetina miliona dolara od prodaje narkoitka.

 

Darko Šarić označen je kao vođa kriminalne grupe koja je krijumčarila i prodavala kokain, a od zaplijene nalazio se u bjekstvu. Srpski interpol za njim je tragao više od četiri godine, a za to vrijeme u Srbiji mu se sudilo u odsustvu.

 

Šarić je uhapšen u zajedničkoj akciji policija Crne Gore i Srbije i tada je započeo postupak koji sada već traje osam godina.

 

Šarićeva kriminalna grupa brojila je 39 članova i počela je da se raspada nakon zaplijene kokaina u Urugvajskoj luci u međunarodnoj akciji „Balkanski ratnik“. Od njih, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda našlo se njih svega 11 optuženih, pošto je njih 16 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

 

Rođeni brat narko-bosa Duško Šarić (38) od samog starta tvrdio je da je njegov brat nevin i da se Darko "ne boji nikakvih zaštićenih svedoka i nikakvih dokaza. Boji se samo laži, prevare, nameštenih i montiranih procesa", rekao je Dušk

18.03.2018.

EVROPSKA LEKCIJA FINANCIJERIMA PTSP-a I SOCIJALNE ISKLJUCIVOSTI: ,,HRVATI, URAZUMITE SE!"

18.03.2018.

PUTIN PONOVO PREDSJEDNIK RUSIJE, POZVAO NA JEDINSTVO RUSA

Putin ponovo predsednik, pozvao na jedinstvo Rusa Foto Tanjug-AP /EPA


Putin ponovo predsednik, pozvao na jedinstvo Rusa

/////////////////////////////////////////////


Učitajte više sadržaja...

18.03.2018.

RAZGOVORI ZLOGLASNIH "ZUTIH OSA": PROCITAJTE KAKO JE NASTALA CUVENA FOTOGRAFIJA IZ ZVORNIKA

RAGOVI ZLOGLASNIH "ŽUTIH OSA": Pročitajte kako je nastala čuvena fotografija iz Zvornika

Vezali su me nekom tankom žicom, koja mi se urezala u ruke i tukli su nas, a u tim je radnjama prednjačio Dušan Vučković, kojeg su zvali Repić. Prvo su nas odvezli u motel Vidikovac u naselju Divič, gdje su nas mučili u jednoj maloj sobi”, priča Mahmut Pandur, zvani Avdo, iz sela Glumina.TRAGOVI ZLOGLASNIH 'ŽUTIH OSA': Pročitajte kako je nastala čuvena fotografija iz Zvornika


Osmi je april 1992. godine. U ranim jutarnjim satima arkanovci, pripadnici JNA, lokalna policija i dobrovoljci iz Srbije, uspostavljaju kontrolu nad Zvornikom, gradićem na Drini. Počinjeni su prvi zločini, počelo je etničko čišćenje.

  

U Zvorniku je tada živjelo blizu 60 posto Bošnjaka i 38 posto Srba. Istovremeno, u drugom dijelu opštine, na lokalitetu Perunika, nekoliko kilometara od Crnog vrha, nalazilo se stotine bošnjačkih civila iz mnogih zvorničkih naselja. Neki procjenjuju da se tada u šumama i na livadama nalazilo i više od dvije hiljade civila.

Među njima tada su se nalazili i Mensudin Karić, Ahmet Isić, Beriz Isić i Avdo Pandur, svi iz zvorničkog naselja Glumina, koje se nalazi nedaleko od Perunike. Svi su tada čekali vijesti iz Zvornika, ali i ubrzano u strahu tražili način da pobjegnu prema Tuzli, da spase svoje živote.

 

U narednim sedmicama, u noćnim satima, svjedoče nam, grupe Bošnjaka su napuštale Peruniku. U kolonama su prelazili magistralnu cestu, pješačili šumama u reonu Crnog vrha i Križevačkih njiva. Konačno odredište je bilo naselje Nezuk (danas općina Sapna), koje će tri godine kasnije biti mjesto spasa za hiljade Srebreničana.

 

Sredinom juna, na lokalitetu Perunika se nalazilo desetak zvorničkih Bošnjaka. Njihov uobičajeni junski dan, u kojem su tražili hranu da prežive i način da pobjegnu na slobodnu teritoriju, pretvara se u noćnu moru.

Čuli su se rafali. Mensudin, Ahmet, Beriz i Avdo ubrzo su bili zarobljeni i svezani. Nedugo nakon zarobljavanja, četvorica muškaraca su pretučeni. Zločinci, njih osmorica, tukli su ih i na kamionu, kojim su ih 15-ak minuta vozili do mjesta Karakaj. No, u Karakaju tek počinje njihov pakao. Tada i nastaje čuvena fotografija, koja je 1992. godine obišla svijet.

 

Naime, četvorica muškaraca su tada istjerana na barikadi u Karakaju i tada ih počinju maltretirati i tući pripadnici jedinice “Žute ose”. Na fotografiji, koju je tada napravio američki fotoreporter, vide se krvavi i pretučeni Mensudin (lijevo), Ahmet (u sredini) i Beriz (desno), dok se zločinac Dušan Vučković Repić, pripadnik jedinice Žute ose, nalazi okrenut leđima. Avdo Pandur se također nalazio na ovom mjestu, odmah do Beriza, ali nije fotografisan.

 

“Tu nas je bilo preko 2.000 muškaraca, žena, djece i staraca. Krili smo se, očekujući da bismo svaki dan mogli naći put do Tuzle i da će neko doći po nas i spasiti nas. Glavnim putem se nije moglo. U tom iščekivanju, noću smo se vraćali u svoja sela u potrazi za hranom i stokom. Jedan dan, dok sam brao gljive, zarobljen sam zajedno sa Ahmetom i Berizom Isićem, te Mensudinom Karićem. Vezali su me nekom tankom žicom, koja mi se urezala u ruke i tukli su nas, a u tim je radnjama prednjačio Dušan Vučković, kojeg su zvali Repić. Prvo su nas odvezli u motel Vidikovac u naselju Divič, gdje su nas mučili u jednoj maloj sobi”, priča Mahmut Pandur, zvani Avdo, iz sela Glumina.

 

Nakon dva dana mučenja, njih su četvorica odvezena do barikade u Karakaju, na ulazu u Zvornik, gdje su u Tehničkom školskom centru vršena masovna strijeljanja.

 

“Na barikadi su nas šutali kao fudbalsku loptu. Obarali su nas, pa su nas tjerali da ustajemo. Od dva udarca vojničkom cipelom, desna strana lica mi je otekla. I zube su mi izbili”, prisjeća se Pandur, dodajući da su njihove živote poštedjeli jer su “im trebali za razmjenu”.

 

Ahmet Isić, poput većine preživjelih Zvorničana iz straha ne želi razgovarati o zarobljavanju i mučenjima. Odbija javno ispričati šta je doživljavao u maju i junu 1992. godine. Samo nam je potvrdio da je on osoba oblivena krvlju koja se vidi na čuvenoj fotografiji koja obišla svijet.

alt

Zvornički Bošnjaci su potom odvezeni nekoliko kilometara dalje, u mjesto Divič. U zapuštenoj i neuslovnoj sobici hotela Vidikovac proveli su nekoliko dana. Potom su prebačeni u Ugljevik, a nakon toga i u zloglasni logor Batković kod Bijeljine, gdje su proveli nekoliko mjeseci. Svi su preživjeli torture u logoru i nakon razmjena su se našli na slobodnim teritorijama. Beriz je preminuo nakon rata.

 

Dušan Vučković Repić je umro u ćeliji beogradskog Centralnog zatvora 2005. godine, osam dana prije početka suđenja. Bio je optužen za ratne zločine u Zvorniku.

 

SB/Anadolija

18.03.2018.

PROF.DR. DINO ABAZOVIC : BOSNA I HERCEGOVINA TREBA AUTENTICAN POLITICKI MODEL

18.03.2018.

KAKO SU SRBI PROTJERALI SRBE IZ SARAJEVA

KRAJIŠNIKOV POKLONJENI EGZODUS: Kako su Srbi protjerali Srbe iz Sarajeva

Ratni zločinac Krajišnik lakonski je ozvaničio protjerivanje Srba sa svojih vjekovnih ognjišta samo zato što mu je kuća pripala Federaciji.KRAJIŠNIKOV POKLONJENI EGZODUS: Kako su Srbi protjerali Srbe iz Sarajeva - 1


Piše: Dragan Bursać

 

Ovih dana u entitetu Republika Srpska obilježava se 22 godine od egzodusa sarajevskih Srba. Organizuju se parastosi, ljudi se sakupljaju i pričaju o svojim mukama. Zaista, zaista, grozomorno je to vrijeme bilo. Taj mart 1996. godine kada je preko 120.000 Srba napustilo Sarajevo.

 

Mistični arhitekta egzodusa i kuća u Zabrđu

 

Samo malo, prekinuće tok misli neko sklon matematici i povijesti. I to sa pravom. Kako je moguće da se egzodus desio nakon rata i to 1996. godine? I ko stoji iza najvećeg protjerivanja srpskog življa u Bosni i Hercegovini?

 

E, vidite, te podatke nećete naći u oficijelnim medijima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Naćete sve opskurne informacije o npr. sastanku političkog rukovodstva RS-a, sa političarima nepriznate proruske enklave Abhazije. Naći ćete lažnu vijest o medvjedu koji šeta po lokalnim putevima, ali ko stoji iza mitskog egzodusa Srba iz Sarajeva, i danas 22 godine poslije, mučki se ćuti.

 

A, sve je počelo jednom rečenicom Momčila Krajišnika: "Ako je moja kuća u Zabrđu pripala Federaciji, zašto biste onda vi zadržali svoje kuće i stanove?"

 

Tako je presuđeni ratni zločinac Krajišnik lakonski ozvaničio protjerivanje Srba sa svojih vjekovnih ognjišta sarajevskih samo zato što mu je kuća u Zabrđu pored Rajlovca Dejtonskim sporazumom pripala Federaciji.

I doslovno, zašto bi jadni narod ostao u svojim kućama, kad se Momo mora seliti? Šta je narod bolji od Krajišnika? Pa je tako propagandna SDS-ova mašinerija podmazana Krajišnikom i Karadžićem i svojim telalom, tadašnjom Srpskom Televizijom, doslovno potjerala žive Srbe.

 

I ne samo žive. Direktiva, iskapaj mrtve, stavljaj kosti u improvizovane sanduke, rentaj nekakav prevoz i kroz smetove sa leševima najmilijih na nekakvu imaginarnu slobodnu teritoriju Republike Srpske.

 

Esencija morbidnosti

 

Pa na koliko je nivoa monstruozan taj čin? Zapravo, to je sama esencija morbidnosti. Zamislite majku koja iskapa svoju djecu, ili djecu koja otkopavaju tijela svojih roditelja. Nezamislivo! Van svake pameti. Van racionalnih, ljudskih, humanih i univerzalnih etičkih standarda.

 

A, sva je istina da je u periodu od decembra 1995. do marta 1996. godine dok je trajala reintegracija Ilidže, Grbavice, Rajlovca, Nedžarića, Vraca i Vogošće, preko prije svega paljanske "Srpske televizije" Krajišnik permanentno pozivao Srbe da napuste svoje kuće i stanove.

 

Jer, Krajišnik je bio zapravo ljut na Miloševića, koji je u Dejtonu kompletnu delegaciju bosanskih Srba nazvao budalama. A, kako ljutnju nije mogao pokazati "velikom šefu" sa tompusom, iživo se na svome narodu. Poklonio mu je jedan zimski egzodus.

 

U sveopštoj histeriji i zastrašivanju ljudi prijetilo se svima, a svaki Srbin koji je odlučio ostati proglašavan je izdajnikom. Ljudi su na silu istjerivani iz svojih stanova, imovina im je pljačkana, oni su izloženi linču i već tada im je nalijepljena etiketa "Alijinih Srba".

 

A, onom hudom narodu koji je zajedno sa kostima predaka napustio grad obećano je novo, bolje, veće "srpskije" Sarajevo. I dobili su ga. Ali ne izbjegli narod, nego srpski političari koji se baškare u par rezidentnih objekata, dok zarađuju mrsne pare radeći u BiH institucijama.

 

A, šta je sa narodom? Da parafraziram ratnog zločinca Radovana Karadžića, ko j**e narod. Narod se raselio od Srbije, Crne Gore do zabiti Istočne Bosne. Ljudi, koji su na silu prvo prekršteni u "sarajevske Srbe", pa potom u izbjeglice, barem oni koji su preživjeli sve eksperimente paljanskog rukovodstva, e taj narod je jedan veliki socijalni slučaj, koji ne zna gdje će i kako će.

 

Nagrada za zločinca

 

Nego, kako je konkretno kažnjen Momčilo Krajišnik, za egzodus Srba? Vidite, on nikada nije odgovarao za tako li nešto, a valjda kao nagradu 2016. godine, Narodna Skupština RS-a je njemu zajedno sa zločincima Karadžićem i Plavšićevom uručila visoko priznanje.

 

Valjda za nagradu, izlazak iz zatvora Momčila Krajišnika, RTRS je prenosio sve sa panoramskim letom i trijumfalnim spuštanjem helikoptera na Pale. Pa je tako, čovjek koji je protjerao najmanje 120.000 ljudi, slobodan i "uspješan biznismen", čak ima neku asocijaciju opskurnih utemeljivača RS-a, dok je narod trajno osakaćen.

 

I vidite, uopšte nije daleko od istine, čak je i vrlo vjerovatno da je neki od studenata, koji je mašući srpskom zastavom, dočekao Momu, mladi čovjek, koji je bio dijete kada je napustio Sarajevo. I taj student je smješten u studentskom domu "Radovan Karadžić".

 

Dakle, mladić pozdravlja čovjeka, direktno odgovornog za svoju sudbinu izbjeglice i prognanika, a entitet je tom djetetu dao jedno veliko ništa, dok se arhitekta zločina baškari pred njegovim očima.

 

Ako to nije vrhunac ironije, ako to nije životi megaapsurd, potpisnik ovih redova ne zna šta je.

No, morate shvatiti, da to teledirigovano medijsko ludilo, traje sve ove godine. Milion puta ponovljena laž, kako su sarajevski Srbi pobjegli od "Alijnih mudžahedina", a ne od SDS-ovih batinaša, postala je paradigma života u entitetu RS.

 

Protjerivanje kao dio tradicije

 

Pa tako danas 22 godine nakon nasilnog protjerivanja svojih sunarodnika imate, taj izopačeni narativ zamjene teza, podignut u pansrpske velikomučeničke visine. Izjave koje su tonirane tim opskurnim idejama ima na stotine.

 

Evo, dovoljno je izdvojiti načelnika opštine Pale, Boška Јugovića, koji je za RTRS rekao ovih dana da se Srbi svaki put iznova sjećaju tog marta kad se desilo iseljavanje sarajevskih Srba i da ovakve skupove, pazite sad, "što više mladih treba da posjećuje".

Objavio/la haler u 18:16, 0 komentar(a), print, #

18.03.2018.

TERMIN KONSTITUTIVNI IZVEDEN IZ TOTALITARNIH REZIMA

OVO SE ČOVIĆU NEĆE DOPASTI: "Termin 'konstitutivni' izveden iz totalitarnih režima"

Termin "konstitutivni", koji se koristi u Bosni i Hercegovini, svoje koirjene vuče iz sovjetskih ustavnih rješenja i pogrešno se tumači od bosanskohercegovačkih političkih elita, poručeno je sa današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".OVO SE ČOVIĆU NEĆE DOPASTI: 'Termin 'konstitutivni' izveden iz totalitarnih režima' - 1

Tema sesije bila je "Evropska pravna stečevina protiv sovjetskog koncepta konstutivnosti", a uvodničar Slaven Kovačević, stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije, izjavio je da se radi o "netačnom pojmu koji je ušao u javni prostor BiH na takav način da se radi o javnoj manipulaciji".

 

"U literaturi termin 'konstitutivni' možete pronaći u sovjetskim ustavnim rješenjima dok je Sovjetski savez postojao kao država. Oni su imali četiri svoja ustava i kako ga je Sovjetski savez u svom ustavnom rješenju vidio, pokušajte posmatrati kako ga domaće političke elite takođe tumače, i videćete određen stepen sličnosti. U sovjetskim ustavnim rješenjima je bilo rečeno da su prava koja su dodijeljena pojedincima bila ograničena općim izrazima kao što su interesi naroda. Individualna prava su trpjela štetu u korist prava konstitutivnih naroda. To je formulacija iz sovjetskog Ustava", kazao je Kovačević.

 

Kako je kazao, raspadom Sovjetskog saveza ocijenjeno je da je to bio totalitarni režim koji je koristio socijalističke i komunističke ideje u ostvarivanju određenih političkih ciljeva.

 

"Ako je termin 'konstitutivni' izveden iz totalitarnih režima, onda se moramo s pravom pitati da li oni koji se zalažu za 'jednakopravnost konstitutivnih naroda' takođe ovdje žele plasirati totalitarne ideje?", pitao je Kovačević.

 

Kada je riječ o BiH i njenom odnosu prema evropsko-pravnoj stečevini, Kovačević je kazao da se u pregovaračkom poglavlju 23. navodi da sve zemlje kandidati moraju obezbijediti sva osnovna građanska ljudska prava na individualnom nivou.

 

Istakao je da se termin "konstitutivni", po mišljenju političkih elita, izvlači iz Ustava BiH, ali da Ustav BiH ima svoju službenu verziju isključivo na engleskom jeziku jer ne postoji službeni prijevod.

 

"Službena verzija svih aneksa i službena verzija Ustava BiH je samo ona na engleskom jeziku. To je kazao krajnji tumač. Kada otvorite Ustav BiH na stranici OHR-a, gdje se nalazi službena verzija Ustava BiH na engleskom, tamo se koristi termin 'konstituentni'. U toj alineji 10 Preambule Ustava, na koju se svi pozivaju kako bi utvrdili neku potrebu za višim stepenom prava za konstitutivne narode u odnosu na individualna prava svih građana, termin 'konstitutentni' nije sinonim za 'konstitutivni'. U pravnom smislu to su dva različita pojma. Termin 'konstitutivni' nećete naći u pravnoj praksi, a 'konstituentni' hoćete i on znači da je to sastojak ili dio cjeline", kazao je Kovačević.

 

S tim u vezi dadao je da BiH ima pet ustavotvornih elemenata - Bošnjake, Hrvate, Srbe, Ostale i građane BiH s jednakim pravima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

"Oni su spomenuti u istoj rečenici. Ne možete pola alineje koristiti za ostvarivanje nekih viših prava, a drugu polovinu ne. Tako piše u Ustavu BiH", rekao je Kovačević.

 

Lada Sadiković, redovni profesor Ustavnog prava Univerziteta u Sarajevu, napomenula je da je BiH i dalje strana ugovornica Općeg okvirnog sporazuma za mir, što znači da je on još uvijek na snazi.

 

S tim u vezi, referirala se na Aneks IV, Ustav BiH, i na to šta bi moglo u ovom trenutku pomoći BiH da ispuni kriterije, da napreduje i da može biti ravnopravna članica EU.

 

"Obzirom da je BiH još uvijek u fazi implementacije Mirovnog sporazuma, sa svim elementima, odnosno instrumentima za obezbjeđivanje mira, pozivam sve aktere u ovom trenutnom procesu da preuzmu svoje uloge. Činjenica je da s naše strane imamo subjekte koji vrše vlast u BiH, ali se postavlja pitanje imaju li oni instumente da izvrše sve ono što je neophodno da se država BiH ojača i da bude u mogućnosti da ispunjava svoje međunarodne obaveze", kazala je Sadiković.

//////////////////////////////

Umjesto etničko-teritorijalnog koncepta "konstitutivnost naroda", potrebno je uvesti koncept ravnopravnosti građana na svakom dijelu države BiH, ocijenio je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" profesor i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Senadin Lavić.

Tema sesije bila je "Konstitutivnost naroda protiv građana i demokratske države Bosne i Hercegovine".

Lavić smatra da je današnje stanje "mir u Bosni" zasnovano na zadovoljavanju potreba Srbije i Hrvatske da dominiraju u BiH, a ne na unutrašnjem procesu demokratizacije bosanskog društva i razvijanja građanskih sloboda.

Stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije Slaven Kovačević istakao je da je konstitutivnost naroda predmet političkih manipulacija onih elita koje pokušavaju na potpuno pogrešan način determinirati sam pojam konstitutivnosti.

Zaključio je da su konstitutivni elementni BiH svi njeni građani, a ne konstitutivni narodi, kako neki žele predstaviti.
18.03.2018.

MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BiH: SASTAVLJENA LISTA POJEDINACA I UDRUZENJA KOJI PREDSTAVLJAJU PRIJETNJU PO SIGURNOST

MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BiH: Sastavljena lista pojedinaca i udruženja koji predstavljaju prijetnju po sigurnost

Ministarstvo bezbjednosti BiH označilo je kao bezbjednosnu prijetnju po BiH Ravnogorski pokret, vojvodu Slavka Aleksića, ruski Moto-klub “Noćni vukovi”, udruženja “RS – Čast otadžbine” iz Beograda, “Veterane Republike Srpske”, kao i radikalne selefiste, piše portal “Indeks.ba”.MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BiH: Sastavljena lista pojedinaca i udruženja koji predstavljaju prijetnju po sigurnost


U informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH, koja je sačinjena na osnovu podataka dobijenih u posljednja dva mjeseca od policijsko-obavještajnih agencija nalaze se i imena pojedinaca koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost.

 

Među njima su i Dževad Galijašević, Predrag Ćeranić, Miroslav Lazanski, Duško Vukotić, vođa ruskog moto-kluba “Noćni vukovi” Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg, i vođa ogranka ove organizacije u Srbiji Saša Savić. Zaldastanovu i Saviću je zabranjen ulazak u BiH, navodi “Indeks”.

 

Prema navodima ovog portala, pojedinci koji su bezbjednosna prijetnja su i Predrag Bogićević, Mirko Velimirović zvani Pajo, Aleksandar Sinđelić i Andrija Mandić.

 

Informacija o organizacijama, formacijama i pojedincima koji predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po BiH dostavljena je Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednosti BiH, na njihov zahtjev od prije mjesec i po.

 

U informaciji Ministarstva bezbjednosti nalazi se i Rusko udruženje veterana “Naslednici pobjede za Balkan” i Veterani Republike Srpske, a na popisu su i braća Nermin i Armin Ćulum iz Sanskog mosta, koji je na čelu Sportskog kluba “UT”. Dvojica braće na čelu su i bajkerske organizacije “Јunajted Tribjuns”.

 

Policijsko-obavještajne agencije u BiH označile su i Udruženje građana “Askeri” kao bezbjednosnu prijetnju.

Portal “Indeks” navodi da je za ovo udruženje navedeno da nemaju obilježja vojne obuke niti formacije, a da se u vezu sa njim dovode Berin Balijagić, Naser Orić, Armin Baltić, Enver Hebibović, trener Salke Zildžića, Nermin Ćuprija, te da “Askeri” sarađuju sa udruženjima “Ponos” iz Gračanice, “Svjetlo” iz Maglaja i sa Safetom Kuduzovićem.

 

Na spisku je i Air Soft klub iz Cazina “Crna munja”, za koji je navedeno da imaju vojnu i policijsku obuku.

 

Bezbjednosna prijetnja po BiH je, prema Ministarstvu bezbjednosti, i Udruženje “Zelene beretke”. Kao primjer zašto predstavljaju opasnost navedeno je njihovo saopštenje od 7. decembra 2017. godine, u kojem su poručili članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegovuću da “100.000 vojnika stoji iza njega”.

 

Opasnost po bezbjednost u BiH predstavlja i sajber–kriminal i širenje govora mržnje.

 

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je ranije da postoji tajni, povjerljivi dokument o kojem ne bi mogao da izlazi u javnost.

 

“Ali, mogao bih reći da smo obradili cijelu tu problematiku, da postoje određena saznanja i informacije o postojanju, da kažem, radikalizovanih grupa koje u određenim segmentima zagovaraju i neku vrstu nasilja. U toj informaciji smo sve skupa dovoljno obrazložili da nadležna komisija i parlament o tome može kompetentno raspravljati”, rekao je Mektić za Alternativnu televiziju.

18.03.2018.

MILOJKO PANTIC PORUCIO ALEKSANDRU VUCICU: 'ZAGADILI STE SRBIJU MRZNJOM PREMA DRUGIM NARODIMA'

17.03.2018.

RUSIJA SPREMNA ZA NOVI MANDAT VLADIMIRA PUTINA

17.03.2018.

CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING : "MEDJUNARODNA ZAJEDNICA NE CINI DOVOLJNO ZA BiH, MOZDA JE CILJ NEKIH POLITICARA DA OD BiH NAPRAVE TRI DRZAVE"

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U BiH UPOZORAVA: "Međunarodna zajednica ne čini dovoljno za BiH, možda je cilj nekih političara da od BiH naprave tri države"

Nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini za AJB govori o ulozi međunarodne zajednice u regiji i evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana.BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U BiH UPOZORAVA: 'Međunarodna zajednica ne čini dovoljno za BiH, možda je cilj nekih političara da od BiH naprave tri države' - 1


Christiana Schwarz-Schillinga regija najviše pamti kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Iako je tu funkciju vršio tek 17 mjeseci, 2006. i 2007. godine, do danas je ostao vezan za Bosnu i Hercegovinu, gdje, osim toga što vodi Fondaciju "Schwarz-Schilling" u Njemačkoj, predaje studentima univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

 

Schwarz-Schilling je poziciju ministra komunikacija u Vladi Helmuta Kohla napustio 1992. godine upravo zbog sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, a tvrdi da međunarodna zajednica danas, kao ni tada, ne čini dovoljno kad su u pitanju zemlje zapadnog Balkana.

 

Za Al Jazeeru govori o današnjoj ulozi međunarodne zajednice u regiji i evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana.

 

  • Nedavno je objavljena nova "Strategija Evropske unije za Zapadni Balkan". Srbija i Crna Gora su predvodnice, a Bosna i Hercegovina i Kosovo su na začelju kad su u pitanju eurointegracije. Kako biste ocijenili Strategiju? Je li ona pravedna?

- Rekao bih da to uopće nije strategija. To je popuštanje prema onima koji misle da su te dvije države danas najvažnije. Tačno je da su obje zemlje napravile neke pomake, pogotovo Srbija. To uopće nije upitno. Ali, to nema veze s pravdom i međunarodnom zajednicom i njenom ulogom mirotvorca. Ta strategija nema ništa zajedničko ni s današnjom situacijom, jer se njome neće riješiti sporna pitanja koja zemlje zapadnog Balkana imaju nego će se dodatno zakomplikovati.

 

  • Prilikom nedavnog intervjua za Deutschlandfunk prisjetili ste se vremena kad se raspala Jugoslavija. Rekli ste da međunarodna zajednica tada nije ništa uradila iako je na svojoj strani imala najjaču alijansu na svijetu – NATO. Poznato je da ste Vi 1992. demonstrativno napustili ministarsku poziciju u vladi Helmutha Kohla uz riječi "Stidim se što pripadam ovoj Vladi" upravo zbog sukoba u tadašnjoj Jugoslaviji. Radi li međunarodna zajednica danas dovoljno kad je u pitanju zapadni Balkan, je li dovoljno aktivna?

- Međunarodna zajednica ne čini dovoljno. Ona, također, nije dovoljno aktivna kad je u pitanju napredovanje situacije u regiji. Jasno je da nakon Dejtonskog sporazuma nisu preduzeti koraci koji su zakonodavno ugrađeni u taj sporazum. Richard Holbrooke, koji je bio pregovarač, objasnio mi je, kad sam tada bio deset dana u Daytonu, da je stvar toliko komplikovana da je u Daytonu mogao samo riješiti ona pitanja o kojima je postojala saglasnost. Zato je, kako mi je objasnio, želio iskoristiti međunarodnog visokog predstavnika, koji bi nakon toga imao mogućnost uvoditi korekture korak po korak.

Zbog te činjenice morao je dobiti velike ovlasti i imati visoku funkciju i zato je visoki predstavnik dobio bonske ovlasti. Ali, ako te ovlasti ne primjenjujete i dopustite da to sve teče tako, onda je čak i gore nego kad visokog predstavnika uopće ne bi bilo. U tom bi se slučaju znalo: "Mi se moramo pobrinuti za neke stvari." Ovako je zastupljeno mišljenje: "Mi dajemo instrukcije visokom predstavniku i on nastavlja s radom." To sam i sâm doživio. To nije bila ideja pozicije visokog predstavnika. Zbog toga moram reći da trenutna situacija ovdje ni u kojem slučaju nije zadovoljavajuća.

 

  • Rekli ste, također, da su Bosanci i Hercegovci tada ostavljeni na cjedilu, a spomenuli ste i Dejtonski mirovni sporazum. Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Daytona Michael R. Turner nedavno je pozvao na stvaranje Dejtonskog sporazuma 2, što su uradili i neki drugi političari. Mislite li da Bosna i Hercegovina može napredovati s trenutnim Ustavom? Treba li se politika Evropske unije prema Bosni i Hercegovini mijenjati?

- Naravno da Bosna i Hercegovina može napredovati. Ljudi jednostavno moraju sjesti zajedno i pokazati volju da naprave ustav koji funkcioniše, o kojem postoji konsenzus i u kojem su zastupljene međunarodne vrijednosti, kao, npr., građanska prava i pitanja međunarodnog prava. Ako se to stvarno želi, onda se može napraviti i druga konferencija. Ali, sada organizovati drugu konferenciju, s trenutnim različitim mišljenjima unutar međunarodne zajednice – to bi samo dovelo do veće katastrofe. Bilo bi gore, jer smo u posljednjim godinama barem naučili koji su interesi različitih zemalja. Kad bismo to sada opet promiješali, bez potrebne volje, onda bi nastala katastrofa. Ne smatram da je to dobro.

 

  • Mnogi će reći da je SAD zaboravio zapadni Balkan i da je ta zemlja, koja je istovremeno garant Dejtonskog sporazuma, fokusiranija na druge regije. Ranije se spominjalo i da bi SAD mogao poslati specijalnog predstavnika u regiju. Treba li se SAD više angažovati u ovoj regiji? Šta mislite o ideji slanja specijalnog predstavnika?

- Ne smatram da je to dobro. Ako taj specijalni predstavnik SAD-a ima cilj da pokrene svađu s Evropom ili, bolje rečeno, međunarodnom zajednicom, a sve na račun zemalja zapadnog Balkana, to bi bila pretprogramirana međunarodnopravna pometnja. U tom slučaju morali bismo biti sretni ako ne dođe do agresivnih i ratnih sukoba u kojima bi odjednom neko došao na ideju da mijenja granice. Ima mnogo planova te vrste, tako da je to veoma opasna priča. Ne smijemo odstupiti od tih principa. Ako se to uradi i ako Amerikanci kažu da će poslati specijalnog predstavnika u regiju, onda je to prava pometnja, Evropljani moraju djelovati. Ne možemo od Amerike očekivati da rješava naše komplikovane stvari ako su sve susjedne zemlje i Evropska unija u konfliktu i ako nemaju zajedničke volje da nađu rješenje. Međunarodnopravno rješenje itekako je moguće, ali svi moraju napraviti korak nazad i primijeniti norme koje svi znamo od Ujedinjenih nacija, jednakosti nacija, priznanja tih frakcija... Ako to uradimo, uskoro bismo mogli doći do pravog rješenja.

Ionako niko ne zna šta bi neki specijalni predstavnik SAD-a trenutno radio ovdje, za razliku od prošlih vremena. To bi bilo samo dodatno opterećenje, koje bi moglo dovesti do poremećene budućnosti, jer znamo manje nego što smo znali dosad. Ne možemo sada očekivati da dođe neko izuzetno profesionalan, jer je toj osobi potrebno i neko historijsko iskustvo. Ako zemlje Evrope nisu ništa naučile iz historijskih iskustava Prvog svjetskog rata, koji je počeo u Sarajevu, Drugog svjetskog rata, gdje je nastala katastrofa i gdje je Njemačka bila katastrofa, kako onda očekivati da nastupe zajednički i da nastane neki Dejtonski sporazum 2? Ja sam protiv toga.

 

  • Vaš mandat kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini obilježio je pokušaj ustavne reforme, tzv. Aprilski paket. Tada je današnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio premijer tog bh. entiteta. Sada je on najavio kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nekoliko ste puta ponovili da je on glavni kočničar u Bosni i Hercegovini i da želi otcijepiti RS od Bosne i Hercegovine. Kako se odnositi prema politici Milorada Dodika prema Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici?

- Kad bi se koristilo ono što je navedeno u Dejtonskom sporazumu, ovlasti visokog predstavnika onakve kakve su trebale biti, i kad bi se išlo korak po korak, onda bi se napredovalo. Kad imate neprijateljske tzv. narode kao ovdje, koji ne odgovaraju demokratskim principima u kojima imate građane s jednakim pravom glasa, nego stvarate manjine, a onda te manjine kažu "Mi imamo ista prava kao i većina", onda ne možete naći rješenje na demokratski način. Mora se znati. Ako želite demokratiju, onda jednako pravo glasa mora biti osigurano za svakoga, nezavisno od toga kojem narodu pripada. Bez toga ne možete ništa uraditi. Druga je stvar da su ovdje potrebne i metode kad se primijeti da vlada neslaganje. Onda se mora reći (a to je međunarodna zajednica dosad mogla uraditi): "Ako do određenog datuma ne nađete rješenje, onda će vam se suditi na sudu." Taj sud sastojao bi se od različitih predstavnika zemalja međunarodne zajednice. Onda bi vidjeli koja pitanja tzv. istog naroda mogu donijeti rješenja, a koja ne. A ako ti narodi ne bi sami došli do odluke, onda bi taj sud međunarodne zajednice, koji bi se sastojao od iskusnih i profesionalnih sudija, donio presudu, a prije toga bi saslušao sve strane. Sud bi im rekao: "Presudu možete izbjeći samo ako se dogovorite između sebe, i to na principima Ujedinjenih naroda, jednakosti prava glasa i jednakosti naroda u smislu Ujedinjenih naroda i njihove Povelje. Svako može pročitati Povelju UN-a. Treba im reći: "Na tom osnovu morate voditi pregovore, a ako nakon određenog perioda još niste došli do dogovora, onda mora intervenisati međunarodna zajednica."

Ovdje stvari nisu dovedene do kraja. Dogodio se rat, ali dosad je trebao doći kraj, i to prilagođavanjem ustava, koji nisu kompatibilni jedan s drugim. Imate Ustav Federacije BiH, Ustav Republike Srpske, Ustav Bosne i Hercegovine. Ti ustavi ni u jednom se pogledu ne oslanjaju jedan na drugi. Oni su u historijskom smislu došli jedan nakon drugog i nikad nisu napravljeni kompatibilnima. Zato se ovdje ni ne može vladati. Nijedan čovjek ne bi mogao vladati takvim područjem koje se nalazi u takvom stanju. Zato se moraju preduzeti i ove mjere: pregovori, poznavanje namjera svih strana, dodatni pregovori kako bi se našla rješenja za navedene probleme (dati tri mjeseca vremena za pregovore) i održavanje saslušanja, a tu imamo i evropska tijela koja mogu pomoći. Ako se ni tada ne dođe do rješenja, onda se mora upotrijebiti sud međunarodne zajednice i to se na osnovu međunarodnog prava mora prihvatiti.

 

 

  • Kako gledate na hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini? Neki političari ne odustaju od ideje formiranja trećeg entiteta, a u tome imaju podršku i Milorada Dodika.

- Mislim da ovi entiteti koje imamo danas, Federacija BiH i Republika Srpska, pokazuju da bi se tim instrumentom teško došlo do razumnog rješenja. Trenutno čak nije ni moguće da se bez komplikacija napravi zajedničko tržište, s istim standardima i pravilima za uvoz i izvoz. Upravo zbog toga što se prije svega Republika Srpska ponaša kao da je samostalna država nije moguće uspostaviti dobru saradnju između entiteta. Treći entitet dodatno bi zakomplikovao situaciju. Imate dvije strane koje se moraju dogovoriti, a onda dođe i treća, i to s apsolutnom moći veta, gdje dva entiteta mogu preglasati treći. To uopće nije moguće. To bi bio put u pogrešnom pravcu.

Moramo gledati kako ćemo pravila vezana za entitete uspostaviti tako da demokratski principi opet stupe na snagu za sve građane jedne zemlje. Oni koji razmišljaju o dodatnoj državnoj ideji naroda gledaju u pogrešnom pravcu i neće tako doći ni do kakvog rješenja. Onda bi jednog dana stvari postale tako komplikovane da bi se došlo do zaključka: "Sada je možda najbolje da napravimo tri države." I to je možda prava ideja nekih političara ovdje u Bosni i Hercegovini, a koju oni ne žele izgovoriti naglas. Ovdje i međunarodna zajednica snosi odgovornost, jer situaciju koju sam naveo ili ne želi vidjeti ili premalo pažnje posvećuje tom pitanju da uopće to vidi. Ona i danas snosi odgovornost za situaciju koju imamo na Balkanu, to nije bio samo slučaj kad sam ja istupio iz Vlade Njemačke.

 

  • Govoreći o Srbiji, rekli ste da ona danas mudrom diplomatijom kroči ka EU-u. Kako ocjenjujete trenutnu političku situaciju u toj zemlji i njen odnos prema susjedima?

- Tu se postavlja pitanje može li se vjerovati svemu što se kaže i obećava. Nekad imam osjećaj da je Srbija danas mnogo pametnija kad su u pitanju razgovori s međunarodnom zajednicom, njenim susjednim zemljama, onima koje se nalaze van Evropske unije i onima koje su u njoj. Ta zemlja vrlo dobro vaga i tako osigurava da nikoga ne uvrijedi i da oni s druge strane kažu: "To je partner na koga se možemo osloniti i njega možemo primiti." Ja ne mogu reći da oni nisu pouzdan partner, ali kad vidim unutrašnjost Srbije, onda ne mogu reći da se tamo pravi pravna država korak po korak. Vidim mnogo koraka koji vode u suprotnom pravcu, da oni koji tamo trenutno vladaju žele očuvati moć bez poštivanja demokratskih standarda, i to kroz medije, odgovarajuć

17.03.2018.

DRAGAN BURSAC: ,,RADO DODIK IDE U VOJNIKE, DVA GA VUKU, A TROJICA TUKU!"

DRAGAN BURSAĆ: „Rado Dodik ide u vojnike, dva ga vuku, a trojica tuku!“

Ono, istina je u predizbornom smo ropcu, ali odvadi malo Milorade....DRAGAN BURSAĆ: 'Rado Dodik ide u vojnike, dva ga vuku, a trojica tuku!' - 1


Milorad Dodik je izgleda ušao u stadijum šizofrene samodopadljivosti. Jer kako drukčije protumačiti njegovu izjavu u kojoj veli da bi Republika Srpska trebala ponovo formirati vojsku?!

 

Ono, istina je u predizbornom smo ropcu, ali odvadi malo Milorade. U papazjaniji od steroidima i putinizmom obogaćenih ruskih "Noćnih vukova", sa primjesama milion puta ponovljene laži o nekakvoj NRS-Nezavisnoj Republici Srpskoj, uletjelo je i ovo Dodikovo romantičarsko-militarističko saopštenje. 

Svi mi znamo da je Dodik dobio sudsku parnicu protiv samog sebe, izvrćući ruglu ionako sjebano sudstvo, ali ovo prevazilazi i neuropsihijatrijsku ljekarsku praksu. 

 

Jer, nije najjasnije kad Dodik u Beogradu veli: "Nasiljem su nam oteli vojsku i formirali neku koja nije vojska ni Srba, ni BiH, nego pokušava da bude vojska NATO-a...", da li se to Dodik zajebava sa Srbima koji su u Oružanim snagama BiH ili se zajebava sam sa sobom, sa onim Dodikom koji je onomad gostujući na Buka TV-u, rekao kako se "danas ljudi ne zanimaju za politiku, vode ih svakakve budale, a sutra kad završe u nekom rovu, pitaće se otkud ja ovdje..."

 

E, sad ili je Dodik potpuna budala, koja bi ratovala za provizornih 49% teritorije BiH ili je bipolarna ličnost? A, svi znamo da nije ni jedno ni drugo. Tek, riječ je o čovjeku kome je do naroda stalo kao do lanjskog snijega, a vojnici su mu oduvijek bili maslinasto-zelena misterija koja stopa pored puta Aleksandrovac-Laktaši. 

Dabome, neće Dodik u virtuelnom nadgornjavanju ratovati, niti sjediti u rovu. Kao što ni devedesetih Dodik-mesar-mladi reformista-privrednik u pelenama nije sjedio u rovu, nego se bavio, kako veli, "porodičnim biznisom". 

 

Njemu je od rata ostao nadimak Ronhill, a narod je dobio onu stvar sve sa mrtvim, ranjenim, bolesnim, isfrustriranim i bijednim razvojačenim socijalnim kategorijama. 

 

Pa je zanimljivo vidjeti koga bi to budući Radovan Dodik-Karadžić mobilisao u svoju vojsku. Da li bi to bili golobradi studenti, kako je Radovan običavao? Jebi ga, studenata nema, vikendom idu kući ili čekaju papire za riljanje u zemljama snova poput Slovačke ili Slovenije.

 

Hoće li biti radništvo i paorska populacija u Dodikovoj VRS? Opet ćorak. Nema radništva, dječko, godinama u "prosperitetnijem BiH entitetu", a seljaci pošteni, stočari i zemljoradnici su sposobni eventualno za kolektivni harakiri. 

 

Pa, ko će ratovati, majku mu??? Što bi rekao naš laureat Andrićeve nagrade BoroO ČorboO, rado ide Srbin u vojnike, dva ga vuku, a trojica tuku, te tako i Dodik Mile ima enigmu mobilizacionog karaktera. 

 

Ono, jeste, predizborna šuplja, ali, opet treba pokazati makar i isfotošopiran nacionalni mišić. Za Instagrama. Treba nekog makar za naslovnicu RTRS-ovog portala obući u novu uniformu Vojske Republike Srpske. 

 

Znam!

 

Biće to momci sa "vrućeg asfalta" banjalučkog, beogradskog i pripadajućih kolskih pripizdina. Biće tu i par instagramskih bilder-delija, onda nešto "Vukova noćnih", a naći će se mjesto za braću iz Abhazije i Osetije Južne. Samo, ima jedna nezgodacija sa ovim likovima. Svi oni hoće pare za foto šuting ODMAH, na ruke i u dolarskoj ili panevropskoj valuti. Sa njima nema zajebancije kada je isplata u pitanju. 

 

Nije to ona izmanipulisana bijeda od šezdeset kila, koja je stopala automobile sa kninskim tablicama, ne bi li otišla u smrt na obližnje ratište za 50 izmaštanih maraka bonova, dok je Dodik čuvao čuvani objekat čuvanog aerodroma i bavio se hmmm... Ronhillom, jebi ga. 

 

Nema te vojno sposobne bijede naivne, hoću vam reći, koja bi vojevala za vožda, pa makar i virtuelno i na par sati. Kad kažem nema vojno sposobne bijede, mislim bukvalno. Pomriješe ljudi od PTSP-ija, alkoholizma, ili odoše u nadnicu preko Save. A, gazda u Mariboru ili Katovicama ne da slobodan vikend balkanskom robu, e da bi išao slavno vojevati. Ne ide to tako!

 

Pa je onda nejasna ova zadnja Dodikova budalaština kojom virtuelno kreira vojsku, kad je ni tako virtuelno ne može sklepati i formirati.  Ali, hej gledajte to sa vedrije strane! Dodik se razumije u vojsku koliko i Mara u onu stvar. A, vojska Srbinu ide od ruke koliko i ...da, da...dva ga vuku, a trojica tuku. Tako da je sve u savršenom, gotovo budistički strojnom redu i miru. 

 

Objektivno govoreći, jedina ratna fotografija Dodika u uniformi je sa nekog američkog nosača aviona, na kojoj Predsjednik RS-a izgleda kao zbunjeni trut. Nakon rata, dabome.

 

Foto: Buka 

 

Toliko o new-VRS i Dodiku ratniku.

 

(Buka)

 

17.03.2018.

JOZO BARISIC USTAO U ZASTITU BANJALUCKOG BISKUPA: "KOMARICA JE TRN U OKU PAKLENOM PAKTU DODIKA I COVICA"

BARIŠIĆ USTAO U ZAŠTITU BANJALUČKOG BISKUPA: "Komarica je trn u oku paklenom paktu Dodika i Čovića"

Zamjenik predsjednika Hrvatske stranke BiH i potencijalni kandidat za potpredsjednika RS , Jozo Barišić, osudio je "primitivne uvrede" koje je na račun banjalučkoga biskupa dr.Franje Komarice ovih dana uputio predsjednik RS Milorad Dodik i upozorio kako je očigledno da se biskup Komarica pokušava zastrašiti i ušutkati jer je prkosni branik svoga katoličkoga stada, ali i ljudskih i demokratskih prava svih ugroženih naroda i građana u tom entitetu.BARIŠIĆ USTAO U ZAŠTITU BANJALUČKOG BISKUPA: 'Komarica je trn u oku paklenom paktu Dodika i Čovića'

"Nedvojbeno je da je Biskup Komarica svojom žrtvom i nadljudskom borbom za povratak Hrvata postao trn u oku paklenom političkom paktu između  Milorada Dodika i  Dragana  Čovića, projektu  koji zatire hrvatsko  sjeme na njegovim stoljetnim  ognjištima koja sada pripadaju  entitetu  RS. Strahujem  da  neki krugovi u HDZ BiH ohrabruju Dodika, jer  kako  drugačije  protumačiti  tvrdnju predsjednika RS da se "hrvatska politička elita gnuša  Komaričinih izmišljotina i podvala“, naveo je Bašrišić u pisenoj reakciji.


Image result for dodik i covic karikature fotosBarišić u nastavku kaže kako ne zna da li  toj eliti  pripada potpredsjednik RS Josip Jerković iz  HDZ BIH, "ali je simptomatično da uvijek zanijemi kada njegov kolega Dodik vrijeđa našega biskupa Franju Komaricu", napisao je Barišić te dodao kako dobro pamti da je potpredsjednik  Jerković "jednom nešto kontrirao Miloradu Dodiku pa je od svoga stranačkoga mentora ekspresno dobio učiteljski ukor".

 

Na kraju reagiranja Barišić kaže da "ako nema jasnoga stajališta i osude, šutnja jedino znači prešutnu potporu već kroničnim napadima  na banjalučkoga biskupa".

17.03.2018.

BOSNA I HERCEGOVINA JE UVIJEK NADZIVJELA ONE KOJI SU JE POKUSAVALI SAHRANITI, TAKO CE I MILORADA DODIKA I SLICNE

JERLAGIĆ: "BiH uvijek nadživjela one koji su je pokušavali sahraniti, tako će i Dodika i slične"

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić reagovao je na posljednje izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska. Reakciju prenosimo u cijelosti.JERLAGIĆ: 'BiH uvijek nadživjela one koji su je pokušavali sahraniti, tako će i Dodika i slične'

"Povodom stalnih Dodikovih provokacija, njegovih prijetnji secesionističkim referendumima, pa čak i zveckanja oružjem, želimo mu poručiti da ćemo njemu i sličnima uvijek prijetiti MIROM, a susjedima dobrosusjedstvom. Poručujemo onima koji bolesno sanjaju da podijele Bosnu i Hercegovinu, da to nikada neće moći učiniti.


Image result for milorad dodik karikature fotos


Image result for milorad dodik karikature fotos


Image result for milorad dodik karikature fotos


Image result for milorad dodik karikature fotosImage result for milorad dodik karikature fotos


Image result for milorad dodik karikature fotos


Image result for milorad dodik karikature fotos


Image result for milorad dodik karikature fotos


Image result for milorad dodik karikature fotos

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature fotos


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature fotos
 Image result for milorad dodik karikature fotos

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature fotosObjavio/la haler u 15:12, 0 komentar(a), print, #

17.03.2018.

SENAD AVDIC : "CRNA GORA, MAKEDONIJA, KOSOVO SU SE IZCUPALI IZ ZAGRLJAJA RUSKOG MEDVJEDA, BiH TO NIJE U STANJU SAMA URADITI!

Senad Avdić : “Crna Gora, Makedonija, Kosovo su se iščupali iz zagrljaja ruskog medvjeda, BiH to nije u stanju sama uraditi!Wess Mitchell, pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Euroaziju, pola godine nakon što ga je Senat imenovao na tu dužnost, početkom nedjelje krenuo je na svoju prvu turneju po zemljama regije. Već je obišao Kosovo, Makedoniju i Srbiju, nakon čega su na red došle Grčka i Kipar.

Piše : Senad Avdić (Slobodna Bosna)

To što je Mitchell zaobišao Bosnu i Hercegovinu, samo po sebi ne mora biti loše, može sugerirati da stanje u njoj nije toliko loše da bi se našlo u vrhu problema koje SAD namjeravaju ažurirati na Zapadnom Balkanu.

U fokusu njegove posjete su Kosovo i Makedonija. Mitchell je i u Prištini kazao, a potom u Beogradu ponovio da SAD, uprkos kritikama i negodovanjima Srbije, neće odustati od podrške formiranju oružanih (sigurnosnih) snaga Kosova. Aleksandar Vučić je defetistički kazao da će se Srbija morati pomiriti sa (bolnim) kompromisima oko Kosova, ali da ne želi biti u poziciji u kojoj će Beograd izgubiti sve, a Priština sve dobiti. “Ja sam predsjednik jednog malog naroda, ali naroda koji je ponosan”, dodao je Vučić, koji je, ako je suditi prema Ustavu Srbije, predsjednik države, a ne naroda…

Istovremeno, Makedonija, nakon pobjede hrabrog reformatora Zorana Zaeva i njegovih socijaldemokrata, ulazi u mirnije političko razdoblje, ali koalicija koja je na vlasti još je nedovoljno jaka i konsolidirana, da bi bez pomoći izvana, prije svega SAD-a, mogla nastaviti ključne procese euroatlanskih integracija, za koje je prvi preduvjet konačno rješenja imena države u dijalogu sa Grčkom.

MIRIS LEDA NA BALKANU

Da bismo govorili je li Bosna i Hercegovina prestala biti u fokusu američke administracije, morali bismo, ipak, znati o čemu govorimo kada govorimo o američkoj administraciji. Uz nešto malo cinizma, moglo bi se reći da je Wess Mitchell na Balkan stigao kao činovnik jedne američke (diplomatske) administracije, a vratit će se u potpuno drugu i drugačiju: njegov šef nije više državni tajnik Rex Tillerson, nego Mike Pompeo, bivši diektor CIA-e. Ostao je zamračen, neobjašnjen, odlazak Mitchellovog prethodnika, Briana Hoyta Yeeja, dugogodinjeg američkog specijalca za Zapadni Bakan, koji je imao ozbiljnih rezultata u regiji, ali (upravo zbog toga) i ozbiljne kritičare među autoritarnim, mahom proruskim liderima, poput Milorada Dodika i Nikole Gruevskog, i crnogorskih opozicionara.

Nekoliko dana prije dolaska Wessa Mitchella na Balkan, pred Odborom za naoružanje Kongresa SAD-a, general Curtis Scaparrotti, komandant snaga NATO Saveza u Evropi, kazao je da “Rusija snažno djeluje na Balkanu, dok mi nismo dovoljno fokusirirani na to područje“. Komandant NATO-a upozorio je da je Balkan “regija u kojoj bismo mogli imati problema u budućnosti“. Američki general kazao je da se ruski utjecaj na Balkanu ostvaruje preko Srbije i Republike Srpske, ali da on ima plodno tlo i u srpskom narodu i njegovim historijskim sentimentima prema Rusiji i Rusima.

Na ove njegove zaključke, kao i konstataciju da je rusko prisustvo mnogo osjetnije nego prije godinu i pol, kada je preuzeo dužnost komandanta NATO-a za Evropu, te da će to biti njegov “posao u budućnosti”, reagirao je incidentni ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, domoljubnim tiradama o srpskoj vojnoj i poltičkog neutralnosti, slobodarskom, nesalomljivom duhu.

Srbija i Makedonija su u proteklih godinu i pol dana, svaka na svoj način, uspjele sačuvati demokratski izabranu vlast i političku stabilnost pred udarima ruskog špijunsko-terorističkog intervencionizma, povezanog sa lokalnim dilberima-plaćenicima. Svakako da su u tome imale ozbiljnu, diplomatsku, obavještajnu, logističku podršku zapadnih saveznika, Amerike prije svih, koja je pritiskom na Vučića, demontirala petokolonaške pučiste u Crnoj Gori i privela ih “k poznaniju prava”.

Malo kasnije, sličan scenarij propao je u Makedoniji, gdje je ponovo uočeno konkretno prisustvo srpske (posredno i ruske) diplomatsko-obavještajne agenture. (Nakon toga je uslijedio kratkotrajni diplomatski rat, nametnut Skoplju iz Beograda). Kosovo jeste u sferi ruskih ambicija, ali su one praktično minorizirane, stavljene pod nadzor, još prije dvije decenije, kad su nakon Miloševićeve kapitulacije u Kumanovu, ruske vojne snage iz BiH ekspresno prebačene u Prištinu, prijeteći čak i svjetskim ratom ukoliko im NATO ne prepusti  Prištinski aerodrom kao svoju zonu odgovornosti.

ZAR JE VAŽNO KO JE KRIM?

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja nema skoro nikakav sigurnosni potencijal i pravne instrumente za zaštitu od ruske destrukcije, kojoj su Srbija i njene institucije i resursi platforma za tu vrstu specijalnog rata, sa secesijom kao konačnim ciljem. Posljednjih godinu i pol o kojima je govorio američki general Scaparrotti kao periodu u kojem je pojačana aktivnost Rusije na Balkanu, na sceni je svojevrsna kriminalna “krimizacija” Bosne i Hercegovine, njeno rastakanje na isti način, istim sredstvima, pa i sa istim ljudima i vojno obavještajnim vještinama, kojima je ruskom aneksijom Krima raspolućena Ukrajina.

Nedavno je u britanskom Domu lordova tokom diskusije o ruskom prisustvu na Balkanu govoreno o širokoj, pa i “maštovitoj” paleti ruskog penetriranja u balkanske zemlje, od (para)vojnih, umjetničkih, propagandističkih, medijskih… Sve to možemo pratiti u posljednjih nekoliko mjseci u Bosni i Hercegovini, nije potrebna neka posebno vidovnjačka moć da se raspozna. I sve to ima veze jedno sa drugim, sve to ima zajednički povod i ishod.

Reynaud Theunens, vještak tužiteljstva u Haagu na posljednjem preostalom suđenju, šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, dokazao je kako su pod kontrolom DB Srbije, ped početak ratova u Hrvatskoj i BiH, pored parapolicija, bile i brojne druge institucije, mediji, političari, “ugledne javne ličnosti”. Po toj logici, koja je provjerena i dokazana u krvi, ne skupljaju se slučajno i izolirano jedni od drugih posljednjih nedjelja u Višegradu, istovremeno, četnici Draže Mihailovića, “Noćni Vukovi” Vladimira Putina i srpski akademski “Škorpioni” Emira KusturiceMatija BećkovićBora Đorđević i ubogi Muharem BazduljObjavio/la haler u 13:56, 0 komentar(a), print, #

17.03.2018.

DUG AGROKORA I AGROKOMERCA NISU NI MALO BRIBLIZNI

REZULTATI SU ŠOKANTNI: Uporedili smo dug i imovinu Agrokora i Agrokomerca

U najboljem slučaju, ukupni dug hrvatskog Agrokora duplo je veći od imovine, dok je ukupna imovina velikokladuškog Agrokomerca, u trenutki njegove likvidacije nila duplo vrednija od duga.
REZULTATI SU ŠOKANTNI: Uporedili smo dug i imovinu Agrokora i Agrokomerca

Nakon što je bivši povjerenik Ante Ramljak objavio nacrt koncepta nagodbe s Agrokorovim partnerima, njegov nasljednik Fabris Peruško izašao je s detaljnim planom i prvim brojkama koje otkrivaju procijenjenu vrijednost imovine i mogućnosti namirenja za pojedine grupe povjerilaca. 

Kao što se već slutilo iz Ramljakova koncepta nagodbe, naplatu cijelog ili većeg dijela potraživanja mogu očekivati jedino povjerioci s hipotekama dok će svi ostali Agrokorovi partneri morati lavovski dio svojih potraživanja otpisati (između 50 i 80 posto) i zadovoljiti se dionicama novog Agrokora. 

Procjena vrijednosti Agrokorovih kompanija potvrdila je šokantnu razliku između vrijednosti imovine i dugova. Procijenjena vrijednost kompanija u sastavu koncerna Agrokor raspoloživa za povjerioce kreće se u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura dok ukupan dug Agrokora iznosi nevjerovatnih 7,6 milijardi eura. 

 

Usporedbe radi, Agrokor ima 15 posto veći dug nego cijela država BiH: ukupni dug BiH, unutrašnji i vanjski, i to svih kantona, entiteta i države, iznosi nešto manje od 6 milijardi eura, dok je ukupni dug Agrokora, kao što smo rekli, 7,6 milijardi eura. 

 

U trenutki prijeratne blokade svih računa velikokladuškog Agrokomerca, ukupni dug firme prema svim povjeriocima iznosio je oko 400 miliona dolara, dok je imovina firme procijenjena na oko 750 miliona dolara. U slučaju hrvatskog Agrokora, imovina je procijenjena na duplo manji iznos od ukupnog duga, pa ni teroretski ne postoji mogućnost da povjerioci dobiju natrag svoj uloženi novac. Morat će otpisati najmanje 50 a možda čak i 80 posto.

 

To je dodatni argument za rasprostranjenu tvrdnju da se u slučaju velikokladuškog Agrokomerca radilo o montiranom procesu cilj kojeg je bio politička likvidacija  porodice Pozderac, a da je Agrokomerc sa hiljadama radnika bio samo kolateralna šteta.

16.03.2018.

ZIVJETI U HRVATSKOJ

Živjeti u Hrvatskoj

Heni Erceg
Autor
Image result for heni erceg fotos


//////////////////////////////

Izdvajamo

  • Revizionistički cinizam toga Vijeća u kojemu je nacionalistički, intelektualni šljam odlučio o legalizaciji hrvatskog fašizma odmah je dakako i praktično primjenjen, kukavičkim noćnim pohodom na tek obnovljenu bistu antifašiste Ive Lole Ribara u Zagrebu. Srušili su Ribara opet, baš kao i onih tri tisuće drugih partizanskih spomenika. Huligani? Ne, nego strukturna gamad. Vjerni izvršitelji neofašizma hrvatske političke elite.

................................

U interesu javne sigurnosti imadu se svi Židovi (pokršteni ili ne) i Srbi (prešli na katolicizam ili ne)…odpremiti u sabirni logor Župskog ravnateljstva u Gospiću.“

Za dom spremni! U pečatu: Nezavisna država Hrvatska, Ravnateljstvo za javni red i sigurnost, upućeno redarstvenim ravnateljstvima: Zagreb, Banja Luka, Sarajevo.

Ili: Izvještaj o primitku Židova u logor Jasenovac, 22. rujna 1941. „Izvješćujemo vas da smo dana 20 o.m. primili i smjestili u naše logore 199 Židova.“ Za dom spremni!

Ili: „Danas smo otpremili II transport u Srbiju ukupno 618 osoba i to 290 muških, 288 ženskih i 40 djece. Prilažemo transportnu listu i kartoteku. Zapovjedništvo logora Požega, 6.8.41.“ Za dom spremni!

Ili: Ustaški stožer Dubrovnik, Naredba: „Zabranjuje se svim Židovima i Srbima kretanje ulicama kao i držanje otvorenih radnji od 7 uvečer do 7 ujutro. Tko se ogriješi o ovu naredbu bit će najstrože kažnjen po ustaškim propisima.“ Za dom spremni!

Je li dakle pozdrav Za dom spremni! bio regularni dio pismene i usmene komunikacije jednog fašističkog režima, pa stoga podložan zabrani u svakoj demokratskoj državi? Da, ali ne i u Hrvatskoj, u kojoj je, nakon godinu dana „teškog“ rada neko Vijeće proučilo takozvane nedemokratske režime, kakvim je eufemistički nježno, uz razdoblje socijalizma, nazvano mračno razdoblje nacističke Hrvatske, te zaključilo kako se taj pozdrav ubuduće ima smatrati sastavnim dijelom ovdašnje kulture i dobrog kućnog odgoja. Uglavnom, Vijeće formirano na inicijativu jedne političke amebe koja obavlja funkciju hrvatskog premijera, a sastavljeno od desnih i lijevih intelektualaca sa zajedničkom karakteristikom moralne bijede, iznjedrilo je jedan sumorni revizionistički dokument koji bi se imao pretočiti u zakon, pa je u državi u kojoj fašizam već buja do granica neizdržljivosti, konačno čak i Ustav podređen ustaštvu. Protivno preambuli Ustava, naime, u kojoj je antifašizam upisan kao temelj države Hrvatske, Vijeće se odlučilo za njegovu negaciju, nije doduše zabranilo crvenu zvijezdu, ali jest upotrebu pozdrava Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Ustaški pozdrav Za dom spremni, kao sastavno obilježje NDH, koja se nježno titulira samo kao „nedemokratski režim“, ima pak svoj puni legitimitet i smije se koristiti prilikom „svih braniteljskih događaja na javnim mjestima uključujući i groblja“. To jest stalno. Uglavnom, ta je pretenciozna skupina povijesničara-amatera stvorila dokument kojim se de facto iznjednačilo hrvatski fašizam i antifašizam. Odnosno mračno petogodišnje razdoblje kada je mala Hrvatska bila krvavi adorant i kolaboracionist nacističke alijanse, s čitavim dugim razdobljem jugoslavenskog socijalizma, ne samo s njegovim crnim mrljama, revizionistički nazivajući oba ta perioda „nedemokratskim režimima“. Stoga u konclogoru Jasenovac nije likvidirano više od 80.000 Srba, Židova, Roma… zbog fašističke prirode režima, nego tek zbog manjka demokracije, pa je legalnim proglašen pozdrav Za dom spremni pod kojim je funkcionirao taj režim, ali i s kojim su pripadnici hrvatske vojske devedesetih ne samo ratovali, nego i počinili tolike ratne zločine.

Kakve su to spodobe onda, ti akademici, suci, profesori iz toga političkog Vijeća koji, negirajući same temelje evropske civilizacije, pozivaju na „toleranciju neustavne prakse“, e kako bi opravdali promijenu Ustava i legalizirali ustaški pozdrav, pa time i ustaštvo? Jer krajnje je odvratan dokument u kojemu se ustaško znakovlje stavlja iznad Ustava, a njegova javna upotreba uspoređuje sa simbolima antifašizma korištenima svugdje u Evropi. I politički i ljudski gnjusno je to eskulpiranje davnog režima koji je bio za dom spreman, ponajviše primjenom etničkog čišćenja mahom hrvatskih Srba, baš kao i u posljednjem ratu, kada je uostalom visoki dužnosnik Tuđmanove stranke novinaru Feral Tribunea vjerno iznio rješenje srpskog pitanja u Hrvatskoj: „Pola pod zemlju, pola iz zemlje!“ I nije li se nešto slično i dogodilo?

Antifašistički se pokret pak priznaje samo kao dio velike svjetske koalicije, ali se zatomljuje činjenica da jugoslavenski antifašizam nije nastao uz pomoć Rusije, nego je bio autohtono snažan, pa je na kraju rata imao čak 800.000 partizanskih boraca. Zaboravljenih i prezrenih. Utoliko krajnje je ciničan prijedlog toga Vijeća, koje je Hrvatskoj skrojilo kvalitetan i čvrst ustaški šinjel, da se zaštite partizanski spomenici. Ne da se obnove, nego da se zaštiti nešto što je skroz porušeno devedesetih. Pod onim istim pozdravom Za dom spremni, čija se upotreba ima ozakoniti. Makar i „tolerancijom neustavne prakse“, to jest vaninstitucionalnog mijenjanja Ustava, kao temeljnog dokumenta svake demokratske države. Revizionistički cinizam toga Vijeća u kojemu je nacionalistički, intelektualni šljam odlučio o legalizaciji hrvatskog fašizma odmah je dakako i praktično primjenjen, kukavičkim noćnim pohodom na tek obnovljenu bistu antifašiste Ive Lole Ribara u Zagrebu. Srušili su Ribara opet, baš kao i onih tri tisuće drugih partizanskih spomenika. Huligani? Ne, nego strukturna gamad. Vjerni izvršitelji neofašizma hrvatske političke elite.

Mladina

16.03.2018.

BAJTAL: NE MOZETE NA ZLOCINU I IZDAJI PRAVITI LJUDSKU PERSPEKTIVU

Bajtal: Ne možete na zločinu i izdaji praviti ljudsku perspektivu

RSE
Autor