Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.09.2017.

,,BOSNA I HERCEGOVINA JE DANAS PRISTUPILA TRANSPORTNOJ ZAJEDNICI''

VAŽAN DIO PROJEKTA EU: „BiH je danas pristupila Transportnoj zajednici"

"Donijeli smo i Odluku o dopunama odluke o vizama, koja će pomoći u razvoju turizma, privrede“

Danas je održana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je usvojeno nekoliko značajnih i važnih materijala, među kojima i ugovor o Transprotnoj zajednici.

 

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara u obraćanju novinarima kazao je da je BiH danas pristupila Transportnoj zajednici, i postala važan dio projekta Evropske unije i Jugoistočne Evrope.

 

Podsjetio je da je BiH dobila u Trstu četiri infrastrukturna projekta.

 

Vijeće ministara je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o ombudsmenu za ljudska prava.

 

"Cilj nam je da ojačamo ovu instituciju, ostvarimo kvalitetan dijalog sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom.

 

"Donijeli smo i Odluku o dopunama odluke o vizama, koja će pomoći u razvoju turizma, privrede...", kazao je Zvidzić.

 

Vijeće ministara osudilo je svaki oblik prijetnji i napada na novinare, a Zvizdić je izrazio spremnost da usmjeri borbu protiv govora mržnje u vezi sa platformom Vijeća Evrope o zaštiti i sigurnosti novinara.

 

Naglasio je da će brzo u proceduru izimjene i dopune zakona koji se odnose na govor mržnje. Zvizić je na koncu obraćanja istakao da će 2.1 miliona KM biti usmjereni za pitanja zapošljavanja romske populacije u BiH.

 

Odgovarajući na pitanja novinara, Zvizdić je kazao da je najvažnije da je BiH pristupila transportnoj zajednici.

 

"To će nam omogućiti unapređenje transportne infrastrukture, a predstavljanje BiH - to nije pitanje dogovora, nego postoje ustavne nadležnosti i odredbe ugovora koje preciziraju kako se BiH predstavlja u četiri tijela Transportne zajednice. Postojat će koordinacija da zastupamo naše interese", izjavio je Zvzidić. 

 

(N1/SB)

/////////////////////////

///////////////////////////////////////

POTVRĐENO:Vijeće ministara prihvatilo sporazum o Transportnoj zajednici

Vijeće ministara BiH prihvatilo je sporazum o Transportnoj zajednici, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.


BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja na konferenciji u Trstu nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zemalja regiona, jer ministri Vijeća ministara iz RS, zbog negativnog stava Vlade RS, taj prijedlog nisu podržali. U Vladi RS tada su smatrali da uslovi iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU, te je tražila da usaglašene stavove predstavnicima EU prezentuju tri nadležna ministra na nivou BiH i entiteta.

 

Podsjećamo, na konferenciji u Trstu, koja je održana u junu, BiH je odobreno četiri projekta (tri projekta na koridoru Vc u rejonu Zenice i mediteranski koridor kod Rudanke, te rekonstrukcija luke Brčko) a njihova vrijednost je 241,6 miliona eura. Od tog iznosa Brisel će BiH pokloniti 46,1 milion evra.

 

Tokom samita prihvaćeno je ukupno sedam projekata iz regiona, čija je vrijednost 538,8 miliona eura. Pored BiH, kojoj su odobrena četiri projekata, Srbija je dobila zeleno svjetlo za dva, a Makedonija za jedan.

 

Projekti se sufinansiraju, tako da dio novca moraju obezbijediti država kojima su projekti dodijeljeni. Projekti će se, osim sredstvima BiH i Evropske komisije, finansirati kreditima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

Inače, cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže između EU i zemalja potpisnica.

//////////////////////////////////////

ZVIZDIĆ KOMENTIRAO POSJETE PLENKOVIĆA I VUČIĆA: Osvrnuo se i na Kolindine izjave o terorizmu u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Deniz Zvizdić komentarisao je najavljene posjete Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini.ZVIZDIĆ KOMENTIRAO POSJETE PLENKOVIĆA I VUČIĆA: Osvrnuo se i na Kolindine izjave o terorizmu u BiH

Plenković je danas, 5. septembra stigao u dvodnevnu posjetu BiH, a posjetit će Livno, Široki Brijeg i Mostar.

Aleksandar Vučić u Sarajevo stiže također u dvodnevnu posjetu, 7. i 8. septembra.

 

"Imao sam kontakt sa Plenkovićem, razgovarali smo, informisao me o posjeti. Opredijeljeni smo da jačamo naše dobrosusjedske odnose, poštujući sva pravila unutrašnjeg i međunarodnog prava".

 

Zvizdić je kazao da BiH sa Hrvatskom ima najdužu granicu, i treba rješavati sva pitanja između država - pa i ona problematična.

 

O izjavama Kolinde Grabar Kitarović kazao je: "Zbog stalne promjene stavove, brojevi se mijenjanju iz dana u dan. Takve izjave postaju politički irelevantne. Ne želimo govoriti o nagađanjima, ima za to ministarstvo sigurnosti koje je oba puta odgovorilo na priču o hiljadama terorista. Taj broj nije niti manji niti veći nego u Hrvatskoj, ili bilo kojoj drugoj zemlji". 

 

Za Aleksandra Vučića je istakao da dolazi prvi put kao predsjednik Srbije, a da je ranije, kao premijer te zemlje unaprijedio odnose u regiji.

 

"On trasira put Srbije ka EU, a to je važan podatak. To je zajednički sadržalac zemalja Zapadnog Balkana. Ostavlja nam prostor dobre regionalne saradnje, i to je važan domet djelovanja svih vlada na prostoru Zapadnog Balkana - članstvo u EU i NATO-u", kazao je Zvizdić.

 

Istakao je da idemo ka zapadnim civilizacijskim integracijama, a ako se ostane na tom krustu, BiH i Srbija mogu dobiti dosta važnih projekata zajedno.


//////////////////////////////////

BILI SU JEDNA OD NAJMOĆNIJIH KRIMINALNIH ORGANIZACIJA NA BALKANU: Kako se okončali članovi zloglasnog zemunskog klana

BILI SU JEDNA OD NAJMOĆNIJIH KRIMINALNIH ORGANIZACIJA NA ...

//////////////////////////

CVITANOVIĆ NAPUŠTA ČOVIĆA? 'HNS je postao ono što ne smije biti, guši pluralizam kod Hrvata'

CVITANOVIĆ NAPUŠTA ČOVIĆA? 'HNS je postao ono što ne smije ...

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56282273

Powered by Blogger.ba