Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.09.2017.

PARAOBAVJEŠTAJNE STRUKTURE BI MOGLE ISCENIRATI NAPAD U BiH

Dramatično upozorenje ministra sigurnosti : Paraobavještajne strukture bi mogle iscenirati napad u BiH

Septembar 06. 2017.


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je za Klix.ba da ne isključuje mogućnost da bi paraobavještajne strukture, povezane sa pojedinim političarima u vlasti, mogle iscenirati vrstu terorizma kako bi opravdale tvrdnje da je Bosna i Hercegovina radikalizovana zemlja.

“Postoji određena mogućnost da se upuste u takve radnje kako bi se na neki način iscenirala neka vrsta nenasilnog ekstremizma, pa ako hoćete i terorizma, kako bi se potvrdile nečije tvrdnje o Bosni i Hercegovini kao zemlji u kojoj se nalazi veći broj radikalizovanih osoba, spavača, terorista… Bilo je raznih priča, koje ni na koji način nisu potvrđene u praksi. Ukoliko se upuste u tako nešto, to je vrlo rizično i predstavlja ozbiljno krivično djelo. To bi bio ozbiljan incident. Prikljupljajući informacije o djelovanju tih paraobavještajnih struktura se pominje i takva mogućnost, tako da tako nešto ne bih isključio”, rekao je Mektić.

Kazao je da ne bi mogao govoriti o tome da li neke od tih struktura rade u interesu Republike Hrvatske.

Veze političara i paraobavještajnih struktura

Na pitanje da li ima određena saznjanja da su grupe ili pojedinci planirali određene napade, on je odgovorio da ima saznanja o određenim aktivnostima ali da sa njima ne bi izlazio u javnost.

“Prema informacijama s kojima raspolažem, određeni političari na vlasti imaju veze sa tim paraobavještajnim strukturama. Te strukture su povezane i s onim ljudima koji mene žele da diskredituju na razne načine. Ja sam njihova meta već odavno. Njima ne odgovara ono što ja pričam o radikalizmu, ekstremizmu, terorizmu… A ja govorim sigurno ono što jeste, na osnovu saznanja i informacija s kojima mi raspolažemo. Ja nisam ograničen samo na te informacije“.

Kazao je da ako neko iz sigurnosnih struktura ima novih informacija, da je on uvijek spreman da o “tome razgovaramo, da to provjeravamo..“.

“Ako se ispostave kao tačne, ja sam spreman da to javno priznam. Ali nekima ne odgovara moja priča, jer bi voljeli da ja pričam o tome kako se centar ISIL-a preselio u Bosnu i Hercegovinu, što bi ustvari nanosilo štetu svim građanima Bosne i Hercegovine. Na kraju bi se takva priča odražavala i na ekonomiju u zemlji. Ali, ja ću uvijek govoriti onako kako jeste”, poručio je Mektić.

Kazao je da se protiv te pošasti se teško boriti zato što ne funkcionira pravosudni sistem.

Bolesne ambicije

“Ni na osnovu onog što smo dokumentovali i što smo dostavili Tužilaštvu se ta priča nije pokrenula i našla na dnevnom redu. Mi smo dokumentovali aktivnost dijela tih struktura, i sve je to dostavljeno Tužilaštvu. Međutim, to nikako nije bio predmet rada Tužilaštva. Oni se bave sa nevjerovatno minornim stvarima, ko je kome šta rekao, ko je od koga šta čuo, krivotvorenim dokumentima… Pri tom prave pravosudnu blamažu i opštu pravnu nesigurnost. Tu nije riječ samo o neprofesionalizmu, nego i o zlim namjerama, raznim osvetama, bolesnim ambicijama, ljubomori, zlopamćenju s kojima nastupaju nosioci pravosudnih funkcija. Mi se putem institucija borimo protiv tog izazova. Ključno nam je da ono što dokumentujemo dobije svoj epilog u Tužilaštvu, a mi nikako ne možemo da dođemo u tu fazu”, objasnio je Mektić.

Na pitanje kako bi ocijenio odnose Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA)  i Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), Mektić je istakao da postoje neki zakoni koji vladaju u obavještajnom sektoru, u kojima nije sve iskreno i korektno.

“Svi su dobri, svi sarađuju, ali ko god može u obavještajnom smislu da se nečeg dočepa i da barata s nekim činjenicama – to će i uraditi. Nije to do te mjere sve iskreno i korektno. Ali naravno, ni u takvoj jednoj situaciji ne možete da ne sarađujete, ili da ne poboljšavate odnose međusobne saradnje. To neće nikad doći do apsolutnog povjerenja, da će neko nekom vjerovati i da neće biti nekih igara iza leđa”, rekao je Mektić.

(Kliker.info-AJB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
77024932

Powered by Blogger.ba