Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.12.2017.

ZBOG CEGA NATO SMETA MILORADU DODIKU I DRAGANU COVICU


Enes Ratkušić : Zbog čega NATO smeta Dodiku i Čoviću
Po ko zna koji put, Dodik je bez uvijanja ponovio kako će Republika Srpska svim sredstvima blokirati ulazak BiH u NATO. Posljednji put takvu informaciju lansirao je pripremajući se da u idiličnom zimskom ambijentu na Jahorini dočeka važnog gosta, predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Piše : Enes Ratkušić (Stav)

Namjerno ili slučajno, s obzirom na to da je Čović desetak dana ranije, ne nalazeći potrebu za bilo kakvim usaglašavanjima, adresirao jedno pismo upravo prema NATO‑u, upozoravajući najmoćniji vojni savez na potencijalne opasnosti koje ih vrebaju u BiH, ne spominjući pri tome ko se njihovim inicijativama najviše protivi. Dodikov javni istup, manifestaciju javnog protivljenja spram moćne vojne alijanse, nije ga, međutim, spriječio da požuri prema Jahorini, jer ondje je valjalo razgovarati o mnogo važnijim stvarima od NATO-a i, za njih dvojicu, sličnih marginalija. Javnosti su predočili da će na planini raspravljati o aktuelnom političkom stanju u zemlji.

Za razliku od Dodika, koji se u kontinuitetu protivi i opstruira sve aktivnosti vezane za evropske integracije i NATO, stav aktuelnog predsjednika HDZ-a daleko je zanimljiviji, ali i problematičniji. Čović ne izražava bilo kakva protivljenja spram ulaska BiH u NATO, dakako, ni u EU. No, pitanje je koliko je njegov odnos spram “velikih saveza” iskren s obzirom na to da prema njima odašilje klasične dezinformacije, ne libeći se pri tome da iste proslijedi i najmoćnijim političkim liderima svijeta, Donaldu Trumpu, Angeli Merkel i Theresi May.

Umjesto već papagajskih ponavljanja o islamskom radikalizmu, bilo bi daleko primjerenije da, kad već pokriva Dodika, jasno predoči da on sam predstavlja drugi najveći problem u zemlji, s obzirom na to da javno vrijeđa najveće institucije, poput Haškog suda, čije je poštovanje u Evropi i svijetu aksiom, nešto o čemu je svaka rasprava naprosto nedopustiva.

Dvojac, dakako, ne djeluje usamljeno, zbog čega njihove rabote ne treba doživljavati kao čin hrabrosti. Dodik se posljednji put okuražio nakon sastanka sa srbijanskim ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, dovodeći po pitanju MAP-a čak i one stavke koje su do sada bile neupitne. Vulin, koji je uzgredno obišao i Marinu Pendeš, Čovićevu ministricu odbrane u Federaciji BiH, podsjećajući je da put prema NATO-u podrazumijeva dogovor dvaju entiteta i triju naroda, dodatno je ohrabrio Dodika obećavajući jačanje saradnje s manjim bh. entitetom. Vulin je, naravno, u cijelom slučaju tek poštar. Dodik je uvjeren da iza njega stoje ne samo Srbija nego i na Balkanu sve utjecajnija Rusija, sam Putin.

U cijelom tom spletu na prvi pogled čini se nedovoljno jasnim kako u cijeloj priči figurira predsjednik HDZ BiH. Otkud Čovića u jednoj takvoj priči?

Dodikov animozitet spram EU i NATO donekle se može pravdati odanosti tradicionalnom saradnjom koju su Srbi ostvarivali s Rusijom. Realno govoreći, ni Dodiku ni Čoviću put prema Evropi i NATO-u u ovom trenutku ne odgovara. To što se Dodik javno protivi, dok bi Čović, naivno ih plašeći stanjem uzrokovan povratnicima iz Sirije i drugih ratišta Istoka, kao da su oni o tome neobaviješteni, ulazak u NATO odgodio za neko vrijeme.

Cilj im je, međutim, isti. I Dodik i Čović dobro znaju da bi ulazak u NATO, odnosno priključenje zemlje najvećoj vojnoj alijansi na planeti, označio definitivno pospremanje svih ideologija podjele BiH na smetljište historije. Priključenje NATO-u učinio bi BiH sigurnom zemljom, a to je upravo ono od čega dvojac najviše strahuje. Sigurnost za BiH i njene građane, društveni život lišen strahova od mogućih sukoba, za njih bi predstavljao najveću nesigurnost, za njih, njihove planove, karijere i ambicije.

To što Dodik vlastite stavove ne krije niti umotava posljedica je njegovih uvjerenja da su njegovi mentori još uvijek daleko od takvih ambicija, uzgred i dalje snažno vezani za drugu vojnu silu oličenu u Putinovoj Rusiji. Čovićev je pokrovitelj, međutim, “zaglavio” u raljama Evrope. Mada, sudeći prema ponašanju u posljednje vrijeme, ne baš oduševljen izborom.

Ali, sad je kasno za povratak. “Dala baba groš da uđe u kolo, dala bi stotinu da izađe”, kaže stara narodna poslovica. Valja nastaviti igru prema strogim evropskim pravilima, jer, odluči li se i dalje podržavati politiku Dragana Čovića, u kojoj on sagledava jedini način za vlastiti opstanak na političkoj sceni, Hrvatska bi se mogla naći u velikim problemima.

Vjerovati je, međutim, da će hrvatski politički vrh imati dovoljno razboritosti. Valjda je interes hrvatske države važniji od ambicija njegove osobnosti, pogotovo njegovih beogradsko-banjalučko-moskovskih vršljanja koja im mogu donijeti samo probleme. Samo naivci mogu vjerovati u neobaviještenost visokih funkcionera NATO alijanse i EU o prirodi Čovićevih ekskurzija. Na koncu, Haški sud im je jasno stavio do znanja da je eksperiment u kojem se sudjelovalo isuviše pogibeljan, krajnje nepodesan za bilo kakva ponavljanja. Valjda će to Zagreb napokon shvatiti.

28.12.2017.

DRAGO BOJIĆ: MLADI SE ODGAJAJU ZATVORENI U NACIJU I RELIGIJU

28.12.2017.

'MJESECARI' - KAKO KLIZIMO U TRECI SVJETSKI RAT

28.12.2017.

BAKIR IZETBEGOVIC: RATOVANJE ZAVRSENO, AKO DRUGACIJE NE ODLUCE SRPSKI LIDERI

Izetbegović: Ratovanje završeno, ako drugačije ne odluče srpski lideriImage result for bakir izetbegovic fotosČlan Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da je ratovanje na Balkanu završen proces, osim ako drugačije ne odluče lideri iz Srbije, prenosi Beta.

"Mislim da je ratovanje na Balkanu završeno, osim ako srbijanski lideri drugačije ne odluče, jer nikad nije bilo do nas", kazao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da je u kontaktu s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Mogao bi lider SDA, prezivao se on Izetbegović ili ne, biti sa svima njima u dobrim odnosima - ne terate pravdu, istinu, pustite da vam koriste ogromne resurse, prave mostove gde god hoćete i da nadležnosti iz BiH prenesu na Beograd i onda biste bili dobri. Predate interese vlastitog naroda i svi bi vas tapšali po ramenu", rekao je Izetbegović.

On je rekao da je u BiH proteklu godinu obeležilo vraćanje u prošlost i završetak rada Haškog tribunala, okončan izricanjem Ratku Mladiću i nekadašnjim visokim funkcionerima Herceg-Bosne, čime je, kako je ocenio, dat pečat o etničkom čišćenju i stravičnim zločinima počinjenim u BiH.

"Presude su donate protiv pojedinaca, a one su bile prilika da se skine hipoteka s naroda i omogući proces pomirenja, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu i, bez saosećanja sa žrtvama, okrenuli su se negiranju presuda", kazao je Izetbegović.

On je ocenio da je protiv interesa BiH u ovoj godini najviše radio predsednik RS Milorad Dodik, dodavši da je Dodik "majstor spina, koji kontroliše medije i bankarski sektor, te da on jako dobro živi".

"Razlozi za višegodišnju huškačku politiku Dodika su prozirni. Dodik je nastavio da podriva Dejtonski mirovni sporazum, nastavio da krši Zakone i odluke o ulasku BiH i NATO, da bošnjačkoj deci zabranjuje da uče svoj jezik, da lansira izjave o povratnicima Bošnjacima... Dodik je završio na crnoj listi Stejt departmenta, a završiće i na sudovima BiH zbog izjava o povratnicima i angažmanu Alije Izetbegovića", rekao je Izetbegović.

Govoreći o sastancima Dodika s predsednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je ocenio da se na njima dogovaraju nesprovodive stvari, kao i da se Bošnjaci ne mogu isključivati iz dogovora.

On je kazao da se SDA u ovoj godini odlučno suprotstavila terorizmu i ekstremizmu, posvetila jačanju nepristrasnog pravosuđa i odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Izetbegović je izrazio nadu da će u januaru biti predat Upitnik Evropske komisije, posle čega bi trebao uslediti kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Upitan s kim će posle izbora u oktobru sledeće godine SDA praviti vlast, lider te stranke je kazao da se "vlast pravi sa pobednicima i da će se posle izbora videti ko će sa SDA, a ko neće".

28.12.2017.

NIJE TACNO DA SRPSKI POPULIZAM NIKUDA NE VODI. PRAVO U KATASTROFU

28.12.2017.

SCHWARZ-SCHILING: "DODIKOVO PREKRAJANJE GRANICA ILUZIJA, COVICEV TRECI ENTITET FIKCIJA"!

BIVŠI ŠEF OHR-a, SCHWARZ-SCHILING: "Dodikovo prekrajanje granica iluzija, Čovićev treći entitet fikcija"!

U intervjuu za DW Christian Schwarz-Schilling je rekao da će Bosna i Hercegovina preživjeti, ali da će trebati cijela jedna generacija da ispravi greške aktuelnih političara i međunarodne zajednice.
BIVŠI ŠEF OHR-a, SCHWARZ-SCHILING: 'Dodikovo prekrajanje granica iluzija, Čovićev treći entitet fikcija'! - 1


U intervjuu za Deutsche Welle dr. Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik kaže da „BiH nije propala država", ali da se s njom ne može upravljati "jer se svako petlja u nju: Srbija, Hrvatska ali i Rusija i Turska".

 

On dodaje da nije moguće ukidanje entiteta u BiH, jer su oni činjenice, ali da smatra da bi BiH morala imati jednog predsjednika. "Konstrukcija zvana Predsjedništvo, koja se sastoji od tri suprotstavljenje etničke grupe, koje čine vrh države, ne može funkcionirati". On je i za nametanje presude Sejdić-Finci uz pomoć Bonskih ovlasti, ali nije za "novi Dejton" jer smatra da bi mogao unijeti još više zabune nego postojeći. Otcjepljenje i pripajanje RS Srbiji skupa sa sjeverom Kosova kao i stvaranje trećeg entiteta i njegovo pripajanje Hrvatskoj, Schwarz Schilling smatra iluzijom, za koju nema šansi da postane stvarnost.

 

Za Schwarz-Schillinga je glavni kočničar Dejtonskog sporazuma „prije svega RS sa predsjednikom, gospodinom Dodikom, koji kaže: mi moramo poduzeti svaki korak koji nas odvaja i čini nezavisnim od BiH, a Bosnu čini prevaziđenom". "To nije retorika, to je strategija", istakao je Schwarz-Schilling. On je dodao da je za smjenu Dodika samo pod uslovom da mu se pokrene proces, koji bi rezultirao njegovim razrješenjem, ukoliko nastavi voditi politiku u istom obliku kao i do sada.

 

Schwarz-Schilling je kritikovao što visoki predstavnik ne upotrebljava Bonske ovlasti. Istakao je da „visoki predstavnik, koga bira PIC- Vijeće za implementaciju mira, sam sebi odgovara i da po Dejtonskom sporazumu ne treba da postavlja pitanja PIC-u smije li intervenirati ili ne. "Ali je to uvedeno u vrijeme Karla Bildta. On je počeo pitati PIC da li mu nešto odobrava ili ne. To je potpuno pogrešno", rekao je on.

 

Obrazlažući te tvrdnje Schwarz-Schilling je u intervjuu citirao Richarda Holbrooka, kreatora Dejtonskog sporazuma, koji je rekao da je pozicija visokog predstavnika uvedena kako bi se korigirao nesavršeni mirovni ugovor: „Jedino što mogu uraditi je naći mirovno rješenje s kojim su svi saglasni a sve drugo prepustiti visokom predstavniku koji ima ovlasti kako bi korak po korak vršio korekcije", rekao je Schwarz Schillingu tada Holbrookeu.

 

Na pitanje o tome šta Evropljani moraju uraditi da ubrzaju da BiH dobije status kandidata za EU, Schwarz-Schilling je istakao: "Ne vjerujem da će Evropska komisija biti u stanju da poduzme neophodne mjere.To može uraditi samo evropski motor Njemačka i Francuska. I samo ako kažu, 'mi nećemo na Balkanu samo mir već od Balkana želimo da napravimo demokratskog, evropskog partnera. A to možemo samo ako naše zahtjeve potpuno jasno formuliramo i ako se pobrinemo za to da se sve što se ne ispoštuje - sankcioniše."

 

Schwarz-Schilling smatra i da je britansko-njemačka inicijativa, koja je po njegovom mišljenju bila dobra stvar, propala.

 

"To nije samo pitanje ekonomije i tržišta, već morate imati nekog ko tamo sjedi i bori se protiv pogrešnih političkih ciljeva, poput onih kakve slijedi Dodik". Kancelarka Merkel bi morala sjesti sa francuskim predsjednikom Macronom i reći mu da moraju napraviti jasan program da u narednih pet godina dođe do tranzicije zemalja Zapadnog Balkana u EU.

 

Aktuelne inicijative o formiranju trećeg entiteta on je okarakterisao kao „fikciju koju su kreirali Hrvati u BiH", kao preduslov za spajanje sa Hrvatskom. U Daytonu nije bilo riječi o trećem entitetu, niti je on trebao da postoji." Schwarz-Schilling je rekao da Čovićev prijedlog izbornog zakona nije u redu i da on cilja na formiranje trećeg entiteta i da zbog toga nema dogovora jer „takav izborni zakon cilja na to da je vrhovni autoritet etnička grupa, a ne građanin", što nije u skladu sa presudom Sejdić-Finci koja je jedna od glavnih pretpostavki za približavanje BiH Evropskoj uniji. Schwarz-Schilling smatra i da se Čović "savršeno razumije sa Dodikom, jer obojica stvaraju barijere koje su protivne rješenjima u BiH".

 

Schwarz-Schilling je dešavanja u Hrvatskoj, vezana za presudu hrvatskoj šestorci, ocijenio kao sramotu i dodao: "To što se tamo dešava je primijenjeni ekstremizam. To znači da mi opet idemo u pogrešnom pravcu, čak i u Hrvatskoj, i stoga će problem ozdravljenja cijelog Zapadnog Balkana biti još komplikovaniji. Bivši visoki predstavnik Schwarz Schilling je rekao da Haški tribunal nije ispolitizovan, već da su ispolitizovani oni, koji ga kritikuju. "Onaj ko nema poštovanja prema Haškim presudama, nema pojma o tome šta je sudska vlast, a onaj ko nema pojma šta je sudska vlast, nalazi se na početku demokratskog procesa."

 

Schwarz Schilling smatra da je Izetbegović, koji smatra da bi BiH trebala priznati Kosovo, rekao pametnu stvar. Od 27 zemalja članica EU, samo pet nije priznalo Kosovo i to "iz unutrašnjopolitičkih razloga i egoizma: Španija zbog Katalonije i slično". On je dodao da zbog tih pet zemalja EU nije u stanju da vodi jasnu politiku prema Srbiji. "Tako EU nikada neće moći dobiti bitku za demokratiju".

 

Na pitanje da li će li BiH preživjeti, on je rekao: „Naravno da će preživjeti. Nema drugog izbora. Ali to što cijela stvar sa visokim predstavnikom nije konsekventno odrađena ima jednu posljedicu: a to je da temelji nisu pravilno postavljeni i da će trebati cijela generacija da se to ispravi."///////////////////////////////////////


Image result for Bakir Izetbegović fotoIZETBEGOVIĆ: 'Dodik je nastavio s huškačkom politikom koja ga je ...
28.12.2017.

JOSIP PEJAKOVIC: KAKO JA MOGU BITI HRVATSKI GLUMAC

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59808395

Powered by Blogger.ba