Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.01.2018.

HOYT YEE : NEMA POTREBE ZA "DAYTONOM DVA, ALI...


HOYT YEE OTKLONIO ŠPEKULACIJE: Nema potrebe za "Daytonom dva, ali...

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji izjavio je da SAD vjeruju u važnu ulogu Srbije za regionalnu stabilnost.
HOYT YEE OTKLONIO ŠPEKULACIJE: Nema potrebe za 'Daytonom dva, ali...


On je dodao da je za to važna saradnja Hrvatske i Srbije koje, kako je istakao, "moraju naći rješenje za teške probleme koje imaju".

 

U intervjuu za regionalnu televiziju N1 u Zagrebu, prvi čovjek Stejt departmenta za Jugoistočnu Evropu je rekao da u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije SAD neće da zauzimaju stranu jer vjeruju da te dvije zemlje mogu same to da riješe.

 

Povodom situacije u BiH, američki diplomata je ocijenio da nema potrebe za "Dejtonom dva", ali da vlast mora da se fokusira na reforme kako bi ta zemlja ubrzala put ka EU.

Govoreći o slobodi medija, on je naglasio da je važno da postoji sloboda izražavanja jer slobodni mediji služe interesima građana.

 

Na pitanje da prokomentariše to što predsjednik Srbije Aleksandar Vučič uz ime televiije N1 dodaje "američka", Ji je rekao da američka vlada ne plaća medijima i da vjeruje u nezavisne medije.

 

On je ocijenio da su u regionu jugoistočne Evrope poseban rizik prijetnje novinarima i urednicima i da toga ne smije biti.

 

On je izrazio uvjerenje da u EU postoji volja da prihvati nove članice ako su spremne na reforme. Hojt Brajan Ji takođe je rekao da su regionu propuštene brojne prilike, da su sve zemlje regiona suočene s problemima tranzicije i da ne bi rekao da je neka zemlja gora od druge.

 

Povodom graničnog spora Slovenije i Hrvatske, američki diplomata je rekao da SAD neće da zauzimaju stranu jer vjeruju da Slovenija i Hrvatska mogu same to da riješe.

 

"I Hrvatska i Slovenija su strateški partneri i saveznici SAD. Uveliko se oslanjamo na obje vaše zemlje da će naći način da potpomognu sigurnost u regionu tako da će osnažiti svoje bilateralne odnose... Imate puno toga zajedničkog, članice ste EU i NATO, imate puno zajedničkih interesa. Mislim da je to odgovornost obje zemlje", rekao je Ji.

 

Govoreći o situaciji u BiH Hojt Ji je rekao da "za sada nema potrebe za 'Dejtonom dva'" ali da je nužno da se vlast fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i bržeg napretka ka EU.

"Vjerujemo da u ovom regionu postoje brojne mogućnosti ove godine. Prošle je godine došlo do pozitivnih pomaka na kojima treba graditi. Crna Gora se pridružila NATO, u Makedoniji je došla proreformska i multietnička vlada, tu su razgovori Kosova i Srbije o napretku odnosa. Vidimo mogućnosti u BiH, očekuju nas izbori ove godine, postoji potreba da se BiH pozabavi reformom izbornog zakona, mislim da bi fokus trebalo da bude i na postizanju dogovora kako bi se u 2018. održali efikasni izbori. Mislimo da sada nema potrebe za 'Dejtonom 2', ali mislimo da je nužno da se vlast u BiH fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i da se ubrza proces približavanju EU", rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

 

 

(Beta/SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949886

Powered by Blogger.ba