Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.09.2017.

HRVATSKA NAPADIMA NA BiH ŽELI OSIGURATI IZMJENU IZBORNOG ZAKONA I RELATIVIZIRATI PRESUDU ČELNICIMA HERCEG-BOSNE

ŽUSTRA REAKCIJA SDA: Hrvatska napadima na BiH želi osigurati izmjenu Izbornog zakona i relativizirati presudu čelnicima Herceg-Bosne

- Bošnjaci su ponosan autohtoni evropski narod koji je i u najtežim vremenima pokazao da su mu strani i ekstremizam i radikalizam, unatoč masovnim zločinima i jedinom genocidu u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas izvršenim nad njima. BiH je članica Globalne koalicije za borbu protiv terorizma i izvršila je sve obaveze koje iz tog proizilaze – zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDA.


Image result for golub mira fotos


Ovo je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva SDA, izjavio predsjednik stranke Bakir Izetbegović, dodavši da su Bošnjaci u najtežim vremenima pokazali da radikalizam u BiH nije poželjan.


Image result for dragan covic karikature fotos

CELNICI HERCEG-BOSNE

///////////////////////////////////////////////////

Izetbegović je naglasio da napadi iz Hrvatske imaju jasne ciljeve osiguranja izmjena Izbornog zakona kojim bi došlo do etničke podjele BiH, kao i da se relativizira presuda haškoj šestorci odnosno tvorcima "Herceg-Bosne".

 

-Pozivamo Hrvatsku da se prema BiH ne odnosi na ovakav neprimjeren način jer to može poremetiti dobrosujedske odnose – rekao je Izetbegović.

 

Predsjedništvo SDA istaknulo je da su motivi za islamofobične napade koji su u posljednje vrijeme, osim iz Hrvatske dolaze i iz Austrije i Češke, možda različiti, ali su posljedice iste - da se Bošnjaci u BiH predstave kao nepoželjan i opasan elemenat u Evropi. 

 

- Bošnjaci su ponosan autohtoni evropski narod koji je i u najtežim vremenima  pokazao da su mu strani i ekstremizam i radikalizam, unatoč masovnim zločinima i jedinom genocidu u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas izvršenim nad njima. BiH je članica Globalne koalicije za borbu protiv terorizma i izvršila je sve obaveze koje iz tog proizilaze – zaključeno je.

 

Iz SDA pozivaju zvaničnike ovih država da Bošnjake u BiH ne označavaju kao metu i da umjesto toga spriječe bujanje neonacizma i retrogradnih ideologija u vlastitim dvorištima.

 

- Kada su u pitanju islamofobični napadi koji dolaze od najviših zvaničnika Hrvatske kao i napadi na prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića, oni imaju jasne političke ciljeve, a to su da se u procesu izmjena Izbornog zakona BiH izdejstvuju rješenja koja BiH vode u daljnje etničke i teritorijalne podjele, kao i da se u drugi plan stavi i relativizira udruženi zločinački poduhvat u kojem Hrvatska ima značajnu ulogu a za koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala najviše vodstvo paratvorevine Herceg Bosne osuđeno na 111 godina zatvora i za koje se očekuje drugostepena presuda – smatra Predsjedništvo SDA. 

 

Izetbegović je naglasio da u posljednjih 18 mjeseci niko iz BiH nije otišao na strano ratište, a komentirajući optužbe o masovnom naseljavanju Arapa u BiH, te promjeni etničke strukture u BiH, rekao je nijedan Arapin u posljednjih 10 godina nije dobio državljanstvo.

 

- Govore o tome da smo promijenili sliku zbog turista ili zato što je neko napravio neki hotel - rekao je Izetbegović.

 

Prema njegovim riječima, SDA traži od Hrvatske da ne započinje izgradnju Pelješkog mosta sve dok se ne riješe otvorena pitanja između dvije zemlje.

 

Predsjedništvo SDA poziva Evropsku komisiju da obustavi postupak dodjele kredita Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta.

 

- BiH nikada nije dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta. Gradnja Pelješkog mosta bez saglasnosti BiH je nelegalna i predstavlja kršenje obavezujućih međunarodnih konvencija, posebno UN konvencije o pravima mora. Predsjedništvo BiH, tijelo koje po Ustavu BiH ima isključivu nadležnost za vanjsku politiku, nikada nije dalo saglasnost za gradnju Pelješkog mosta. Naprotiv, zvanični stav Predsjedništva BiH, prema Zaključku usvojenom na 25. sjednici Predsjedništva održanoj 17. oktobra 2007. godine, glasi: "BiH je protiv izgradnje Mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“. Na istoj sjednici je Zaključkom Predsjedništva zatraženo da „Republika Hrvatska ne poduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji Mosta".

 

Predsjednik SDA kazao je da se ukida ukor prema državnom zastupniku SDA Šemsudinu Mehmedoviću, koji je ranije bio izrečen.

 

Također, najavio je da će sutra imati "tete-a-tete" susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojeg smatra pragmatičnim političarem.

 

Predsjedništvo SDA najoštrije je osudilo masovne zločine i genocid koji se trenutno dešavaju nad muslimanima u Mijanmaru.

 

- Pozivamo svjestke centre moći da reagiraju i ne zatvaraju oči pred ovim zlom. Predsjedništvo SDA daje punu podršku inicijativi reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića za formiranje Odbora za podršku naroda Rohinja koji će raditi na upoznavanju bh.javnosti sa genocidom nad narodom Rohinja i prikupljnja pomoći na nastradale – navodi se u zaključcima sa sjednice.

 

Muslimani u BiH su posebno osjetljivi na tragedije koje se trenutno dešavaju u Mijanmaru, jer su i sami u toku agresije na BiH bili predmet masovnih zločina i genocida. SDA poziva članove, simpatizere i sve građane BiH da  se masovno uključe u prikupljanje pomoći narodu Rohinja.

 

Predsjedništvo SDA ponovo zahtijeva od vlasti entiteta RS da konačno ukine diskriminaciju djece bošnjačkih povratnika i da im se omogući izučavanje bosanskog jezika, što je njihovo ustavno pravo. 

 

- Dokle seže zanemarivanje ovog pitanja pokazuje nedavni slučaj u Vlasenici kada je pravoslavni sveštenik vršio vjerski obred u razredu u kojem su bila i djeca Bošnjaka. Ovo je zvono za uzbunu kako domaćih vlasti, tako i međunarodne zajednice, kako bi se konačno počeo provoditi Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH – navodi se.

06.09.2017.

"UDRUŽENJA PORODICA ŽRTAVA UPUTILA OTVORENO PISMO KOLINDI GRABAR-KITAREVIĆ

"SMATRALI SMO VAS PRIJATELJEM": Udruženja porodica žrtava uputila otvoreno pismo Kolindi Grabar-Kitarović

Gospođo Kolinda, pozivamo Vas, kao majke Srebrenice da prestanete nanositi štetu nama u BiH jer od prvog susjeda i prijateljske zemlje ničim to nismo zaslužili. Nemojte ponovo prizivati zlo kojem smo svjedočili 90-tih godina prošlog stoljeća. Sljedeći put prije nego što olako date izjavu sjetite se naše dobrodošlice i poštovanja koje smo Vam iskazali u Srebrenici.'SMATRALI SMO VAS PRIJATELJEM': Udruženja porodica žrtava uputila otvoreno pismo Kolindi Grabar-Kitarović

Image result for kolinda grabar-kitarović i franjo tudjman fotos

Image result for franjo tudjman i ante pavelic fotos

Poštovana predsjednice Hrvatske,

 

Dugo smo razmišljale hoćemo li Vam se obratiti, ali s obzirom da Vi ne posustajete u iznošenju opasnih neistina o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, prinuđene smo na to.

 

I sami znate da smo Vas nekad smatrale i oslovljavale kraljicom Balkana i u Vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile. Vaše izjave o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima i pokušaj da se od njih naprave teroristi, ekstremisti, i nekakva "islamska prijetnja Evropi" neodoljivo nas podsjećaju na period koji je prethodio agresiji na BiH. Tada su takve izjave dolazile iz Srbije a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, dvadeset i dvije godine nakon genocida tražimo kosti naše djece i muževa.

 

Ne znamo da li ste svjesni koliku štetu pravite Bosni i Hercegovini i njenom evropskom putu Vašim neistinitim izjavama, jer šta će Evropi "zemlja sa potencijalnih deset hiljada terorista?!" Time ste obeshrabrili investicije u ovoj zemlji, tjerate turiste iz BiH, a najveću štetu nanosite u odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH. Vaše izjave su vjerovatno potaknule i druge evropske zvaničnike da ponavljaju neistine i islamofobične teze o BiH i Bošnjacima. Smatramo da su Vaša retorika i Vaša nimalo prijateljska politika koju u posljednje vrijeme vodite prema BiH i Bošnjacima u dobroj mjeri inspirisale vlasnika kafane iz Kiseljaka Miljenka Goluba. Ako ste već poslali obavještajne službe u BiH da vas izvještavaju o nekakvim islamskim ekstremistima, baš nam je čudno  da ne znate da je pomenuti kafandžija 5. augusta u noćnim satima napao Jasminu Kurt i njenu maloljetnu kćerku samo zato što je muslimanka i što je nosila mahramu na glavi, i to u prisustvu njenog muža ratnog vojnog invalida.

 

Pitamo Vas gospođo Kolinda, i to prije svega kao ženu, da li ste svjesni da svojom politikom pravite atmosferu u kojoj će ovakvi slučajevi postati svakodnevnica.

 

Gospođo Kolinda, pozivamo Vas, kao majke Srebrenice da prestanete nanositi štetu nama u BiH jer od prvog susjeda i prijateljske zemlje ničim to nismo zaslužili. Nemojte ponovo prizivati zlo kojem smo svjedočili 90-tih godina prošlog stoljeća. Sljedeći put prije nego što olako date izjavu sjetite se naše dobrodošlice i poštovanja koje smo Vam iskazali u Srebrenici.

 

Uprkos svemu, pozivamo Vas da nas ponovo posjetite, da zajedno obiđemo BiH i da se sami uvjerite da naša zemlja i naš narod nisu nikome nikakva prijetnja.

psimo-kolindi

(Vijesti.ba)
06.09.2017.

ANALIZA IFIMES-a: "ALEKSANDAR VUČIĆ - FAKTOR (NE)STABILNOSTI"

ANALIZA IFIMES-a: "Aleksandar Vučić - faktor (ne)stabilnosti"

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. Povodom najavljene posjete predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu, IFIMES analizira stanja i okolnosti u kojima se odvija posjeta. Iz analize „BiH - Srbija: Aleksandar Vučić faktor (ne)stabilnosti za BiH i Evropu“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.ANALIZA IFIMES-a: 'Aleksandar Vučić - faktor (ne)stabilnosti'

Image result for aleksandar vucic u potocarima 1995 fotos

Image result for aleksandar vucic u potocarima 1995 fotos

Image result for aleksandar vucic u potocarima 1995 fotos

Image result for aleksandar vucic u potocarima 1995 fotos

Image result for aleksandar vucic u potocarima 1995 fotos

Image result for aleksandar vucic u potocarima 1995 fotos

Posjeta Aleksandra Vučića (SNS), predsjednika Republike Srbije, najavljena za 7. i 8. septembar/rujan  2017.godine Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine (BiH) i Predsjedništvu BiH, kao zvaničnom domaćinu, pokušava se u jednom dijelu političkih krugova neopravdano i predimenzionirano predstaviti kao vrhunski politički događaj značajan za  Bosnu i Hercegovinu i region.

 

Aleksandar Vučić kao dugogodišnji politički lider Srbije nije do sada ništa prepoznatljivo uradio za političku stabilnost Bosne i Hercegovine. Naprotiv, protiveći se ulasku BiH u NATO i podržavajući vlasti entiteta Republika Srpska (RS) da kontinuirano blokiraju euroatlantski put Bosne i Hercegovine, Vučić, konstantno, značajno i aktivno  podriva mir, stabilnost i  političko-sigurnosnu situaciju u BiH, regionu i EU.

 

Vučićeva podrška secesionističkoj Vladi RS

 

Iako je zajednička poveznica za većinu balkanskih lidera uzrečica, a tako i Vučića, da se države regiona moraju fokusirati na mir i stabilnost te budućnost i saradnju, djelovanje Vučića usmjereno je na zaustavljanje BiH na putu prema punopravnom članstvu u NATO-u i EU, uz podršku trenutnoj secesionističkoj vlasti u entitetu Republika Srpska, ne samo da ugrožava region i EU, nego i najviše štete nanosi interesima Srbije i srpskog naroda u BiH.

 

Destruktivna politika Vučića se temelji na nekoliko bitnih elemenata: ● ne suočavanje sa prošlošću, etabliranjem i zadržavanjem ratne ideološke strukture koja je neprijateljska prema Zapadu i NATO-u ● šizofrenom vanjskom politikom koja se u osnovi oslanja na Rusku federaciju i koja prouzrokuje nestabilnost u regionu i Evropi ● unutrašnjim autokratskim vladanjem koje se najilustrativnije očituje kroz kontrolu medija, te kroz neprincipijelnu političku  podršku Srbima izvan Srbije stvarajući krize u državama regiona. Ovakva Vučićeva politika može prouzrokovati samo kontinuiranu nestabilnost i nove sukobe u regionu i Evropi.

 

S druge strane primjetne su svakodnevne političke akrobacije i  atrakcije, politički teatar, kojeg priređuje Vučić, ali i Ivica Dačić (SPS), ministar vanjskih poslova Srbije, u odnosima sa članicama EU, prije svega Njemačkom i predstavnicima EU. Snažna podrška, koju do sada pruža njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) je definitivno problematizirana i uskoro će poreskim obveznicima u Njemačkoj kancelarka morati odgovoriti, da li se novac uložen u Vučića i Srbiju od strane Njemačke adekvatno valorizira ili je podrška Njemačke samo paravan za destabiliziranje regiona i EU. Očekuje se da kancelarka Merkel neće biti označena kao politički i finansijski sponzor Vučića kojeg mnogi već označavaju kao „Miloševića 21.vijeka“.

 

Slična ili još slabija situacija je sa predstavnicima EU. Kao primjer navodi se David McAllister (EPP/CDU), izvjestilac EP za Srbiju, koji nekritički, površno i pristrano pristupa i izvještava o trenutnoj političkoj situaciji u Srbiji i vanjsko-političkom angažmanu Srbije u regionu i EU.

 

Ivanićeva ideja o zamjeni teritorija između BiH i Srbije – recidiv mračne prošlosti

 

Domaćini predsjedniku Srbije Vučiću u Sarajevu su članovi tročlanog Predsjedništva BiH (Dragan ČovićBakir IzetbegovićMladen Ivanić), koji svaki na svoj način imaju razloga da drugačije pristupaju posjeti Vučića. Mladen Ivanić (PDP), eksponent je srbijanskih interesa u BiH, koji pokušava da iskoristi ovu posjetu za zamjenu teritorija u graničnom pojasu između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ideja i ratni pokušaji da dođe do zamjene teritorija doveli su i do pokušaja preseljenja stanovništva što predstavlja recidiv mračne prošlosti političkih projekata Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, koji su doveli do etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida. Tu ideju ponovno pokušava oživjeti Ivanić. Bosna i Hercegovina je potpisala sporazum o granici sa Crnom Gorom i nije problematizirala pitanje Sutorine kako ne bi ugrozila regionalni mir i stabilnost, a sada Ivanić dolazi sa već konkretnim prijedlozima o zamjeni teritorija. Ivanić pokušava biti politički copy past Milorada Dodika (SNSD), i obojica su suodgovorni za destruktivnu politiku Srbije prema BiH. Ujedno je Ivanić „trojanski konj“ Saveza za promjene, jer je već izvjesno vrijeme „prešao“ u tabor Dodika, a formalno se predstavlja kao jedan od ključnih političara Saveza za promjene, kojeg urušava iznutra. Dragan Čović (HDZBiH) relaksiran dočekuje Vučića, jer im se politike podudaraju naspram BiH. Vučić nema ništa protiv formiranja tzv. Trećeg entiteta, a deklarativno su obojica tzv. promicatelji evropskih vrijednosti i međunarodne saradnje između država regiona, uglavnom negativnih. Suštinski radi se o promicateljima ruskih interesa u BiH i regionu. Hrvati u BiH, zahvaljujući Čoviću, sve više, prema Garašaninovim „Načertanijama“ politički postaju Srbi-katolici. Čović intenzivno radi na uspostavljanju svojega odnosno predstavništva (Ambasade) tzv. Trećeg entiteta u Washingtonu (SAD). Bakir Izetbegović (SDA), zbog međunarodne zajednice, treba ostaviti dojam političara koji je dio regionalnog dogovora i rješenja i biti „dobar domaćin“  koji neće „otvarati teška pitanja“ i koji treba „zatvoriti oči“ pred aktivnom destruktivnom politikom Vučića.

 

Sa čime dolazi Vučić u zvaničnu posjetu BiH?

 

Aleksandar Vučić dolazi u posjetu BiH sa hipotekom političara koji je srbijansku politiku involvirao u destabilizirajuća dešavanja u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i BiH i tu politiku „ovjerio“ je najavom donošenja Deklaracije o zaštiti Srba i očuvanju srpskog naroda kojom će Srbija postati garant zaštite Srba izvan Srbije i pomoću koje želi institucionalizirati odnosno legalizirati i legitimizirati politička umješavanja Srbije u države regiona.

 

Vučić u BiH dolazi kao predsjednik države koja ima dupli trgovinski suficit u odnosu na BiH. Dolazi kao predsjednik države, koja je poslala garancije ICTY u Den Haagu da pusti na privremenu slobodu Ratka Mladića nekoliko mjeseci prije izricanja njegove presude. Srbija je država koja je spremna u isto vrijeme decenijama štititi  ratne zločince i istovremeno davati garancije ICTY i međunarodnoj zajednici  za ratne zločince, ali i u isto vrijeme već godinama, pod vlašću Vučića, odbijati hapšenje i izručenje optuženih Šešeljovih saradnika koji su opstruirali proces pred ICTY-om tako što su objavili imena zaštićenih svjedoka i pravno minirali proces protiv Šešelja. Ni zvanične prijave ICTY Vijeću sigurnosti UN ne mogu „odobrovoljiti“ Vučića da ICTY-u izruči Šešeljove jatake.

 

Vučićeve političke manipulacije i obmanjivanja idu do toga da se hvali da je jedini srpski političar koji nije isporučio Haagu nijednog Srbina, dok na drugoj strani prešućuje činjenicu, da se podizanje optužnica na Haaškom tribunalu zaključilo već 2005.godine i od tada nema zahtjeva za novim izručenjima. Dolazi u BiH kao predsjednik koji je u svojim mandatima u Srbiji politički pojačao navodne opasnosti i  ugroženosti Srbije i Srba od „vanjskih i unutrašnjih neprijatelja“, ali i kao političar kome su veze sa Ruskom federacijom od najvećeg ličnog i državnog prioriteta. Predsjednik države Srbije Vučić, koji negira genocid u Srebrenici, 7. i 8. septembra 2017 dolazi u grad Sarajevo, koji je bio pod nezapamćenom opsadom skoro  četiri godine (44 mjeseca) i to upravo od onih kojima je danas Vučić navodni zaštitnik. Dolazi kao predsjednik države Srbije, koja je izdala garancije optuženom zločincu Ratku Mladiću, jednoj od ključnih odgovornih osoba za počinjene zločine/genocid u BiH i osobe koja je odgovorna za opsadu Sarajeva.

 

Šta onda očekivati od posjete Aleksandra Vučića? Da se suosjeća sa građanima Sarajeva i da kaže da mu je žao za navedene događaje i stradanja. Da uputi izvinjenje, dok istovremeno negira počinjeni genocid i daje garancije i zaštitu Ratka Mladića i Vojislava Šešelja (SRS) za zločine počinjene u Sarajevu i BiH.

 

Zbog toga je posjeta Aleksandra Vučića nevažna, ali i licemjerna i beskorisna za one koji su iskreni i čvrsto opredijeljeni za saradnju i dobrobit država, zajednica i naroda u regionu.

 

Aleksandar Vučić će svojom posjetom Sarajevu definitivno izgubiti atribute reformskog političara i jednog od lidera regiona, a koje je dobio upravo od međunarodne zajednice. Ukoliko EU želi da nastavi davati podršku Vučiću, onda po svemu sudeći ulazi u isti začarani krug koji je imala sa Slobodanom Miloševićem, kojeg je na kraju morala eliminirati podizanjem optužnice za počinjene zločine na Kosovu i procesom  pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

 

Vučićev propali pokušaj destabilizacije Makedonije

 

Opozicija u Makedoniji predvođena Zoranom Zaevom (SDSM) uspjela se izboriti i pobijediti prorusku i kriminalnu vlast (VMRO-DPMNE) u Makedoniji. U cilju diskreditacije, Vučić je zlonamjerno i neistinito optužio nove makedonske vlasti za navodno prisluškivanje i ugrožavanje interesa Srbije. Zoran Zaev, koji se u regionu često naziva i „svjetlo na kraju tunela“ i koji postaje simbol novog duha regionalne saradnje, našao se na meti Aleksandra Vučića, a mete su ili će uskoro postati i Denis Zvizdić (SDA), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, najpopularniji albanski političar Albin Kurti (LVV), odnosno svi oni koji rade na dobrobit svojih država, naroda, regionalne saradnje i koji su opredijeljeni za euroatlantske integracije. Još uvijek je otvoreno pitanje Andreja Plenkovića (HDZ), premijera Hrvatske, koji jeste i koji bi mogao biti jedan od oslonaca buduće regionalne saradnje, ako se oslobodi uticaja tzv. generalskog lobija, političko-obavještajnog podzemlja i jednog retrogradnog dijela Rimokatoličke crkve (RKC). Ukoliko to ne uradi Plenković će otići na smetlište historije, kao političar koji nije pokrenuo pozitivne procese u Hrvatskoj, a uvučen je i biće suodgovoran za destabilizaciju BiH i regiona.

 

„Bauk“ Srebrenice kruži nad Vučićevom posjetom Sarajevu

 

Bez temeljitih i dubinskih promjena vanjske i unutarnje politike prema državama regiona, Aleksandar Vučić nije ništa drugo nego faktor nestabilnosti i sa Ivicom Dačićem predstavlja „putujući balkanski teatar (ne)stabilnosti“.

 

Nad najavljenim dolazećim putujućim balkanskim teatrom „Aleksandar Vučić“u Sarajevo kruži „bauk“ Srebrenice i do sada nerazjašnjenje okolnosti pod kojim se dogodio incident u Potočarima 11.jula 2015.godine prilikom posjete Vučića memorijalnom centru u Potočarima u kojim su ukopane žrtve genocida u Srebrenici.

 

Nezavisna istraga je pokazala, da incident u Potočarima u kojem je učestvovao Vučić ne predstavlja slučajnost i po svemu sudeći radi se o insceniranom događaju.

 

Već na ulazu u Bosnu i Hercegovinu 11.jula 2015.godine, prema službenim najavama iz Srbije, u pratnji Vučića bilo je najavljeno dvadesetak policajaca. Neslužbeno i ilegalno je u BiH ušlo nekoliko puta više srbijanskih policajaca od službeno najavljenog broja. Kroz dosadašnju praksu delegaciju prate po najavi četiri do pet policajaca, a ostale mjere osiguranja preuzima zemlja domaćin.

 

Zvanična istraga je otišla u pogrešnom smjeru, namjerno ili nenamjerno? Nezavisni istražitelji postavljaju pitanje zašto nisu saslušana lica, koja su bila sigurnosna prethodnica, a posebno osoba koja Vučiću u Potočarima/Srebrenici otvara kišobran i nalazi se na video/foto snimcima. Zašto, između ostalih, nisu saslušani i ispitani Darko ĐošićBratislav PetrovićDragoslav RabrenovićDejan Sekulić i Miladin Mužemić. Prema operativnim saznanjima oni su bili uključeni u izazvani incident u Potočarima 11.jula 2015.godine. Zašto nisu saslušani, privedeni, zadržani, a neki od navedenih lica i uhapšeni? Možda je Vučićeva posjeta Sarajevu prilika da se operativno obrade navedena lica i sazna prava istina o insceniranom incidentu u Potočarima 11.jula 2015.godine.

06.09.2017.

OTVORENO PISMO ALEKSANDRU VUČIĆU: SVE ONO ŠTO NE BISTE ŽELJELI SRBIJI NEMOJTE TO RADITI NI BiH

Poslanik Bećirović uputio otvoreno pismo Vučiću :Sve ono što ne biste željeli Srbiji nemojte to raditi ni BiHSeptembar 06. 2017.


Poslanik SDPBiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji sutra dolazi u posjetu BiH, naglašavajući da BiH ne treba podržavati praznim riječima i floskulama, te je Vučiću predložio više konkretnih poteza koji mogu doprinijeti normalizaciji odnosa između BiH i Srbije, saopćeno je iz SDP-a.

Bećirović naglašava da je Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena država članica Ujedinjenih nacija, odnosno da je to trajna činjenica koju više nikada i niko neće moći promijeniti.

– Preciznije rečeno: mi imamo državu i nemamo namjeru da je pojeftinjujemo sumnjivim i parcijalnim međuetničkim sporazumima. Bosnu i Hercegovinu ne treba podržavati praznim riječima i floskulama. Javno Vas pozivam da zvaničnu posjetu državi Bosni Hercegovini iskoristite za barem jedan pozitivan i konkretan gest koji će biti istinski usmjeren u pravcu normalizacije međudržavnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije – navodi Bećirović.

Zato predlaže ukupno 13 konkretnih poteza kojima, kako smatra, Vučić može doprinijeti procesu normalizacije odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Bećirović predlaže odricanje od politike koja je legalizirala genocidni četnički pokret u Srbiji, prestanak antidejtonske zloupotrebe paralelnih veza Srbije s bh. entitetom RS s ciljem postepenog inkorporiranja ovog bh. entiteta u ekonomski i politički sistem Srbije, puno poštivanje legalnih, konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH i prestanak politike njihovog negiranja od strane najviših srbijanskih zvaničnika, odbacivanje politike poricanja, opravdavanja i negiranja planetarno utvrđenog i presuđenog genocida nad Bošnjacima, prestanak politike slavljenja zločinačke politiku koju su kreirali i sprovodili Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić …, puno poštivanje presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, kojom je presuđeno da je Republika Srbija jedina država u Evropi koja je nakon Drugog svjetskog rata prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, prestanak plasiranja teze o „srpsko-bošnjačkom sređivanju odnosa“ i Vučićeve “samopromocije” u predsjednika svih Srba u regionu, razlikovanje političko-pravne razine odnosa između dvije nezavisne i internacionalno priznate, suverene države, od kulturno-historijske i etničko-religijske razine egzistiranja naroda u BiH i Srbiji, uspostavljanje prakse da zvaničnici Srbije prema državi Bosni i Hercegovini iskazuju iskren, korektan i državnički odnos, a ne potiču etničko-religijski nivo komunikacije i na taj način marginaliziraju državu i državne organe BiH, prestanak podržavanja i ohrabrivanja antibosanskohercegovačkih i ratnohuškačkih aktivnosti, izjava i postupaka pojedinih političara u bosanskohercegovačkom entitetu RS, revidiranje u Skupštini Srbije usvojene „Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu“, u kojoj je zacrtano da se  Srbija ponovo neovlašteno miješa u unutrašnje odnose suverene države BiH, prestanak antidejtonskog negiranja konačne arbitražne presude u vezi sa statusom Brčko Distrikta BiH u zvaničnim aktima Skupštine Srbije, te otkrivanje arhive i svih zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane Savezne republike Jugoslavije.

– Pozivam Vas da tokom službene posjete Bosni i Hercegovini ne ponavljate prazne fraze i floskule, već da barem jedan od ovih 13 nabrojanih problema počnete rješavati. Predsjedniče Srbije, zar nakon iskustava Vaše države od početka XIX do kraja XX stoljeća – Kneževina Srbija, Kraljevina Srbija, Srbija poslije balkanskih ratova, Kraljevina Jugoslavija, Socijalistička federativna republika Jugoslavija, Srbija i Crna Gora – dominantna politička elita u Srbiji nije shvatila da se projekat Velike Srbije ne može realizirati ni u ratu, ni u miru? Zar nije došlo, napokon, vrijeme da se napravi jasna razlika između patrijarhalne i moderne svijesti? Da li je moguće da dio političke elite u Srbija ni na početku XXI stoljeća još uvijek nije odgovorio na pitanje koje već dugo zaokuplja pažnju dijela srbijanske političke i intelektualne elite – kakva ili kolika država?

Opasni tekstovi Memoranduma SANU I, Memoranduma SANU II, kao i najavljena Deklaracija o opstanku srpske nacije nisu siguran i pametan putokaz za budućnost. To je prije putokaz za novu destabilizaciju i nesreću. Želim vjerovati da je budućnost naših država u istinskom međusobnom uvažavanju i poštivanju. Vrijeme je da i Vi napokon počnete izgrađivati iskrenu i poštenu politiku prema Bosni i Hercegovini. Sve ono što ne biste željeli Srbiji nemojte to raditi ni Bosni i Hercegovini – stoji u otvorenom pismu poslanika Denisa Bećirovića.

//////////////////////////////////////////

Istine o" Hrvatima" I" Srbima" u Bosni I Hercegovini

Istine o" Hrvatima" I" Srbima" u Bosni I Hercegovini Nažalost, imamo ...

06.09.2017.

ZDRUŽENA ANTIBOSANSKA OSOVINA SRPSKE I HRVATSKE POLITIČKE OLIGARHIJE SINHRONIZIRANO STIGMATIZIRA BiH

Senadin Lavić: Združena antibosanska osovina srpske i hrvatske političke oligarhije sinhronizirano stigmatizira BiH

Septembar 06. 2017.


Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić, komentirajući najnoviju politiku predsjendice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitaroivć prema našoj zemlji, naglasio je da je na djelu „sinhronizirana stigmatizacija Bosne od strane združene antibosanske osovine srpske i hrvatske političke oligarhije“.


Image result for dragisa cvetkovic i vlatko macek fotos

Dragisa Cvetkovic i Vlatko Macek razbijaci BiH

/////////////////////////////////////////

Image result for ante pavelic i adolf hitler fotos

ADOLF HITLER I ANTE PAVELIC RAZBIJACI BiH

////////////////////////////////////////////

Image result for dragan covic karikature fotos

RAZBIJACI BiH

//////////////////////////////////////////////////

Image result for dragan covic karikature fotos

Kolinda Grabar Kitarovic i Andrej Plenkovic Razbijaci BiH

///////////////////////////////////////////

Image result for Aleksandar Vucic i milorad dodik razijaci bih fotos

Razbijaci BiH

////////////////////////////////////

„Politički Zagreb se plaši presude Tuđmanovim izvođačima radova u Bosni tokom napada HV i HVO  1992-1994. godine. Bili su to razorni napadi na Prozor, Stolac, Mostar, Gornji Vakuf, Konjic i druge gradove. Nismo zaboravili. Neprimjerno je ponašanje hrvatske predsjednice Grabar Kitarović koja zlonamjerno ponavlja da je Bosna opasnost koju ona motri kao objekt. Ona će internacionalnu zajednicu upozoriti da je Bosna zemlja islamista ili selefista,a ona se diči ustaškom ideologijom. Sasvim je izgubljena u političkoj situaciji vremena i nedorasla funkciji predsjednika jedne evropske države“, kazao je Lavić za INS.

Prema njegovim riječima, gospođa Kolinda se „ponaša nediplomatski i neprofesionalno“ dok komentira Bosnu „na vrlo primitivan i lažan način kao zemlju u kojoj žive ljudi s radikalnim namjerama“.

„Ona se takvim komentarima kači na već postojeću matricu demoniziranja Bosne. U nekoliko dana se čuju glasovi Kurtza, Zemana, Grabar Kitarović i nekoga iz Srbije – sve protiv Bosne. Nema u tome slučajnosti! Tu su, dakle, i procesi oko Pelješkog mosta, Čović-Ljubićeva naracija o ugoženosti Hrvata, slizanost HDZ-SNSD antibosanske politike, netransparentnost finansijskih tokova i kontrole kladionica… Gospođa Grabar Kitarović bi trebala napokon ustati protiv besmislenog i neevropskog koncepta konstitutivnosti naroda koji nikada ne bi  podržala u Hrvatskoj iz koje su Srbi istjerani 1995. Na taj način bi vratila dignitet svojoj funkciji. Čini se, nažalost, da hrvatska politika u nesuvislim izjavama gospođe Grabar Kitarović ponovo slavi svoje najsramnije trenutke protiv Bosne“, naglasio je Lavić.

Naglasio je da svojom licemjernom brigom za Bosnu, predsjednica Hrvatske „pokazuje da ništa ne zna o Bosni i da ništa nije naučila iz povijesti“.

„Ona bi trebala da se bavi teškom društveno-ekonomskom situacijom u svojoj državi“, zaključio je Lavić.

Faruk Vele (INS)

06.09.2017.

DžAFEROVIĆ I SOFTIĆ UPUTILI PISMO: BiH I ZVANIČNO ZATRAŽILA OD EP STOPIRANJE GRADNJE PELJEŠKOG MOSTA

DŽAFEROVIĆ I SOFTIĆ UPUTILI PISMO: BiH i zvanično zatražila od EP stopiranje gradnje Pelješkog mosta

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su danas pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju u kojem se traži stopiranje gradnje Pelješkog mosta, dok se ne riješi spor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, potvrđeno je za agenciju Patria iz Parlamenta BiH...DŽAFEROVIĆ I SOFTIĆ UPUTILI PISMO: BiH i zvanično zatražila od EP stopiranje gradnje Pelješkog mosta

U pismu se traži da Evropska komisija posreduje između dvije zemlje, na način da Bosna i Hercegovina prvo dobije slobodan pristup otvorenom moru, nakon čega i Hrvatska može razmatrati mogućnosti gradnje mosta.

 

Izgradnja Pelješkog mosta u Malostonskom zaljevu kojim Hrvatska želi spojiti Dubrovačko-neretvansku županiju sa kopnom zatvorila bi pristup Bosni i Hercegovini otvorenom moru, što bi bilo kršenje UN-ove konvencije o pravu mora.

 

Isto ili slično pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću tokom dana trebao bi poslati bh. premijer Denis Zvizdić, javlja Patria.

 

Tekst pisma prenosimo u cjelini:

 

"Vaša ekselencijo,

 

Imamo potrebu da Vas, koristeći  isključivo relevantne dokumente i činjenice, upozorimo na moguće, veoma štetne posljedice odluke Evropske komisije da odobri finansijska sredstva Republici Hrvatskoj u iznosu od 357 mil. eura za izgradnju tzv. Pelješkog mosta. Ta odluka posredno zadire u pitanja suvereniteta  Bosne i Hercegovine i prejudicira rješavanje izrazito važnog i još uvijek neriješenog pitanja razgraničenja teritorijalnih mora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

 

Nakon objavljivanja navedene odluke Evropske komisije, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je održana 5.7.2017. godine, usvojen je slijedeći zaključak:

 

'Predstavnički dom traži od Vijeća ministara  Bosne i Hercegovine da uputi notu Republici Hrvatskoj kako bi obustavila sve aktivnosti u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost'.

 

Moramo demantovati jednostrane i neosnovane tvrdnje Republike Hrvatske da ima saglasnost Bosne i Hercegovine: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine - tijelo koje po Ustavu Bosne i Hercegovine ima isključivu nadležnost za vođenje spoljne politike - nikada nije dalo saglasnost za gradnju 'Pelješkog mosta'.

 

Naprotiv, zvaničan stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prema Zaključku usvojenom na 25. sjednici Predsjedništva BiH,  održanoj 17. oktobra 2007. godine, glasi: '... Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države.' 

 

Na istoj sjednici je Zaključkom Predsjedništva BiH zatraženo '... da Republika Hrvatska ne poduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji mosta'. Sa tim zvaničnim stavovima predsjedavajući Predsjedništva BiH je upoznao Predsjednika Republike Hrvatske i Predsjednika Vlade Rapublike Hrvatske u pismu upućenom  23. aprila 2009. godine. Prema zapisnicima sa sjednica Predsjedništva BiH, navedeni zvanični stav nikada nije izmijenjen ili derogiran.

 

Predstavnici ministarstava kao ni predstavnici bilo kojih ekspertnih tijela na međudržavnom nivou nisu  mogli niti mogu u ime Bosne i Hercegovine potpisati bilo kakav validan sporazum bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Evidentno je da Bosna i Hercegovina, odnosno isključivo nadležno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, nikada i nikome nija dalo saglasnost da u ime BiH potpiše bilo kakav sporazum sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom 'Peljaškog mosta', jer još uvijek nije rješeno razgraničenje teritorijalnog mora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

 

Netačne su tvrdnje Republike Hrvatske da gradi most na svojoj teritoriji, jer morske vode ispod planiranog mosta nisu i ne mogu biti ni hrvatske niti unutrašnje vode, nego predstavljaju međunarodne vode -međunarodni priključni koridor koji se proteže od teritorijalnih voda BiH do otvorenog mora. Na osnovu UN Konvencije o pravu mora, Bosna i Hercegovina ima pravo na takav međunarodni koridor, on služi za 'međunarodnu komunikaciju i plovidbu' i na tom koridoru međunarodno pravo mora ne dozvoljava izgradnju umjetnih otoka ili bilo kakvih građevina. Nedopustivom izgradnjom mosta bi se fizčki blokirala ta jedina uska pomorska veza Bosne i Hercegovine sa međunarodnim vodama i ostalim državama svijeta i tako bi se Bosna i Hercegovina od pomorske države pretvorila u kopnenu - 'kopnom zaključanu državu'. 

 

Odsijecanjem od međunarodnih voda Bosna i Hercegovina bi, suprotno međunarodnom pravnom poretku, bila spriječena da ostvaruje prava koja ima kao pomorska država.

 

Zato je sasvim izvjesno da bi, u navedenim okolnostima, izgradnja 'Pelješkog mosta' proizvela međunarodni pravni spor, kao što je i navedeno u Studiji pred-izvodljivosti koju je za potrebe Evropske komisije 2014. godine uradio francuski konzorcij 'Saffege'.

 

Uprkos sveme navedenom, ugrožavajući suverenitet Bosne i Hercegovine i kršeći UN Konvenciju o pravu mora, Hrvatska insistira na izgradnji mosta na međunarodnom plovnom putu od BiH do otvorenog mora.

 

Takav agresivni pristup prijeti grubim narušavanjem geopolitičkog poretka na Jadranskom moru i ugrožava suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine kao pomorske države.

 

Podsjećamo Vas na presudu Arbitražnog suda u sporu između Slovenije i Hrvatske, po kojoj je Sloveniji određen priključni koridor do međunarodnih voda uz primjenu režima 'slobodne komunikacije i plovidbe' istog kao u međunarodnim vodama, bez mogućnosti da Hrvatska ukine taj koridor i da primjenjuje metode kontrole i kažnjavanja.

 

Potpuno smo opredijeljeni za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje između Bosne i Hrcegovine i Republike Hrvatske. Sigurni smo da ćete se složiti da je dobrosusjedska saradnja moguća isključivo uz međusobno uvažavanje i uz poštivanje svih prava koja objema državama pripadaju u skladu sa relevantnim međunarodnim konvencijama. Razumijemo potrebu Hrvatske da komunikacijski poveže svoj teritorij, ali  nikako uzurpirajući prava koja pripadaju Bosni i Hercegovini. Zato je neophodno da se prethodno, u skladu sa međunarodnim pravom, riješi pitanje razgraničenja na moru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Smatramo da bi bilo potrebno i korisno da Evropska komisija posreduje u rješavanju spornih pitanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja je neophodno riješiti prije početka izgradnje 'Pelješkog mosta'. To je, uostalom, vrlo jasno preporučeno u navedenoj Studiji pred-izvodljivosti.

 

Poštovani gospodine Tajani, vjerujemo da, nakon upoznavanja sa navedenim činjenicama, možete pomoći u ispravljanju previda koji je učinjen prikom donošenja odluke Evropske komisije o finansiranju 'Pelješkog mosta'. Smatramo da je tu odluku neophodno sagledati i preispitati u kontekstu mogućih, veoma štetnih posljedica."

 

(SB/Vijesti.ba)

//////////////////////////

LIDER SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE: 'Mladić je kriminalac, Srbija ne smije stajati iza njega'

LIDER SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE: 'Mladić je kriminalac ...

////////////////////////////
DIREKTOR RAK-a UPOZORIO RTRS: 'Pozvat ćemo policiju i blokirati im račun, ako treba' (FOTO)

DIREKTOR RAK-a UPOZORIO RTRS: 'Pozvat ćemo policiju i blokirati ...

///////////////////////////

SLUČAJ 'ŠIMIĆ': Oglasila se SIPA nakon hapšenja novinara koji je krivotvorio dokumente

SLUČAJ 'ŠIMIĆ': Oglasila se SIPA nakon hapšenja novinara koji je ...

////////////////////////////////////

//////////////////////////////////


Amerika na nogama zbog Trumpove odluke : Preko 800 000 “sanjara” u opasnosti da budu deportirani u zemlje njihovih roditelja !

Američki predsjednik Donald Trump stao je u obranu svoje odluke o ukidanju programa za djecu imigranata koji su u SAD ušli ilegalno , uz objašnjenje da je neophodno očuvati vladavinu zakona

06.09.2017.

FARUK VELE: HRVATSKA ,,RJESENJE ZA BiH" TRAZI U DOGOVORIMA SA SRBIJOM!

Faruk Vele : Hrvatska „rješenje za BiH“ traži u dogovorima sa Srbijom!

Septembar 05. 2017.


U političkom vrhu Hrvatske razmišlja se o velikoj, i sasvim sigurno neočekivanoj novosti kad je riječ o traženju saveznika u politici prema Bosni i Hercegovini. Postoje razmišljanja, naime, da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao odigrati važnu ulogu u procesu pronalaženja rješenja (za BiH, op.a.) koje bi osiguralo osnovne ciljeve vlasti u Zagrebu.

Piše : Faruk Vele (INS)

Novi plan

Otprilike ovako glasio je početak teksta kojeg je u novembru prošle godine objavio zagebački „Jutarnji list“ donoseći vijest o „velikoj, i sasvim sigurno neočekivanoj novosti“ i pripremanju „novog plana“ za rješenje u BiH.

„Ideja da bi Vučić mogao postati adut Hrvata u BiH donedavno je bila nezamisliva. A sada je u optjecaju u visokim dipomatskim i političkim krugovima“, navodi se u tekstu.

Osoba koja je „već mjesecima snažno angažirana u odnosima između Hrvatske i BiH“, navela je tada hrvatskim medijima da „Hrvatska, poslije 15 ili 16 godina, odlučila voditi ozbiljnu i sustavnu politiku prema BiH, što nekima ne odgovara“.

Na pitanje misli li zaista da bi Vučić mogao pomoći u traženju dugotrajnog rješavanja situacije u BiH, osoba bliska zvaničnom Zagrebu je dala  „potvrdan odgovor i prilično iscrpnu analizu“. Zaključujemo da se ne radi o izdvojenom razmišljanju, nego „ozbiljno pripremanoj ideji“.

“Nemojte zaboraviti da je Srbija supotpisnica Daytonskog sporazuma, što znači da ima pravo i obvezu pridonositi miru i izgradnji BiH. Usto, Vučiću na duži rok ne odgovara ni sadašnja situacija u kojoj se marginaliziraju Hrvati, jer nastaju dva entiteta – srpski i bošnjački – koji su u stanju neprekidnih tenzija. A tenzije u svakom trenutku mogu buknuti u sukob. Zato je i Srbiji interes da Hrvati budu jednakopravni sa Srbima i Bošnjacima i na taj način pridonesu balansu“, kazao je tada izvor, objašnjavaući na svoj način zašto je Vučić zainteresiran za „hrvatsko pitanje u BiH“,

jutarnji1.jpg - VELIKA ANALIZA Novi-stari saveznici: Hrvatska „rješenje za BiH“ traži u dogovorima sa Srbijom!

Na kraju, izvor je podsjetio  da  su Hrvatska i Srbija, odnosno Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić 2016. godine potpisali su Subotičku deklaraciju, koja predstavlja temelj „rješavanja problema među našim državama”. To neodoljivo podsjeća na dogovore kakva su imali Franjo Tuđman i Slobodan Milošević na razgovorima o „rješenju za BiH“ u Krađorđevu i Tikvešu, ili njihovi prethodnici, Cvetković i Maček 1939. godine kada je BiH podijeljena na banovine, a to glavom platio rahmetli Mehmed Spaho u hotelu „Srpski kralj“ u Beogradu.

Prema saznanjima INS-a, iza ideje paktiranja Beograda i Zagreba, a i priče plasirane u medije, vjerovato stoji bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, Mate Granić, koji je savjetnik hrvatske predsjednice, te po svemu sudeći iz sjene povlači poteze.

Ne čudi, imajući u vidu da se u cijelu stvar ponovo uključio jedan Tuđman, Franjin sin Miroslav.

Tako da ono što se u novembru prošle godine smatralo tek novinarskim špekulacijama i šaputanjem „neimenovanih izvora“, polako postaje stvarnost.

Potvrđuje to i izjava Vučića o „hrvatskom pitanju“, te poruka kako želi „sve najbolje Hrvatima u rješavanju odnosa sa Bošnjacima“.

“Očigledo da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim,  a ja im želim da to prevladaju”, rekao je Vučić, etiketirajući, kao i njegova hrvatska koleginica, Bošnjake kao problem.

Znakovito, ova izjava dolazi tek desetak dana nakon intervjua ambasadora Ruske Federacije u BiH Petara Ivancova bh. izdanju zagrebačkog „Večernjeg lista“, gdje je izjavio je da problem “hrvatskog pitanja” zaista postoji i ne može se prešutjeti te da je „potrebno tražiti rješenje i da to trebaju učiniti sve zainteresirane snage u Federaciji BiH“. Naravno, ruski abasador smatra da „rješenje treba tražiti u FBiH“, bez uzimanja u obzir strukture RS-a.

Ruska uloga

Sasvim je jasno da se novi pakt kreira na liniji od Zagreba preko Beograda, pa čak do Moskve. To opet ne čudi imajući u vidu sve intenzivniju ulogu Rusije na Balkanu koja je, nakon propasti njihovih operacija (potpomognutih i iz Srbije) u Makedoniji i Crnoj Gori, očito fokus i kapacitete stavlja na našu zemlju.

DH_Hfo9W0AAFkoN.jpg large.jpg - VELIKA ANALIZA Novi-stari saveznici: Hrvatska „rješenje za BiH“ traži u dogovorima sa Srbijom!

Potvrđuje to donekle i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u svojoj „bajramskoj poruci“ najavila da će u predstojećem razdoblju svoj fokus u vanjskoj politici usmjeriti prema odnosima s BiH i Srbijom, a u oktobru namjerava upravo posjetiti Rusiju! Treba li podsjetiti na ulogu Rusije u slučaju Agrokor, što nije nimalo nevažno pitanje za aktuelnu hrvatsku vlast.

Očito ruske rublje imaju životnu važnost za Grabar-Kitraović (koja istovremeno pokušava impresionirati i američkog predsjednika Donalda Trumpa) i pemijera Andreja Plenkovića.

Nakon ovako sagledanih činjenica postaje jasnije zašto zvanični Zagreb od oktobra prošle godine (kada je Grabar-Kitarović najavila da će snažnije koristiti činjenicu i poziciju da smo sad članica EU i NATO-a za rješavanje pitanja unutar BiH), vodi žestoku kampanju protiv BiH.

Počevši od iznenadnih optužbi protiv Bošnjaka i Sarajeva za podizanje optužnica protiv bivših čelnika HVO-a u Orašju (!?), iako je cijeli slučaj pripreman u Banjoj Luci, pa preko najava optužnica protiv generala Armije RBiH do višekratnih optužbi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koje na račun bosanskih muslimana i Bošnjaka o njihovoj navodnoj radikalizaciji i ‘mijenjanju islama”. Na njih je u martu ove godine reagirao i poglavar IZBiH, reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović.

kgk5 copy.jpg - VELIKA ANALIZA Novi-stari saveznici: Hrvatska „rješenje za BiH“ traži u dogovorima sa Srbijom!

BiH za radikalizam optužuje, zanimljivo, predsjednica države koja je u Siriju izvezla oružje vrijedno više od milijarde kuna, a koje je završavalo u rukama i terorista ISIL-a! Da, Hrvatska se nalazi među zemljama koje ISIL snabdijevaju oružjem, o čemu su pisali upravo hrvatski mediji! Licemjerno, nema šta!

Prije “bajramske” čestitke i nove optužbe protiv BiH, u kojoj je navela da u BiH živi čak 10.000 ljudi s radikalnim namjerama, te da djeluju i protiv Hrvatske, Grabar – Kitarović je 24. avgusta uručila odlikovanje “Red Ante Starčevića“ muftiji Azizu ef. Hasanoviću, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, vjerovatno pokušavajući zamesti tragove i vratiti u sjećanje priču o „100 godina islama u Hrvatskoj“.

Treba li spomenuti da je u međuvremenu Miroslav Tuđman objavio knjigu i dao niz intervjua u kojem tvrdi da je islamski terorizam začet u BiH, te optužio vodstvo BiH na čelu s Alijom Izetbegovićem za navedeni grijeh.

Šta je pozadina?

Očito da ova „medijska artiljerija“ ima za cilj pripremu terena za nekoliko važnih, možda i sudbonosnih pitanja za našu. Naime, u novembru ove godine bit će donesena pravomoćna presuda u slučaju „Jadranko Prlić i ostali“, te se Hrvatska se želi pozicionirati ukoliko bude potvrđena njezina međunarodna odgovornost za ratovanje u BiH i agresiju na našu zemlju devedesetih. Važno je i pitanje izmjena Izbornog zakona u BiH na način kako to žele HDZ BiH i Hrvatska.

Također, konstruiranjem tvrdnji o radikaliziranim Bošnjacima, Grabar-Kitarović želi međunarodnim krugovima nametnuti Hrvatsku kao predziđe kršćanstva i zemlju koja treba dobiti mandat nad BiH i radikaliziranim i “neeuropoziranim” Bošnjacima, te tako na mala vrata ostvariti ratne ciljeve zbog kojih je njezin uzor Franjo Tuđman 1993. slao jedinice iz Vinkovaca i Osijeka, razne Frankopane, na Gornji Vakuf i Mostar.

Istovremeno, hrvatska predsjednica i njezin tim podilaze desnim krugovima u toj zemlji, što im ide na ruku u Evropi u kojoj bujaju radikalna desnica i islamofobija.

Ne kaže slučajno lider HDZ-a Dragan Čović da je „odošlo vrijeme da s ponosom govorimo o Herceg-Bosni“. Očito je po srijedi procjena da međunarodne okolnosti idu u pravcu „rješenja za BiH“ koje bi odgovarale i Beogradu i Zagrebu po starim velikodržavnim šablonima.

Za to vrijeme bh. odnosno, bošnjački lideri u Sarajevu se pripremaju za izbornu kampanju za izbore 2018. (!?), zaboravljajući kako se igra vodi oko našeg jorgana i da ovakav iznenađujući “interes za BiH” može značiti samo jedno. A ne treba mnogo pameti i davnog sjećanja da bi se znalo šta to može biti.

Umjesto obilaska značajnih evropskih i svjetskih adresa, od zvaničnog Berlina (koji se odupire populističkom valu i već je dao neke značajne pljuske Zagrebu zbog politika spomenutih u ovom tekstu) do zvaničnog Washingotona, gdje se mora snažnije objasniti politika Rusije i naših susjeda na Balkanu, Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, s maglovitim očekivanjima gledaju prema Istanbulu, Rijadu i Dohi koji su zaokupljeni vlastitim problemima.

U međuvremenu bavimo se kurbanskim iznutricama i čekamo novog okupatora koji će napokon srediti vodovod u Sarajevu. Historija se, očito, ponavlja.


06.09.2017.

UHAPŠEN KRUNSKI SVJEDOK TUŽITELJICE GORDANE TADIĆ: JOSIP ŠIMIĆ KRIVOTVORIO DOKUMENTE SIPA-e

UHAPŠEN KRUNSKI SVJEDOK TUŽITELJICE TADIĆ: Šimić krivotvorio dokumente SIPA-e

Istragom je utvrđeno da je Šimić na dopisu SIPA-e koji je njemu upućen tokom 2015. godine iskružio dio teksta koji se odnosi na njega, te je na to mjesto ubacio tekst u kojem je navedeno da se glavna tužiteljica Tužilaštva BiH prisluškujeUHAPŠEN KRUNSKI SVJEDOK TUŽITELJICE TADIĆ: Šimić krivotvorio dokumente SIPA-e - 3

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici SIPA-e uhapsili su Josipa Šimića, potvrdila je za Oslobođenje glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

 

Kako je kazala Bavčić, Šimić je uhapšen zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente.

Josip Šimić proteklih mjeseci bio je u centru nekoliko skandala, a posljednjih dana dospio je u žižu nakon što je Tužilaštvu BiH dostavio navodne dokaze o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

 

Nakon analize dokumenata, istražni organi su konstatovali da se radi o falsifikatu, što je danas potvrdilo i Tužilaštvo BiH u svom saopćenju za javnost. Nakon što je Šimić dostavio lažne dokumente, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je, kako podsjeća Žurnal, bez ikakvih provjera sazvala konferenciju za novinare na kojoj je optužila SIPA-u i ministra sigurnosti BiH da je prisluškuju, jer se, kako je tada saopćila Tadić, radi o vjerodostojnim razgovorima.

 

Međutim, naknadnom analizom je utvrđeno da su dokumenti i transkripti koje je Tužilaštvu BiH dostavio Josip Šimić – u suštini krivotvoreni. Istragom je, naime, utvrđeno da je Šimić na dopisu SIPA-e koji je njemu upućen tokom 2015. godine iskružio dio teksta koji se odnosi na njega, te je na to mjesto ubacio tekst u kojem je navedeno da se glavna tužiteljica Tužilaštva BiH prisluškuje, podsjeća Žurnal.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403487

Powered by Blogger.ba