Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.01.2018.

SUMNJIVE VEZE MILORADA DODIKA I VLADISLAVA ŠURKOVA

SUMNJIVE VEZE DODIKA I ŠURKOVA: Rus protiv kojeg SAD podiže sankcije jer je pomogao Dodiku da pobijedi na izborima

Vladislav Šurkov, savjetnik i saradnik ruskog predsjednika, dovodio se u vezu s predsjednikom bh. entiteta Republika SrpskaSUMNJIVE VEZE DODIKA I ŠURKOVA: Rus protiv kojeg SAD podiže sankcije jer je pomogao Dodiku da pobijedi na izborima

Na listi 210 osoba iz Rusije koje je administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa identificirala u sklopu zakona o sankcijama i borbi protiv negativnog ruskog utjecaja, nalazi se i Vladislav Šurkov.

 

Ovaj savjetnik i saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina se dovodio u vezu s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom i utjecajem Moskve na izbor predsjednika RS-a 2014. godine.

Šurkov se nalazi na takozvanoj Putinovoj listi osoba koje je SAD identificirao kao moguće nove mete sankcija zbog veza s Kremljem te spornih aktivnosti u Ukrajini, širenju ruskog utjecaja ili kršenja ljudskih prava.

 

Agent Putinovog savjetnika

 

Prema navodima američke nevladine agencije Stratfor, Šurkova i Dodika povezuje uloga ruskog propagandiste i ultranacionaliste Konstatina Malofeeva, koji je identificiran kao agent Putinovog savjetnika.

"Dodik je dvije sedmice prije izbora 2014. godine putovao u Moskvu na sastanak sa Putinom. Dodik se s Malofeevom susreo u hotelu kod Banja Luke. Malofeev je agent Putinovog savjetnika Vladimira Šurkova. Njih dvojica su navodno organizirali i finansirali referendume na Krimu te u regijama Donjeck i Lugansk. Štaviše, Malofeeev je u Banja Luku došao s grupom Kozaka, koji su bili u blizini biračkog mjesta", navodi se u tekstu Stratfora, koji je objavljen krajem marta prošle godine, a u kojem se tretira porast utjecaja Rusije u regiji.

 

Bugarski istraživač Hristo Grozev je te navode potvrdio u tekstu objavljenom na internet stranici bellingcat.com, koja objavljuje istraživačke priče, te je istakao da je Malofeev bio zadužen da osigura pobjedu Dodika na izborima.

 

Na listi čelnici ruskih kompanija

 

Grozev je objavio i fotografiju na kojoj su, kako navodi, Dodik i Malofeev na dan izbora.

Dodik je 2014. godine u vrlo tijesnoj utrci te rezultatima koji su objavljeni sa zakašnjenjem pobijedio kandidata Srpske demokratske stranke Ognjena Tadića za desetak hiljada glasova.

Osim Šurkova, na "Putinovoj listi", koja je objavljena na zahtjev američkog Kongresa, nalaze se i čelnici kompanija koje djeluju u Bosni i Hercegovini, direktno ili putem filijala, poput Alekseja Millera, čelnika Gazproma, i Germana Grefa, čelnika Sberbank.

 

Izvor: Agencije

31.01.2018.

VOĆKA ČUDNOVATA: IGOR DODIK POSLOVAO S FIRMOM ZBOG KOJE JE RUSIJA ZABRANILA UVOZ JABUKA IZ BiH

VOĆKA ČUDNOVATA: Igor Dodik poslovao s firmom zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH

“Navedeni kooperanti svoje proizvode ne mogu izvoziti putem firme Fruct Company d.o.o., ali isti svoje proizvode mogu plasirati putem drugog registrovanog izvoznika na tržište Ruske Federacije”, naveli su u Upravi za zaštitu zdravlja bilja.
VOĆKA ČUDNOVATA: Igor Dodik poslovao s firmom zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH

Piše: A.Avdić 


Firma čiji je osnivač Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske, bila je jedan od glavnih kooperanata bijeljinske kompanije “Fruct Company” zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH. Dodikova firma Fruit Eco jedna je od šest kompanija koje se brišu iz registra kooperanata Fruct Company, potvrđeno je za Žurnal iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH.

 

“Navedeni kooperanti svoje proizvode ne mogu izvoziti putem firme Fruct Company d.o.o., ali isti svoje proizvode mogu plasirati putem drugog registrovanog izvoznika na tržište Ruske Federacije”, naveli su u Upravi za zaštitu zdravlja bilja.

Ruska Federacija je, podsjećamo, 22. januara ove godine zabranila uvoz jabuka iz BiH nakon što je ruska fitosanitarna inspekcija utvrdila da su bh. firme u Rusiju izvozile jabuke koje su prethodno uvezene iz Poljske.  Reagiralo je tada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje je navelo da je “neophodno utvrditi odgovornost u vezi sa propustima kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, za koje je utvrđeno da su iz Poljske”. Istragom institucija RS-a utvrđeno je da je sporne jabuke u Rusiju izvezla fompanija “Fruct Company” d.o.o. iz Bijeljine o čemu je Ministarstvo poljoprivrede RS-a informisalo Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH.

Informišemo vas da je sa jedinstvenog spiska izvoznika voća i povrća za Rusku Federaciju, koju vodi Uprava za zaštitu zdravlja bilja izbrisana firma Fruct Company iz Bijeljine, kao i njihov kooperant Nedžad Mujčinović iz Gradačca”, kazali su za Žurnal iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Osim Mujčinovića, kao kooperanti sporne firme Fruct Company navedeni su još i Radovan Njegić, Mladen Čekić, Bojin d.o.o. Export – ImportAleksandar Njegić, te firma Fruit Eco. Prema privrednom registru Republike Srpske, osnivači firme “Fruit Eco” su Mirko Dobrić i Igor Dodik, rođak i sin Milorada Dodika

“Svi registrovani kooperanti po automatizmu se brišu iz registra kooperanata Fruct Companya”, potvrdili su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
    
Podsjećamo, firma Fruit Eco, čiji je suosnivač Igor Dodik, dobila je 2010. godine oko dva miliona maraka kredita Investiciono-razvojne banke RS. Tim novcem, sin predsjednika RS-a nabavio je oko 170 hiljada sadnica jabuke, a zbog “dobre investicije” i kasnije je dobijao poticaje od institucija Republike Srpske. 

 

(zurnal.info)

 

31.01.2018.

IMAMO DOKUMENT DA JE ZELJKO GLASNOVIC '93 SURADJIVAO S VOJSKOM R SRPSKE

Imamo dokument da je Glasnović ’93 surađivao s vojskom R Srpske: Mogu ODMAH početi drmati

Imamo dokument da je Glasnović ’93 surađivao s vojskom R Srpske: Mogu ODMAH početi drmati

Foto: Fenixmagazin


//////////////////////////////

Izdvajamo

  • A taj domoljub prisno surađuje sa Vojskom Republike Srpske dok tisuće/hiljade granata padaju po Baranji, Slavoniji i Dalmaciji. I zato, što bi rekao Željko Glasnović: Hrvati, probudite se i očistite željeznom metlom te petokolonaše iz države.
.........................................

Zvijezda vodilja hrvatskog nacionalizma, umirovljeni general HVO-a i sadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Glasnović, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini surađivao je sa Vojskom Republike Srpske.

Portal Tačno.net objavljuje zvanični dokument HVO-a, brigade Kralja Tomislava u kojem Željko Glasnović tadašnji pukovnik, obavještava Željka Šiljega nekadašnjeg oficira JNA, da je uspostavio kontakt s trećom stranom.

Obzirom na datum dokumenta 24.07.1993. godine „Treća strana“ predstavlja Vojsku Republike Srpske koja zahvaljujući upravo naporima Željka Glasnovića, pristaje da vlastitom artiljerijom pomogne HVO-u. Tačnije, kako piše u dokumentu,  može „ODMAH početi drmati“ položaje Armije BIH.

Željko Glasnović kako sam tvrdi na prostore bivše Jugoslavije vratio se početkom 90-tih godina kako bi ako treba i svojim životom, zaštitio domovinu od velikosrpske agresije. Međutim, kao što vidimo iz dokumenata HVO-a za Glasnovića problem ne predstavlja upravo bliska suradnja sa velikosrpskim imperijalistima.

Iz tog razloga iznenađuju nas medijski istupi Željka Glasnovića te njegovi stavovi izrečeni u Hrvatskom saboru kao i na okupljanjima i svečanim defileima hrvatske desnice. Ovom prilikom podsjećamo vas na neke od izjava ovog suradnika Vojske Republike Srpske.

Jezikoslovcu i neustrašivom borcu za hrvatski nacionalni identitet Glasnoviću, zasmetao je govor zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov koja se svojim uvaženim kolegama u saboru obratila na srpskom jeziku.

“Više se ne proučava hrvatsko-srpski i srpsko-hrvatski jezik, imate i jedan i drugi, i ako smo u Hrvatskoj onda je službeni jezik hrvatski. Čuo sam neke riječi, moj hrvatski, da se razumijemo, nije najbolji, ali sam vani živio, otišao sam sa osam godina, ali sam znao razliku između buranije i mahuna, referisanje, obezbeđenje, juha, supa… Ali ovdje izgleda kako još nismo izašli iz tog jugoslavenskog kruga.” (portal direktno.hr)

Glasnović u nastavku intervjua ne samo kao priučeni lingvista već kao i zagovorljivi legalista smatra da je Predsjednik sabora Željko Reiner trebao sankcionisati i upozoriti zastupnicu Jeckov zbog njenog govora na srpskom jeziku: “Ovo je Hrvatska država u kojoj živi većinom hrvatski narod i kada ste ovdje morate poštivati zakone i propise ove države, koja još, na žalost, nije po svim elementima ni zakonska ni pravna država. Ja nju nekada zovem ‘croslavija’”.

U kontekstu jezičkih rasprava sasvim je nejasno na kojem jeziku je Željko Glasnović komunicirao sa Vojskom Republike Srpske, periodično svakih sat vremena.  Da li je trećoj strani „referisao“ na engleskom, hrvatskom ili tečnom srpskom jeziku? Šta se na zajedničkim sastancima štabova jelo? Supa ili juha? Buranija ili mahuna?

Malo je pravih boraca. Još i danas se prepričava legendarna rečenica Željka Glasnovića izrečena nakon što je ranjen metkom kraj srca u travnju/aprilu 1992. godine: „Ostavite mi jednu bombu za mene i četnike, a vi se izvlačite“. Borba protiv četnika i velikosrpskih imperijalista sa kojima je surađivao 1993. godine za Željka Glasnovića naprasno je nastavljena ulaskom u Hrvatski sabor. Vidljivo je to iz njegovih napora da javnosti otvori oči i jednom zauvijek identificira najveću opasnost samostalne Hrvatske države.

“Geneza svega i najveći problem i prijetnja na ovim prostorima je velikosrpski imperijalizam, koji je od 1912. do 1999. godine pobio skoro milijun ljudi na ovim prostorima, većinom u miru”… “Kada u Srbiji prihvate ovo što sam rekao,” nastavlja Glasnović, ” i ispričaju se hrvatskom i ostalim narodima za zločine koje su počinili, što pod kokardom, a što pod petokrakom, to bi onda mogao biti početak pomirenja”.

Časni hrvatski general Željko Glasnović, koji se još ‘93 pomirio sa ratnim kolegama ispod kokarde, ne posustaje ni milimetra u svojoj borbi protiv jugonostalgije, udbaša, Srba, diskriminacije u javnom prostoru, crvenih antifašista. Odlučan je suprotstaviti se specijalnom ratu koji se vodi protiv Hrvatske države.

“…tko su ti ljudi koji vode taj specijalni rat? Većina njih sjedi ovdje, sjede s ove strane (pokazuje prema oporbi, op.a.), oni su se prerušili, ti bivši Jugoslaveni, u Hrvate, hodočaste po konzulatima i predstavljaju svoju državu kao nekakvu ustašku tvorevinu. Sjede ovdje, ta peta kolona cinkaroša, to su radili tamo 60-ih, 70-ih godina, gdje je 12 posto ljudi radilo za Udbu, imali su po dvojicu u svakoj stambenoj zgradi, oni su još s nama ovdje jer nikad nije provedena lustracija. Oni znaju, kad bi se izmijenio izborni zakon, nikad oni više ne bi sjedili ovdje…. To je zastrašujuće, tome se mora stat na kraj. Hrvati, probudite se i očistite željeznom metlom te petokolonaše iz države.” (24sata.hr)

Izjave poput navedenih samo su mali dio prepoznatljivog Glasnovićevog licemjernog nacionalističkog repertoara. Dok sa pozornice Hrvatskog sabora govori o potrebi pisanja nove hrvatske povijesti u koautorstvu sa Zlatkom Hasanbegovićem, Brunom Esih, Jakovom Sedlarom, a u kojoj nema mjesta za Jasenovac, hrvatski antifašizam i niz opštih civilizacijskih vrijednosti, Glasnović bi valjda trebao predstavljati školski primjer jednog pravog hrvatskog domoljuba.

A taj domoljub prisno surađuje sa Vojskom Republike Srpske dok tisuće/hiljade granata padaju po Baranji, Slavoniji i Dalmaciji. I zato, što bi rekao Željko Glasnović: Hrvati, probudite se i očistite željeznom metlom te petokolonaše iz države.

31.01.2018.

CIME JE IVICA DACIC ZASLUZIO ODLIKOVANJE MOSKVE

31.01.2018.

OPTUZNICA PROTIV PRIPADNIKA HVO-a ZBOG LOGORA VOJNO

Udruženi zločinački poduhvat na području Mostara : Optužnica protiv pripadnika HVO-a zbog logora Vojno
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv 11 bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) zbog  zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u okviru udruženog zločinačkog pothvata na području Mostara, javili su bh. mediji objavljujući presliku optužnice.

Optužnica je podignuta protiv nekadašnjih pripadnika Druge bojne HVO-a u Mostaru Nedžada Ćorića, Dražana Lovrića, Jure Kordića, Marija Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Darija Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca.

Oni se terete da su sudjelovali u u širokom, rasprostranjenom i sustavnom napadu HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva sa ciljem njihovog progona s teritorija bivše samoproglašene Herceg-Bosne.

Optužnicom se precizira da su od lipnja 1993. do ožujka 1994. godine tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno kod Mostara.

Četvorica već osuđeni

Time su počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvecija, te protupravno zatvorili, zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriju samoproglašene Herceg-Bosne.

Pri tome se optužnicom terete za psihička zlostavljanja, stvaranje ozračja straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba u sklopu udruženog zločinačkog pothvata.

Prije podizanja nove optužnice za logor Vojno, pred Sudom BiH osuđena su četvorica nekadašnjih zapovjednika i čuvara u logoru Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević.

Haški sud nedavno je osudio šestoricu bivših dužnosnika samoproglašene Herceg-Bosne za udruženi zločinački pothvat nad bošnjačkim stanovništvom, odredivši im ukupno 111 godina zatvora. Nakon izricanja presude jedan od osuđenih, Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo u sudnici.

(Kliker.info-Aljazeera)


//////////////////////////////Istoričar Milivoj Bešlin tvrdi : Od velike Srbije se nije odustalo |

/////////////////////////////////////

poslovao s firmom zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH!Firma čiji je osnivač Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske, bila je jedan od glavnih kooperanata bijeljinske kompanije “Fruct Company” zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH. Dodikova firma Fruit Eco jedna je od šest kompanija koje se brišu iz registra kooperanata Fruct Company, potvrđeno je za Žurnal iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH.

“Navedeni kooperanti svoje proizvode ne mogu izvoziti putem firme Fruct Company d.o.o., ali isti svoje proizvode mogu plasirati putem drugog registrovanog izvoznika na tržište Ruske Federacije”, naveli su u Upravi za zaštitu zdravlja bilja.

Ruska Federacija je, podsjećamo, 22. januara ove godine zabranila uvoz jabuka iz BiH nakon što je ruska fitosanitarna inspekcija utvrdila da su bh. firme u Rusiju izvozile jabuke koje su prethodno uvezene iz Poljske.  Reagiralo je tada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje je navelo da je “neophodno utvrditi odgovornost u vezi sa propustima kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, za koje je utvrđeno da su iz Poljske”. Istragom institucija RS-a utvrđeno je da je sporne jabuke u Rusiju izvezla fompanija “Fruct Company” d.o.o. iz Bijeljine o čemu je Ministarstvo poljoprivrede RS-a informisalo Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH.

Informišemo vas da je sa jedinstvenog spiska izvoznika voća i povrća za Rusku Federaciju, koju vodi Uprava za zaštitu zdravlja bilja izbrisana firma Fruct Company iz Bijeljine, kao i njihov kooperant Nedžad Mujčinović iz Gradačca”, kazali su za Žurnal iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Osim Mujčinovića, kao kooperanti sporne firme Fruct Company navedeni su još i Radovan Njegić, Mladen Čekić, Bojin d.o.o. Export – ImportAleksandar Njegić, te firma Fruit Eco. Prema privrednom registru Republike Srpske, osnivači firme “Fruit Eco” su Mirko Dobrić i Igor Dodik, rođak i sin Milorada Dodika.

“Svi registrovani kooperanti po automatizmu se brišu iz registra kooperanata Fruct Companya”, potvrdili su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećamo, firma Fruit Eco, čiji je suosnivač Igor Dodik, dobila je 2010. godine oko dva miliona maraka kredita Investiciono-razvojne banke RS. Tim novcem, sin predsjednika RS-a nabavio je oko 170 hiljada sadnica jabuke, a zbog “dobre investicije” i kasnije je dobijao poticaje od institucija Republike Srpske.

(Kliker.info-Žurnal)

31.01.2018.

IZETBEGOVIC O PUTU SARAJEVO - BEOGRAD

Izetbegović o putu Sarajevo -Beograd : To je sjajan projekat, koji bi bio izveden bez kredita, bez ikakvog učešća BiH, praktično, za nas besplatno !?


Izgradnja prstena autoputa na jučer dogovorenoj trasi, koja bi spajala Sarajevo i Beograd, predstavlja megaprojekat i to bi mogla biti jedna od najboljih stvari koja se desila Bosni i Hercegovini, samo ako budemo dovoljno pametni da je iskoristimo – kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za BHRT, prenosi Fena.

Prema njegovim riječima, trasa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog, Bijeljine, Beograda, Požege, Višegrada, pa natrag do Sarajeva, čini projekat dužine 350 km, od toga 270 km u BiH, a koji bi, ako bude realiziran, dao ogroman poticaj zapošljavanju ljudi i saradnji.

Neusaglašeni smo, zar ne?

– To je sjajan projekat, koji bi bio izveden bez kredita, bez ikakvog učešća BiH, praktično, za nas besplatno – rekao je Izetbegović gostujući u Dnevniku 2 BHRT-a.

Potvrdio je da se iz Srbije i Republike Srpske insistiralo na tome da trasa autoputa bude izgrađena u pravcu preko Požege i Višegrada, ali to Sarajevu nije odgovaralo, jer navedeno područje nije bilo dovoljno frekventno.

Tada je, kazao je Izetbegović, prijatelj iz Turske ponudio da pomogne izgradnju prstena koji bi obuhvatio obje predložene trase, a prvi sastanak o realizaciji projekta mogao bi biti održan već sljedeće sedmice.

Izetbegović je, komentirajući zamjerke koje su na njegov račun zbog sastanka sa presjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Recepom Erdoğanom uputile kolege iz Predsjedništva BiH, rekao kako je poznato da u BiH ne postoje usaglašeni stavovi.

– U Istanbul nisam otišao s pretenzijom da se nešto riješi već da se stvori određeni model i odredi ruta. Išao sam da uradim nešto dobro za BiH. Čović je išao u Zagreb, bio je i u Beogradu, pogledajte gdje je sve Ivanić bio, ali ja uvijek polazim od toga da oni idu da urade nešto dobro za BiH – istakao je.

I CIK da uradi svoj dio posla

Upitan o predstojećoj posjeti članova Predsjedništva BiH Briselu, gdje će sa predsjednikom Evropske narodne partije Josephom Daulom razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je kazao kako ne očekuje brzo rješenje, s obzirom na to da se radi o osjetljivom balansu građanskog i etničkog.

Osvrćući se na spekulacije da međunarodna zajednica priprema neki svoj prijedlog Izbornog zakona, član Predsjedništva BiH pozvao je sve one koji mogu da zadovolje tri neophodna uslova – ispoštuju Ustav Federacije BiH, presudu Međunarodnog suda pravde u slučaju “Sejdić-Finci” i stav Vijeća Evrope, da ponude svoje rješenje.

Izetbegović je na kraju, komentirajući upozorenja iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH da bi nedonošenje Izbornog zakona moglo ugroziti održavanje općih izbora, rekao kako ne vjeruje da će se to desiti, ali da misli da će CIK nakon izbora morati da uradi svoj dio posla.

(Kliker.info-Oslobođenje)

31.01.2018.

MINISTAR BEZBJEDNOSTI BiH DRAGAN MEKTIC UPOZORAVA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940466

Powered by Blogger.ba