Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.01.2018.

SRPSKA CAST : ZASTO HUMANITARNI RADNICI VJEZBAJU GADJANJE U VOJNOM CENTRU U NISU?

Srbska čast : Zašto humanitarni radnici vježbaju gađanje u vojnom centru u Nišu?


Pripadnici „humanitarne“ Srbske časti u kampu u Nišu godinama vježbaju gađanje. Udruženje Srbska čast povezano sa Putinovim Noćnim vukovima koji su na crnoj listi SAD-a zbog terorističkih akcija u Ukrajini. Dodik odlikovao Noćne vukove, ruski veterani odlikovali Srbsku čast.

„Bratskom centru ponudili smo pomoć u vidu ljudstva. I da računaju na nas“, napisano je na stranici Srbske časti 7. juna 2016. godine iznad fotografije na kojoj „humanitarac u crnom“ Bojan Stojković  sa još sedmoricom ljudi pozira u „Rusko-srbijanskom humanitarnom centru“ u Nišu.

„Ja ne vjerujem da je to humanitarni centar. To je fasada i nije ono za šta se predstavljaju“, kazat će u novembru prošle godine, za srbijanski „Insajder“ komandant američke vojske za Evropu general Ben Hodžis.

Upravo ti „humanitarci“ iz centra u Nišu, u decembru i januaru bili su u Banja Luci, u Narodnoj skupštini RS-a i na obilježavanju neustavnog dana RS-a. Na jednoj od brojnih fotografija, na kojima poziraju u maskirnim uniformama, s njima u društvu nalazi se i čuvar logora Keraterm i osuđeni ratni zločinac Damir Došen.

Ratni zločinac Damir Došen

„Mi se bavimo humanitarnim radom“, kazao je za N1 vođa bosanske Srbske časti Igor Bilbija, nekoliko puta hapšeni prijedorski kriminalac kojeg su još 2002. godine predstavnici UN-a u BiH označili kao saradnika kralja prostitucije Milorada Milakovića, Prijedorčanina koji je nakon što je osuđen u BiH pobjegao u Srbiju.

„Humanitarac“ Igor Bilbija sjedio je u prvom redu u Narodnoj skupštini RS-a kada su veterani posljednjeg rata dodijelili posebno priznanje predsjedniku Srbske časti iz Niša Bojanu Stojkoviću. Na ulicama Banja Luke, 9. januara, Bilbija je, ponovo, bio rame uz rame sa Stojkovićem.

„Garda Srbska čast“,  piše iznad fotografije  na kojoj ratni zločinac Darko Došen, nekoliko puta hapšeni kriminalac Igor Bilbija i „najjači Srbin“ Bojan Stojković sa svojim prijateljima poziraju u  vojnim uniformama. Iza njih je zastava ruskog udruženja ratnih veterana „Nasljednici pobjede“.

Istu zastavu Bojan Stojković je istaknuo i u „Rusko-srbijanskom humanitarnom centru“ u Nišu. Sa ruskim udruženjem „Nasljednici pobjede“ Srbska čast godinama njeguje dobre odnose.

U decembru 2015. godine, opet u Nišu, predsjednik Srbske časti Bojan Stojković primio je delegaciju „Naslednika pobede“ koju je predvodio general iz Moskve Valerij Vječeslavovič Kaljakin. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Udruženja veterana iz RS-a Duško Vukotić koji je, ujedno, i predsjednik „Nasljednika pobjede“ za Republiku Srpsku.

Tog 4. decembra 2015. godine, izvijestili su niški portali, u prisustvu Vukotića, zatim trojice ministara iz Abhazije, vođi Srbske časti Bojanu Stojkoviću dodijeljeno je priznanje i funkcija predsjednka „Nasljednika pobjede“ za Srbiju.

Bojan Stojković, Valerij Vječeslavović Kaljakin i Duško Vukotić

Priznanje mu je uručio general Kaljakin lično. A ko je Valerij Vječeslavovič Kaljakin? Prema zvaničnoj biografiji objavljenoj na stranici „Nasljednika pobjede“, završio je medicinu, ali je godinama bio blizak uredu Predsjednika Ruske Federacije. Bio je, 2015. godine, član Komisije za organizaciju državne podrške i razvoja kulture Kozaka u okviru ureda Predsjednika Ruske Federacije. U Vesniku „Nasljednika pojede“, iz maja 2015. godine, objavljene su fotografije na kojima članovi ovog udruženja poziraju sa Kozacima. Među njima jedno poznato lice – Nikolaj Đakonov.

Ovaj vođa Kozaka bio je jedan od organizatora proruskih paravojnih akcija na Krimu, a pred izbore 2014. godine, sa još 130 Kozaka boravio je u Banja Luci. Iako su se predstavljali kao kulturni ansambl, Kozaci su, prema zvaničnim dokumentima koji su u posjedu Žurnala, u BiH ušli u vozilima MUP-a Republike Srpske. Nekoliko mjeseci kasnije, njihov vođa Nikolaj Đakonov u Moskvi je bio gost „Nasljednika pobjede“ čiji je predsjednik Valerij Kaljakin. Kaljakin je, također, posjećivao „Rusko-srbijanski humanitarni centar u Nišu“, što svjedoče i fotografije koje je objavio Bojan Stojković, predsjednik Srbske časti.

„Srbska čast za mene je nešto najsvetije“, kazat će u propagandnom videu, objavljenom na Prvoj TV u Srbiji, Saša Savić, Stojkovićev prijatelj i predsjednik moto kluba „Noćni vukovi&ldq

15.01.2018.

SLOBODAN VASKOVIC: PARAVOJSKA U NARODNOJ SKUPSTINI ENTITETA RS-a JEZIVI JE ZNAK DA VLAST OTVORENO PRIJETI

Slobodan Vasković : Paravojska u Narodnoj skupštini jezivi je znak da vlast Otvoreno prijeti


Fantomke na glavama, Puškomitraljez u ruci, Nož pod grlom, a nakon toga, Ti što rabe Fantomke na glavama, puškomitraljez u ruci i nož pod grlom, djelimično uniformisani, unisono poslagani, u Narodnoj skupštini Republike Srpske!
Kakva je to poruka?
Jeziva!
Sama činjenica da Oni koji nose Fantomke na glavama, puškomitraljeze u rukama, drže nož pod grlom… nisu dio nikakve zvanične vojne ili policijske organizacije, svjedoči da jesu Paravojna jedinica.
Šta takva jedinica radi u Narodnoj skupštini Republike Srpske i zašto Niko iz vrha vlasti ne govori o tome?
Zašto svi demantuju da se u RS ne pravi nikakva paravojska, a ćute o Paravojsci koja sjedi u Narodnoj skupštini, 12.12.2017. godine. I pažljivo sluša! Koga i šta?
Sigurno nisu došli na predavanje o demokratiji i parlamentarizmu, niti na grupno liječenje od sklonosti nasilju; Definitivno nisu tu ni kao veterani, jer je nepoznato gdje su se ti Nabildani, Nasilni, Militarizovani Tipovi, koji vole Fantomke na glavama, puškomitraljeze u rukama, nož pod grlom…, borili!
I za koga?!
Sama činjenica da Ti sjede u Narodnoj skupštini je, osim Jeziva, ujedno i Prijeteća poruka – Ti koji sjede u Narodnoj skupštini su, samim tim aktom, institucionalizovani, a parlament je postao Baza iz koje kreću paravojni odredi, sa Fantomkama na glavama, puškomitraljezima u rukama i Noževima, koji bi trebali završiti pod nečijim grlom! I u grlu!!!
Čijim, to zna Onaj/Oni koji su ih doveli u parlament i instruisali; ne o tome kako da se izliječe od alkoholizma, narkomanije, sklonosti nasilju, viška agresije…, već kome treba Nož, kome Puškomitraljez, a kome sve zajedno sa Fantomkom na glavi.
U skupštinu ih je doveo Nenad Stevandić, koji to demantuje; On je sklon paravojnim jedinicama – SOS, koji je iza sebe 1992. ostavio desetine mrtvih civila (Bošnjaka, Hrvata, Albanaca, Srba), a svoju ulogu u tim zločinima Stevandić, takođe, demantuje!
Nedeljko Čubrilović bi morao reći Ko je doveo Fantomke u Narodnu skupštinu! On je predsjednik skupštine i mora to znati; Mora za to ponijeti i odgovornost!!!
Režim otvoreno prijeti i slika iz Narodne skupštine je dio toga. To je Javna Prijetnja Nasiljem i Nasilnicima! Koja dolazi samo par mjeseci nakon što je taj isti parlament militarizovan, jer je u njega uvedena naoružana, uniformisana policija, što je presedan u svijetu.
Nakon policije, uniformisane i naoružane, Parlament su zauzeli pripadnici Paravojske.
Da li su bili naoružani ili su oružje ostavili na portirnici?!
Podatak da je u sastavu te jedinice i Damir Došen, presuđeni ratni zločinac za zločine počinjene u logoru Keraterm, kod Prijedora, svjedočanstvo je njihove stvarne uloge. I najava namjera.
Vlasti RS se upinju da demantuju bilo kakvu vezu sa Paravojnom jedinicom, ali da su to zaista htjeli učiniti nikada ih ne bi doveli u Narodnu skupštinu ili bi, ako ih je već Neko doveo, odmah sproveli istragu, kaznili počinioce i na taj način najkvalitetnije, najefikasnije i najefektnije demantovali sve tvrdnje o formiranju paravojnih struktura u ovom entitetu.
Ništa od toga nije učinjeno; Niti će, kako stvari stoje, biti učinjeno!
Ostaje opasna poruka, na koju stižu još opasnije opomene iz Svijeta.
Samo neko van sebe može to minimizirati, optuživati novinare da “izmišljaju”, a ne vidjeti stvarne opasnosti koje je događaj iz Narodne skupštine nadnio nad ovim entitetom.
Ta slika je najjasnije i najčvršće svjedočanstvo da je na djelu dalja militarizacija ovog entiteta –  formiranje paravojske je drugi korak, jer je paraudba već formirana prije nekoliko godina. I djeluje snažno, prikrivena unutar MUP-a RS. Opštepoznata stvar!
General major Anton Valdner, komandant EUFOR-a u BiH, izjavio je da dešavanja oko Paravojne jedinice “nisu dobar znak međunarodnoj zajednici”; Samanta Pauer, vrlo uticajan američki diplomata, saopštila je da “Ovo nije priča iz 92, ovo se dešava sad”; O svemu je pisao “Gardijan”, njihov čuveni novinar Džulijan Borger; Stižu nove i nove reakcije, odreda nepovoljne po Republiku Srpsku. I veoma opasne.
Ukoliko vlasti RS smatraju da će ih nabildani nasilnici zaštiti u nekoj eventualno kritičnoj situaciji, onda su u grdnoj zabludi: Fantomke su spremne opljačkati, prijetiti, prebiti pojedince, šepuriti se ulicama… i ništa više od toga.
Svjesna je toga vlast, zato ih je i angažovala – za prijetnje, prebijanje pojedinaca, nasilje nad slabijim…
O svemu ostalom, ozbiljnijem, dođe li do toga, moraće Narod, jer će u takvoj situaciji Glavni akteri, u pratnji Fantomki, zbrisati sa ovih prostora. Dežavi!!!
Slobodan Vasković (Blog)


/////////////////////////////////////////


SDS PROZIVA DODIKA: 'Skandalozno je da se paravojnoj grupaciji, čiji pojedini pripadnici imaju debele policijske dosijee, dozvoli ulazak u Narodnu skupštinu'

SDS PROZIVA: 'Skandalozno je da se paravojnoj grupaciji, čiji ...
15.01.2018.

MILAN DUNOVIC: ,,DRAGAN COVIC U 5. OSNOVNE NIJE NAUCIO STA JE DEMOKRATIJA, NE NUDI NISTA, SAMO..."

DUNOVIĆ ZA N1: „Čović u 5. osnovne nije naučio šta je demokratija, ne nudi ništa, samo...“

Potpredsjednik Federacije BiH i član Demokratske fronte Milan Dunović bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije
DUNOVIĆ ZA N1: 'Čović u 5. osnovne nije naučio šta je demokratija, ne nudi ništa, samo...'

On je, između, ostalog komentarisao HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

 

"Dragan Čović direktno radi protiv države u kojoj je član Predsjedništva, čak najavljuje blokadu države nakon izbora 2018. godine što nisu korektne izjave.

 

Čović sve građane BiH, samim tim i Hrvate, želi odvesti u blokadu, demonstraciju sile u kojoj demokratija ne postoji i u kojoj kaže 'izbori mogu biti samo ako se meni rezultati svide'.

 

Čović u petom osnovne nije naučio šta je demokratija", smatra Dunović.

 

Gost Novog dana smatra da „prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona BiH predstavlja završetak etničke podjele građana“:

 

"Bili bismo u situaciji da brojimo krvna zrnca glasačima. Taj prijedlog bi nas vratio u ratna ili predratna vremena."

 

Željko Komšić je prošle sedmice najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, što je izazvalo buru komentara.

 

"Željko Komšić i Dragan Čović su predstavnici dvije suprotstavljene politike u BiH. Komšić je reprezent građanskog viđenja BiH, a Čović smatra da isključivo nacionalna prava su prava koje građani BiH trebaju imati.

 

Treba neko da vam dozvoli da se izjasnite kao jedan od tri naroda, a ostale niko i ne računa. To je sve što nudi koncept Dragana Čovića. Ne nudi ništa, samo nacionalno izjašnjenje", rekao je Milan Dunović.


////////////////////////////////////////


Jelena Lovrić : Plenkoviću, niste premijer Bosne i Hercegovine!

„Pozivam sve koji to mogu da pomognemo Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima u oktobru ove godine – pozvao je iz Splita, s pompezne proslave HDZ-ove obljetnice, Andrej Plenković.

Piše : Jelena Lovrić (Nacional)

Poziv se, kao što je sam precizirao, odnosi na sve osobe s dvojnim državljanstvom, porijeklom iz BiH koje žive u Hrvatskoj, da izađu i glasaju na izborima u susjednoj državi. Najavio je također da će se njegova stranka posebno angažirati kako bi što veći broj „naših ljudi“ svojim glasovima pomogao izbornom uspjehu „sestrinskog“ HDZ-a. Bratski mu je sekundirao Dragan Čović, šef bosanskohercegovačkog HDZ-a, tvrdeći „jedna smo stranka i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini“.

Suprotno Plenkovićevim i Čovićevim porukama, Hrvatska i Bosna i Hercegovina nisu jedno, nisu jedna država, kako bi to njihove izjave implicirale. Niti su izbori u Bosni i Hercegovini Plenkovićevi izbori. Niti bi se u izbore u drugoj državi njegov HDZ trebao uključivati. Ni hrvatski premijer ni njegova stranka nemaju pravo na takav prekogranični angažman. Najava desanta na birališta u Bosni i Hercegovini grubi je izraz uplitanja u unutarnje stvari druge države. Od koje će najveću štetu trpjeti bosanskohercegovački Hrvati.

Službeni Zagreb takvim nepametnim i skandaloznim porukama omalovažava i zapravo vrijeđa susjednu državu. Što se, izgleda, više ne može smatrati slučajnim incidentom, nego politikom aktualne, HDZ-ove vlasti. Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović pokušala, posve nediplomatski, da u Ankari izlobira pritisak na Sarajevo, ovo je već druga provokacija slične vrste u kratkom roku. Hrvatska je predsjednica, naime, prošlog tjedna odletjela u Tursku s otvorenim najavama da će od predsjednika Erdogana tražiti intervenciju u korist promjene bosanskohercegovačkog izbornog zakona.

Pritisak nije uspio. Umjesto slamanja Bošnjaka, šefica je hrvatske države dobila pouku iz političke korektnosti. Čovjek koji se inače ponaša poput sultana, odbio je da o Bosni i Hercegovini razgovara bez znanja i iza leđa te države. Odmah je nazvao Sarajevo i dogovorio trilateralu, a svoju je gošću podučio da uređenje BiH smatra unutarnjom stvari naroda te zemlje, u što se on neovlašteno ne bi miješao. Vjerovali mu ili ne, ali tu bi lekciju i hrvatska predsjednica i premijer morali usvojiti. Jer, izjave i potezi koji ne mogu biti shvaćeni drugačije nego kao izraz grubog nepoštovanja državne suverenosti Bosne i Hercegovine govore prije svega o njihovim političkim deficitima“, piše Lovrić.

15.01.2018.

PROF. DR. ANIS BAJREKTAREVIC : MORAMO DA IZBALANSIRAMO ODNOSE SPRAM SVIJETA

Prof.dr. Anis Bajrektarević : Moramo da izbalansiramo odnose spram svijeta

U BiH, i skupa sa drugim južnim Slavenima, od Skopja do Ljubljane, moramo da osluškujemo i da izbalansiramo odnose spram svijeta, ocenio je za RSE profesor dr Anis Bajrektarević, šef katedre i profesor Međunarodnog prava i globalnih političkih studija u Beču.

U intervjuu analizira aktuelnu situaciju u Evropi i svijetu, s posebnim osvrtom na posljedice terorističkih napada, događaje u arapskom svijetu i u zemljama Evropske Unije.

RSE: Terorizam i napadi u brojnim zemljama Evrope i svijeta promijenili su temeljne principe života u slobodi i demokratiji. Kako Vi vidite taj problem, koliko mu se uopšte pridaje pažnje, kao jednom od ciljeva terorizma?

Bajrektarević: U ‘kolijevci slobode’, kako mi doživljavamo i tretiramo Francusku, vanredno stanje koje susprendira elementarna ljudska prava i slobode, prolongira se nekoliko puta i to više ne izaziva nikakvu pažnju medija. To je ono što treba da nas zabrine. Ako to nazovemo nekim ciljem terorizma, on je apsolutno postignut. Redarstvene akcije, odnosno segment društva koji se bavi sigurnošću građana je zakazao. Mi nismo nigdje vidjeli ostavku. Ministar unutarnjih poslova nigdje u Europi nije podnio ostavku. Čak se suprotno desilo, službe su dobile više novca i više ovlasti – a građani nesigurnost i nasrtaj, prvo nasumičan i kaotičan od fanatičnih pojedinaca, a potom sustavno od sivih struktura čiji obseg i djelatnost postaje sve dubiozniji i sve više mimo Ustavom propisanih.

Naprosto su se – posebice kroz medije – a zatim polako i tiho kroz parlamente ili kroz dekrete vlade ili predsjednika (zavisno od sistema), uvodili paketi koji suspendiraju elementarna i osnovna prava – pravo na okupljanje, pravo na slobodu medija, pravo na neprisluškivanje, pravo na neskupljanje osobnih podataka u komunikaciji, bilo u elektronskoj, bilo u vanelektronskoj, itd. Znači, cijeli niz prava je prvo erodiran, a potom suspendiran.

Kada ste spomenuli terorizam, važno je reći da je vojno IDIL (takozvana ‘Islamska država Iraka i Levanta’ – dod. aut.) kao jedna velika skupina terorista, koja se čak i prostorno ostvarila, definitivno eliminirana kao teritorijalni faktor i kao neka vojna snaga. Ne treba zaboraviti da su oni imali jednu veliku teritoriju.

Dakle, i geopolitički i ideološki, IDIL je bio zvjezda padalica – fenomen kratkog daha. Ali ozbiljan udar na građanska prava i slobode u demokratskom svijetu ostaje tamna sjena – da li IDIL-a ili onih koji su se okoristili time? Terorizmu se daje ne samo redarstveno – sigurnosni odgovor, no i ideološki. Na tom pitanju, naše demokracije opstaju ili padaju.

RSE: Na koji način je moguće da djeluju pripadnici te militantne organizacije, s obzirom na promjene koje su se desile?

Bajrektarević: Dio IDIL-a ide, naravno, u neke terorističke ćelije i vjerovatno će nastaviti aktivnosti. Ali, uz obračun sa IDIL-om, kriminalizan je i Muslimanski svijet. Tako je ozbiljno uzdrmana jedna sunitska, pogotovo arapska, debata unutar islamskog svijeta, što će se jako odraziti. Ja očekujem da predvodnici jedne važne debate kao što je ‘Islam i modernost, islam za XXI stoljeće’, suniti, pogotovo iz zemalja koje nisu desetkovane arapskim proljećem, neće biti u stanju da konstruktivno, istrajno i aktivno participiraju u toj debati, te da će ta debata unutar sunitskog dijela islama ili pretežito muslimanskih zemalja doći zapravo iz nearapskih zemalja.

To je jako važno kontekstualizirati, jer na području bivše zajednice južnih Slavena, pogotovo u Bosni i Hercegovini, ima puno muslimana. Od svega nekoliko pretežito muslimanskih zemalja Europe, BiH je najveća, pa će kao takva biti neka vrsta lakmus papira za događaje i procese koji slijede.

RSE: Možemo li se vratiti Evropi i onom što obilježava događaje u zemljama članicama Evropske unije – a to je izlazak Velike Britanije iz ove zajednice, situacija u Španiji nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije, itd.?

Bajrektarević: Atlantistički svijet, pogotovo taj segment Europe ili Zapada, ulazi u jedno dugo razdoblje krize iz koje on neće izaći onako kako je ušao. Definitivno će atlantistički svijet izgubiti svoju supremaciju, svoju dominaciju svijetom. Međutim, i Bizantijum se trošio i raspadao 800 godina. Ne vjerujem da će to trajati toliko, ali sigurno će trajati jako dugo, jer Zapad ima različite metode, palijative, narative, vojne čizme, kako oni vole da kažu – znači, da uspori kontrakciju, amortizira i kalibrira svoje neumitno povijesno povlačenje, da umanji taj pad.

Dakle, ono što nam se u udarnim vijestima priopćava putem medija o svijetu Zapada danas jeste samo spoljna manifestacija jednog dubljeg i sveobuhvatnijeg procesa, vrh ledenog brijega, promjena na spoljnjem epidermu kože koja upućuje na dublju transformaciju u organizmu: Imamo referendum u Kataloniji, djelovanje sila centripetalnih i centrifugalnih u Španiji, toj važnoj zemlji južnog Atlantističkog svijeta. Na drugom kraju, na sjevernom Atlantiku šok i nevjerica: Sa jedne strane Brexit, koji je iznenadio i Britance, na drugom je predsjednik SAD-a Donald Trump uz zbunjenost američkih – poglavito priobalnih medija (Washingrton, NY, LA, SF, Sietlle, Boston), koji golemi šok sopstvene spoznaje što je zapravo prava Amerika, ne mogu i ne žele da sačuvaju samo za sebe, pa opterećuju cijeli svijet time.Imamo situaciju u Americi gdje su liberalni mediji još uvijek frapirani da je Trump predsjednik, ali šta god mislili o njemu, on je legitimno izabran.

Njega je izabrala jedna umorna mezo-Amerika, koja posrće u nesređenoj infrastrukturi zemlje naoružane do zuba u odsustvu socijalne kohezije. To je zemlja koja je umorna od toliko rada, jer jedna obitelj mora imati više poslova da bi preživjela, gdje realni dohoci ne rastu još od vremena Reagana (kraj 1970s). I ta smorena i sluđena Amerikaje glasovala za ovakvog predsjednika, kao što je i Britanija umorna od jedne velike svjetske uloge, te ne može više da održi svoj status ‘vještog balansera’.

RSE: Ima li nagovještaja neke velike pozitivne svjetske ideje za umorne države i umorni svijet, kako kažete?

Bajrektarević: U proteklih dvadeset, trideset godina, nismo imali ozbiljnu ideju. Novi hladni rat, generiranje siromaštva te potonja kriminalizacija, zakiseljavanje oceana i naših društveno-političkih odnosa, demonizacija drugog i drukčijeg – stare su mržnje i povjesno poraženi koncepti.

U EU je napuštena jedna sjajno koncipirana ideja a to je tzv ‘Lisbonska Strategija (iz 2000. dopunjena godinu kasnije, 2001. tzv. Goeteburskom strategijom). To je trebao biti plan, road-map za Europu kako da pomiri kapital i rad, zajedno sa zaštitom okoliša. Danas nam se – poslije deceniju i pol zaborava, nudi bilaterlna inicijativa predsjednika Makrona – koji niti ima mandat, niti vertikalu, niti izbalansiran pristup, niti legitimitet da zamjeni Lisbonsku Strategiju.

Dakle, pored toga – na planetarnom nivou – neki transkontinentalni apel, jednu transkontinentalnu privlačnost, kakav je bio Samit u Riju ‘91., ‘92. godine – mi nismo imali.

Sada One Road – One Belt (OBOR) inicijativa predstavlja prvu ozbiljnu ideju koja Kinu (dakle Aziju) povezuje sa drugim kontinentima – ona ima svoju pacifičku Afro-Azijsku kao i Euroazijsku dimenziju – dakle, povezuje svijet Pacifika, Kine sa Evropom. Ona vuče jednu ozbiljnu tranverzalu, u svakom mogućem civilizacijskom, gospodarskom, tehničko-tehnološkom, transportnom i svakom drugom pogledu i ne obuhvata samo morske već i kopnene putove. To će izazvati najveći geopolitički shift jos od vremena Velikih otkrića krajem XV stoljeća.

Moramo da osluškujemo i u BiH taj svijet, sami i skupa sa drugim južnim Slavenima, od Skopja do Ljubljane, moramo da izbalansiramo odnose spram svijeta. Postoje četiri strane svijeta i politika BiH, i gospodarska i kulturna, ipolitička, isto tako mora odražavati elementarne principe zemljovida a to su harmonija i balans svih četriju strana svijeta.

Bilješka o sagovorniku

Profesor dr Anis Bajrektarević, rođenjem Sarajlija jedan je od vodećih geopolitičkih analitičara. Član je više prestižnih međunarodnihinstituta i stručnih magazina a radovi su muobjavljeni u više od 40 zemalja te prevedeni na 20-tak jezika. Autor je više knjiga – posljednja nosi naziv „Geopolitika – Evropa Sarajeva 100 godina poslije i drugi spoljnopolitički eseji”. Jedna od zapaženijih je „Ima li života poslije Facebooka“. U Beču je predstavnik Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)

Gordana Sandić – Hadžihasanović (RSE)

15.01.2018.

ZDRAVKO KRSMANOVIC O PRIPADNICIMA "SRPSKE CASTI"


KRSMANOVIĆ O PRIPADNICIMA "SRBSKE ČASTI": "To su Dodikovi batinaši, očekujemo velike nerede"

"To je na odgovarajući način zastrašivanje, u prvom redu, Saveza za promjene i vlasti u Sarajevu, gdje se svaki put postavlja teza o izdajnicima i onda je, maltene, legitimno primijeniti silu nad izdajnicima putem batinaša, odnosno ljudi iz kriminalnog miljea koji imaju odgovarajuću političku, a nekad čak i policijsku zaštitu da se bave kriminalnim poslovima".Potpredsjednik NDP-a i poslanik ove političke partije u Narodnoj skupštini RS Zdravko Krsmanović kaže da očekuje da EU uvede sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku." Očigledno je da je BiH neophodna pomoć sa strane kako bi izašla iz ovog blata, u koje su nas i oni na neki način indirektno doveli, dovodeći Dodika na vlast na način koji nije bio u potpunosti u skladu sa demokratskim standardima", ističe Krsmanović.

 

Govorio je i o ekstremistima iz kriminalnog miljea koji su održali sastanak u Narodnoj skupštini RS. 

 

"Priča nije toliko ozbiljna u kontekstu paravojne formacije, ali je to sigurno organizacija čiji je prevashodni cilj zastrašivanje političkih neistomišljenika. To su tzv batinaši, ljudi koji se pripremaju da vrše pritisak na političke neistomišljenike. Naročito su aktivni u izbornom procesu posljednih nekoliko dana i na dan izbora, kada su spremni da primijene silu na odgovarajuće ljude, političke protivnike, kako bi se izbori dobili po svaku cijenu.

Njihov dolazak u Narodnu skupštinu RS apsolutno daje legitimitet ovakvoj tezi, jer je to politička institucija u kojoj sjede političke partije. Dakle, to je na odgovarajući način zastrašivanje, u prvom redu, Saveza za promjene i vlasti u Sarajevu, gdje se svaki put postavlja teza o izdajnicima i onda je, maltene, legitimno primijeniti silu nad izdajnicima putem batinaša, odnosno ljudi iz kriminalnog miljea koji imaju odgovarajuću političku, a nekad čak i policijsku zaštitu da se bave kriminalnim poslovima".

 

 Kaže i da postoji bojazan od nereda na dan opštih izbora.

 

"U RS je situacija u suštini dosta složena. Dodik primjenjuje državne institucije i javna preduzeća kako bi jačao svoju poziciju, naručuje istraživanja javnog mnjenja koja mu daju za pravo da je najjači. Međutim, "izlazak" DNS-a iz tvrde koalicije koja je do sada postojala na liniji SNSD - DNS - SP, što je evidentno, u potpunosti dovodi u pitanje da li se može formirati postojeća vlast nakon izbora.

Ako DNS ima svoje kandidate za pojedinačne funkcije, a Savez za promjene ima jednog zajedničkog kandidata, što je na neki način već izvjesno, onda je prevaga za pobjedu za predsjednika RS na strani Saveza za promjene. Zbog toga SNSD smatra da je potrebno primijeniti sve moguće metode, pa i silu, a ako stvari krenu loše, po scenariju čak i državnog puča u Crnoj Gori, zastrašiti birače da stanu sa izlaskom.

Režim će pokušati da režira izbore, izvede svoje sigurne birače, smanji izlaznost. U takvoj situaciji, on može da očekuje povoljniji rezultat za sebe. U tom smislu, ova priča je strašno ozbiljna, jer se ni po koju cijenu ne smije dozvoliti promjena političke vlasti u RS," kaže Krsmanović i dodaje.

 ////////////////////////////////


///////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89213960

Powered by Blogger.ba