Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.01.2018.

BOSKO JAKSIC: "BEOGRAD JE PORUCIO DA NE ZELI BITI TALAC MILORADA DODIKA"


BOŠKO JAKŠIĆ: "Beograd je poručio da ne želi biti talac Milorada Dodika, koji se pretvara u mironodopskog Karadžića"

“Ali i ono što se jasno ne kaže - da Srbija ne želi da bude talac Dodika koji se sve više pretvara u mirnodopsku varijantu Radovana Karadžića. I predsednik i premijerka izrazili su visok stepen opreza i izbjegavanje da im se dogodi ono što se prošle godine dogodilo Tomislavu Nikoliću koji je slušao kako Emir Kusturica naziva bošnjačkog lidera luciferovim šerifom i žali što Srbija nema atomsku bombu”, podsjeća Jakšić.BOŠKO JAKŠIĆ: 'Beograd je poručio da ne želi biti talac Milorada Dodika, koji se pretvara u mironodopskog Karadžića' - 1

Neodlozak premijeke Srbije Ane Brnabić i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na proslavu Dana Republike Srpske u Banjaluci, jasna je poruka Beograda da ne želi da učestvuje u raspirivanju nacionalističkih strasti, ocijenio je  spoljnopolitiči komentator Boško Jakšić.

 

U Banjaluci 9. januara neće biti ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ni premijerka Srbija Ana Brnabić. Odlučeno je da u ime Vlade u Banjaluku ide potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a svečanosti će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin i bivši predsjednik Republike Tomislav Nikolić.

 

Jakšić kaže da proslava Dana RS bez srpskog državnog vrha jasna poruka Beograda da ne želi da da učestvuje u raspirivanju nacionalističkih strasti.

 

“Ali i ono što se jasno ne kaže - da Srbija ne želi da bude talac Dodika koji se sve više pretvara u mirnodopsku varijantu Radovana Karadžića. I predsednik i premijerka izrazili su visok stepen opreza i izbjegavanje da im se dogodi ono što se prošle godine dogodilo Tomislavu Nikoliću koji je slušao kako Emir Kusturica naziva bošnjačkog lidera luciferovim šerifom i žali što Srbija nema atomsku bombu”, podsjeća Jakšić.

 

Izbegavanje takve situacije je racionalna i pragmatska odluka, smatra  Jakšić i dodaje da je to istovremeno i signal dobre volje Sarajevu – da je ovo, poslije “nepotrebnog haosa oko izjave Bakira Iztbegovića oko Kosova”, spuštanje lopte i pokušaj traženja normalizacije.///////////////////////////////

SDA O PROSLAVI 'DANA RS': "Pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno počne raditi svoj posao"

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počne ispunjavati obveze u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, priopćeno je iz SDA.SDA O PROSLAVI 'DANA RS': 'Pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno počne raditi svoj posao'

“Odbijanje primjene odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru od dužnosnika entiteta RS predstavlja flagrantnu povredu suvereniteta BiH. Dužnosnici entiteta RS ne samo da su odbili ispoštovati tu odluku, već je u tom entitetu ponovo donesen zakon kojim se potvrđuje diskriminacija građana nesrpske nacionalnosti, a protivno Ustavu BiH, Evropskoj konvcenciji o zaštiti ljudskih prava i odluci Ustavnog suda BiH”, navodi se u priopćenju.

 

"Nedopustivo je da Tužilaštvo BiH izbjegava postupiti po prijavi Ustavnog suda BiH iz 2016. godine jer se ne može drugačije tumačiti činjenica da do sada niko nije odgovarao za očigledno krivično djelo. Sve institucije BiH, pa i Tužilaštvo BiH, dužne su bezrezervno izvršavati svoje obveze koje proističu iz Ustava i zakona. U protivnom, bit će odgovorni za sve negativne posljedice koje su nastupile zbog nepostupanja", priopćila je SDA.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74145972

Powered by Blogger.ba