Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.01.2018.

BRITANSKI GUARDIAN: RUSKI PLACENICI PODRZAVAJU SEPARATISTE BOSANSKIH SRBA

BRITANSKI GUARDIAN: Ruski plaćenici podržavaju separatiste bosanskih Srba

U utorak je Milorad Dodik, tvrdi lider srpske polovine Bosne, održao vojnu paradu u Banjoj Luci, u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda u zemlji, piše Guardia.BRITANSKI GUARDIAN: Ruski plaćenici podržavaju separatiste bosanskih Srba

Ruski obučeni plaćenici pomažu uspostavljanju paravojne jedinice koja služi lideru srpskih separatista u Bosni, objavljeno je u petak u Sarajevu, prenosi britanski Guardian pisanje portala Žurnal.info.

Ministar sigurnosti potvrdio je izvještaj, podstičući strahove od destabilizacije Balkana i otpora proširenju NATO-a, ističe Julian Borger, dopisnik Guardiana iz Washingtona.
 
Vijest portala Žurnal.info, koja je potvrđena iz Ministarstva sigurnosti BiH, dolazi u vrijeme povećanja strahovanja Zapada zbog ruskih napora da se destabilizuje Balkan i da se odupre proširenju NATO-a u regionu.
 
U utorak je Milorad Dodik, tvrdi lider srpske polovine Bosne, održao vojnu paradu u Banjoj Luci, u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda u zemlji, piše Guardia.
 
U Žurnalovom izvještaju se navodi da jedinica "Srbska čast" - za koju se kaže da je bila obučavana u ruskom humanitarnom centru u Srbiji - bila u procesu uspostavljanja paravojne grupe koja bi se koristila protiv Dodikovih protivnika.
 
Objavio je fotografije jedinice na ulicama Banjaluke, upravnog centra Republike Srpske, poluautonomnog entiteta unutar Bosne, stvorenog u Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je okončao rat 1992-1995. Slike pokazuju paravojne snage koje poziraju u crnim džemperima i borbenim zupčanicama, prenosi Guardian.
 
Izvještaj, uključujući i sliku ceremonije dodjele nagrade, kaže da je jedan od vođa grupe Bojan Stojković bio bivši srpski padobranac koji je obučen u Moskvi, a medalju je dodijelio Valerij Kaljakin, ruski general.
 
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, rekao je da su obavještajne i sigurnosne službe svjesne prisustva i aktivnosti grupe.
 
"Dugo smo koristili ove informacije, prikupili smo dosta informacija o tome", rekao je Mektić, dodajući da nije mogao dati više detalja dok su njegovi saradnici pripremili potpuni izvještaj za Tužilaštvo BiH.

750
 
U izvještaju Žurnala je rečeno da je grupa regrutovala iz srpskog kriminalnog podzemlja kako bi formirala novu paravojnu jedinicu odanu Dodiku. U njemu se navodi dokument o bezbjednosnoj službi koji kaže da su pomoćnici Dodika razgovarali o ciljevima nove jedinice sa liderima "Srbske časti", a ciljevi bi uključivali "moguću intervenciju ako opozicija nastoji opstruirati funkcionisanje vlasti".
 
"Za takvog predsjednika vrijedi dati svoj život", napisao je Stojković pod slikom Vladimira Putina na njegovom profilu Instagrama, prema izvještaju.

Ispod fotografija Dodika napisao je: "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine".
 
Pojava paravojnih formacija u Bosni dolazi 15 mjeseci nakon udara ruske obavještajne službe u Crnoj Gori, u kojoj su plaćenici planirali da napadnu parlament, ubiju Mila Đukanovića, prozapadnog lidera zemlje i spriječe pridruživanje NATO-u. Ova zavjera je spriječena, a Crna Gora je postala članica NATO-a u junu 2017.
 
Bh. vlada takođe vodi članstvo u NATO-u, ali otpor Republike Srpske sa Dodikom na čelu spriječava napredak.
 
"Ovo je dio većih promjena u međunarodnom poretku, počev od invazije u Gruziji, Siriji i Ukrajini, miješanje na američke izbore", rekao je Reuf Bajrović, bivši ministar energetike u Bosni, koji je nazvao paravojne formacije u Banjoj Luci "prelomni trenutak".
 
"Rusi su odlučili da koriste svoje poluge na Balkanu kako bi dobili ishod koji žele: kraj Dejtonskog sporazuma i stvaranje srpske državice", piše Guardian.


////////////////////////////////

KRSMANOVIĆ TRAŽI DODATNE SANKCIJE DODIKU I INTERVENCIJU VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Zamrznuti mu svu imovinu i staviti ga..."

"Ako SAD uvedu Dodika na crnu listu, zašto se tome ne pridruži EU? To su stvari koje očekuje svaki normalan demokrata u ovoj zemlji, koja je većin opredijeljena za EU. Mora se obračunati sa snagama koje su snage opstrukcije, snage razjedinjavanja, snage mržnje koje provode secesiju u BiH, a prodaju se kao socijaldemokrate", dodao je Krsmanović.


KRSMANOVIĆ TRAŽI DODATNE SANKCIJE DODIKU I INTERVENCIJU VISOKOG PREDSTAVNIKA: 'Zamrznuti mu svu imovinu i staviti ga...' - 1

Potpredsjednik NDP-a, Zdravko Krsmanović, gostujući u emisiji Parlaonica na BHT-u, prizivao je uvođenje dodatnih sankcija predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, uz intervencije i visokog predstavika.

 

Rješenje za krizu u BiH je evropski put bez kompromisa, kaže Krsmanović i ističe da je, na tom putu, potrebno više jačati nadležnosti lokalnih zajednica, istovremeno smanjujući nadležnosti entiteta. 

 

"Nisu sporni entiteti i kantoni, ali su sporna tolika njihova ovlašćenja, da su oni uzeli sve resurse, a lokalne zajednice sveli, maltene, na nivo mjesnih zajednica", rekao je Krsmanović.

 

A nakon razvlašćenja entiteta, po Krsmanoviću, potrebno bi bilo jačati integracione procese u BiH.

 

Pretpostavka za ostvarenje ovih ciljeva su smjena aktuelne vlasti, kaže Krsmanović, a u tome očekuje pomoć zapadnih zemalja. Uvođenje dodatnih sankcija predsjedniku Dodiku, koje bi uključivale blokadu imovine ili zabranu putovanja, moglo bi, smatra Krsmanović uticati na rezultate izbora.

 

"Ako SAD uvedu Dodika na crnu listu, zašto se tome ne pridruži EU? To su stvari koje očekuje svaki normalan demokrata u ovoj zemlji, koja je većin opredijeljena za EU. Mora se obračunati sa snagama koje su snage opstrukcije, snage razjedinjavanja, snage mržnje koje provode secesiju u BiH, a prodaju se kao socijaldemokrate", dodao je Krsmanović.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
60639856

Powered by Blogger.ba