Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.01.2018.

OPTUZNICA PROTIV PRIPADNIKA HVO-a ZBOG LOGORA VOJNO

Udruženi zločinački poduhvat na području Mostara : Optužnica protiv pripadnika HVO-a zbog logora Vojno
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv 11 bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) zbog  zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u okviru udruženog zločinačkog pothvata na području Mostara, javili su bh. mediji objavljujući presliku optužnice.

Optužnica je podignuta protiv nekadašnjih pripadnika Druge bojne HVO-a u Mostaru Nedžada Ćorića, Dražana Lovrića, Jure Kordića, Marija Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Darija Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca.

Oni se terete da su sudjelovali u u širokom, rasprostranjenom i sustavnom napadu HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva sa ciljem njihovog progona s teritorija bivše samoproglašene Herceg-Bosne.

Optužnicom se precizira da su od lipnja 1993. do ožujka 1994. godine tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno kod Mostara.

Četvorica već osuđeni

Time su počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvecija, te protupravno zatvorili, zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriju samoproglašene Herceg-Bosne.

Pri tome se optužnicom terete za psihička zlostavljanja, stvaranje ozračja straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba u sklopu udruženog zločinačkog pothvata.

Prije podizanja nove optužnice za logor Vojno, pred Sudom BiH osuđena su četvorica nekadašnjih zapovjednika i čuvara u logoru Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević.

Haški sud nedavno je osudio šestoricu bivših dužnosnika samoproglašene Herceg-Bosne za udruženi zločinački pothvat nad bošnjačkim stanovništvom, odredivši im ukupno 111 godina zatvora. Nakon izricanja presude jedan od osuđenih, Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo u sudnici.

(Kliker.info-Aljazeera)


//////////////////////////////Istoričar Milivoj Bešlin tvrdi : Od velike Srbije se nije odustalo |

/////////////////////////////////////

poslovao s firmom zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH!Firma čiji je osnivač Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske, bila je jedan od glavnih kooperanata bijeljinske kompanije “Fruct Company” zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH. Dodikova firma Fruit Eco jedna je od šest kompanija koje se brišu iz registra kooperanata Fruct Company, potvrđeno je za Žurnal iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH.

“Navedeni kooperanti svoje proizvode ne mogu izvoziti putem firme Fruct Company d.o.o., ali isti svoje proizvode mogu plasirati putem drugog registrovanog izvoznika na tržište Ruske Federacije”, naveli su u Upravi za zaštitu zdravlja bilja.

Ruska Federacija je, podsjećamo, 22. januara ove godine zabranila uvoz jabuka iz BiH nakon što je ruska fitosanitarna inspekcija utvrdila da su bh. firme u Rusiju izvozile jabuke koje su prethodno uvezene iz Poljske.  Reagiralo je tada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje je navelo da je “neophodno utvrditi odgovornost u vezi sa propustima kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, za koje je utvrđeno da su iz Poljske”. Istragom institucija RS-a utvrđeno je da je sporne jabuke u Rusiju izvezla fompanija “Fruct Company” d.o.o. iz Bijeljine o čemu je Ministarstvo poljoprivrede RS-a informisalo Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH.

Informišemo vas da je sa jedinstvenog spiska izvoznika voća i povrća za Rusku Federaciju, koju vodi Uprava za zaštitu zdravlja bilja izbrisana firma Fruct Company iz Bijeljine, kao i njihov kooperant Nedžad Mujčinović iz Gradačca”, kazali su za Žurnal iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Osim Mujčinovića, kao kooperanti sporne firme Fruct Company navedeni su još i Radovan Njegić, Mladen Čekić, Bojin d.o.o. Export – ImportAleksandar Njegić, te firma Fruit Eco. Prema privrednom registru Republike Srpske, osnivači firme “Fruit Eco” su Mirko Dobrić i Igor Dodik, rođak i sin Milorada Dodika.

“Svi registrovani kooperanti po automatizmu se brišu iz registra kooperanata Fruct Companya”, potvrdili su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećamo, firma Fruit Eco, čiji je suosnivač Igor Dodik, dobila je 2010. godine oko dva miliona maraka kredita Investiciono-razvojne banke RS. Tim novcem, sin predsjednika RS-a nabavio je oko 170 hiljada sadnica jabuke, a zbog “dobre investicije” i kasnije je dobijao poticaje od institucija Republike Srpske.

(Kliker.info-Žurnal)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
73088889

Powered by Blogger.ba