Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.09.2017.

POLICIJA U SKUPŠTINI ENTITETA RS-a JE VEĆA BLAMAŽA OD HVATANJA POSLANIKA VOJNIM HELIKOPTERIMA I DžIPOVIMA SFOR-a DA MILORAD DODIK BUDE PREMIJER"

DALEKO JE ISLAND: „Policija u Skupštini RS-a je veća blamaža od hvatanja poslanika vojnim helikopterima i džipovima SFOR-a da Dodik bude premijer“

Parlament je svetinja demokratije. On ne predstavlja partije u njemu, kako se to manipulacijom nameće, već građane i njihove glasove

DALEKO JE ISLAND: 'Policija u Skupštini RS-a je veća blamaža od hvatanja poslanika vojnim helikopterima i džipovima SFOR-a da Dodik bude premijer'

Piše: Aleksandar Trifunović

 

 

Parlament i Ustav su prva i zadnja linija odbrane građana od vlasti. 

 

Ustav služi da štiti građane od sistema, a ne da štiti vlast. 

 

Poslanici imaju imunitete da mjerama policijske ili sudske represije ne bi bili onemogućeni da predstavljaju građane koji su ih izabrali, a ne da ne bi plaćali prekršaje u saobraćaju ili slično. Imunitet je ozbiljna stvar. 

 

Zato je još ozbiljnije da je vlast danas stavila policiju između sebe i opozicije. Time je obesmislila demokratiju, volju građana i sebe samu. 

 

Pozivati na red i poštovanje procedura, a pozvati policiju u parlament i onemogućiti opoziciji da bude dio alternativne Skupštine je najgrublje kršenje volje građana, grublje od onomad hvatanja poslanika NSRS-a vojnim helikopterima i džipovima SFOR-a, da bi Dodik bio izabran za Premijera. Ili od kupovine opozicionih poslanika nakon prošlih izbora da bi se obezbijedila većina. 

 

Da li razumijete šta se danas desilo? Uvedena je policija u parlament da štiti vlast. To ni SDS nije radio u svojim najluđim danima. 

 

Pa zar je taj revizorski izvještaj tako loš da je zaslužio ovo istorijsko blamiranje ionako izblamiranog Parlamenta?

 

Ako za ovaj čin ne bude sankcija rukovodstvu Narodne Skupštine Republike Srpske i MUP-a RS zbog ponašanja policije, SNSD i prateće partije vladajuće koalicije ovim potezom unaprijed su opravdale svako naredno zasjedanje Parlamenta pod policijom. Što je u demokratiji nedopustivo. 

 

Jedina veća blamaža od ove je izostanak reakcije građana, većine koja je potpuno nezainteresovana za rad Parlamenta, za rad organa u kom se donose Zakoni koji određuju način života, sigurnost i kvalitet sistema. 

 

Istovremeno, ta ista većina na socijalnim mrežama dijeli priče sa Islanda i šta tamošnji građani rade, da žive kao u bajci i danas, nakon više godina teške krize. S pravom. Jer da se ovo desilo na Islandu, desetine ljudi bi bilo na ulici pred Parlamentom, ne da štite opoziciju, nego da štite sebe.

 

Ali daleko je Island.


//////////////////////////////////////////
14.09.2017.

SDS TEŠKO OPTUŽUJE SNSD-ov VRH: "SNSD JE AGENT INTERESA HRVATSKE, ČAK NE SMIJU OSUDITI POVAMPIRENO USTAŠTVO I POKLIČ "ZA DOM SPREMNI!"

SDS TEŠKO OPTUŽUJE SNSD-ov VRH: "SNSD je agent interesa Hrvatske, čak ne smiju osuditi povampireno ustaštvo i poklič ''Za Dom spremni!''

"Tradiciju izdaje srpskih interesa za račun hrvatskih, započetu predajom jasenovačke građe, SNSD je nastavio juče odbijanjem da podrži poziv Republici Hrvatskoj da se riješi pitanje granice kod Kostajnice. Neshvatljivo je i sramotno da vrh SNSD-a i njihovi poslanici čak nisu smjeli da podrže poziv Hrvatskoj i EU da se ubrzaju aktivnosti na obezbjeđenju sredstava za gradnju mosta na Savi kod Gradiške"
SDS TEŠKO OPTUŽUJE SNSD-ov VRH: 'SNSD je agent interesa Hrvatske, čak ne smiju  osuditi povampireno ustaštvo i poklič ''Za Dom spremni!'' - 1

"Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) juče je u Predstavničkom domu PS BiH još jednom potvrdio da ova partija nije ništa drugo do agent interesa susjedne Republike Hrvatske", navode iz Srpske demokratske stranke.

 

"Tradiciju izdaje srpskih interesa za račun hrvatskih, započetu predajom jasenovačke građe, SNSD je nastavio juče odbijanjem da podrži poziv Republici Hrvatskoj da se riješi pitanje granice kod Kostajnice. Neshvatljivo je i sramotno da vrh SNSD-a i njihovi poslanici čak nisu smjeli da podrže poziv Hrvatskoj i EU da se ubrzaju aktivnosti na obezbjeđenju sredstava za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, da se trasa preko Popova polja uvrsti u dio Jadransko-jonskog autoputa čime bi oživjeli Hercegovinu, te da se pokrene projekat revitalizacije ''Unske pruge'' od Novog Grada", stoji u saopćenju.

 

"Neshvatljiva je snishodljivost SNSD-a prema Hrvatskoj, koja ide čak do te mjere da, ne samo da ne smiju osuditi povampireno ustaštvo i pokliče ''Za Dom spremni!'',kao ni činjenicu da Srbi nisu konstitutivni u tri kantona sa hrvatskom većinom, nego se ne osuđuju pozvati na afirmaciju ekonomskih interesa Republike Srpske jer ne znaju šta o tome misli HDZ u Hrvatskoj", navode iz SDS-a.


/////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Četvrtak, 14. septembar/rujan 2017.


////////////////////////////////////
14.09.2017.

OPOZICIJA UZVRATILA DODIKU: "RS JE POSJEDNJI AUTOKRATSKI REŽIM NA BALKANU I ON MORA BITI SRUŠEN OVAKO ILI ONAKO"

OPOZICIJA UZVRATILA DODIKU: "RS je posljednji autokratski režim na Balkanu i on mora biti srušen ovako ili onako"

Srpska demokratska stranka /SDS/ smatra da vlast, u nemogućnosti da odgovori na konkretne zahtjeve opozicije, izmišlja nepostojeće neprijatelje Republike Srpske i u tu funkciju stavlja, kako kažu, svoje plaćenike, preletače i medije koje kontroliše.OPOZICIJA UZVRATILA DODIKU: 'RS je posljednji autokratski režim na Balkanu i on mora biti srušen ovako ili onako'

"Nije prvi put da SNSD ima podršku Koalicije "Domovina" sa čijom skupštinskom većinom se "brani" ustavni poredak Republike Srpske i institucija Narodne skupštine. Da li su oni u toj većini po nalogu političkog Sarajeva, kako to SNSD spočitava opoziciji?", pitaju iz SDS-a, ciljajući na činjencu da su današnjem zasjedanju krnjeg saziva Skupštine RS prisustvovala dva poslanika iz Domovine - Admir Čavka iz SBB-a i Nedim Čivić iz novoformirane stranke Senada Šepića. 

 

U saopštenju iz SDS-a navode da je "vlast u Republici Srpskoj svojim odbijanjem legitimnih zahtjeva opozicije, kršenjem Ustava, zakona i Poslovnika o radu Narodne skupštine u potpunosti urušila demokratski kapacitet institucija i sve stavila pod kontrolu jednog čovjeka".

 

SDS je mišljenja da je "Republika Srpska danas posljednji autokratski režim na Balkanu" i da on mora biti srušen, institucionalnim ili vaninstitucionalnim putem.

 

"Na njemu je da odluči. SDS je odlučio", poručuju iz ove stranke, reagujući na saopštenje u kojem SNSD optužuje opozicione stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske da "ruše parlamentarnu demokratiju i institucije uz podršku stranih mentora i Sarajeva". SDS smatra da to predstavlja "najniži stepen političke bijede i laži".

 

- Iz Partije demokratskog progresa /PDP/ saopšteno je da je danas SNSD "najbrutalnije napao instituciju Narodne skupštine, uzurpirao je i oduzeo od građana".

 

"Upravo SNSD godinama dijeli narod i poziva na sukobe, jer žele fizičkim obračunima da skrenu pažnju sa ogromnih problema u koje su doveli Srpsku“, navode iz PDP-a. Iz PDP-a navode da su zgroženi saopštenjem u kojem SNSD optužuje opozicione stranke u Narodnoj skupštini da "ruše parlamentarnu demokratiju i institucije uz podršku stranih mentora i Sarajeva".

 

Iz PDP-a su naveli da ih ništa neće zaustaviti u namjeri da sačuvaju Narodnu skupštinu Republike Srpske od, kako smatraju, "uzurpacije i diktature SNSD-a", jer je Republika Srpska za njih svetinja.

 

NDP je saopštio da opozicija ne ruši parlamentarnu demokratiju, kako to tvrde iz SNSD-a, već da to rade oni koji su "urušili Republiku Srpsku".

 

Iz NDP-a navode da je vlast u Srpskoj "zavela teror ravan aparthejdu", te da je danas demonstrirana metoda prema kojoj se "za svoje neuspjehe, pljačke, moralni, demografski i svaki drugi sunovrat" optužuju drugi.

 

"Kako drugačije shvatiti najnoviji pamflet iz SNSD-ove morbidne kuhinje koja, u nemogućnosti da odbrani neodbranjivo, poseže za najokrutnijim metodama koje parlament Srpske nije doživio za 26 godina svog postojanja, jer je suspendovan ustavni poredak Republike Srpske", naveli su iz NDP-a, reagujući na saopštenje SNSD-a u kojem se opozicione stranke optužuju da "ruše parlamentarnu demokratiju i institucije, uz podršku stranih mentora i Sarajeva".

 

U saopštenju se ističe da je vlast, "u svojoj nemoći, ponovo potegla za oprobanom metodom - pominjanjem Soroša i stranih elemenata pod čijim se nalogom, navodno, dešava pokušaj `nasilnog zauzimanja parlamenta`".

 

Iz NDP-a poručuju da neće odustati i da je, kako kažu, svaki režim doživio svoj kraj.

////////////////////////////

AMERIČKA AMBASADA REAGIRALA NA OPTUŽBE SNSD-a: "Te besmislene teorije zavjere ne mogu se ozbiljno shvatiti"

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je nakon tvrdnji iznesenih u saopštenju Saveza nezavisnih socijaldemokrata u kojem se navodi da je Američka ambasada "osmislila scenario rušenja Parlamenta".

AMERIČKA AMBASADA REAGIRALA NA OPTUŽBE SNSD-a: 'Te besmislene teorije zavjere ne mogu se ozbiljno shvatiti'

"Ovi neosnovani i neodgovorni komentari ne mogu se ozbiljno shvatiti. Teorije zavjera kao što je ova samo služe da bi se odvratila pažnja od konkretnih problema u ekonomiji, pravosuđu i politici sa kojima se građani Bosne i Hercegovine suočavaju", rekli su iz Ambasade SAD-a u BiH.
 
Podsjetimo, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) upozorio je danas da je nasilnim prekidom rada  Narodne skupštine Republike Srpske Savez za promjene (SzP) krenuo u najopasniju avanturu do sada - rušenje parlamentarne demokratije, a time i Republike Srpske.
 
Iz SNSD-a su naglasili da su "“akciju nasilnog zauzimanja parlamenta osmislili dio političkog Sarajeva, ekipa Georga Sorosa i njegovog referenta Brajana Hoyt Јeea, koja je stigla u Republiku Srpsku, i dobro poznato veleposlanstvo u Sarajevu”.

 

“Političko Sarajevo želi uništiti Republiku Srpsku, osoblje veleposlanstva želi uništiti Milorada Dodika i SNSD. Što žele SDS, PDP i NDP? Pošto nemaju prodršku javnosti, i to im je očito stavljeno do znanja, predloženo im je da krenu u rušenje najvažnijeg mjesta u državi – Narodne skupštine”, navodi se u saopćenju SNSD-a.

14.09.2017.

DEBAKL HDZ-a I SNSD-a: PARLAMENT UVJERLJIVOM VEĆINOM USVOJIO DEKLARACIJU O PELJEŠKOM MOSTU!

DEBAKL HDZ-a I SNSD-a: Parlament uvjerljivom većinom usvojio Deklaraciju o Pelješkom mostu!

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je uvjerljivom većinom Deklaraciju o Pelješkom mostu koju su ranije potpisala 24 zastupnika.

Od 39 prisutnih zastupnika, za usvajanje deklaracije je glasalo 27 zastupnika, protiv je bilo 11, a suzdržan je bio jedan. Protiv usvajanja Deklaracije glasali su zastupnici iz HDZ-a i SNSD-a. 

 

Iz FBiH je za deklaraciju glasao 21 zastupnik, protiv je bilo pet.

 

Iz RS-a je za usvajanje deklaracije glasalo šest zastupnika, protiv je bilo šest, a jedan je bio suzdržan.

 

Deklaracija je usvojena tek nakon tri kruga glasanja. Ponavljanje glasanja je prvo tražila SDA, a potom SDS.

 

U prva dva pokušaja glasanja nije postojala entitetska većina jer je klub Saveza za promjene na čelu sa SDS-om bio suzdržan. 

 

Treći krug glasanja zatražila je zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević i u tom krugu glasanja je SDS promijenio mišljenje i glasao za usvajanje deklaracije.

 

Predsjedavajuća Zastupničkog doma, zastupnica HDZ-a BiH Borjana Krišto vidno iznervirana je rekla: 

 

- Eto, napokon, to vam je i bio cilj - kazala je Krišto.

 

Klub zastupnika SBB-a uputio je prije toga zaključak da Zastupnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da u narednih 60 dana pokrene, odnosno intenzivira postupak ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske, potpisan u Sarajevu 30. jula 1999. godine koji su potpisali tadašnji predsjednici Hrvatske i BiH Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

 

No, taj zaključak nije usvojen jer je protiv glasalo 11 zastupnika iz RS-a i nije dobio entitetsku većinu. 

 

Usvajanje Deklaracije tako uvjerljivom većinom zastupnika ima veliki politički značaj, time veći što su dužnosnici HDZ-a i SNSD-a proteklih dana pokušavali uvjeriti domaću i međunarodnu javost da izgradnju Peljaškog mosta, prije utvrđivanja državne granice BiH i Hrvatske, problematizira samo jedna bošnjačka partija (SDA), što se pokazalo kao notorna neistina. 

 

alt

 

alt

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403398

Powered by Blogger.ba