Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.09.2017.

IVO GOLDSTEIN: NEGIRANJE ANTIFAŠIZMA NA BALKANU, NEGIRANJE SEBE

Goldstein: Negiranje antifašizma na Balkanu, negiranje sebeImage result for ujedinjeni protiv antifasizma fotos

Ivo Goldstein, povjesničar sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, za ‘Zašto?‘ objašnjava zbog čega se zemlje Zapadnog Balkana odriču antifašizma, iako neke od njih svoju državnost temelje na antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je uređena i skraćžena verzija snimljenog razgovora:

  • Neuspjeh

Odgovor na to pitanje možemo naći u svemu pomalo, i u općeveropskom, pa i općesvjetskom, trendu u radikalizmu koji se događa i kojem svjedočimo u različitim režimima različite ideološke i političke orijentacije, jednoj radikalizaciji koja ovih dana kulminira na Korejskom poluotoku, možemo ići čak i do te točke, s jedne strane.

S druge strane je, naravno, rezultat i posljedica jednog neuspjeha postjugoslavenskih društava i država da se nađu na svjetskoj karti, da se na pravi način ustroje kao države i društva i činjenica da to nije uspjelo, odnosno da nije uspjelo u pojedinim državama u manjoj ili većoj mjeri, pri čemu bih rekao da Bosna i Hercegovina i Makedonija su upravo na najnižoj razini dok je Slovenija u tom smislu ipak u najboljem položaju.

Ono što se dogodilo u tim društvima je zapravo povezano sa antifašizmom i sa antifašističkom opcijom.

  • Različitost

Naime, mi i danas u svim tim društvima i državana i dalje vodimo bitke iz Drugog svjetskog rata -- ustaše i četnici, partizani, belogardejci, balisti i ne znam koje sve ne opcije, političke i vojne.

Međutim, to je samo odraz refleksija današnjih političkih i ideoloških borbi koje se vode i koje sa manje ili više varijanti i verzija u svim tim društvima zapravo možemo svesti na borbu moderniteta, želje za jednom općom modernizacijom, liberalizacijom, demokratizacijom, otvorenošću -- koja podrazumijeva i suradnju, solidarnost, respekt prema drugom i drugačijem -- i naravno jednog tradicionalizma koji uključuje i opoziciju modernitetu, opoziciju novome, i naravno zatvaranje u sebe.

Dakle ona pozicija, s jedne strane, i oni drugi i drugačiji, sa one druge strane, pri čemu bilo kakva druga ili drugačija politička kulturna opcija koja uključuje ove drugačije na različite načine -- dakle to mogu biti političke opcije, mogu biti i vjerske, dakle vjerska različitost, nacionalna različitost, ja bih rekao isto i različite seksualne orijentacije i tako dalje, i tako dalje -- dakle, sve te opcije su na onoj drugoj strani.

  • Kriza

Ovi tradicionalisti se žele protiv njih boriti pa čak i ne samo demokratskim i političkim sredstvima nego to na neki način uključuje i određeno nasilje, koje je naravno kulminiralo u ratu prije 20 i više godina ali i sad se manifestira u pojedinom situacijama.

A ako ne nasilje, onda u svakom slučaju govor mržnje, radikalizam i jednu apsolutno nezdravu atmosferu u kojoj ne da ne želimo živjeti nego i ne možemo živjeti.

Dakle to je nešto što je, kada stavimo to u širi kontekst, jedan otklon od antifašizma i antifašističkog nasljeđa koje je u svim jugoslavenskim sredinama bilo vrlo jako prisutno -- zapravo manifestira jednu duboku društvenu krizu koja ima naravno šire implikacije od onoga što mi vidimo, a to je odmak od antifašizma.

  • Federacija

To je potpuno šizofrena situacija.

Svi u Hrvatskoj i BiH koji tvrde da BiH i Hrvatska a onda i Srbija počivaju na odlukama određenih anifašističkih vijeća narodnog oslobođenja, to je tako, to je tako jasno i tako nedvojbeno i tako neporecivo kao što znamo da je danas 2017. godina, a nije 2015. ili 2021.

Prema tome, o tome jednostavno ne možemo razgovarati.

Naravno, BiH i Hrvatska a onda i druge jugoslavenske republike su nakon što su de facto stvorene i potvrđene odlukama antifašističkih vijeća a onda i odlukama Drugog zasjedanja AVNOJA, dakle krajem studenog ili novembra 1943. u Jajcu, počele funkcionirati kao dijelovi jedne nove federacije.

  • Prava strana

Uvijek se može pričati o tome da li je to bila istinska federacija ili ne, koliko je bilo slobode u tome, možemo govoriti i o svemu i svačemu, dakle i o zločinima koji su počinjeni u ime tog režima, međutim na neke državnopravne temelje tih država se ne možemo vraćati.

Govoreći o antifašizmu i njegovom nasljeđu danas, možemo postaviti jedno vrlo jednostavno pitanje i detektirati pozicije sudionika u diskusiji: ‘Hajde da se dogovorimo ko je u drugom svjetskom ratu bio na pravoj a ko na krivoj strani?’

I naravno u slučaju svih, ili većine, jugoslavenskih republika na pravoj strani, što se mene tiče, su bili partizani.

  • Diskusija

Na onoj drugoj strani svi ostali, uključujući naravno u hrvatskom slučaju i domobrane i ustaše, u slovenskom slučaju domobrane i naravno u Srbiji četnike, što je jedan onako dodatno poseban fenomen ali o njihovoj kolaboracionističkoj ulozi ne smije biti nikakve dileme.

Svi ti pokreti na ovaj ili onaj način su služili neprijatelju koji je promovirao rasne zakone, okupirao zemlju, provodio politiku terora i te su opcije u političkom i vojnom smislu apsolutno direktno služile i naravno provodile još dodatno svoje politike netrpeljivosti, sve do genocida.

Prema tome, ako se možemo dogovoriti o bazi, tko je bio na krivoj a tko na pravoj strani i ako možemo ustanoviti da su partizani bili jedini na pravoj strani, onda imamo temelj za jednu normalniju diskusiju jer onda možemo pozicionirati sve ono što se događalo.

  • Osveta

Ovi veliki predstavnici desnice sada stalno govore o komunističkim zločinima krajem 1944. i 1945., o komunističkoj staljinističkoj represiji i tako dalje.

Ja sam i o tome pisao, o zločinima koji su se dogodili u to vrijeme, ja ih ne pokušavam prikrivati i minimizirati ali ih moramo staviti u pravi kontekst.

A pravi kontekst je da je ta antifašistička opcija bila prava opcija, da se 1944-45 dogodilo oslobođenje zemlje i kada to tako kontekstualiziramo onda nam se i obračun sa narodnim neprijateljem -- koji nije bio samo obračun nego je prerastao u osvetu i osvetnički gnjev i naravno da je prerastao u nepravdu koja je rezultirala mnogim izgubljenim životima -- onda se ta antifašistička opcija vidi ipak na pravi način.

  • Tendencije

Netko je na kraju zloupotrijebio antifašizam, zamrljao ga, s jedne strane, a s druge strane nije promijenio osnovne pozicije ili osnovno pozicioniranje koje mi imamo u drugom svjetskom ratu.

Izvodeći iz ovoga sto sam sada rekao zaključak, danas 2017. te revizinističke tendencije koje su izuzetno snažne u čitavoj regiji, one su snažne do boli, do nečega što je apsolutno za bilo kakav liberalno-demokratski i intelektualni pristup apsolutno neprihvatljivo, zapravo opet dolazimo do toga da te opcije direktno ili indirektno impliciraju pozivanje na govor mržnje na nesolidarnost, pozivaju na nesnošljivost.

Mi u regiji bivše Jugoslavije na taj način ne možemo živjeti.

11.09.2017.

KOSOVSKI PREMIJER, SRPSKI OPTUŽENIK

Kosovski premijer, srpski optuženik


Image result for ramus haradinaj fotos

Ramuš Haradinaj, premijer Kosova

Činjenica da Srbija ne odustaje od optužnice za ratne zločine protiv novoizrbanog premijera Vlade Kosova Ramuša Haradinaja neće bitnije uticati na proces normalizacije Srbije i Kosova jer je format dijaloga promenjen, umesto premijera vode ga predsednici država, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) poznavalac balkanskih prilika Bodo Weber.

Svoju optužnicu protiv Haradinaja Srbija treba da preispita, poručuje analitičar iz Beograda Dušan Janjić.

Poslednjih dana, povodom saradnje Srpske liste sa Haradinajevom Vladom a uz odobrenje Beograda, sa najviših mesta u Srbiji stižu uveravanja da se od optužnice za najteže ratne zločine neće odustati.

Bodo Weber, viši saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, za RSE smatra da se to neće ozbiljnije reflektovati na dijalog Beograda i Prištine.

"Pošto je ove godine promenjen format dijaloga, prebačen je sa premijera Kosova i Srbije na predsednike, samim tim je smetnja otklonjena. Možda će biti nekih smetnji u nekim delovima Berlinskog procesa, sastancima premijera regije, ali u samom dijalogu će to igrati manju ulogu. Uz to, što se tiče budućnosti dijaloga, kao što smo videli na poslednja dva sastanka predsednika Tačija i Vučića, više će uticati to da li će Evropska unija naći put izlaska iz krize u koju je očigledno dijalog upao u zadnjih godinu - dve", kaže Weber.

"Mi kao država imamo isti odnos prema gospodinu Haradinaju, ako mogu da ga nazovem tako. Ostaje naša optužnica, poternica, jer mi ne možemo da odustanemo od pravde za one koji su stradali", uverava predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpsko pravosuđe će protiv Haradinaja i dalje preduzimati sve moguće mere, poručio je i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Inače, povodom odluke da Srpska lista uđe u Haradinajevu Vladu Kosova, opozicija u Srbiji je gotovo jednoglasno osudila Aleksandra Vučića da izdaje nacionalne interese zarad opstanka na vlasti uz pomoć "stranog faktora". Sa vrha vlasti odgovaraju kontraoptužbama da je srpskoj opoziciji miliji Aljbin Kurti, poznati albanski esktremni nacionalista.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Stav analitičara Dušana Janjića je da bi Srbija trebalo da preispita svoje optužnice za ratne zločine, uključujući i onu protiv Ramuša Haradinaja, jer je većina njih već doživela fijasko.

Najnovija uveravanja iz Beograda da se neće odustati u slučaju Haradinaja uprkos saradnje Srpske liste sa njegovom vladom, Janjić vidi kao politički xafsing.

"U tome, kao i u vreme njegovog zadržavanja u Francuskoj, ima mnogo političkog xafsinga, ima mnogo populizma. U suštini iza toga nema ozbiljne namere da se ne sarađuje sa Haradinajem i to je dobro. Ali ta priča da ostaje optužnica, a posebno interpretacija Vulina (Aleksandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije) da su svi Albanci isti, proizvodi vrlo negativne posledice po javnost Srbije i Kosova, pa i šire. Zapravo, truju se srca i duše i mozgovi ljudi. Zbog toga je bolje da se preispitaju optužnice, da se primiri govor, ako se već sarađuje, a kad se pojave novi argumenti za ratni zločin, da se onda ponovo procesuira", poručuje Janjić.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru ove godine je proširena novim optužbama, kada je Francuska uhapsila Ramuša Haradinaja na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Srbija, da bi četiri meseca kasnije ukinula zabranu njegovog napuštanja te zemlje.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Optužnica Srbije se odnosi na krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu u toku 1998. i 1999. godine u zoni odgovornosti Dukađini.

Reč je, kako Beograd tvrdi, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

11.09.2017.

HRVATSKA SE PLAŠI PRESUDE HAŠKOG TRIBUNALA

GENJAC ODGOVORIO KOLINDI: „Hrvatska se plaši presude Haškog tribunala jer bi žrtvama morala isplatiti odštetu“!

Predsjednik Glavnog odbora SDA, Halid Genjac, ocijenio je nelogičnom tvrdnju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarević da će Haški sud "izgubiti svaki kredibilitet" ako šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata, optuženih za zločine tokom rata u BiH osudi za udruženi zločinački pothvat.GENJAC ODGOVORIO KOLINDI: 'Hrvatska se plaši presude Haškog tribunala jer bi žrtvama morala isplatiti odštetu'! - 2Image result for dragan covic karikature fotos

Image result for dragan covic karikature fotos


Image result for dragan covic karikature fotos
Image result for dragan covic karikature fotos


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da će Haški sud "izgubiti svaki kredibilitet" ako šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata, optuženih za zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, osudi za udruženi zločinački pothvat.

 

"Ne želim prejudicirati, ali sud bi, po meni, u tom slučaju izgubio svaki kredibilitet. Uzmimo jednostavno činjenice. Slobodan Milošević je optužen pred sudom u Haagu, a njegovom smrću je završio postupak. U ovom slučaju imamo hrvatske državnike, od predsjednika Franje Tuđmana do tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, načelnika glavnog stožera Janka Bobetka, koji su već godinama bili preminuli prije samog postupka i na neki način, govoreći kolokvijalnim jezikom, na sudu su duhovi koji se ne mogu braniti. Hrvatskoj je onemogućeno da bude prijatelj suda", izjavila je Grabar-Kitarović.

 

Predsjednik GO SDA, Halid Genjac, kaže da Haški tribunal sigurno neće izgubiti kredibilitet ukoliko potvrdi prvostepenu presudu Jadranku Prliću i ostalima, kako to tvrdi hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Genjac kaže da se Hrvatska plaši jer bi u slučaju potvrđivanja presude, o udruženom zločinačkom pothvatu, Hrvatska žrtvama morala isplatiti odštetu.

 

"Izjava predsjednice Hrvatske je logički nerazumljiva i čudna. Da su Tuđman, Šušak i Bobetko to što su radili, radili kao privatne osobe - to bi imalo smisla. Međutim, sve što su radili, radili su kao najznačajniji činioci tadašnje Hrvatske. Na taj način su sve svoje resurse stavili na raspolaganje Herceg-Bosne. Upravo onim što je stavljeno na raspolaganje Herceg-Bosni učinjeno je sve što je učinjeno, logori i tako dalje. Bez podrške Hrvatske, Herceg-Bosna ne bi mogla sve to učiniti. Djelujući tako, Tuđman, Bobetko i Šušak su Republiku Hrvatsku uveli u udruženi zločinački pothvat. I to je činjenica", stav je Halida Genjca.


//////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Ponedjeljak/ponedeljak, 11. septembar/rujan 2017.

11.09.2017.

HAJRUDIN SOMUN UPOZORAVA: SLIČNOST MIJANMARA I BAJKANA LEŽI U DIVLJANJU RAZLIČITIH NACIONALIZAMA

Hajrudin Somun upozorava i pojašnjava : Sličnost Mijanmara i Balkana leži u divljanju različitih nacionalizama


Septembar 11. 2017.


Bivši diplomata i vanjskopolitički analitičar Hajrudin Somun upozorio je u Dnevniku TV1 da se posljednja dešavanja u Mijanmaru ovdašnjoj javnosti predstavljaju pojednostavljeno. Sve se gleda crno-bijelo i zato je potrebno pojasniti ko su žrtve, a ko su oni koji ih čine žrtvama, istakao je on.

U ovom slučaju, dodao je, to je Vlada Mijanmara, a žrtve su muslimanksa manjina na krajnjem zapadu Mijanmara i izbjeglice koje bježe u Bangladeš i Indiju.

”Možda bi se mogla napraviti i poređenja između Balkana i jugoistoka Azije. Jedno od poređenja bi bilo da upravo ta manjina, Rohinja muslimani, predstavlja među između budizma jugositoka Azije i islama, kao što je bosanska Krajnina bila još u osmanskom dobu i kasnije krajnja enklava islama prema Zapadu, pa joj je osmansko carstvo poklanjalo posebnu pažnju i najviše je naoružavalo, ali je bilo i najviše sukoba”, naveo je Somun.

Sličnost Mijanmara i Balkana, upozorio je, leži i u divljanju različitih nacionalizama i retrogradnih ideologija, koje prerastaju u rasizam.

Najveće žrtve od jugositoka Azije do Balkana, napomenuo je Somun, vrlo često su muslimani.

No, u slučaju Mijanmara, stvar je malo komplikovanija. Rohinja muslimani jesu muslimani, ali njihov problem stvorili su Britanci još za vrijeme kolonije.

”Burma je 130 godina bila pod britanskom krunom. Tada su Britanci, po običaju iz drugih krajeva svojih kolonijalnih posjeda, dovodili su muslimanei hinduse iz Indije da im služe ne samo kao radna snage, nego i kao neka vrsta brane prema budističkim masama u Mijanmaru. Oni su obavljali prljave poslove, ali su bili i trgovci i malo imućniji ljudi. Stvorena je mala klasa povlaštenih ljudi koji su već tada izazvali mržnju kod lokalnog stanovništva”, pojasnio je Somun.

Ta mržnja, dodao je, rezultirala je sukobima posljednju deceniju.

”Kada je Burma dobila nezavisnost, u ovoj državi bilo je 35 etničkih grupa, a jedina od tih grupa koja nije dobila status sutonomnih prava bili su Rohinja muslimani. Od tada se oni bore za taj status, a ne dobijaju ga. Sukob prerasta u otpor, a među ovim muslimanima rodio se i oslobodilački pokret, pa i oslobodilačka armija”, naveo je Somun.

(Kliker.info-Vijesti)

//////////////////////////////

PREOKRET U AFERI 'PRISLUŠKIVANJE': Transparency International BiH podnio prijavu protiv Gordane Tadić!

PREOKRET U AFERI 'PRISLUŠKIVANJE': Transparency International ...

//////////////////////////////

SEJFOVIĆ VRAĆEN U SARAJEVSKI ZATVOR: Prilikom savladavanja bjegunca povrijeđen specijalac

SEJFOVIĆ VRAĆEN U SARAJEVSKI ZATVOR: Prilikom savladavanja ...

//////////////////////////////////////


/////////////////////////////


Richard Branson / Instagram

Zastrašujuća snaga prirode : Snaga uragana Irma je kao dvije atomske bombe

Iako je Irma sa uragana kategorije 5 oslabjela na uragan kategorije 1 s vjetrovima do 135 kilometara na sat, razorne posljedice nevremena još se osjećaju diljem središnje Floride, a procjenjuje

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76480468

Powered by Blogger.ba