Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.01.2018.

ČETNICI I MILORAD DODIK NA TRUMPOVOJ CRNOJ LISTI

ČETNICI I DODIK NA TRUMPOVOJ CRNOJ LISTI: Objavljen spisak na koji su svi čekali

Riječ je o popisu osoba koje su pod sankcijama američke administacije.ČETNICI I DODIK NA TRUMPOVOJ CRNOJ LISTI: Objavljen spisak na koji su svi čekali - 1


Američko ministarstvo finansija svake godine objavljuje spisak sankcionisanih pojedinaca i kompanija iz cijelog svijeta. Kancelarija za kontrolu stranog vlasništva (OFAC) objavljuje pojedince koji rade za račun sankcionih država poput Sirije ili Sjeverne Koreje, ali objavljuju i pojedince koji su dobili sankcije prema programima nevezanima za specifične države.

 

- Pojedinci, grupe ili entiteti kao što su teroristi i krijumčari narkotika označeni su prema programima koji nisu specifično vezani za neku državu. Takvim osobama blokirana je čitava imovina u SAD-u i američki državljani uopšteno ne smiju poslovati s njima - stoji u opisu OFAC-a.

 

Na ovom spisku su iz regiona Ranko Češić, osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina u logoru Luka kod Brčkog, zatim Četnički ravnogorski pokret, a svoje mjesto na listi dobio je i Ljubo Ćesić Rojs, penzionisani general HV-a i odnedavno osuđen za nanošenje finansijske štete Republici Hrvatskoj. Osim toga, Rojs je nedavno prisiljen da ode u stečaj zbog duga od oko osamsto hiljada kuna.

 

Prije otprilike godinu dana je Milorad Dodik završio na istoj toj listi zbog prijetnje Dejtonskom sporazumu čije odredbe krši, potvrdila je u decembru prošle godine američka ambasada u Sarajevu.

 

- Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje čvrsto opredjeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje", piše u izjavi dostavljenoj medijima.

 

Na istom popisu nalaze se brojni osuđivani ratni zločinci poput Darija Kordića, pravomoćno osuđenog zbog pokolja u Ahmićima, te raznih visokih zapovjednika HVO-a. 

 

Primjerice, Stanko Sopta, jedan od osnivača Kažnjeničke bojne i nasljednik Mladena Naletilića Tute na čelu iste jedinice dobio je čin generala nakon završetka rata, a ovih dana je poznat samo kao hercegovački poduzetnik.

 

Tihomir Blaškić, također istaknuti časnik HVO-a, završio je na Trumpovoj ovogodišnjoj crnoj listi.

 

Mario Čerkez, osuđen u Haagu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, također je na listi. U sudskim dokumentima stoji: "Sudsko vijeće je zaključilo da Mario Čerkez snosi individualnu kaznenu odgovornost za zatvaranje i protupravno zatvaranje bošnjačkih civila u kino-dvorani u Vitezu i zgradi SDK u Vitezu do kraja travnja 1993. U kino-dvorani je bilo zatočeno oko 200-300 muškaraca svih dobi, koji su bili uhićeni. Mnogi su bili podvrgnuti okrutnim postupcima, prisiljeni da kopaju rovove, te korišteni kao taoci i/ili ljudski štit. Neki od onih koji su bili prisiljeni kopati rovove nisu se vratili. Zatočenici iz zgrade SDK odvođeni su na kopanje rovova. Neki su morali kopati rovove po pet dana blizu bojišnice, gdje je bilo vrlo opasno. Kao zapovjednik brigade, Čerkez je bio odgovoran za postupanje sa zatvorenicima".

29.01.2018.

OVO SU NAJVAZNIJE CINJENICE O DVIJE AUTOCESTE KOJE DOBIJA BiH: OD SARAJEVA DO TUZLE ZA SAT I PO

OVO SU NAJVAŽNIJE ČINJENICE O DVIJE AUTOCESTE KOJE DOBIJA BiH: Od Sarajeva do Tuzle za sat i po

- U suštini, sa ta dva kraka zatvorio bi se "krug" koji bi Sarajevo i Beograd spajao iz dva pravca. Ostalo je da
se vidi šta će od toga biti autoceste, šta brze ceste, a to će odrediti komercijalni element. Dakle, riječ je o zaista velikom projektu za koji imamo punu podršku države Turske i predsjednika Erdogana. Bilo bi izgrađeno novih 350 kilometara puta, što kroz Bosnu i Hercegovinu, što kroz Srbiju – kazao je Izetbegović


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan podržao je mogućnost izgradnje oba kraka ceste od Sarajeva do Beograda, onaj koji vodi preko Tuzle, Brčkog, Bijeljine i granice sa Republikom Srbijom te onaj koji bi preko Višegrada ulazio u Srbiju i dalje se spajao sa Požegom.

 

Epilog je to danas održanog trilateralnog sastanka predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Radnu mapu obje trase ceste možete pogledati u priloženoj galeriji.

 

- U suštini, sa ta dva kraka zatvorio bi se "krug" koji bi Sarajevo i Beograd spajao iz dva pravca. Ostalo je da

se vidi šta će od toga biti autoceste, šta brze ceste, a to će odrediti komercijalni element. Dakle, riječ je o zaista velikom projektu za koji imamo punu podršku države Turske i predsjednika Erdogana. Bilo bi izgrađeno novih 350 kilometara puta, što kroz Bosnu i Hercegovinu, što kroz Srbiju – kazao je Izetbegović u razgovoru za Faktor.

 

Prijedloge koji su dogovoreni danas u Istanbulu će razmotriti institucije Bosne i Hercegovine, a Turska bi u izgradnji projekta učestvovala po modelu BOT. To u praksi znači da bi turske kompanije, uz korištenje domaće radne snage, gradile puteve, eksploatirale ih određeni vremenski period, a zatim ih vratile Bosni i Hercegovini.

 

Naročito je sa ekonomskog aspekta važna podrška trasi koja bi vodila od Sarajeva preko Žepča, Tuzle, Brčkog do Bijeljine, a zatim i granice sa Republikom Srbijom. Ovu trasu su, podsjećanja radi, ranije podržali Parlament FBiH i Parlament BiH te lokalne vlasti u područjima kroz koja će buduća autocesta prolaziti. Njenom izgradnjom će se ujedno modernom saobraćajnicom povezati dva najnaseljenija dijela BiH, Sarajevo i Tuzla. Prema stručnim analizama, na pojedinim postojećim magistralnim saobraćajnicama u području grada Tuzle postoji prosječna dnevna prohodnost od 22.000 automobila te bi izgradnja ove saobraćajnice značajno rasteretila odvijanje saobraćaja u tom gradu.

 

Buduća autocesta bi iz Sarajeva vodila ka Žepču postojećom dionicom autoputa do Zenice te do Žepča. Dionica Žepče – Tuzla – Brčko – Bijeljina – granica sa Republikom Srbijom duga je 150 kilometara, a procijenjena vrijednost njene izgradnje, prema postojećim procjenama, je 1.787,42 miliona eura. Ova trasa je ujedno najisplativija zbog obima saobraćaja koji bi se njome odvijao i sa aspekta povrata investicije. Projekcijom prihoda od cestarine za period od 2025. do 2050. godine je predviđeno prikupljanje 1.841,86 miliona eura.

 

Trasa autoceste od Žepča do Tuzle duga je 55,4 kilometra, a njena izgradnja bi koštala 726.263.801,5 eura. Od ukupne dužine dionice, na mostove i vijadukte se odnosi 15,7 kilometara, a na tunele 20 kilometara. Autocesta Tuzla – Žepče – priključak na Koridor Vc saobraćajno je podijeljena na pet dionica:

 

:

alt

Procjena saobraćaja za izgrađenu autocestu Žepče  – Tuzla

Dionica autoceste od Tuzle do Brčkog duga je 44,83 kilometra, a njena izgradnja bi koštala 466,432,981.69 eura. Ova dionica je jednostavnija za izgradnju u odnosu na prethodnu, s obzirom da se na mostove i vijadukte odnosi 14,62 kilometara, a na tunele 5,55 kilometara. Autocesta Tuzla-Brčko je saobraćajno podijeljena na četiri dionice:

alt

Procjena saobraćaja za izgrađenu autocestu Tuzla - Brčko

Posljednja dionica autoceste je od Brčkog preko Bijeljine do granice sa Republikom Srbijom i duga je 50,4 kilometara. Njena izgradnja bi trebala koštati 594.720.000 eura. Na mostove i vijadukte se odnosi 7,20 kilometara, a na tunele 1,6 kilometara. Autocesta Brčko - Bijeljina – granica Republike Srbije je saobraćajno podijeljena na pet dionica:

alt

Procjena saobraćaja za izgrađenu autocestu Brčko - Bijeljina - granica sa Republikom Srbijom

Prosječna predviđena brzina kretanja automobila na ovoj autocesti je 120 kilometara na sat, što bi u praksi značilo dolazak iz Sarajeva u Tuzlu za oko jedan sat i 30 minuta vožnje. S obzirom da se radi o procjeni zasnovanoj na postojećim idejnim rješenjima, otvorena je mogućnost optimatizacije trase zarad smanjenja troškova njene izgradnje.

 

Faktor/SB

29.01.2018.

TURSKA SPREMNA IZGRADITI OBJE TRASE AUTOCESTE SARAJEVO-BEOGRAD

POTPUNI PREOKRET U ISTANBULU: Turska spremna izgraditi obje trase autoceste Sarajevo-Beograd!

Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, otkrio je nakon sastanka s Vučićem i Erdoganom potpunu novu ideju oko izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd. Izetbegović je rekao kako se razmatra novi prijedlog - da se grade obje trase!

-Tokom razgovara o trasi ja sam, naravno, pratio ranije odluke Parlamenta BiH i prijedloge Ministarstva komunikacija i transporta BiH. I ovi prijedlozi koji su danas dogovoreni trebaju biti odobreni od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine. Novo u svemu je da smo od predsjednika Erdogana i Turske dobili podršku za obje trase koje su do sada bile u opticaju. Tako bi u Bosni i Hercegovini trebalo da se grade oba kraka, onaj koji vodi od Sarajeva preko Tuzle i Bijeljine, ali i krak koji bi preko Višegrada ulazio u Srbiju i dalje se spajao na Požegu u Srbiji. U suštini, sa ta dva kraka zatvorio bi se "krug" koji bi Sarajevo i Beograd spajao iz dva pravca, pojasnio je Izetrbegović te dodao kako je ostalo da se vidi šta će od toga biti autoceste, a šta brze ceste, a to će odrediti komercijalni element.

 

-Dakle, riječ je o zaista velikom projektu za koji imamo punu podršku države Turske i predsjednika Erdogana. Bilo bi izgrađeno novih 350 kilometara puta, što kroz Bosnu i Hercegovinu, što kroz Srbiju, pojasnio je Izetbegović, prenosi Faktor ba.

 

- Turska bi u projektu učetvovala po modelu BOT. Njihove firme bi izgradile puteve, zatim ih eksploatirale kroz određeni period i na kraju vratile Bosni i Hercegovini. Dakle, Bosna i Hercegovina ne bi trošila vlastita sredstva, ne bi se zaduživala. Na projektu bi bile angažirane turske kompanije koje bi koristile domaću radnu snagu i domaće resurse. Uslijedit će analize i u narednih nekoliko mjeseci ćemo dobiti ponude turskih firmi, pojasnio je Izetbegović.

 

-Ako nadležni organi u Bosni i Hercegovini prihvate ovaj projekat, sve bi trebalo biti potpisano na novom trilateralnom susretu ili prilikom zvanične posjete predsjednika Erdogana Sarajevu, koja je planirana za kraj juna, rekao je Izetbegović te dodao da je ovim prijedlogom jako zadovoljan i Vučić, koji smatra da bi ovo mogao biti historijski projekat koji će doprinijeti razvoju cijele regije, ali i boljim odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i općenito boljim odnosima Bošnjaka i Srba.

 

////////////////////////

 

IZETBEGOVIĆ NAKON SASTANKA U ISTANBULU: "Rezultati sastanka bi mogli biti istorijski"!

Rezultati sastanka bi mogli biti istorijski, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka u Istanbulu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a rezultatima sastanka u jednakoj mjeri je zadovoljan i predsjednik Srbije.POTPUNI PREOKRET U ISTANBULU: Turska spremna izgraditi obje trase autoceste Sarajevo-Beograd! - 1


"Dakle, da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug", kazao je Izetbegović.

 

On je rekao da je turski predsjednik Erdoan obećao da će se iznaći način da se takva stvar uradi.

 

"To je ogroman projekt, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su hiljade kilometara uradili u zadnjih desetak godina. Druga stvar, ono što je insistirao gospodin Vučić. On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom", kazao je Izetbegović, prenosi N1.

 

Izetbegović je posebno apostrofirao izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

"On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom. Dakle da je Srbija garant mira i stabilnosti i poboljšanja odnosa između Bošnjaka i Srba na Balkanu. Te dvije stvari, ako se ostvare, za mene bi bile od jednog istorijskog značaja", kazao je Izetbegović.

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić također je zadovoljan sastankom u Istanbulu. 

 

"Sa Bakirom Izetbegovićem je bio dobar i otvoren razgovor prije svega o odnosima Srba i Bošnjaka. Govorili smo o sveukupnim odnosima Srba i Bošnjaka. Pričali smo naravno i o sveukupnim odnosima u BiH i o odnosima između Srbije i BiH i, ono što je najvažnije za ljude, to je da sam uvjeren da ćemo uspjeti zajedničkim naporima da obezbijedimo trajani siguran mir, i za srpski narod, ali i za Bošnjake i za Hrvate i za sve druge koji žive na teritoriji BiH. Naš je dogovor da, šta god da se dešava i kako god da se dešava, mir i stabilnost mora da bude sačuvana", kazao je Vučić, preenosi Tanjug. 

 

Na molbu novinara da prokomentira izjavu predsednika RS Milorada Dodika da je presedan da se razgovara sa jednim članom Predsjedništva BiH u Istanbulu, Vučić je rekao da se Izetbegović nije predstavljao kao predsjednik Predsjedništva BiH.

 

- Izetbegović se nije predstavljao kao predsjednik, da budem iskren, već se predstavljao kao bošnjački član Predsjedništva. Razumijem i predsjednika Dodika, ali mislim da je dobro kada ljudi razgovaraju - zaključio je Vučić.

 

Sastanak iza zatvorenih vrata održan je u istanbulskoj palati Mabeyn.

 

Ranije danas Erdogan se sastao sa Vučićem, a sinoć je održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

 

Vučić je u nedjelju rekao da će u fokusu razgovora biti daljnje unapređenje ekonomskih i političkih odnosa i dolazak novih turskih investitora u Srbiju.

 

"Za nas je važno i da razgovaramo o turskoj politici na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i o tome da vidimo šta je to što oni očekuju u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine", kazao je on.

 

Naveo je da je važno razgovarati o tome "šta su naši i njihovi interesi" i mogu li se napraviti određeni pomaci u infrastrukturnim projektima s Bosnom i Hercegovinom, te bilo kakvi pomaci u konačnom definiranju granica Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

To je inače treći susret Vučića i Erdogana u manje od godinu, dokm se Izetbegović s Erdoganom u protekoj godini sastao jednom.

 

(S.B./Agencije)

29.01.2018.

IZETBEGOVIC I VUCIC SE SASTALI SA ERDOGANOM

Izetbegović i Vučić se sastali sa Erdoganom - Radio SlobodnaImage result for erdogan, izetbegovic i vucic fotosIzetbegović i Vučić se sastali sa Erdoganom - Radio Slobodna


/////////////////////////////////////////////////////
29.01.2018.

SELEKTOR NOGOMETNE REPREZENTACIJE BiH ROBERT PROSINECKI DEBITOVAO REMIJEM PROTIV SAD

Prosinečki debitovao remijem: Zmajevi bez golova protiv SAD


Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je utakmicu bez pogodaka protiv Sjedinjenih Američkih Država u Los Anđelesu na stadionu StubHub Center. Bio je ovo derbi na klupi za novog selektora Roberta Prosinečkog, a Zmajevi su propustili šansu da pobijede, jer je Haris Medunjanin promašio penal.

Amerikanci su prvi zaprijetili. Nakon greške naše zadnje linije u sedmoj minuti, Sapong se našao u šansi, međutim odbranio je Šehić. Amerika je bila nešto konkretnija, a prvo ozbiljniju priliku naš tim je imao u 29. minuti. Menalo je prošao po lijevoj strani i ubacio pred gol, međutim Opara je reagovao ispred Ahmetovića.

Poslije ubacivanja iz slobodnog udarca iskosa sa lijeve strane, Polster je šutirao glavom, ali bilo je to veoma loše. Sapong je u 38. minuti šutirao glavom ravno u Šehića. Brzo smo izveli slobodan udarac u 41. minuti, a nakon toga Zakarić je iz povoljne situacije šutirao preko gola. Poslije sjajnih varki Tomića u 43. minuti, Menalo se dobro snašao pred golom Amerikanaca, no odbranio mu je Hamid.

U nastavku Amerika je prva zaprijetila, no Rowe nije dobro zahvatio loptu. Malo nakon toga, tačnije u 51. minuti Morris je imao najbolju priliku, ali šutirao je pored gola. Menalo je u 52. minuti izborio jedanaesterac. Loptu je uzeo kapiten Medunjanin, no pogodio je stativu sa bijele tačke. Ćavar je u 55. minuti sa 20-ak metara šutirao pored gola.

Zmajevi su imali veliku sreću u 60. minuti. Rodlan je iz odlične situacije šutirao pored gola. Na drugoj strani Menalo je veoma dobro šutirao, ali odbranio je golman Amerike. Koljić je imao dobro priliku u 73. minuti, no napadač Krupe šutirao je preko gola. Koljić je nedugo nakon toga izblokiran.

Pokušao je i Ognjen Todorović u 82. minuti, a lopta je otišla preko gola. U posljednjim trenucima utakmice šutirao je i Beširović, a to je bila posljednja šansa na utakmici. Nije bilo promjene rezultata – ostalo je 0:0.

Sjedinjene Američke Države – Bosna i Hercegovina 0:0

Stadion: StubHub Center (Los Anđeles). Gledalaca: 10.000. Sudija: Hector Martinez (Honduras). Žuti kartoni: Morrow (SAD), O. Todorović, D. Todorović (BiH)..

SAD: Hamid (od 46. minute Steffen), Polster, Zimmerman, Opara, Morrow, Adams, Trapp (od 83. minute Rubin), Roldan (od 68. minute Agudelo), Zardes (od 46. minute Arriola), Morris i Sapong (od 46. minute Rowe).

BiH: Šehić, Todorović, Mihojević, Graovac, Bekić, Medunjanin (od 72. minute Beširović), Tomić (od 46. minute Ćavar), Sarić (od 80. minute Bilbija), Menalo (od 84. minute Ibišević), Zakarić (od 68. minute Todorović) i Ahmetović (od 46. minute Koljić).

(Kliker.info-SC)

29.01.2018.

KO SMO MI BOŠNJACI?

KO SMO MI BOŠNJACI? —


Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.KO SMO MI BOŠNJACI? —

29.01.2018.

ZASTO MILORAD DODIK UKIDA BOSANSKE SRBE

29.01.2018.

SPANIJA PRVI PUT U HISTORIJI PRVAK EVROPE U RUKOMETU

RUKOMETASI SPANIJE PRVACI EVROPE


28. 01. 2018.

Rukometna reprezentacija Španije novi je šampion Evrope. Španci su u velikom finalu na 13. Euru, odigranom u Hrvatskoj, pobijedili Švedsku i stigli do prve titule na Starom kontinentu nakon četiri izgubljena finala. S druge strane Šveđani su prvi put izgubili finale, nakon četiri osvojena zlata.

Crvena furija odigrala je sjajan meč u drugom dijelu. Isplatila im se visočija odbrana više 3-2-1, nego 5-1. Igrali su je i u prvom poluvremenu, ali tek u drugom su stvari došle na naplatu. Šterbik je bio odličan na golu, a Švedska, koja je zaslužila da na poluvremenu vodi više od dva gola razlike, u drugom dijelu meča nestala je sa terena.

Počelo je dobro za Španiju. Njihova odbrana 5-1 jako dobro je funkcionisala prvih osam minuta. Do tada su Španci bili u prednosti, a prvo vodstvo Španije vidjeli smo u 9. minuti (4:3).

image

Dvije minute kasnije Šveđani su poveli sa sa dva razlike (6:4). Appelgren se odlično razbranio, te je sjajno nosio svoj tim u prvom dijelu.

Španija je držala priključak dobrim dijelom prvog poluvremena, ali Šveđani nisu ispuštali prednost. Nakon prvih 30 minuta skandinavska selekcija vodila je sa 14:12.

image

Drugo poluvrijeme bolje otvara Španija, Ribera je na gol poslao Arpada Šterbika, koji maestralnim intervencijama "gura" svoj tim ka seriji 4:0 i vodstvo od 16:14. Nakon devet minuta igre u nastavku Španija je povela i sa tri gola prednosti, a Arino je pogodio za 18:15. Imala je Švedska tri šanse da smanji rezultat, Appelgren se odlično razbranio (u 41. minuti upisao 14. odbranu), ali nije to učinila, nego je Španija preko Balaguera povela sa 19:15.

image

Tačno 15 minuta do kraja Španija je povela sa šest razlike (21:15) i tada se činilo da ćemo dobiti novog prvaka Starog kontinenta. Očaju Šveđana nije bilo kraja, a samo dva gola u 20 minuta igre u drugom dijelu rezultatirali su ogromnim vodstvom Španije u 50. minuti sa 23:16. Tek u posljednjih osam minuta meča se Švedska probudila u napadu, ali nedovoljno da bi stigla do 5. titule šampiona Evrope. Konačan rezultat glasio je 29:23 u korist Španije.

Španiju su do pobjede vodili Ferran Sole i David Balaguer sa po pet golova, dok je Arpad Šterbik sakupio devet odbrana. Šveđanima nije pomogao ni Mikael Appelgren sa 16 odbrana, a najefikasniji je bio Jesper Nielsen sa pet golova.

image
image
image
29.01.2018.

ZRTVAMA GENOCIDA U PRIJEDORU

Žrtvama genocida u Prijedoru : Pokrenuta inicijativa za izgradnja spomenika u Prijedoru ili Čikagu i jednom kanadskom gradu


Uspješan poslovni čovjek iz Čikaga gospodin Mirsad Čaušević, preživjela žrtva koncentraconog logora smrti Omarska i autor knjige “Smrt u bijeloj kući”, čiji prihod u cjelosti ide za izgradnju spomenika žrtvama genocida u Prijedoru u saradnji sa dr. Emirom Ramićem, direktorom Instituta za istraživanje genocida Kanada i Udruženjem Prijedorčana Čikago pokreću inicijativu za izgradnju spomen obilježja žrtvama genocida u Prijedoru. Incijativa podrazumjeva izgradnju spomenika u Prijedoru ili Čikagu i jednom kanadskom gradu.

Idejno rješenje spomenika, koje objavljujemo na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta je uradio istaknuti sarajevski arhitekta Faruk Pirić. Iako međunarodni sudovi nisu potvrdili da je bio genocid u Prijedoru za istraživače genocida i nauku o genocidu je potvrđen genocid. Istraživačima genocida i žrtvama genocida ne treba ničija potvrda šta se to stvarno desilo u Prijedoru.

Već su ostvareni mnogobrojni razgovori sa predstavnicima političkog života Čikaga, uključujući i  nekoliko oldermena i kongresmenena, koji su izrazili pozitivno mišljenje o samoj ideji, tako da smo optimistični u smislu rješavanja odobrenja za izgradnju spomenika. Njima smo se obratili jer imamo namjeru spomenik graditi u Čikagu i kasnije u jednom kanadskom gradu, jer dozvolu za isti ne možemo dobiti u našem gradu Prijedoru, gdje bi ovaj spomenik ustvari i trebao biti podignut.

Iako je cijeli svijet svjedočio strahotama koje su proživljavali civili prijedorskog kraja, a koje su novinari svjetskih medija zabilježili, žrtve još nemaju spomenik. Ova inicijativa pokušava kroz izgradnju spomenika ovjekovičiti kulturu sjećanja u ime bolje ljudske budućnosti bez genocida. Ubistvo prijedorskih civila je pobjeda nečovječnosti u gradu koji je u agresiji i genocidu dehumaniziran. Grad koji je upotrebom sile i najstrašnijih zločina poslije holokausta u Evropi isključio iz gradskog identiteta, bosanskohercegovačku smisao egzistencije ideje Bosne i Bosanskog duha čiju najvažniju komponentu čini priznavanje, poštovanje i prihvatanje drugog i drugačijeg. Spomenik prijedorskim žrtvama je najbolji korak za ponovnu humanizaciju Prijedora, za ponovno vraćanje ideje Bosne i Bosanskog duha u Prijedor. Ubijene prijedorske žrtve zaslužuju spomen obilježje kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponovi strašni zločin genocida.

Pozivamo bosanskohercegovački, posebno bošnjački politički establišment da učine dodatne napore u smislu izdavanja dozvole za izgradnju spomenika, tamo gdje mu je ustvari i mjesto, u gradu Prijedoru. Smatramo da je krajnije vrijeme da se nevino stradalim žrtvama Prijedora ukaže adekvatna počast, da se ovim spomenikom zabilježi zlo koje se dogodilo, da se obezbijedi mjesto gdje će se majke, sestre, sinovi, kćeri, ubijenih žrtava dostojanstveno sjećati i zauvijek njegovati kulturu sjećanja na svoje najmlilije.

Ukoliko proradi svijest onih koji su nadležni za odobrenje izgradnje spomenika u Prijedoru, i ako dođe do toga da se izgradnja dozvoli u Prijedoru, mi ćemo u tom slučaju odustati od izgradnje spomenika u Čikagu i Kanadi.

Idejno rješenje spomenika simbolizuje univerzalnost, svetost  i vječnost. Simbolika kruga je višeznačna, a označava mjesto gdje nema početka i nema kraja. Bol koju su preživjele žrtve genocida diže se na nivo univerzalne kosmičke boli, te opominje vječno na sva zla koja je ljudska ruka u stanju da napravi. Poruka spomenika je pored dokumentovanog izvještavanja o stvarnom genocidu koji se dogodio na području Prijedora, i opomena čovječanstvu da se takvo zlo više nikad ne dozvoli. Tri figure napravljene od pločastog čelika, materijala koji se (svjesno) mijenja kroz godine, razdvojene velikim zidom koji stremi prema nebu, simbolizuju jednu od mnogih ubijenih i razdvojenih prijedorskih porodica.

Otac, bespomoćan klonule glave, sa jedne strane, i majka sa djetetom ispružene ruke prema ocu, osjete njegovu prisutnost i kroz zid koji ih dijeli od „zemlje do svemira“. Slika koja zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, te će potaknuti prolaznike da više saznaju o tom tužnom i mračnom trenutku ljudske historije. Obavezan dio spoem obilježija čini i sadnja čempresa u neposrednoj blizini spomenika. Oasim što vizuelno čini pandan visokom zidu i upotpunjuje ga, također je i izuzetno snažan i internacionalan simbol vječnog života (kao što mu i ime kaže). On je jedno od najstarijih stabala na svijetu koje simboliše vječni život i duše umrlih.

(Kliker.info )

29.01.2018.

GUARDIAN O VISEGRADSKOM HOTELU STRAVE I UZASA

GUARDIAN O VIŠEGRADSKOM HOTELU STRAVE I UŽASA: Upozoravaju se turisti da mogu završiti u zgradi koja je korištena za ubistva Bošnjaka

Istakli su i kako su vlasti pokušale uništiti kuću u kojoj je 59 muslimana živo spaljeno pod izgovorom da moraju napraviti odvodnu cijev i put koji ne vodi nigdje. Također, vlasti su naredile da se sa spomenika na mezarju izbriše riječ genocid, na što su preživjele žrtve odgovorile tako što su crnom bojom napisale riječ genocid.GUARDIAN O VIŠEGRADSKOM HOTELU STRAVE I UŽASA: Upozoravaju se turisti da mogu završiti u zgradi koja je korištena za ubistva Bošnjaka


Britanski "Guardian" objavio je reportažu o nekadašnjem zloglasnom hotelu "Vlina Vlas" u Višegradu koji je bio logor silovanja tokom rata u BiH. Upozoravaju da svi turisti koji ne govore francuski ili njemački jezik, a žele rezervisati hotel u ovom. bh. mjestu putem Trip Advisora, to ne mogu znati i vrlo lako će završiti u zgradi koja je korištena za ubistva, silovanja i mučenje koje su vršili paravojne grupe prije nešto manje od 25 godina.

"Iako su dušeci promijenjeni, a zidovi okrečeni, okviri kreveta na kojima turisti spavaju su isti oni na kojima je desetine žena napadnuto. U lobiju se nalazi isti kameni pod koji je bio prekriven krvlju, a turisti se kupaju u bazenu u kojem su vršene egzekucije", piše The Guardian.

 alt

Podsjećaju da je Vilina vlas je 1992. godine bila glavni stožer Milana Lukića, sadističkog lidera srpske paravojne grupe Bijeli orlovi koja je za nekoliko mjeseci Višegrad pretvorila u mrtvačnicu i očistila ga od muslimana. Nakon što je pobjegao, uhvaćen je i osuđen ja na doživotnu kaznu zatvora u Hagu.

"Rat je bio dovoljno užasan, ali je mir donio novo mučenje žrtvama iz objekta Vilina Vlas. Hotel je ponovo u funkciji za turiste, a nisu ni promijenili namještaj. Uprkos presudama i svjedočenjima u Haškom sudu, načelnik Višegrada Mladen Đurević negira da je ikada čuo za silovanja, mučenja i ubistva u tom objektu", navodi britanski medij.

Istakli su i kako su vlasti pokušale uništiti kuću u kojoj je 59 muslimana živo spaljeno pod izgovorom da moraju napraviti odvodnu cijev i put koji ne vodi nigdje. Također, vlasti su naredile da se sa spomenika na mezarju izbriše riječ genocid, na što su preživjele žrtve odgovorile tako što su crnom bojom napisale riječ genocid.

"Nakon blokiranja memorijala i ignorisanja poziva da se hotel zatvori, vlasti su uložile novac u popravak puta do njega i počeli raditi na njegovom širenju dodajući mu luksuzni sprat", pišu.

Ispričali su i priču Bakire Hasečić, predsjednice udruženja "Žena žrtva rata", koju su nazvali najjačim glasom protiv zaborava ističući da je preživjela i silovanje i etničko čišćenje. Ona je živjela nekoliko kilometara od hotela u kojem su nestajali njeni prijatelji i komšije.

"Niko ne zna tačan broj, ali mislimo da je oko 200 žena prošlo kroz njega, bazirano na izjava svjedoka", kazala je Hasečić.

Priča o hororima koji su se dešavali u ovom hotelu počela je kada je nekoliko muškaraca i žena pobjeglo ili ih je spasio neko od prijatelja Srba. Najmanje jedna djevojka, Jasmina Ahmetspahić, počinila je samoubistvo skočivši sa balkona. Jedna je puštena nakon intervencije prijatelja Srbina i vraćena je sa rasječenim usnama, s visokom temperaturom i tresla se toliko da nije mogla držati šoljicu mlijeka.

 Foto: David GillFoto: David Gill

Sva svjedočenja i dokazi poslani su Hagu, ali Lukić nije osuđen za seksualno nasilje. Prema riječima tužioca u slučaju protiv Lukića, Dermota Groomea, iako je bilo mnogo dokaza niko se nije htio pojaviti na sudu da svjedoči zbog straha.

"Tragedija pomiješana sa nadom na ulicama obližnjeg Sarajeva gdje postoje stalni posjetioci na užasnu prošlost (od Sarajevskih ruža na ulicama, do muzeja o ratu) daju osjećaj da ljudi koji su bili žrtve ponovo grade svoj život. Ali Višegrad je zlonamjeran, grad u kojem su ulice prazne od etničkog čišćenja vršenog 1992. godine, dok su Srbi koji su imali korist od toga negiraju realnost okolo njih", piše autor.

Tokom 1991. godine u Višegradu je živjelo 23.000 ljudi od kojih su dvije trećine bili muslimani. Prema podacima iz 2013. godine, populacija smanjena za više od pola, a muslimani čine jedva 10 posto. Međi povratnicima je Bilal Memišević koji je preživio rat samo zato što je 1992. godine studirao u inozemstvu, ali njegovi roditelji su ubijeni.

"Moji roditelji su platili najvišu cijenu za Višegrad i imao sam obavezu da vratim i nastavim porodičnu lozu na našoj porodičnoj zemlji i uspio sam u tome", rekao je.

On sada uzgaja konje i jedini je musliman u općinskom vijeću. Istakao je kako smatra da je Vilina Vlas užasno mjesto i dio je građanske inicijative o postavljanju komemorativne ploče na zgradu, ali ne želi da zgrada bude srušena.

"Historijski hamami, odnosno kupatila, u podrumu hotela datiraju iz Osmanskog perioda i nikada nisu korištena za ubistva. A hotel je bitan za gradsku ekonomiju jer zapošljava oko 70 osoba. Želim da se ljudi vrate u Višegrad i imaju budućnost. Racionalno, ne možete kriviti zgrade. Ta ideologija se mora promijeniti. Ako kažete da trebamo uništiti spa, onda bi tom logikom trebali uništiti pola Bosne", poručio je Memišević za The Guardian.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940474

Powered by Blogger.ba