Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.01.2018.

MINISTAR MIRKO SAROVIC: "MORAMO SE OKUPITI OKO OSOBE KOJA MOZE DONIJETI POBJEDU NA IZBORIMA"

ŠAROVIĆ: "Moramo se okupiti oko osobe koja može donijeti pobjedu na izborima"

"Tačno je da je više ličnosti u okviru Saveza za promjene, a posebno SDS-a, označeno kao mogući kandidati. Polazim do toga da bismo se trebali okupiti oko osobe koja bi mogla najviše da povuče i da donese prevagu na izborima, bez obzira na to o kome se radilo. SDS ima četiri, pet izvanrednih kandidata. Debatu o tom pitanju otvorićemo tek u narednim sedmicama", zaključio je Šarović.
Image result for ministar mirko sarovic


Nevjerovatna predizborna galama uopšte neće biti od koristi građanima i zemlji, ali se nadam da ćemo bar prvu polovinu godine iskoristiti za određene projekte, te da, ukoliko je moguće, radimo na dobijanju kandidatskog statusa. To jeste prvi prioritet kako Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kako i cijele izvršne vlasti u BiH, poručio je u razgovoru za TV1 resorni ministar Mirko Šarović. 

Mišljenja je da godina pred nama neće biti sjajna jer će se reforme izgubiti u predizbornoj kampanji. 

"Lično bih volio da to bude drugačije i sa svoje strane nastojaću da ipak najviše vremena u 2018. godini podredim i posvetim planovima Ministarstva. Mislim da ću u tome uspjeti, bez obzira na opštu predizbornu atmosferu koja vlada nekoliko mjeseci", kazao je Šarović. 

 

Osvrnuo se i dobijanje kandidatskog statusa u 2018. godini, uz konstataciju da to nije izgledno, ali i podsjećanje da je evropska komesarka Federika Mogerini poručila da je ovo ključna godina za sve zemlje Zapadnog Balkana, a time i za BiH, da intenziviraju reformski put.

 

"Vjerujem da će to barem malo da dopre do naših ušiju, kako ova 2018. godina ne bi bila izgubljena i kako je ne bi pojela ta isprazna predizborna retorika. Izgledi ipak postoje i rekao bih da to prevashodno zavisi od nas samih", dodao je on. 

 

Govoreći o Strategiji ruralnog razvoja BiH, koju je Savjet ministara BiH usvojio na današnjoj sjednici, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH napomenuo je da ovaj dokument mora biti potvrđen u Parlamentu, te da se nada da će to biti urađeno 17. januara kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma.

 

"Mislim da se radi o najvažnijem dokumentu u oblasti poljoprivrednog sektora BiH u posljednjih 10-15 godina. To je ključni, temeljni dokument koji je nedostajao. Tokom dana rekao sam da je ovo jedan od važnijih dokumenata koji je donio Savjet ministara BiH u ovom mandatu. Ovaj dokument nam pruža priliku da, pored ostalog, učestvujemo u programiranju za sredstva iz IP, odnosno pretpristupnih fondova EU. Nadam se da nismo zakasnili, s obzirom na to da sa ovom strategijom trebalo je da idemo nešto ranije. Nismo imali sva pozitivna mišljenja, a konačno smo ih dobili posljednjih dana 2017. godine. Ukoliko budemo imali šansu za programiranje, a uvjeren sam da hoćemo i učiniću sve da tako bude, možemo računati na to da kroz različite projekte i programe povučemo do 30 miliona evra na godišnjem nivou", pojasnio je Šarović. 

 

On je dodao da će proces programiranja i definisanja prioriteta BiH uslijediti nakon usvajanja Strategije, što je uobičajna procedura. 

 

"Ovaj dokument ne pravi se samo zbog pretpristupnih fondova, on je uopšte potreban BiH da planira razvoj ovog vrlo važnog sektora", naveo je Šarović. 

 

Planovi Ministarstva na čijem je čelu u godini pred nama ambiciozni su kao i u prethodnim godinama, a jedan od njih je i članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

 

"Mnogo truda smo moji saradnici i ja lično uložili da donesemo taj benefit za zemlju. Uvjeren sam da ću svoj mandat kao ministar završiti sa učlenjenjem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju. To je nevjerovatan poduhvat, ali smo vrlo blizu cilja. Sam kredibilitet zemlje, njen rejting uopšteno bi porastao ukoliko budemo jedna od članica. Nismo završili sve pregovore sa Rusijom, Ukrajinom i Brazilom, ali smo tako blizu i zbog toga gajim optimizam. Mislim da smo u stanju da preskočimo i ovu prepreku. Do kraja 2018. možda možemo i nadam se da hoćemo dobiti tu još jednu povoljnu vijest", kazao je on. 

 

Govoreći o oktobarskim izborima, Šarović je naveo kako SDS, čiji je visoki funkcioner, kao i svaka druga politička stranka, očekuje najbolji rezultat, jer želi pobjedu, promjenu i alternativu postojećoj vlasti.

 

"Od nas zavisi da li ćemo u tome uspjeti, da li ćemo se kvalitetno pripremiti i da li ćemo biti prepoznati u javnosti kao alternativa postojećoj vlasti. Svojim radom ću se potruditi da tako i bude i da nametnemo teme od kojih se živi", rekao je Šarović.

 

Komentarišući informacije prema kojima će upravo on biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, Šarović je poručio da je o tome još rano govoriti, budući da ovo pitanje nije došlo na dnevni red razgovora u Savezu za promjene, kao ni u samom SDS-u.

 

"Tačno je da je više ličnosti u okviru Saveza za promjene, a posebno SDS-a, označeno kao mogući kandidati. Polazim do toga da bismo se trebali okupiti oko osobe koja bi mogla najviše da povuče i da donese prevagu na izborima, bez obzira na to o kome se radilo. SDS ima četiri, pet izvanrednih kandidata. Debatu o tom pitanju otvorićemo tek u narednim sedmicama", zaključio je Šarović.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949869

Powered by Blogger.ba