Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.01.2018.

BANJALUCKE PORUKE O SAMOSTALNOSTI I JEDINSTVU

09.01.2018.

BALKAN SE VRACA NA RADAR SAD

09.01.2018.

MEDJUNARODNA ZAJEDNICA JEDINSTVENA: PROSLAVOM "DANA ENTITETA RS-a" 9. KRSI SE USTAV BOSNE I HERCEGOVINE"!


MEĐUNARODNA ZAJEDNICA JEDINSTVENA: Proslavom "Dana RS-a" 9. krši se Ustav BiH"!

Međunarodni zvaničnici u BiH podsjećaju na odluku Ustavnog suda BiH kojom je proslava Dana Republike Srpske 9. januara proglašena neustavnom, te naglašavaju da proslava 9. januara kao Dana RS-a, "predstavlja drastično kršenje Ustava BiH".MEĐUNARODNA ZAJEDNICA JEDINSTVENA: Proslavom 'Dana RS-a' 9. krši se Ustav BiH'! - 1

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini podsjetili su na odluku Ustavnog suda BiH kojom je proslava Dana Republike Srpske 9. januara proglašena neustavnom, istakavši da EU pridaje veliki značaj nesmetanom funkcioniranju demokratskih institucija, uključujući provedbu odluka Ustavnog suda.

 

Predstavnici Delegacije EU pozvali su sve političke lidere u BiH da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju na bitne političke i ekonomske reforme.

 

 

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka.

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmotrio je usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan, a odluke tog suda su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati, podsjetio je glasnogovornik Ureda visokog predstavnika u BiH Mario Brkić.

 

U izjavi za Fenu OHR je ponovio raniji stav da nema ništa protiv toga da Republika Srpska ima svoj dan, ali Dan tog entiteta treba biti predviđen u skladu s pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava.

 

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju s neophodnih reformi.

 

z Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH su poručili da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, predstavlja kršenje vladavine prava.

 

"Stav Ambasade SAD o zvaničnom obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske dobro je poznat. Ustavni sud BiH proglasio je taj datum neustavnim. Kao što smo više puta ponovili, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati, nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati. Mi nemamo ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali te proslave treba organizovati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda, što je ključno za demokratske procese. Neodgovorno je od političkih lidera da dalje polarizuju politički dijalog u BiH umesto da se bave problemima sa kojima se građani ove zemlje trenutno suočavaju", naveli su iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SA


//////////////////////////////////////////ERDOGAN NAKON SASTANKA S KOLINDOM: 'BiH možemo pomoći, ali ne možemo davati direktive'

ERDOGAN NAKON SASTANKA S KOLINDOM: 'BiH ...
09.01.2018.

TOMISLAVA NIKOLICA PROGLASITI "PERSONOM NON GRATA U BOSNI I HERCEGOVINI"

BURNE REAKCIJE NA GOVOR NIKOLIĆA U BANJOJ LUCI: "Proglasiti ga personom non grata u BiH"

"Izjava bivšeg predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića je otužna izjava, kojom želi pobuditi nadu jednog broja stanovnika o nekoj nezavisnoj Republici Srpskoj", naveo je Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.
BURNE REAKCIJE NA GOVOR NIKOLIĆA U BANJOJ LUCI: 'Proglasiti ga  personom non grata u BiH'


Image result for tomislav nikolic cetnik 1992 u bih

Image result for tomislav nikolic cetnik 1992 u bih


Image result for tomislav nikolic cetnik 1992 u bih


Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) očekuje od institucija BiH da bivšeg predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića proglase personom non grata jer je više puta izrekao separatističke nakane, saopćeno je iz te stranke.

 

SBiH najoštrije osuđuje današnje Nikolićevo obraćanje u Banjoj Luci.

 

Izjavom da  „za predsjednika Srbije, dva najveća izazova su RS i Kosovo i Metohija. Ako je put da se RS i Srbija približe i ujedine, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost“, Tomislav Nikolić je ponovo potpirivao separatističke tenzije u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, naglašava SBiH.

 

Komentirajući izjavu bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je Republici Srpskoj (RS) od srca poželio samostalnost i nezavisnost, generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Irfan Čengić izjavio je da je Nikolić politički istrošena ličnost koja je mandat potrošila na gafove i pokazala neposjedovanje elementarnog znanja.

 

"Očito je da mu politika ne ide od ruke i takva persona, ismijana i u Srbiji odakle dolazi, nije vrijedna pažnje. Nikoliću bi pametnije bilo da se posveti pečenju rakije, jer samo to zna da radi u životu. BiH je nedjeljiva i međunarodno priznata suverena država. Nema nikakvog razlaza u BiH, niti mirnog, niti nasilnog", kazao je Čengić. 

 

"Izjava bivšeg predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića je otužna izjava, kojom želi pobuditi nadu jednog broja stanovnika o nekoj nezavisnoj Republici Srpskoj", naveo je Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

 

Podsjetimo, bivši predsjednik Srbije je kazao: "Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnot i nezavisnost. S tog puta ne smije se skrenuti. I bit će još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini".

 

"Nama je dobro poznato da to nije mogao realizirati Nikolić, današnji političar u penziji, kada je bio i u vojnoj i u političkoj snazi, da realizuje velikosrpsku ideju", pojasnio je Osmanović.

 

"Niti će to moći bilo ko u pogledu pokušaja cijepanja BiH. Otužno je to da je upravo ta ideja stvaranja nezavisne države i Velike Srbije dovela do agresije na Bosnu i Hercegovinu, dovela je do genocida i velikog broja žrtava kod svih građana BiH", izjavio je Osmanović.

 

 

"Ponovo se podgrijavaju velikosrpske hegemonije. Ono što treba da bude glavna poruka iz Beograda to je Dejton, uspostava i dalja gradnja mira i povjerenja, kako unutar BiH, tako i između Sarajeva i Beograda", naveo je Osmanović.

 


/////////////////

SVI MEDIJI U SRBIJI IGNORISALI DAN RS: Celulit Goge Sekulić važnija vijest od Dodikove fešte (FOTO)

Ni Telegraf nije procijenio da je Dan RS zaslužio mjesto u udarnim vijestima. Ali zato jesu sljedeće: misteriozno drvo, vozni park Zvezdinih fudbalera, celulitu Goge Sekulić, zanimljivosti iz zoološkog vrta, zalazak sunca na Dunavu te najskupljim dijelovima junetine.


SVI MEDIJI U SRBIJI IGNORISALI DAN RS: Celulit Goge Sekulić važnija vijest od Dodikove fešte (FOTO)

I površan pregled najčitanijih portala u Srbiji,  tokom obilježavanja 9. januara, pokazao je za Milorada Dodika poražavajuću realnost koliko medijima iz Beograda značajan Dan RS.

 

Kurira je kao glavnu vijest postavio tekst: “POGLEDAJTE ŠOKANTAN VIDEO SA ŽURKE: Darko Lazić snimljen dok ŠMRČE!” Pored ove, još dvije vijesti su se našle na centralnom mjestu – jedna je vezana za kviz Potera, a druga za rijaliti Zadruga.

 

Dan RS je svoje mjesto našao tek nakon ovih “udarnih” vijesti, u istoj ravni sa tekstom u kojem se pokazuje luksuzna vila proslavljenog fudbalera Srbije Mateje Kežmana.

 

Ništa bolje se nije "pokazao"  ni Vučićev Informer, na čijem udarnom slajderu su vijesti o tragično nastradaloj pjevačici Jeleni Marjanović, “žutim hejterima” iz DS-a, Putinovim poduhvatima, situaciji u Crvenoj zvezdi, američkom satelitu, Siriji, saobraćajki, Jokiću, Britanskim “čačkanjima” Rusije, beogradskom aerodromu, Trumpu…

 

Iako na sajtu Blica postoji podrubrika Republika Srpska, gdje novinari iz banjalučke redakcije ažurno prate događaje iz RS-a, u pet udarnih vijesti nije bilo izvještaja o proslavi Dana RS.

 

Redakcija portala Alo za udarne vijesti je izdvojila spekulaciju o mogućem povratku Mire Marković u Srbiju, rastanku pjevača Rade i Harisa, pljački u Kataru, vijesti iz rijalitija Zadruga…

 

Ni Telegraf nije procijenio da je Dan RS zaslužio mjesto u udarnim vijestima. Ali zato jesu sljedeće: misteriozno drvo, vozni park Zvezdinih fudbalera, celulitu Goge Sekulić, zanimljivosti iz zoološkog vrta, zalazak sunca na Dunavu te najskupljim dijelovima junetine.

 

 

Za kraj, B92 je na centralnu poziciju stavio govor bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa današnjeg obilježavanja 26. rođendana Republike Srpske.

09.01.2018.

SLOBODAN VASKOVIC: DAN POCETKA PREDIZBORNE KAMPANJE SEKTE U ENTITETU RS-e

Slobodan Vasković : Dan početka predizborne kampanje Sekte
1.
Političke vatre je tek nešto manje nego lani, ali secesionističke simbolike ne manjka – od “pasoša” pa sve do posjete predsjednika (od svega pet zemalja “priznate”) Južne Osetije; Pun secesionistički predizborni pogodak bi bio i dolazak predsjednika Abhazije.
1.A.
Uskraćeni smo jedino za “odlazak” na inauguraciju, a za “Liste” treba sačekati do 17. januara!
 
2.
Rusija je jedna od tih pet zemalja (uz Venecuelu, Nikaragvu, Nauru i Tuvalu) koja je priznala Južnu Osetiju, pa dolazak šefa Južne Osetije, defakto Ruske provincije, silom, zajedno sa Abhazijom, otcijepljene od Gruzije, nosi mnogo dublju poruku od protokolarne.
3.
Južna Osetija je priznala Abhaziju; Abhazija Južnu Osetiju; Obje ih je priznalo Pridnjestrovlje – listom Ruske provincije koje bi, u određenom “istorijskom” trenutku mogle priznati i Republiku Srpsku, čije su težnje ka statusu Ruske provincije suštinske i ubrzane; U ekonomskom/finansijskom/privrednom pogledu taj status je već osiguran, jer je RS presiromašna, prezadužena, nerazvijena i tone sve dublje i dublje; I u političkoj ravni ovaj entitet može, s pravom, ponijeti atribut “Ruske provincije”, jer je jedan Boljar, iako ne plemićkog porijekla, postao najveći Vlastelin – jednostavno je prisvojio cijelu RS i radi sa njom i od nje šta hoće; Anektirao je od Naroda; Njene institucije pretvorio u lične alate i sa njima čini šta mu je volja.
4.
“Demokratija” na Ruski provincijski način!
5.
Sve je obavijeno brojnim oblandama hiperinflatornog lažnog patriotizma; Stranka Sekta, trenutno najveća u RS, licemjerno oplakuje izginule, brutalno se obračunava sa drugačijim mišljenjem, kune u lažno jedinstvo, maliciozno podsmjehuje naivnosti Naroda, koji je i zaboravio da je na preklanjskom septembarskom referendumu namagarčen, kao i da lanjsko (februarsko/majsko) konstatovanje njegovih 99 posto glasova, koji nisu poslužili ni za šta, sem osvajanje lokalnih izbora, nije ništa drugo do konstatovanje Uspješne septembarske prevare, čija laž nastavlja da se živi u sadejstvu sa Lažnom Opozicijom.
6.
Ne postoji Dan Republike; Postoji Dan Okupatora Republike – Grupe Građana Opasnih Namjera, predvođene Miloradom Dodikom, koja ne preza ni od jedne laži, manipulacije, licemjerstva, malicioznosti… kako bi opstala na vlasti i nastavila da krčmi Silom Anektirano. Dok ih štiti Lažna Opozicija, nespremna, nesposobna i prestrašena za bilo šta drugo, sem igranja u okviru koji im Dodik postavi, uplašena od Štapa koji slijedi za neposlušnost.
7.
Vulgarnost kojom se atakuje na svaki drugačiji stav, sem onog dekretom donesenog u bakinačkim dubinama “Ruske provincije”, nije samo mjera bahatosti, osionosti, drskosti, primitivizma Boljara&Klike, već i mjera Straha od bilo kakve divergentnosti stavova, ideja, različitosti mišljenja i pristupa.
8.
Vlast osvojena, ostvarena, nametnuta, održana… kupovinom “Papaka” nije dostojna proslave bilo kog praznika, posebno ne onog koji bi se zvao Dan Republike, jer je ta i takva vlast upravo tu Republiku satrala, zgazila, unizila, opustošila… ubila svako R u njoj, pretvarajući je u Gulag u kojem je dominantan vulgarni in continuo napad na sve društvene vrijednosti uz upravljanje institucijama po principima mentalne pornokratije.
9.
Agresivno verbalno masturbiranje o samoznačaju nesoja, histerično i pomamno potcjenjivanje inteligencije Naroda, prostačko obezvređivanje svakog ko ukaže na navedeno, ne mogu prikriti tu sliku.
10.
9. januar nije Dan Republike; To je Dan početka velike predizborne kampanje Vladajuće Sekte. Kojem će prisustvovati i njihovi Lažni Politički Protivnici!!!
11.
Objavio/la haler u 16:50, 0 komentar(a), print, #

09.01.2018.

U POTRAZI ZA ISTINOM


U potrazi za istinom

Haris Jašarević
Autor 7.1.2018. 


U potrazi za istinom
................................

Izdvajamo

  • Ako čovjek prestane tragati za istinom, laž će bez ikakve sumnje u isti tren početi tragati za njim. Tražiće ga sve dok ga ne nađe i onda će mu zamagliti lice u tolikoj mjeri da neće prepoznati svoj odraz u ogledalu. Zato bi dobro bilo, da čovjek češće stane pred ogledalo, dobro se zagleda i da vidi može li vidjeti svoj odraz i ako može šta mu taj odraz govori. Riječi nabacane u tekstu mogu zvučati kao sataraš, ili gomila nepovezanih gluposti ali ako vas na trenutak neke od tih riječi natjeraju da kritički razmišljate, onda taj sataraš i nije toliko loš.
.........................

Uvijek je dobro ulaziti u suštinu stvari, vidjeti, opipati, doživjeti, iako ni to nije garancija čovjeku da će saznati istinu ali je dobar početak. Nemojte dozvoliti da vašu realnost oblikuju statistike urađene u toplim kancelarijama Brisela ili Washingtona. Osvrnite se oko sebe i pokušajte saznati šta vam osjećaj govori. Onda čitajte, pitajte, pišite, grozničavo tražite odgovore gdje god stignete i nadati se je da će vaš pogled biti makar malo bistriji od pogleda oholih cinika i potplaćenih kukavica.

Boli me zub, već danima, ali mi nije muka od toga, muka mi je od statistike. Ponekad je vidim noću kako mi se prikrada iz crne rupe na zidu, ne progovara ništa, samo stane iznad mene i šuti dok se ja koprcam znojan i prestrašen. Progone me brojevi nezaposlenih, rubovi gladi i siromaštvo uokvireno u slike sa portala na kojima penzioneri kopaju po kontenjerima, crvenim i zelenim. Nisam siguran dešava li mi se ovo na javi ili snu, sve mi je teže razgraničiti manifestacije sna i stvarnosti, odrediti šta je istina a šta fantazija, šta je crno, šta je bijelo a šta sivo, ovjenčano sa istinom i laži u isto vrijeme. Dok sam budan siguran sam da u bosanskohercegovačkoj javnosti prepoznajem tri grupe: Političare, koji kažu: “Nije sve tako sivo”, medije koji kažu: “Sve je crno” i narod koji kaže: “Sve je crno i ne može biti gore”. Nikada ne znam koja grupa laže a koja govori istinu, znam samo da postoje i da se sve više udaljavaju jedna od druge, što će strovaliti ovu državu u provaliju koja je duboka kao džep Billa Gatesa.

Ova zagonetka o tome koja grupa laže a koja govori istinu lebdi iznad državnih granica BiH i posmatra bh. građane kako bulje u blatnjavo tlo i pohabani beton. Svi sve znaju ali niko nema odgovora, on se obično pojavi u trivijalnom mumljanju o jeziku, ratu ili reformskoj agendi u svim tim političkim emisijama koje dominiraju  kanalima u BiH.

Ponekad, dok gledam prema brdima Blagaja i pijem kafu, dođe mi misao da je potrebno ozbiljno apgrejdanje i redefinisanje onoga sokratovskog “znam da ništa ne znam” jer su  ljudi u BiH uspjeli i tu frazu istrivijalizirati forsirajući i gutajući sve informacije i statistike, gutajući život, gutajući Sokrata, stvarajući time stvarnost koju žele. Znaju da ništa ne znaju i u tom očaju uhvate se za prvu granu koja im nudi priliku da osuđuju, jer je puno lakše osuditi nego doći do istine.

U romanu “Liječenje Šopenhauerom” Irvin Jalom pričajući o Imanuelu Kantu, njemačkom filozofu iz 18 st. kaže: “Kant je filozofiju revolucionisao uvidom da realnost ne percipiramo već je konstituišemo. Kant je shvatio da sve podatke koje dobijemo čulima naš nervni sistem filtrira i rekombinuje tako da formiramo sliku koju zovemo realnost a koja je zapravo samo himera, fikcija potekla iz konceptualizacije i kategorizacije našeg uma. Čak su i uzrok i posljedica, slijed, kvantitet, prostor i vrijeme zapravo konceptualizacije, konstrukti a ne entiteti “tamo napolju” u prirodi. Štaviše, mi ne možemo vidjeti izvan svoje procesirane verzije tog spoljašnjeg, nemamo načina da saznamo šta je “stvarno” tamo, tj. šta je taj entitet koji egzistira nezavisno od naše čulne i intelektualne obrade. Taj izvorni entitet, koji je Kant nazvao Ding an sich (stvar po sebi) ostaće i mora zauvijek ostati nesaznatljiv za nas.”

Poznaju li ljudi u BiH stvarnost?

Spomenuo sam ranije da bh. građani gutaju Sokrata i to u negativnom smislu, sada se molim da počnu gutati Kanta, bilo kako, makar i negativno, da se približe entitetu koji će im reći da je istina gotovo uvijek daleko ali da je nikada ne smiju prestati tražiti. To je u neku ruku i cilj ovoga članka, da natjera ljude da preispitaju stvarnost da se ne zadovolje sa kalupom konformizma i kompromisa sa anđelom ili đavolom. Za istinom traga i autor ovih redova, ne uobražavam da je poznajem, ne uobražavam da sam se približio stvarnosti. Ne skačem na mamac medija o beznađu, ne skačem na pozitivnu priču establišmenta, ne skačem na negativnu sliku konstruisanu iz udobnih fotelja stranih plaćenika. Ono na šta skačem jeste apgrejdovana slika Sokrata koji zna da ne poznaje stvarnost koja mu se nameće. Puno je lakše tako disati, nadam se da će i bh. građani u 2018 godini početi makar malo lakše disati, uz Kanta i neku chill muziku u pozadini. Guglajući po bespućima interneta naišao sam na izreku nepoznatog autora koja ide ovako: “Postoje tri vrste laži: laž, prokleta laž i statistika”. Dugo sam razmišljao o tome da kopiram na hiljade pamfleta na kojima će biti napisana samo ova rečenica i da ih bacim sa krova Staklene banke. Odustao sam od te ideje, ponajviše zbog toga što nemam para a i nisam baš siguran da bi ljudi shvatili poentu svega toga.

Bosanskohercegovačko tlo je puno ljudi koji se ponašaju kao produžena ruka političkog establišmenta koji javnu sferu truje očajem, beznađem i jeftinim populizmom. Zašto je tako, teško je dokučiti. Možda je ljudima lakše živjeti ako od njih niko ništa ne očekuje, pa čak i da razmišljaju. Prepustiti misao statistici je omiljeni hobi bh. građana, pročitati podatke i stvoriti realnost kakvu žele. Naravno suludo bi bilo demonizirati statistiku ali bi bilo normalno prihvatiti sve njene segmente, kako pozitivne tako i negativne. To je nažalost strano bh. građanima. Približiti se stvarnosti gotovo je nemoguće i korak naprijed je to prihvatiti. Umisliti da smo sistematizovali sve podatke od intelektualnih (kvazi)elita pa do nepismenih političara i doznali istinu nije korak nazad nego kilometar nazad. Krajnji produkt takvog pozicioniranja narodnog duha još nije obrađen. Možda je to i dobro a možda i nije. Vjerovatno će nam neka analiza za desetak godina reći istinu. Strašno je koliko će do te analize, mladih umova biti zatrovano propagandom, koliko će njih uvjeriti sebe da su oni zapravo još uvijek revolucionari, romantičari i igrači za raju, koliko će njih uvjeriti sebe da se njihovo mišljenje pukim slučajem slaže sa mišljenjem vladajućih klasa. Strašno je i pomisliti koliko će iskrenosti odumrijeti do te analize. Ljudima je dosta gluposti, ljudima je dosta šupljaka. Narod ne zna, zanemarite drugorazredne političke slogane i kafanska govorkanja. Pozitivno je vidjeti, (makar to viđenje bilo bazirano na osjećaju) da sve više raste narodno tijelo koje ne zna, svjesno je da ne zna i zahtijeva odgovore. Kako dalje? Kuda idemo? Kako do promjene? Negativno je što tih odgovora nema, ljudi koji bi te odgovore trebali reći (intelektualne elite nezavisne od političkih moćnika) sakrivaju se iza ideje vječnog dijaloga, iza citata već odavno mrtvih mudraca i skupog populizma. Mislite li vi zaista da četrdesetpetogodišnjeg radnika čije je preduzeće prije mjesec otišlo u stečaj, koji ima dvoje djece na grbači i dvije godine radnog staža zanima šta Hegel misli o nevinosti?! Upravu ste, ne zanima ga. Ono što ga zanima jeste istina ako već reformska agenda ne funkcioniše. Ta istina gotovo uvijek izostane, ona je zamaskirana u skupi populizam intelektualnih elita, za jeftini populizam, koji etnonacionalne “elite” prodaju godinama, izmučena radnička klasa već zna.

Ako čovjek prestane tragati za istinom, laž će bez ikakve sumnje u isti tren početi tragati za njim. Tražiće ga sve dok ga ne nađe i onda će mu zamagliti lice u tolikoj mjeri da neće prepoznati svoj odraz u ogledalu. Zato bi dobro bilo, da čovjek češće stane pred ogledalo, dobro se zagleda i da vidi može li vidjeti svoj odraz i ako može šta mu taj odraz govori. Riječi nabacane u tekstu mogu zvučati kao sataraš, ili gomila nepovezanih gluposti ali ako vas na trenutak neke od tih riječi natjeraju da kritički razmišljate, onda taj sataraš i nije toliko loš.

U decembru 1976. godine, dva dana prije koncerta koji je organizovao premijer Jamajke Michael Manley u pokušaju da smiri tenzije u zemlji, Bob Marley poznati jamajčanski muzičar, njegova supruga i menadžer su ranjeni u napadu na njihovu kuću. Marley je lakše ranjen i nastupio je dva dana kasnije. Kada su ga pitali zašto Marley je odgovorio: “Ljudi koji pokušavaju da učine ovaj svijet gorim ne uzimaju slobodan dan. Kako onda mogu ja?”

Svaki građanin ove napaćene države treba da ima sličan stav i da kaže: Ljudi koji žele ovu državu učiniti gorom nego što ona jeste putem laži i propagande ne uzimaju slobodan dan. Kako onda mogu ja?
Uvijek je dobro ulaziti u suštinu stvari, vidjeti, opipati, doživjeti, iako ni to nije garancija čovjeku da će saznati istinu ali je dobar početak. Nemojte dozvoliti da vašu realnost oblikuju statistike urađene u toplim kancelarijama Brisela ili Washingtona. Osvrnite se oko sebe i pokušajte saznati šta vam osjećaj govori. Onda čitajte, pitajte, pišite, grozničavo tražite odgovore gdje god stignete i nadati se je da će vaš pogled biti makar malo bistriji od pogleda oholih cinika i potplaćenih kukavica.

————————————————————————

Haris Jašarević je student Škole kritičkog mišljenja iz Mostara

09.01.2018.

BORIS LALIC: U OVOM DRUSTVU MLADI NEMAJU GLAS

09.01.2018.

DA LI JE DEMOKRATIJA U SRBIJI MRTVA?

09.01.2018.

BOSKO JAKSIC: "BEOGRAD JE PORUCIO DA NE ZELI BITI TALAC MILORADA DODIKA"


BOŠKO JAKŠIĆ: "Beograd je poručio da ne želi biti talac Milorada Dodika, koji se pretvara u mironodopskog Karadžića"

“Ali i ono što se jasno ne kaže - da Srbija ne želi da bude talac Dodika koji se sve više pretvara u mirnodopsku varijantu Radovana Karadžića. I predsednik i premijerka izrazili su visok stepen opreza i izbjegavanje da im se dogodi ono što se prošle godine dogodilo Tomislavu Nikoliću koji je slušao kako Emir Kusturica naziva bošnjačkog lidera luciferovim šerifom i žali što Srbija nema atomsku bombu”, podsjeća Jakšić.BOŠKO JAKŠIĆ: 'Beograd je poručio da ne želi biti talac Milorada Dodika, koji se pretvara u mironodopskog Karadžića' - 1

Neodlozak premijeke Srbije Ane Brnabić i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na proslavu Dana Republike Srpske u Banjaluci, jasna je poruka Beograda da ne želi da učestvuje u raspirivanju nacionalističkih strasti, ocijenio je  spoljnopolitiči komentator Boško Jakšić.

 

U Banjaluci 9. januara neće biti ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ni premijerka Srbija Ana Brnabić. Odlučeno je da u ime Vlade u Banjaluku ide potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a svečanosti će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin i bivši predsjednik Republike Tomislav Nikolić.

 

Jakšić kaže da proslava Dana RS bez srpskog državnog vrha jasna poruka Beograda da ne želi da da učestvuje u raspirivanju nacionalističkih strasti.

 

“Ali i ono što se jasno ne kaže - da Srbija ne želi da bude talac Dodika koji se sve više pretvara u mirnodopsku varijantu Radovana Karadžića. I predsednik i premijerka izrazili su visok stepen opreza i izbjegavanje da im se dogodi ono što se prošle godine dogodilo Tomislavu Nikoliću koji je slušao kako Emir Kusturica naziva bošnjačkog lidera luciferovim šerifom i žali što Srbija nema atomsku bombu”, podsjeća Jakšić.

 

Izbegavanje takve situacije je racionalna i pragmatska odluka, smatra  Jakšić i dodaje da je to istovremeno i signal dobre volje Sarajevu – da je ovo, poslije “nepotrebnog haosa oko izjave Bakira Iztbegovića oko Kosova”, spuštanje lopte i pokušaj traženja normalizacije.///////////////////////////////

SDA O PROSLAVI 'DANA RS': "Pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno počne raditi svoj posao"

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počne ispunjavati obveze u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, priopćeno je iz SDA.SDA O PROSLAVI 'DANA RS': 'Pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno počne raditi svoj posao'

“Odbijanje primjene odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru od dužnosnika entiteta RS predstavlja flagrantnu povredu suvereniteta BiH. Dužnosnici entiteta RS ne samo da su odbili ispoštovati tu odluku, već je u tom entitetu ponovo donesen zakon kojim se potvrđuje diskriminacija građana nesrpske nacionalnosti, a protivno Ustavu BiH, Evropskoj konvcenciji o zaštiti ljudskih prava i odluci Ustavnog suda BiH”, navodi se u priopćenju.

 

"Nedopustivo je da Tužilaštvo BiH izbjegava postupiti po prijavi Ustavnog suda BiH iz 2016. godine jer se ne može drugačije tumačiti činjenica da do sada niko nije odgovarao za očigledno krivično djelo. Sve institucije BiH, pa i Tužilaštvo BiH, dužne su bezrezervno izvršavati svoje obveze koje proističu iz Ustava i zakona. U protivnom, bit će odgovorni za sve negativne posljedice koje su nastupile zbog nepostupanja", priopćila je SDA.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940508

Powered by Blogger.ba