Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.09.2017.

ODNIO HAG ŠALU: POSLJEDNJA STANICA VLAKA ZA TREĆI ENTITET

ODNIO HAG ŠALU: Posljednja stanica vlaka za Treći entitet

Vlak za Treći entitet krenuo je iz Graza u proljeće 1992., dogovorom Mate Bobana i Radovana Karadžića, a sve su prilike da će mu posljednja stanica biti u Haagu, prije novembra 2017. godine. Tada će biti donešena pravosnažna presuda protiv šestorice političkih i vojnih lidera tzv. Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat.


Piše: Jusuf Kapić

 

Što je voz bliže svojoj posljednjoj stanici, mašinovođe i kondukteri sve su nervozniji, svjesni da će nakon posljednje stanice morati revidirati svoje uloge, dalje planove i prohtjeve.

 

Dragan Čović i hrvatska politička klika okupljena oko njegovog Hrvatskog narodnog sabora skoro pa su dosegli nivo Milorada Dodika u otvorenosti i brutalnosti verbalnih i političkih napada na stabilnost i evropski put države. Čovićev ložač lokomotive Božo Ljubić čak je prijetio i prelakom nekog Rubikona. Ne znamo je li mu taj Rubikon dođe na putu prije ili poslije Haga.

 

Prošlo je vrijeme kada se karadžićevskim prijetnjama jednom narodu ili, danas, jednom konceptu države, moglo efikasno prijetiti s govornica parlamenta ili u mikrofone novinara koji ne postavljaju pitanja. Nemaju Čović i Ljubić iza sebe JNA kao što su je imali Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji još uvijek čekaju raspored sa haaške stanice, put zatvora diljem Evrope. Hrvatski narodni sabor, ekspozitura HDZ-a koja se nastoji predstaviti kao glas hrvatskog naroda, možda imaju političku podršku hrvatskog državnog vrha, ali Hrvatska vojska nije JNA. Ona je dio NATO-a, a cilj država koje trasiraju strateške pravce ovog vojnog saveza je upravo onakva Bosna i Hercegovina protiv koje rade Čović i Dodik.

 

Ne treba panično reagirati ni na islamofobične i antibosanske izjave srednjoevropskih desničarskih lidera, koji svoj stav prema jednoj državi i naročito jednom, bošnjačkom narodu, baziraju na ksenofobičnim izjavama hrvatske predsjednice. Češki predsjednik Miloš Zeman nije isto što i Angela Merkel ili Emmanuel Macron. Može zarad zadovoljstva domaćeg desničarske publike ispaliti još koji islamofobični metak prema Bosni i Hercegovini, ali teško da će prebaciti Dunav a kamoli Savu.

 Image result for dragan covic karikature fotos


Image result for dragan covic karikature fotos

Zemanov ispad svjedoči da Hrvatska već otvoreno i sistematski, putem diplomatije, medija i državnog vrha, sprovodi kampanju islamofobične satanizacije bošnjačkog političkog rukovodstva – pa i cijelog naroda – koje je najjača sila protiv stvaranja Trećeg entiteta. A taj entitet bi bio ništa drugo do hrvatska republika srpska – još jedan klip koji, na svaki potez neotuđmanovske Hrvatske, koči svaki pokret države ka EU i NATO-u.

I potezanje dolaska mudžahedina u BiH od strane hrvatskih medija, kao i spin-tvrdnje da tobože Recep Tayyip Erdogan nagovara svoju ljutu protivnicu Angelu Merkel da dadne Bošnjacima građansku državu samo pokazuju paniku i očaj hrvatskog i bosanskog HDZ-a. Jer je takav spin koliko glup toliko i opasan. Ne po efektu nego po pozadini: imamo posla s ljudima koji su očito spremni na sve i svašta.

 

Jer cilj je ucijeniti sve političke aktere izmjenama Izbornog zakona prije novembra, prije haaške presude očevima trećeg entiteta. I to izmjene koje će omogućiti Draganu Čoviću i njegovoj kliki da kao drumski razbojnici džepare ovu državu na svakoj krivini i kanjonu na putu ka Briselu. Jer drukčije neće opstati u politici.

 Image result for dragan covic karikature fotos

Svakako, ne treba potcijeniti ni emocionalnu ucijenjenost hrvatskog glasačkog tijela, koje – barem ono što još nije iselilo u Njemačku – i ne vidi da Čovićeva klika krasno živi i bogati se u državi u kojoj je tobože majorizirana.

 Image result for dragan covic karikature fotos

No, kada i ukoliko, a sve su prilike da hoće, haaške sudije pravno i historijski utvrde da je Herceg-Bosna bila zločinački projekat – ne postoji nijedna (geo)politička kombinacija u kojoj je treći entitet moguć. Jer treći entitet je ništa drugo do bezobrazno dijete zločinačke Herceg-Bosne.

 

(Bportal.ba)

//////////////////////////////////////

SENAD ANTE-PORTAL; MITROPOLIT, PA ZAPALIT': Zašto su Dodik i njegova 'sjevernokorejska' televizija ignorirali inauguraciju mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma?! - 2

SENAD ANTE-PORTAL; MITROPOLIT, PA ZAPALIT': Zašto su Dodik i ...

//////////////////////////////////////

ŽARKO PUHOVSKI: “‘Za dom spremni’ je naprosto koljački pozdrav, nije mi jasno zašto ikome treba most na Pelješcu”

“Neki dan je varaždinski gradonačelnik mrtav-hladan rekao da je to zapravo Jelačićev pozdrav, međutim, Jelačićev pozdrav je bio “Za dom”, a njegovi su vojnici odgovarali 'umrijeti spremni'"


ŽARKO PUHOVSKI: ''Za dom spremni' je naprosto koljački pozdrav, nije mi jasno zašto ikome treba most na Pelješcu' - 1

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je za TV N1 da ideja da koljački pozdrav "Za dom spremni" bude dopušten bilo gdje na teritoriji Hrvatske predstavlja sramotu za cijelu naciju.

 

“Ta ideja da bi koljački pozdrav, a “Za dom spremni” je naprosto koljački pozdrav, bio dopušten bilo gdje u Hrvatskoj je po mom sudu nešto što je sramota za čitavu naciju”, rekao je politički analitičar Žarko Puhovski gostujući na TV N1.

 

“Neki dan je varaždinski gradonačelnik mrtav-hladan rekao da je to zapravo Jelačićev pozdrav, međutim, Jelačićev pozdrav je bio “Za dom”, a njegovi su vojnici odgovarali “umrijeti spremni” što je zapravo verzija starog rimskog pozdrava imperatoru i onda sam gradonačelnik kako nije pazio što govori je rekao da je s tim pozdravom Jelačić krenuo iz Varaždina. Dakle, ako hoće biti “za dom” , ne krećete iz doma, nego branite dom … on je branio dom u Beču i Budimpešti”, objasnio je.

 

Smatra da premijer Plenković ima nekoliko tjedana vremena da  posloži svoju poziciju i da onda prebrojava većinu. “On radi obrnuto – najprije prebrojava većinu odakle pokušava izvući svoju poziciju”, kaže Puhovski.

 

Upitan da prokomentariše problem oko izgradnje Pelješkog mosta, Puhovski je rekao:

 

"Koliko god bilo nepopularno - doista nemam pojma zašto ikome treba most na Pelješcu? Kad se moglo jednostavno napraviti obilaznicu oko Neuma, ako se za vrijeme Hladnog rata moglo ići kroz Istočnu Njemačku kroz Berlin, ne vidim zašto ..."

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56678763

Powered by Blogger.ba