Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.12.2017.

AKADEMIK PROF. DR. ESAD DURAKOVIĆ : "PRESUDOM PRLICU I OSTALIMA POKOPANA ZLOCINACKA TVOREVINA HERCEG-BOSNA"

Akademik Esad Duraković : “Presudom Prliću i ostalima pokopana zločinačka tvorevina Herceg–Bosna “Presuda haškoj šestorci važna je iz nekoliko razloga. Pokušat ću da ih taksativno nabrojim. Prvo, njom je pokopana Herceg – Bosna kao politički projekt iako još postoje ambicije da se revitalizira. Posljednju lopatu na humku Herceg – Bosne stavio je haški Tribunal. To je zločinačka tvorevina i to je činjenica o kojoj će morati voditi računa i političari i budući historičari. Utvrđuje se realno, činjenično stanje u vrijeme agresije na BiH. Jako je važna i činjenica da to nije presuda izrečena samo individuama.

Mediji i komentatori to pogrešno tumače. Nije izrečena presuda narodu, ali nisu to ni pojedinci, jer su oni predstavljali institucije. Riješenje je negdje u sredini. Bili su komandanti, organizatori… tog zločinačkog projekta. Najvažnije po mom sudu je ponašanje hrvatskog političkog vrha i političkog subjekta u BiH u vezi s presudom. To je ono što je inikativno i važnije čak i od same presude.

Prve reakcije i Plenkovića i Grabar Kitarović i nekih drugih su bile šokantne. Bio je to politički diletantizam. Jedna diplomatska nekultiviranost. Nepriznavanje haškog Tribunala. Hrvatske političke strukture su pokušavale i još pokušavaju kolektivizirati odgovornost. Treba insistirati na individualnoj i komandnoj odgovornosti. Pretvarajući zločince u nacionalne heroje nastoje prihvatiti njihov zločin i nametnuti ga kao breme cijelom hrvatskom narodu.

To je katastrofalna politička greška i meni je neshvatljivo da se događa na tako visokom političkom nivou. Plenković blago reterira, ali je to samo verbalno, jer ni on ni predsjednica Hrvatske ne odustaju od konačnih ciljeva.

Jasno je da su i Čović i Dodik, kao ljudi koji nastoje razoriti BiH, zapravo pijuni kreatorima politike u Zagrebu i Beogradu. Kada bi međunarodna zajednica ozbiljno priprijetila Zagrebu i Beogradu da se okanu BiH, Čović i Dodik bi nestali u roku od 24 sata. Međutim, ne mogu da shvatim to da Plenković i neki drugi, sjetimo se kada su upadali u Stocu, ruše na izvjestan način suverenitet BiH.

On je nedavno hodao po BiH, obilazio hrvatski prostor, nije dolazio u Sarajevo, obilazi Mostar i daje podršku Hrvatima povodom presude ratnim zločincima i nije mi jasno zašto Evropa ne kaže Plenkoviću, koji je premijer susjedne zemlje, koja je umiješana u agresiju na BiH, da ne može tako upadati u suvereni prostor BiH i davati podršku ne znam kome…

Riječ je o činjenici da hrvatsko političko rukovodstvo, čast pojedincima, ne odustaje od ratnih ciljeva, jer samim tim što opravdavaju zločine koje su počinili tvorci Herceg – Bosne, oni i dalje markiraju ratne ciljeve i nadaju se da će ih jednog dana realizirati, kazao je Duraković u Dnevniku TV1.

(Kliker.info-SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59653247

Powered by Blogger.ba