Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.12.2017.

I OHR OSUDIO IZJAVU 'DRAGANA COVICA'

I OHR OSUDIO ČOVIĆEVU IZJAVU: "Neupitan je teritorijalni integritet države BiH koja se sastoji od dva entiteta"!

Rješenja treba naći u međusobnom razumijevanju, dijalogu i pomirenju tako da se izbjegnu dalje podjele u društvu, kazali su za N1 iz OHR-a komentirajući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je u nedjelju u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju kazao da je ''treći entitet ozbiljna mogućnosti''.
I OHR OSUDIO ČOVIĆEVU IZJAVU: 'Neupitan je teritorijalni integritet države BiH koja se sastoji od dva entiteta'!

Oz OHR-a su ponovili s jasno njihovo opredjeljenje za teritorijalni integritet suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

 

“Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira smatraju da sve reforme treba da dovedu do funkcionalnijih i ekonomičnijih institucija u BiH, koje će bolje odgovarati na potrebe građana. Također su više puta izrazili opredjeljenje za teritorijalni integritet suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Promjene ustavne strukture BiH zahtijevale bi sveobuhvatan proces postizanja konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru. Rješenja treba naći u međusobnom razumijevanju, dijalogu i pomirenju tako da se izbjegnu dalje podjele u društvu'', kazali su iz OHR-a.

 

Reagirala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

 

alt

 

- Stav SAD o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromijenjen. SAD su posvećene principima Dejtonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom.  Mi odlučno odbacujemo bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima - navedeno je u reakciji Ambasade SAD u BiH.

 

Podsjećamo, na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. 

 

- Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da  srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine - rekao je Čović.

19.12.2017.

KRAJ SUTNJE O ZRTVAMA SILOVANJA U RATU

19.12.2017.

DENIS ZVIZDIC DONIO DOBRE VIJESTI IZ BRISELA: "ZA NOVE DIONICE AUTOCESTE BICE OPERATIVNO OKO 850 MILIONA EURA"!

ZVIZDIĆ DONIO DOBRE VIJESTI IZ BRISELA: "Za nove dionice autoceste biće operativno oko 850 miliona eura"!

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon povratka iz Brisela održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktuelnim temama o kojima je razgovarao s visokom predstavnicom Europske unije za sigurnost i vanjske poslove Federicom Mogherini.ZVIZDIĆ DONIO DOBRE VIJESTI IZ BRISELA: 'Za nove dionice autoceste biće operativno oko 850 miliona eura'!


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon povratka iz Brisela održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktuelnim temama o kojima je razgovarao s visokom predstavnicom Europske unije za sigurnost i vanjske poslove Federicom Mogherini.

 

Zvizdić je kazao kako je najviše razgovarano o europskim integracijama koje su nedvosmislena orijentacija svih zemalja Zapadnog Balkana, kada je riječ o pristupu BiH ka EU, odnosno njenom članstvu.

 

"Što se tiče mog bilateralnog sastanka koji je prethodio radnoj večeri, gospođu Mogherini sam obavijestio o situaciji u BiH, dosegnutnom stepenu i fazama pojedinih aktivnsti koje su vezane za EU integracije u BiH te sam govorio o sedam ili osam važnih tema. Najviše riječi je bilo o dostignutom stepenu i nivou rada Vijeća minstara BiH te sam joj kazao da smo do sada sproveli dvije trećine ekonomske reformske agende koje su definirane kao obaveza i zadatak institucija BiH i Vijeća ministara BiH", kazao je Zvizdić te podvukao da je ekonomska reformska agenda za BiH usvojena za period 2015.-2018. godina te da je praktično dvije godine u svojoj punoj realizaciji.

 

"Razgovarali smo i akcizama, te je Mogherini čestitala institucijama BiH na usvojenom setu Zakona o akcizama koje otvaraju nove investicije, posebno za gradnju cesta. Uskoro će postati operativno 850 miliona eura za izgradnju autocesta u BiH i treba odmah krenuti u gradnju novih dionica jer je to bazni preduvjet za dinamičan razvoj naše zemlje", kazao je Zvizdić.

 

Prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, s Mogherini je u Briselu razgovarao te je obavijestio o rastu vitalnih interesa s posebnim fokusom na rast izvoza koji je, kako je kazao, najveći u regiji zapadnog Balkana. 

 

Dodao je kako je s visokom predstavnicom Europske unije za sigurnost i vanjske poslove razgovarao o strategijama te da u ovom trenutku BiH ima namjeru usvojiti tri strategije.

 

"To su Reforma javne uprave koja treba biti usvojena kao prva. Na drugu se čeka šest mjeseci, a to je energetska strategija i treća je strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja koja se skoro završena", rekao je Zvizdić te još jednom kazao kako je namjera BiH da u narednom periodu što prije preda odgovore na Upitnik Europske komisije (EK), a što će se, kako je najavio, desiti u narednih nekoliko sedmica", zakjučio je Zvizdić.

19.12.2017.

VOJISLAV SESELJ PONUDIO DOKAZE DA JE SRBIJA AGRESOR I OKUPATOR BiH I HRVATSKE

19.12.2017.

VALENTIN INZKO: "NEKI OD POLITICARA SE JOS UVIJEK NALAZE NA POGRESNOJ STRANI"!

OŠTAR GOVOR VALENTINA INZKA: "Neki od političara se još uvijek nalaze na pogrešnoj strani"!

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se jučer na poslovnom forumu u organizaciji Evropskog pokreta u BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH. Njegov govor prenosimo u cijelosti.OŠTAR GOVOR VALENTINA INZKA: 'Neki od političara se još uvijek nalaze na pogrešnoj strani'!

Dame i gospodo,

 

Dozvolite mi da zahvalim organizatorima ove konferencije. Smatram da je tema današnje diskusije korisna ne samo za nas koji smo ovdje prisutni nego i za građane Bosne i Hercegovine u cjelini.

Možda je tanka linija između evropske perspektive Bosne i Hercegovine, s jedne strane, i okova nacionalizma i istorije, s druge, ali se, nažalost, pokazala kao velika prepreka održivom napretku.

 

Neću ulaziti u ono što je aktuelno u trenutnoj politici ili detaljno govoriti o naslijeđu sukoba u čijoj se dugačkoj sjeni ova zemlja nalazi. Međutim, želio bih naglasiti dvije stvari.

 

Prva je da su i druge zemlje morale proći značajnu tranziciju od perioda koji je uslijedio. A nakon katastrofe do nove i bolje budućnosti – evropske budućnosti.

 

I ja to mogu potvrditi na osnovu putanje kojom je išla moja zemlja nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Nije jednostavno. Treba vremena. Treba strpljenja. Ali, to se može postići.

 

Druga stvar koju bih želio naglasiti jeste da ova tranzicija podrazumijeva izbor. Društvo mora odlučiti. Šta je ono što želimo? Da li želimo ostaviti prošlost iza sebe? Jesmo li spremni ići novim putem?

Uvjeren sam da je većina građana ove zemlje davno izabrala. Prešli su tanku liniju koja odvaja neuspješnu prošlost od obećavajuće budućnosti.

 

Međutim, neki od njihovih lidera se još uvijek nalaze s pogrešne strane linije.

Na izvjestan način, to ne treba da nas iznenađuje. Politička filozofija glavnih političkih stranaka dobila je svoj oblik krajem dvadesetog stoljeća, a pripremana je puno prije toga.

 

 

 

Tokom proteklih dvadeset godina ta politika je vrlo sporo evolvirala. Ona nije savršeno prilagođena zahtjevima 21. stoljeća.

Dakle, postoji jaz između naroda i njihovih lidera.

Ali, to se ne odnosi na sve lidere.

To je važno.

Dovoljno sam dugo visoki predstavnik da mogu vidjeti da se dešavaju duboke promjene – u okviru političkih stranaka i u mnogim institucijama. A to je, takođe, nešto kroz što su prošle druge zemlje u tranziciji.

Sretao sam mnoge pojedince i grupe na državnom, na entitetskom i na općinskom nivou, koji shvataju šta je suština drugačije i bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Među načelnicima općina u ovoj zemlji ima snažnih i kompetentnih operativaca koji su spremni graditi mostove, a ne zidove, koji su se spremni suočiti sa podjelama iz prošlosti i prevazići ih, koji razumiju da je uključivost znak snage, a ne slabosti.

Svi smo upoznati sa onim što se posljednjih sedmica dešavalo na Haškom tribunalu. Naravno, predmeti koji su zaključeni su složeni i reakcije građana su bile složene – ali jedan od glavnih postignuća Tribunala je to što je istraživao činjenice i došao do nepobitne istine. To je omogućilo barem dvije stvari. Jasno je pokazao da nisu cijeli narodi krivi za ratne zločine – krivi su pojedinci, i kada se donese presuda, čeka ih kazna. I pokazalo je da je politika ratnih zločinaca politika prošlosti. Njihovo vrijeme je prošlo.

 

S obzirom da se približavamo bugarskom predsjedavanju Evropskom unijom, u prvoj polovini 2018., te rumunskom u prvoj polovini 2019., imamo dva veoma upečatljiva primjera zemalja koje su provele izuzetnu tranziciju u periodu od samo dva desetljeća. To su postigli jer su njihovi politički lideri ispoštovali volju većine svojih građana i izabrali budućnost koja je veoma različita – i puno bolja – od prošlosti.

 

Reforme potrebne za priključivanje EU su formula koja će građanima donijeti prednosti, a međunarodna zajednica u BiH pruža stalnu finansijsku i političku pomoć za primjenu te formule, ali i stranački lideri moraju pokazati odgovarajuće opredjeljenje, a do sada je to opredjeljenje bilo djelomično i nesigurno.

 

To nije tek nesretan splet okolnosti. To nije samo uzrok nezadovoljavajuće brzog napretka. Dok političari oklijevaju, građani trpe. Sada ulazimo u period praznika, ali od nezaposlenosti ne možete uzeti odmor. Potreba za reformama je prijeka potreba kako bi skroman ekonomski oporavak prerastao u jaku i održivu transformaciju koja će donijeti radna mjesta i bolji životni standard.

 

Sve dok brojni stranački lideri u zemlji ostaju na pogrešnoj strani, to se neće desiti. Međutim, mislim da ako im poslovni ljudi jasno kažu – argumentima i izborom investicija – da brže promjene nisu samo opcija nego da su neophodne, konačno ćemo vidjeti koordinirani politički angažman koji može promijeniti stanje u ekonomiji, rekao je Inzko na kraju obraćanja.


////////////////////////////////

HAAG JE ODNIO ŠALU: Nataša Kandić o činjenici da je Tuđmanova politika prema BiH okarakterizirana kao UZP, dok Miloševićeva nije

HAAG JE ODNIO ŠALU: Nataša Kandić o činjenici ... - Slobodna Bosna


////////////////////////////////////////////ZAPAD OPLEO PO SRBIJI: Džaba ih upozoravamo, 'Beograd hoće i jare i pare'

ZAPAD OPLEO PO SRBIJI: Džaba ih upozoravamo, 'Beograd hoće i ...////////////////////////////////////////////

NAJKONTROVERZNIJI POTEZ KOLINDE: Za savjetnika dovela špijuna koji je prikrivao ratne zločince iz Ahmića i Srednje Bosne!?

Za savjetnika dovela špijuna koji je prikrivao ratne zločince iz Ahmića i


//////////////////////////////////


Image result for HAJKA NA MESIĆA: Zašto Plenković i Grabar-Kitarović šute i ne zaustave linčovanje bivšeg predsjednika?

hajka na mesića: zašto plenković i grabar-kitarović šute i ne zaustave ..

19.12.2017.

AKADEMIK MUHAMED FILIPOVIC: ,,BiH JE BILO NEMOGUCE PODIJELITI U PROTEKLIH 1.500 GODINA TAKO CE OSTATI I DALJE"

AKADEMIK MUHAMED FILIPOVIĆ: „BiH je bilo nemoguće podijeliti u proteklih 1.500 godina, tako će ostati i dalje“

On je stanje u bosanskohercegovačkom društvu ocijenio kao jako loše, „čak i lošije nego što su skeptici mogli predviđati“AKADEMIK MUHAMED FILIPOVIĆ: 'BiH je bilo nemoguće podijeliti u proteklih 1.500 godina, tako će ostati i dalje'


„Ono po svom sadržaju nadilazi najlošija očekivanja, zbog apsolutne nesposobnosti politike da razumiju da pored njih stoji i drugi svijet“, rekao je Muhamed Filipović u dnevniku na TV1, prenosi Patria.

 

Govoreći o izjavi predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je rekao da je realno da se u BiH formira još jedan, treći, hrvatski entitet, Filipović je rekao da je to nemoguće.

Smatra da je historija htjela „da se na ovim prostorima stvore male državice, to bi za proteklih 1.500 godina i uradila, ali očito da se to nije desilo“.

 

„BiH je tolike godine jedinstvena, i nije se mogla razbiti ni intervencijama papa ni akcijama srpskih kraljeva, ni banova hrvatskih... nisu mogi da je razbiju. BiH je homogena po svom postanku, po svojoj prirodi, nju je nemoguće podijeliti“, rekao je akademik Filipović.

 

„Dakle, ne postoji nikakva realna mogućnost da se u BiH stvaraju male države, to je realno jedino u njihovim glavama, jer nemaju glave...

 

Oni su dirigirani manekeni koji izvršavaju tuđe želje, Tuđmana ili Miloševića, koji su mislili da je njihova

misija da stvore veliku Srbiju i veliku Hrvatsku“, rekao je Filipović, dodajući da se pokazalo da nasilje nije legitimna metoda da se nešto postigne, jer se za nasilje uvijek plati, kao što je platio i Hitler i drugi.

 

Na pitanje da li su se susjedne zemlje prema BiH promijenile u odnosu na devedesete, Filipović smatra da se njihova politika nije promijenila, „naročito zbog toga jer im je međunarodna zajednica dala višak prava, poput toga da kontroliraju stanje u BiH, da se miješaju u procese vladavine u BiH i sl.“

 

„Jedna od pozitivnih stvari presuda u Hagu je da u BiH nije bio građanski rat, nego agresija dvije sile na legitimnu BiH, i iz te činjenice moraju proizići nove konsekvence, ne u smislu sukobljavanja, ali svakako u smislu omogućavanja BiH da funkcionira kao normalna država“.

 

Komentarišući politku Milorada Dodika Filipović je rekao da on ima samo lični cilj, a to je da uđe u srpsku historiju.

 

„Takav cilj je imao i Gavrilo Princip i Šešelj i Vučić...“, rekao je Filipović.

 

Nije zadovoljan, rekao je, sa ulogom međunarodne zajednice u BiH, koja, dodao je, ni devedesetih nije spriječila sukobe u zemlji iako je imala kapacitet da spriječi stradanja.

 

(SB/Vijesti.ba/NAP)   

 

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59808426

Powered by Blogger.ba