Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.09.2017.

MITROPOLIT HRIZOSTOM PORUČ: "SAMO ISTINA MOŽE POMIRITI NARODE, UČINIMO SVE DA BiH BUDE ZEMLJA LJUBAVI I DOBROTE

MITROPOLIT HRIZOSTOM PORUČIO: "Samo istina može pomiriti narode, učinimo sve da BiH bude zemlja ljubavi i dobrote"

"Oslobodimo se od svega onoga što nas čini robovima mržnje, zla. Molitva naša jeste i biće da naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi i dobrote. Promijenimo sliku o sebi i svojoj zemlji”, poručio je novoizabrani mitropolit dabrobosanski.

Novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Sabornom hramu u Sarajevu, javlja Anadolu Agency.

  

Ceremoniji ustoličenja prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

 

Ceremonija je završena besjedom mitropolita Hrizostoma, koji je rekao da s optimizmom preuzima upravljanje Mitropolijom dabrobosankom, poručivši da će se truditi opravdati povjerenje svih.

Mitropolija dabrobosanska je, prema njegovim riječima, kroz svoju viševjekovnu istoriju prolazila kroz periode procvata, napretka, ali i stradanja, ali je podsjetio da su osim njenog i stradanja srpskog naroda, na ovim prostorima stradali i ostali.

 

“Sjetimo se danas i ovog trenutka svih nevino stradalih, svih nestalh, prognanih i obespravljenih u ovom gradu i cijeloj BiH. Blagodarimo da su vremena stradanje i patnje iza nas, da od sada pa ubuduće možemo i trebamo da obnovimo život na ovim prostorima. Ne dopustimo da neko zbog žrtve i stradanja ostavlja svoja ognjišta, svetinje svoje. Obnovimo sebe djelom naših svetih predaka koje nikakva stradanja i nevolje nisu pokolebale da ostanu na svojim etništima. Svjedoci smo da tek poslije sukoba i ratova, svi izvlačimo zaključke o besmislenosti ratovanja i tragičnosti međusobnih sukoba. Umjesto neprestalnog bacanja u tragičme prošlosti i previranja u njima, tražimo i apelujemo da krenemo sa programom istine i pomirenja”, rekao je mitropolit Hrizostom.

 

Dodao je da će istina sve narode osloboditi trauma i pomiriti ih međusobno.

 

“Bog nam svakodnevno dajemo priliku i snagu da obnovimo put ljubavi, poštovanja i zajedništva kroz program istine i pomirenja. Da tako obnovimo ono po čemu je ova zemlja bila prepoznatljiva. Neka nam ljubav prema drugima, poštovanje i uvažavanje drugih i različitih budu pokretačka snaga kako u Sarajevu tako i u cijeloj BiH. Uklonimo između sebe zidove razdora, prije svega one psihološke i mentalne. Znamo da svi razumijete o čemu govorim, govorim o stvarima svima nama poznatim. Oslobodimo se od svega onoga što nas čini robovima mržnje, zla. Molitva naša jeste i biće da naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi i dobrote. Promijenimo sliku o sebi i svojoj zemlji”, poručio je novoizabrani mitropolit dabrobosanski.

///////////////////////////////////////////

ZVANIČNICI O USTOLIČENJU MITROPOLITA U SARAJEVU: "Ovo je novi početak za BiH"

"Ja se nadam da će ovo biti novi početak, putokaz svim ljudima dobre volje kako i na koji način da gradimo zajedništvo ovdje u Sarajevu, u BiH i prije svega i među srpskim narodom", rekao je Čubrilović.

Ustoličenje i uvođenje u tron 61. po redu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma predstavlja novi početak građenja zajedništva u Sarajevu i BiH i daljeg razvoja međureligijskih i međuljudskih odnosa u bh. glavnom gradu, neke su od poruka sa današnjeg događaja koji je svečano upriličen u Sabornom hramu u Sarajevu.

Predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon ceremonije ustoličenja izjavio je da ovo jedan duhovni čin sa mnogo poruka, želja i mnogo nadanja u koje ulazi i novoizabrani mitropolit.

 

"Ja se nadam da će ovo biti novi početak, putokaz svim ljudima dobre volje kako i na koji način da gradimo zajedništvo ovdje u Sarajevu, u BiH i prije svega i među srpskim narodom", rekao je Čubrilović.

 

Istakavši kako je djelovanje mitropolita duga tradicija na ovim prostorima, Čubrilović je izrazio nadu da budućnost u BiH neće biti "krvava" kao njena historija i bliska prošlost i da u neke buduće duhovne događaje neće pratiti obezbeđenje kakvo je danas viđeno u Sarajevu.

 

"Očekujem i mnogo više povjerenja i veliku podršku radu, puno sreće mitropolitu i svim našim građanima i građanima Sarajeva", poručio je Čubrilović.

 

Jedan od pristunih bio je i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. Istakao je da je današnji svečani događaj od velikog značaja za Sarajevo i dalji razvoj međureligijskih i međuljudskih odnosa u tom gradu.

 

"U ovom gradu Mitropolija dugo godina postoji i bilo je na neki način pusto što dvije godine nismo imali mitropolita sa stalnim mjestom boravka u Sarajevu. Naravno, ovo će puno pomoći i boljem radu Međureligijskog vijeća BiH koje je ove godine obilježilo 20 godina rada, a kojim u ovom periodu upravo predsjedava Srpska pravoslavna crkva, tako da su se sve stvare stekle u jednom. I ova današnja kiša nam je svima dobro došla kao božiji blagoslov poslije duge suše", rekao je Finci.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica istakao je da je ustoličenje mitropolita dabrobosanskog veliki dan za Srpsku pravoslavnu crkvu, cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane koji žele živjeti u miru, napretku i prosperitetu.

 

"Mitropolit Hrizoston u svom obraćanju je uputio jednu jasnu poruku da dolazi u miru, da želi da bude čovjek koji će da živi u miru zajedno sa ostalim narodima i u tom miru da svi imamo ista prava", rekao je Govedarica.

 

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu u Sarajevu prisustvovao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predstavnici gradskih vlasti, predstavnici međunarodne zajednice, vjerskih zajednica i mnogobrojni vjernici.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56678765

Powered by Blogger.ba