Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.01.2018.

RONEN BERGMAN U NOVOJ KNJIZI O POKUSAJIMA UBISTAVA PO NARUDZBI IZRAELSKE VLADE

ZA 70 GODINA 2700 UBILAČKIH OPERACIJA: Ronen Bergman u novoj knjizi o pokušajima ubistava po narudžbi izraelske vlade…

Arijel Šaron je, u vrijeme kada je ministar odbrane, naredio da se obori avion kojim se znalo da putuje palestinski lider Jaser Arafat, navodi izraelski novinar Ronen Bergman u svojoj novoj knjizi.ZA 70 GODINA 2700 UBILAČKIH OPERACIJA: Ronen Bergman u novoj knjizi o pokušajima ubistava po narudžbi izraelske vlade…

Tu operaciju, koja nikada nije ostvarena, naredila je izraelska obavještajna služba Mosad, piše u knjizi "Ustaj i ubij prvi", u kojoj se navodi da je za sedam decenija postojanja Izrael izveo najmanje 2.700 pokušaja ubistava.

 

Iako mnogi planovi nisu uspjeli, nijedna zapadna zemlja nije zabilježila toliko pokušaja ubistava, konstatuje Bergman, obavještajni dopisnik tiražnog Jediot ahronota.

 

On je ubijedio mnoge agente Mosada, izraelske bezbjednosne službe Šin bet i vojske da ispričaju svoje priče i oni su to učinili, a neki su koristili i svoje pravo ime.

 

Knjiga otkriva da su korišćene otrovne paste za zube koje ubiju žrtvu za mjesec dana, kao i naoružani dronovi, mobilni telefoni koji eksplodiraju, rezervne gume s eksplozivom koji se aktivira daljinskim upravljačem, da su ubijani naučnici i otkrivani tajni ljubavnici imama.

 

Zasnovana na 1.000 intervjua i hiljadama dokumenata, knjiga na preko 600 strana objašnjava kako je Izrael koristio ubistva umjesto rata, ubijajajući iranske nuklearne naučnike umjesto vojnog udara. Ona sugeriše da je Izrael otrovao Jasera Arafata, što su izraelski lideri više puta oštro porekli. Arafat je umro u vojnoj bolnici kraj Pariza, a uzrok njegove smrti nikada nije objelodanjen. Autor knjige kaže da su ga izraelski vojni cenzori spriječili da otkrije šta navodno zna.

 

Naziv knjige potiče od savjeta iz Talmuda: "Ako neko dođe da te ubije, ustaj i ubij ga prvi". Bergman je objasnio da su mnogi intervjuisani u knjizi pominjali taj savjet kao opravdanje za ono što rade. To je i mišljenje vojnog advokata koji je rekao da su takve operacije legitimni akti rata.

 

Uprskos mnogim intervjuima, uključujući i one koji su dali bivši premijeri, Bergman je rekao da su izraelske tajne službe nastojale da se miješaju u njegov rad, da ometu istraživanje i da su upozoravale bivše zaposlene u Mosadu da ne razgovaraju s njim.

 

On je naveo i da je predsjednik SAD-a George Bush Mlađi usvojio mnoge izraelske tehnike nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine i da je predsjednik Barack Obama pokrenuo nekoliko stotina ciljanih ubistava.

 

Jedan od Bergmanovih najvažnijih izvora bio je bivši šef Mosada Meir Dagan, koji je umro početkom 2016. godine. Pred kraj svoje karijere Dagan se nije slagao s Benjaminom Netanjahuom, između ostalog oko pokretanja vojnog napada na Iran za šta se izraelski premijer zalagao.

 

"U automobilu ima 25.000 dijelova u prosjeku. Zamislite da 100 nedostaje. Vrlo teško bi ga bilo pokrenuti. U drugu ruku, ponekad je najefektivnije ubiti vozača i to je to", govorio je Dagan.

 

Netanjahu je tvrdio da obavještajne tehnike, kao što je prodavanje zemlji neispravnih dijelova za reaktore, što su radili Izrael i SAD, nije dovoljno.

 

 

 

(Beta/SB)///////////////////////////////////

ŠVICARSKI SCHINDLER: Spasio je 62 000 Židova u okupiranoj Budimpešti, pa mu poručili: 'imao si sreće'

Spasio je 62 000 Židova u okupiranoj Budimpešti, pa mu poručili

//////////////////////////////SINOVI BALKANSKIH MAFIJAŠA: Nastavili gdje su roditelji stali ...
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76950524

Powered by Blogger.ba