Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.09.2017.

ALEKSANDRU VUČIĆ U SARAJEVU: "SRBIJA IMA DUG I OBAVEZU PREMA BiH"

ALEKSANDAR VUČIĆ U SARAJEVU: "Srbija ima dug i obavezu prema BiH" (FOTO)

“Bez obzira što mnogi neće da povjeruju i što se mnogi neće obradovati mojoj izjavi, a naročito oni koji su glasali za mene, želim da kažem da BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja”, kazao je Vučić na početku svog obraćanja.ALEKSANDAR VUČIĆ U SARAJEVU: 'Srbija ima dug i obavezu prema BiH' (FOTO) - 3

"Srbija je prijatelj BiH, tako ćemo se i ponašati. Vidjet ćete to, ne samo u mjesecima pred nama, već u godinama i decenijama koje su pred nama", izjavio je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na pres-konferenciji u zgradi Predsjedništva BiH.

 

"Najvažnije za mene u Sarajevu je da kažem, bez obzira što mnogi neće da povjeruju i što se mnogi neće obradovati mojoj izjavi, a naročito oni koji su glasali za mene, ali došao sam u Sarajevo kao predsjednik Srbije da kažem da u Srbiji Bosna i Hercegovina ima pravog i iskrenog prijatelja, da to prijateljstvo pokazujemo kroz poštovanje teritorijalnog integriteta BiH i jačanje veza", rekao je predsjednik Republike Srbije.

 

"BiH i Srbija imaju u trgovinsku razmjenu u visini od milijardu i 525 miliona eura. Ona je u regionu najveća za Srbiju, a mislim da je najveća i za BiH", dodao je Vučić.

 

Vučić je kazao da je sa Čovićem, Izetbegovićem i Ivanićem razgovarao o konkretnim problemima i da se otvoreno pričalo o političkim razlikama, ali i o ekonomskim stvarima.

 

"Konkretno, završavamo formiranje i Komisije za granicu. Dramatično ćemo ubrzati razgovore oko uspostavljanje konačne granice. Danas je riješeno 97 posto granice, a blizu smo da pronađemo rješenja za tih 3 posto. To bi bio izvanredan signal za region, za BiH i pokazatelj kakve su namjere Srbije i da pokažemo da smo u stanju dogovarati se", rekao je Vučić.

 

Predsjednik Srbije je kazao da je uputio poziv članovima Predsjedništva BiH da posjete Beograd.

"Ako to uspijemo organizovati do kraja godine, uputit ćemo poziv i nekim evropskim zvaničnicima da budu s nama u Beogradu."

 

Vučić je istakao da BiH i Srbija imaju više različitih tema za razgovore.

 

"Tu je potopljeno zemljište iz ranijeg perioda. Formirat ćemo delegacije koji će razgovarati oko poravnanja toga i da to zauvijek skinemo s dnevnog reda, razgovarali smo instrastrukturnim projektima i turizmu", kazao je Vučić.

 

Upitan o dugu od 1,5 miljardu eura, Vučić je rekao da dug nije toliko visok.

 

- O kakvim procjenama govorite, gdje ste našli 1,5 milijardu evra? Pokretana su pitanja, ali u drugom nekom smislu, hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta i mislim da možemo da se dogovorimo oko toga bez problema. Plašim se da vas je neko pogrešno informisao, mnogo je to para i za BiH i za Srbiju - rekao je Vučić.

 

On je istakao da je Srbija uložila novac u te dvije hidroelektrane.

 

- Spremni smo da razgovaramo, jer Bošnjaci imaju zemljište na obali koja pripada Srbiji i spremni su da im damo posebna prava kako i na koji način da koriste tu zemlju - rekao je predsjednik Srbije.

 

- Mislim da smo blizu, temeljno i detaljno smo razgovarali. Mi imamo dug i obavezu posle potapanja zbog izgradnje hidroelektrana u koje je samo Srbija ulagala novac i razgovaramo da obaveže posle 25-26 godina izmirimo - zaključio je Vučić.

 

On je naglasio da Srbija ne traži partnerima u nekim projektima.

 

"Spremni smo i potpisujemo za put Čačak - Požega. Ostalo bi nam još 60 kilometara do Kotromana, a spremni smo sami izgraditi u aranžmanu. Želimo povezati Beograd - Sarajevo, ali i Sjenicu i Beograd sa Trebinjem. Povezivanje Beograda i Sarajeva bi značilo mnogo u odnosima koji bi se mogli nazvati mnogo boljim između Srba, Bošnjaka i Hrvata. Spremni smo uložiti veliki novac i predstaviti Srbiju na sajmu u Mostaru. To će biti sajam gdje ćemo uložiti najviše novca do sada", poručio je predsjednik Republike Srbije.

 

On je istakao da je Srbija dala prijedlog da se radi rekonstrukcija svih 11 mostova koji spajaju Republiku Srbiju i BiH.

 

"Očekujemo da u BiH dođe do dogovora trase autoputa Beograd - Sarajevo. Mi ćemo zajedno s Republikom Srpskom i BiH graditi put do Bijeljine, a onda ostaje da se spoji dio od Bijeljine do Tuzle. Da li da ide na Sokolac i Goražde ili da se pravi drugi krak, to je pitanje za BiH. Mi ćemo prihvatiti svako rješenje za koje se postigne dogovor u BiH. Nama je bitno da spojimo Beograd i Sarajevo", izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

////////////////
////////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Četvrtak, 7. septembar/rujan 2017.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949706

Powered by Blogger.ba