Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.01.2018.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSICA CORAXA

12.01.2018.

AMBASADA IZRAELA NAPUSTILA VILU MILORADA DODIKA NA DEDINJU U BEOGRADU

MILE, NEPOŽELJNA OSOBA: Ambasada Izraela napustila Dodikovu vilu na Dedinju

Ambasada Izraela u Beogradu od 1. januara ove godine više ne koristi vilu na Dedinju, čiji je vlasnik Milorad Dodik.
MILE, NEPOŽELJNA OSOBA: Ambasada Izraela napustila Dodikovu vilu na Dedinju

Kako BN saznaje, izraelska ambasada u Beogradu od 1. januara ove godine zvanično više ne koristi Dodikovu vilu na Dedinju.

 

Prema tvrdnjama izvora BN-a, izraelska vlada je odlučila da od 1. januara ove godine više ne koristi Dodikovu vilu za potrebe ambasade te zemlje u Beogradu upravo zbog toga što je on kompromitovan u javnosti i što je nepoželjna ličnost za mnoge zemlje.

 

Dodik je vilu kupio kada je bio premijer Republike Srpske 2007. godine od Komercijalne banke, iako je kredit za nju podigao 2008. godine pod sumnjivim okolnostima u Pavlović banci što je bio predmet istrage Tužilaštva BiH.

 

Vila je površine 341 m2, posjeduje garaže od 45 m2 i pomoćne prostorije od 63 m2 te zemljište uz objekt preko 350 kvadratnih metara.

 

Nalazi se u ulici Vaska Pope na broju 16 u Beogradu.

 

Kako su mediji tvrdili, sudski vještak građevinske struke Aleksandar Petrović u svom izvještaju je napisao da se prizemlje sastoji od hodnika, dnevnog boravka, spavaćih soba, kuhinje, mokrog čvora i ostave.

Sprat se sastoji od hodnika sa dnevnim boravkom, kuhinje sa trpezarijom, spavaćih soba, mokrog čvora i posebnim dijelom u kojem je smješten WC. U dijelu sprata se nalaze spavaće sobe različitih veličina.

Vilu koja je izgrađena 2005. godine vještak je procijenio na 1.260.000 evra.

 

Još ranije Dodik je kazao da je vilu na Dedinju kupio od Komerijalne banke i da je iznajmio izraelskoj ambasadi u Beogradu za iznos oko 55 hiljada evra na godišnjem nivou.

 

„Kirija ide na otplatu kredita za kuću koja je i pod bankarskom hipotekom na period od deset godina", rekao je Dodik još 2010. godine, kada je priznao da ima vilu u Beogradu.

 

Ambasada Izraela u Beogradu nikada nije zvanično potvrdila da se nalazi u vili, čiji vlasnik je bio pod istragom zbog kredita podignutog na sumnjiv način u Pavlović banci.

 

I vlasnik Pavlović banke i službenici koji su dali kredit bili su predmet istrage Tužilaštva BiH koja je okončana, takođe pod sumnjivim okolnostima.

 

Postavlja se pitanje kako će sada Dodik otplaćivati kredit čija rata je veća od njegove predsjedničke plate u Republici Srpskoj.

 

 

(SB/BN)


Image result for slobodan pavlovic bankrotirao
DODIKOV BANKAR OBJAVIO BANKROT: Prodaje se imovina ...

12.01.2018.

ZELJKO KOMSIC: KANDIDUJEM SE ZA CLANA PREDSJEDNISTVA JER NE MOGU DA GLEDAM KAKO I DALJE RASTURAJU NASU BiH


Komšić pojasnio razloge svoje kandidature : “BiH je dosta propatila, dosta je krvi proliveno, u ratu je nisu rasturili – ne možemo dopustiti da je rasture u miru”


Željko Komšić bit će kandidat za člana Predsjedništva BiH na narednim izborima 2018. godine. Za N1 je pojasnio razloge svoje kandidature.

“Četvrta godina ide sa ovim sazivom Predsjedništva BIH, i postaje mučno gledati kako je rezultat u Predsjedništvu 2:1 protiv Bosne i Hercegovine. Moje mišljenje je da u Predsjedništvu treba biti minimalno 2:1 u korist BiH. Druga stvar, ove ucjene sa izbornim zakonom, stvar koja ozbiljno treba da promijeni koncept BiH, da uvedu jednu, ne političku – nego historijsku činjenicu, stvarno nisu nešto što čovjek može tek tako da istrpi i pređe preko toga. Te ucjene se moraju zaustaviti”, kazao je Komšić u uvodu razgovora sa Vladom Marićem.

“Imamo i drugi, i treći scenario, nereagovanje na prijetnje moraju prestati. Ovo se može staviti u taj kontekst pokušaja, želje i namjere da se zaustave prijetnje”, rekao je lider Demokratske fronte.


Image result for sporazum cvetkovic macek fotos


Image result for sporazum cvetkovic macek fotos


Image result for sporazum cvetkovic macek fotos


Image result for slobodan milosevic i franjo tudjman u karadjordjevu fotos


Image result for slobodan milosevic i franjo tudjman u karadjordjevu fotos


Image result for slobodan milosevic i franjo tudjman u karadjordjevu fotos


Image result for slobodan milosevic i franjo tudjman u karadjordjevu fotos


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


“BiH je bila u teškim situacijama mnog puta. Jednom je formalno bila rastočena, sporazumom Cvetković-Maček, koji nije realizovan zbog početka II svjetskog rata. Nalazimo se u sličnoj situaciji, to se mora zaustaviti”, ocijenio je Komšić.

“BiH je dosta propatila, dosta je krvi proliveno, u ratu je nisu rasturili – ne možemo dopustiti da je rasture u miru”, naveo je.

Komši

12.01.2018.

JAKOB FINCI: ZELJKO KOMSIC IMA SVA PRAVA DA SE KANDIDUJE, TO MJESTO NIJE REZERVISANO ZA HDZ


JAKOB FINCI: Komšić ima sva prava da se kandiduje, to mjesto nije rezervisano za HDZ

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci govorio je za Vijesti.ba o tome na koji način kandidatura Željka Komšića se može odraziti na implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj zvanične politike u BiH imaju rezervisan stav.
JAKOB FINCI: Komšić ima sva prava da se kandiduje, to mjesto nije rezervisano za HDZ

"Mislim da kandidatura Željka Komšića je u skladu sa postojećim Ustavom Bosne i Hercegovine i izbornim zakonom jer se radi o pripadniku hrvatskog naroda iz Federacije BiH i kao takav ima sva prava da se kandiduje. Kakve će to reakcije proizvesti kod ostalih hrvatskih stranaka to je drugo pitanje, međutim ni na koji način to mjesto nije rezervisano za pripadnika samo jedne stranke, nego je to mjesto rezervisano za pripadnika hrvatskog naroda, a Željko Komšić je to bez pogovora", kazao je Finci za Vijesti.ba.

 

Poznato je da HDZ unatoč brojnim pozivima od strane međunarodnih zvaničnika u cilju implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić i Pilav, ima izrazito rezervisan stav, jer ukoliko bi se presude Evropskog suda za ljudska prava impelemtirale istovoremeno bi bilo nemoguće usvajanje HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona.

 

"Ono što je HDZ predložio ne dotiče implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava. Da bi se ta presuda provela ipak treba prvo promijeniti ustavnu odrednicu koja sada striktno kaže da se u Predsjedništvo bira jedan Srbin iz Republike Srpske, odnosno jedan Hrvat i jedan Bošnjak iz Federacije a te promijene u HDZ-ovom prijedlogu izmjene izbornog zakona nema, tako da to dvoje nije ni u kakvoj vezi i da to ne utiče na na traženje HDZ-a za izmjenu izbornog zakona", rekao je Finci.

 

Dodao je da naši politički lideri neće da shvate da bez implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava ne možemo dobiti kandidatski status, bez obzira što ćemo tačno odgovoriti na 3242 pitanja, jer ključ je da ispunimo i ostale uslove.

 

"Jedan od uslova koji je čak naveden i u Reformskoj agendi je implementacija ove odluke jer Evropa teško može prihvatiti državu kandidata koja ne poštuje osnovna ljudska prava i ne daje svojim građanima osnovno pravo, a to je da biraju i da budu birani na opštim izborima", zaključio je Finci.

 

 

(Vijesti.ba/SB)

12.01.2018.

JOVAN DIVJAK : KOLIKO SMO SE BORILI ZA BOSNU I HERCEGOVINU, TOLIKO JE I IMAMO

Jovan Divjak : Koliko smo se borili za Bosnu i Hercegovinu , toliko je i imamo
Penzionirani general Armije RBiH i izvršni direktor Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” Jovan Divjak u razgovoru za Radiosarajevo.ba otvoreno je komentirao dešavanja u Banjoj Luci na obilježavanju neustavnog dana RS-a.

Divjak je komentirao i upućene poruke i dvostruku politiku Srbije, ali i hipokriziju Sarajeva i nedosljednost u odbrani ideala Bosne i Hercegovine za koju se, navodno, svi borimo. Legendarni general se osvrnuo i na prilike u regionu, priče o ratu i sukobima, ali i sve naše deklaracije…

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate ovosedmična dešavanja u Banjoj Luci i poruke upućene s obilježavanja neustavnog dana RS-a. Od Milorada Dodika, do Tomislava Nikolića, patrijarha Irineja i glumca Lazara Ristovskog?

“To je rušenje Ustava BiH. Ta je Republika stvorena na temelju ratnog zločina, da ne kažem genocida. Ona je stvorena tek poslije Daytona. S druge strane, zaista, u procesima od 25 godina, to pitanje nije rješavano na pravi način, nego tek u posljednje vrijeme. Na taj način je, ne provociralo, već je samo podržalo tu tendenciju koja se iznosi iz RS, da Dodik više puta kaže da je to država. Ono što je bitno, ne bih s tolikom vikom i galamom išao preko sredstava informisanja. Treba ignorisati, iz prostog razloga što nema dosljednosti u odnosima partnera.

Jer, prije samo pola godine predstavnik Bošnjaka je sjeo s Dodikom da bi potpisali sporazum s MMF-om itd. Znači, nema konzistentne politike u BiH prema propisima, zakonima i Ustavu. Slažem se s eventualnom konstatacijom da je Aleksandar Vučić ignorisao taj događaj u Banjoj Luci. Međutim, on je poslao ljude koji su prenijeli ono što je on mislio. Ne bi Nikolić mogao reći ono što je rekao, ili, ne znam,  glumac (Lazar Ristovski), da kaže uradimo most, Drina nas ne dijeli.

U našem bosanskohercegovačkom biću, nažalost, malo nas ima tog bosanskohercegovačko bića, nema jedinstvenog stava. To su pojedinačne reakcije. Ali, ne reaguje se samo jednog dana, reaguje se 365 dana, da se traže zajednička rješenja. Jer, i Srbi i Hrvati bez obzira što imaju rezervne domovine, ne mogu živjeti u BiH ako to nije zajedno s Bošnjacima.

Radiosarajevo.ba: Primjećujete li da postoji zbunjenost u javnosti i na političkoj sceni, kako uopće reagirati na ovakve situacije poput ove u RS-u? Nije li sve manje države, barem se tako čini, ali i  sve manje prametne i dosljedne reakcije onih koji bi ju trebali braniti. Postoji li uopće neko ko je spreman da brani BiH za koju smo bili 1992. godine?

“Ne volim kada se upotrebljava plural narod, narod… Pa, tri naroda imaju svoje viđenje. Dva naroda imaju ideje, eto, da imaju svoju republiku, svoja odcjepljenja, a jedan narod hoće da dominira!

Nema tu jedinstvenog stava. Pogledajte samo prije dva mjeseca je bila jedna međunarodna anketa gdje je mladima, njih oko 1.500, između 16 i 26 bilo postavljeno pitanje šta je za njih BiH. Mladi Bošnjaci, 77 posto njih, su za BiH, a svega devet posto mladih u RS-u su rekli da im je BiH domovina. Treba raditi svakodnevno. Ne samo 8. ili 11. januara. Jer, djeca su otrovana činjenicama iz rata…

Radiosarajevo.ba: Koliko Vas plaši vraćanje u javnost termina kao što je rat. Te stalne tenzije. Ljudi s pravom pitaju kamo vodi ovo čemu svjedočimo u regionu?

“Plašim se da svako ima svoju priču. Hrvati se naoružavaju preko NATO-a, Srbi preko Rusa, a mi se hvalimo da smo podigli proizvodnju oružja, municije na veći nivo. Znači, to su priče koje kod sva tri naroda na neki način drže tenziju. Nema nikakvih šanse, izgleda za rat! Ta je tendencija jeste samo zato što su izbori na vratima. Ako nisi s nama, čuvaj se onih drugih. To su međusobna prepucavanja, prijetnje… A ne volim da se opet jučer ponovi nekakva izjava u smislu “Aija je dao da nas čuva Turska”, u reakciji na put predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Tursku.

Radiosarajevo.ba: Kako vidite takva i inače strana uplitanja, pa i ova domaća pristajanja na takve odnose?

“Znate šta… Nacionalizmi, znamo da postoje i srpski i hrvatski, ali pomalo mene zabrinjava bošnjački nacionalizam. Jer, pazite, ako je prošle godine, sad će godina, rečeno, idemo u Hag, mi ćemo oboriti presudu po tužbi protiv Srbije i sve to, a nismo dobili objašnjenje s kojim argumentima se išlo. Jednostavno zamajava se sopstveni narod. Zamajava se time ako se kaže da je 100.000 zaposleno. Zmajava ga se kada u štampi govoriš o slomu RS itd. Mene ne insteresuje komšija, mene interesuje ovdje, ovaj ovdje grad, koji, nažalost, nema ništa od onoga M-M-M. To je pokazao i posljednji popis. Za BiH, za njezinu budućnost je važno, ako imamo jaku FBiH, može biti jake BiH.

Radiosarajevo.ba: Za februara je najavljena Deklaracijazaštiti i očuvanju srpskog naroda, koja će sigurno izazvati ponovne tenzije. Posebno jer ona, i prema mišljenju beogradskih intelektualaca, korespondira sa Memorandumom SANU-a. To se donekle poklapa sa Vašom tvrdnjom o toj dvostrukoj politici Vučića. Da li Srbija ima dvostruku politiku prema BiH?

“Možda malo da pogledamo ove naše deklaracije u BiH, u Bošnjaka, i oni su u godinama poslije rata imali svoje razne deklaracije. Vi dobro znate da je i BANU formiran na toj deklaraciji. Dakle, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti. A imamo Akademiju nauka i umjetnosti ANU koju oni ignorišu. Zbog čega?!

Ako smo za Bosnu i Hercegovinu, trebamo se suprotstaviti svim tim tendencijama. To nas (Deklaracija iz Beograda) uopšte ne treba da sikira. To je tema da žive i novinari, i štampa, i društvene mreže… Napisano je kao što je mnogo toga napisano.

Mi smo imali najbolju Platformu, Platformu Predsjedništva iz juna 1992. godine. To je najjači dokument poslije 1943. godine. Platforma o odbrani BiH! Postavljate pitanje svaki dan zašto to nije realizirano. To je naš odgovor toj eventualnoj priči o Deklaraciji Srba. Dajte neka ljudi vide i jedno i drugo, pa neka ljudi vide šta znači i jedna i druga. Jer ova naša je civilizacijska, evropska, svjetska, naj u svemu… Pa uporedim. Neka se vidi šta su ljudi željeli. Kažete nemamo zemlju za koju smo se borili. Za koliko smo se borili toliko je imamo.

Faruk Vele (Radosarajevo.ba)


///////////////////////////////////////
Alain Delon: Otići ću s ovog svijeta bez žaljenjaJedan od najslavnijih francuskih glumaca Alain Delon tvrdi da će otići s “ovog svijeta bez žaljenja”, u intervjuu objavljenom u četvrtak u posebnom broju francuskog časopisa Paris Match, posvećenom njegovoj 60 godina dugoj karijeri.

“Život mi više ne donosi bog zna što. Sve sam doživio, sve sam vidio. Ali ponajviše jer mrzim ovu epohu, povraća mi se od nje”, objašnjava 82-godišnji glumac na kraju intervjua naslovljena “Ja, Delon: intervju njegova života”.

“Ima ljudi koje mrzim. Sve je lažno, iskrivljeno. Nema više poštovanja, nitko vam više ne daje riječ. Samo se novac računa. Cijeli dan slušamo o zločinima. Znam da ću napustiti ovaj svijet bez žaljenja”, kaže Alain Delon.

“Gotovo su svi mrtvi”, ističe legendarni glumac iz “Geparda” (1963.), kojemu je prije nekoliko mjeseci umrla Mireille Darc, glumica koja je s njim dijelila život sedamdesetih godina.

Napominje i da “kasni” snimanje njegova “posljednjeg filma” u kojem bi trebao glumiti uz Juliette Binoche, a “htio bi po posljednji put stati i na kazališne daske”.
Prethodni dugometražni film s Alainom Delonom bio je 2008. “Asteriks na olimpijskim igrama” u kojem je glumio Julija Cezara. U kazalištu je zadnje nastupio u “Običnom danu” Erica Assousa.

Publika će ga posebno pamtiti po ulogama u filmovima “Rocco i njegova braća” (1960.), “Pomračenje” (1962.) i “Gospodin Klein” (1976.).

(Kliker.info-Seebiz)////////////////////////////////////


PETRITSCH OTKRIO: 'Brisel nikada nije bio toliko ljut kao što je sada na Čovića i Dodika!'


PETRISCH OTKRIO: 'Brisel nikada nije bio toliko ljut kao što je s
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940457

Powered by Blogger.ba