Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.01.2018.

DNO BEZDANA

10.01.2018.

U SRBIJI SVE MANJE ZNAJU O ZLOCINIMA

10.01.2018.

DJECIJE 'IGRE DRZAVNOSTI'
"Pasoš" Republike Srpske
//////////////////////////////////

Učitajte više sadržaja...


10.01.2018.

POGRESNO SHVACANJE DEJTONSKOG SPORAZUMA

Njemački zastupnik Josip Juratović : Glavna prepreka europskom putu BiH je pogrešno shvaćanje Daytonskog sporazumaZastupnik Socijaldemokratske stranke u Parlamentu Njemačke Josip Juratović ocjenjuje kako je glavna prepreka europskom putu BiH pogrešno shvaćanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Juratović, koji je ovih dana posjetio, Tuzlu, angažiran je na poboljšanju odnosa između država nastalih raspadom bivše SFRJ, što čini i značajan dio njegovog političkog angažmana. Smatra kako ulazak u EU može donijeti samo dobro zemljama Balkana.

“Europska unija je garant mira gdje rata nije bilo već sedamdeset godina, a znate da se u prosjeku rat događa svakih trideset godina. Taj demokratski sustav se odnosi na ravnopravnost i jednakost svih građana, na slobodu svih građana. Da neko ko je Hrvat je jednakopravan ovdje u Tuzli bez obzira što je rođen na Širokom Brijegu i da je Bošnjak iz Tuzle jednakopravan na Širokom Brijegu ili Banjaluci, isto tako da je Srbin iz Banjaluke ravnopravan ovdje. Cjelokupno demokratsko društvo se zasniva na pravu i ravnopravnosti”, navodi Juratović.

Ističe da će se BiH teško pridružiti europskoj obitelji zbog pogrešnog shvaćanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Neki su ga shvatili kao garant za sve ono što su u ratu postigli. Daytonski sporazum je zamišljen kao sporazum kojim će se zaustaviti rat, ali i da bi zdrav razum nakon pet, deset ili petnaest godina pobjedio i stvorio sustav jednog otvorenog demokratskog društva”, kaže.

Juratović se posebno zalaže za izmjene Ustava Federacije BiH koji ovako s deset kantona ili pokrajina, kako ih naziva, teško će doprinijeti ekonomskoj stabilnosti. Ističe da mu je nezamisliva pa i smiješna činjenica da bolestan čovjek iz Sarajevskog kantona u Tuzlanski kanton dolazi na liječenje pod istim uvjetima kao da ide u Austriju.

Također, zanimljivo mu je na koji način se u BiH tumači mogućnost pristupa ove zemlje europskoj obitelji.

BiH teško do EU zbog pogrešnog shvaćanja Daytonskog mirovnog sporazuma

BiH teško do EU zbog pogrešnog shvaćanja Daytonskog mirovnog sporazuma

“Imate trideset i pet poglavlja koja su ključna za ulazak u EU i koja nećete mimoići. Ali trebate znati da kada vam neko iz politike kaže da pregovara s Europskom unijom, recite mu da nije normalan. Vi uopće ništa ne pregovarate. Pročitajte tih 35 poglavlja i jako brzo ćete uočiti da vi ne pregovarate nego vama EU jasno kaže pod kojim uvjetima imate šansu uopće ući u EU”, navodi.

Na pitanje kako Njemačka vidi BiH i Zapadni Balkan, Juratović kaže da se mnogi ljudi čude nekim propustima i nepromišljenostima.

“Obično kaže da su u BiH, odnosno bivšoj Jugoslaviji neki koji se stalno svađaju. Oni to ne razumiju. Velika većina ne može uopće shvatiti kako su mogli uništiti onakvu zemlju koja je imala razvijenu ekonomiju i koja je bila bolja od ekonomija zemalja koje su kasnije došle raspadom Varšavskog sporazuma. Ja nisam jugonostalgičar. Ja sam bio protiv socijalizma jer sam želio oduvijek demokratski sustav. Nisam ni nacionalist, jer se nacionalizam zasniva na ideologiji. Ideologija uvijek koči demokratske procese i slobodu”, riječi su zastupnika Socijaldemokratske stranke u Parlamentu Njemačke.

Teško do ekonomske stabilnosti kad cijele obitelji odlaze u Zapadnu Europu

Teško do ekonomske stabilnosti kad cijele obitelji odlaze u Zapadnu Europu

Bosna i Hercegovina koči, smatra Juratović, baš ta nacionalna politika koja je ovdje i dalje prioritet. Međutim, bez ekonomske osviještenosti niti jedna zemlja ne može biti prosperitetna.

“Nas u Njemačkoj ni najmanje ne interesira da li je neko iz germanskog, poljskog, arapskog ili hrvatskog plemena. Mi koji smo radili u Audiu smo bili iz pedeset i četiri nacionalnosti. Međutim, tamo je postojala samo jedna nacija – ‘audijanci’. Kod kuće se može moliti svako svome Bogu”, kaže.

Poštujem svakog vjernika jer sam i sâm vjernik, dodaje on.

“Mi vjernici se jako dobro razumijemo i međusobno poštujemo. Nemamo nikakvih problema međusobno. To su pravi vjernici. Probleme imaju oni koji vjeru zloupotrebljavaju za osobne interese ili političke interese. Ali, to nisu vjernici. U svakom slučaju, u Njemačkoj nikoga ne interesira kojem se ko Bogu moli jer je to privatna stvar svakog čovjeka. Ali, kada si došao na ulicu tada si građanin i imaš svoja prava i svoje dužnosti”, kaže Josip Juratović.

Svjestan je da se skorašnja ekonomska stabilnost u zemaljama regije ne može očekivati, posebice nakon što cijele obitelji odlaze u Zapadnu Europu.

“Radije su spremni tamo biti građani drugog reda nego građani prvog reda ovdje. Međutim, morate shvatiti da ne vrijedi bježati. Ne vrijedi se povlačiti. Moramo se učiti boriti”, dodaje.

Ogovornost je isključivo sada na mladima da mijenjaju ekonomske i društvene prilike jer će upravo oni u takvoj budućnosti najdulje živjeti, poručio je Juratović boraveći u Tuzli.

Maja Nikolić (RSE)


//////////////////////////////////////////////


HRVATSKI ANALITIČAR GORDAN DUHAČEK: Kako se Kolindino lobiranje kod Erdogana pretvorilo u fijasko!

Kako se Kolindino lobiranje kod Erdogana pretvorilo u fijasko!

///////////////////////////////////////////

RAT DUG ČETIRI DECENIJE: Bora Čorba izvrijeđao Đorđa Balaševića, ovaj mu brzo vratio

RAT DUG ČETIRI DECENIJE: Bora Čorba izvrijeđao Đorđa ...

//////////////////////////////////////


KOKARDA GA SKUPO KOŠTALA: Zbog uznemiravanja građana četničkim obilježjima suspendovan policajac

KOKARDA GA SKUPO KOŠTALA: Zbog uznemiravanja građana ...
10.01.2018.

DRAGAN BURSAC: ,,LAZARE, A STA CEMO SA SREBRENICOM?"


DRAGAN BURSAĆ: „Lazare, a šta ćemo sa Srebrenicom?“

Nego, šta ćemo sa Tomašicom, Srebrenicom, šta ćemo sa Korićanskim stijenama, sa Manjačom? Šta ćemo sa svim tim sillnim toponimima, koji i danas sablasno zvuče, utjeruju strah u žile, a nalaze se u Republici Srpskoj? Hoćemo li kosti desetine hiljada Bošnjaka i Hrvata prisajedinjavati sa Srbijom?
DRAGAN BURSAĆ: 'Lazare, a šta ćemo sa Srebrenicom?' - 1

Piše: Dragan Bursać

 

 ...............................


Image result for srbijanski glumac lazar ristovski fotos


LAZAR RISTOVSKI

.........................


Srbijanski glumac Lazar Ristovski nije zadnjih godina u nekoj artističkoj kondiciji, ali mu nacionalističke kuraži ne nedostaje. Tako je sav uspaljen održao  govor u banjalučkom "Boriku", koji je dostojan trabunjanja najmračnijih srpskih nacionalista iz devedesetih godina prošlog vijeka.

 

Čitav govor je satkan oko jedne stožine, tako poznate, tako užasne i tako porazne - Neće biti mira dok Srbija i Republika Srpska ne postanu jedno. Samo, gospodinu Ristovskom, potkralo se u obraćanju poodosta stvari koje vrijeđaju ljudskost, čovječnost, zdrav razum i elementarnu pristojnost.

 

Lazar Ristovski veli kako je Srbija sigurna kuća za Republiku Srpsku. Hm? Jel' to biješe ona sigurna kuća koja je nahuškavala Srbe u Hrvatskoj na balvan revolucije, a onda ih u širokom luku mimo Beograda primila kao izbjeglice i pretvorila u apatride? Jel' to sigurna kuća, čiji su intelektualci sa početka devedesetih iz udobnih beogradskih salona izvršili eksperiment nad 250 hiljada Srba, svojih sunarodnika, e da bi volšebno nesrećnike deportovali prvo na Kosovo, a onda opet ko zna gdje? U takvu se sigurnu kuću gospodin Ristovski ne treba kunuti, niti je treba na taj način u usta uzimati.

 

Iz te sigurne kuće su organizovano nadirale horde što koljača, što vikend pljačkaša da "brane srBstvo". Pa su za sva vremena obrukale srpski narod. Ili je taj period gospodin glumac nekadašnji prespavao ili je imao kakvog prečeg posla? Tek, ostaće trajni biljeg i crna uspomena njegov ratno huškački govor, kojim se veliča tamna strana pomućene pameti.

 

"Srbija je srpskoj majka. Nije ljudski i civilizacijski držati ljude pod istim krovom ako ne žele da žive zajedno", kaže epopejično Ristovski. Naprvo, Srbija može u metaforičnom smislu biti majka teritorijama pod njenom ingerencijom. Ako glumac Ristovski ne zna, entitet Republika Srpska je sastavni dio Bosne i Hercegovine, što će reći, slab je znalac i upotrebe metafore i geografije. Ali ima ono bitnije.

 

Kaže Ristovski, da nije civilizacijski držati ljude pod istim krovom, ukoliko oni to ne žele. Pa dobro, kako će gospodin Ristovski objasniti Kosovarima, što su ih srpske vlasti decenijama držale pod "istim krovom", što su tenkovima, haubicama i ostalim "mirovinskim" sredstvima držali toliki svijet pod "krovom Srbije"? Ili, kako objasniti to prislino držanje pod istim krovom republika koje nisu željele biti vazali Slobodana Miloševića, Dobrice Ćosića i ostalih arhitekata "srBske Jugoslavije"? Onda je nekako bilo OK slati topove, tenkove, haubice, avione i helikoptere, od Vukovara do Dubrovnika, od Ljubljane do Sarajeva kako bi svi bili "pod istim krovom".

 

Čudni su to krovovi, na dvije i četiri vode. Uglavnom su popaljeni uslijed silne želje da ostanu pod jednim, velikim krovom. 

 

Nego, šta ćemo sa Tomašicom, Srebrenicom, šta ćemo sa Korićanskim stijenama, sa Manjačom? Šta ćemo sa svim tim sillnim toponimima, koji i danas sablasno zvuče, utjeruju strah u žile, a nalaze se u Republici Srpskoj? Hoćemo li kosti desetine hiljada Bošnjaka i Hrvata prisajedinjavati sa Srbijom? Hoće li kosti sinova Have Tatarević završiti u grobnici "sigurne kuće Srbije"?

 

Doduše, Ristovski to sve ne zna jer niti je političar, niti geostrateg, niti neki povijesničar, a govorancijom povodom neustavnog Dana Republike Srpske, pokazao je i da mu čojstvo nije jača strana.

 

Čojstvo mu nije jača strana, ali jeftin politički xafsing i najprizemnije manipulisanje ljudima izgleda dobro ide Lazara Ristovskog. Pa on u tom tonu poziva sve prisutne, da kada dođu kući napišu poruku "Srpska je zaljubljena u Srbiju” i "Srbija voli Srpsku" i da to stave na sve društvene mreže koje imaju. Na stranu sva budalasta infantilnost, na stranu što morate biti popriličan Forest Gamp, e da bi pisali izjave zaljubljenosti jednog entiteta, spram jedne države, na stranu omalovažavanje ljudi i zdravog razuma, ali kako je moguće sjetiti se ovakvog "poučka" i to podijeliti sa ljudima? Srpska je zaljubljena u Srbiju? Do vraga, šta to uopšte znači, a da nije socijalna patologija???

 

Pa ne bi bilo loše, da gospodin Ristovski, ako je već na društvenim mrežama stavi recimo broj 8372. I da u sebi broji od jedan do 8372. Brojao bi cijelu noć.

 

E, toliko je ubijeno ljudi u srebreničkom genocidu. Ne bi bilo loše da Lazar sazna nešto o tom zlu, najvećem poslije Drugog svjetskog rata, pa da sa svoje pozicije javne ličnosti obavijesti i druge "neobaviještene", prije nego pozove svojom zapaljivom retorikom da se kosti mrtvih prisajedine sa Srbijom.

 

I još nešto, ne manje važno. Gospodin Lazar Ristovski kaže kako "slobode za srpski narod nema dok se Srbija i Srpska ne spoje u jedno i sloboda nema cijenu". Zadnji put, kada su srpski jastrebovi pričali kako sloboda nema cijenu izignulo je samo u Bosni i Hercegovini 100 hiljada ljudi, počinjen je genocid, najmonstruozniji zločini, organizovana silovanja, paljenja živih ljudi, masovne egzekucije, protjerivanja, granatiranja i držanja pod opsadom gradova, e da bi na kraju ovaj nesrećni trokut u kome "sloboda nema cijenu" postao najsiromašnija tačka Evrope iz koje glavom bez obzira bježi i staro i mlado.

 

I na kraju, nije zgorega priupitati Lazara Ristovskog, da li bi on lično "ratovao za tu i takvu Republiku Srpsku" ili je to tek onako ubudale govorio pred Dodikom i ostatkom raje u Banjaluci? I ako je junak, da li bi lično podmetnuo leđa i ostale dijelove tijela ispred metaka umjesto jezika ispred mikrofona? I na koncu,  kako bi svoj postupak objasnio kolegama iz Sarajeva?

 

Objavio/la haler u 19:05, 0 komentar(a), print, #

10.01.2018.

DANAS NAS JE NAPUSTIO U 54 GODINI ZIVOTA LEGENDARNI NOVINAR PREDRAG LUCIC

BIO JE - GENIJE: Pročitajte još jednom pjesmu Predraga Lucića o otvaranju Studentskog doma „Dr. Radovan Karadžić“ na Palama

Pjesma je na našem portalu objavljena u martu 2016. godine
BIO JE - GENIJE: Pročitajte još jednom pjesmu Predraga Lucića o otvaranju Studentskog doma 'Dr. Radovan Karadžić' na Palama - 1


Predrag Lucić, jedan je od osnivača i kreatora legendarnog splitskog “Feral Tribunea”, koji nas je danas napustio u 54. godini, pjesnički se osvrnuo na otvaranje Studentskog doma na Palama nazvanom po Radovanu Karadžiću.

 

Svečana pjesma s otvaranja studentskog doma „Dr. Radovan Karadžić“ na Palama

 

- Jeste l’ čuli, kumo,

Verujte, bez šale -

Karadžić se Raša

Vratio na Pale.

- Nisam čula, kumo,

Tu vest srcu dragu…

 

Ta zar nije Raša

U hapsu, u Hagu?

- Telom je u ćorci,

Al’ duhom sa nama,

U studentskom domu

Živi na Palama.

- Izvinite, kumo,

Što pitam ko blenta:

Ko od doktor Raše

Napravi studenta?

- Nije Raša student

Već studentski smeštaj,

 

Po njemu se zove

I dom i nameštaj.

Ovako je bilo,

Verujte, bez šale -

Mile Dodik Rašu

Vratio na Pale.

 

Svi studenti došli,

Ispred doma stoje,

Mile Dodik poče

Predavanje svoje:

„Karadžić je ličnost

Akademski sveta,

Jer bez njega ne bi

Bilo fakulteta,

Katedre ni klupe,

Znanja ni nauke,

Zato je u Hagu

I stavljen na muke.

 

Ovaj dom studentski

Nek’ se po njem’ zove,

Da vam doktor Raša

Dolazi u snove!“

Eto tako Mile

Dom prozvao Rašom,

Objavio/la haler u 17:33, 0 komentar(a), print, #

10.01.2018.

PRICA O PRIKLJUCENJU ENTITETA RS-a SRBIJI JE POLITICKI DEPLASIRANA, GLUPA I AGRESIVNA

Muhamed Filipović : Vučić se opamećuje, a priča o priključenju RS-a Srbiji je politički deplasirana, glupa i agresivna
Akademik Muhamed Filipović u intervjuu za Vijesti.ba govori o obilježavanju 9. januara u RS. Ono što je istorija krivo napravila, a to je očito krivo napravila, ona će i popraviti, naći će načina. Meni je žao jedino to što se ovi tobožnji političari oko toga svađaju, pružajući narodu neku predstavu tobožnjeg patriotizma, ističe akademik Filipović.

VIJESTI.BA: Iako je Ustavni sud BiH 2015. godine proglasio Dan RS neustavnim odnosno član Zakon o praznicima RS-a, NSRS donijela je u oktobru 2016. godine Zakon o Danu RS za koji nije zatražena ocjena ustavnosti sve do prije nekoliko dana. Vlasti RS tvrde da je zakon važeći te da imaju puno pravo slaviti 9. januar kao Dan RS. Tim povodom, danas je širom RS održan niz manifestacija, a centralne su bile upriličene u Banjaluci. Kako ste doživjeli obilježavanje 9. januara? 

FILIPOVIĆ: Ja sam rođeni Banjalučanin, ali ne idem u Banjaluku. Ne idem, jer na njenom ogledalu i njenoj strukturi stanovništva vidim posljedice agresije. Tamo je izvšena strašna stvar – protjeran je jedan narod koji je tamo živio i koji je taj grad osnovao. Nazivi ulica su izmijenjeni, toponimi su promijenjeni… Zbog toga je za mene 9. januar tužan datum. No, ja se ne miješam u to.

Ono što je istorija krivo napravila, a to je očito krivo napravila, ona će i popraviti, naći će načina. Meni je žao jedino to što se ovi tobožnji političari oko toga svađaju, pružajući narodu neku predstavu tobožnjeg patriotizma.

Stvarni patriotizam danas bi se sastojao, prije svega, u tome da se ljudi zapošljavaju, da se mladima daje prilika da rade, da se razvijaju i da imaju sigurnu egzistenciju u svojoj zemlji, a ne da idu u bijeli svijet i traže mjesto gdje će živjeti.

VIJESTI.BA: Vi ste 2014. godine kazali da proslava 9. januara kao Dana RS predstavlja poruku da rat u BiH još nije gotov. 

FILIPOVIĆ: Ne samo proslava 9. janauara, nego sva zbivanja i dalje se događaju na tragovima rata, a koja govore da rat još nije završen, da ciljevi koji su stojali u osnovi toga rata nisu izvršeni… Rat je navodno nastao zbog toga što Srbi nisu željeli da žive odvojeno, iako smo živjeli odvojeno u dvije republike. Taj povod za rat bio je lažni, jer se radilo o očitoj namjeri da se izvrši destrukcija BiH, da ona nestane.

Bio sam pristalica sporazuma u smislu da mi kao Republika BiH i kao nezavisna država ostanemo u određenom savezu sa Srbijom. Nije mi smetalo da to bude savezna država Jugoslavija. Kao što je poznato, pokrenuo sam inicijativu za sporazum 1991. godine da bi se izbjegao rat. Rat je strašniji od svih mogućih krivih i lažnih solucija.

Međutim, pokazalo se da su svi imali neku skrivenu namjeru. Duboko sam razočaran političkom kulturom, političkom sviješću i nedosljednošću političara koji su krojili našu sudbinu. Zbog toga nisam želio da učestvujem u političkom životu nakon rata.

Ne postoji cilj da se ubijaju stotine i hiljade ljudi. Nema tog cilja na svijetu. To može pasti na pamet nekom poluludom Bušu, Trampu, Staljinu ili Hitleru, ali normalnom čovjeku ne može stati u glavu da se to desi zbog nekog političkog razloga. Prvo su pravili Kraljevinu SHS, pa je ona nestala. Onda su napravili Kraljevinu Jugoslaviju, pa je ona nestala… Politički ciljevi nastaju i nestaju, ali ljudi treba da ostaju i da žive svoj život. Na to imaju pravo i po Božijim i po ljudskim zakonima. Zbog toga je za mene to sve strašno.

VIJESTI.BA: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije sudjelovao na proslavi u Banjaluci. Doduše, uputio je čestitku predsjedniku RS Miloradu Dodiku povodom 9. januara, ali njegovo prisustvo je izostalo. Kako to tumačite?

FILIPOVIĆ: Mislim da se Vučić opamećuje. Njemu su već prigovorili da sjedi na dvije stolice. To su mu prigovorili Amerikanci vis a vis Rusije. To bi takođe bila jedna forma takvog sjedenja. Smisao obilježavanja 9. januara leži u tome što je to dan kada se pojavljuje jedna nova država. To je ono zbog čega oni slave taj datum. Ne slavi se dan formiranja nekakve organizacije i slično na takav način i sa takvom pompom, da se usvaja zakon o danu…

Vučić svakako shvata da njegova evropska orijentacija i želja da se konačno srede odnosi na Balkanu dolazi u pitanje, ukoliko on bude podržavao ovakve namjere Dodika i drugih političara iz RS, koji se još uvijek služe sredstvom naglašenog patriotizma da bi sebi osigurali neki politički rejting.

VIJESTI.BA: Predsjednik Dodik danas je, između ostalog, poručio je da je RS država srpskog i ostalih naroda koji u njoj žive. To nij prvi put da Dodik pominje RS u kontekstu države. Šta je cilj ovakve retorike? 

FILIPOVIĆ: Neprestano ponavljanje znači pokušaj da se u prakvu uvede nešto što nije legitimno i što nema legitimaciju. To je bezobrazno. Osim toga, njegova tvrdnja da je RS država srpskog i drugih naroda je floskula i laž. Gdje su mu ti narodi?! Šta to znači, ako znamo da je 100.000 Bošnjaka bilo na teritoriji Banjaluke, a danas ih ima pet ili šest hiljada? Gdje su mu Hrvati? Kakvi narodi, kakvi bakrači?! Ne želim nikoga da povrjeđujem, ali to je nesuvislo.

VIJESTI.BA: Najavljeno je da je Deklaracija RS i Srbije o očuvanju srpskog jezika spremna i da čeka usvajanje. Dodik je, navodno, rekao da će ovaj dokument biti usvojen na Sretenje Gospodnje 15. februara. Tog datuma Srbija slavi Dan državnosti, a tog dana bio je i početak Prvog srpskog ustanka. Kako gledate na usvajanje ovog akta?

FILIPOVIĆ: To je pokušaj da se naglasi ujedinjenje, odnosno da se izvrši ujedinjenje na jednom segmentu života. Tim se naznačava da se očekuje ujedinjenje i na ostalim segmentima života, odnosno totalno ujedinjenje, odnosno priključenje RS Srbiji. To je politički deplasirano, glupo i agresivno.

Osim toga, to pokazuje da oni ne mogu i nisu u stanju da čitaju istoriju. Toliko je takvih deklaracija usvojeno. No, gdje su one danas? Kod nas se sve rješava silom, političkim prisilama. Kako će ljudi govoriti, kod nas se ne rješava stvarnom životnom situacijom i komunikacijom koja se ostvaruje, nego odlukama nekakvih grupa. Sada Dodik i Vučić treba da donesu nekakvu deklaraciju o očuvanju srpskog jezika. Pa ko to prijeti srpskom jeziku?! Samo Srbi mogu prijetiti srpskom jeziku.

 Nevena Ćosić (Vijesti)

10.01.2018.

LAZNA DRZAVA REPUBLIKA SRPSKA


 Lažna država Republika Srpska


 Lažna država Republika Srpska


Image result for karikature dragan covic i milorad dodik fotos

Image result for karikature dragan covic i milorad dodik fotos

Image result for karikature dragan covic i milorad dodik fotos

Image result for karikature dragan covic i milorad dodik fotos

I bi dernek. U inat Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kako reče oficijelni spiker, u Banjoj Luci se i ove godine, 26. put, slavio 9. januar, “Dan državnosti”. U banjalučkoj svetkovini, koja je, premu viđenom, zapravo organizovana u čast jednog čoveka, predsednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, ove godine nastupilo je 1.800 učesnika defilea: devet ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova i 33 ešalona civilnog sektora, koje je predvodio komandant “parade”, glavni inspektor Goran Amidžić.

Pre početka defilea pomalo humorna scena. Idući prema svečanoj pozornici, Dodik, u pratnji čoveka koji je valjda njegov lični pratilac, išao je sredinom ulice pozdravljajući “republikance” s obe strane – čas levom, čas desnom rukom. Na svečanoj bini, kao i prošle godine, izostala je prva “srpska faca” – Aleksandar Vučić, ali i premijerka Srbije Ana Brnabić. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nekoliko dana ranije rekao je da “ima obaveze u Beogradu”, ne pominjući da je, možda, zakazao kakav koncert.

Kad se smestio na binu, uz Dodika je s leve strane stajala premijerka RS-a Željka Cvijanović, a sa desne Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije i lažni doktorant, potom banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić, četnički vojvoda Tomislav Nikolić (u svojstvu – šta god to značilo – predsedavajućeg zamišljenog / izmišljenog Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom), ministar odbrane Srbije i Vučićev megafon Aleksandar Vulin, savetnik srbijanskog predsednika i bivši ministar pravde Nikola Selaković… Kao da mu je neko falio…

Studenti, poštari, mažoretkinje…

Prvi su stupali pripadnici boračke organizacije, koja broji 140.000 članova, a spiker je rekao da oni gaze i u ime 22.000 ratnih vojnih invalida i 15.000 članova porodica poginulih boraca u sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine devedesetih. Ređali su se studenti, sa zastavom RS-a “Plamen koji se ne gasi – ljubav prema otadžbini”, ešalon Kazneno-popravnog doma, Auto-moto savez RS-a, poštari, mažoretkinje, osnovane 2006. godine, ali spiker reče da su na evropskim i svetskim takmičenjima “osvojile brojna priznanja”…

Koračali su i predstavnici 35 udruženja nacionalnih manjina. Prvi su pomenuti Crnogorci, potom Česi, Slovaci, Rusini, Ukrajinci… Kulturno-umetničko društvo “Pelagić”, lovci, odbojkaši, loptaši (fudbaleri), izviđači, Planinarski savez RS-a, ešalon Košarkaškog kluba Igokea (Dodikov klub), ženski KK Mladi Krajišnik, Rukometni klub Borac, opet planinari, bokseri Slavije (bez pominjanja Marijana Beneša i Antona Josipovića) i, na kraju, ešalon moto-kluba “Noćni vukovi”. U Beogradu ih zovu bajkeri. Njihov član je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a reč je, čulo se, o “najrasprostranjenijem klubu na svetu”, organizaciji koja postoji “širom pravoslavnih zemalja”.

Većina “marširanata” ima odlikovanja, uglavnom Nemanjića, Petra Mrkonjića, crnogorskog vladike Petra II Petrovića Njegoša. A mogli su ih imenovati i imenima svojih, recimo pre, četvorice slavnih Petrovčana – Skendera Kulenovića, Jovana Bijelića, Ahmeta Hromadžića i Mersada Berbera. Tri prema jedan – pa šta!

‘U čast Srba sa ove strane Drine’

Zahvaljujući komandantu Amidžiću na uspešno provedenom defileu, Dodik je rekao da je to bilo u čast republike koja to zaslužuje. “Integrisani zajedno ovdje, vi pripadnici policije, nevladinog sektora i drugih struktura, vi građani RS-a okupljeni ovdje, na ovom trgu, naši dragi gosti iz bliza i daleka, ovdje smo okupljeni u čast 9. januara, Dana RS-a. Onog dana kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario svoju dugoistorijsku težnju oličenu u borbi naših predaka za slobodu na ovim prostorima, stvorivši RS, republiku koja je bila odraz za slobodu srpskog naroda, bez želje da drugim narodima ugrozimo slobodu, ili da je otmemo…

Današnje okupljanje je u čast da Srbi sa ove strane Drine formiraju svoju državu. Danas, kao nekad davno u istoriji, kada je srpski narod imao dvije države. Ima Republiku Srbiju i ima Republiku Srpsku. Danas, kada slavimo Dan RS-a, mi smo zahvalni i Srbiji, zato što je danas, kao i uvijek, sa nama i zato što što znaju da smo i mi daleko uvijek sa Srbijom i uvijek želimo da to bude jedno. Oni koji su htjeli da nam odlukama nekih sudova zabrane naše postojanje i naš dan moraju da znaju da ovo ne može da se ukine, ovo okupljanje ne može da nestane, ovo je znak našeg poziva za mir ovdje u regionu, za mir među svim ljudima, za mir među različitim nacijama i vjerama, među nama koji ovdje svi zajedno treba da živimo…

Hoću da kažem da RS odaje počast svim stradalim za njeno stvaranje. RS je u toku otadžbinskog rata izgubila 30.000 svojih građana, koji su položili živote za njenu slobodu i danas našu slobodu, i naše je pravo da se ovdje okupimo i da im odamo počast i da im kažemo: hvala. Svima onima koji su imali hrabrosti i htjeli da RS-u daju ono najljepše što su imali, svoje živote.”

Ko je savjetovao Brnabić i Vučića?

Šef banjalučke gubernije odlikovao je bivšeg srbijanskog predsednika Tomislava Nikolića Ordenom RS-a na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS-a, “za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS-a”. “Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. Sa tog puta ne sme se skrenuti. I biće još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivaće zajednički o zajedničkoj sudbini”, rekao je Nikolić.

Nikolić je pomenuo i deo međunarodne zajednice koja je RS podvodila “pod nekakvu zajedničku državu, za koju ne vidi da još funkcioniše. Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Saveta bezbednosti [Ujedinjenih nacija] o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio da uradim nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsedniku Putinu. Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da ‘ovim pečatimo sudbinu RS-a’. Vladimir Putin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio nas…”

Dodik je dodelio brojna priznanja, ali je ostao gorak ukus. Premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu bili danas u Banjoj Luci. Pogodite ko im je sugerisao da ne odu. Putin nije!

///////////////////////////////////

/////////////////////////////////////////////
Image result for karikature dragan covic i milorad dodik fotos


Image result for karikature dragan covic i milorad dodik fotos


Još jedna predizborna predstava? -
10.01.2018.

"POTOCARSKA DEKLARACIJA"

“Potočarska deklaracija” : Upozorenje da se građani nesrpske nacionalnosti, a prije svega Bošnjaci, nalaze pred potpunim nestankom na području entiteta RS

Učesnici konferencije “Ostvarivanje prava i zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice na području entiteta Republika Srpska” održane danas u Memorijalnom centru Potočari donijeli su “Potočarsku deklaraciju”.

“Potočarska deklaracija je poruka predstavnika preživjelih žrtava genocida, porodica žrtava genocida, povratnika, izbjeglih i raseljenih lica sa područja entiteta RS, boraca i veterana, te svih aktivista i zagovornika demokratizacije, slobode i ravnopravnosti građana BiH na cijelom njenom teritoriju. S tim u vezi, Potočarska deklaracija je upozorenje da se građani nesrpske nacionalnosti, a prije svega Bošnjaci, nalaze pred potpunim nestankom na području entiteta RS – isključuju se iz procesa donošenja odluka, njima su zatvorena vrata zapošljavanja u institucijama, aktivno se ohrabruje njihov odlazak i ograničavaju im se temeljna ljudska prava i građanske slobode”, stoji u tekstu Potočarske deklaracije koju možete pročitati u nastavku.

Organizatori su Pokreti “Odgovor” i “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje “Srebreničke majke”, Udruženje “Žene Srebrenice”, “Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Srebrenice”.

Inicijator okupljanja, Ćamil Duraković, kazao je za N1 da je današnja konferencija apel probosanskom političkom bloku, da se riješe ključni problemi Bošnjaka entiteta Republika Srpska. Ibrahim Hadžibajrić, prvi čovjek Nezavisne bosanskohercegovačke liste i načelnik sarajevske Opštine Stari Grad, istaknuo je da okupljanje nema toliko veze sa obilježavanjem 9. januara kao Dana RS, već političkom situacijom. Pozvao je sve lidere da se nađe “rješenje za izbore u oktobru”.

(Kliker.info-N1)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940417

Powered by Blogger.ba