Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.09.2017.

KAKO SE UDVOSTRUČIO BROJ BRANILACA BiH

Kako se udvostručio broj branilaca BiHDemobilizirani borci već mjesecima protestuju u Sarajevu

Demobilizirani borci već mjesecima protestuju u Sarajevu

Pripadnici boračke populacije koji već mjesecima protestiraju u šatorima ispred zgrade Vlade Federacije BiH najavili su kako će sami pripremiti i objaviti jedinstveni registar boraca ukoliko to ne učini resorno ministarstvo. Počeli su sa pripremama, a pomoć očekuju od svih organizacija. Kako kažu, cilj je zaustaviti kriminal, skinuti državi s leđa lažne borce, a pravima omogućiti dostojan život.

Strpljenja kažu nemaju. Jasno im je zašto se ne objavljuje registar, te će ga napraviti i objaviti sami ukoliko to ne uradi nadležno ministarstvo, poruka je ovo boraca koji već mjesecima pred zgradom Federalne vlade protestiraju u šatorskom naselju. Već su počeli prikupljati podatke, jer ne vjeruju da će to vlast ikada uraditi kaže Asmir Grbić.

Spiskove ćemo javno objaviti da čitava javnost vidi, a predaćemo i Ministarstvu ako treba neka i oni imaju, i neka javnost vidi s kakvom mafijaškom grupom koja ovdje vlada, ima posla.“

Grbić svoju tezu dokazuje, kaže, prostom matematikom.

„Da se smanji broj vojnika koji nisu tu potrebni; 570 hiljada vojnika ima sada, a rat završio sa 270 hiljada, uključujući i hrvatski komponentu. Sada imamo 300 hiljada viška onih koji primaju dodatke po nekoj stranačkoj liniji.“

Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva ponudio im je svoje podatke i usluge. Jasno je, smatra direktor Centra Mirsad Tokača, da se na ovom primjeru radi o sistemskoj korupciji uz pomoć koje se kupuju glasovi i socijalni mir.

„Nijedan ministar, kako ovaj sada tako i njegov prethodnik, nisu htjeli da u taj problem uđu ozbiljno jer je veliki je broj onih koje nelegalno finansiraju, i radije žrtvuju ogromna finansijska sredstva koja se mjere milijardama maraka, a sada kad su ovi ljudi odlučili da protestvuju i traže, oni sad to izbjegavaju. Sve izgleda legalno a zapravo se kroz to provlači jedna koruptivna radnja. Trebalo bi podatke skupiti i na državnom nivou i u jednom i drugom entitetu. Gospodin Bukvarević govori o cifri od 45 hiljada poginulih boraca, što je potpuno netačno. Ja sam radio istraživanje po kome je 30.541 pripadnika Armije BiH i šest hiljada HVO poginulo. Otkud razlika od osam i po hiljada ljudi? Jesu li to ti nelegalni korisnici? Ako imate u vidu da je negdje između 250 i 300 eura prosječno primanje porodice šehida ili poginulog borca, pomnožite broj mjeseci i godine i doći ćete do abnormalne cifre“, pojašnjava Tokača.

Sve izgleda legalno a zapravo se kroz to provlači jedna koruptivna radnja: Mirsad Tokača
Sve izgleda legalno a zapravo se kroz to provlači jedna koruptivna radnja: Mirsad Tokača

Istinske borce vrijeđa činjenica da jedinstvenog registra nema, za Radio Slobodna Evropa kaže predsjednik Udruženja generala BiH Vahid Karavelić. A nema ga, tvrdi, jer politika to ne da.

„Postoji onoliki interes koliko politika ima interesa. To je taj interes. Jednostavno rečeno, pravi borci traže da se objavi jedinstveni registar boraca, ali, pošto ima jako puno lažnjaka, ja moram tako reći, a te lažnjake u najvećem je mogućem procentu politika ubacivala i tome kumovala politika, da bi formirala svoju glasačku mašineriju, naravno, nešto od toga i na druge načine, njima nije u interesu da se taj registar objavi. Ako se registar objavi, on će mnogo štošta otkriti. Otkriće ustvari mnoge lažnjake, a uz to ide i da će otkriti ko stoji iza tih lažnjaka“, napominje Karavelić.

S obzirom da je rat stao prije 22 godine, a tek sada se uspostavlja registar, zloupotrebe su bile očekivane. Da se to, tvrdi Karavelić, uradilo na vrijeme, neposredno nakon rata, ne bi se došlo u ovu poziciju i mnogo šta bi za borce bilo drugačije. I ukidanje 1.600 boračkih udruženja jedan je od ključnih zahtjeva onih koji su kako kažu po rovovima ostavili svoje zdravlje. Tu, smatra Asmir Grbić nema ni „b“ od brige o borcima, već o vlastitom dobru.

„Ogromne pare su prošle kroz ta udruženja za koja niko nije odgovarao. Niti se zna koliko je para ulazilo ni u šta su trošena – ti računa nisu polagali. Šta oni kažu da nas predstavljaju. Oni nas ne predstavljaju, evo kog god borca pitaš je li neko iz tih udruženja došao da ga obiđe, da ga pita kako živi, ima li posla“ , kaže Grbić.

Ovaj put, poručuju, ne žele odustati. Saznaće se odakle je, kažu, došlo tih 300 hiljada boraca, makar ih sami objavili.

05.09.2017.

SRBIJANSKA ISTORIČARKA BRANKA PRPA : DEKLARACIJA SRBIJE I ENTITETA RS-a NASTAVAK IDEJE VELIKE SRBIJE

Srbijanska istoričarka Branka Prpa : Deklaracija Srbije i RS nastavak ideje Velike Srbije

Septembar 05. 2017.


Najavljena zajednička Deklaracija Srbije i Republike Srpske, o opstanku srpske nacije, nastavak je koncepta Velike Srbije, ocijenila je za N1 istoričarka Branka Prpa. Novinar Slobodan Stupar i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, s druge strane, smatraju da je riječ o jednokratnom dokumentu za unutrašnju upotrebu.

Image result for milorad dodik i karikature fotosImage result for aleksandar vucic i milorad dodik karikature


Image result for aleksandar vucic i milorad dodik karikature


Image result for aleksandar vucic i milorad dodik karikature


Image result for aleksandar vucic i milorad dodik karikature

Deklaracija o opstanku srpske nacije biće predstavljena u parlamentima Srbije i Republike Srpske u novembru, nedavno su najavili zvaničnici Beograda i Banjaluke.

Formiran je tim koji će pisati deklaraciju čiji je cilj, kako je saopšteno, promovisanje i zaštita prava vezanih za očuvanje identiteta srpskog naroda.

Branka Prpa je u Danu uživo na N1 televiziji ocijenila da takav dokument predstavlja model “kulturne nacije” iz 19. vijeka, gdje nacionalno-integracijski procese počinju kroz jezičke revolucije. Takav model je samo naizgled kulturni, a zapravo je politički, upozorava sagovornica N1 i ističe da je krajnji cilj pokušaj stvaranja iste države u kojoj bi živio isti narod koji dijeli isti jezik, kulturu, geografiju…

Ovo je za mene nastavak koncepta Velike Srbije i onog što je kao ideja te države, nažalost, neuspješni projekat srpskih elita već 150 godina, i to poprilično krvavi, sa teškim posljedicama”, podseća Prpa.

Najavljena Deklaracija zato, prema njenim riječima, niti je benigna, niti je zmaj od papira, već, kako je istakla, opasan projekat za budućnost koji traje u kontinuitetu i koji dokazuje da se političke elite u Srbiji nikada nisu odrekle tog koncepta, niti ga zaboravile, što stvara onespokojavaću atmosferu u regionu.

To jeste politički akt kojim u budućnosti može da se otvori put za jedan novi integracioni proces koji će značiti prekrajanje granica na Balkanu. Takav koncept nije stran ni Hrvatskoj. Te dvije države imaju velikodržavne koncepte na način da raskomadaju Bosnu. Pošto to nisu mogli, stvorili su jugoslovensku državu, a pošto je u međuvremenu jugoslovenska država srušena, taj problem je istorijski neriješen”, ocijenila je Prpa.

Srbija i Hrvatska, prema njenim riječima, imaju ambicije da u budućnosti uzmu srpski, odnosno hrvatski dio BiH dok je pitanje šta će biti s Bošnjacima, što je njihova tužna sudbina u srpsko-hrvatskom sendviču već 200 godina.

Prpa smatra i da je Srbiji potrebno ozbiljno političko odrastanje, i to ne samo političkim elitama, nego i građanima. Jedino tako Srbija može postati dobro mjesto za život, poručuje ona.

Stupar: Deklaracija za zamajavanje birača

Gost Dana uživo bio je i novinar Slobodan Stupar koji smatra da se Deklaracija koristi za unutrašnje potrebe u Srbiji i RS, i da joj je cilj da “zamajava birače” i na jednoj i na drugoj strani.

Srbi vole da se priča o srpstvu koje bi jednog dana moglo da se pretvori u teritoriju – Veliku Srbiju. Neuspješni Vučić će koristiti prava koja ima po Dejtonskom sporazumu i objasniće strancima da je to to, da je to fingiranje dok se pregovara o Kosovu. Nevolja je što se vara srpski narod, prave mu priredbu, a od toga neće biti ništa”, očekuje Stupar.

Podsjeća da su slične deklaracije donošene i u Miloševićevo vrijeme, a da ih danas niko ni ne gleda.

Stupar smatra i da Deklaracija odgovara Dodiku zbog izbora koji bi trebalo da se održe naredne godine kako bi se predstavio kao spasilac srpskog naroda, dok Vučiću odgovara kao nekakava predstava o uspjehu budući da, prema njegovoj ocijeni, u prethodne tri godine nema nikakve rezultate.

Sagovornik N1 smatra i da dok god Vučić ima “zeleno svjetlo” Zapada da na unutrašnjem planu radi to što radi, u Srbiji neće biti prostora za opozicione djelovanje.

Zapad je odlučio da svog ljubimca održava u varijanti u kojoj može da bude mnogo gori od Orbana dok im završava posao. Srbija njih uopšte ne zanima”, smatra Stupar.

(Kliker.info-N1)

05.09.2017.

APEL IZ RS-a MINISTRU MEKTIĆU: "ZAVJETNICIMA" ZABRANITI ULAZAK U BiH, DOLAZE DA NAPRAVE NEREDE U NAŠOJ ZEMLJI"

APEL IZ RS-a MINISTRU MEKTIĆU: "Zavjetnicima" zabraniti ulazak u BiH, dolaze da naprave nerede u našoj zemlji"

U Pokretu „TREĆI BLOK“, baš kao i desetine hiljada građana Srpske i brojni politički subjekti, opredijeljeni smo da javnim protestima iskažemo nezadovoljstvo spram aktuelnih dešavanja i stanja u društvu. No, strahujemo da će režim ponovo pokušati da zloupotrebom huligana iz redova „Zavjetnika“ iscenira incidente, a kakvi će ministru Lukaču dati „opravdanje“ za upotrebu sile nad građanima.APEL IZ RS-a MINISTRU MEKTIĆU: 'Zavjetnicima' zabraniti ulazak u BiH, dolaze da naprave nerede u našoj zemlji'

Pokret „TREĆI BLOK“ obratio se ministru bezbjednosti Savjeta ministara BiH Draganu Mektiću sa prijedlogom da se članovima ultradesničarske organizacije „Zavjetnici“ iz Srbije zabrani ulazak u BiH, posebno prilikom većih javnih skupova, a zbog sumnje da će isti ciljno i planski proizvoditi incidente i ugrožavanje bezbjednosti.

 

Tekst apela ministru:

Uvaženi gospodine ministre,

obraćamo Vam se u cilju ukazivanja opasnosti kakvu po bezbjednost Republike Srpske i Bosne i Hercegovine predstavlja ultradesničarska organizacija „Zavjetnici“ iz Srbije.

Konkretno, predlažemo da policijske agencije u Vašoj nadležnosti identifikuju sve potencijalno opasne pripadnike ove organizacije, te da istima zabrane ulazak u BiH. Posebno apostrofiramo kako zabranu ulaska u BiH treba primjenjivati u danima održavanja većih javnih skupova.

U obrazloženju ovog apela navodimo da je organizacija „Zavjetnici“ godinama poznata po huliganstvu i nasilju prilikom javnih skupova i za takvu ocjenu postoje nedvosmisleni dokazi.

Međutim, ova radikalno-ekstremistička organizacija sve više postaje opasna po našu sigurnost. Ističemo kako postoji jasan kontinuitet bezbjednosno-interesantnog djelovanja organizacije „Zavjetnici“ na prostoru Srpske, a šta je najgore ova organizacija sadejstvuje sa predsjednikom Miloradom Dodikom i vrhom MUP RS. I za to postoje objektivni dokazi.

Podsjećamo da je maja prošle godine Milorad Dodik, zajedno sa pojedinim samoproklamovanim „stručnjacima“ i plaćeničkim medijima, bezobzirno dezavuisao javnost mantrama o obojenim revolucijama, o nasilnom svrgavanju vlasti, krvoproliću i haosu.Iako nisu postojali nikakvi relevantni pokazatelji eventualnog nasilništva MUP RS je brojnim saopštenjima danima zastrašivao građane potvrđujući realno nevjerodostojne navode političara i nadristručnjaka. Čak je tvrđeno da su dobijane informacije o potencijalnom krvoproliću od bezbjednosnih agencija Rusije i Srbije.

U međuvremenu iskristalisala se jedna činjenica: MUP RS nije istražio niti jednu od tih famoznih „informacija“, niti se ikada više bavio temama koje su tada javnosti saopštavane. Zar da dokazuju vlastite manipulacije?

Svi ti politički, „stručnjački“ i policijski akteri odlično su znali da građani Republike Srpske protestvuju mirno i dostojanstveno, odnosno da nikada ne ugrožavaju bezbjednost. Zato se odlučuju da u aktuelna dešavanja uvedu osvjedočene huligane i nasilnike iz organizacije „Zavjetnici“.

Upravo „Zavjetnici“ medijima predstavljaju „dokument“, očiti falsifikat koji MUP RS nikada nije istražio, prema kom lidere opozicije finansira Sorošovo „Otvoreno društvo“. Potom pripadnici ove grupacije organizovano kreću ka Banjaluci i možemo sasvim sigurno sumnjati kako su upravo oni trebali „potvrditi“ sve te silne najave krvoprolića i haosa.Prosto, pošto građani Republike Srpske nisu bili spremni na bilokakvo nasilništvo trebalo je da „Zavjetnici“ razbijaju izloge i pale vozila, te time daju „povoda“ policiji za primjenu nasilja prema našim građanima. I da lideri opozicije budu okrivljeni za ugrožavanje Srpske.

Međutim, Državna granična policija BiH je pravovremeno odreagovala i zabranila ulazak u zemlju najvećem broju „Zavjetnika“. Bez ovog elementa ugrožavanja pokazalo se šta je stvarna istina u vezi svih tih silnih najava „obojenih revolucija“. Građani Srpske na oba javna skupa nisu proizveli ni najmanji incident.

Osim navedenog, podsjećamo i da su upravo pomenuti „Zavjetnici“ namjeralavli 11. jula ove godine u Banjaluci organizovati miting „podrške“ generalu Ratku Mladiću. Predsjednik Dodik je javno podržao ovaj eklatantan primjer necivilizovanog ponašanja i potencijalnog teškog ugrožavanja bezbjednosti. Srećom, MUP RS je u posljednjem trenutku poništio prethodno odobrenje i zabranio ovaj skup.Ono zbog čega Vam se suštinski obraćamo jesu aktuelna dešavanja i potencijalne opasnosti kakve proizilaze iz istih. Vidimo da Milorad Dodik i njegovi „stručnjaci“ kontinuirano najavljuju nekakvu „Vruću jesen“, iako ponovo nema nikakvih dokaza ili indicija koje bi to potkrijepile.

I ministar Dragan Lukač ponovo dezavuiše javnost o nekakvim opasnostima i nasilnim protestima. Pošto nema relevantnih činjenica ministar koristi već „bajatu vijest“ o tome kako nekakvo udruženje „Odgovor“ od Vas traži da spriječite „nasilje“ u Banjaluci. Iako je sa pozicije bezbjednosne i pravne struke riječ o krajnje nebuloznim procjenama laika ministar Lukač koristi to u svrhu novog zastrašivanja građana povodom sve izvjesnijih protesta protiv režima Milorada Dodika.

Na sve to ponovo dolaze, već prepoznatljivo sinhronizovane, najave „Zavjetnika“ o angažovanju na „očuvanju“ Republike Srpske. Građani Srpske i dalje su opredijeljeni za mirno i dostojanstveno izražavanje protesta protiv Dodikovih nedavnih brutalnih gaženja institucija, zakona i prava, a režim opravdane proteste nastoji predstaviti kao „Vruću jesen“. No, da bi se Dodikove konstrukcije ostvarile neophodno je dovođenje huligana i nasilnika iz Srbije.

Zato od Vama podređenih Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA i Državne granične policije BiH tražimo da identifikuju sve potencijalno opasne članove organizacije „Zavjetnici“, te da istima onemoguće/zabrane ulazak u BiH.

U Pokretu „TREĆI BLOK“, baš kao i desetine hiljada građana Srpske i brojni politički subjekti, opredijeljeni smo da javnim protestima iskažemo nezadovoljstvo spram aktuelnih dešavanja i stanja u društvu. No, strahujemo da će režim ponovo pokušati da zloupotrebom huligana iz redova „Zavjetnika“ iscenira incidente, a kakvi će ministru Lukaču dati „opravdanje“ za upotrebu sile nad građanima.

Nadamo se da ćete iskoristiti svoja ovlaštenja i preventivno odreagovati ovako kako Vam predlažemo, jer eliminacijom huligana i instrumentalizovanih incidenata obezbjeđujete da građani Srpske protestvuju onako kako su i navikli – mirno i dostojanstveno.

S poštovanjem,

Pokret „TREĆI BLOK“

////////////////////////

OŠTRA PORUKA DRAGANA MEKTIĆA: 'Ovo je bruka, za ovo će neko da odgovara!'

OŠTRA PORUKA DRAGANA MEKTIĆA: 'Ovo je bruka, za ovo će neko ...

05.09.2017.

,,BOSNA I HERCEGOVINA JE DANAS PRISTUPILA TRANSPORTNOJ ZAJEDNICI''

VAŽAN DIO PROJEKTA EU: „BiH je danas pristupila Transportnoj zajednici"

"Donijeli smo i Odluku o dopunama odluke o vizama, koja će pomoći u razvoju turizma, privrede“

Danas je održana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je usvojeno nekoliko značajnih i važnih materijala, među kojima i ugovor o Transprotnoj zajednici.

 

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara u obraćanju novinarima kazao je da je BiH danas pristupila Transportnoj zajednici, i postala važan dio projekta Evropske unije i Jugoistočne Evrope.

 

Podsjetio je da je BiH dobila u Trstu četiri infrastrukturna projekta.

 

Vijeće ministara je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o ombudsmenu za ljudska prava.

 

"Cilj nam je da ojačamo ovu instituciju, ostvarimo kvalitetan dijalog sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom.

 

"Donijeli smo i Odluku o dopunama odluke o vizama, koja će pomoći u razvoju turizma, privrede...", kazao je Zvidzić.

 

Vijeće ministara osudilo je svaki oblik prijetnji i napada na novinare, a Zvizdić je izrazio spremnost da usmjeri borbu protiv govora mržnje u vezi sa platformom Vijeća Evrope o zaštiti i sigurnosti novinara.

 

Naglasio je da će brzo u proceduru izimjene i dopune zakona koji se odnose na govor mržnje. Zvizić je na koncu obraćanja istakao da će 2.1 miliona KM biti usmjereni za pitanja zapošljavanja romske populacije u BiH.

 

Odgovarajući na pitanja novinara, Zvizdić je kazao da je najvažnije da je BiH pristupila transportnoj zajednici.

 

"To će nam omogućiti unapređenje transportne infrastrukture, a predstavljanje BiH - to nije pitanje dogovora, nego postoje ustavne nadležnosti i odredbe ugovora koje preciziraju kako se BiH predstavlja u četiri tijela Transportne zajednice. Postojat će koordinacija da zastupamo naše interese", izjavio je Zvzidić. 

 

(N1/SB)

/////////////////////////

///////////////////////////////////////

POTVRĐENO:Vijeće ministara prihvatilo sporazum o Transportnoj zajednici

Vijeće ministara BiH prihvatilo je sporazum o Transportnoj zajednici, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.


BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja na konferenciji u Trstu nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zemalja regiona, jer ministri Vijeća ministara iz RS, zbog negativnog stava Vlade RS, taj prijedlog nisu podržali. U Vladi RS tada su smatrali da uslovi iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU, te je tražila da usaglašene stavove predstavnicima EU prezentuju tri nadležna ministra na nivou BiH i entiteta.

 

Podsjećamo, na konferenciji u Trstu, koja je održana u junu, BiH je odobreno četiri projekta (tri projekta na koridoru Vc u rejonu Zenice i mediteranski koridor kod Rudanke, te rekonstrukcija luke Brčko) a njihova vrijednost je 241,6 miliona eura. Od tog iznosa Brisel će BiH pokloniti 46,1 milion evra.

 

Tokom samita prihvaćeno je ukupno sedam projekata iz regiona, čija je vrijednost 538,8 miliona eura. Pored BiH, kojoj su odobrena četiri projekata, Srbija je dobila zeleno svjetlo za dva, a Makedonija za jedan.

 

Projekti se sufinansiraju, tako da dio novca moraju obezbijediti država kojima su projekti dodijeljeni. Projekti će se, osim sredstvima BiH i Evropske komisije, finansirati kreditima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

Inače, cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže između EU i zemalja potpisnica.

//////////////////////////////////////

ZVIZDIĆ KOMENTIRAO POSJETE PLENKOVIĆA I VUČIĆA: Osvrnuo se i na Kolindine izjave o terorizmu u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Deniz Zvizdić komentarisao je najavljene posjete Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini.ZVIZDIĆ KOMENTIRAO POSJETE PLENKOVIĆA I VUČIĆA: Osvrnuo se i na Kolindine izjave o terorizmu u BiH

Plenković je danas, 5. septembra stigao u dvodnevnu posjetu BiH, a posjetit će Livno, Široki Brijeg i Mostar.

Aleksandar Vučić u Sarajevo stiže također u dvodnevnu posjetu, 7. i 8. septembra.

 

"Imao sam kontakt sa Plenkovićem, razgovarali smo, informisao me o posjeti. Opredijeljeni smo da jačamo naše dobrosusjedske odnose, poštujući sva pravila unutrašnjeg i međunarodnog prava".

 

Zvizdić je kazao da BiH sa Hrvatskom ima najdužu granicu, i treba rješavati sva pitanja između država - pa i ona problematična.

 

O izjavama Kolinde Grabar Kitarović kazao je: "Zbog stalne promjene stavove, brojevi se mijenjanju iz dana u dan. Takve izjave postaju politički irelevantne. Ne želimo govoriti o nagađanjima, ima za to ministarstvo sigurnosti koje je oba puta odgovorilo na priču o hiljadama terorista. Taj broj nije niti manji niti veći nego u Hrvatskoj, ili bilo kojoj drugoj zemlji". 

 

Za Aleksandra Vučića je istakao da dolazi prvi put kao predsjednik Srbije, a da je ranije, kao premijer te zemlje unaprijedio odnose u regiji.

 

"On trasira put Srbije ka EU, a to je važan podatak. To je zajednički sadržalac zemalja Zapadnog Balkana. Ostavlja nam prostor dobre regionalne saradnje, i to je važan domet djelovanja svih vlada na prostoru Zapadnog Balkana - članstvo u EU i NATO-u", kazao je Zvizdić.

 

Istakao je da idemo ka zapadnim civilizacijskim integracijama, a ako se ostane na tom krustu, BiH i Srbija mogu dobiti dosta važnih projekata zajedno.


//////////////////////////////////

BILI SU JEDNA OD NAJMOĆNIJIH KRIMINALNIH ORGANIZACIJA NA BALKANU: Kako se okončali članovi zloglasnog zemunskog klana

BILI SU JEDNA OD NAJMOĆNIJIH KRIMINALNIH ORGANIZACIJA NA ...

//////////////////////////

CVITANOVIĆ NAPUŠTA ČOVIĆA? 'HNS je postao ono što ne smije biti, guši pluralizam kod Hrvata'

CVITANOVIĆ NAPUŠTA ČOVIĆA? 'HNS je postao ono što ne smije ...

05.09.2017.

POVAMPIRENJE FAŠIZMA NA DJELU: "NE MOŽE USTAŠKI KRVOLOK JURE FRANCETIĆ IMATI ULICU U MOSTARU'!

POVAMPIRENJE FAŠIZMA NA DJELU: "Ne može ustaški krvolok Jure Francetić imati ulicu u Mostaru"!

Zaista je veoma nekritički govoriti o jednom radikalnom islamu BiH koji zaista ne postoji. Ne kažem da nema ljudi koji tako misle, ali bosanskohercegovački islam je drugačiji od islama u azijskim zemljama, a to se nedvojbeno pokazuje u historiji, kazao je za TV1 Elijas Tauber, savjetnik za kulturu Jevrejske zajedniceImage result for ustasa jure francetic i ante pavelic photos

Image result for ustasa jure francetic i ante pavelic photos

Image result for ustasa jure francetic i ante pavelic photos


Image result for ustasa jure francetic fotosImage result for andrej plenkovi ustasa fotos

/////////////////////////////////

"Dobri odnosi između muslimana i Jevreja koji su ovdje formirani i njegovani 500.godina su odnosi koje mi treba da promoviramo i pokažemo da BiH nije nedemokratska zemlja i da ovdje postoji svijest ljudi o zajedničkom životu", dodao je Tauber.

 

On je komentirajući rastuću radikalizaciju i prizivanje revitalizacije paradržave Herceg Bosne kazao da je došlo do povampirenja fašističkih smjerova.

 

"Ne može Jure Francetić, poznati krvolok koji je pobio toliko Srba i Jevreja da ima svoju ulicu u Mostaru. Ne može, jer on je zločinac. Ne mogu ni fašistički ideolozi imati svoje ulice, škole. Ako oni koji drže vlast u pojedinim kantonima ili dijelovima Bosne i Hercegovine, ne shvate da ja potrebno odgajati generaciju ljudi koja neće biti opterećena time da zločince promoviraju kao dobre. Oni nisu bili dobri, to treba jednom priznati i njima nema mjesta u javnom životu".

 

Tauber je kazao i da će se, ako Europa ne presječe buđenje fašizma i na to ne stavi točku na samom početku, javiti snažni fašistički pokreti koje će kasnije teško biti zaustaviti.

 

(SB/Vijesti.ba)

/////////////////////////

POTVRĐENO:Vijeće ministara prihvatilo sporazum o Transportnoj zajednici

POTVRĐENO:Vijeće ministara prihvatilo sporazum o Transportnoj zajednici


/////////////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76480456

Powered by Blogger.ba