Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.01.2018.

RONEN BERGMAN U NOVOJ KNJIZI O POKUSAJIMA UBISTAVA PO NARUDZBI IZRAELSKE VLADE

ZA 70 GODINA 2700 UBILAČKIH OPERACIJA: Ronen Bergman u novoj knjizi o pokušajima ubistava po narudžbi izraelske vlade…

Arijel Šaron je, u vrijeme kada je ministar odbrane, naredio da se obori avion kojim se znalo da putuje palestinski lider Jaser Arafat, navodi izraelski novinar Ronen Bergman u svojoj novoj knjizi.ZA 70 GODINA 2700 UBILAČKIH OPERACIJA: Ronen Bergman u novoj knjizi o pokušajima ubistava po narudžbi izraelske vlade…

Tu operaciju, koja nikada nije ostvarena, naredila je izraelska obavještajna služba Mosad, piše u knjizi "Ustaj i ubij prvi", u kojoj se navodi da je za sedam decenija postojanja Izrael izveo najmanje 2.700 pokušaja ubistava.

 

Iako mnogi planovi nisu uspjeli, nijedna zapadna zemlja nije zabilježila toliko pokušaja ubistava, konstatuje Bergman, obavještajni dopisnik tiražnog Jediot ahronota.

 

On je ubijedio mnoge agente Mosada, izraelske bezbjednosne službe Šin bet i vojske da ispričaju svoje priče i oni su to učinili, a neki su koristili i svoje pravo ime.

 

Knjiga otkriva da su korišćene otrovne paste za zube koje ubiju žrtvu za mjesec dana, kao i naoružani dronovi, mobilni telefoni koji eksplodiraju, rezervne gume s eksplozivom koji se aktivira daljinskim upravljačem, da su ubijani naučnici i otkrivani tajni ljubavnici imama.

 

Zasnovana na 1.000 intervjua i hiljadama dokumenata, knjiga na preko 600 strana objašnjava kako je Izrael koristio ubistva umjesto rata, ubijajajući iranske nuklearne naučnike umjesto vojnog udara. Ona sugeriše da je Izrael otrovao Jasera Arafata, što su izraelski lideri više puta oštro porekli. Arafat je umro u vojnoj bolnici kraj Pariza, a uzrok njegove smrti nikada nije objelodanjen. Autor knjige kaže da su ga izraelski vojni cenzori spriječili da otkrije šta navodno zna.

 

Naziv knjige potiče od savjeta iz Talmuda: "Ako neko dođe da te ubije, ustaj i ubij ga prvi". Bergman je objasnio da su mnogi intervjuisani u knjizi pominjali taj savjet kao opravdanje za ono što rade. To je i mišljenje vojnog advokata koji je rekao da su takve operacije legitimni akti rata.

 

Uprskos mnogim intervjuima, uključujući i one koji su dali bivši premijeri, Bergman je rekao da su izraelske tajne službe nastojale da se miješaju u njegov rad, da ometu istraživanje i da su upozoravale bivše zaposlene u Mosadu da ne razgovaraju s njim.

 

On je naveo i da je predsjednik SAD-a George Bush Mlađi usvojio mnoge izraelske tehnike nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine i da je predsjednik Barack Obama pokrenuo nekoliko stotina ciljanih ubistava.

 

Jedan od Bergmanovih najvažnijih izvora bio je bivši šef Mosada Meir Dagan, koji je umro početkom 2016. godine. Pred kraj svoje karijere Dagan se nije slagao s Benjaminom Netanjahuom, između ostalog oko pokretanja vojnog napada na Iran za šta se izraelski premijer zalagao.

 

"U automobilu ima 25.000 dijelova u prosjeku. Zamislite da 100 nedostaje. Vrlo teško bi ga bilo pokrenuti. U drugu ruku, ponekad je najefektivnije ubiti vozača i to je to", govorio je Dagan.

 

Netanjahu je tvrdio da obavještajne tehnike, kao što je prodavanje zemlji neispravnih dijelova za reaktore, što su radili Izrael i SAD, nije dovoljno.

 

 

 

(Beta/SB)///////////////////////////////////

ŠVICARSKI SCHINDLER: Spasio je 62 000 Židova u okupiranoj Budimpešti, pa mu poručili: 'imao si sreće'

Spasio je 62 000 Židova u okupiranoj Budimpešti, pa mu poručili

//////////////////////////////SINOVI BALKANSKIH MAFIJAŠA: Nastavili gdje su roditelji stali ...
28.01.2018.

SONJA BISERKO: DEJTON JE NAPRAVIO DRZAVU U DRZAVI, POTREBAN JE NOVI PRAVEDNIJI SPORAZUM ZA BOSNJAKE

SONJA BISERKO, PREDSJEDNICA HELSINŠKOG ODBORA U SRBIJI: Dejton je napravio državu u državi, potreban je novi pravedniji sporazum za Bošnjake

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nagovijestio je da će sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Turskoj razgovarati o odnosima Srba i Bošnjaka. Ovo nije prvi put da Vučić potencira dijalog dviju etničkih grupa, umjesto dviju država, kaže u razgovoru za Vijesti.ba predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.SONJA BISERKO, PREDSJEDNICA HELSINŠKOG ODBORA U SRBIJI: Dejton je napravio državu u državi, potreban je novi pravedniji sporazum za Bošnjake

Ona navodi da je to posljedica nepravednog Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je, prema njenoj ocjeni, cementirao etničku podjelu.

 

U Srbiji se rat tumači kao oslobodilački

 

"Mirovni sporazum napravio je zapravo državu u državi. Cilj rata je bio stvaranje etničkih država i shodno tome, sve što se sada forsira kao dijalog između etničkih zajednica rezultat je toga. Da bi se to prevazišlo, mora se uspostaviti mirovni sporazum koji bi bio pravedan prije svega za Bošnjake", kaže Biserko za Vijesti.ba.

 

Podcrtava da bez pravednog mirovnog sporazuma nema suočavanja sa prošlošću.

 

"Recimo, u Srbiji se rat u BiH tumači kao oslobodilački rat Srba u kojem ona nije imala udio. Činjenica da Haški tribunal nije osudio Srbiju za udruženi zločinački poduhvat interpretira se na način da je to ultimativni dokaz da Srbija nije bila u tome svemu, jer nema presude za njene lidere za rat u BiH i Hrvatskoj", pojašnjava Biserko, te dodaje da je Haški tribunal bio samo jedan dio utvrđivanja istine.

 

Turska može igrati važnu ulogu

 

Osvrćući se na predstojeći sastanak Vučića i Izetbegovića sa turskim predsjednikom Erdoganom, ona napominje da ova država postaje važan investicioni faktor u regionu, prvenstveno u Hrvatskoj i Srbiji.

 

"Prisustvo Turske u BiH više se naslanja na, uslovno rečeno, identitetsku i religioznu bliskost, te viševjekovnu prepoznatljivost tih odnosa. To je više, uslovno rečeno, kupovanje duše. Kada je u pitanju Srbija, više se radi o ekonomskom interesu", smatra Biserko, te dodaje da Turska može igrati ulogu i u prevladavanju događaja iz prošlosti BiH i Srbije.

 

Prema njenom mišljenju, nije iznenađujuće što se Turska javlja kao novi regionalni akter, s obzirom na međunarodni kontekst.

 

"Legitimno je da se ona pojavi kao neko ko ima interes za region, s obzirom na viševjekovnu istoriju prisustva Turske na ovim prostorima. Balkan je za Tursku jedno od prioritetnih spoljnopolitičkih strategija, jer Balkan simboliše njihovu evropsku pripadnost kroz istoriju. U tom smislu, ne postoji problem zašto bi Turska na ovim prostorima razvijala svoj interes na raznim nivoima", kaže Biserko za Vijesti.ba.

 

Raspadnuti Balkan

 

Ona navodi i da je Turska važna i zbog činjenice da je članica NATO-a.

 

"Nalazi se na veoma osjetljivom i komplikovanom geografskom položaju. U poremećenim međunarodnim okolnostima, ova država javlja se kao važan akter u transmisiji u pogledu migranata sa Bliskog Istoka. To sve ugrožava bezbjednost i Evrope i Balkana. Ovako raspadnut Balkan pokazao se i kao bezbjednosni problem za Evropu. No, zabrinjavajuće za region jeste što su svi našli nekog mecenu u nekoj od velikih sila, što samo produbljuje regionalne tenzije. Predstoji nam evropska formula koja bi sve ove zemlje stavila pod isti okvir, prije svega iz bezbjednosnih razloga. No, u tom pogledu vrlo je zabrinjavajuće odsustvo regionalne solidarnosti", zaključuje predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

 

28.01.2018.

BALKAN INSIGHT: EVROPA MIRNO PROMATRA DOK BALKAN PUCA PO SAVOVIMA

Balkan Insight: Europa mirno promatra dok Balkan puca po šavovima

Nasilje , konzervativni vođe i neuspjeh reformi na Balkanu jasan su signal Bruxellesu da se regija ne kreće prema članstvu u EU-u, već prema sve većoj nestabilnosti, piše Jasmin Mujanović za Balkan Insight . U nastavku donosimo najbitnije dijelove njegova članka.

“Dugogodišnji vođa srpske opozicije na Kosovu, Oliver Ivanović, ubijen je u sjevernoj Mitrovici. U Republici Srpskoj u BiH, vlada Milorada Dodika pomoću Rusije i paravojnih postrojbi nastoji narušiti vjerodostojnost nadolazećih izbora.

Prije samo nekoliko mjeseci sadašnji makedonski premijer Zoran Zaev gotovo je poginuo u napadu na parlament od strane pristaša stare vlade.

Iako između tih događaja ne postoji izravna veza, oni jasno ukazuju da se zapadni Balkan na početku godine nalazi na rubu krize. Nasilje je ponovo u prvom planu regionalnog političkog života. Razlog je isti u svim dijelovima regije: demokratski projekt na Balkanu je u opasnosti”.

Pristup EU-u do 2025. godine je fiktivan cilj

“Elite i njihove produljene ruke predvidjele su slabljenje euro-atlantskog reda u regiji i sada iskušavaju što im sve može proći pod ne baš budnom stražom Bruxellesa i Washingtona.

Nasilje protiv političkih protivnika, opstrukcija slobode izbora i mirnog prijenosa vlasti tek su neki od takvih pokušaja. S iznimkom intervencije američke diplomacije u Makedoniji prošle godine, međunarodna zajednica za sada je propustila ispuniti svoja obećanja u regiji.

Nereagiranje Bruxellesa na zahuktavanje tenzija oštra je presuda europskoj sigurnosti u regiji. Bruxelles se umjesto toga bavi jedino svojim fiktivnim rokom priključenja ostatka Balkana EU-u do 2025. godine.

To je uzaludan posao. Nijedna zemlja u regiji neće za sedam godina biti prihvatljiv kandidat za europsko članstvo, s mogućom iznimkom Crne Gore. A to znači da je prvi kandidat za članstvo zemlja koja u 30 godina nije doživjela demokratski prijenos vlasti, što je apsurdno.

Političke makinacije

“Srbija je vjerojatno najproblematičnija zemlja cijele skupine. Aleksandar Vučić sve je bliže diktaturi, a njegove nacionalističke tendencije značile bi gotovo sigurnu blokadu pristupa Uniji za BiH, Kosovo i Makedoniju, ako Srbija uđe 2025. godine.

Suprotno zdravom razumu, čini se da je upravo to plan Europske unije.

Šansu možda ima i Albanija, ako ništa drugo, onda zbog činjenice da Edi Rama i Vučić jedan drugomu izigravaju mirotvorce. Prema diplomatskim govorkanjima, Rama i Vučić se u budućnosti spremaju započeti razgovore o podjeli Kosova.

Bez obzira na to je li to istina ili ne, sama činjenica da je u to lako povjerovati svjedoči o tomu da političke makinacije lokalnih elita ne mare previše za Bruxelles i Washington”.

Nema reformi

“Zemlje zapadnog Balkana ne pokazuju nikakve znakove značajnih političkih i demokratskih reformi, a njihove elite nimalo ne zaziru od nezakonitih zakulisnih poteza.

U nadolazećim mjesecima možemo očekivati jedino daljnje pogoršavanje stanja. Ivanovićevi ubojice vjerojatno neće biti nađeni, a Milorad Dodik i dalje će se svim sredstvima nastaviti boriti protiv demokracije u BiH.

Ovisno o razrješenju spora oko imena makedonske države, novi val desnog ekstremizma u Makedoniji ne bi trebao nikoga začuditi.

Jednako je izgledno da će Johannes Hahn i Federica Mogherini nastaviti ponavljati da “ne postoji alternativa” europskoj budućnosti regije”, zaključuje Mujanović za Balkan Insight.

(Kliker.info-Index)

////////////////////////////////////////Kliker.info | Pogledaj Svijet Kroz Kliker
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940264

Powered by Blogger.ba