Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.01.2018.

FADIL NOVALIC O USVOJENOM ZAKONU: "OVO JE HISTORIJSKI DAN ZA PENZIONERE U FEDERACIJI BiH"

NOVALIĆ O USVOJENOM ZAKONU: ''Ovo je historijski dan za penzionere u Federaciji BiH''

Nakon što je Zastupnički dom Federalnog parlamenta sa 51 glasom za usvojio Prijedlog zakona o PIO, prvu reakciju za Vijesti.ba dao je federalni premijer Fadil Novalić čija je Vlada predlagač ovog reformskog zakona
NOVALIĆ O USVOJENOM ZAKONU: ''Ovo je historijski dan za penzionere u Federaciji BiH'' - 1

"Ovo je historijski dan za penzionere u Federaciji Bosne i Hercegovne. Moja Vlada i ja smo od samog početka mandata radili na pitanju njihovog statusa, svjesni da je ovo najosjetljivija tema.

 

U ovom periodu dobili smo skoro 25 hiljada novih penzionera. Uprkos tome, uspjeli smo smanjiti deficiti fonda PIO za skoro 106 miliona KM. Uspostavljena je redovna isplata penzija, bez kašnjenja", kaže za Vijesti.ba Fadil Novalić.

 
Dodaje da usvajanjem novog Zakona o PIO konačno postižemo punu stabilizaciju penzionog sistema.
 
"Zakon garantuje njegovu dugoročnu finansijsku održivost, jednostavnije izračunavanje penzija kroz bodovni sistem, ispravljanje određenih nelogičnosti, garancije redovne isplate kroz trezor.

 

Vlada FBiH je dugo radila na ovom zakonu i uložili smo u njego puno truda, i mislim da možemo slobodno reći da je danas Federacija dobila jedno moderno zakonsko rješenje, usklađeno sa svim evropskim standardima", tvrdi Novalić.
 
On dodaje da mu je posebno bitno to što su tokom svih rasprava oko ovog zakona imali podršku više od 410 hiljada penzionera.
 
"Oni su čitavo vrijeme svjesni da je situacija oko fonda ozbiljna, te su, s pravom, insistirali da se sve stranke suzdrže od kalkulisanja i skupljanja političkih poena", ističe Novalić za Vijesti.ba.
 
(Vijesti.ba)


/////////////////////////////////


USVOJEN ZAKON O PIO: Predlagači zakona tvrde da je pravedniji i da će uvesti više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu, na vanrednoj sjednici, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, uprkos brojnim protestima dijela građana Federacije BiH.


USVOJEN ZAKON O PIO: Predlagači zakona tvrde da je pravedniji i da će uvesti više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja

Sa 50 glasova za, tri suzdžrana i 21 protiv usvojen je Prijedlog zakona o PIO. SDP je izrazio sumnju u glasanje ali se nakon pojedinačnog glasanja rezultat nije promijenio.

 

U novom Zakonu o PIO-u najavljuje se novi bodovni sistem za obračun visine penzija u Federaciji BiH, a predlagači zakona su više puta ponovili da će biti pravedniji i da će uvesti više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja.

 

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO-u, koji je Vlada FBiH utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 odsto i pet odsto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

 

Na početku same sjednice ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Vesko Drljača obrazložio je Prijedlog zakona o PIO-u, kazavši sa je cilj ovog zakona stabiliziranje penzionog sistema i omogućavanje pravičnijeg sistema izračuna penzija. Prema njegovim riječima penzija učiteljice s 40 godina radnog staža trenutno bi iznosila 635 KM, dok bi prema novom zakonu ona bila povećana za 37 KM. Tako bi bilo i sa brojnim drugim kategorijama, kao što su policajci ili radnici realnog sektora.

 

Na to su reagirali opozicioni zastupnik iz SDP-a Elvir Karajbić, i DF-a, Dženan Đonlagić. Karabajić je kazao kako je Vlada FBiH prezentirala netačne podatke, kojima obmanjuje Parlament i javnost, te da će penzije za buduće penzionere biti manje za oko 30 posto. Sličnu reakciju uputio je i zastupnik DF-a Dženan Đonlagić, koji je kazao da ovo zakonsko rješenje nije dovoljno dobro jer znatno snižava penzije budućim penzionerima.

 

 

"Trenutne penzije nisu dovoljne za život penzionera, ali se povećanje trebalo regulisati izmjenama aktuelnog zakona, a ne prelaznim odredbama novog zakona", rekao je Đonlagić.

 

Inače, SDP je uputio čak 75 amandmana na predloženi Zakon, ali svi su voljom vladajuće većine odbačeni.

 

Također, na ovoj sjednici bit će razmatrana i dopuna važećeg zakona o policijskim službenicima kojima zastupnici, u vidu zasebnog akta, tretiraju obračun penzijabudući da oni nisu bili zadovoljni bodovnim sistemom iz predloženog Zakona o PIO. Ranije su policajci, zbog takvog statusa, organizirali proteste u Sarajevu sve dok u dogovoru s Vladom FBiH nisu stigli do rješenja.

 

Mada je bilo planirano da se na dnevnom redu ove sjednice razmatra i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima, na zahtjev njegovog predlagača Ismeta Osmanovića (SDA), ovaj prijedlog zakona je povučen s dnevnog reda, uz pojašnjenje da su za raspravu o njemu potrebne dodatne konsultacije.

 

Nakon ove sjednice i Dom naroda je najavio vanrednu sjednicu za četvrtak, 25. januara, na čijem dnevnom redu će biti Zakon o PIO i dopune zakona o policijskim službenicima, čime bi konačno trebala biti završena višemjesečna procedura u vezi s ovim zakonima.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949866

Powered by Blogger.ba