Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.09.2017.

I DOK HRVATSKA OPTUŽUJE BiH ZA ISLAMSKI TERORIZAM; CIJELI SVIJET PIŠE O "HITLEROVIM BRKOVIMA"

I DOK HRVATSKA OPTUŽUJE BIH ZA ISLAMSKI TERORIZAM: Cijeli svijet piše o "Hitlerovim brkovima"

Priča o Marku Skeji, bivšem ratnom zapovjedniku HOS-ove bojne "Rafael Boban" (nazvane po ustaškom zločincu), koji je ovih dana sudjelovao u pregovorima Plenkovićeve vlade s HOS-om, proširila se i izvan granica Hrvatske.


I DOK HRVATSKA OPTUŽUJE BIH ZA ISLAMSKI TERORIZAM: Cijeli svijet piše o 'Hitlerovim brkovima'Image result for ante pavelic i adolf hitler fotos

Image result for ante pavelic i adolf hitler fotos


Image result for ante pavelic i adolf hitler fotos

Image result for ante pavelic i adolf hitler fotos

Image result for ante pavelic i adolf hitler fotos

Naime, britanski tabloid Daily Mail objavio je priču o press konferenciji koju su povodom premještanja ploče s ustaškim pozdravom iz Jasenovca u Novsku održali HOS-ovci. Na konferenciji je, podsjetimo, govorio i bivši ratni zapovjednik HOS-ove bojne "Rafael Boban", Marko Skejo.

 

Skejo je na toj press konferenciji ustvrdio kako nije fašist, što je privuklo pažnju profesora Erica Gordyja s londonskog University Collegea. Naročito ga je zainteresirao Skejin izgled koji neodoljivo podsjeća na izgled nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Gordy je o tome objavio duhovit tvit koji se munjevito proširio društvenim mrežama.

Daily Mail tako piše o "ismijavanju hrvatskog aktivista koji tvrdi da nije fašist, a nosi brkove poput Hitlera", pa ističe kako se Skejo na press konferenciji pojavio noseći kravatu s HOS-ovim grbom i pozdravom "Za dom spremni".

 

DM: Skejo poznat po izjavi o Paveliću kao "najvećem sinu hrvatskog naroda"

 

Britanski list podsjeća da je Skejo priveden na proslavi Dana pobjede u Kninu nakon što je sa skupinom istomišljenika urlao ustaški pozdrav "Za dom spremni". Daily Mail također podsjeća da je Skejo poznat po ekstremističkim stavovima i izjavi da je Ante Pavelić "najveći sin hrvatskog naroda".

 

Pavelić je, podsjeća list, u vrijeme dok je vodio Nezavisnu državu Hrvatsku u Drugom svjetskom ratu bio odgovoran za genocidni progon manjina u Hrvatskoj, uključujući Srbe, Rome i Židove.

 

 

(SB/Index.hr)

////////////////

POVIJESNA SJEDNICA BH. LJEVICE: Pročitajte dokument o saradnji SDP-a i DF-a

POVIJESNA SJEDNICA BH. LJEVICE: Pročitajte dokument o saradnji SDP-a i DF-a

////////////////////////////////////

09.09.2017.

PROF. DR. DENIS ZVIZDIĆ POSLAO PISMO ANDREJU PLENKOVIĆU: "NEODLOŽNA JE PARLAMENTARNA RATIFIKACIJA UGOVORA O DRŽAVNOJ GRANICI"

ZVIZDIĆ POSLAO PISMO PLENKOVIĆU: "Neodložna je parlamentarna ratifikacija Ugovora o državnoj granici"

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je pismo hrvatskom kolegi Plenokoviću s prijedlogom brzog rješenja pitanja utvrđivanja granice između BiH i Republike Hrvatske s posebnim fokusom na razgraničenje na moru.


Image result for zvizdic plenkovic fotos


Image result for izgradadnja peljeskog mosta karta


Image result for izgradadnja peljeskog mosta karte

Image result for izgradadnja peljeskog mosta karte

 

Image result for izgradadnja peljeskog mosta karte


Image result for izgradadnja peljeskog mosta karte

- Uvažavajući dobrosusjedske odnose između BiH i Republike Hrvatske, pozdravljajući nedavno održanu zajedničku sjednicu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske kojom je potvrđena obostrana spremnost na dalji razvoj i jačanje naših odnosa na bazi mađusobnog uvažavanja i u skladu sa načelima i pravilima unutrašnjeg i međunarodnog prava, te imajući u vidu neophodnost ratifikacije ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kojeg su na međudržavnoj razini potpisali 30.7.1999. godine predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, a kojim bi se finaliziralo pitanje kopnenog i morskog razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, imam potrebu da vas, koristeći isključivo relevantne dokumente i činjenice, još jednom informišem o detaljima u vezi sa aktuelnom temom izgradnje “Pelješkog mosta“ i predložim određene aktivnosti koje bi mogle voditi ka obostrano prihvatljivom rješenju - naveo je Zvizdić.

 

On je ocijenio da je najavljena izgradnja “Pelješkog mosta“, koji predstavlja samo jedan segment ukupnog pitanja razgraničenja na moru između dvije države, od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu jer se direktno dotiče suvereniteta BiH i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi u skladu sa odredbama Konvencije UN o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile i čije su članice i BiH i Republika Hrvatska.

 

- S tim u vezi, i bez namjere da umanjim potrebu Republike Hrvatske koja ide u pravcu komunikacijskog povezivanja kopnenih dijelova, želim vas upoznati sa najvažnijim činjenicama, dokumentima i zaključcima u vezi sa dosadašnjim aktivnostima koje se odnose na razgraničenje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, posebno u vezi sa „Pelješkim mostom“ i razgraničenjem na moru, o čemu je Hrvatska u proteklom periodu bila redovno i službeno informirana: Ugovor o državnoj granici između između BiH i Hrvatske je na međudržavnoj razini potpisan 30.7.1999. godine. I pored činjenice da su Državna komisija za granice BiH i Komisija za državnu granicu Republike Hrvatske izradile, verificirale i usvojile detaljan opis granice 2004., odnosno 2005. godine, Ugovor o državnoj granici između između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske još uvijek nije ratificiran, što je conditio sine qua non za njegovu punu pravnu valjanost - navodi se u pismu.

 

Dalje se podsjeća da je Predsjedništvo BiH, kao organ koji po Ustavu Bosne i Hercegovine ima isključivu nadležnost za vođenje vanjske politike, je, dana 17.10.2007. godine, usvojilo zaključak koji glasi:

 

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“, te je “zatraženo da Republika Hrvatska ne poduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji mosta“. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je sa ovakvim stavom upoznalo predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske u pismu upućenom u aprilu 2009. godine, poslije čega Predsjedništvo BiH nije usvojilo bilo kakav akt kojim bi se pomenuti zaključak promijenio ili poništio.

 

Zvizdić smatra potrebnim ukazati i na pogrešno intrepetiranje pravne i izvršne valjanosti “zabilješke“ sa sastanka stručnih grupa imenovanih od strane Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, održanog 07.12.2006 godine, a u vezi s rješavanjem tehničkih pitanja vezanih za izgradnju “Pelješkog mosta“.

 

- Vjerujem da Vam je poznato da je verifikacija stavova zauzetih na ovom sastanku, sa bosanskohercegovačke strane uvjetovana njihovim odobrenjem od strane Vijeća ministara BiH, što je i konstatovano u tački 5. na obostrano parafiranoj Zabilješci sa sastanka. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, o čemu je upoznata Vlada Republike Hrvatske, nikada nije dalo saglasnost na tzv. “Usaglašenu zabilješku“, odnosno stavove Stručnih grupa. Vođen genezom pomenutih aktivnosti kao i navedenim činjenicama, i Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH  je na sjednici održanoj 05.07.2017 godine, donio zaključak kojim je od Vijeća ministara BiH zatražio upućivanje note Republici Hrvatskoj kojom bi se zatražila obustava svih aktivnosti u vezi sa izgradnjom “Pelješkog mosta“ dok se o istom ne postigne potpuna saglasnost dvije države - navodi se u pismu.

 

Imajući u vidu sve navedeno, ističe Zvizdić, jasno je da nijedno tijelo BiH: Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH ili Vijeće ministara BiH, nije u sklopu svojih ustavnih nadležnosti dalo saglasnost da se prihvati ili potpiše bilo kakav akt sa Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom “Pelješkog mosta“.

Suština je dakle, smatra predsjedavajući, u prethodnom rješavanju pravnih pitanja od interesa za Bosnu i Hercegovinu, odnosno u koordiniranoj i sinhroniziranoj realizaciji prava koje traže i Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska. To bi za Bosnu i Hercegovinu značilo ukupno razgraničenje između BiH i Hrvatske, sa trenutnim fokusom na  razgraničenje na moru, što podrazumijeva definiranje, verificiranje i prihvatanje međunarodnog plovnog puta, odnosno koridora koji će fizički spajati bosanskohercegovačko more nad kojim BiH ima puni suverenitet sa otvorenim morem, a u skladu sa UN Konvencijom o pravu mora koju su potvrdile i BiH i Republika Hrvatska, i na kojem će se primjenjivati režim slobodne plovidbe i komunikacije za sve vrste plovila, zrakoplova i polaganja infrastrukturne opreme, a za Republika Hrvatsku realizaciju komunikacijske povezanosti svoje kopnene teritorije.

 

Isto tako, naglašava Zvizdić, bi bilo neophodno pristupiti i neodložnoj parlamentarnoj ratifikaciji Ugovora o državnoj granici između između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske potpisanog 1999. godine čime bi, između ostalog, punu pravnu snagu i valjanost imali i izrađeni granični dokumenti koji su sastavni dio Ugovora. Brza i uspješna ratifikacija Ugovora o državnoj granici između između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske bila bi najbolja potvrda obostrane opredijeljenosti i pozitivne političke volje dobrih dosadašnjih i budućih komšijskih odnosa baziranih na poštivanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja normi međunarodnog prava.

 

- Još jednom želim naglasiti potpunu opredijeljenost za jačanje i razvijanje dobrosusjedne saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Budite uvjereni da će sve moje aktivnosti biti usmjerene u tom pravcu i bazirane na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja normi i pravila međunarodnog prava. U skladu sa tim, a cijeneći dobre bilateralne odnose između naše dvije zemlje, uz iskrenu želju da isti budu očuvani na postojećem nivou, i očekujući dobru volju u vezi ovog izuzetno značajnog pitanja za suverenitet Bosne i Hercegovine, pozivam Vas da što prije održimo sastanak na ekspertnom i izvršnom nivou i razmotrimo moguće modele rješavanja ovog pitanja na obostrano zadovoljstvo - naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u pismu hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

 

/////////////////////

SLAVLJE U KUĆI SLAVNOG NOGOMETAŠA: Amra i Edin dobili sina, Džeko junior zvat će se ...

SLAVLJE U KUĆI SLAVNOG NOGOMETAŠA: Amra i Edin dobili sina ...

09.09.2017.

MEDJUNARODNO PRAVO BiH NA SVOJE GRANICE

IZETBEGOVIĆ UPOZNAO WIGEMARKA O PROBLEMIMA OKO PELJEŠKOG MOSTA:"Štitimo pravo na pristup otvorenom moru"

Naglasio je da ostvarivanje toga prava, kao i prava Hrvatske da spoji svoje teritorije, podrazumijeva prethodno rješavanje pitanja granice na moru između dviju zemalja, podsjetivši da je to i službeni stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. godine o kojem je Hrvatska službeno izviještena i koji nije izmijenjen.IZETBEGOVIĆ UPOZNAO WIGEMARKA O PROBLEMIMA OKO PELJEŠKOG MOSTA:'Štitimo pravo na pristup otvorenom moru'

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU Larsa-Gunnara Wigemarka.

////////////////////////////

Image result for gradnja peljeskog mosta karta


///////////////////////////////////////////////

 ...........................................

Image result for gradnja peljeskog mosta karta

 

 Image result for gradnja peljeskog mosta karte

Image result for gradnja peljeskog mosta karte

Image result for gradnja peljeskog mosta karte

Image result for gradnja peljeskog mosta karta

Image result for gradnja peljeskog mosta karta

 

Izetbegović je informirao Wigemarka o činjenicama koje se odnose na aktuelna pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te o ranije donesenim stavovima institucija BiH o izgradnji Pelješkog mosta. Istaknuo je da cilj Bosne i Hercegovine nije da spriječi Hrvatsku u spajanju njezinih teritorija, nego da zaštiti svoje interese i ostvari pravo na pristup otvorenom moru koje joj kao pomorskoj državi pripadaju po Konvenciji UN-a o pravu mora.

 

Naglasio je da ostvarivanje toga prava, kao i prava Hrvatske da spoji svoje teritorije, podrazumijeva prethodno rješavanje pitanja granice na moru između dviju zemalja, podsjetivši da je to i službeni stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. godine o kojem je Hrvatska službeno izviještena i koji nije izmijenjen.

 

Izetbegović je napomenuo Wigemarka da je u procesu odobravanja sredstava Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta, u studiji predizvodljivosti Evropske komisije, predviđeno da se uz medijaciju EU postigne sporazum dviju država, kako bi se izbjegao potencijalni problem i spriječilo kršenje međunarodnog prava i Konvencije UN-a o pravu mora od strane Hrvatske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

– Nažalost, ovaj stav je ignoriran. Isto tako su ignorirani službeni stavovi Predsjedništva BiH i drugih bh. institucija, pa je Evropska komisija odobrila sredstva Hrvatskoj bez ikakvih službenih konsultacija sa BiH – navodi se.

 

Izetbegović je iskazao očekivanje da će institucije EU u što skorijem roku pristupiti medijaciji između BiH i Hrvatske, kako bi se ovo pitanje riješilo dogovorom, u interesu obje države, ali i same EU.

////////////////////////////

/////////////////////////

NAKON IZJAVE O RATU U BiH VUJOŠEVIĆ IZLOŽEN JAVNOM LINČU: Najoštriji napadi došli od Vučićevih prvih saradnika

NAKON IZJAVE O RATU U BiH VUJOŠEVIĆ IZLOŽEN JAVNOM LINČU: Najoštriji napadi došli od Vučićevih prvih saradnika

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76467917

Powered by Blogger.ba