Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.12.2017.

STA OSTAJE IZA HASKOG SUDA ?

Šta ostaje iza Haškog suda?


Preživjeli Bošnjaci nose baner sa fotografijama žrtava rata u BiH, ispred Tribunala u Hagu na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću, mart 2016.

Preživjeli Bošnjaci nose baner sa fotografijama žrtava rata u BiH, ispred Tribunala u Hagu na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću, mart 2016.

////////////////////////

Mada je Haški tribunal u svojim procesima utvrđivao odgovornost za neke od najstrašnijih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije, izostala je odgovornost za njihovo prihvatanje i istinsko suočavanje.

Potvrdilo se ovo i tokom rasprave u Vijeću sigurnosti UN o radu Tribunala, kada je konstatovano da su ratni zločinci za neke heroji, te upozoreno da odsustvo rata ne znači mir. Naprotiv, posljednji su primjeri s presudama Ratku Mladiću, te Prliću i drugima pokazali da političko rukovodstvo u regiji nema istinsku volju za pomirenje.

Osuđeni ratni zločinci posmatraju se kao heroji, dok su žrtve i preživjeli ignorisani i odbačeni. Tribunal nije uspio donijeti pomirenje, činjenica je s kojom se složio i glavni tužilac Haškog Tribunala Serž Bramerc. Govoreći pred Vijećem sigurnosti UN o radu Tribunala pojasnio je i zašto:

"Realnost je takva da ne postoji istinska volja u regiji da se prihvate stvari koje su rađene u prošlosti i krene naprijed, prvenstveno političko rukovodstvo. Na nesreću većina sluša ratne zločince koji se kriju iza tvrdnji o kolektivnoj odgovornosti. Oni tvrde da se ne sudi njima, već njihovom narodu."

Bramerc se složio sa činjenicom da Tribunal nije uspio donijeti pomirenje
Bramerc se složio sa činjenicom da Tribunal nije uspio donijeti pomirenje

Presude Ratku Mladiću, te čelnicima tzv. "Herceg-Bosne" pokazale su iz ugla predsjednika Tribunala Carmela Agiusa i opasnu tendenciju.

"Porast revizionizma i nacionalizma u regiji ne može se ignorisati. Ne varajte se, odsustvo rata ne znači mir, naročito u BiH gdje se politički konflikt i nemiri nastavljaju. Pozivam međunarodnu zajednicu da osigura da sve nacije u regiji ne budu napuštene nakon što se Tribunal zatvori i da održe to obećanje", rekao je Agius.

Iako je Tribunal nesumnjivo utvrdio činjenice, kontekst, ali i odgovornost za ono što se desilo u BiH, ostali su problemi naslijeđeni tokom rata koji se ne smiju ignorisati, smatra predsjednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović.

"Ne radi se samo o stotinama hiljada mrtvih, ne radi se samo o monstruoznim i zastrašujućim zločinima koji su upravo bili tako monstruozni da bi proces oporavka i reintegracije i pomirenja u Bosni i Hercegovini išao sporo, nego se radi o tome da su politike, ideologije koje su vodile rat u Bosni i Hercegovini, nažalost, u najvećoj mjeri ostale potpuno očuvane, ja bih rekao čak nagrađene nakon rata i normalno je da su one, samo različitim sredstvima, željele da očuvaju, i da ostvare ciljeve koje nisu ostvarile u ratu, a istovremeno da očuvaju onu ideologiju koja je i dovela do rata u Bosni i Hercegovini. Dakle, radi se o ekstremnom nacionalizmu, šovinizmu, radi se o nečemu iza čega stoje zaista zastrašujući zločini", kaže Todoroović.

Odnosi susjednih zemalja prema presudama pokazuju nepomirljive razlike koje se reflektiraju i na stanje u BiH, ali i dvostruke standarde.

Tako je stav Hrvatske da je Tribunal ispunio očekivanja, ali da je za rat u Hrvatskoj odgovoran Slobodan Milošević i njegov režim, što je podcrtala predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Istovremeno je rekla:

Za rat u Hrvatskoj odgovoran Slobodan Milošević i njegov režim: Kolinda Grabar Kitarović
Za rat u Hrvatskoj odgovoran Slobodan Milošević i njegov režim: Kolinda Grabar Kitarović

"Odbijamo tumačenja nedavne presude MKSJ-a u predmetu Prlića i drugih da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vodstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima pred MKSJ. MKSJ se bavio pojedinačnim optuženicima koji su pred tim Sudom bili strane u postupku. Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrđivanje kaznene odgovornosti Hrvatske ili njena vodstva navodi na krivi trag i pogrešno je."

Stav Srbije je da je Tribunal često bio vođen vanpravnim motivima i propustio da suštinski doprinese bilo pomirenju u regionu, bilo ostvarenju načela pravičnosti i jednakosti, kako je to ocijenila ministrica pravde te zemlje Nela Kuburović.

"Nakon više od dvije decenije svog rada Tribunal nije uočio dve bitne činjenice: na proslavi prve godišnjice nezavisnosti Hrvatske, 1992. godine, na trgu u Zagrebu, pred više od 100.000 ljudi, tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je javno priznao da je rat mogao biti izbegnut, ali da on to nije želeo. Druga činjenica: 1992. godine - Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik BiH, povukao je potpis sa Kutiljerevog plana, koji su prvobitno potpisale sve tri strane u BiH. Time je propuštena prilika da se uspostavi mir i izbjegnu žrtve građanskog rata", navela je.

Tribunal često bio vođen vanpravnim motivima i propustio da suštinski doprinese bilo pomirenju: Nela Kuburović
Tribunal često bio vođen vanpravnim motivima i propustio da suštinski doprinese bilo pomirenju: Nela Kuburović

Politike Beograda i Zagreba, upozorava Todorović, nikada se nisu ni pokajale ni prihvatile svoju odgovornost, te će, stoga, BiH još dugo biti taoc razračunavanja i tuđih interesa.

"Niko u Bosni i Hercegovini ne treba da ima iluziju da u ovom trenutku zvanični Beograd i Zagreb imaju jedan otvoreni, prijateljski, susjedski, komšijski stav, kakav bi trebalo očekivati. Ne. Oni imaju svoje interese, oni preko Banjaluke i preko Mostara vrlo često destabilizuju Bosnu i Hercegovinu i zaista je poražavajuće da mi imamo političke lidere koji su spremni reći otvoreno da više vode računa o interesima zvaničnog Beograda ili Zagreba, nego o Bosni i Hercegovini. To je zaista neprihvatljivo, zaista poražavajuće. To, prije svega, ja bih rekao, i Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini treba da zabrine, jer smo bili svjedoci nekada, ne tako davno, kako se završilo 'dušebrižništvo' Beograda nad Srbima u Hrvatskoj - veoma tragično. Prema tome, niko u Bosni i Hercegovini ne treba da bude naivan", ističe Todorović.

Iz poruka upućenih iz Vijeća sigurnosti UN veličanje zločinaca je civilizacijska sramota s kojom će se region ipak jednom morati suočiti.


///////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Četvrtak, 7. decembar/prosinac 2017.

 

Učitajte više sadržaja...

07.12.2017.

ZARKO PAPIC: HRVATSKA NA DOBROM PUTU DA IZVRSI POLITICKO SAMOUBISTVO

Žarko Papić primjećuje : Hrvatska na dobrom putu da izvrši političko samoubistvo
Politički analitičar Žarko Papić za TV1 kaže da se u slučaju “Slobodana Praljka” sudilo pojedincima, ali i udruženom zločinačkom poduhvatu.

“Pojedince koji čine zločine neko mora da usmjerava i organizuje, dakle neki plan mora da postoji. Mnoštvo je dokaza, govorim samo o brionskim stenogramima razgovora Tuđmana, Šuška i slično da su na neki način podstrekavali to što pojedinci vršiti. Jadranko Prlić sasvim sigurno nikoga nije ubio svojom rukom, ali je kao predsjednik Vlade Herceg Bosne kontrolisao situaciju i znao šta se dešava. To je suština udruženog zločinačkog poduhvata. Na isti način suđeno je nacistima u Ninbergu”, poručio je Papić.

 Reakcije visokih zvaničnika hrvatskog naroda iz BiH i Hrvatske, smatra, apsolutno su zastrašujuće i šokantne.

“Recimo, izjava lidera HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da je ta presuda zločin prema hrvatskom narodu, te nakon toga zaustavljanje evropskog puta… Ne treba zaboraviti da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala promociji Praljkove knjige sedam dana prije izricanja presude. To sve je na neki način bio pritisak na sud. Grabar Kitarović je juče poručila da je zabrinuta zbog reakcija koje su pratile ovu presudu. To je mogla biti samo samokritika. Ako se predsjednica tako samokritikuje, onda je to ozbiljan razloga da se čovjek pita za njen kredibilitet”, precizirao je Papić.

Iznenađen je, dodao je, odsustvom elementarne političke inteligencije kod vodećih ljudi HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH.

“Mislim da je Hrvatska na dobrom putu da izvrši neku vrstu političkog samoubistva, jer reakcijama čitave Evrope na ovu retoriku, ona je značajno izgubila sopstveni kredibilitet”, smatra Papić.

Osvrnuo se i na oštre kritike čelnika Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju na račun reakcija hrvatskih političara.

“Nikada Haški tribunal nije tako oštro reagovao kao dosada, što je sasvim normalno. Postojala je kritika za nesaradnju sa sudom i ona je sa pravom bila usmjerena na Srbiju”, naveo je Papić.

Mišljenja je da takve reakcije nisu uzrokovane emotivnim šokom hrvatskih visokih dužnostnika, nego je riječ o naviknutoj aroganciji.

“Oni godinama i u mnogo benignijim slučajevima BiH smatraju teritorijom, a ne suverenom državom. Ponašaju se potpuno arogantno, kao, gospoda su u EU, pa mogu šta hoće”, kazao je, između ostalog, Papić.

(Kliker.info-Vijesti)


////////////////////////////////

Emir Suljagić : Čovićeva izjava je skandalozna, podržavam intervenciju Izetbegovića u Beogradu


.


Povodom jučerašnjeg incidenta koji se dogodio u Beogradu tokom press konferencije članova PredsjedništvaBiH i predsjednika Srbije , i mnogih reakcija koje su uslijedile, kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva koji je dobio 115 hiljada glasova i građanin BiH smatram skandaloznom izjavu Dragan Čovića o priznanju Kosova, izjavio je predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza Emir Suljagić.

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

“Naime, vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH i bilo koja druga zemlja, uključujući i Srbiju, nema pravo veta na odluke suverene države Bosne i Hercegovine. U tom smislu, smatram da je mjerodavna i potrebna bila intervencija Bakira Izetbegovića koju podržavam. Smatram da je važno da se svi koji se bave javnim životom u BiH drže principa odbrane suvereniteta i interesa BiH, posebno imajući u vidu da su Hrvatska i Srbija izuzetno negativno nastrojene prema interesima BiH kao države jednakopravnih građana.

Moje mišljenje o Izetbegoviću me ne spriječava da stanem u njegovu odbranu kada ga napadaju što radi ono što mu je ustavna i patriotska obaveza, a to je odbrana interesa države za koju su živote dale hiljade najboljih sinova i kćerki naše domovine. Duboko se ne slažem sa politikom koju je Izetbegović vodio, posebno u odnosu na popuštanje HDZ-u, kao i SNSD-u, međutim u ovom slučaju je postupio pravilno i nadam se da će nastaviti voditi politiku na način koji je pokazao jučer u Beogradu, istakao je Suljagić.

(Kliker.info-Oslobođenje)

07.12.2017.

GOJKO BERIC : ZASTRASUJUCI KOLEKTIVIZAM

Gojko Berić : Zastrašujući kolektivizamAko ste, uprkos svemu, uspjeli sačuvati zdrav razum i, uslovno rečeno, ostali normalni, to još ne znači da ste u stanju ostati čitavi u neravnopravnom sudaru sa gadostima bolesnog društva u kojem živimo. Nije tako samo u ovoj sve zapuštenijoj zemlji, etnonacionalistički totalitarizam, u neraskidivoj sprezi sa klerom, ustoličen je na širokom prostoru bivše Jugoslavije, poglavito u Srbiji i Hrvatskoj.

Piše : Gojko Berić (Oslobođenje)

U tako oblikovanim društvima pojedinac ne znači ništa, pogotovo onaj sve usamljeniji, neprilagodljivi pojedinac, jer su vjerska pripadnost, nacija i njeni mitovi postali mjera svih stvari. Ljudi su potpuno ravnodušni prema čovjeku koji, izboden nožem, umire na trotoaru, ali će se zato na signal da je kolektivni neprijatelj “pred vratima”, cijela nacija dići na noge.

Upravo smo ovih dana vidjeli sa kakvom se fascinantnom lakoćom vrši opća mobilizacija Srba i Hrvata. Postojalo je samo jedno mjesto na svijetu – a ni ono od prošle srijede više ne postoji – gdje su se ukrštali njihovi ratni računi. Bila je to sudnica Haškog tribunala. Nakon presude generalu Mladiću, osuđenom na doživotnu robiju, a sedam dana kasnije i šestorici bh. Hrvata sa Jadrankom Prlićem na čelu, pozivi na urgentno etničko postrojavanje stizali su iz raznih struktura – političkih i medijskih propagandnih štabova, udruženja ratnih veterana i drugih patriotskih horova. Paljenjem svijeća i molitvenim lamentima u crkvama naglašavano je duhovno pokroviteljstvo nad kampanjom koja je osuđenim ratnim zločincima podarila auru popularis.

Presuda Mladiću zatekla je Aleksandra Vučića na njegovom utabanom američko-ruskom “srednjem putu”, pa se on u skladu s tim prema njoj i ponio – niti je veličao zloglasnog generala, niti je izričito osudio njegove zločine. Stereotipno difamiranje Haškog tribunala kao “političkog i antisrpskog” prepustio je zajapurenom Miloradu Dodiku, ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i militantnom srpskom patrijarhu Irineju, poznatom po tome što je nacrtao kartu “nove Srbije” i što bi rado poslao vojsku na Kosovo.

Vučić je obećao da će Srbija izaći iz mitova, a Srbima preporučio da prestanu da se “guše u suzama prošlosti” i okrenu budućnosti. Ova floskula je postala opće mjesto u školi mišljenja koju je na Balkanu instalirala međunarodna zajednica, a Vučić se trudi da u toj školi dobije kakvu-takvu prolaznu ocjenu. Međutim, srpska istoričarka Dubravka Stojanović misli drugačije: “Potpuno je nemoralno reći da se treba okrenuti budućnosti. Šta to znači? Ne obazirati se na prošlost? Mi nismo stigli ni do vrlo jednostavnih pitanja. Na primer: da li znate da je u Sarajevu tokom opsade ubijeno 1.600 dece, mnoga od njih iz snajpera?

I onda sledeće pitanje: da li je to uredu ili nije? Pa kad odgovore na to, onda neka stave majicu s likom Ratka Mladića. Mi, naravno, možemo da se pravimo kao da se ništa nije dogodilo ili kao da nas se to ne tiče. Ali, takvo društvo ne može ni da opstane, a kamoli da hrli u budućnost. Ako se kao društvo kristalno jasno ne odredite prema, na primer, sekundarnim i tercijarnim grobnicama u koje su prevoženi ostaci ubijenih da bi se sakrili, onda i sami trulite u toj jami”.

I najzatucaniji Srbin, ako je gledao TV prijenos iz haške sudnice, mogao je, ako je htio, da se uvjeri da je plan Radovana Karadžića i njegove paljanske klike bio fašistički plan, da je njegov realizator bio general Mladić i da zločini koji su počinjeni, kako je istakao predsjedavajući sudija Alphons Orie, spadaju “među najteže zločine poznate čovječanstvu”.

Bilo je jezivo slušati sažete opise samo nekih od tih zlodjela. Sedam dana kasnije, i najzadrtiji tuđmanovac mogao je, na isti način, da postane svjedok potpunog kraha šovinističke politike koju je personificirao predsjednik “svih Hrvata”, mogao je da vidi kako Deklaracija o Domovinskom ratu praktično gubi svoj smisao i kako je dio tog rata bio udruženi zločinački poduhvat, na čijem su se čelu nalazili Tuđman, Šušak i general Bobetko. Ali, koliko se Hrvata usudilo da javno kaže kako sadržaj presude Prliću i ostalima odgovara činjenicama?

Vesna Pusić, koja je svojevremeno u Saboru jedina glasala protiv pomenute deklaracije, ponovo je proglašena vješticom, a Stipe Mesić izdajnikom. Nacija je na nogama! Na djelu je, kao i među Srbima, zastrašujući kolektivizam, potpuna negacija pojedinca, koji u ovakvim slučajevima ima samo jednu dužnost – da ne postoji. Jednoumlje iz najboljih komunističkih vremena! Čak je i vodeći liberalni dnevnik popustio pred naletom nacionalističke histerije. Jedan od njegovih vodećih kolumnista, inače nepokolebani antituđmanovac, piše kako se Hrvatska “ovih dana svrstava iza politike koja je po naciju bila štetna”. Međutim, sa stanovišta njenih bošnjačkih žrtava, ta politika je bila fašistička.

Da imaju osjećaj odgovornosti, hrvatski političari bi se suočili sa sadržajem presude kao utvrđenom istinom i u tom smislu naciji predočili problem. Umjesto toga, oni su slučaj pretvorili u diletantski politički teatar. Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković i Dragan Čović trovali su javnost izjavama u kojima je presuda šestorici Hrvata nazivana “nepravednom”, “antihrvatskom” i “zločinačkom”. Potpuno izvan konteksta izvode se nebulozni zaključci – od toga da će presuda još više pogoršati položaj Hrvata u BiH, do toga da ona predstavlja početak kraja Bosne i Hercegovine?!

U kampanju se uključila i Biskupska konferencija BiH, koja je zauzela stav da se domicilnim Hrvatima “nastavljaju slati poruke da BiH nije i njihova domovina i da za njih u njoj nema mjesta”. Nejasno je kakve veze ima ova presuda sa položajem Hrvata u BiH ili sa njihovim odlaskom u razvijene zemlje, a pogotovo sa prorokovanjem o “početku kraja” ove zemlje? Međutim, ovdje je riječ o zločinu i kazni. Ni o čemu više.

Ali, ne pada snijeg da pokrije brijeg. Sudbina šestorice Hrvata nije stvar koja bi posebno ganula desničarski establišment u susjednoj državi. Uznemirava ga činjenica da je Franjo Tuđman pravomoćnom presudom Haškog tribunala označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata. A Plenkovićev HDZ je sljedbenik Tuđmanove politike.

07.12.2017.

IGK UPOZORAVA : OFANZIVNI I PLANSKI POKUSAJI ANTIBOSANSKE KOALICIJE U SJEVERNOJ AMERICI

IGK upozorava : Ofanzivni, organizovani i planski pokušaji antibosanske koalicije u Sjevernoj AmericiSrbija i Hrvatska nikada nisu priznale, teritorijalni integritet, politički subjektivitet i suverenitet države BiH. To nepriznavanje je matrica antibosanske politike koja se prije svega ogleda u nametanju antibosanske teorije i prakse da su u BiH suvereni narodi, a ne da je suverena država BiH, podjeli državne imovine na entitete i vlastitim naoružavanjem
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Deklaracija o srpskom narodu i najavljena deklaracija o hrvatskom narodu pokušavaju kroz afirmiciju principa suverenosti naroda u odnosu na suverenitet države, dovršiti ono što se nije završilo u agresiji i genocidu, podjela BiH. Na toj matrici se vaspitaju mlade generacije o BiH kao nemogućoj državi.

Navedena antibosanska kampanja se sve više prenosi u dijasporu, posebno sjevernoameričku dijasporu. Radi se o ofanzivi udružene antibosanske politike, posebno eskalirane, nakom ovogodišnje sjednice Generalne skupštine UN,  putem osnivanja raznih paradiplomatskih predstavništava, ilegalnih organizacija i zajednica. Za paradiplomatske udružene antibosanske politike i prakse, najodgovornija je država BiH, ali odgovorni smo i mi – bosanskohercegovački državljani koji statusom i porijeklom, s vanjske strane – iz dijaspore, posebno iz Sjeverne Amerike, moramo i hoćemo zaštititi interese bosanskohercegovačke države.

Udružena paradiplomatska, antibosanska koalicija, koja je za mjesto svog udruženja, ne slučajno, izabrala teren Sjeverne Amerike,  proturječi svojoj bosanskohercegovačkoj državi koju zapravo ne prizna, a navodno diplomatski predstavlja, ali i  proturječi i općim, univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i međunarodno priznatih konvencija. Matrica antibosanskog djelovanja je prije svega usmjerena na takozvanom ekstremizmu i radikalizmu Bošnjaka.

Antibosanska matrica je toliko jaka da pojedini, dovoljno ne informisani sjevernoamerički akademski i drugi krugovi, počinju manje vjerovati u historijske i naučne dokaze o bošnjačkm faktoru kao faktoru očuvanja ne samo BiH, već i Evrope, faktoru koji je svoj narodni kredo gradio ne samo priznavanjem, poštovanjem i prihvatanjem drugog i drugačijeg, već i zaštitom drugog i drugačijeg.

Navedena antibosanska koalicija sarađuje sa onim djelatnicima u diplomatiji BiH koji ruše vlastitu državu, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. Rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji koja zapravo nije državna diplomatija. Takva diplomatija detaljno demontira BiH na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije.

Bosanskohercegovačka dijaspora, posebno u Sjevernoj Americi, mora mnogo jače ostati na liniji budnog motrenja zaštite bosanskohercegovačkog interesa. Zalažući se za mir, istinu, pravdu, ljudska prava i slobode definitivno treba odbaciti protagoniste antibosanske politike i prakse. Mlade generacije u dijaspori treba učiti o vrijednostima BiH, vrijednostima mira i slobode, vrijednostima kulture sjećanja, vrijednostima istine i pravde, ali i o kontinuiranoj antibosanskoj kampanji.

Jedan od najvažnijih ciljeva intenzivne antibosanske kampanje u Sjevernoj Americi je pokušaj da se potpuno promijeni karakter agresivno genocidnog rata na BiH. Planski se pokušava sakriti ono što je nauka davno dokazala, a presude internacionalnih sudova potvrdile, a to su: na RBiH izvršena je oružana agresija, na teritoriji nezavisne i međunarodno priznate RBiH, članice UN, nad njenim građanima, posebno Bošnjacima, izvršen je zločin genocida.

Radi se o ofanzivnom, organizovanom i planskom pokušaju antibosanske koalicije u Sjevernoj Americi u negiranju i prekrajanju navedenih naučnih i sudskih činjenica. Na ovako radikalno negiranje sudske i naučne istine, što je u principu negiranje međunardne pravde i međunarodnog prava ali, i međunarodno priznate bosanskohercegovačke države u Sjevernoj Americi, potreban je jasan odgovor bosanske udružene koalicije u matici i dijaspori, navodi se u saopštenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK}

(Kliker.info)

07.12.2017.

HARIS SILAJDZIC, OTVORENO: ZASTO SAM SRUSIO APRILSKI PAKET!

HARIS SILAJDŽIĆ, OTVORENO: Zašto sam srušio aprilski paket!

Bivši član državnog Predsjedništva i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić gostovao je u Pressingu N1 televizije gdje je objasnio zašto je srušio Aprilski paket za kojeg navodi da bi doveo do raspada BiH.


"Vezujem se za ono što sam ranije govorio da Dejtonski sporazum nije implementiran. Aneks 9 nije implementiran. Međutim, aneks 7 je direktno vezan za agresiju, masovno ubijanje, masovno protjerivanje, prognanike i tako dalje - i nije implementiran. Dakle, ljudi se nisu vratili. Jedna odredba je vezena za broj ljudi koji su se vratili. To je tzv. entitetsko glasanje. Dakle, s jedne strane nije izvršen Dejtonski sporazum. Aneks 7 nije ispoštovan, izuzev u malom procentu. S druge strane, druge odredbe vezane za kao što je entitetsko glasanje su zadržane. Dakle to više nije legitiman mehanizam, a on je ipak zadržan.

 

Na štetu BiH. Na štetu svih građana. Zašto je zadržan mehanizam koji nije legitiman, a ljudi se nisu vratili? Taj mehanizam kaže da svaki zakon u Predstavničkom domu mora, da bi prošao, mora za njega glasati jedna trećina poslanika iz svakog entiteta. Svaki.

 

Zbog toga glas svakog poslanika koji dolazi iz entiteta Republika Srpska vrijedi dva puta više nego poslanika iz federalnog dijela. Taj  mehanizam je zadržan i taj mehanizam se prenosi na aprilski paket. Preko toga mehanizma postojala je mogućnost da BiH ostane bez ijednog zakonodavnog i izvršnog organa za jedno duže vrijeme, a vjerovatno i zauvijek.

 

Spriječen je raspad države na najgori način. Što se tiče biranja predsjednika mi o Daytonu biramo direktno. Po aprilskom paketu se bira iz Parlamenta, što je manje vrijedno nego direktno biranje. Nije mi jasno gdje su valjani razlozi da se to čini? 

 

Rekli smo entitetsko glasanje zajedno sa ovim odredbama znači raspad BiH jer o njemu, u tom slučaju, odlučuju 23 posto Parlamenta. Samo. Od ukupnog broja poslanika u Predstavničkom domu o tom vetu bi odlučivalo 22,9 posto i svi bi dolazili iz jednog entiteta. Dakle, jedan entitet, jedan narod bi imao punu kontrolu nad oba entiteta i oba naroda. Zašto?

 

Zato što je Predstavnički dom po tom aprilskom paketu, sve i kada bi bila predložena tri člana Predsjedništva, odnosno predsjednik i dva potpredsjednika - trebala je prosta većina u Predstavničkom domu, koja uključuje po jednu trećinu, najmanje, iz svakog entiteta. Bez te trećine, nakon tri kruga glasanja, ukoliko se ne dođe do tih imena - sve pada. Isto tako je kod izbora premijera. Šta se dešava? Raspušta se Parlament, idemo u novo glasanje, novo biranje koje može trajati beskonačno. Dakle, između dva ciklusa izbora BiH nema niti izvršnu niti zakonodavnu vlast, nikakvog organa. Možda neka sudska ostaje. Ako to nije opasnost za BiH, ako neko tu ne vidi opasnost, onda zaista ne treba govoriti o politici ništa", kazao je Haris Silajdžić na N1 televiziji.

/////////////////////////////////////

KOLINDA SE OPET IZBLAMIRALA: Pred UN-om govorila o nečemu čega u haškoj presudi uopšte nema!

Kazala je kako 'odbijamo tumačenja da je hrvatski narod proglašen krivim'. No, u presudi se narod, naravno, nije niti proglasio krivim.


Govoreći u srijedu u Vijeću UN-a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako odbija kolektivnu krivnju koja se pripisuje Hrvatskoj nakon presude šestorici lidera Herceg-Bosne na Haškom sudu.

 

“Nije lako smoći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih trebaju odgovarati. S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih”, prenijela je Hina riječi predsjednice.

 

“Odbijamo tumačenja nedavne presude u predmetu Prlić i drugi da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vodstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima”, istaknula je Grabar-Kitarović na sjednici VS-a posvećenoj završetku rada Haškog suda.

 

No, haška presuda ne govori o “hrvatskom narodu” i hrvatski narod u presudi nije proglašen krivim, nije bio optužen, niti mu se sudilo. S druge strane, tadašnje hrvatsko vodstvo, spominje se u presudi i to kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

 


Šta presuda kaže


“Žalbeno vijeće potvrdilo je da su šestorica optuženika, zajedno s tadašnjim višim čelnicima Republike Hrvatske, ključni sudionici udruženog zločinačkog pothvata etničkog čišćenja bosanskih Muslimana počinjenih kroz zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i drugih ratnih zločina”, stoji u saopštenju tužiteljstva nakon presude.

 

U priopćenju se i imenuju osobe hrvatskog državnog vrha koje su sudjelovale u udruženom zločinačkom pothvatu – Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko.

 

"Etničko čišćenje muslimana"

 

“Kao što je više puta utemeljeno u predmetima Suda, današnja je presuda potvrdila da je došlo do međunarodnog oružanog sukoba jer je Hrvatska imala sveobuhvatnu kontrolu nad HVO-om, koji je počinio rasprostranjenje zločine što je dokazano u ovom slučaju”, stoji u saopštenju.

 

“Hrvatska je otpustila časnike Hrvatske vojske kako bi zapovijedali snagama HVO-a u Bosni i Hercegovini, pružala logističku podršku i slala snage Hrvatske vojske u BiH kako bi direktno sudjelovali u konfliktu. Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključke Raspravnog vijeća da su ključni članovi tadašnjeg hrvatskog vodstva, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i generala Hrvatske vojske Janka Bobetka, dijelili kriminalni cilj etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i doprinjeli realizaciji tog cilja”.

 

 

Hrvatska vlada ipak poštuje presudu

 

Presuda, dakle ne govorio o “hrvatskom narodu”, pa tako predsjednica odbija nepostojeće tumačenje, barem kada je riječ o Haškom sudu, odbijajući navodnu krivnju hrvatskog naroda. S druge strane, u presudi stoji kako je tadašnje hrvatsko vodstvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu.

 

Nakon par dana vrludanja, premijer Andrej Plenković nedvosmisleno je rekao kako je njegov stav vrlo jasan – “Presuda se poštuje”.

07.12.2017.

NAZDRAVITE DRUGOVI!

Nazdravite drugovi!


Nazdravite drugovi!

//////////////////////////////////////

Izdvajamo

  • To što je nekima tek sad došlo iz guzice u glavu da ni Hrvatska, kao ni Srbija, niti su iskreni a kamoli prijatelji ove zemlje, da je crveni tepih pod Vučićevim nogama satkan od onih 11,541 praznih crvenih stolica samo malo više crveniji od onih 116 praznih u Ahmićima, ovim nekim, zamal′ ne rekoh “našim”, još uvijek se omakne pa savršeno jasnu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva države, u kojoj je i konstitutivan i dijaspora, da će na sve načine zaustaviti pristupanje države koju, na žalost, predstavlja, Evropskoj uniji nazovu lapsusom, da tog istog predsjedavajućeg još uvijek nazivaju političarem od ugleda, je ona treća, mentalna, agresija. Novi val izbjeglica iz zemlje sasvim dovoljno govori o njenim tragičnim razmjerama.

.....................................

Poslije današnjeg sastanka u Beogradu, ako se uspijete ponovo skupiti za istim stolom, sjedite drugovi, popijte nešto, nazdravite! To je, čini se, jedini lijek za ozdravljenje svih drugih.  

Neki opšti okvir slike u koju je smješteno sve što se dešavalo za posljednjih dvadesetak godina u ovoj nesretnoj zemljici konačno je jasan. Dakle presuđeno je da su izvršene dvije vojne, spoljne agresije i, ne presuđeno, jedna unutrašnja, mentalna. Ako je vjerovati velikim svjetskim silama kojima je trebalo četiri godine da zaustave rat a dvadeset i nešto da još ne uspostave mir, okvir slike, za sada, ostaje ovakav kakav jeste uz nešto nazvano “metar za metar” u još nezavršenom razgraničenju na spornim teritorijama. Ostala razgraničenja “za jednog našeg, sto vaših” izvršena su ranije. Unutar slike ostaje nešto što se u ukrštenim riječima vodi pod pojmom “genocidna tvorevina-vidi sliku” i Federacija čvrsto uvezanih zastava. Tačka.

Sve ostalo nije za analizu nego za dijagnozu.

I tako, dok su jedni i poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog ugovora nastavili rasturati državu drugi su je ”branili”.

To što je nekima tek sad došlo iz guzice u glavu da ni Hrvatska, kao ni Srbija, niti su iskreni a kamoli prijatelji ove zemlje, da je crveni tepih pod Vučićevim nogama satkan od onih 11,541 praznih crvenih stolica samo malo više crveniji od onih 116 praznih u Ahmićima, ovim nekim, zamal′ ne rekoh “našim”, još uvijek se omakne pa savršeno jasnu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva države, u kojoj je i konstitutivan i dijaspora, da će na sve načine zaustaviti pristupanje države koju, na žalost, predstavlja, Evropskoj uniji nazovu lapsusom, da tog istog predsjedavajućeg još uvijek nazivaju političarem od ugleda, je ona treća, mentalna, agresija. Novi val izbjeglica iz zemlje sasvim dovoljno govori o njenim tragičnim razmjerama.

Ali, rekoh, to više nije za analizu nego za dijagnozu.

Poslije današnjeg sastanka u Beogradu, ako se uspijete ponovo skupiti za istim stolom, sjedite drugovi, popijte nešto, nazdravite! To je, čini se, jedini lijek za ozdravljenje svih drugih.

07.12.2017.

OTVORENO PISMO : HRVATSKI INTELEKTUALCI POZVALI VLADU I SABOR DA OBESTETE ZRTVE LOGORA HVO-a

Otvoreno pismo : Hrvatski intelektualci pozvali Vladu i Sabor da obeštete žrtve logora HVO-aGrupa uglednih hrvatskih intelektualaca i osoba iz javnog života uputila je otvoreno pismo Saboru i Vladi Hrvatske da obešteti žrtve logora koji su postojali na prostoru nekadašnje tzv. Herceg-Bosne.

– Navodi iz haške optužnice šestorici čelnika Herceg–Bosne, potvrđeni pravomoćnom presudom MKSJ, bili su poznati, kao niz pojedinačnih i međusobno povezanih svjedočenja, zadnjih dvadesetak godina.

Da je vlast u Herceg-Bosni bila direktna ekspozitura predsjednika Tuđmana i ministra Šuška, da su HVO-om komandovali visoki oficiri HV-a, potvrđuju brojne pisane izjave, naređenja i stenografisani razgovori objavljeni u javnosti puno prije prošlosedmične pravomoćne presude.

Mnogi su u Hrvatskoj osudili opsesiju Franje Tuđmana pripojenjem dijela teritorija BiH Republici Hrvatskoj kao politiku nedostojnu jedne demokratske države, kao postupak nemoralan i dugoročno štetan Republici Hrvatskoj, a kao zločin u mnogim konkretnim elementima ”izvedbe” – Ahmići, Stupni Do, Stolac, Heliodrom, Dretelj…

Poslije pravomoćne presude činjenice o zločinima, stradanjima i žrtvama se nisu promijenile, ali je realnost da one neće ostati ”ispod tepiha” kuda su ih sve ove godine dobar dio hrvatske politike i dobar dio medija gurali pa su doživljena kao šok.

Pozivamo hrvatsku Vladu i Hrvatski sabor da pokažu snagu odgovornih političara i da se suoče s dijelom negativnog nasljeđa hrvatske politike prema BiH, a ne da kukavički i krajnje politikantski ostavljaju taj težak problem sljedećim genercijama.

Umjesto deklarativnog i licemjernog ”osuđivanja svih zločina” predlažemo da Vlada RH nađe sredstva za obeštećenje žrtava koncentracijskih logora koje je držao HVO.

Na prvom mjestu zato što bi to bilo ispravno.

Ali i zato što bi takva gesta doprinijela stabilizaciji BiH i bila bi u direktnom dugoročnom interesu RH, popravila bi ozbiljno poljuljan ugled RH u svijetu i, pragmatično, bilo bi nešto na što bi većina građana Hrvatske konačno mogla biti ponosna.

Drugim riječima, bila bi izraz državničke mudrosti – navodi se u pismu.

Zagreb, 3. XII. 2017.

Za Građanski odbor za ljudska prava

Zoran Pusić

Otvoreno pismo potpisuju:

Inoslav Bešker, Katica Biljaković, Rada Borić, Danko Bosanac, Želimir Brala, Nadežda Čačinovič, Srđan Čop, Srđan Dvornik, Toni Gabrić, Igor Galo, Mirjana Galo, Goran Gazivoda, Rajko Grlić, Eugen Jakovčić, Pero Jurišin, Snježana Kordić, Katarina Kruhonja, Ante Lešaja, Svetozar Livada, Dragan Markovina, Vili Matula, Milorad Milun, Ante Nobilo, Boris Pavelić, Drago Pilsel, Čedo Prodanović, Vesna Puhovski, Urša Raukar, Sovjetka Režić, Nenad Stazić, Goran Štrok, Vesna Teršelič, Zdravko Zima.

(Kliker.info-NAP)

07.12.2017.

HARIS SILAJDZIC PODRZAO IZETBEGOVICA: "POLITIKA VANJSKIH POSLOVA SE VODI U SARAJEVU A NE U BEOGRADU"

SILAJDŽIĆ PODRŽAO IZETBEGOVIĆA: "Politika vanjskih poslova se vodi u Sarajevu a ne u Beogradu"!

politika vanjskih poslova se vode u Sarajevu poštujući integritet, suverenitet i to smo obavezni prema Daytonu, kazao je u Pressingu bivši član državnog Predsjedništva i ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdžić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao, a presjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ponovio, da će se BiH po pitanju priznanja Kosova voditi stavom Srbije. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegoviće je reagovao na ovu izjavu kazavši da to nije službeni stav Predsjedništva BiH.

 

''To je dobro rekao. Politika vanjskih poslova se vode u Sarajevu poštujući integritet, suverenitet i to smo obavezni prema Daytonu. A u Daytonu je posebno naglašeno u prvom članu da se dvije susjedne zemlje obavezuju i nisu nikakvi garanti kako se to kaže, nego su se obavezale kao strane u mirovnom sporazumu, da ni na koji način ne utiču na integritet, suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH na bilo koji način. Tako piše. To je obaveza kao što je obaveza iz Daytona usaglašena da se, što se tiče naoružavanja, poštuju neke odredbe iz Daytona", zaključio je Silajdžić.


///////////////////////////////

IZETBEGOVIĆ POJASNIO REPLIKU: "Morao sam reagirati, prethodno sam upozorio Čovića ali me nije poslušao"!

Razgovori između tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zvaničnika Srbije u Beogradu protekli su u iskrenoj atmosferi, a predstavnici dvije države ulagali su napore da pronađu rješenje za bitna pitanja, kao što su granice i izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd, izjavio je u srijedu za Al Jazeeru član bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović.

 

"Na to sam ja institirao da granica ide sredinom rijeke Drine, da se neki specijalni režim za korištenje ta dva objekta iznađu. Mislim da je pravo rješenje stvaranje takozvanog cross border regiona, odnosno prekograničnog regiona. Što se tiče Rudog, tu je ostalo da se pokuša razgovarati o razmjeni teritorija, a tu, naravno, treba uzeti u obzir stavove lokalnih zajednica Rudo i Zvornik, raznih stručnih ljudi u Bosni i Hercegovini i naći rješenje. Mislim da je tu dobro pronaći rješenje ne mijenjajući Badinterove granice, teško je mijanti granice prihvaćene kroz Dejtonski sporazum te pokušati raditi na bazi prekograničnih regiona", rekao je Izetbegović.

 

'Turci će dati povoljan kredit za autoput'

 

Dodao je da je dogovoreno da Srbija odustane od devijacija na Drinu, a da ostaju pitanja korištenja vodenih resursa Bosne i Hercegovine koje Srbije ne plaća.

 

Međutim, kako je kazao, takve stvari, nakon 12 godina pokušaja razgovora i sedam godina zastoja u tome, ne riješavaju se na radnoj večeri.

 

Što se tiče visine duga Srbije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je naveo da je to dokaziva stvar.

"Stavit ćemo na sto ugovore, dokumente, radit će to stručni ljudi, ne predsjednici država, i vidjet ćemo ko je u pravu."

 

Govoreći o autocesti Beograd - Sarajevo, Izetbegović je kazao da misli da postoji pogrešna percepcija da će Turci pokloniti sredstva da se napravi cesta.

 

'Htio sam se ograditi i pojasniti stvari'

 

"Radit će se o jednom povoljnom kreditu, a Bosna i Hercegovina i entiteti trebaju razmisliti o ruti. Za nas je povoljnije ići na Tuzlu, Brčko i Bijeljinu, jer to su veliki bazeni, koji spajaju stotine hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini koji sada nisu dobro spojeni. Postoji alternativa da se ide prema Podrinju, odnosno Sandžaku, ali to je dvadesetostruko manja frekvencija i manja isplativo, a ta mogućnost je skoro tri puta jefitnija nego preko Brčkog, Tuzle i Bijeljine. Ako bi se išlo preko Tuzle, tu bi se najviše zaduživala [entitet] Federacija Bosne i Hercegovine, nekih milijardu i po eura, a ako bi se išlo na Podrinje, Federacija  bi se desetorostruko manje zadužila. Mora se vidjeti šta se više isplati."

 

Na pitanje zašto je reagirao na obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića na konferenciji za novinare s Vučićem, Izetbegović je odgovorio da je Čović u medijima prije 20 dana rekao da će Bosna i Hercegovina odluku o priznanju Kosova prepustiti Beogradu.

 

"Reagirao sam jer ne može umjesto mene gospodin Čović to odlučiti. Kada sam išao na press konferenciju, kazao sam Draganu [Čoviću]: 'Nemoj, molim te, takvu stvar kazati u ime sve trojice, mi ćemo svakako uzeti u obzir šta Beograd, šta Priština, šta Evropska unija misli o tome, ali nemoj takvu stvar iznijeti u ime nas trojice.' Htio sam se ograditi i pojasniti stvari."

 

"Što se mene tiče, ovdje se radi o potrebi potvrde suvereniteta kada su u pitanju međunarodni odnosi i vanjska politika Bosne i Hercegovine i donošenja odluka."

 

'Svi moraju prihvatiti presude'

 

Na pitanje kako ocjenjuje reakcije iz Hrvatske i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine na presudu hercegovačkoj šestorki, koji negiraju udruženi zločinački poduhvat, Izetbegović je odgovorio da to vidi kao bespotrebnu i besperspektivnu politiku.

 

Dodao je da smatra da svi moraju prihvatiti presude koje su donosene na sudu Ujedinjenih naroda "ako se želimo ponašati na civiliziran način i ako želim biti dio međunarodne zajednice".

 

"Tako da sam iznenađen intenzitetom i oštrinom reakcija i ne znam gdje vode te reakcije. Ne može se stajti iza udruženog zločinačkog poduhvata dokumentiranog kroz desetogodišnji proces, na osnovu hiljada dokumenata i svjedočenja."


/////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59653004

Powered by Blogger.ba