Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.09.2017.

PROPAO DODIKOV PLAN: DOM NARODA PODRŽAO VIJEĆE MINISTARA BiH!

PROPAO DODIKOV PLAN: Dom naroda podržao Vijeće ministara BiH!

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas većinom glasova delegata iz oba entiteta Izvještaj o redu Vijeća ministara BiH.

PROPAO DODIKOV PLAN: Dom naroda podržao Vijeće ministara BiH! - 1

Za prihvatanje Izvještaja glasalo je osam delegata iz vladajuće koalicije (SDS, SDA i HDZ) protiv su bili delegati iz SNSD-a dok se delegat SBB-a, Fahrudin Radončić, nije pojavio na sjednici, no njegov glas ionako ne bi promijenio konačni ishod glasanja.

 

Usvajanjem Izvještaja o radu, otklonjena je mogućnost da se Vijeću ministara BiH izglasa nepovjerenje, što je bila neskrivena namjera SNSD-a i njegovog lidera Milorada Dodika koji je parlamentarnu krizu iz manjeg bh. entiteta pokušavao prenijeti na državnu razinu.

 

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta BiH, na zasjedanju krajem jula ove godine nije usvojio Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, (protiv su glasali zastupnici SNSD-a, SBB-a i opozicije) nakon čega je Izvještaj upućen na izjašnjavanje u Dom naroda gdje je dobio većinsku podršku.

//////////////////////////

SOFTIĆ I KARAMATIĆ "SAGLASNI": "Ovo je atak na Bosnu i Hercegovinu"

Delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić kazao je danas novinarima da je iznenađen na koji način je Informacija o usvojenoj Deklaraciji Zastupničkog doma, u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, uopće dospjela na dnevni red sjednice Doma naroda PSBiH.

SOFTIĆ I KARAMATIĆ 'SAGLASNI': 'Ovo je atak na Bosnu i Hercegovinu' - 2

- Ovo je presedan koji se dešava u Domu naroda i ovaj način usvajanja informacije duboko prodire u poslovničke odredbe oba doma - naglasio je.

 

Mišljenja je da se na taj način pokušava obezvrijediti Deklaracija koju je usvojio Zastupnički dom PSBiH.

 

- Ovo nije način da se raspravlja o Deklaraciji i ovo odudara od atmosfere koja vlada u Domu naroda - pojasnio je Softić.

 

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić (HSS) kazao je da Zastupnički dom PSBiH ni u kojem slučaju ne može iznositi svoje stavove kao stavove Parlamentarne skupštine u slučaju Deklaracije o Pelješkom mostu, jer tu instituciju čine oba doma.

 

- Ovdje se radi o pokušaju preuzimanja nadležnosti od Doma naroda PSBiH i mislim da je to apsolutno neprihvatljivo, jer je ovo zemlja tri konstitutivna naroda. Ovo je atak na BiH i ovo ruši temelje BiH - naglasio je.

 

Također je naglasio da BiH nije građanska država, što jasno piše u Ustavu BiH, već zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih građana.

 

 

"Ovo jeste atak na državu BiH, ovo ruši same temelje Bosne i Hercegovine. BiH nije građanska država, to jasno piše u Ustavu, nju čine tri konstitutivn naroda i ostali građani koji se ne izjašnjavaju tako. Isto tako piše da Dom naroda i Predstavnički dom ni u kojem slučaju Parlamentarna skupština ne može biti Zastupnički dom. Ovdje je atak na osnovne postulate države. Hrvati su kao 1991. godine i svaki put do sada stali u zaštitu državnosti BiH", naveo je Karamatić.

 

Iz Kluba Bošnjaka poručili su da Dom naroda nema pravo negirati odluke drugog doma i da Deklaracijom, Zastupnički dom nije prekršio Ustav BiH, kao i da Dom naroda ne može raditi posao Ustavnog suda BiH. Uskoro se očekuje izjašnjavanje delegata.

 

Delegati u Domu naroda PSBiH, bez glasova Kluba Bošnjaka, usvojili su danas Deklaraciju o pitanju Pelješkog mosta koju je uime Kluba Srba predložio Sredoje Nović , delegat SNSD-a, nakon pauze u zasjedanju Doma, uz obrazloženje da ona objedinjuje sve diskusije delegata.

 

Ta deklaracija odgovor je na deklaraciju Zastupničkog doma koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno-Pelješac i neka druga pitanja u odnosima BiH i Republike Hrvatske kao i odnose BiH i EU.

 

U novousvojenoj Deklaraciji Doma naroda stoji da je članom IV Ustava BiH propisano da se PSBiH sastoji od dva doma te da Dom naroda ne dovodeći u pitanje pravo Zastupničkog doma za donošenje deklaracija i drugih akata, ističe da Deklaracija Zastupničkog doma nije razmatrana i nije zauzet stav na Domu naroda PSBiH.

////////////////////////

ČEDA JOVANOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: 'Srbi su čitave gradove pobili, spržili jednu zemlju. To zlo je ovde u nama' - 3

ČEDA JOVANOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: 'Srbi su čitave gradove ...

///////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76480492

Powered by Blogger.ba